Η δεκαετία του 60 της Σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ
09/11/2014 12:02
Του Καρένιν
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δεκαετία του 60 της Σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιτυχημένη πορεία του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού καπιταλισμού στις χώρες αυτές είναι το πρότυπο. Οι μέθοδοι που ακολούθησαν πρέπει να μελετηθούν. Η ενίσχυση του δημόσιου τομέα που προβλέπει και απαιτεί ο δρόμος αυτός ,είναι το ισχυρό αριστερό άλλοθι

Παράξενα παιγνίδια της ιστορικής διαδικασίας φέρνουν στην χώρα μας την αριστερά στα πρόθυρα της εξουσίας. Εκεί που η υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει να έχει τελειώσει με αυτή την ‘απειλή’, η Ελλάδα όπως και την κατοχή και στην απελευθέρωση, πρωτοτυπεί και επιλέγει άλλους δρόμους. Έτσι λοιπόν με την διαλεκτική στα αζήτητα, η διακυβέρνηση της χώρας από τον σύριζα φαντάζει ιστορική αναγκαιότητα με την πλειοψηφία των πολιτών να φαίνονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην επόμενη σελίδα του δράματος.

Τα ολέθρια λάθη, η πολιτική ανεπάρκεια, και η αδυναμία συνετής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι οι βασικές αιτίες που στέλνουν τον κόσμο στην αγκαλιά του Σύριζα. Τίποτα δεν ωριμάζει, κανένα λαϊκό κίνημα δεν υπάρχει στους δρόμους. Κόντρα σε όλες τις μαρξιστικές και λενιστικές θεωρίες, η εξουσία άπλα προσφέρεται στην αριστερά, με τον λαό να ελπίζει και σε άλλον πρωταγωνιστή .

Είναι φυσικό σε αυτή την φάση, που πολιτικό ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές, στον Σύριζα να είναι καλοδεχούμενες όλες οι τάσεις. Το ξεκαθάρισμα όμως της κύριας στρατηγικής του πρέπει να έρθει γρήγορα. Και εκεί ακριβώς είναι η αγωνία όλων. Που θα κάτσει τελικά η μπίλια, ποια τάση θα επικρατήσει, που θα βρει ιστορικό προηγούμενο και ιστορική πείρα από αριστερή διακυβέρνηση, σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και κατάρρευσης;

Η κυρίαρχη ομάδα στον σύριζα, οι προεδρικοί, φαίνεται πως έχουν κάνει τις επιλογές τους. Η παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν αμφισβητείται, όπως και η παραμονή στο ΝΑΤΟ. Θέμα ατομικής περιουσίας δεν μπαίνει, ούτε λόγος για τα μέσα ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει. Είναι φανερό πως οι ανυπόμονοι σύντροφοι που θέλουν να μιλήσουν για σοσιαλισμό πρέπει να περιμένουν.

Αναπόφευκτα λοιπόν η δεκαετία του 60 της Σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας είναι το σημείο αναφοράς και η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ στην χάραξη εθνικής πολιτικής και κοινωνικής στρατηγικής. Η επιτυχημένη πορεία του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού καπιταλισμού στις χώρες αυτές είναι το πρότυπο. Οι μέθοδοι που ακολούθησαν πρέπει να μελετηθούν. Η ενίσχυση του δημόσιου τομέα που προβλέπει και απαιτεί ο δρόμος αυτός ,είναι το ισχυρό αριστερό άλλοθι. Έτσι και αλλιώς είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία η πεποίθηση πως το κράτος σε σχέση με την ελεύθερη αγορά μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε θέματα, όχι μόνο απονομή δικαιοσύνης , την ασφάλεια της χώρας η στην κατανομή αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην χάραξη και εφαρμογή στρατηγικών με στόχο την κοινωνική συνοχή, και την έξοδο από την κρίση.

Όμως κυρίαρχη λογική αυτής της πολιτικής είναι ο μεγάλος συμβιβασμός κεφαλαίου και εργασίας που πρέπει να ομολογηθεί έντιμα. Γιατί αυτό θα καθορίσει και από που θα έρθουν οι σύμμαχοι και οι συνεργασίες . Στις συνθήκες που περνάει η χώρα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί και να εκλαϊκευθεί συγκεκριμένη πολιτική στάση, πολύ περισσότερο που η πίεση και το ανάθεμα δεν θα έρθει από το συνειδητοποιημένο λάκκο κίνημα, αλλά από στείρες κομματικές ανακοινώσεις.

