Η δικαίωση Σαμαρά σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ!
17/09/2015 09:55
Του Θανάση Κ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δικαίωση Σαμαρά σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ!

Ακόμα και με την παραίτησή του, ο Σαμαράς φρόντισε να θωρακίσει και την ενότητα και το αξιόμαχο της παράταξης, για τη μάχη που έβλεπε να ’ρχεται. Και για την οποία το «δελφινάριο» ούτε που είχε πάρει χαμπάρι… Αλλά η Νέα Δημοκρατία, πρέπει επειγόντως να ξεφορτωθεί την «Πέμπτη φάλαγγα των δελφίνων», που υπονομεύουν κάθε αρχηγό, εδώ και χρόνια… Νισάφι πια!

Η δικαίωση Σαμαρά είναι κάτι που ξεπερνά τον ίδιο ως πρόσωπο και τη Νέα Δημοκρατία ως Κόμμα. Και γι’ αυτό επιτρέψτε μου να επιμείνω…

Γιατί την τελευταία πενταετία κατάφερε τα εξής πρωτόγνωρα πράγματα:

* Πρώτον παρέλαβε τη Νέα Δημοκρατία μετά από μια «στρατηγική ήττα» και την έφερε, μετά από δυόμιση χρόνια, ξανά στην εξουσία! Και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, για την οποία είχε και η ίδια ιστορικό μερίδιο…

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει!

--Μετά την ήττα του 1981 (με διαφορά 11 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ), η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στην εξουσία το 1990, αφού μεσολάβησαν εννιά ολόκληρα χρόνια!

--Μετά την ήττα του 1993 (με διαφορά 10 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ) ή ΝΔ επανήλθε στην εξουσία το 2004, αφού μεσολάβησαν 11 ολόκληρα χρόνια!

Αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε ο Σαμαράς, τον Δεκέμβριο του 2009, κι ενώ η ΝΔ είχε μόλις χάσει με 11 ποσοστιαίες μονάδες, επανέφερε το Κόμμα του στην εξουσία μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια! Κάτι που κανείς δεν φανταζόταν και κανείς δεν περίμενε. Και στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε οριστικά

* Δεύτερον, ηγήθηκε συγκυβέρνησης επί δυόμιση ολόκληρα χρόνια! Δεν υπάρχει προηγούμενο σταθερής κυβέρνησης Συνασπισμού στην Ελλάδα με τέτοια διάρκεια...

Το προηγούμενο διάστημα (2009-12) απέδειξε ότι ήταν πολύ καλός στη μετωπική σύγκρουση. Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του απέδειξε ότι γνωρίζει να είναι και ενωτικός, ότι ξέρει να κυβερνά με «συνθέσεις».

Στις πολιτικές συνθέσεις πάντα υπάρχουν «αβαρίες», πάντα γίνονται και λάθη. Αλλά η κυβέρνησή του παρήγε έργο και ξεπέρασε τους στόχους. Τον Ιούλιο του 2012 κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα άντεχε δυόμιση χρόνια. Ούτε για το… μισό δεν την είχαν τότε!

* Τρίτον: το ίδιο το έργο της διακυβέρνησης Σαμαρά δεν έχει προηγούμενο: Έκανε τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ! Σε ελάχιστο χρόνο…

Παρέλαβε το έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ (το 2011) και το παρέδωσε στο 2,4% (το 2014). Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχεία του ΔΝΤ, αν δεν ήταν οι τελευταίοι δύο μήνες του 2014, όταν είχε αρχίσει η «τοξική» επιρροή του λαϊκισμού από τον «επερχόμενο» ΣΥΡΙΖΑ (και οι δύο πρώτοι μήνες του 2015 που παραδοσιακά «εγγράφονται» στην προηγούμενη χρονιά), το έλλειμμα του 2014 θα ήταν χαμηλότερο από 1,5%!

Τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυόμιση με τρία χρόνια, δεν έχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο! Πουθενά…

* Τέταρτον, την ίδια περίοδο και παρά τη συνεχιζόμενη λιτότητα κατάφερε να επαναφέρει τη χώρα σε ανάκαμψη! Κάτι που επίσης δεν έχει προηγούμενο...

Οι ξένοι υπολόγιζαν στα τέλη του 2012, ότι η Ελλάδα θα σημείωνε μηδενική ανάπτυξη το 2014 και ελάχιστα θετική το 2015. Επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά αναθεωρούσαν συνεχώς τις προβλέψεις τους προς τα πάνω! Τελικά το 2014 έκλεισε με άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8%!

