Η ελληνική παγίδα
17/12/2014 14:22
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελληνική παγίδα

Αυτό που σήμερα προέχει είναι να μην δοθεί στην Γερμανία η ευκαιρία να δώσει στη ράχη μας σε Ιταλούς και Ισπανούς ένα μάθημα περί «νηστείας και προσευχής», για τα δυσθεώρητα τρία τρις ευρώ του συνδυασμένου χρέους τους. Και αυτό σημαίνει 180 ψήφοι την 29η Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον.


Στην πορεία προς την κορύφωση των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός επανέφερε με εμφατικό τρόπο στον δημόσιο λόγο έναν όρο που το 2011-2012 προκαλούσε, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, ανατριχίλες.

Grexit. Καταλογίζοντας ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί ξανά διεθνώς τη σχετική ανησυχία.

Οι ξενοδόχοι παραπονέθηκαν ότι η αναφορά και μόνο προκάλεσε τις πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «κινδυνολογία» και «πολιτική φόβου».

Ο κ. Σαμαράς έχει υποστεί συνέπειες για την αλλαγή στάσεως του τον Νοέμβριο του 2011. Απώλειες ψηφοφόρων, χαμηλά εκλογικά ποσοστά, ακύρωση αυτοδυναμίας, υποχρέωση συγκυβερνήσεως.

Η αρχική εξήγηση για την αλλαγή πλεύσεώς του υπήρξε ότι επικράτησε η «συστημικότητά» του. Στην πορεία είδε το φως άλλη μια ερμηνεία : ότι πίστευε το «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο την Άνοιξη του 2010, αλλά στο τέλος του 2011 έφτασε στη διαπίστωση ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει δραματικά και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή την 29η Δεκεμβρίου θα προκύψει είτε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Μνημονίου θα γίνει με τον Σαμαρά πρωθυπουργό, είτε εκλογές με ενδεχόμενο τον Φεβρουάριο ο Τσίπρας να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ως πρωθυπουργός για να «κουρέψει» το χρέος ή το αυγό.

Σε κάθε περίπτωση, ο για τους 6 στους 10 Έλληνες υπαρκτός κίνδυνος «Grexit» θέτει επώδυνα στο τραπέζι δύο ζητήματα.

Πρώτον, το τρέχον, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό από τη διαπραγμάτευση του αμέσου μέλλοντος με τους δανειστές, οποιοσδήποτε και αν κληθεί να την κάνει, δεδομένου ότι ενδεχόμενο «Grexit» θα επικρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του Έλληνα πρωθυπουργού.

Θέτει όμως υπόρρητα και το σημαντικότερο θέμα, του οποίου η συζήτηση έχει εξοβελιστεί από το δημόσιο λόγο: τελικά, μετά από τριανταπέντε χρόνια συμμετοχής στην ευρωπαϊκή υπερδομή πού οδεύουμε ως έθνος, κράτος, οικονομία, κοινωνία, παράδοση;

Για το πρώτο, υπό κανονικές συνθήκες το ερώτημα θα ήταν «τι μπορούμε να περιμένουμε;». Γιατί αφετηρία κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί η επιδίωξη προώθησης γενικών και εξειδικευμένων εθνικών συμφερόντων.

Όμως η εθνικά καταστροφική τριακονταετία 1981-2011, με απόγειο την πολιτεία Παπανδρέου 2009-2011, έχει φέρει τη χώρα περίπου στη θέση “επαφίεμαι στην καλωσύνη των ξένων”.

Όλες πλέον οι βασικές επιλογές δεν εκκινούν από την επιδίωξη διαπραγμάτευσης εθνικών συμφερόντων μεταξύ ισότιμων εταίρων. Παρά συνθέτουν ένα πλαίσιο συμπεριφοράς που, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες, στοχεύει αποκλειστικά στο να κρατήσει με κάθε μέσο τη χώρα στην Ευρωζώνη.

Έτσι, το ερώτημα «τι μπορούμε να περιμένουμε;» έχει ουσιαστικά μεταλλαχθεί στο παθητικό «τι θα αντιμετωπίσουμε;». Το οποίο όμως, με τη σειρά του, απηχεί μείζον γεωπολιτικό ερώτημα της εποχής : τι σχεδιάζει η Γερμανία και πού οδεύει η Ευρώπη;

Και αν το συμπυκνώναμε κινηματογραφικά : “Στο μυαλό της Άνγκελα Μέρκελ”. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το πλέον ισχυρό πρόσωπο στην Ευρώπη. Όμως, παραβλέποντας τις προσφιλείς στην Ελλάδα δαιμονοποιήσεις της, οι αποφάσεις της δεν πηγάζουν μόνο από προσωπικές επιθυμίες ή ιδεολογικές προτιμήσεις.

Εκπορεύονται από την απρόσωπη, διαχρονική, ιστορική ροπή του Γερμανικού Έθνους.
Κάποτε, αντίστοιχη (ροπή) εκδηλώναμε κι εμείς.

Για το λόγο αυτό, εάν δεν βρίσκονται διαρκώς στο νου οι πολιτικές καταβολές της ΕΕ, δεν μπορούν και να ερμηνευθούν οι επιμέρους οικονομικές αποφάσεις τών Μέρκελ-Σόιμπλε που μάς αφορούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για πολιτικούς λόγους. Τα οικονομικά ζητήματα που υπεισήλθαν, υπήρξαν τα μέσα για την επίτευξη ενός υψηλού σκοπού.
Ο σκοπός ήταν να σταματήσουν οριστικά οι πόλεμοι που ερείπωσαν την Ευρώπη στο πρώτο μισό του 20ου Αιώνα.

Κλειδί για την επίτευξη του σκοπού ήταν η θεμελίωση μιας αδιάρρηκτης γαλλογερμανικής συμμαχίας, που εδραζόταν στην αμοιβαία προοπτική οικονομικής ευημερίας.

Αυτό υπήρξε το μεταπολεμικό, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Κάντε χρήματα όχι πόλεμο.

Στην μεταπολεμική, ευρωπαϊκή πορεία η Γερμανία επανέκτησε τον προπολεμικό της ρόλο, ως κυρίαρχη εξαγωγική δύναμη της Ευρώπης. Για τους Γερμανούς, η πρωταρχική εκδοχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπήρξε το θεμέλιο για την επίλυση του διαχρονικού γερμανικού προβλήματος : η γερμανική παραγωγική δυναμικότητα υπερέβαινε την καταναλωτική τους δυνατότητα.

Η Γερμανία έπρεπε να εξάγει προκειμένου να προασπίζει την οικονομία της, δηλαδή την ύπαρξή της, έτσι κάθε φραγμός στο ελεύθερο εμπόριο σήμαινε απειλή για τα γερμανικά συμφέροντα.
Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ήταν λοιπόν επιτακτική. Όσο περισσότερα κράτη συμπεριλαμβανόντουσαν σε αυτήν τόσο περισσότερες αγορές θα ήταν ανοιχτές για τα γερμανικά προϊόντα. Άλλωστε η Χανσεατική Ένωση απείχε ιστορικά μόλις πέντε αιώνες.

Η Γερμανία πρωτοστάτησε επίσης στη θέσπιση πανευρωπαϊκών προτύπων, σε τομείς όπως για παράδειγμα περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και εργασιακοί όροι. Αυτές οι πολιτικές προστάτευαν τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες, που μπορούσαν να απορροφήσουν το κόστος για την τήρησή τους. Το να αυξάνει στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της το κόστος εισόδου σε οποιαδήποτε αγορά υπήρξε πρωτεύουσα γερμανική στρατηγική.

Παρότι δε το Ευρώ υπήρξε και απαίτηση του Μιττεράν, για να συναινέσει στην γερμανική ενοποίηση, ο δυναμισμός της γερμανικής οικονομίας, που επέφερε έκλειψη της γαλλικής ισχύος και τελικά μετέτρεψε τους Γάλλους προέδρους σε yesmen της Μέρκελ, επέβαλε τη Γερμανία ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Ενιαίο νόμισμα στην πιο αναπτυγμένη ζώνη της Ευρώπης, ελεγχόμενο από μια τράπεζα (ΕΚΤ) στην οποία η Γερμανία ασκούσε ουσιαστικό έλεγχο. Αν ήσασταν Γερμανοί θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο;

Το Ευρώ, ενισχυμένο με αντιπληθωριστικές πολιτικές, προστάτευε τους Γερμανούς πιστωτές από τις ευρωπαϊκές χώρες εκείνες που, ευρισκόμενες κάτω από την αδήριτη ανάγκη, θα έμπαιναν στον πειρασμό να “πληθωρίσουν” το χρέος τους. Η περίπτωση του χρεωμένου Νότου.

Ενώ με το χρέος εκπεφρασμένο σε Ευρώ και την ΕΚΤ να ρυθμίζει την αξία του ενιαίου νομίσματος, οι χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης βρέθηκαν παγιδευμένες σε μια νομισματική πολιτική γερμανικής κοπής, αδιέξοδη για τις ίδιες.

Όσο η Ευρωζώνη ευημερούσε, ανεξάρτητα του αν η ευημερία για χώρες όπως η Ελλάδα ήταν πλασματική, τα προβλήματα της μονομερούς αρχιτεκτονικής του ευρώ παρέμεναν αφανή. Μόνο το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, κι εκείνο χλιαρά, συντηρούσε μια εστία αμφισβήτησης.

Αλλά η κρίση του 2008 έφερε τα προβλήματα στην επιφάνεια.
Πρώτον, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία.
Δεύτερον, η νομισματική πολιτική επικεντρωνόταν στην προστασία των γερμανικών και δευτερευόντως των γαλλικών συμφερόντων.

Εν κατακλείδι, το ρυθμιστικό καθεστώς του ευρώ και η ΕΚΤ παρήγαγε συστημική ακαμψία, η οποία προστάτευε τις μεγάλες, υπερεθνικές επιχειρήσεις.

Πόρρω απείχε από ό,τι θα εξυπηρετούσε οικονομίες βασισμένες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με ισχυρό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, που σε συνθήκες κρίσης έχουν ανάγκη συστημικής ευελιξίας.


Υπό την πίεση της κρίσης οι πολιτικές επιλογές επιβλήθηκαν στην Μέρκελ από τις περιστάσεις. Η Γερμανία εξαρτάτο από τις εξαγωγές της, ιδίως προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όφειλε λοιπόν πρωτίστως να διασφαλίσει ότι η ζώνη ελευθέρου εμπορίου θα παραμείνει ανέπαφη. Δευτερευόντως, έπρεπε να ελαχιστοποιήσει για τη Γερμανία το κόστος σταθεροποίησης του συστήματος, επιρρίπτοντάς το όσο ήταν δυνατόν στις άλλες χώρες.

Έπρεπε επίσης να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η κρίση οφειλόταν στους ανεπρόκοπους Νότιους, και ότι η ίδια θα στεκόταν εμπόδιο στο να εκμεταλλευτούν τη Γερμανία με δανεικά και αγύριστα διάσωσης.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι, πέρα από τις δημοσιονομικές ακολασίες των Νοτίων, η κρίση σε ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται στο ότι η Γερμανία κατέκλυσε με προϊόντα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, εξάγοντας μέσω του ελευθέρου εμπορίου το συγκριτικό της πλεονέκτημα, το παραγωγικό της πλεόνασμα.

Στο ότι μέσω ρυθμιστικού πλαισίου περιόρισε σε όφελός της τον ανταγωνισμό.

Και στο ότι σε κάθε ευρώ δανείου αντιστοιχούσε όχι μόνο ένας απερίσκεπτος δανειζόμενος αλλά και ένας απερίσκεπτος δανειστής.

Ικανή πολιτικός η Μέρκελ, δημιούργησε τον μύθο του κατεργάρη Έλληνα που εξαπάτησε τον φερέγγυο Γερμανό.

Παρά όμως την παρελκυστική ρητορική, η πολιτική Μέρκελ παρέμενε ευκρινής. Έπρεπε με κάθε τρόπο να αποτρέψει αποχώρηση χώρας από την Ευρωζώνη – τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα οχυρωματικά έργα στον χρηματοπιστωτικό τομέα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Αν άρχιζε το «ξήλωμα» του πουλόβερ ουδείς μπορούσε να προβλέψει που θα οδηγούσε.

Έπρεπε όμως ταυτόχρονα να είναι αυστηρή απέναντι σε καταχρεωμένους σε απόγνωση, που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο κήρυξης χρεωκοπίας.
Όχι όμως αυστηρή σε σημείο που θα τους ωθούσε να επιλέξουν την χρεωκοπία και την αποχώρηση, από την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Ιδού η ελληνική παγίδα.

Και η προέλευση της εσωτερικής διαμάχης στην ελληνική κοινωνία που γεννά αντίστοιχα διαμάχη στην πολιτική τάξη.

Το δίπολο : Παραμονή με κάθε θυσία – Χρεωκοπία & δραχμή.

Η πάγια αντίληψη των Αμερικανών ότι « όποιος ασκεί ηγεμονία, άρα και επωφελείται, πληρώνει» οδηγεί με τον ένα ή άλλο τρόπο στο «η Γερμανία πρέπει να πληρώσει»”.
Είτε εκδίδοντας χρήμα είτε «κουρεύοντας» χρέη είτε και τα δύο.

Όμως η Γερμανία έχει δείξει, και από εδώ προκύπτει η ελληνική αγωνία, ότι ουδέποτε θα υιοθετήσει την αμερικανική συλλογιστική. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα τραβήξει το καλώδιο από τον διασωληνωμένο ασθενή.

Πιθανόν μπλοφάρει συνεχώς από την αρχή της κρίσης. Πιθανόν πρόκειται για chicken game, όμως σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται μια νταλίκα κι ένα Trabant, ποιος λέτε θα φοβηθεί πρώτος; Ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσης τής πιθανής μπλόφας θα ήταν η περίφημη εθνική συνεννόηση. Αλλά αυτή κατέστη αδύνατη εβδομήντα χρόνια τώρα, από τις χρυσές λίρες των Εγγλέζων στις κομμουνιστικές ομάδες αντίστασης σε συνδυασμό με την ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Έτσι αυτό που σήμερα προέχει είναι να μην δοθεί στην Γερμανία η ευκαιρία να δώσει στη ράχη μας σε Ιταλούς και Ισπανούς ένα μάθημα περί «νηστείας και προσευχής», για τα δυσθεώρητα τρία τρις ευρώ του συνδυασμένου χρέους τους.

Και αυτό σημαίνει 180 ψήφοι την 29η Δεκεμβρίου. Ή την παραπομπή του κ. Τσίπρα επί 4ετία σε φροντιστήριο απόκτησης πραγματικών πρωθυπουργικών ποιοτήτων, πριν, τυχόν, καταξιωθεί του υπάτου αξιώματος. Φοβάμαι, παρότι δεν ανήκω σε εκείνους που τον υποτιμούν, ότι οι σημερινές πρωθυπουργικές του ποιότητες προσιδιάζουν περισσότερο σε όσα του καταμαρτυρεί ο κ. Πάγκαλος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/12/2014 14:44:51

  Προφήτη, θα συμφωνήσω πρώτος με την ανάλυσή σου. Υπάρχει και ένα στρατηγικής σημασίας ερώτημα που παραμένει ανπάντητο και δεν ξέρω αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή αλλά πρέπει να το έχουμε υπ' όψιν μας: 1) Το θεσμικό αλυσσοδέσιμο με την ευρωζώνη, και όχι μόνο υπό τις παρούσες συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ του Ελλαδικού κράτους, ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας; 2) Η συνεχιζόμενες πολιτικές εσωτερικού καννιβαλισμού σε συνδιασμό με τον συνεχή εξωτερικό δανεισμό, ανταποκρίνονται στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες ανάπτυξης και επιβίωσης, πέραν της εφήμερης επιβίωσης του υπάρχοντος συτήματος, αυτού του ίδιου που κατάστρεψε την χώρα;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Νίκος Αργεάδης 17/12/2014 21:47:11

   Νίκο, σού στέλνω τους χαιρετισμούς μου, εκεί στη Βαλτιμόρη. Και «Καλά Χρσιτούγεννα!». Η άποψή μου ήταν και είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να χαράξει μια πορεία μοντέλου Ελβετία+Ισραήλ. Πολύ κοντά στην ΕΕ αλλά με ειδική σχέση. Βέβαια το "οικόπεδο" είναι πολύ γωνιακό για να αφεθεί ανεξάρτητο. Κι ο γέρος Καραμανλής ήρθε με αποστολή να εντάξει τη χώρα πλήρως στην ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, καταλύοντας την πραγματική ανεξαρτησία της. Θα έπρεπε να πει στον κόσμο ότι θα ήταν υπεύθυνος για την άμυνά του. Αντί γι' αυτό είπε "θα μάς φυλάει η ΕΟΚ".