Αυτά το πολιτικά σχέδια και οι επιδιώξεις του Σύριζα ήδη επεξηγούνται εκεί που πρέπει ανά τον κόσμο, και τμηματικά θα κατατεθούν και στην ελληνική κοινωνία. Η στροφή είναι πια ορατή και από ότι δείχνουν τα γκάλοπ επικροτείται. Όμως χρειάζεται και συγκρουσιακά γεγονότα για την λαϊκή εκτόνωση , και την ταπείνωση κάποιων ισχυρών σαν απόδειξη της αριστερής επικράτησης και κυριαρχίας. Και όπως όλα δείχνουν σαν τέτοιος χώρος έχουν επιλεχθεί οι τράπεζες, όπου οι αλλαγές θα είναι πραγματικά σαρωτικές.

Karenin

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 09/11/2014 12:45:58

  H ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΤΟΥ 1981. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ "ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ". ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΗΓΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΕΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 09/11/2014 15:57:33

   Έτσι και χειρότερα. Τότε μπορούσαν να δανειστούν μιας που η οικονομία ήταν νοικοκυρεμένη. Τώρα που είσαι στο 0 και ανεβαίνεις από το -100 που σε είχε ρίξει ο "λεφτά υπάρχουν Νο1", ο Νο2 από που θα δανειστεί για να κάνει έστω το 1/10 αυτών που υπόσχεται με κλειστές αγορές;

   • d8 avatar
    d8 @ Γεώργιος Τ. 09/11/2014 16:03:45

    'Αρα, χαλαρώστε. Δε γίνεται ούτε να περεκτραπεί, ούτε να παρασύρει, ούτε και να κοροϊδέψει. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν για διορισμούς, βολέματα, και λοιπά καραγκιοζιλίκια.

 2. XD avatar
  XD 09/11/2014 14:30:48

  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΛΕΕΙ:« Η ενίσχυση του δημόσιου τομέα που προβλέπει και απαιτεί ο δρόμος αυτός ,είναι το ισχυρό αριστερό άλλοθι. Έτσι και αλλιώς είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία η πεποίθηση πως το κράτος σε σχέση με την ελεύθερη αγορά μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε θέματα, όχι μόνο απονομή δικαιοσύνης , την ασφάλεια της χώρας η στην κατανομή αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην χάραξη και εφαρμογή στρατηγικών με στόχο την κοινωνική συνοχή, και την έξοδο από την κρίση ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΙΑΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΙΑΞΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ? ΑΛΛΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΕΤΣΙΑΣΤΕΙ.

 3. Νίκος Γαβαλάς avatar
  Νίκος Γαβαλάς 09/11/2014 15:01:52

  Τι σχέση εχει η Σουηδία του 60 με την Ελλάδα του σήμερα; Τι σχέση έχουν οι Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες με το παρδαλό μπουλούκι του ημιμαθούς ημιαγραμματου και εντελώς απαίδευτου πρώην κνιτη; Δεν μπορώ να καταλάβω το σκοπό αυτών των αναφορων, κάθε χώρα είναι εκεί που έτυχε να είναι, το γενικότερο πλαίσιο του 60 δεν εχει καμμία σχέση με το σημερινό, ο κάθε λαός είναι αυτός που είναι συγκρίσεις και επιθυμίες για υιοθέτηση συστημάτων άλλων χωρών και κυριότερα άλλων εποχών είναι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και δείχνουν έλλειψη σχεδίου και πολιτικής, πράγμα ολοφάνερο για τον συριζα.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Νίκος Γαβαλάς 09/11/2014 15:42:01

   Τα διάφορα μοντέλα θα είναι απλώς στάχτη στα μάτια. Αυτό που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να παγιωθεί στην εξουσία με μια "Δικτατορία" Δημοσίων Υπαλλήλων (σαν κι'αυτή που κράτησε 30 χρόνια στην Εξουσία το ΠΑΣΟΚ), καταστέλοντας παράλληλα κάθε λαϊκή αντίδραση με την χρησιμοποίηση των μαζών των λαθρομεταναστών.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/11/2014 23:16:30