Σκεφτείτε: παρέλαβε την οικονομία με 7,2% ύφεση και την παρέδωσε, δυόμιση χρόνια αργότερα, με 0,8% ανάπτυξη! Ενώ στο μεταξύ εφάρμοζε λιτότητα και μετέτρεπε τα χρόνια ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Στα τέλη του 2014 όλοι οι ξένοι οίκοι (συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ της Κομισιόν κλπ.) προέβλεπαν πλέον για την Ελλάδα ανάπτυξη πάνω από 2,5% για το 2015: κοντά στο 3,7% για το 2016 και πάνω από 3% για όλα τα επόμενα χρόνια!

Ακόμα και το Δεκέμβριο του 2014 κανένας δεν αμφισβητούσε τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης όπου είχε βάλει τη χώρα ο Σαμαράς. Με το που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2015 άρχισαν και πάλι να αναθεωρούνται. Προς τα κάτω αυτή τη φορά: Από το 2,5% ανάπτυξη για το 2013, στο 1,5%, στο 0,5%, για να φτάσουν σήμερα σε πρόβλεψη ύφεσης 2-3% για ολόκληρη τη φετινή χρονιά! Και να παρακαλάμε μη πάει πιο κάτω…

--Πρωτογενή πλεονάσματα (όπως έφερε ο Σαμαράς και το 2013 και το 2014) είχε να δει η Ελλάδα δέκα χρόνια τουλάχιστον (και με εκ των υστέρων αμφισβητούμενα λογιστικά στοιχεία τότε).

--Μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα (όπως αυτό που έφερνε για το 2015, έστω και με την επιφύλαξη 0,6% του ΔΝΤ) ουσιαστικά δεν είχε δει ποτέ η Ελλάδα!

[Γιατί εκεί ήταν η διαφωνία του ΔΝΤ πέρσι το Δεκέμβρη: αν το έλλειμμα του 2015 θα μηδενιζόταν εντελώς ή θα ήταν μισή μονάδα του ΑΕΠ. Από 9,5 μονάδες που το παρέλαβε πριν τρία χρόνια!]

--Και επιστροφή στην ανάκαμψη είχε να δει η Ελληνική οικονομία έξη χρόνια τουλάχιστον. Κι όλοι την περίμεναν αργότερα

* Πέμπτον, στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά επιβλήθηκαν και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα από το 1975. Η Ελλάδα κέρδισε δεκάδες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επί δεκαετίες η Ελλάδα υποχωρούσε συνεχώς σε ανταγωνιστικότητα. Το 2012 βρισκόταν κοντά στην 100η θέση επί συνόλου 185 περίπου! Και σε δυόμιση χρόνια ανέβηκε πάνω από 45 θέσεις!

Μόνο στον κρίσιμο δείκτη: «έναρξη νέων επιχειρήσεων» η Ελλάδα βρισκόταν στην 147η θέση (χειρότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κι από τις μισές περίπου τριτοκοσμικές)! Και μέσα σε δυόμιση χρόνια βρέθηκε στην 36η θέση διεθνώς. Ανέβηκε 111 θέσεις! Δεν έχει ξαναγίνει…

Για να μη μιλήσουμε για αποκρατικοποιήσεις. Το «Ελληνικό» που είχε στοιχειώσει για πάνω από 10 χρόνια, ξεμπλόκαρε πέρσι. Τώρα το μπλόκαραν ξανά. Και παρ’ ολίγο να το κάνουν… «χωματερή»!

Το ίδιο και η ΑΔΜΗΕ – η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», που ψηφίστηκε η αποκρατικοποίησή της όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες. Το ίδιο και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Όλα αυτά μάλιστα προχώρησαν το δεύτερο μέρος του 2014, μετά τις ευρωεκλογές, όταν διάφοροι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά ότι… είχε κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

* Έκτο και σημαντικότατο: Στην εξωτερική πολιτική ξεκίνησε «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ. Κι έβαλε και την Κύπρο μέσα: Τον «άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ».

Και στη συνέχεια, ξεκίνησε αντίστοιχη στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, το «τρίγωνο: Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου». Με άμεσο αποτέλεσμα να διακηρύξουν τα τρία κράτη στο Κάϊρο (τέλη Νοεμβρίου 2014), όταν θα συζητήσουν από κοινού την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ τους!

Για πρώτη φορά η Αίγυπτος δέχθηκε να συζητήσει με την Ελλάδα την οριοθέτηση της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, χωρίς να απαιτεί τη συμμετοχή της Τουρκίας. Κι έτσι δημιούργησε σημαντικότατο διπλωματικό τετελεσμένο υπέρ των ελληνικών θέσεων και σε βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η Αίγυπτος δέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζου είναι Ελληνική ΑΟΖ! Πράγμα που ήδη δέχονται επίσης: η Κύπρος (που εφάπτεται κι αυτή), αλλά και το Ισραήλ (που δεν εφάπτεται, αλλά έχει βαρύνοντα ρόλο στην περιοχή).