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Προφήτης 18/12/2014 00:09:52

    Αντεύχομαι Καλά Χριστούγεννα, όπου είσαι, να είσαι καλά. Συμφωνώ ξανά. Να υποθέσω ότι οι μεγάλες δυνάμεις δημιουργούν εξαρτήσεις προσωπικές και άλλες στους ευεπίφορους και υπερφίαλους έλληνες της πολιτικής τάξης και έτσι τους-μας έχουν αλυσσοδεμένους;

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 17/12/2014 15:46:54

  Καταπληκτική η ανάλυσή σας Προφήτη!! Ερωτήματα : Στη νομισματική αυτή ένωση όπου θα ήμασταν απόλυτα προστατευμένοι και ασφαλείς κι ευδαίμονες εφόσον όμως ήμασταν ...Γερμανοί, εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να ποθούμε διακαώς να παραμείνουμε πάσει θυσία, ακόμα κι αν η ανεργία μας εκτοξευθεί στο 40%; Μας συμφέρει ακόμα κι αν ο κατώτατος μισθός μας μειωθεί στα 150 €; Μας καλύπτει ακόμα κι αν η Ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη ιδιωτικοποιηθεί πλήρως; Είναι όαση μέσα στην έρημο όταν οι συντάξεις μας -αν ζήσουμε για να τις λάβουμε κάποτε-, θα αντιστοιχούν σε 200 € με το κόστος της ζωής να απαιτεί τουλάχιστον 1.500 €; Αποτελεί η νομισματική ένωση με τα καταστροφικά αέναα και πολυμορφικά ''μνημόνια'' παντός είδους που μας επιβάλει και τα διαλυτικά για την οικονομία μας υφεσιακά μέτρα που απαιτεί, ασπίδα, κινητήρια δύναμη και αναγκαίο εργαλείο που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, στην ανασυγκρότηση και στον επαναπροσανατολισμό της παραγωγής μας; Και το χειρότερο : ‘’’….ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό από τη διαπραγμάτευση του αμέσου μέλλοντος με τους δανειστές, οποιοσδήποτε και αν κληθεί να την κάνει, δεδομένου ότι ενδεχόμενο «Grexit» θα επικρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του Έλληνα πρωθυπουργού;’’ Αυτή η Δαμόκλειος σπάθη αγαπητέ Προφήτη, μήπως είναι πλέον κάτι περισσότερο από βέβαιο, πως θα φροντίσουν οι …δανειστές – εταίρες – κοινοί εκβιαστές, να μην πάψει ποτέ να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια του Ελληνικού λαού; Ας δώσει ο καθένας μας αντιμέτωπος με τη συνείδησή του λοιπόν, τις απαντήσεις που πιστεύει ως σωστότερες και αναλόγως ας πράξει τα δέοντα….. Δεν γίνεται ποτέ να συμφωνήσουμε απολύτως όλοι. Ο κάθε άνθρωπος πάντα επιλέγει αυτό που περισσότερο του ταιριάζει και τελικά είναι κι αυτό που πράγματι του αξίζει. Κάποιοι επίσης, επιλέγουνε απλά αυτό που τους συμφέρει κι έτσι γλιτώνουνε κι από τα ….ψυχοφθόρα διλήμματα, τις …αϋπνίες, το ...άγχος, μα και τις άσκοπες τύψεις μετά.....

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 17/12/2014 17:06:12

   Εγώ πάντως σε συζητήσεις, με άλλους ιδιώτες, για το αν πρέπει να παραμείνουμε πάση θυσία στην ευρωζώνη ακόμα και με ανεργία 40%, μισθούς 150€ , συντάξεις 100 € κλπ, λαμβάνω την αφοπλιστική απάντηση: "Αν βγούμε θα είναι ακόμα χειρότερα"!!! Δοκιμάζω να κάνω τη συζήτηση με διάφορα νούμερα αντί για 40%, 150, 100 αλλά δυστυχώς πάντα υπάρχουν "τα χειρότερα", οπότε κατέληξα στο συμπέρασμα πως σε κάθε περίπτωση συμφέρει στον ελληνικό λαό να βρίσκεται η χώρα του εντός της ευρωζώνης.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Ιδιώτης 17/12/2014 21:04:43

    Εσείς λοιπόν αγαπητέ και όλοι οι άλλοι ιδιώτες που είσαστε αρκετά ....μινιμαλιστές όσον αφορά τις απαιτήσεις σας από τη ζωή, μπορείτε ελεύθερα να πράξετε ό,τι ακριβώς απαιτείται, για να εμποδίσετε τα συγκεκριμένα ''χειρότερα'' που τόσο φοβάστε, να σας συμβούν. Βέβαια, κανείς δε θα μπορέσει ποτέ να σας υποσχεθεί οτι δεν θα σας βρούν άλλα, πολλά και διάφορα ''χειρότερα'', από όσα σήμερα ζείτε.... Ωστόσο, είπαμε οτι ο καθένας μας επιλέγει αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή του και που πάντοτε είναι αυτό ακριβώς, που τελικά του αξίζει. Μήπως δεν είμαστε ο ...πάνσοφος λαός; :-)

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 00:16:54

     Πάνσοφος λαός ιδιωτών.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Άλυτη Εξίσωση 17/12/2014 22:00:16

   @άλυτη
   Αγαπητή φίλη, γνωρίζω το πνεύμα με το οποίο σχολιάζεις. Θα έλεγα ότι συνάδει περισσότερο με την κριτική της Αριστεράς. Εννοείται δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι και στα πάντα, αλλά σου θέτω προς προβληματισμό τρία ζητήματα:
   1. Αυτά που υπήρχαν και χάθηκαν, και εύλογα περιγράφεις την απώλειά τους ως "υποβάθμιση ζωής", δεν βασίστηκαν σε πραγματική οικονομική πρόοδο αλλά σε κοινοτικές εισροές και δανεισμό από την Αριστερά (ΠΑΣΟΚ κλπ). Κάποια στιγμή η πλάνη θα τελείωνε.
   2. Η αντίθεση της Αριστεράς στην ΕΟΚ το 1970-80 βασιζόταν στο ότι απηχώντας τις θέσεις της Μόσχας δεν ήθελε την ανάδυση ενός ανεξάρτητου, τρίτου πόλου, όπως πρόβαλε ΤΟΤΕ η ΕΟΚ, στον συμφωνημένο μεταξύ ΗΠΑ & ΕΣΣΔ διπολικό κόσμο.
   3. Οι κατά τα λοιπά αντιτιθέμενοι στην ΕΟΚ "Αριστεροί" ήταν αυτοί που στην πλειοψηφία έγιναν πλούσιοι λεηλατώντας τα κονδύλια της "ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Προφήτης 17/12/2014 23:32:36

    Εδώ μας λες, "...ενός ανεξάρτητου, τρίτου πόλου, όπως πρόβαλε ΤΟΤΕ η ΕΟΚ, στον συμφωνημένο μεταξύ ΗΠΑ & ΕΣΣΔ διπολικό κόσμο..." και πιο πάνω, "...ο γέρος Καραμανλής ήρθε με αποστολή να εντάξει τη χώρα πλήρως στην ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, καταλύοντας την πραγματική ανεξαρτησία της...". Προφήτη αντιφάσκεις, ο Καραμανλής δεν ήρθε με καμμία αποστολή, προσέβλεπε στην ΕΟΚ, όπως αυτή πρόβαλε ΤΟΤΕ!!!

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ ΙΚΟ 17/12/2014 23:44:08

     Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις του ίδιου του Καραμανλή, και των Αβέρωφ, Πεσματζόγλου, Ζολώτα υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης και η Ελλάδα κατέστη το πρώτο συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ, την 1η Νοεμβρίου 1962.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ΙΚΟ 18/12/2014 00:17:45

      Αν η Ελλάδα είχε γίνει μέλος της ΕΟΚ το 1962 θα ήταν διαφορετικά, γιατί θα είχε ξεκινήσει ομότιμο μέλος από τον αρχικό στενό πυρήνα. Όχι σαν ζήτουλας όπως έγινε το 1979. Ναι, ο Καραμανλής υλοποίησε το όνειρό του. Αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες. Όπως και σήμερα είναι άλλες από αυτές που ίσχυαν όταν εισήλθαμε στην ΕΟΚ. Γι' αυτό η "κοινοτική αλληλεγγύη" έχει αλλάξει. Δεν τα λέω εγώ, ο Σμιτ και ο Ντελόρ τα λένε. Ποια αλληλεγγύη θα μου πεις, να στέλνουν λεφτά για να τα τρώνε οι πασόκοι; Ή να κόψουν χρήμα για να ξεχρεώσουν τον Τσίπρα. Σωστό, αλλά ήξεραν τι έστελναν και κακώς δεν τα διέκοψαν, και κυρίως ήξεραν ποιους λάδωναν και σήμερα "κρατάνε". Γιατί δεν στέλνουν πίσω τον Χριστοφοράκο;

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 00:29:56

      Άρα, ο κατ' εσένα "γέρος", δεν ήρθε για να... και τα λοιπά που μας είπες. Αυτή ήταν η πολιτική του ανέκαθεν, αυτήν υλοποίησε και όχι ως ζήτουλας αλλά ως τσαμπουκάς. Δεν το λέω εγώ, ο Σμιτ και ο Ντ Εστέν το λένε. Ευχαριστώ.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ΙΚΟ 18/12/2014 01:03:18

      Η "ανέκαθεν πολιτική του" ήταν η σύμπλευση με τις διαμορφωμένες μετά τη Γιάλτα ισορροπίες.
      Λογικό, αλλά όχι και ηρωικό, όπως το παρουσιάζεις.
      Το ότι έμπλεξε σε εσωτερικές αντιθέσεις του Δυτικού συστήματος ( Λαμπράκης, θρόνος, Ντε Γκωλ) άλλο θέμα.
      Ο ανηψιός προσπάθησε βήματα "εξω από το κάδρο".

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 07:22:46

      Καλά το είπες, εγώ απλώς "το παρουσιάζω". Γιατί επαναλαμβάνω, δεν το λέω εγώ, ο Σμιτ και ο Ντ Εστέν τα λένε και μάλιστα κατ' επανάληψη, στα βιβλία τους και σε δεκάδες από τότε, συνεντεύξεις τους.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ ΙΚΟ 18/12/2014 00:06:17

     Είναι λίγο πιο σύνθετο. Και μέσα στο ίδιο στρατόπεδο υπάρχουν αντιθέσεις. Η Δύση ήταν και είναι ένα στρατόπεδο. Όμως σήμερα η αντίθεση μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας είναι έντονη στις δημοσιονομικές αντιλήψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα βρίσκουν στις κυρώσεις κατά του Πούτιν, για παράδειγμα. ΤΟΤΕ, η ΕΟΚ ήθελε σχετική αυτονόμηση από τον ασφυκτικό έλεγχο των ΗΠΑ, έπρεπε να δεις τα καψώνια που έκαναν τα αμερικάνικά στρατεύματα στους Γερμανούς με γυμνάσια σε καθημερινές ημέρες. Η αυτονόμηση αυτή ακριβώς επέτρεψε στη Γερμανία να χαράζει σήμερα διαφορετική δημοσιονομική πολιτική από τις ΗΠΑ. Εννοείται ο βαθμός αυτονόμησης είναι διαφορετικός για κάθε χώρα και συναρτάται από την οικονομική της ισχύ. Ο γέρος ήρθε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σταθερό μέλος του ευρω-ατλαντικού μπλοκ, χωρίς δημοψήφισμα, ενώ για να διώξει τον βασιλιά και να γίνει ο ίδιος βασιλιάς έκανε. Δεν λέω ότι το «ανήκομεν εις την Δύσιν» απέβη μέχρι σήμερα γεωπολιτικά μοιραίο. Απέβη όμως οικονομικά μοιραίο και ίσως εξ αυτού αποβεί τελικά και γεωπολιτικά μοιραίο.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 00:20:12

      Αντίθετα είναι πολύ απλό. Ονομάζεται συνεπής πολιτική (του Καραμανλή) από το 1957, παρακαλώ, που ήταν νέος ο "γέρος".

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ΙΚΟ 18/12/2014 00:30:57

      Η "συνεπής από το 1957" πολιτική οδήγησε στην καταστροφή του ελληνικού πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, σε μια είσοδο στην ΕΟΚ ΧΩΡΙΣ να διασφαλιστεί η αποτροπή της διαχείρισης των κονδυλίων από τους γύφτους και τελικά σε 330 δις σημερινό χρέος.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 00:32:18

      Από ποιον; Απ' τον Καραμανλή;

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 00:33:28

      ...και επιτέλους, βάλτα με τους "γύφτους", όχι με τον Καραμανλή.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ΙΚΟ 18/12/2014 00:49:28

      Τα βάζω συνεχώς. Στο antinews, εφτά χρόνια.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Προφήτης 18/12/2014 07:16:15

      Να συνεχίσεις απτόητος, δίκαιος και όσο μπορείς πιο αντικειμενικός.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Προφήτης 18/12/2014 00:31:25

    @ Προφήτης Αγαπητέ μου Προφήτη, η προσέγγιση της ζωής που με εμπνέει, είναι σαφώς η εξ αριστερών, το πνεύμα δε με το οποίο προσεγγίζω την πραγματικότητα, έχει ως στόχο του την αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή, για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αν λοιπόν σήμερα ως μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας μετέχοντα στη νομισματική της ένωση και υφιστάμενα τους περιορισμούς, τις δεσμεύσεις και την αυστηρή επιτήρηση που αυτή η ένταξη συνεπάγεται πρέπει να θεωρήσουμε περασμένα...μεγαλεία την πλήρη εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και τις βασικές αυτονόητες παροχές της, την παιδεία, την ασφαλή συνταξιοδότηση, τις κοινωνικές παροχές και γενικά όλα τα άνευ συζήτησης δεδομένα για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, τότε νομίζω οτι μονάχα τύποις και αυτοκοροϊδευόμενοι μπορούμε να θεωρηθούμε ισότιμα μέλη. Τουλάχιστον η πλειοψηφία ημών, γιατί η μειοψηφία είτε φοροδιαφεύγοντας, είτε παρασιτώντας, είτε μασουλώντας με οποιονδήποτε τρόπο κρατικό (δανεικό) χρήμα, ζει σε μιάν άλλη διάσταση, απέχουσα έτη φωτός απ΄τη σημερινή αιμάσσουσα Ελλάδα. Μένει εκκρεμές λοιπόν το μέγα ερώτημα, ΕΑΝ ΑΞΙΖΕΙ δηλαδή Ν' ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ για μιά ξεφτισμένη αυταπάτη, για να είμαστε απλά οι κακομοιριασμένοι παρίες, οι εξαθλιωμένοι φτωχοί συγγενείς, που υπακούουν με σκυμμένο κεφάλι σε διαταγές, παραδίδοντας την Εθνική τους κυριαρχία και αποδεχόμενοι την κακοποίηση της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους, από τον κάθε μίζερο, γραβατοφόρο υπαλληλάκο μεγαλοσυμφερόντων. Στα 2) και 3) δεν θα αναφερθώ γιατί όλα αυτά είναι πια Ιστορία, κι εγώ που ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΟΥΤΕ ΧΩΡΑΩ, δεν έχω λόγο ν΄απολογηθώ για τις επιλογές του ΚΚΕ, ούτε και για τ’ ανδραγαθήματα του διεφθαρμένου και δεξιότατου στην πρακτική του Πασόκ, που παρίστανε στα λόγια μόνο την …αριστερά.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 01:15:23