  Το άρθρο επισημαίνει εύστοχα μερικά προφανή. Θα θυμίσω μόνον οτι αυτή η στρατηγική ειναι πολλαπλά δοκιμασμένη, επιτυχώς. Στην ουσία είναι και η στρατηγική των Βρετανών Εργατικών του Clement Atlee, μετά το 1945, που οικοδόμησε το Βρετανικό κράτος πρόνοιας, το καλύτερο σύστημα υγείας του κόσμου, το καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης τότε με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου μέχρι το 1970, την πιο πρωτοποριακή και ανταγωνιστική βιομηχανία της εποχής (Βρετανικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικός εξοπλισμός, αεροναυπηγική). Σε μεγάλο βαθμό έχει επισης κοινά στοχεία με το παλιότερο πολιτικό πρόγραμμα του Ρουσβελτιανού new deal. Προυπόθεση γι αυτό τον νέο συμβιβασμό κεφαλαίου και εργασίας με νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι η μεταβίσβαση ισχύος από τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό πίσω στον καπιταλισμό της πραγματικής οικονομίας: οι too big to fail ιδιωτικές τράπεζες με τη σημερινή πολυπλόκαμη μορφή πρέπει να κομματιαστούν, να ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ στις συνιστώσες τους (βλ. προτασεις Στιγκλιτς, Ρουμπίνι κτλ). Πρέπει ουσιαστικά να ξαναγίνουν πιστωτικά ιδρύματα εμπορικής τραπεζικής. Το επενδυτικο τμήμα τους πρέπει να διαχωριστεί και να συρρρικνωθεί ο όγκος των δραστηριοτήτων του προς όφελος δημοσιων ή ημιδημόσιων επενδυτικών funds (βλ.το πετρελαικό fund της Νορβηγίας, τη γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KFW...) Το μεγάλο προβλημα της στρατηγικής αυτής είναι η ευρωπαική και παγκόσμια κυκλοφορια των κεφαλαίων. Για να ευδοκιμήσει, χρειάζονται κανόνες και ρύθμιση διεθνούς ισχύος, καταρχήν ευρωπαικοί... Χρειαζεται υπερεθνική "οικονομική Συνταγματοποίηση". Επικεντρωμένη σε μιά μόνο χώρα ή σε λίγες χώρες, η στρατηγική αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ακριβώς όπως απέτυχε μεγαλειωδώς η νεοφιλελεύθερη στρτηγική, επειδή δεν αποδέχεται υπερεθνική "οικονομική Συνταγματοποίηση"

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 09/11/2014 23:20:45

   Προφανώς, οι προοπτικές κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές πρέπει να μετατοπισθούν από το χρηματοπιστωτικό σκέλος του καπιταλισμού στο παραγωγικό σκέλος, στον καπιταλισμό της πραγματικής οικονομίας. Παραλληλα, νέα πιο δίκαιη διανομή του προιόντος μεταξυ κεφαλαίου και εργασίας (νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο)

  • George N avatar
   George N @ Uncle Stgm 09/11/2014 23:46:53

   Απέτυχε όμως. Η σοσιαλιστική Αγγλία απέτυχε. Η περηφάνια για την εκπλήρωση της ουτοπίας, πάντα ένας στόχος για τον οποίο ένας Αγγλος θα πετάξει το καπέλο του....έγινε εφιάλτης. Οι εργατικές κατοικίες που χτίστηκαν την δεκαετία του 60 στέγαζαν την επόμενη δεκαετία 16χρονα που κάνανε παιδιά γιατί έτσι θα μπορούσαν να παίρνουν benefits! Τα αυτοκίνητα σκουριάζανε στα show rooms και στα εργοστάσια φτιάχνανε πιο πολύ τσάι από οτιδήποτε άλλο. Πετάχτηκαν άπειρα χρήματα για να γίνει το Concorde που δεν το ήθελε κανείς. Το κλίμα της εποχής: https://www.youtube.com/watch?v=iV2ViNJFZC8 Κανείς δεν θέλει να γυρίσει εκεί!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ George N 10/11/2014 02:04:05