Ακόμα, επί κυβέρνησης Σαμαρά έγινε δεχτή για πρώτη φορά στην Ευρώπη η κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στους «πρόσφυγες» και στους «λαθρομετανάστες». Και δημιουργήθηκαν ευρωπαϊκές διαδικασίες για να επαναπατρίζονται οι λαθρομετανάστες (όχι οι πρόσφυγες), πράγμα που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Αυτό πέρασε με παρέμβαση Σαμαρά σε Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2013 και επισημοποιήθηκε στο επόμενο εξάμηνο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Έτσι τα δύο προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν έρχονταν πολλοί πρόσφυγες (παρά το γεγονός ότι μαίνονταν ο εμφύλιος στη Συρία), αλλά και επαναπατρίσθηκαν περισσότεροι λαθρομετανάστες απ’ όσους έμπαιναν συνολικά!

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, αυτοί που έφευγαν από την Ελλάδα ήταν περισσότεροι απ’ αυτούς που έμπαιναν! Μετά την αποχώρηση Σαμαρά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και… γαία πυρί μιχθείτω…

* Έβδομο: τον περασμένο Ιανουάριο, η ΝΔ έχασε τις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ «στα…χάϊ του» τότε, κι όλη τη διαπλοκή να υποστηρίζει τον Τσίπρα (θυμάστε τα κατακόκκινα πρωτοσέλιδα και το όργιο από τα παπαγαλάκια στα κανάλια;) και κάποιους από το «δελφινάριο» της ΝΔ να στέλνουν ψηφοφόρους στο «Ποτάμι» πριν τις εκλογές και να… γλύφουν τον Τσίπρα μετά τις εκλογές! Και τότε, όμως, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ο Σαμαράς κράτησε το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της ΝΔ, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε κερδίσει! Αυτό κι αν είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο!

Θυμίζω, για να έχουμε βάση σύγκρισης: κάθε φορά που η ΝΔ έκανε εκλογές έχανε από 3,5 μέχρι 13 μονάδες. Και το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που έκανε εκλογές, στα ίδια περίπου ήταν. Τόσο ήταν πάντα το κόστος «φθοράς της εξουσίας». Και μιλάμε για εποχές που τα κόμματα «μοίραζαν» χρήματα στον κόσμο…

Αντίθετα, ο Σαμαράς κυβέρνησε επί δυόμιση χρόνια, πέρασε τα πιο δύσκολά μέτρα, τα κόμματα που συγκυβέρνησαν μαζί του (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) καταποντίστηκαν, έχασαν από κοινού κοντά στις 15 μονάδες (!), κι όμως η ΝΔ του Σαμαρά έχασε μόλις 1,83%! Ουσιαστικά έμεινε αλώβητη!

Έπιασε τον Γενάρη 28% (27, 83% για την ακρίβεια, έναντι 29,66% τον Ιούνιο του 2012)! Τέτοια επίδοση είναι ουσιαστικά ποσοστό νίκης στις σημερινές συνθήκες! Κι όμως, το «δελφινάριο» της ΝΔ κραύγαζε «εν χορώ» ότι είναι «το χαμηλότερο ιστορικό ποσοστό της παράταξης»!

Συγκρίνουν τα προ της κρίσης αποτελέσματα, όταν το ΠΑΣΟΚ έπιανα 45αρια και 48αρια, με τα αποτελέσματα μετά την κρίση: όταν το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, έχει εξαφανιστεί, αλλά η Νέα Δημοκρατία παραμένει κόμμα εξουσίας. Ο Σαμαράς την κράτησε. Παρά την υπονόμευση που του έκαναν. Και που τη συνέχισαν αμείωτη…

Γι’ αυτό λέω ότι η δικαίωση Σαμαρά για την οποία μίλησα την προηγούμενη φορά, ή αν θέλετε οι υποθήκες Σαμαρά στις οποίες αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά σήμερα, δεν αφορούν τον ίδιο μόνο. Ούτε τους φίλους του μόνο. Ούτε την πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών μόνο. Αφορούν όλους αυτούς που θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά.

Ε πώς θα πάει; Όταν γκρεμίζουμε ό,τι καλό έγινε και υπονομεύουμε αυτόν που το έκανε…

Κι αφήστε τους αντιπάλους μας, τους «ορκισμένους εχθρούς μας». Τέλος πάντων αυτοί απέναντί μας είναι, δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό…

Αλλά ή ίδια η παράταξη να βγάζει τα μάτια αυτού που την κράτησε όρθια, μαζί με ολόκληρη τη χώρα; Τι παράταξη είναι αυτή;

Ξέρω, βέβαια, ότι το «δελφινάριο» είναι μικρό μόνο μέρος της ΝΔ. Βαριά ονόματα, αλλά με φθίνον εκτόπισμα!