     Μα αυτο το διεφθαρμενο δεξιο Πασοκ αγκαλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιαζεται σημερα σαν κομμα αλλαγης και παλι. Αλλαξε ο Μανωλιος δηλαδη. Αλλα η πολιτικη παραμενει η ιδια. Χαδια στους συνδικαλιστες, χαδια στους ΔΥ, υποσχεσεις στους φτωχους , υποσχεσεις σε νεους , υποσχεσεις , υποσχεσεις, υποσχεσεις. Δηλωσεις οικονομολογων που ζουν στο Εξωτερικο και ειναι απολυτα θεωρητικοι που η μια δηλωση ακυρωνει την αλλη. Ακομα για να ευχαριστηθουν οι ταβερνιαρηδες στις τουριστικες περιοχες οδηγησε τον Συριζα να κανει δηλωσεις εναντιον του all inclusive . All inclusive ειναι το 80% περιπου του τουρισμου. Μαθαινω οτι οι tour operators ηδη στρεφουν τον κοσμο σε αλλους προορισμους. Οι λαθος δηλωσεις των Συριζαιων θα βγαλουν απο την κριση την Ισπανια και θα βυθισουν την Ελλαδα.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Ρεαλιστης 18/12/2014 08:39:27

      Εσείς ο τόσο...Ρεαλιστής όμως, αδυνατείτε να είσαστε στοιχειωδώς αμερόληπτος στις κρίσεις σας... Για ξαναδιαβάστε πιο ψύχραιμα τις εμπρηστικές δηλώσεις, τις ατυχείς αρνητικές προβλέψεις, τους κινδυνολόγους χρησμούς για τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα που επίκειται εάν τύχει και ο Ελληνικός λαός επιλέξει οτιδήποτε μη συμβατό με τις απαιτήσεις των κάθε είδους εκβιαστών. Όποιος κινδυνολογεί, αυτός χρεώνεται και τις αρνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας της χώρας. Από εκεί και πέρα, κάθε κομματικός οργανισμός, έχει δικαίωμα εκ του Δημοκρατικού πολιτεύματος εντός του οποίου λειτουργούμε άπαντες, να διατυπώνει και να προωθεί, το πρόγραμμα που επιθυμεί. Μονάχα ο Ελληνικός λαός μπορεί να το επιβραβεύσει ή να το απορρίψει διά της ψήφου του. Οι λοιποί, περισσεύουν. Υ.Γ : Να σας υπενθυμίσω αν το ...ξεχάσατε, οτι τα τελευταία 2,5 χρόνια, αυτό το διεφθαρμένο, αμαρτωλό και ΑΘΩΩΜΕΝΟ διά της συγκυβερνητικής του δραστηριότητας Πασόκ (γιατί ΟΛΟΚΛΗΡΟ είναι απορριπτέο και φαύλο), ψηφίζει, υπογράφει, αποφασίζει, για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας και των πολιτών της. Ας μην είσαστε λοιπόν ...επιλεκτικά κατηγορητικός. Είναι υποκρισία :-).

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 08:42:25

      * Αρμαγεδδώνα

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 19:10:20

      Δηλαδη οποιος εχει εμπειρια και βλεπει την καταστροφη που ερχεται δεν ειναι Ρεαλιστης? Οποιος δεν τσιμπαει στην υποσχολογια του Συριζα δεν ειναι Ρεαλιστης? Το ΠΑΣΟΚ της Κας Τζαγκρη , του Κου Μητροπουλου , του Κου Φωτοπολου και τοσων αλλων που ειναι στον Συριζα αλλα που με τα ψηφισματα τους μας εφεραν κατα κυριον λογο εδω που ειμαστε σημερα δεν ειναι διεφθαρμενο? Αν διαβαζατε τα σχολια μου πολλες φορες εχω αναφερει οτι η λυση ηταν στην διακομματικη συμφωνια για να βγουμε απο την κριση. Τα κομματα και κυριως ο Συριζα αποφασισαν να ζητουν εκλογες απο την επομενη ημερα που σχηματιστηκε η Κυβερνηση. Επειδη δεν ξεχνω δεν ειμαι Ρεαλιστης? Επειδη δεν ονομαζω εκβιαστες τους εκπροσωπους των λαων που μας δανειζαν απο τους φορους τους δεν ειμαι Ρεαλιστης. Αν εσας σας χρωστανε και αν τα εφαγαν και δεν σας τα επιστρεφουν τοτε ειστε εκβιαστης?

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Ρεαλιστης 20/12/2014 09:39:20

      ...Όποιος ''βλέπει'' επιλεκτικά τις ''καταστροφές'' και τις χρεώνει και μεροληπτικά, δεν είναι Ρεαλιστής. Όποιος ενοχλείται από την κ. Τζάκρη και τον κ. Μητρόπουλο αλλά ...καταπίνει αμάσητους τους κ.κ. Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Λοβέρδο, και το παλαιοΠασόκ ολάκερο βαφτίζοντάς το ''καλόν'' και ‘’χρήσιμον’’ ...έμπολα, δεν είναι Ρεαλιστής. Όποιος θεωρεί τις διαταγές των τοκογλύφων, τους εκβιασμούς, την κινδυνολογία και την απαγόρευση της διεξαγωγής συνταγματικά προβλεπόμενων εκλογών ώστε να επαναπροσδιοριστεί η επιθυμητή από την πλειοψηφία κατεύθυνση της χώρας συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, δεν είναι Ρεαλιστής. Εγώ αν είχα δανείσει σε έναν υπαλληλάκο των 1.000 € το ποσό των 100.000 € με τόκο 20% και μου ζητούσε άλλα 500.000 € ενώ δυσκολευόταν να μου επιστρέψει το παλιό δάνειο, απλούστατα, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΖΑ. Η λογική μας λέει οτι αν τελικά κάποιος δανείζει αφειδώς σε μη δυνάμενον να επιστρέψει τα χρωστούμενα, αν δεν είναι τρελός, τότε έχει άλλα σχέδια και ο νοών νοείτω.....

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 20/12/2014 09:41:45

      * '' Όποιος θεωρεί θεμιτές τις διαταγές των τοκογλύφων...''

 3. Chr avatar
  Chr 17/12/2014 16:20:40

  Πολύ καλή ανάλυση για τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την θέση . Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι το φορτηγό θα αδιαφορήσει στην σύγκρουση με το ΙΧ.Ειναι ζωντανό το παράδειγμα με την LB.Εαν είσουν πρωταθλητής στην τοξοβολία θα δοκίμαζες να γινόσουν Γουλιέλμος Τέλλος? Αλήθεια όμως τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν αποφύγουμε μια υποτιθέμενη παγίδα ,δεν θα τους εμποδίσει να μας παγιδεύσουν λίγο πιο κάτω ? Συμφωνα με την πρακτική που έχουν ακολουθήσει πάνε το πράγμα εκεί που θέλουν μεχρι στιγμής(αυτοεκπληρούμενη προφητεία Τρισέ για τα ομόλογα κτλ). Τέλος γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει και δεύτερο πλάνο στην χώρα ?Είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να έχει Ξενοκράτη και να μην έχει δεύτερο πλάνο για πιο πιθανό θέμα?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Chr 17/12/2014 22:33:01

   Δεν ορίζω, ρωτάω "ποιος λέτε θα φοβηθεί πρώτος;". Κρίνεις, το φορτηγό. Και σήμερα; Αν έλεγες αυτό ίσχυε μέχρι το μέσο του 2010 θα συμφωνούσα.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 17/12/2014 16:30:47

  Υπάρχουν και όλα αυτά, αλλά απουσιάζει παντελώς από τη συλλογιστική του Προφήτη ο παράγοντας συνωμοσία. Δεν υπήρξε ΓΑΠ, δεν υπήρξε στοχευμένη ανατροπή της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας; Δεν υπήρχαν κάποιοι πίσω από τον ΓΑΠ; Δεν είχαν στοχεύσεις όσοι ήταν πίσω από τον ΓΑΠ; Η ανάλυση δηλαδή τείνει να δίνει σημασία μόνον σε όσα παραδέχεται για "αλήθεια" η επίσημη εκδοχή για την κρίση. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα πέρα από την επίσημη εκδοχή για την κρίση. Και η ιστορία της κρίσης δεν θα γραφτεί σωστά, εάν δεν ληφθεί υπόψη ό,τι έχει φανεί από την κορυφή του παγόβουνου των συνωμοσιών γύρω από την κρίση. Δεν λέμε να καταφύγουμε σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά λέμε να ληφθούν υπόψη τα ορατά στοιχεία των συνωμοσιών. Η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 δεν είχε ιδέα για όλα αυτά που λέει το άρθρο. Όλα αυτά αναπτύχθηκαν μετά σχεδόν ξαφνικά, ως ευχερείς ερμηνείες ενός ζητήματος (της κρίσης) που οι Γερμανοί ουδέποτε κατανόησαν σωστά. Ούτε προσπάθησαν ιδιαίτερα. Έμειναν υπερβολικά στην επιφάνεια και στις πρώτες "εύκολες" ερμηνείες του μυαλού τους. Κάποτε ρώτησα έναν Γερμανό "γιατί βάζετε και την Ισπανία στις χώρες της κρίσης, αφού η Ισπανία (τότε, 2012) έχει μικρότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από εσάς". Απάντηση "Ε; Εεε, εγώ πάντα το έλεγα ότι η Ισπανία πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά". Δηλαδή μη-απάντηση. Δεν υπάρχει απάντηση. Το "πρόβλημα" της Ισπανίας ήταν ότι είχε μια εξαιρετική τράπεζα, την Santander, η οποία έβγαινε πανίσχυρη από την κρίση του 2008-2009 και κάποιος έπρεπε να την "κοντύνει". Αντίστοιχο "πρόβλημα" ήταν και στην Ελλάδα η Εθνική. Υπάρχουν αναφορές του 2009 που έλεγαν ότι οι ασφαλέστερες τράπεζες παγκοσμίως ήταν η Santander, η Standard Chartered (Χόνγκ-Κονγκ - βρετανικών συμφερόντων) και η δική μας Εθνική. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Η Εθνική και η Santander εξουδετερώθηκαν μέσω της κρίσης. Σύμπτωση; Το 2011 είπα σε έναν Γερμανό ότι τα stress tests είναι μια ανοησία όσων θέλουν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η απάντησή του ήταν ότι "είσαι εκπρόσωπος των συμφερόντων των τραπεζών". Δεν κάθησε να σκεφτεί αυτό που του είπα. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι εκείνος, ίσως εν αγνοία του, ήταν εκπρόσωπος των συμφερόντων των γερμανικών τραπεζών. Διότι οι γερμανικές τράπεζες βγήκαν όλες "άριστες" στα stress tests. Εκεί όμως δεν υπήρχε κανένας Βαρουφάκης να χτυπιέται να μην ληφθούν υπόψη παράμετροι που επέτρεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ληφθούν υπόψη (π.χ., αναβαλλόμενος φόρος). Ο Βαρουφάκης μιλούσε εξ ονόματος της αγνής και άδολης οικονομικής επιστήμης από επιστημονικό ενδιαφέρον και μόνον; Ας γελάσω! Μεγάλο μέρος της κρίσης οφείλεται στη συνωμοσία γύρω από τον έλεγχο του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εν γένει τραπεζικού συστήματος. Ας δούμε τι άφησε πίσω της η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό συστημα. Τέσσερις τεράστιες τράπεζες, μία εξ αυτών, κατά σύμπτωση (;) αυτή που ελέγχουν τα αμερικανικά funds περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, "κατάπιε" έναντι πινακίων φακής άλλες έξι. Μία μικρή που απέμεινε, παραπαίει, αφού αυτή τώρα, κατά άλλη σύμπτωση, αδυνατεί να βρει κεφάλαια για την (νέα) ανακεφαλαιοποίησή της και ο κρατικά ελεγχόμενος μεγαλομέτοχός της εμποδίζεται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να βάλει άλλα λεφτά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τώρα τους έπιασε ο καημός με τον ελεύθερο ανταγωνισμό! Επιλεκτική εφαρμογή των κανόνων, που κατατείνει στο ίδιο πάντοτε αποτέλεσμα. Στον γιγαντισμό των τραπεζών και στο έλεγχό τους από άγνωστα έως χθες funds, που ρίχουν τα δις σαν να είναι στραγάλια. Ποιανού είναι αυτά τα δις; Και γιατί αυτός ο κάποιος/κάποιοι δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για το πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας; Ας μην μένουμε στην επιφένεια λοιπόν. Το άρθρο δείχνει να νομίζει ότι υπάρχουν μόνον ιστορικές/εθνικές/συλλογικές παράμετροι που εξηγούν την κρίση. Δεν υπάρχουν μόνον αυτές. Υπάρχουν και οι όσο γίνεται καλύτερα κρυμμένες παράμετροι του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος των "μη ελεγχόμενων" χωρών, της ηγεμονίας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, του νομισματικού πολέμου δολαρίου-ευρώ, της επιβολής της, μη κρατικά ελεγχόμενης, "παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης" ("we need global governance, global financial governance, and we need it fast": ποιος το είπε αυτό; Όποιος το βρει κερδίζει ποδήλατο τελευταίου τύπου και μαύρο-λαμέ αθλητικό κολάν) και λοιπά και λοιπά. Και κάπου εκεί μπλέκεται και ο έλεγχος της ροής του φυσικού αερίου και ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή την αγορά. Στην οποία ο καλύτερος τρόπος για να επιβάλεις το φυσικό αέριο ως καύσιμο είναι οι πολλές ΑΠΕ, διότι το "άναψε-σβήσε" που προϋποθέτουν οι ΑΠΕ για την ισχύ βάσης είναι εφικτό μόνον με μονάδε αερίου. Ποιος προωθούσε λοιπόν την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή τις ΑΠΕ, δηλαδή την εξάρτηση όλης της οικονομίας από το φυσικό αέριο; Να και ακόμη μία συνωμοσία πίσω από την κρίση. Και, για δες, όλα γυρίζουν τελικά γύρω από το ίδιο πρόσωπο, τον ποδηλάτη με το λαμέ αθλητικό κολάν. Αν τα παραβλέψουμε όλα αυτά, παραβλέπουμε την αλήθεια γύρω από την κρίση.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Διογένης 17/12/2014 18:11:40

   αν κατάλαβα σωστά, γράφετε για νομισματικό πόλεμο ευρώ κατά δολαρίου. αν αύριο η Ελλάδα, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ έβαζε σε παράλληλη κυκλοφορία το δολάριο (μέσω ενός μεγάλου δανείου), φαντάζεστε τι θα γινόταν την επομένη στην ευρωζώνη; δεν θα το επιτρέψουν ποτέ όμως, γιατί το διεθνές τραπεζικό σύστημα ωφελείται από την ύπαρξη και των δύο νομισμάτων.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Διογένης 17/12/2014 18:51:48

   Επιτελους αγαπητε Διογενη!!!!!!! και επειδη οι Ελληνες δεν φημιζομαστε για χαζος λαος, γι αυτο και το ΠΑΣΟΚ κατρακυλησε τοσο....Τωρα υπαρχουν και αρκετοι που θελουν να συνεχιστει το παρτυ και περασαν στο plan B (βλεπε ΣΥΡΙΖΑ) για να συνεχισουν απο αλλο μετεριζι τη καταστροφη....Αν αυτοι τωρα το κανουν απο "συνωμοτικη" ιδιοσυγκρασια, συμφερον η καθαρη βλακεια, αυτο θα το αποτυπωσει η ιστορια που θα ξεσκεπασει και τους πατρονες τους....Ο καθε Ελληνας ομως εχει καταλαβει πολυ καλα τι παιχτηκε και τι παιζεται.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διογένης 17/12/2014 22:25:33

   @Διογένης
   1. Θεωρώ γλιστερό έδαφος την αρθρογραφία για θέματα που αφορούν αθέατη πολιτική αλλά στα οποία δεν ήσουν παρών ώστε να έχεις μαρτυρία ή ρεπορτάζ. Θυμάσαι ότι ακόμα και οι αποκαλύψεις Θαπατέρο ,στο βιβλίο του, αμφισβητήθηκαν. Ο Γάλλος οικονομικός δημοσιογράφος MarcRocheέκανε έρευνα για χρόνια και κατόπιν έγραψε το βιβλίο «Καπιταλισμός εκτός Νόμου – Η Οικονομία του Παρασκηνίου», εκδ. Μεταίχμιο 2011, σου το συστήνω. Δεν είμαι αυτή η περίπτωση. Μένω στον συνδυασμό και ανάλυση εμφανών γεγονότων και στοιχείων που μπορούν να αποδειχθούν, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του, που είναι, ακριβώς, ότι υπάρχει αθέατη πλευρά των γεγονότων.