    Όμως όλοι αγαπήσαμε τα Βρετανικά αυτοκίνητα, τα Βρετανικά πανεπιστήμια, τον πολιτισμό, τους Beatles, τη Mary Poppins... Έχω ακόμη αξεπέραστες βρετανικές συσκευές High fidelity. Ενώ από το City και τους νέους (ηδονιστές πια) Σκρούζ τι να αγαπήσεις; Το τίποτα; Την χλιδάτη και μεγαλοπρεπή παρακμή; Όπως ελεγε και ένας μεγάλος Βρετανός, ο John Ruskin (που πήγε κόντρα σε μια άλλη εποχή μεγαλοπρεπούς και πλούσιας παρακμής, τη Βικτωριανή, και γι αυτό έγινε ένας από τους μέντορες των Εργατικών): "There is no wealth but life". Όπως και να το δούμε, η εποχή της στροφής στον τριτογενή τομέα και στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό είναι εποχή παρακμής. Τελεια και παύλα. Γι αυτό άλλωστε επελάυνουν οι Κινέζοι (και σχετικά αντέχουν καλύτερα οι Αμερικανοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, που έχουν ΚΑΙ παραγωγή)

    • George N avatar
     George N @ Uncle Stgm 10/11/2014 08:33:26

     Μοιραζόμαστε την αγάπη για την χώρα αλλά διαφωνούμε στο τι έγινε. Μερικές σκέψεις (food for thought) κόντρα στον μύθο της αποβιομηχανοποίησης του ΗΒ : Α. Η βρετανική βιομηχανία επέζησε από το Nationalization του Attlee. Κόντεψε να πεθάνει αλλά την γλίτωσε στο παρά ένα. Β. Το ΗΒ είναι η έκτη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο (2007). C. To output της βιομηχανίας του ΗΒ είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 1959 σε σταθερές τιμές. Μεγαλύτερο από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της. D. Το 25% των βιομηχανικών εξαγωγών της αποτελούνται από high tech προϊόντα έναντι 22% των ΗΠΑ, 15% της Γαλλίας και 11% της Γερμανίας. Ε. Το βιομηχανικό κόστος είναι 9% μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ ενώ στην Γερμανία είναι 21% μεγαλύτερο, Γαλλία 24%, Ιταλία 23%. Ενώ δλδ οι ΗΠΑ έφτασαν την Κίνα (μόνο 4% η διαφορά) στο συνολικό βιομηχανικό κόστος το ΗΒ μπόρεσε να ακολουθήσει καλύτερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ζ. Η βιομηχανία συνεισφέρει περισσότερο από τα χρηματοοικονομικά στο ΑΕΠ της χώρας.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ George N 10/11/2014 02:07:24

    "In the long run" (που έλεγε ένας άλλος σπουδαίος Άγγλος) τι είναι επιτυχημένο και τι αποτυχημένο; Ποιός κρίνει και πότε κρίνει;

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/11/2014 08:58:53

  Παιδιά έξω από την ευρωζώνη αυτά γιατί μέσα δεν γίνονται.Οι τράπεζες ήδη είναι υπό την εποπτεία του Ντράγκι και ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας.Και κάποιο μέρος του χρέους να δεχθούν για διαγραφή για να μείνεις στην ευρωζώνη πρέπει ο Ντράγκι να εποπτεύει τις τράπεζες και ο προυπολογισμός σου με τα πρωτογενή πλεονάσματα να εγκρίνεται από τη Κομισιόν. Όσο για την εξουσία που προσφέρεται αγαπητέ karenin και εγώ αν ήμουν επιχειρηματίας και με συνέφερε η δραχμή σύριζα θα ψήφιζα ελπίζοντας στην καραμπόλα. Προφανώς η διεθνής κατάσταση αποκλείει κάθε σοσιαλιστική δικτατορία σήμερα οπότε δεν έχω να χάσω τίποτα.Αλλά ούτε τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία (τη Δανία του νότου όπως έλεγε κάποιος) μπορείς να κάνεις στην επικράτεια της Μέρκελ.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 10/11/2014 11:25:59

  Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες... Συγκρίνουμε δηλαδή την δική μας παραγωγή αέρα, που ούτε αβγά δεν μπορούμε να βάψουμε, με τους Άγγλους, τους Σουηδούς κλπ? Ο ανίκανος Γιωργάκης και κάτι ανίδεοι κηπουροί του μας λογάριαζαν κάτι σαν Βραζιλία κλπ με πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα. Στο ύψος μας και στα κυβικά μας μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο για να έχουμε παραδείγματα? Ακόμη και η Αργεντινή δεν μπορεί να συγκριθεί, είναι παρασάγγες μπροστά από εμάς, με απίστευτη παραγωγή και εξαγωγές αγροτικών προιόντων. Συγκρινόμαστε λοιπόν με μια αυτοκρατορία (Αγγλία) που ελέγχει εδώ και 300 χρόνια το παγκόσμιο χρήμα, μια οργανωμένη βιομηχανική χώρα που επέζησε 200 χρόνια χωρίς πολέμους και καταστροφές (Σουηδία) και μια αχανή περιοχή (Αργεντινή) που μπορεί να θρέψει τον μισό πλανήτη.. Και σκεφτόμαστε ποιο μοντέλο μας ταιριάζει καλύτερα από τα παραπάνω.. Και γιατί να μη γίνουμε Κίνα, καλύτερα μας ταιριάζει. Αυτοί καπιταλισμό κομμουνιστών και εμείς κομμουνιστικό καπιταλισμό που είμαστε μάστορες τόσα χρόνια τώρα. Αφού πια εισάγουμε το μουσάκα και το παστίτσιο από την Κίνα, τι άλλο μας λείπει? Θα εξάγουμε και τα σκουπίδια της Ρένας (μπράβο ρένα) και θα ζούμε σαν άρχοντες. Αν καταφέρουμε να τα κάνουμε κλίρινγκ, όπως τις καλές δεκαετίες του 50 και 70, τότε πιά σωθήκαμε για τα καλά... σκουπίδια θα στέλνουμε, μουζάκα θα παίρνουμε... Καλό κουράγιο Έλληνες...ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει.

  • Νικολάου Κώστας. avatar
   Νικολάου Κώστας. @ ορεσείβιος 10/11/2014 13:36:32

   Kι εσύ ορεσείβιε το κλαρίνο σου. Αφού κατάλαβες οτι συγκρίνουμε την Ελλάδα με τη Σουηδία και την Αγγλία, έχεις δίκιο να μην έχεις καμμία εκτίμηση για κανέναν Ελληνα...Ομως ωφείλεις να παραδεχτείς οτι επι μισό αιώνα, ΑΝ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ,τα καταφέραμε μια χαρά και περάσαμε φίνα αφήνοντας τους μακάκες να παράγουν για χάρη μας. Είναι λοιπόν φυσικό να τους αφήσουμε πάλι τώρα που μας πιάσανε, να μας λύσουν και πάλι το πρόβλημα, διότι πάλι αυτοί μας ταίζουν και θα τους κοστίσει περισσότερο αν δεν μας το λύσουν...ΑΝ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ βέβαια, και δεν είναι κάπως αλλοιώς τα πράγματα όπως οι περισσότεροι υποψιάζονται εδώ μέσα...

 7. giorgos avatar
  giorgos 15/11/2014 12:01:09

  ποια επιτυχημενα μοντελα.να γελασω η να κλαψω με αυτα που διαβαζω.οι σοσιαλιστικοι πειραματισμοι στην αγγλια τοσο επι ατλι οσο και τη δεκαετια του 70 οδηγησαν σε τετοια οικονομικη καχεξια που εφεραν και στις δυο περιπτωσεις 20τη κυριαρχια των συντηριτικων.οσο για το σκανδιναβικο μοντελο αυτο οδηγησε στη χρεοκωπια,αναλογη της ελληνικης, στις αρχες της δεκαετιας του 90 που ακολουθηθηκε εκτοτε φιλελευθερο μοντελο με εκτεταμενες μεταρυθμισεις που κουρεψαν το λεγομενο ¨κοινωνικο κρατος΄΄

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.