Μικρό μέρος πράγματι, αλλά συχνά κάνει μεγάλη ζημιά στη ΝΔ

Ξέρω πως αν τους πέρναγε θα τη διέλυαν σε ένα μήνα μέσα.

Οι ίδιοι δεν το ξέρουν πάντα, αλλά εκεί θα το πήγαιναν.

Και ο ίδιος ο Σαμαράς φρόντισε να τους κόψει το δρόμο. Για φανταστείτε να παραιτούνταν το Μάρτιο, όταν όλο το «δελφινάριο» κολάκευε τον Τσίπρα και ήταν έτοιμοι να σκοτωθούν για το ποιος θα βγει νέος αρχηγός. Χωρίς να τους περνά από το μυαλό ότι ο Τσίπρας θα τα έκανε μούσκεμα τόσο σύντομα…

Για σκεφτείτε να παραιτούνταν ο Σαμαράς χωρίς να άφηνε το Μεϊμαράκη πίσω του. Και να βρισκόταν η ΝΔ σε δίνη εσωστρέφειας, όταν η χώρα ήταν «στο τσακ» να βγει από το ευρώ. Ή να έσερνε ο Τσίπρας τη χώρα σε εκλογές (όπως έκανε τελικά) ενώ ο Ελληνικός λαός παρακολουθούσε τους δελφίνους να τσακώνονται για το πώς θα μοιράσουν τα «ιμάτια» της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σαμαράς, τα είδε αυτά εγκαίρως. Προειδοποιούσε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει πολύ σύντομα και έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία η εσωστρέφεια. Και την κρίσιμη στιγμή άφησε στη θέση του το Μεϊμαράκη για να κρατήσει όρθια και ενωμένη την παράταξη. Ρόλος στον οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως ο Βαγγέλης. Και οι «δελφίνοι» τον αποδέχθηκαν μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, αν και δεν έπαψαν να τον υπονομεύουν…

Ακόμα και με την παραίτησή του, ο Σαμαράς φρόντισε να θωρακίσει και την ενότητα και το αξιόμαχο της παράταξης, για τη μάχη που έβλεπε να ’ρχεται. Και για την οποία το «δελφινάριο» ούτε που είχε πάρει χαμπάρι…


Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται το Σαμαρά.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία, πρέπει επειγόντως να ξεφορτωθεί την «Πέμπτη φάλαγγα των δελφίνων», που υπονομεύουν κάθε αρχηγό, εδώ και χρόνια…

Νισάφι πια!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 17/09/2015 10:16:04

  αν το δελφινάριο φύγει και η ΝΔ γίνει πιο επιθετική σε θέματα τάξης και ασφάλειας τότε ναι, μπορεί να προσεγγίσει το 40. Το ποσοστό της ΧΑ δείχνει το στρατηγικό λάθος του μεσαίου χώρου. Οι ψήφοι στη ΧΑ συνιστούν αντίδραση στα βαριά ονόματα του δελφινάριου και δείχνουν έντονη ανησυχία για θέματα όπως το μεταναστευτικό. Το δελφινάριο διώχνει πολλαπλάσιες ψήφους από τους σταυρούς που παίρνει στις εκλογές.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ουδέτερος 17/09/2015 13:45:48

   Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι που θα ψηφίσουν Χ.Α. ενδιαφέρονται από λίγο έως καθόλου για το δελφινάριο της χαράς. Ψήφος οργής είναι περισσότερο για την απραξία όλων και την μη παρουσίαση προγράμματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης του λαθρομεταναστευτικού. Θεωρούν ότι η Χ.Α. σ' αυτόν τον τομέα θα είναι αποτελεσματικότερη...

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/09/2015 14:36:13

    Αγαπητε Κυθηριε η ψηφος οργης που αναφερεις, ειναι απλα μια δικαιολογια του μυαλου του ελληνα που εμαθε να ζει με τα λεφτα των αλλων η περιμενει τον Harry Potter. Χωρις συστημα τιποτα δεν θα αλλαξει.-
    Οποιος σε αυτες της εκλογες δεν παει με ΜΥΑΛΟ να κανει την επιλογη του, ειναι αξιος για το αποτελεσμα.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Vassilis 17/09/2015 14:48:25

     Πολύ σωστά φίλε Βασίλη,με μυαλό αλλά και με μνήμη για το τί προηγήθηκε και πού μας έφτασαν οι αλλοπρόσαλλοι πειραματισμοί των τελευταίων που νομίζουν ότι κυβέρνησαν.