   2. Δεν θα δυσκολευτώ να συμφωνήσω στα περισσότερα απ’ όσα γράφεις. Όμως θεωρώ όλες αυτές τις συνωμοσίες ελάσσονες, τακτικές θα έλεγα, και απορρέουσες από την μείζονα και στρατηγική συνωμοσία που εξελίσσεται επί 40 χρόνια : τον νεοφιλελευθερισμό. Επ’ αυτού, πιστεύω θα έχω περισσότερα.

   3. Σε ευχαριστώ που έγραψες άλλο ένα άρθρο ως κριτική. Ο Φάκτορας από πάνω θα είναι υπερήφανος! Το antinewsείναι το κέντρο της εστέτ σχολιογραφίας και θα παραμείνει μακράν το μοναδικό εργαστήριο πολιτικών ιδεών στο ελληνικό διαδίκτυο.

   ΥΓ Οι νεώτεροι έχετε καθιερώσει Πληθυντικό στις συνομιλίες σας. Δεν αρνούμαι την ευγένεια που αποπνέει, αλλά δεν θα ακολουθήσω, μη με παρεξηγείτε.
   «Πηγαδάκι», έντονος διάλογος στον Πληθυντικό, και χειραψία με γάντι δεν μού πάνε.

   • KM avatar
    KM @ Προφήτης 18/12/2014 03:28:24

    Ο πληθυντικός εισήχθη αρχικά στη γλώσσα μας από άκριτο μιμητισμό ξένων γλωσσικών τύπων, που αντανακλούσαν κοινωνίες όπου υπήρχαν κληρονομικές τάξεις ευγενών και πληβείων και αποτελεί προσβολή προς τη λογική (σε έναν μιλάς· γιατί παριστάνεις ότι είναι πολλοί;). Ένα είδος μανταμσουσουδισμού, που μας τον λανσάραν οι κοραΐζουσες ψευτο-ελίτ άλλων εποχών και δυστυχώς ρίζωσε. Ο λαός μας πάντα μίλαγε στον ενικό, προς βασιλιάδες, δεσποτάδες, προύχοντες, τα πάντα όλα (συμφώνως και προς τη λογική και την γραμματική). Είναι κρίμα που ενώ αρχικά η κουλτούρα του ιντερνέτ ήταν σχεδόν αμίαντη από το γλωσσικό φαινόμενο του πληθυντικού, τώρα σιγά-σιγά παρεισφρύει. Αντιθέτως, ο πληθυντικός πρέπει να ξηλωθεί από παντού σιγά-σιγά, ούτως ώστε να μην βρίσκουμε μπελά ούτε να μας φαίνεται παράξενο να μιλάμε σε όλους στον ενικό, όπως δεν φαινόταν παράξενο ούτε στους προγόνους μας, μέχρι πριν λίγες γενιές.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ KM 18/12/2014 11:47:50

     Eγώ πάλι, αφού το έφερε η κουβέντα, πιστεύω οτι ο πληθυντικός της ευγένειας όταν συνομιλείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, δεν αφαιρεί κάτι από την αυθόρμητη αμεσότητα της έκφρασης, υποδηλώνει δε μιάν αντικειμενικά υπάρχουσα ''απόσταση'', αλλά και έναν αυτονόητο σεβασμό. Ας μην ξεχνάμε επί πλέον, οτι η ανωνυμία του διαδικτύου, πολλές φορές αποτελεί χρήσιμο φερετζέ και ασπίδα για κάποιους ώστε να ''παρεκτραπούν'' λεκτικά και να επιλέξουν αγοραίο και αγενέστατο λόγο, πάντα στον ''ενικό'' φυσικά, που σε συνδυασμό με την επιθετική – προσβλητική γραφή, ''συμβάλλει'' στο να ...παραγνωριζόμαστε χωρίς απαραιτήτως να υπάρχει αμοιβαία συναίνεση. Ο πληθυντικός τέλος, πιστεύω οτι βοηθά στο να διατηρείται ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς επιπέδου στους διαλόγους μας, διευκολύνοντας και τον συνεχή αυτοέλεγχό μας. Και εδώ, επιλέγει ξανά ο καθένας μας αυτό που περισσότερο του ταιριάζει και υποχρεωτικοί μονόδρομοι ευτυχώς, δεν υπάρχουν.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 13:46:16

      @άλυτη, δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις αλλά χυδαίοι άνθρωποι. Μπορείς έμπρακτα να μην σέβεσαι κάποιον ενώ του απευθύνεσαι στον Πληθυντικό και το αντίθετο. Όπως μπορεί να σε ληστεύει κάποιος φορώντας γραβάτα και δείχνοντας σεβάσμιος και όχι με κλασσική φιγούρα διαρρήκτη. Τα πάντα δικαιώνονται ή όχι από τον παράγοντα "άνθρωπος", πάντων μέτρον άνθρωπος.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Προφήτης 18/12/2014 16:10:44

      Φυσικά και δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις αλλά μονάχα χυδαίες διαθέσεις ανθρώπων, βεβαίως και η επιφανειακή ευγένεια δεν αποδεικνύει και ουσιαστικό σεβασμό, αλλά εγώ μιλάω στην προκειμένη περίπτωση για την πιστή τήρηση των προσχημάτων μεταξύ αγνώστων, που δεν βοηθά σε τίποτε να ''παραγνωριστούν'' λεκτικά και να υιοθετήσουν στο όνομα μιάς ανύπαρκτης οικειότητας, έναν ''ενικό'' που για να μην είναι προσβλητικός, προϋποθέτει και την εμπιστοσύνη και τη γνώση του άλλου. Τον πληθυντικό τον επιλέγω συνειδητά, αφενός γιατί μου ακούγεται πολύ ευχάριστα και αφετέρου γιατί σκόπιμο είναι να τηρείται η απόσταση του σεβασμού μεταξύ αγνώστων, που συγχρόνως αποτελεί και μέθοδο αυτοάμυνας απέναντι σε πιθανή ''παρεκτροπή'' τους. :-)

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 16:46:30

      Δεν μπορώ να αντιληφθώ τί και ποιος μπορεί να σου προκαλεί φόβο σε μια ανώνυμη διαδικτυακή συζήτηση, ώστε να προκρίνεις την χρήση του Πληθυντικού σαν αορατο "τείχος" προστασίας. Προφανώς έχεις τους λόγους σου.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Προφήτης 18/12/2014 17:22:48

      :-) Φόβο, κανείς δεν μπορεί φυσικά να μου προκαλέσει. Ίσως μονάχα οι ...φόβοι μου. Ο πληθυντικός αγαπητέ, είναι από μόνος του πολύ πιο ευχάριστος από τον ενικό και ταυτόχρονα, κρατάει σε απόσταση ασφαλείας τους ''χουλιγκάνους'' της ''επικοινωνίας'', που τραυματίζουν την αισθητική μας!! Μιάν έμφυτη άρνηση να συναποδεχτώ τον έστω και ανώνυμο ''διάλογο'' υπογειώνοντας το επίπεδο, την έχω.... Και γιατί όχι άλλωστε;

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Άλυτη Εξίσωση 18/12/2014 23:27:50

      Eγώ πάλι, αφού το έφερε η κουβέντα, πιστεύω οτι ο πληθυντικός της ευγένειας όταν συνομιλείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, δεν αφαιρεί κάτι από την αυθόρμητη αμεσότητα της έκφρασης, υποδηλώνει δε μιάν αντικειμενικά υπάρχουσα ''απόσταση'', αλλά και έναν αυτονόητο σεβασμό. Ας μην ξεχνάμε επί πλέον, οτι η ανωνυμία του διαδικτύου, πολλές φορές αποτελεί χρήσιμο φερετζέ και ασπίδα για κάποιους ώστε να ''παρεκτραπούν'' λεκτικά και να επιλέξουν αγοραίο και αγενέστατο λόγο, πάντα στον ''ενικό'' φυσικά, που σε συνδυασμό με την επιθετική – προσβλητική γραφή, ''συμβάλλει'' στο να ...παραγνωριζόμαστε χωρίς απαραιτήτως να υπάρχει αμοιβαία συναίνεση. Ο πληθυντικός τέλος, πιστεύω οτι βοηθά στο να διατηρείται ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς επιπέδου στους διαλόγους μας, διευκολύνοντας και τον συνεχή αυτοέλεγχό μας. Και εδώ, επιλέγει ξανά ο καθένας μας αυτό που περισσότερο του ταιριάζει και υποχρεωτικοί μονόδρομοι ευτυχώς, δεν υπάρχουν. ...................................................................................

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 18/12/2014 22:23:56

   Μιά άποψη: http://berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[backPid]=78&tx_ttnews[tt_news]=4398&cHash=e60924cbcb6664d91c62241d1f6aa889

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 17/12/2014 18:13:55

  Εάν μπορούσαν να με ακούσουν οι βουλευτές θα τους έλεγα: Αξιότιμοι κ.κ.Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, Λίγες ημέρες πριν, αποδείξατε σε εμάς, τους χρονίως μαστιζόμενους από τη διχόνοια Έλληνες, ότι μπορείτε να ομονοήσετε προκειμένου για έναν ιερό σκοπό, υπερασπιζόμενοι το υπέρτατο αγαθό τη ζωής. Με σπάνιακαι θαυμαστή ομοφωνία υπερψηφίσατε όλοι σας, μια νομοθετική ρύθμιση, για το δικαίωμα να λαμβάνουν εκπαίδευση, όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Παραμερίζοντας τις ιδεολογικές σας διαφορές, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τις προσωπικές σας διαφωνίες ίσως, προτάξατε το δικαίωμα στη ζωή και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με το σκεπτικό ότι «ΤΩΡΑ» πουμια ζωή κινδυνεύει, πρέπει «ΤΩΡΑ» να σώσετε ότι μπορείτε να σώσετε.Είστε αξιέπαινοι για την ομοψυχία σας αυτή. Και ήρθε η ώρα που καλείστε σήμερα να αποφασίσετε όχι για μια ζωή, αλλά για εκατομμύρια ζωές. Επειδή πρόκειται για τις ζωές όλων των Ελλήνων, εάν με την ψήφο σας, αφήσετε αυτή τη στιγμή ακυβέρνητη την χώρα μας, αν την αφήσετε να αιωρείται ουσιαστικά τυχαία και χαοτικά, στην ανηλεή περιδίνηση των πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων. Γιατί ένας απλός άνθρωπος, όπως η ταπεινότητά μου, αντιλαμβάνεται πώς αυτήν ακριβώς τη στιγμή διακυβεύονται υπερμεγέθη οικονομικά συμφέροντα, που ξεφεύγουν από τα όρια της Ελλάδας. Τέτοια υπερμεγέθη συμφέροντα, που κάνουν ακόμη καιμια από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις, τη Ρωσία, να γονατίζει υπό το βάρος της υποτίμησης της αξίας του νομίσματός της, να βρίσκεται ενώπιον της οικονομικής ύφεσης και ο λαός της σε πανικό. Για τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων πρόκειται λοιπόν. ΤΩΡΑ προέχει να σώσετε ότι μπορείτε να σώσετε. ΤΩΡΑ που η χώρα κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα των δυνατών για να την κάνουν τον δακτυλοδεικτούμενο αποδιοπομπαίο τράγο. ΤΩΡΑ αναλογιστείτε πόσες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητα, η ομοψυχία σας, η υπέρβαση των κομματικών διαφορών, κάτω από το ένα και μοναδικό, το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας. ΤΩΡΑ όμως, γιατί αργότερα θα είναι απλώς αργά για τα εκατομμύρια των ζωών ημών των Ελλήνων … Απλός πολίτης που αγωνιά για το μέλλον της Ελλάδας...

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ roadrunner 17/12/2014 21:49:11

   Ε είναι απλό. Ο Νίκος Ρωμανός για Πρόεδρος. Αφού κατάφερε και ένωσε τη Βουλή μια φορά, γιατί όχι και δεύτερη...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ βαγγέλας 17/12/2014 23:21:14

    Δεν γίνεται γιατί πρέπει να είναι πάνω από 40 ετών. Να πούμε στον Αθανασίου να του φτιάξει μια αναθεωρησούλα συνταγματική μόνο για πάρτη του, αντίστοιχα όπως πριν μια βδομάδα έφτιαξε και νόμο μόνο για πάρτη του.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 17/12/2014 21:56:48

   Πολύ ωραία διατύπωση,μακάρι να το διάβαζαν οι βουλευτές μας αυτό...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ roadrunner 17/12/2014 22:54:59

   @roadrunner
   Από τη εποχή του Ιησού οι άσωτοι είχαν προνόμια. Θυμάσαι την Παραβολή; Οι έντιμοι και νοικοκύρηδες δεν βλέπουν καλό.

 6. ΑΔΑΜ Π. avatar
  ΑΔΑΜ Π. 17/12/2014 21:26:49

  .Η ανάλυσή σου αγαπητέ Προφήτη, εμένα με οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. "η κρίση σε ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται στο ότι η Γερμανία κατέκλυσε με προϊόντα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, εξάγοντας μέσω του ελευθέρου εμπορίου το συγκριτικό της πλεονέκτημα, το παραγωγικό της πλεόνασμα." Επομένως όλοι οι Ευρωπαίοι ωφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική και για τους ίδιους, πολιτική, χωρίς να φοβούμαστε επειδή είναι οικονομικά ισχυρότεροι. Ηθικά δεν είναι ούτως ή άλλως. "Έτσι αυτό που σήμερα προέχει είναι να μην δοθεί στην Γερμανία η ευκαιρία να δώσει στη ράχη μας σε Ιταλούς και Ισπανούς ένα μάθημα περί «νηστείας και προσευχής», για τα δυσθεώρητα τρία τρις ευρώ του συνδυασμένου χρέους τους." Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να πούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ στους Γερμανούς, οτι η πολιτική τους της απομύζησης των Νοτίων προς όφελός της ξεπέρασε κάθε όριο και πρέπει άμεσα να σταματήσει, ειδ' άλλως η Γερμανία θα τεθεί εκτόε ΕΕ απο το σύνολο των υπολοίπων εταίρων. Και αυτό θα αρχίσει τον Ιανουάριο απο την Ελλάδα, απο την οποία άρχισαν και τα μνημόνια που καταστρέφουν με βεβαιότητα την ΕΕ.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΑΔΑΜ Π. 17/12/2014 23:36:17

   Υπάρχει ο φόβος του λαγού, που ζει μια ζωή φοβισμένος, με αυξημένες καρδιακές σφύξεις και διαρκώς τρέχοντας, και ο φόβος ενός περήφανου ζώου, μιας ζέβρας π.χ., που δεν το βάζει στα πόδια παντού και πάντα, απλά αναγνωρίζει την μεγαλύτερη δύναμη του λιονταριού και όταν τυχαίνει να απαντηθούν τρέχει για να αποφύγει την κατασπάραξή του. Στην πρώτη περίπτωση ο φόβος είναι ίδιον της φύσης τού ζώου ("έγινε λαγός"), στη δεύτερη λειτουργεί ως λογικός σύμβουλος. Η Αριστερά στην Ελλάδα λειτουργεί με εντελώς λανθασμένη αντίληψη των σχέσεων ισχύος διεθνώς. Και παριστάνει τον "άφοβο", όντας μακριά σπό την ευθύνη της διακυβέρνησης.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/12/2014 23:26:17

  H Eυρώπη δεν είναι πια αυτό που ήταν.Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά μειώνεται και οι γερμανικές εξαγωγές στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά.Η ανελαστικότητα των Γερμανών και η υποχωρητικότητα των άλλων οφείλεται σε αυτό : ξέρουν ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επιβάλλεται για πολιτικούς λόγους αλλά προκύπτει από τις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης. Για την Ελλάδα οι επιλογές είναι οι εξής : η μία ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους θεσμούς που ξέρουμε και η άλλη ως δορυφόρος της αναδυόμενης μεγάλης δύναμης της περιοχής που είναι η Τουρκία.Η γεωοικονομική πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καταστάσεις. Είναι ευτύχημα που ο Σαμαράς έφερε την κατάσταση έως εδώ.Θα ήταν καταστρεπτικό για το μέλλον και του έθνους και της παράταξης να είναι η δεξιά αυτή που θα αποφασίσει τη ρήξη με την Ευρώπη.Ο Σαμαράς είναι ο μόνος που θα πρέπει να κοιμάται ήσυχος τώρα.Τη ρήξη θα την αποφασίσει η αριστερά ή όχι εφ όσον λυσσωδώς επεδίωξε την ανάληψη της εξουσίας.Είτε θα αρνηθεί τον εαυτό της και την ιδεολογία της είτε θα φύγει από την Ευρώπη και θα χρεωθεί τα όσα θα ακολουθήσουν. Δικό της πρόβλημα και όχι δικό μας.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 00:44:13