 2. airman avatar
  airman 17/09/2015 10:47:51

  Ένας ΗΓΕΤΗΣ δημιουργεί καταστάσεις, δεν οδηγείται από τις καταστάσεις! Ένας δελφίνος θέλει να μοιάσει σε κάτι που δεν μπορεί. Στον ΗΓΕΤΗ! Γι' αυτό και τον ζηλεύει. Θανάσιμα ενίοτε. Μόνο που ο ΗΓΕΤΗΣ μπορεί πολύ εύκολα να επιβιώσει, σε αντίθεση με το δελφίνο που έχει και ανταγωνισμό.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ airman 17/09/2015 13:32:52

   Σωστος

 3. Νικ avatar
  Νικ 17/09/2015 11:03:31

  Ο Σαμαράς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Το έργο του μιλάει από μόνο του. Άξιος! Τα λέει το άρθρο.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Νικ 17/09/2015 15:15:26

   +1000000

 4. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 17/09/2015 11:17:58

  Από τά δελφινάκια δεν φαίνεται κανένα ικανό και σοβαρό να αναλάβη τά ηνία. Από τους δεινόσαυρους δεν φαίνεται κανένας να μπορή να πή κάτι αξιόπιστο και να κερδίση την πλειοψηφία. Μένει να επανέλθη ο Αντώνης λοιπόν ! Όσο για το αποτέλεσμα της Κυριακής μακάρι να είναι καλύτερο του 29 %, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Άρα, άς το ξανασκεφθή το όλο θέμα ο Αντώνης... Εάν θελήση όμως να επανέλθη, θα πρέπει μετά από εις βάθος μελέτη των πεπραγμένων του και των συνεργατών πού είχε επιλέξει, να είναι απαλλαγμένος από τις αιτίες των παλαιών λαθών. Και ως ταπεινός, έντιμος και εργατικός άνθρωπος θα έχη την τελική νίκη στο βάθος του ανηφορικού δρόμου.

 5. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 17/09/2015 11:19:08

  Αγαπητέ αρθρογράφε το έγραψα και εχθές στο σχόλιο μου .ΞΕΣΚΟΥΛΗΚΙΑΣΜΑ άμεσα .Αν αυτό δεν είναι εφικτό δημιουργία νέου κόμματος παίρνοντας ότι υγιές έχει απομείνει τόσο από την ΝΔ όσο και από τον χώρο της ευρύτερης παράταξης .Για το καλό της χώρας

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Ελενα Κανελλοπούλου 18/09/2015 03:32:48

   ᾿Αγαπητή ῞Ελενα, Ξεσκουλήκιασμα πρῶτα καί ΣΑΜΑΡΟΠΟΙΗΣΗ μετά! ΥΓ. Θανάση πιό τεκμηρειωμένη ἀνάρτηση δέν ἔχει νομίζω ἀνεβεῖ. Συγχαρητήρια!

 6. Pier avatar
  Pier 17/09/2015 11:39:41

  Να προσθέσω ότι επίσης ήταν ο πρωθυπουργός που επανεκίνησε όλα τα μεγάλα έργα που είχαν βαλτώσει επί 3 χρόνια...Σε όλη την Ελλάδα βγήκαν και πάλι οι μπουλντόζες...Επίσης προχώρησε και στην προκύρηξη νέων έργων (πχ αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης)...Ήταν ο πρωθυπουργός που το πλεόνασμα (που κάποιοι έλεγαν πως ήταν πλασματικό και δεν υπήρχε), το γύρισε στους ευάλωτος πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα...Ήταν ο πρωθυπουργός που έριχνε την ανεργία αργά αλλά σταθερά... Ήταν ο πρωθυπουργός που τσάκισε τους τρομοκράτες και μείωσε δραστικότατα την εγκληματικότητα...Ο πρωθυπουργός των ρεκόρ αφίξεων τουριστών.. Με διαφορά ο πιο εργατικός και ο πιο διορατικός πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ελλάδος...Η ιστορία θα γράψει...Και τον Αντώνη Σαμαρά θα τον κατατάξει εκεί που του αξίζει...Η Ελλάδα τον χρειάζεται.

 7. Blue generation avatar
  Blue generation 17/09/2015 11:47:24

  Ευτυχώς είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά εκεί κάτω στην Μεσσηνία, να του σφύξουμε το χέρι και να του πούμε ότι τελικά είχε δίκιο ΣΕ ΟΛΑ και να τον ενθαρρύνουμε. Βεβαίως όμως πρέπει να πούμε και για το κακό επικοινωνιακό επιτελείο ..... δεν μπορώ να ξέρω τον βαθμό ευθύνης για την πτώση .... σίγουρα δεν προσέθετε τίποτα το θετικό για αλλαγή του κλίματος αντιθέτως προκαλούσε εκνευρισμό και πολλά άλλα, αλλά και για εκείνους τους υπουργούς και στελέχη που έκαναν ότι μπορούσαν για να φέρουν τον τσίπρα στα πράγματα.

 8. Παράξενος avatar
  Παράξενος 17/09/2015 12:11:34

  Αν χάσει η ΝΔ θα φταίει σε σημαντικό βαθμό ότι οι εσωτερικές της έριδες δεν άφησαν να φανεί το εξής: ο Σαμαράς πήγε την οικονομία καλύτερα από το αναμενόμενο, για αυτό του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια στο 2ο μισό του 2014 Γερμανία και ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι μια εθνομηδενιστική κυβέρνηση σύριζα θα είναι πρόθυμη να εξαθλιώσει την Ελλάδα και να την καταστήσει απόλυτα εξαρτημένη από τις ξένες δυνάμεις. Βέβαια, το βασικό αν χάσει η ΝΔ είναι ότι βγαίνει πρώτο το σύριζα, οπότε ο ρυθμός κατάρρευσης των πάντων θα είναι ασύλληπτος για χώρα σε καιρό ειρήνης.

 9. Vassilis avatar
  Vassilis 17/09/2015 13:25:28

  Αγαπητε Θανάση Κ. Αν ο καθε Ελληνας ειχε στο μυαλο του το 1/3 απο αυτα που αναφερεις θα ειχε ξεφορτωθει την Πεμπτη φαλαγγα πριν απο χρονια μονος του στην καλπη, αλλα ο Ελληνας το εχει στο DNA του να μην θελει να καταλαβει ποιο ειναι το σωστο. Συγχαρητηρια για το αρθρο.

 10. fallen angel avatar
  fallen angel 17/09/2015 13:49:39

  Συγχαρητήρια για το άρθρο. Σε θλίβει όμως το γεγονός , ότι αυτά τα στοιχεία τα αγνοούσαν και εξακολουθούν να τα αγνοούν επιδεικτικά, τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που τους βλέπουμε να απολογούνται στα πάνελ και τρελαινόμαστε.

  • δεξιος αγωνιστης avatar
   δεξιος αγωνιστης @ fallen angel 18/09/2015 00:22:06

   Μην πεφτετε στην παγιδα αγαπητε/η ,τα στελεχη τα ξερουν ολα αυτα,απλα κανουν οτι απολογουνται,οχι απο αγνοια αλλα επιτηδες,για να μην αναδειξουν το εργο Σαμαρα.Ολα στημενα ειναι απο τους ''ΓΚΟΥΡΟΥ'' της παραταξης λογω κομπλεξ,και λογω ανικανοτητος.Ομως δεν θα τους περασει.Επαγρυπνουμε ολοι,και συντομα θα τους ξεφορτωθουμε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ fallen angel 18/09/2015 07:15:38

   Eίδες ποτέ τον Γεωργιάδη να απολογείται; Μόνο οι γλύφτες της αριστεράς απολογούνται.

 11. Ίδας avatar
  Ίδας 17/09/2015 15:37:54

  Ανεπανάληπτος!Μακράν ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης ο Α.Σ.

 12. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 17/09/2015 20:20:07

  Οι υποθήκες Σαμαρά είναι σοβαρές και στέρεες και δεν αφορούν τον ίδιο ή τη παράταξη μόνο , αλλά , πρωτίστως , τη χώρα . Η παράταξη πρέπει να τις εκμεταλλευτεί και να τις χρησιμοποιήσει και , ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος , να ξεφορτωθεί το αντιπαθητικό και απεχθές '' δελφινάριο '' , που υπονομεύει τον εκάστοτε αρχηγό , με γενικό ξεσκαρτάρισμα . Αν αυτό δεν γίνεται , το κενό θα το καλύψει , η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει το καθαρό και συνειδητοποιημένο ( ως προς την ιδεολογία και πρακτική ) κομμάτι του ευρύτερου χώρου . Κόμμα που ανέχεται το σαράκι της υπονόμευσης να κατατρώει τα σωθικά της , δεν πάει και δεν πρέπει να πάει μακριά ... Ο Αντώνης , ο , μακράν των άλλων , άξιος και αξιοπρεπής Έλληνας , θα το γράψω για άλλη μια φορά , να ξέρει ότι , εμείς είμαστε εδώ γι' αυτόν και περιμένουμε μια του κίνηση , όποτε και όταν αυτός κρίνει .... Αγαπητέ Θανάση Κ., συγχαρητήρια για τις διεισδυτικές αναλύσεις σου !