   Να γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας; Μιας χώρας που σε λίγα χρόνια μπορεί να έχει διαλυθεί;

   • KM avatar
    KM @ MCA 18/12/2014 03:38:18

    Τα σχόλια του ψυχραιμίας πάντοτε εκφράζουν αμερικανικές επιδιώξεις. Οι Αμερικάνοι θέλουν να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι αυτόνομη - απλώς, ως ένα ελεγχόμενο «Ευρωμαντρί» υπό τον έλεγχό τους. Μας θέλουν εκεί μόνο και μόνο για να μην «αλληθωρίζουμε» οπουδήποτε αλλού. Το δε ψευτοδίλημμα «ή προτεκτοράτο της Ευρώπης (βασικά: της Γερμανίας) ή προτεκτοράτο της Τουρκίας» το βάζει προκειμένου εκουσίως να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, ως μόνη αποδεκτή, δεδομένου ότι η δεύτερη επιλογή είναι απαράδεκτη και αφόρητη υπαρξιακά.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ KM 18/12/2014 08:36:59

     Aυτό το δίλημμα υπάρχει πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής,βασικά πριν τη γέννηση του Χριστόφορου Κολόμβου,μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών από τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Κατά τα υπόλοιπα οι Αμερικανοί μάλλον θα προτιμούσαν πακέτο Ελλάδα και Τουρκία (η ονομαζόμενη το πάλαι ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ) παρά να είναι η μία χώρα μέλος στην ΕΕ και να βάζει βέτο και προσκόμματα στην άλλη που είναι απέξω.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ψυχραιμια 18/12/2014 09:25:02

      Άλλο τί θέλετε εσείς, άλλο τί είναι εφικτό. (Και κάνει μπαμ, και στο παραπάνω σχόλιο και σε άλλα από σένανε, το πόσο σε ενοχλεί πολύ η Ελλάδα «να βάζει βέτο και προσκόμματα» στην Τουρκία.) Όσο για το ψευτοδίλημμα το οποίο τεχνηέντως θες να περάσεις, καμία σχέση το σήμερα με το 1453. Αλλά και προτεκτοράτο ακόμα άν έπρεπε να γίνουμε σώνει και καλά, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες από δύο (και εσύ παρακμάζεις ως δύναμη). Απλώς οι άλλες δεν σου αρέσουν.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 18/12/2014 00:46:35

   "Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά μειώνεται και οι γερμανικές εξαγωγές στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά"

   Όταν οι ΗΠΑ μείωσαν την "ποσοτική χαλάρωση" και τα κεφάλαια που πήγαιναν στις αναδυόμενες, και από εκεί στη Γερμανία σαν εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών, μειώθηκαν, κλονίστηκαν και οι γερμανικές εξαγωγές. Ενώ πάντα θα υπάρχουν ματαιόδοξοι Έλληνες που θέλουν να αποκτήσουν κοινωνικό προφίλ με γερμανικό αυτοκίνητο.

   Συμφωνώ στην ύπαρξη γερμανικής "αγωνίας" για το μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο.

   Για τα Ελλ-Τουρκ/κα, καθυστέρησες. Αυτά τα είπε ο Κιτσίκης από το 1968.

  • Ντάμα Σπαθί avatar
   Ντάμα Σπαθί @ ψυχραιμια 18/12/2014 13:51:53

   Γιατί το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε ως ισότιμα μέλη σε μιάν Ευρώπη που αναγκαστικά θα αλλάξει, θα αφήσει κατά μέρος την οικονομικίστικη Γερμανική επιβολή και θα σεβαστεί απολύτως τα μέλη της ώστε να συνεχίσει να υφίσταται, δεν το θεωρείτει ως μία πιθανότατη θετική της εξέλιξη;

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/12/2014 00:40:28

  Και κάτι άλλο : εάν η Ελλάδα είχε γίνει μέλος της ΕΟΚ το 1962 αυτά που έκανε ο Ανδρέας το 1981 θα τα είχε κάνει ο πατέρας του από το 1964. Η μετανάστευση των πασόκων στο σύριζα δεν αφήνει αμφιβολίες : το Πασόκ ήταν γνήσιο κίνημα λαού γιατί τέτοιος είναι ο ελληνικός λαός ,τουλάχιστον η "δημοκρατική παράταξη". Αρκεί να δείτε και παλιά έργα του ελληνικού κινηματογράφου επί του κράτους της δεξιάς όπου πάντα ο πλούσιος είναι κακός και εκμεταλλευτής και οι φτωχοί αδικημένοι.Οποτεδήποτε και εάν έχανε την εξουσία η δεξιά για τα καλά ,εντός ή εκτός ΕΟΚ,και εφ όσον δεν γίνονταν πραξικοπήματα θα την έχανε,η Ελλάδα θα έμπαινε στο δρόμο της χρεωκοπίας.Αυτό το ήξεραν φυσικά και οι ξένοι που φρόντισαν να ρίχνουν λεφτά όσο υπήρχε κομμουνιστικό στρατόπεδο. Ως εκ τούτου συγκρίσεις με Ελβετία όπου οι πολίτες αποφασίζουν και αντιλαικά μέτρα με δημοψήφισμα ή το Ισραήλ που είναι η σύγχρονη Σπάρτη δεν έχουν νόημα. Η Ελλάδα είναι μια βαλκανική χώρα σαν τις άλλες που είναι πλουσιότερη ακόμη λόγω του Τσώρτσιλ,μεγάλη η χάρη του πριν 70 χρόνια.Υπό ομαλές δημοκρατικές συνθήκες θα συγκλίνει με τους ομοίους της.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/12/2014 01:03:22

  @ MCA Γιατί είναι πιθανό να διαλυθεί μία χώρα στην οποία δεν έχει γίνει ποτέ εμφύλιος πόλεμος ή επανάσταση και υπάρχει ισχυρή εθνική συνείδηση σαν την Τουρκία και όχι μια χώρα σαν την Ελλάδα; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω δίπλα μου να λένε διάφοροι δύο πράγματα : ότι θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός και θα διαλυθεί η Τουρκία.Αλλά κατέρρευσε ο σοσιαλισμός και σημαίες της χώρας καίγονται σε διαδηλώσεις στην Αθήνα και όχι στην Τουρκία.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 01:29:18

   Η Τουρκία είναι χωρισμένη θρησκευτικά. Έχει 15 με 20 εκατομμύρια Αλεβίτες . Το ίδιο και εθνικά με 25 εκατομμύρια Κούρδους που αυξάνονται αναλογικά σε σχέση με τους Τούρκους.Δεν βλέπω καμιά ενιαία εθνική συνείδηση. Ίσα ίσα που έχουν ΄΄εμφύλιο΄΄πόλεμο διαρκείας. Πόσοι Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από ΄΄συμπατριώτες΄΄τους στην ανατολική Τουρκία; Το πολιτιστικό και κοινωνικό μας επίπεδο είναι κλάσης ανώτερο από των γειτόνων.Η Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα μια συμπαγής εθνοτικά χώρα με ενιαία θρησκευτική ταυτότητα.Δυστυχώς λόγο της λαθρομετανάστευσης τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρείται πληθυσμιακή αλλοίωση.

   • George N avatar
    George N @ MCA 18/12/2014 04:58:45

    "Το πολιτιστικό και κοινωνικό μας επίπεδο είναι κλάσης ανώτερο από των γειτόνων" στα πολιτιστικά μάλλον δεν υπάρχουν ανώτερα/κατώτερα αλλά διαφορετικά. Συνήθως το δικό μας πολιτιστικό υπόβαθρο το θεωρούμε ανώτερο και των άλλων κατώτερο και μάλιστα σε βαθμό ανάλογο της διαφορετικότητας. Κοινωνική ανωτερότητα είναι κάπως δυσνόητο το τι μπορεί να σημαίνει. Όπως και να έχει αν μιλάμε πάντως για κάποια χαρακτηριστικά όπως εκπαίδευση, έρευνα, κίνηση ιδεών, αριστεία, ανοικτή στον κόσμο και κοσμοπολίτικη κοινωνία, υπάρχει υπεροχή της Τουρκικής. Αντίθετα σε τομείς όπως αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, δημοκρατία, αποθάρρυνση του εθνικισμού, θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ανεκτικότητα, υπερέχει η Ελληνική κοινωνία. Στην αντίληψη του κόσμου και στην ψύχραιμη κατανόησή του υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στις δύο χώρες. Η νόρμα είναι η εξήγησή του μέσω θεωριών συνωμοσίας και η πλήρης περιφρόνηση στην λογική. Και στις δύο χώρες υπάρχει ανεπτυγμένη η αίσθηση της θυματοποίησης που κάποιες φορές παίρνει κωμικές μορφές. Το που είναι μεγαλύτερες αυτές οι τάσεις έχει περισσότερο να κάνει με το αν ο τελευταίος συνομιλητής ήταν Ελληνας ή Τούρκος. Μαζί με την υποτιθέμενη οικονομική ανωτερότητα πάντως τα πιο πάνω στερεότυπα είναι ενδεικτικά του πόσο άγνωστος γείτονας παραμένει η Τουρκία.

    • MCA avatar
     MCA @ George N 18/12/2014 10:38:00

     Υστερούμε στην Ελλάδα στην κίνηση ιδεών και στο άνοιγμα της κοινωνίας σε σχέση με την Τουρκία; Θεωρώ τους Έλληνες μαθητές μέχρι το λύκειο από τους καλύτερους στον κόσμο. Ίσως να έχετε δίκιο και να υπάρχει λάθος εικόνα για τους γείτονες. Για να τα γράφετε με τόση σιγουριά προφανώς κάπου τα διαβάσατε, σας τα είπαν ή έχετε ζήσει ο ίδιος εκεί. Για την έρευνα θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σας γιατί στην Ελλάδα η συνεργασία Πανεπιστημίων με την ιδιωτικό τομέα θεωρείται βαρύ αμάρτημα.

     • George N avatar
      George N @ MCA 18/12/2014 14:09:52

      Ο κοσμοπολιτισμός είναι λογικό επακόλουθο της μέχρι χθες (σε πολιτιστικούς όρους) αυτοκρατορίας. Αντίθετα αυτό που έγινε Ελλάδα ήταν επαρχία. Η ιστορία αφήνει κληρονομιά. Δεν είμαι σίγουρος αν οι Ελληνες είναι από τους καλύτερους ή τους πιο φορτωμένους σε ύλη μαθητές στον κόσμο. Ανάλογα με την οπτική... Δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια που είναι κυψέλες μάθησης με άμιλλα μεταξύ τους, με διαφορετικά συστήματα και με καθηγητές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ελληνες. Είναι και οι global players εταιρείες της γείτονος με αξιοσημείωτα ερευνητικά κέντρα και έμφαση στην καινοτομία. Προφανώς αναφέρω τα θετικά. Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά.

     • MCA avatar
      MCA @ George N 18/12/2014 15:06:14

      Έστω με τον λάθος τρόπο της φορτωμένης ύλης, οι Έλληνες μαθήτες είναι πολλοί καλοί σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας τους στο εξωτερικό. Δεν γνωρίζω για τα πανεπιστήμια. Ήμουν προσεκτικός για αυτό το θέμα στο προηγούμενο σχόλιο μου. Το ίδιο και για την έρευνα. Ο εθνικισμός του Κεμάλ δεν νομίζω να ήταν κοσμοπολίτικος.Η ΄΄ανοιχτή΄΄ Οθωμανική Αυτοκρατορία που καθήλωσε τον Ελληνισμό και δεν του επέτρεψε να ακολουθήσει την πορεία της δύσης, δεν αποτελεί για μένα αντικείμενο θαυμασμού ή σημείο Τουρκικής υπεροχής έναντι του δικού μας πολιτισμού.

     • George N avatar
      George N @ MCA 21/12/2014 05:55:11

      42η από 65 χώρες στην μέση εκπαίδευση και το χειρότερο είναι ότι πέφτει κάθε φορά όλο και περισσότερο. http://en.wikipedia.org/wiki/PISA_2012 Ο Κεμαλισμός δεν ήταν απλά εθνικισμός αλλά και ένα μείγμα φασισμού και κομμουνισμού. Καθήλωσε την Τουρκία για 50 χρόνια. Νομίζω ότι είστε επηρεασμένος από την τελική φάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προφανώς έχετε δίκιο. Όταν κάτι πεθαίνει γίνεται πιο κλειστό και δύσκολο να αλλάξει αλλά και αντίστροφα. Από την άλλη όμως ούτε θα είχε δημιουργηθεί αλλά ούτε και θα είχε αντέξει τόσους αιώνες αν δεν είχε κάποια θετικά μεταξύ των οποίων την αφομοίωση της καινοτομίας και την συμμετοχικότητα. Πως κάποιοι νομάδες από την Ανατολία άλλωστε φτάσανε στην Βιέννη και δώσανε έναν Piri Reis ή έναν Sinan? Έχετε αναρωτηθεί γιατί η πορεία της Ελλάδας προς την Δύση μετά από 200 χρόνια προσπάθειας εξακολουθεί να παραμένει προβληματική? Μοναχά η αφετηρία που ήταν κάπως μακρυά φταίει ή ο προορισμός ήταν λάθος και δεν ταίριαζε στον συγκεκριμένο ταξιδιώτη?

     • MCA avatar
      MCA @ George N 21/12/2014 10:23:10

      Πάντως και στους τρεις πίνακες τους Τούρκους τους έχουμε από κάτω. Θα συνεχίσουμε να πέφτουμε. Το ποσοστό των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών αυξάνεται. Η δυσκολία προσαρμογής λόγο γλώσσας και συνηθειών δεδομένη. Επιμένω ότι έχουμε από τους καλύτερους και πιο σκληραγωγημένους μαθητές στον κόσμο που όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό διακρίνονται. Απλώς όπως και σε άλλους τομείς έτσι και στην εκπαίδευση, τρέχουμε γύρω από τον ευατό μας, ταλαιπωρούμαστε μόνοι μας με πενιχρά τελικά αποτελέσματα. Όταν πριν 500 χρόνια ξεκίνησε η νέα εποχή που οδήγησε στην τεχνολογική επανάσταση, εμείς σκλαβωθήκαμε από τους Τούρκους. Εάν είχαμε την πολιτική εξουσία στα χέρια μας, σήμερα δεν θα είχαμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

 10. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 18/12/2014 01:30:05

  Εξαιρετικη αναλυση. Να συμπληρωσω ομως 2, 3 πραγματα. Η ΓερμανοΓαλλικη Ενωση ξεκινησε αλλα στην πορει οι Γαλλοι χαθηκαν. Οι υψηλοι μισθοι τους τους εκανα μη ανταγωνιστικους. Η επιθυμια τους να δουλευουν σαν ΔΥ με πολλες αδειες και καλους μισθους τους αποπροσανατολισε. Εχασαν την ανταγωνιστικοτητα τους. Το δε Ευρω εφερε ιδιες τιμες . Π.χ Ενα αυτοκινητο μεσαιου κυβισμου Γαλλικο η Ιταλικο σημρα εχει σχεδον ιδια τιμη με ενα Γερμανικο. Επισης η Γερμανια μπορει να φωναζει αλλα οπως εχω γραψει πολλες φορες ειναι υπο καθεστως κατοχης. Στρατο δεν εχει και ειναι γεματη απο βασεις Αμερικανικες. Παντου θυμιζει Σουδα η Γλυφαδα καποια χρονια πριν. Φωναζει λοιπον αλλα δυναμη δεν εχει. Την πολιτικη της την διεθνη την καθοριζουν αλλοι