  • V avatar
   V @ Diamond Angel 19/09/2015 15:08:09

   +++++++++++++++++

 13. leukos avatar
  leukos 17/09/2015 22:51:37

  Συγχαρητήρια για το άρθρο. Πρόεδρε δικαίωσε και εμάς που σε πιστεύουμε! Και άσε τα δελφινάκια σε εμάς…
  Εθνικό κεφάλαιο συμφωνώ.

 14. deltaplus avatar
  deltaplus 18/09/2015 00:09:31

  Τι πιστευουν καποιοι οτι χαρη του καναμε και τον επιλεξαμε για προεδρο;;;εμεις πιστευαμε και πιστευουμε οτι ειναι ΑΞΙΟΣ....Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ασε που Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ.αλλα το συστημα που διελυσε την ΕΛΛΑΔΑ και ακουει στο ονομα ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ αρτι αφιχθεν στον πινοκιο....εξακολουθει να υπαρχει...και να θαβει ΑΞΙΕΣ.....ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ, ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ

 15. deltaplus avatar
  deltaplus 18/09/2015 00:11:10

  Και ας μου επιτραπει να φωναξω αυτο που μου βγαινει αυθορμητα.... ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.

 16. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 18/09/2015 00:16:59

  Θα μπορούσε ,να το κάνει με άλλο τρόπο.Τόση πρεμούρα,να παραιτηθεί...παραιτούνται και δεν λένε τίποτε για τον λόγο της αποχώρησής τους.Ας μας το πουν ξεκάθαρα .Μην μας παιδεύουν.Μέχρι τότε το δελφινάριο θα ζει και θα βασιλεύει.Αν γίνουμε και κυβέρνηση θα περιμένουμε για πολύ την ψήφο της βάσης της ΝΔ.Κρίμα...γιατί τότε θα χαθούν πολλές ψήφοι...για πάντα.

 17. δεξιος αγωνιστης avatar
  δεξιος αγωνιστης 18/09/2015 00:28:30

  Συγχαρητηρια αγαπητε αρθρογραφε,θα το εκτυπωσω το αρθρθο σας,γιατι πραγματι ειναι υμνος προς την διακυβερνηση ΑΣ,και θα το κουβαλαω μαζι μου να κλεινω στοματα.Τι να προσθεσουμε εμεις πια.Ολα τα αναφερατε και ειναι αληθινα και αξιοθαυμαστα.Αν βρισκομαστε σημερα εδω,με τον πελεκυ πανω απ τα κεφαλια μας λογω συριζα,φταινε οι εχθροι της ΝΔ αλλα οι εσωτερικοι οχι οι απεναντι.Πρεπει να καθαρισει η κοπρος του Αυγεια,αλλοιως η παραταξη θα σβυσει και μαζι μ αυτην και η Ελλαδα.Αγωνας λοιπον,αντισταση, δουλεια,μεθοδικοτητα,και θα νικησουμε.

 18. Νικ avatar
  Νικ 18/09/2015 01:11:00

  Φοβερό άρθρο ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώθηκε με την πολιτική του τις πράξεις του. Ας απολαύσουμε τώρα τα capital control του Τσίπρα και τις αράχνες του ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι ώρα για εκλογές για απαλλαγή από την αριστερά. Ο Σαμαράς σύντομα θα επιστρέψει μαζί με την ανανέωση και την ελπίδα!

  • δεξιος αγωνιστης avatar
   δεξιος αγωνιστης @ Νικ 18/09/2015 16:59:11

   Καθε γνησιος αγωνιστης νεοδημοκρατης,αυτο πρεπει να ευχεται νυχθημερον,και να προσευχεται.Μονο αυτος μπορει να σηκωσει την παραταξη και να την αναστησει.Το καταλαβαμε στην τελευταια συγκεντρωση στην Ομονοια.Προσπαθησε ο μεταβατικος οσο μπορεσε αλλα τι να κανει αλλο,ολα εχουν ενα πλαφον και μεχρι εκει.Δεν μπορει να ξεσηκωσει τον λαο,να παραληρει,να κλαιει,να αγαπαει ο ενας τον αλλο οσο θα τον ακουει, γιατι απλα εκεινη την ωρα θα ειναι ευτυχισμενος μεσα στην πολιτικη του οικογενεια και θ ακουει τον αρχηγο του.Να τον κοιταζει με αγαπη,με προσμονη για το αυριο με εμπιστοσυνη γι αυτα που λεει,να θελει να του σφυξει το χερι,(οχι να το φυλαει σαν του τσιπρα,αυτα μονο στο νονο την ταινια τα ειδαμε),να εκφρασει την λατρεια του φωναζοντας το ονομα του,να μην θελει να τελειωσει η ομιλια χανοντας την αισθηση του χρονου.Κι οταν θα φευγει για το σπιτι του μαζι με τους αλλους συμμαχητες του να περιμενουν ποτε θα το ξαναζησουν.Μια μικρη δοση ευτυχιας που σε αποζημιωνει για οσες πικρες σου εδωσαν οι αντιπαλοι.Τετοιον αρχηγο ειχαμε,τον αναζη τουμε παλι και αισιοδοξουμε να τον ξαναβρουμε.Ο ΑΣ πιστευω το ενοιωθε αυτο καθε φορα που εβγαινε στην εξεδρα. Αν του λειπουμε ολοι εμεις και νοιωθει κι αυτος το ιδιο,τον περιμενουμε πισω.Προεδρε,βιασου γιατι τα περιθωρια στενευουν επικινδυνα.Μην τους αφησεις ΟΛΟΥΣ,εντος και εκτος να μας καταστρεψουν ολοσχερως την ζωη μας,σε περιμενουμε!!!!