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/12/2014 01:46:54

  @ MCA Ένα αυτονομιστικό κίνημα μπορεί να είναι απειλή για την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας αλλά όχι για την εθνική ενότητα της πλειοψηφίας.Το κουρδικό είναι πρόβλημα για τους Τούρκους αλλά οι Τούρκοι μεταξύ τους δεν έχουν πολιτικές διαφορές σοβαρές.Η διαφορά κεμαλικών και ισλαμιστών - και οι αλεβίτες είναι τμήμα των κεμαλικών - αφορά το εξωτερικό περίβλημα του κράτους και προσανατολισμούς στην εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή.Δεν αφορούν ούτε την οικονομική δομή ούτε την υπεράσπιση του τουρκισμού αν και τον αντιλαμβάνονται διαφορετικά.Είναι διαφορές όμοιες με αυτές των βενιζελικών και των βασιλοφρόνων παλαιότερα σε μας .Δεν αμφισβητείται η προτεραιότητα του κράτους και των εθνικών συμφερόντων από κανένα και επομένως παρά τις δίκες και τις καταδίκες εκατέρωθεν υπάρχει έδαφος σύγκλισης.Καμμία σχέση με το καρκίνωμα της αριστεράς που υπάρχει στην Ελλάδα. Όσο για τους μετανάστες και την ομοιογένεια αυτός είναι ένας άλλος μύθος που υπάρχει στους κολπους της δεξιάς.Σημασία δεν έχει η προέλευση αλλά η ιδεολογία των κατοίκων.Οι ΗΠΑ μια χαρά τα πάνε με τους μετανάστες τους.Στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος είχε σχέση και με τις αντιθέσεις παλαιοελλαδιτών και προσφύγων παρ ότι ήσαν όλοι Έλληνες.Εάν ποτέ φθάσουμε σε σύγκρουση πολλοί θα εκπλαγούν όταν θα βρεθούν μετανάστες που θα πολεμήσουν για την Ελλάδα ενώ αναρχικοί απολύτως "έλληνες" εναντίον της. Οι μετανάστες βασικά έρχονται ως ουδέτεροι έναντι της χώρας που φθάνουν και αναλόγως μπορεί να εξελιχθούν ενώ υπάρχουν γηγενείς καθαρά ανθέλληνες.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 02:19:59

   Δηλαδή αν αποσχιστούν στα ανατολικά οι Κούρδοι δεν θα διασπασθεί η Τουρκία;Τι θα γίνει με όσους έχουν μεταφερθεί και ζουν στην Κωνσταντινούπολη;Οι αλεβίτες δεν φοβούνται τους σουνίτες;Μιλάμε για ισλαμική θρησκεία και όχι για Βενιζελικούς και Βασιλόφρονες. ΄΄Σημασία δεν έχει η προέλευση αλλά η ιδεολογία των κατοίκων΄΄Τα λεφτά και η δύναμη κρατούν τις ΗΠΑ ενωμένες. Εάν εξασθενήσουν τότε θα γίνουν μαλλιά κουβάρια. Δεν είναι ιδεολογία να λέει ο Προέδρος σου, ότι είσαι το εκλεκτό έθνος του θεού που έχει αποστολή να επιβάλει την ειρήνη στον κόσμο. Είναι καθαρός εθνικισμός με στοιχεία θρησκευτικού φανατισμού. Η πίστη στον θεό και την πατρίδα δεν αποτελούν ιδεολογία.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ MCA 18/12/2014 08:44:39

    Η ελεύθερη οικονομία και το σύνταγμα είναι η ιδεολογία των ΗΠΑ και αυτή είναι τωόντι μια ιδεολογία. Ως προς την Τουρκία εάν υπάρξει διάσπαση με κουρδικό κράτος οι Κούρδοι των μητροπολιτικών περιοχών θα επιλέξουν την παραμονή τους εκεί και την αφομοίωσή τους ή την επιστροφή τους στο Ντιγιαρμπακίρ. Αλλά είμαστε πολύ μακριά από παρόμοιο ενδεχόμενο. Οι αλεβίτες είναι καλυμμένοι από τον κεμαλισμό όπως οι αντίστοιχοι στη Συρία ήσαν από το Μπάαθ.Η διαφορά όμως είναι ότι οι ισλαμιστές στην Τουρκία ανέβηκαν δημοκρατικά με εκλογές και η οικονομική ανάπτυξη άμβλυνε τις διαφορές.Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα των δύο παρατάξεων μοιάζει με το ρήγμα βενιζελικών - βασιλικών στην Ελλάδα όπου τα κοινά στοιχεία δημιουργούσαν κοινό έδαφος και όχι με το εμφυλιοπολεμικό ρήγμα δεξιάς - αριστεράς.

    • MCA avatar
     MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 09:34:42

     Δίνετε μεγάλη αξία στις ιδεολογίες ως συνεκτικό κρίκο ενός κράτους. Με βάση αυτή τη λογική δεν θα υπήρχε Ελλάδα σήμερα. Το έθνος δεν είναι ιδεολογία. Ούτε βέβαια η θρησκεία. Γράφετε αν κατάλαβα καλά, ότι οι Αλεβίτες βάζουν τον πιο πάνω τον εθνικισμό από την θρησκεία. Οι σουνίτες τι κάνουν; Από ότι διάβασα ο Ερντογάν θέλει να επαναφέρει την παλιά οθωμανική γραφή. Το ISIS σε ποια ιδεολογία βασίζεται;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ MCA 18/12/2014 12:44:48

      Ο εθνικισμός είναι και αυτός μία ιδεολογία και ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει έθνος όπως και θρησκεία.Οι Αμερικανοί είναι το καλύτερο παράδειγμα. Στην Τουρκία υπάρχει ο κοσμικός εθνικισμός και ένα είδος σύγχρονου οθωμανισμού που προωθεί ο Ερντογάν σε αντιπαράθεση.Αυτά τα δύο έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία και το βασικό είναι το συμφέρον της Τουρκίας ως κράτους. Το ISIS είναι εξτρεμιστική προέκταση του ισλαμισμού. Η σχέση που έχει με το AKP του Ερντογάν είναι η σχέση που είχε η 17Ν με το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά.Η κοινή μακρινή αφετηρία δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο.

     • MCA avatar
      MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 15:30:42

      Υπάρχουν διαφορετικές ετυμολογικές ερμηνείες για την λέξη εθνικισμός. Κατά την άποψη μου δεν είναι ιδεολογία. Το ίδιο και το έθνος. Οι Αμερικάνοι δεν είναι έθνος. Επειδή το λένε αυτοί πρέπει να τους πιστεύουμε; Το ISIS δεν έχει ιδεολογία. Είναι ένα καθαρά θρησκευτικό κίνημα. Ο Ερντογάν προτάσει την θρησκεία, οι Κεμαλιστές το έθνος. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μιλάμε για ιδεολογία. Συμφωνώ μαζί σας ότι και οι δύο έχουν στόχο το συμφέρον της Τουρκικής κοινωνίας η οποία όμως δεν έχει την συνοχή της Ελληνικής.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 02:26:32

   Αν δεν είχαμε τους λαθρομετανάστες, θα σας έλεγα ότι δεν κινδυνεύει να διαλυθεί η χώρα από την αριστερά, ακόμα και αν προβεί σε λάθη στην οικονομική πολιτική.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 18/12/2014 02:37:36

   ΄΄Στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος είχε σχέση με τις αντιθέσεις παλαιοελλαδιτών και προσφύγων΄΄. Τι εννοείται; Πιοι ήταν με ποιους;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ MCA 18/12/2014 02:52:40

    Στα Δεκεμβριανά 44
    Γηγενείς = με Βρεττανούς
    Πρόσφυγες (όχι όλοι) = με ΚΚΕ

 12. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 18/12/2014 09:57:46

  Στην τότε ΕΟΚ μπήκαμε με καθαρά πολιτικά ή γεωπολιτικά κριτήρια και καθόλου οικονομικά. Με τα κολοκυθάκια και τις ελιές θα μπαίναμε? Η ΕΟΚ των 6 ήταν οι βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, ένωση άνθρακα χάλυβα. Το γιατί μεγάλωσε η ΕΟΚ και άνοιξε, σηκώνει πολύ κουβέντα αλλά είναι δουλειά άλλων (αγγλοαμερικανών και ρόλου Γερμανίας) Εμείς πάλι θα παραμείνουμε ,αν παραμείνουμε στην ΕΕ, για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς. Αυταπάτες δεν υπάρχουν στον σκληρό κόσμο του χρήματος. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον Πούτιν σχετικά. Οποιος δεν συνεργάζεται διαλύεται ως πολιτικός, όποιο κρατικό μόρφωμα στέκεται εμπόδιο στα σχέδια που συμφωνήθηκαν διαλύεται . Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, το χρήμα δεν έχει τέτοιες αξίες. Αλλάζει ο κόσμος, ξαναγίνεται μοιρασιά, μας έχουν κατατάξει όλοι στην ΕΕ, το φωνάζουν σε κάθε τόνο. Αν εμείς επιμείνουμε , όπως το 1944 βλακωδώς, να παίξουμε επανάσταση. 1. Θα παίξουμε την επανάσταση αλλά στο τέλος θα εφαρμοστεί το σχέδιο που μας έχουν καθορίσει οι μεγάλοι. 2. Οι καταστροφές στη χώρα θα είναι μεγάλες και η μετέπειτα υποδούλωση ακόμη μεγαλύτερη. 3. Η χώρα θα πρέπει να χάσει μερικά από τα κέρδη που αποκόμισε στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις. 4. Κάποιοι γείτονες θα εκμεταλευτούν την δική μας ηλιθιότητα. 5. Θα μας φταίνε φυσικά οι ξένοι που μας άφησαν να ξεκινήσουμε έναν εμφύλιο πόλεμο. 6. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σαν ενιαίο κρατικό μόρφωμα η χώρα μας στη γειτονιά αυτή.Μικρότερες ενότητες είναι πιο ευπροσάρμοστες και βολικές, στη διοίκηση και κυρίως στη μοιρασιά.

  • sender avatar
   sender @ ορεσείβιος 18/12/2014 11:11:49

   Μπράβο ορεσείβιε!

  • blackunder avatar
   blackunder @ ορεσείβιος 18/12/2014 16:25:45

   Η' είσαι επηρεασμένος πολύ ή είσαι ο ίδιος ο παλιός αρχαιοπτέρυγας που εχει καιρό να σχολιάσει.