 19. μεσηλικας avatar
  μεσηλικας 19/09/2015 12:11:57

  Το μεγαλύτερο λάθος στην διακυβέρνηση του είναι η συμμαχία με το διεφθαρμένο πασοκ ο Σαμαράς προσπάθησε, αλλά αν σε τραβούν προς τα κάτω τα βαρίδια όπως λέει και ο τσιπρας δεν έχεις μεγάλα περιθώρια

  • δεξιος αγωνιστης avatar
   δεξιος αγωνιστης @ μεσηλικας 19/09/2015 15:36:08

   Τωρα πια μπορουμε ολοι να το παραδεχθουμε αυτο.Πραγματικα τα βαριδια μονο προς τα κατω σε παρασυρουν και σε ζημιωνουν.Αρα ο λαος δεν ειναι σοφος ζητωντας συγκυβερνησεις.Αυτο το περασαν δηθεν στο λαο,τα ΜΜΕ γιατι ετσι τους συμβουλευουν τα αφεντικα τους.Μην γελοιομστε αυτοι κατευθυνουν τις δημοσκοπησεις και τα EXIT POLLS . Οποιος θελει ας το καταλαβει τελικα οτι η ΝΔ ειναι το μονο σοβαρο κομμα,αλλοιως καλα ειπε και ο Βαγγελης''μη σωσουν και ερθουν'',να αγιασει το στομα του.Αρκετα πια με τους γελοιους ανεγκεφαλους.

 20. Νικ avatar
  Νικ 19/09/2015 14:57:13

  Ο Θανάσης Κ. ποιο επίκαιρος από ποτέ! Καταπληκτικό άρθρο. Μπράβο σας

 21. Λιψ avatar
  Λιψ 21/09/2015 09:52:53

  Ναι, αλλά ο Κύρτσος (παλιός κομμουνιστής, για να μην ξεχνιόμαστε) έλεγε χτες ότι δεν χρειάζεται η ΝΔ να φροντίσει τον προς τα δεξιά της χώρο, αλλά μόνο να πάρει ψήφους από τον Σύριζα. Δηλαδή, κατά τον κ. Κύρτσο, δεν χρειάζεται να υπάρχει κόμμα του συντηρητικού χώρου στην Ελλάδα, όλα ξεκινούν από το κέντρο και τους σοσιαλφιλελεύθερους. Μία ακόμα φορά η ΝΔ, βασιζόμενη σε δεξιούς κατά βάση ψηφοφόρους, τους φτύνει για να ικανοποιήσει τον σοσιαλφιλελευθερισμό. Και ένας πρώην κομμουνιστής κουνάει το δάχτυλο στον συντηρητικό ψηφοφόρο ΜΕΣΑ από το κόμμα του τελευταίου... Είμαι της άποψης ότι άπαξ κομμουνιστής, για πάντα κομμουνιστής. Αυτό ισχύει και για τον Τσίπρα και για τον Κύρτσο...

 22. Διογένης avatar
  Διογένης 27/09/2015 18:45:48

  Αναπάντεχα κολακευτικό άρθρο για τον Σαμαρά και ισοπεδωτικό εναντίον του αντισαμαρισμού εντός της ΝΔ από το "Βήμα": http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=740837

 23. vasilis avatar
  vasilis 29/09/2015 13:30:27

  Αν δεν φύγουν απο την ΝΔ τα παιδάκια...των δελφίνων..Μητσοτακάκια..κεφαλογιανάκια..Βαρβιτσιωτάκια..καραμανλάκια..και μερικά άλλα ..άκια...και όσοι με την θητεία τους έκαναν παρανομίες και σκάνδαλα....αυτή θα είναι η θάση της ΝΔ...Θα βέπει με το κυάλι...την εξουσία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.