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/12/2014 17:53:08

  Η Γερμανία τής Merkel, ειδικότερα η μεταπολεμική Γερμανία είναι μιά ελεγχόμενη ηγεμονία. Η δημιουργία τής FED, ο 1ος καί 2ος παγκόσμιος πόλεμος, όπως καί η μπολσεβική κυριαρχία, επέτρεψαν τήν «μεταφορά» τής κεφαλαιακής ισχύος από τό City of London (στήν περίπτωσή μας μιλάμε κυρίως γιά τά αποθέματα χρυσού) στό παράρτημά του στίς ΗΠΑ. Αυτό έδωσε καί τήν δυνατότητα τού υπερσυγκεντρωμένου κεφαλαίου νά αποκόψει τήν συμβίωσή του μέ τήν παρασιτική αγγλική αριστοκρατία, χωρίς ωστόσο νά εγκαταλείψει στήν ουσία τήν βάση τής κυριαρχίας του (City of London). Η δομή τού αμερικανικού πολιτικού συστήματος ήταν τέτοια, πού επέτρεψε νά ελεγχθεί από τούς «διεθνείς» πολίτες. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν καί χρησιμοποιούνται μέ μεγάλη μαεστρία, έτσι ώστε η αντικατάσταση τής Μ.Βρετανίας από τίς ΗΠΑ ώς οργάνου στρατιωτικής καί πολιτικής επιβολής τών επιδιώξεων τών παγκόσμιων εξουσιαστών νά αποβεί απόλυτη. Η κατάργηση τής σύνδεσης τού δολλαρίου μέ τόν χρυσό από τόν Νίξον καί η μετατροπή τών τραπεζών σέ επίσημους τζογαδόρους επί Κλίντον άλλαξε άρδην κάθε έννοια κεφαλαιακής αξίας. Η παγκοσμιοποίηση κεφαλαίων μέ τήν μορφή χρεωγράφων χωρίς αντίκρυσμα καί αγαθών άνοιξε τήν θύρα τής κόλασης γιά τήν ανθρωπότητα καί συγχρόνως άνοιξε τήν θύρα γιά τήν επιβολή μιάς παγκόσμιας αόρατης δικτακτορίας τών «διεθνών» πολιτών, γνωστών καί ώς οι «αγορές». Δέν πρέπει νά διαλανθάνει τής προσοχής μας ότι μετά τόν 2ο παγκόσμιο πόλεμο η ηττημένη Γερμανία πρωτίστως σήκωσε καί τό μεγαλύτερο βάρος τών εξόδων τού πολέμου (πολεμικές αποζημιώσεις) καί έπρεπε νά δυνηθεί νά πληρώσει τίς επενδύσεις τών «διεθνών» πολιτών. Γι' αυτό καί αναπτύχθηκε (ώς πολιτικά απολύτως ελεγχόμενη), όπως καί ο άλλος μεγάλος χαμένος τού πολέμου η Ιαπωνία. Τίποτα δέν είναι τυχαίο. Η πολιτική ζωή τής Γερμανίας είναι απολύτως ελεγχόμενη από τούς «διεθνείς» πολίτες καί αποτελεί ένα από τά ουσιώδη παγκόσμια παραρτήματά τους. Η πολιτική τάξη τής Γερμανίας είναι παραδομένη ψυχή τε καί σώματι στούς «διεθνείς» πολίτες, η δέ αντίδραση τής γερμανικής πολιτικής σέ χρονικά περιορισμένες κρίσεις είναι απόλυτα προβλέψιμη καί ακολουθεί τά θεσμοθετημένα όρια μιάς ελεγχόμενης ηγεμονίας. Η «συστημικότητά» τού Σαμαρά είναι δεδομένη. Τό «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο ήταν επιλογή «συστημική». Τό είχε πεί εξ άλλου στήν ομιλία του στήν Βουλή τότε. Είχε τονίσει ότι τό όχι ήταν η επιβαλλόμενη εναλλακτική θεσμική επιλογή, όταν θά κατέρρεε η μνημονιακή κυβέρνηση τού ΓΑΠ. Αλλά όντως στό τέλος τού 2011 έφτασε στήν διαπίστωση ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει δραματικά και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Γιατί όμως; Ο Σαμαράς διαπίστωσε ότι οι «διεθνείς» πολίτες δέν είχαν κάποιο ενδιασμό ή χάσιμο, άν η Ελλάδα κατρακυλούσε στόν βούρκο τής επισημης χρεωκοπίας. Τά συστημικά αντανακλαστικά τών ευρωπαίων εταίρων είχαν ήδη λειτουργήσει καί η παραίνεση τού μεγάλου αδερφού γιά σωτηρία τών ευρωπαϊκών τραπεζών είχε ήδη ληφθεί υπ' όψιν από τούς λιγότερα μυημένους ευρωπαϊκούς υπαλληλίσκους. Η προτεσταντική ηθική τής Merkel καί Schäuble γιά τιμωρία κάθε παραστρατημένου καί η αλλήθωρη αντίληψή τους νά πληρώσουν κάτι τις καί οι υπεύθυνοι (τράπεζες) μέ κάποιο κούρεμα δέν ήταν στόν αντίποδα τού μεγάλου παιχνιδιού, αλλά αντίθετα λειτουργούσε συμπηρωματικά. Ήταν η εποχή πού διασύρθηκε ο ηλίθιος μέ τό βλέμμα πτηνού ΓΑΠ, ο οποίος δέν θά καταλάβει ποτέ πώς παίζεται τό μεγάλο παίγνιο, ηλίθιος γάρ. Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του –και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.
  Τώρα, στήν ερώτηση άν υπάρχει ζωή έξω από τό ευρώ, η απάντηση είναι βεβαίως. Τί είδους ζωή θά είναι αυτή μένει νά φανεί, αλλά δέν είμαι καθόλου αισιόδοξος, λαμβάνοντας υπ' όψιν καί τήν τροπή πού έχει πάρει τό μεγάλο παίγνιο (δές σύγκρουση μέ τήν Ρωσία) καί τό γεγονός ότι η χώρα μας δέν παράγει κάτι αξιόλογο πρός εγχώρια κατανάλωση καί εξαγωγή. Επίσης σέ τί θά τήν βοηθήσει η έξοδος από τό ευρώ μελλοντικά στήν ανάπτυξη είναι πολύ παρακινδυνευμένο. Νομίζω ότι μιά πρωτόγνωρη φτωχοποίηση(μέ τά σημερινά δεδομένα!) καί απόλυτη περιθωριοποίηση στήν Ευρώπη θά είναι τό αποτέλεσμα. Η σημερινή εποχή θά φαντάζει ώς η χρυσή εποχή τής χώρας. Συμφωνώ μέ τόν Προφήτη στό ότι: «Έτσι αυτό που σήμερα προέχει είναι να μην δοθεί στην Γερμανία η ευκαιρία να δώσει στη ράχη μας σε Ιταλούς και Ισπανούς ένα μάθημα περί «νηστείας και προσευχής», για τα δυσθεώρητα τρία τρις ευρώ του συνδυασμένου χρέους τους.» Δυστυχώς, ο μόνος δρόμος πού «φαίνεται» ανοιχτός είναι η συνδιαλλαγή μέ τούς πιστωτές. Ο άλλος δρόμος τής μετωπικής σύγκρουσης οδηγεί προσωρινά στά ζήτω καί μετά κυριολεκτικά στήν μεγάλη φτώχεια καί εν ευθέτω χρόνο στήν πλήρη παράδοση τής χώρας. Όχι σέ ανακωχή, αλλά στήν παράδοση άνευ όρων. Από τό Ωσσανά μέχρι τήν σταύρωση μεσολαβεί μιά εβδομάδα είπε ο Σαμαράς όταν πιέζονταν νά τά τινάξει όλα στόν αέρα. Καί είχε δίκηο, γιατί ο κύβος είχε ήδη ριχθεί από τόν ΓΑΠ. Ήταν ήδη αργά. Καί τώρα είναι αργά γιά μπαλωθιές. Άν τό κράτος δέν ήταν σέ τόσο βαθμό έρμαιο τού χυδαίου κομματισμού, θά μπορούσαμε νά πετύχουμε αρκετά μέ τό χρέος μας καί γενικότερα μέ τούς δανειστές μας. Όλοι συζητούν γιά όλα καί μέ όλους. Στά πλαίσια όμως τής συστημικής ανοχής καί τής κάθε ευνοϊκής συγκυρίας καί όχι πέρα από αυτήν. Σέ αυτά τά πλαίσια μπορείς καί νά απειλήσεις καί νά εκβιάσεις καί νά συμβιβασθείς. Ουσιαστικά αντιμετωπίζεις μιά τεράστια απειλή μέ ασύμμετρο πόλεμο, ώστε νά πετύχεις τό δυνατό καί στήν περίπτωσή μας τό επιθυμητό. Έκανε λάθη ο Σαμαράς; Αρκετά θά έλεγα, αλλά τόλμησε νά σπάσει αυγά. Είναι εύκολο από μιά θέση μή ευθύνης νά κατακρίνεις τά πάντα. Ιδιαίτερα άν αναλογισθούμε τί κοινωνία προσπαθεί νά μετασχηματίσει, αφού τήν ελέγξει πρώτα. Εξ άλλου συμφέροντα τής τάξης πού ανήκει υπηρετεί καί ο συμβιβασμός μέ πολλά καί πολλούς είναι αναγκαίος γιά νά υπάρχεις τήν επόμενη μέρα. Δέν κυβερνάει μόνος του καί τό ίδιο τό κόμμα του τόν περιμένει στήν στροφή νά τόν δολοφονήσει. Πολλοί (καί εγώ βεβαίως) αναφέρονται στήν ατολμία του νά περιορίσει τόν κρατισμό καί νά παύσει η κυβέρνηση νά εξοντώνει μέ τήν φορολογία τούς υπόλοιπους γιά νά επιβιώσει η κρατικίστικη νομενκλατούρα. Ένας λόγος είναι. Γιά νά δοκιμάσει κάποιος άλλος; Ο Τσίπρας στήν δυσαρέσκεια αυτής τής σαπίλας ποντάρει νά γίνει πρωθυπουργός καί τής υπόσχεται μέχρι καί τήν αθανασία. Ξέρει πολύ καλά ότι αυτή η σαπίλα ελέγχει τόν κόσμο, ο οποίος αντιδρά σέ συνθήματα καί όχι σέ προτάσεις. Δυστυχώς. Τό έχει πεί καί ο Σαμαράς ο ίδιος ότι πρέπει νά περιορισθεί η σαπίλα, αλλά μέ δόσεις. Μέ τήν μέθοδο τού σαλαμιού. Τώρα πόσες φέτες θά προφθάσει νά κόψει πρίν τό σαλάμι τού πέσει βαρύ θά φανεί. Νομίζω ότι πρέπει νά τού δοθεί ο χρόνος νά κλείσει τήν τετραετία. Στό τέλος θά ξέρουμε πού βρισκόμαστε καί θά μπορέσει η κάθε κομματοκρατία νά προσπαθήσει νά πάρει τήν κουτάλα. Νά υπάρχει όμως η κατσαρόλα καί τό σύστημα νά έχει επιβιώσει. Πολύ φοβάμαι ότι μάς τήν έχουν στημένη οι μεγάλοι, έτσι ώστε νά γίνουμε τό παράδειγμα πρός αποφυγή γιά τούς υπόλοιπους καί αυτό μέ τήν άλογη συμμετοχή μας. Δέν θέλω νά σκεφθώ τί θά γίνει στήν χώρα άν εγκαταλείψουμε εκούσια καί μέ δική μας ευθύνη τό ευρώ. Χαιρετίσματα στήν ΕΕ καί απόλυτο περιθώριο. Δέν κινδυνολογώ, απλά τό θεωρώ πολύ πιθανό καί υπαρκτό. Δέν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τό αναγκαίο υλικό νά καταλάβει τήν εξουσία (όχι τήν κυβέρνηση, νά εξηγούμεθα), αλλά σέ καταστάσεις εμφυλιοπολεμικές πού πιθανόν νά επικρατήσουν, κανείς δέν ξέρει. Καί όποιος πεί ότι αυτά δέν γίνονται στήν εποχή μας είναι μακρά νυχτωμένος. Δέν χρειάζεται παρά νά δεί τά τεκμαινόμενα στήν Ευρώπη τήν ίδια (καί όχι στό παγκόσμιο χάος πού επικρατεί) καί θά αλλάξει γρήγορα γνώμη.

  • karenin avatar
   karenin @ Ιαπετός 19/12/2014 00:30:10

   Τ ο 2010 είχαμε δυο επιλογές. Πρώτη επιλογή αυτή της λιτότητας και των αγριων περικοπών, αποδιάρθρωση στα εργατικα, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Επιλογή δευτερη, στάση πληρωμών, έξοδος απο την ονε, επιστροφή στην δραχμη. Αυτό ηταν και το ερωτημα στο περιβόητο Δημοψηφισμα που ποτέ δεν έγινε, και έχει αφήσει καποιους πόντους στον ΓΑΠ που του επιτρέπουν να κάνει ακόμη ανοικτές συγκεντρώσεις. Επιλέχθηκε η πρώτη, που πέντε χρόνια μετά, εχει σταθεροποιήσει, είναι αλήθεια, τα δημοσιονομικά, αλλά με την οικονομία κατεστραμένη και τους μικρομεσαιους να νιώθουν πραγματικά καταληστευμένοι, και τους εργαζόμενους με την σειρά να περνάνε το κατώφλι της φτώχειας. Διπλα σε αυτές τις επιλογές αριστεροί οικονομολόγοι, κυριως οι καθηγητές του Συριζα, επινόησαν την τρίτη λυση στα πλαίσια της ονε, οπου ο Ντράγκι θα αγοράζει χρεη της περιφέρειας, οι πλεονασματικές χωρες του βορά θα σπρώξουν κατι στις ελειματικές του νότου, θα τυπωθει και θα διοχετευθει χρήμα για την ανάπτυξη, και τέλος θα χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας. Αυτή την πολιτική ασπάστηκε ο Συριζα, και απο εκεί πιάστηκαν χιλιάδες πολίτες, που τον εχουν φέρει στα πρόθυρα της εξουσίας. Η Ρηγγίλης και ο Σαμαράς αδυνατουν να κατανοησουν το φαινόμαινο Σύριζα, τους αντιμετωπίζουν σαν απειρους γραφικούς μπαχαλάκηδες, τους αγνόησαν και τους υποτιμησαν σε βαθμό που η κατάσταση δειχνει μη αναστρέψιμη. Ο Σύριζα εχει βέβαια να απαντήσει στον πυρήνα της πολιτικής του σε κρίσιμα ερωτήματα όπως, γιατι να υποχωρήσουν οι Γερμανοί στο ζήτημα της λιτότητας οταν ολα για αυτούς πάνε πριμα, γιατί να δεχθούν οι δανειστες περικοπή χρέους, τι διαπραγματευτικά ατου διαθέτουμε, εγγυουνται την συνέχεια ρευστότητας και χρηματοδότησης; Η αλήθεια ειναι ότι δεν έχουν καθόλου πειστικές απαντήσεις. Είναι όμως αξιοπερίεργο η κατανόηση και η ωριμότητα των ψηφοφόρων του που προσβλέπουν σε αυτον, που μάλλον εχει να κάνει με το ποσο επαχθές ειναι το άλλο που βιώνουν. Μέρα με την μέρα πάντως γίνονται περισσότεροι αυτοί που συμφωνούν πως αρκεί να κάνει τουλάχιστον αυτα που υποσχέθηκε στην Θεσσαλονίκη.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ karenin 19/12/2014 09:27:33

    Όλα αυτά δεν είναι κανένας στην Ελλάδα που δεν τα θέλει.Αλλά η τακτική να ζητεί το πιο αδύνατο μέλος της ευρωζώνης να αλλάξουν οι γενικοί κανονισμοί της είναι τακτική ΓΑΠ. Ευρωομόλογα ζήταγε ο ΓΑΠ μαζί με τον Βαρουφάκη,ευρωομόλογα ζήταγε και ο Σαμαράς.Το θέμα είναι πάντα τι κάνεις όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι ΔΕΝ δέχονται τα ευρωομόλογα και τις λύσεις Βαρουφάκη. Κάνεις στάση πληρωμών ή δεν κάνεις;Ο Βαρουφάκης λέει να κάνουμε.Ο Τσίπρας δεν λέει τίποτα αλλά αυτός είναι που τελικά θα αποφασίσει εάν θα κάνει. Ούτε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βγαίνει χωρίς κόψιμο υποχρεώσεων.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ψυχραιμια 20/12/2014 17:09:21

     Η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων απο την ΕΚΤ (αρχίζει από τον Ιανουάριο), ως αποτέλεσμα δεν διαφέρει απο την τυπική έκδοση ευρωομολόγου. Μόνο που είναι πιο "ακριβή" απο ένα τυπικό ευρωομόλογο. Έχει όμως το "νομικό πλεονέκτημα" ότι είναι αυτομάτως σύννομη, δηλ. είναι μέσα στις θεσπισμένες αρμοδιότητες της ΕΚΤ περί τήρησης της νομισματικής σταθερότητας και σε αντίθεση με το τυπικό ευρωομόλογο δεν χρειάζεται αλλαγή των Συνθηκών. Το ότι το ευρώ έχει κατέβει από 1,40 στα 1,23 $ μέσα σε 1 μήνα, είναι ήδη η προεξόφληση απο τις αγορές αυτού του "συγκαλυμμένου ευρωομολόγου". Αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ:
     Σαν ευρωομόλογα, αλλά πιο ακριβά του Βόλφγκανγκ Μύνχάου (FT - Der Spiegel)

     • George N avatar
      George N @ Uncle Stgm 21/12/2014 06:55:06

      Και το EFSF/ESM ως αποτέλεσμα, ευρωομόλογα είναι. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει διαφορά.

   • George N avatar
    George N @ karenin 21/12/2014 07:08:01

    Λιτότητα θα υπήρχε και στις δύο περιπτώσεις. Η μόνη επιλογή ήταν πια από τις δύο λιτότητες προτιμάει η Ελλάδα. Διάλεξε την μικρότερη που δεν είναι και πολύ περίεργο. Περικοπή χρέους θα δεχθούν οι Γερμανοί όχι γιατί το ζητάει η Ελλάδα (αυτός είναι λόγος για να μην το κάνουν) αλλά γιατί και αυτοί με την σειρά τους έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη και πολύ μεγάλη απομείωση του χρέους. Θα διαλέξουν τη μεγάλη και ούτε αυτό θα είναι περίεργο. Για εσωτερικούς λόγους θα είναι σε NPV terms ή αν η Ελλάδα επιμείνει θα γίνει και κανονικό κούρεμα το οποίο όμως για να περάσει θα χρειασθεί να καταβάλει και αυτή το ανάλογο τίμημα. Η ονομαστική μείωση του χρέους δλδ δεν θα γίνει μόνο από την μια μεριά αλλά θα χαθούν και αντίστοιχα Ελληνικά assets όπως έγινε και με το PSI. Οπως πάντα κανείς πρέπει να προσέχει τι ευχεται.

 14. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 18/12/2014 18:29:23

  Αγαπητέ Προφήτη, η ανάλυσή σου είναι εξαιρετική και μακάρι να μπορούσε να διαβαστεί από όλους μας! Ωστόσο εμένα με μελαγχόλησε, γιατί μου καρφώθηκε στο μυαλό πως το κράτος - βρικόλακας της Ανγκέλα ίσως να προτιμά τον Αλέξη κι ας κάνει θεατρινίστικα κόλπα, για να του δίνει πόντους. Κι αυτό για όλα αυτά που το εξυπηρετούν - όπως ακριβώς εξυπηρετήθηκε τα μέγιστα και από τον Αντρέα - ο οποίος με τον περίφημο "πυλώνα" του, αυτόν του συνδικαλισμού, δεν άφησε ελληνική βιομηχανία όρθια. Πώς λοιπόν να μην μελαγχολήσω όταν νοιώθω πως τα παιδιά μου είναι μπροστά σ' ένα νέο 81', με όλα τα συμπαρομαρτούντα εκείνης της "αλλαγής", που τελικά μας άλλαξε τα φώτα; Και πώς να μην υποψιάζομαι πως τη Γερμανία τη συμφέρει ένας ηγέτης με προφανή ελαστική εθνική συνείδηση; Συγχαρητήρια και πάλι και καλές γιορτές!

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/12/2014 16:20:15

  Μπροστά στο κράτος βρωμερό ζόμπι του Αποστολόπουλου, του Χαικάλη, του θεατρίνου από το κότερο με την άσπρη σκόνη και των λογής "συμβουλων" που υπηρετούν όλες τις σημαίες, ΚΑΚ, ΓΑΠ, ΣΑΜ κκαι μετά ΨΕΚ, η παπαδο-κομμουνίστρια ψυχοκόρη του μακαρίτη Έριχ ("όποιον καθυστερεί τον τιμωρεί η ζωή") που το 1989 προτίμησε να πάει για σάουνα παρά να ανέβει στο Τείχος που έπεφτε, μου φαίνεται τέρας πολιτικής ευφυίας και βράχος εντιμοτητας. Εκεί φθάσαμε, και "όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαινει"...

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/12/2014 16:53:44

  Αγαπητέ Προφήτη και αγαπητοί συν-σχολιαστές Ο Ντράγκι στις 8 Δεκέμβρη "άνοιξε" τον προυπολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρις (και η Βundesbank συναίνεσε μουρμουρίζοντας). Απο Ιανουάριο η ΕΚΤ θα αγοράζει μαζικά χρέος σε ομόλογα. Κυρίως Ιταλικά ομόλογα (είναι 2,3 τρις σύνολο), Ισπανικά (το μισό ισπανικό χρέος του 1,2 τρις έχει λήξεις μεταξύ 2015 -2020), Ολλανδέζικα (κρατικοποίησαν τράπεζες με εθνικό δανεισμό, τα μισά ομόλογα λήγουν επίσης μεταξύ 2015 -2020), Σλοβένικα (ισχύει ότι για την Ολλανδία), Ιρλανδικά. Τα Ελληνικά ως όγκος είναι ελάχιστα (50 δις όλα του ΙΤ), χάνονται μέσα στον κατακλυσμό Ιταλικών, Ισπανικών, Ολλανδικών που λήγουν. Τι πρότεινε προχθες ο Μηλιός με το Ινστιτούτο Levy; Να αγοράζει η ΕΚΤ το χρέος σε ομόλογα ΟΛΩΝ των χωρών της ευρωζώνης που λήγει μεταξύ 2015 -2020 μέχρι να πέφτει το εναπομένον χρέος στο 60 % του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Να το κεφαλαιοποιεί, να το χρησιμοποιει ως τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της (collateral) και με αυτά να χρηματοδοτεί την έκδοση ευρώ. Οι χώρες θα εξοφλησουν την ΕΚΤ όταν το χρέος γινει 20 % του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης). Στην ουσία εξειδικεύουν την κίνηση Ντράγκι. Είναι "τεχνική", χρηματο-οικονομική λύση. Δεν θα αλλάξει δυστυχώς πολλά πράγματα στην πραγματική οικονομία. Η στενότητα θα παραμείνει, για καιρό. Εγγυάται όμως τη συνοχή της ευρωζώνης, "αποκόπτει" την Ιταλική αντιπολίτευση (όλη είναι πια υπέρ της εξόδου της Ιταλίας απο το ευρώ), συντονίζεται με το Ισπανικό Podemos (οι Ισπανοί έχουν μεγάλο πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους στα χρόνια που έρχονται και το Podemos ειναι στις δημοσκοπήσεις πρώτο). εξουδετερώνει εν μέρει την τρομακτική Ολλανδική βόμβα χρέους που δεν έχει προσεχθεί αλλά έρχεται, έρχεται Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό είναι το deal. Το deal έγινε (όχι σε επίπεδο Ελλάδας ΕΕ ή Ελλάδας - Γερμανίας, αλλά ΕΚΤ - ιδιωτών πιστωτών, γι' αυτο ούτε οι Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο ανησυχούν για την πιθανή εκλογή Συριζα. Το πρόβλημα είναι άλλο: Μήπως τον Ιανουάριο απο τα νούμερα δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, μήπως βγεί κυβέρνηση "τρελού συνασπισμού" (π.χ. με ψεκαστικά ή με παραστρατ(ημένους)ίδηδες, μήπως γίνει παλατιανό πραξικόπημα μέσα στον σφύριζα (προφανώς δεν το θέλουν όλοι το deal)... Μπήκαμε σε περίοδο άγριου, πολύ άγριου πολιτικού ρίσκου. Όχι (χρηματο)οικονομικού πια. Εξ ού και οι υποπολιτικές γελοιότητες που συμβαίνουν αυτές της μέρες. Το ευρωπαικό πρόβλημα που έρχεται, στην πραγματική οικονομία, είναι ο αποπληθωρισμός. Με την πτώση στα καύσιμα και με τις εξελίξεις στη Ρωσία, η πιθανότητα να μπούν Γερμανία και Γαλλία σε καθοδικό (downward) σπιράλ αποπληθωρισμού και ύφεσης είναι πολύ μεγάλη. Αυτό συνήθως φέρνει πολιτική αναστάτωση. Δυστυχώς για να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός, τα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά τεχνικά εργαλεία των Μάριων Ντράγκι, των Ινστιτούτων Levy και των Γιάννηδων Μηλιών δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε... Ζητείται New Deal, κοινωνικό New Deal.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 21/12/2014 01:50:19

   Όχι θείε, ζητείται πολιτική ηγεσία...
   Όλοι γνωρίζουν τί πρέπει να γίνει.
   Δεν υπάρχει αυτός που θα το κάνει.
   Διότι η επαναδιανομή τών πόρων και η άρση της ακραίας σήμερα ανισοκατανομής τους σπάνια γίνεται δίχως αυτό που μισείς : blut.
   Και ξεχνάς ότι το New Deal μέχρι το 1941 είχε μεν, αλλά φτωχά κοινωνικά αποτελέσματα. Ήταν η ζήτηση που δημιούργησε ο Πόλεμος που ξεπέρασε την Κρίση.
   Η Wall Str ανέκαμψε στα μεγέθη του 1929 το 1953.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 21/12/2014 15:31:25

    Προφήτη μου, ΠΟΤΕ δεν θα υπάρξει πολιτική ηγεσία άν δεν ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Άν δεν δράσει η κοινωνία. Αυτές οι γενιές πολιτικών είναι αυτή που είναι. Δεν αλλάζουν. Εγωιστές και ηδονιστές (δηλ. κατά Max Weber ένα "καυχησιάρικο τίποτε"), αυτή είναι η συλλογική κοινωνική νοοτροπία των baby boomers και των 2 επόμενων γενιών. "Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει". Για να αντικατασταθούν, πρέπει να μεγαλώσουν πιτσιρίκια που ακόμη βυζαίνουν. Ή να γεννηθούν άτομα που ακόμη είναι ...ωάρια. Δεν προλαβαίνουμε έτσι. Η μόνη λύση είναι αυτοί, οι υπάρχοντες, "τα καυχησιάρικα τίποτε", να εξαναγκασθούν "να κάνουν άλλα". Να αισθανθούν καυτή την ανάσα της κοινωνίας στην πλάτη τους. Να τους κουφάνει η φωνή του απλού, φτωχού πολίτη. ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ. Να τους τρομάξουμε. Δημοκρατικά, ασκώντας την πρώτη αρχή της δημοκρατίας: Η πλειοψηφία αποφασίζει, Κυρίαρχος είναι ο Λαός, άξιος και δυνατός ηγέτης είναι ο πιστός καλός υπηρέτης του. Πότε άν όχι τώρα, θα γκρεμιστεί η φαγωμένη απο το σαράκι μετεμφυλιακή παράγκα;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 21/12/2014 15:45:37

    Ναι, το new deal του Ρούσβελτ δεν έκανε χρηματοοικονομικά θαύματα. Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις ανέκαμψαν μόνον μετά το Περλ Χάρμπορ, με τις πολεμικές παραγγελίες. Αλλά όμως: Η Αμερική απο το 1932 δεν είχε μεγάλη ανεργία, ούτε πεινούσε. Έστω και άν αυτό το επέτυχε ο Ρούσβελτ βάζοντας τους άνεργους μέχρι τότε Αμερικανούς να φυτεύουν δέντρα για λογαριασμό του κράτους. Ο κόσμος έφαγε ψωμί, αυτός και οι οικογένειές του. Και οι χρυσοδάκτυλοι, οι ανενόχλητοι επί δεκαετίες, τώρα πήγαιναν διακοπές στο Αλκατράζ. Και το σπουδαιότερο. Με το new deal οι ΗΠΑ απέφυγαν την άγρια αιματηρή εσωτερική σύγκρουση λόγω κρίσης, που λές. Ενώ η Ευρώπη δεν την απέφυγε: Ο Β' Παγκόσμιος, στην πραγματικότητα ξεκίνησε σαν ένας "Ευρωπαικός Εμφύλιος", που εκτος των άλλων τον προκάλεσε και η Μεγάλη Κρίση. Και τερματίσθηκε, όχι μόνον χάρις στην ακριβά πληρωμένη με εκατομμύρια ζωές αντοχή της Ρωσίας και τον ηρωισμό της RAF πάνω απο τις Βρετανικές ακτές, αλλά με έξωθεν συνδρομή: οι Αμερικανοί στη Νορμανδία. Χωρίς το new deal του Ρούσβελτ, η Αμερική μπορεί να είχε γίνει και αυτή, για δεύτερη φορά, κομμάτια. Όπως στην εποχή του Λίνκολν.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 21/12/2014 15:50:27

    Ναι απο αυτή την άποψη έχεις δίκιο: Ο Ρούσβελτ ήταν ηγέτης. Η Ελεωνόρα Ρούσβελτ ήταν κάθε μέρα μέσα στα λαγούμια, έτρωγε το μεσημεριανό της με τους εργάτες των ορυχείων. Εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 2015, αντί για τέτοια πολιτικά πρόσωπα έχουμε τσουτσέκια. Αντί να τρώνε με τους εργάτες στα λαγούμια, γευματίζουν πολυτελώς στην Athens-Kolonaki με golden boys της ελεεινής μορφής, με Σταβίσκηδες, με κυρίους του τύπου "να σου τα βγάλω έξω, να σου τα παίξω"...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 21/12/2014 02:14:58

   Θα συμφωνήσω στο ότι εγγυάται τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα συμφωνήσω για το πιθανό καθοδικό σπιραλ και για το επικίνδυνο, εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

   Όμως δεν είναι "τεχνική, χρηματοοικονομική" λύση. Είναι επιβράβευση των απατεώνων, νομιμοποίηση της κλοπής και παγίωση της άρχουσας τάξης που δημιουργήθηκε με τα κλοπιμαία. Άσε την τεχνική περιγραφή και πάμε στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ιστορικά γεγονότα. Οι πασοκοσυριζαίοι δανείστηκαν για να στήσουν κομματικό καθεστώς. Την αποπληρωμή αυτών των δανεικών την επέρριψαν συλλήβδην σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν φοροδιέφευγαν, που ήταν λιτοί και νοικοκύρηδες, που δεν πήραν μια από το τρελλό φαγοπότι της 30ετίας με έξοδα του Δημοσίου Ταμείου.

   Έρχεται τώρα ο Μηλιός και τί λέει; Αυτά που φάγαμε (εμείς οι πασοκοσυριζαίοι, και μια μερίδα ΝΔκρατών) γίνονται αποδεκτά ως επίσημο ελληνικό χρέος, τιτλοποιείται και με αυτά εγγύηση βγάζειτε χρήματα που μάς δανείζετε πάλι, και το οποίο θα πληρώσουν πάλι οι μακακες που πλήρωσαν και το πρώτο, οι ηλίθιοι που αντί να κάνουν εκδρομές με αγύριστα διακοποδάνεια διατηρούσαν ή επαύξαναν την περιουσία τους, την οποία εμείς θα φορολογούμε αενάως, αφού αενάως η χώρα θα χρωστάει, για να ξεπληρώνουμε τα χρέη που έκαναν και διατηρούν εμάς άρχουσα τάξη, πολιτική και διοικητική εξουσία. Τι λες, συμφωνώ;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 21/12/2014 16:00:58

    Ένσταση: H "εσωτερική διόρθωση", δηλαδή η ανάποδη αναδιανομή της ρεμούλας που έγινε 1980 - 2008, η ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικά υπεξαιρεθέντων (νομότυπα ή μή), η επιστροφή των κλεμμένων με λίγα λόγια, δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ ή των Βρυξελλών. Προς το παρόν τουλάχιστον, όσο η ΕΕ δεν είναι ακόμη μια Ομοσπονδιακή Ένωση με κοινή κοινωνική πολιτική. Δικό μας καθαρά εσωτερικό ζήτημα είναι. Δική μας υποχρέωση. Της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν έχει να κάνει με το χειρισμό του χρέους. Το ότι μέχρι τώρα δεν γίνεται, είναι ευθύνη των κυβερνώντων, αλλά επίσης του κομματικού μας συστήματος και του πολιτικού προσωπικού μας ως όλου. Αυτό λέω. Το κυριότερο είναι βέβαια άλλο: Ποτέ ξανά 1980 - 2008. Ή για να ακριβολογώ: Ποτέ ξανά 1949 - 2014. Χρειαζόμαστε μιαν άλλη δημοκρατική Πολιτεία. Γι αυτό γράφω συνέχεια για Συντακτική Βουλή.

  • dim avatar
   dim @ Uncle Stgm 21/12/2014 04:22:53

   Ρε Θείε, να τα τιτλοποιήσουν, να τα μασήσουν, να τα κάνουν ό,τι γουστάρουν... Από εκεί και πέρα... Μπορούμε να είμαστε νοικοκυρεμένοι? Μπορούμε να μη βγαίνει κανένας σε σύνταξη πριν τα 62? Μπορούμε να έχουμε δημόσιο 450.000 υπαλλήλων, όπου δε θα μπαίνει κανένας με μισθό υψηλότερο του ιδιωτικού τομέα? Μπορούμε να μην έχουμε καμία πρόωρη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση 20 ετών???? Ναι, με φιλελεύθερη κυβέρνηση μπορούμε... Με το Σύριζα στην εξουσία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ... ΑΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΔΕΙΑΖΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΩΝΙΑ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...
   Δυο κόσμοι πρέπει να συγκρουστούν από εδώ και πέρα: Αυτοί που δε θέλουν καμία αποκρατικοποίηση, που θέλουν να διώξουμε τους Κινέζους, να ξανακρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή και το λιμάνι, να ακυρώσουμε Ελληνικό, Αστέρα κλπ, που θέλουν 700.000 υπαλλήλους να τους ταϊζει το κράτος, και που θέλουν σύνταξη από τα 45 και τα 50, και που θέλουν παχυλούς εισαγωγικούς μιθσούς στο δημόσιο (και αν όχι παχυλούς, τουλάχιστον πάνω από αυτούς του ιδιωτικού τομέα), και πρόωρη σύνταξη στα 15 χρόνια κλπ κλπ κλπ από τη μια.... Και αυτούς που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις, που θέλουν 400.000 Δ.Υ, που θέλουν κανένας να μη βγαίνει σε σύνταξη πριν τα 62, και κανένας με πρόωρη αν δεν έχει κλείσει 20 χρόνια εργασίας, και εξορθολογισμό του δημοσίου, και επνεδύσεις από ιδιώτες κλπ κλπ κλπ από την άλλη.... Ας μετρηθούμε επιτέλους, και αν είναι περισσότεροι οι κρατιστές... ας το υποστούμε... δημοκρατία έχουμε... φάγαμε στη μάπα 40 χρόνια κρατιστές, πληρώσαμε ήδη 1 γενιά για αυτό τώρα, θα πληρώσει και η επόμενη αν κάνει την επιλογή κρατιστών και πάλι, αλλά χαλάλι, αυτό είναι το τιμημα της δημοκρατίας... Η μάζα καθορίζει το μέλλον... Τι κι αν η μάζα (η πλειοψηφία) έχει iqραδικιού.... Και πάλι, η ελίτ φταίει για αυτό, και το πιστεύω αυτό, που δε μπόρεσε να παιδεύσει τους ψεκασμένους και τους λαϊκιστές, να μη πιστεύουν ό,τι τους σερβίρουν ο κάθε Τσίπρα, ο κάθε Καμμένος και ο κάθε Μιχαλολιάκος... Ένα παράπονο μόνο για τη «δημοκρατία»... Όταν δημοκρατικά βγαίνουν οι «κρατιστές» επί 40 χρόνια, εμείς δημοκρατικά υπομένουμε... γιατί σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού... Όταν όμως δημοκρατικά εκλέγεται κάποιος που ζητάει λιτότητα, σοβαρότητα, και ορθολογισμό... τότε από το πρώτο κιόλας μήνα της τετραετίας αρχίζουν «εκλογές εδώ και τώρα.... δεν υπάρχει νομιμοποίηση.... βατοπέδια... τσολάκογλου.... αποστάτες... κλπ κλπ κλπ».... Αυτά τα μυαλά κουβαλάμε ως λαός, και άρα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ dim 21/12/2014 16:09:52

    Το θέμα είναι να υπάρξει διέξοδος απο αυτό που φαίνεται αδιέξοδο (αλλά δεν είναι - κανείς λαός δεν είναι άξιος της μοίρας του, αλλά αυτός τη φτιάχνει τη μοίρα του). Και γι αυτό γράφω παραπάνω στον Προφήτη: Εάν δεν ενεργοποιηθούμε οι απλοί πολίτες, εάν δεν "εκφοβίσουμε" και δεν στριμώξουμε ως κοινωνία την πολιτική τάξη, δεν θα υπάρξει τίποτε καλό. Προς το παρόν, φθείρουμε μόνον τους καναπέδες μας. Μια ειρηνική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου στην Αθήνα, χωρίς κόμματα, χωρίς πανό, με κεριά στα χέρια για τους βρυκόλακες, τα ζόμπι και τους καλλικάντζαρους, με μια μόνον φωνή "να καθαρίσει το βρώμικο τραπέζι της Ελληνικής πολιτικής", θα σάρωνε τους λιγδερούς παρακμιακούς σε χρόνο dt. Σε κουφούς μιλάω...

    • antonis avatar
     antonis @ Uncle Stgm 22/12/2014 15:03:38

     Αγαπητέ θείε... Πότε έγινε με ειρηνικό τρόπο ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αλλαγή (προς το γενικότερο καλό )στην ανθρωπότητα;;; Ιδεατό το σενάριο αλλά ουτοπικό....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.