Η αρχή του τέλους για τα βάσανα της χώρας;
19/10/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αρχή του τέλους για τα βάσανα της χώρας;

Η κυβέρνηση έχει ένα καυτό δίμηνο μπροστά της που πρέπει να κάνει όλες τις κινήσεις εκείνες που θα πείσουν τους δανειστές ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπορεί να στηριχθεί σε προληπτική γραμμή πίστωσης κι ότι είναι άξια να της δοθεί η ευκαιρία της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στις 8 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ένα πολύ σημαντικό Γιούρογκρουπ το οποίο ουσιαστικά θα ασχοληθεί με την περίπτωση της Ελλάδας κι αφού θα έχει γίνει η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα. Εκεί πιθανότατα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων και θα διαφανεί αν οι ξένοι έχουν πειστεί πως η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της. Κι αμέσως μετά τη συνεδρίαση, μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και σε υψηλό επίπεδο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρέος, με τη λύση που πρέπει να δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο όπως είπε και η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση έχει ένα καυτό δίμηνο μπροστά της που πρέπει να κάνει όλες τις κινήσεις εκείνες που θα πείσουν τους δανειστές ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπορεί να στηριχθεί σε προληπτική γραμμή πίστωσης κι ότι είναι άξια να της δοθεί η ευκαιρία της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι δανειστές, μέσω των αγορών, έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους μέσα στην κολασμένη εβδομάδα που πέρασε. Τώρα λοιπόν που ηρέμησαν τα πράγματα και μπήκαμε ξανά σε μια σειρά το ελληνικό πολιτικό σύστημα καλείται να δείξει σύνεση, ψυχραιμία και αίσθηση σοβαρότητας. Ότι εν πάση περιπτώσει αναγνωρίζει την κρισιμότητα της στιγμής, ότι πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση το πήρε το μήνυμα και σοβαρεύτηκε, όμως, για την αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον είναι απογοήτευση. Ο Τσίπρας μίλησε και πάλι για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι υπόσχεται επαναφορά της Ελλάδας στο 2008. Χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτει το σχέδιό του για το πώς θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και πώς θα ξεφύγει από την μέγγενη των αγορών.

Αλλά δεν πειράζει. Μάλλον για εσωτερική κατανάλωση το κάνει. Να φανεί αυτός καλός και ο Σαμαράς κακός, αφού το μόνο του πρόβλημα είναι πώς θα καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα του Μαξίμου. Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που βάζει τη χώρα. Αδιαφορεί για το αν την Δευτέρα τον ακούσουν οι αγορές και πάνε το επιτόκιο ξανά πάνω από 9%. Γιατί να τον νοιάζει, αυτός κυβερνάει; Σαμποτάρει την εθνική προσπάθεια και πώς να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, απλά και μόνο για να λαϊκίσει. Αλλά αυτός είναι ο Τσίπρας δεν περιμένει κανείς κάτι καλύτερο.

Όμως, τα περιθώρια έχουν στενέψει, οι ημερομηνίες σταθμοί έρχονται και μοιάζουν με θηλιά στο λαιμό της χώρας.

Κεντρικό ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει, παράλληλα, η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο συντομότερα γίνεται. Κάτι, βέβαια, που για την Ευρώπη, αποτελεί κεντρικό πόλο στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα, με τους εταίρους να θέτουν ως μεγάλο προαπαιτούμενο για την οριστικοποίηση της όποιας συμφωνίας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Τα επιτελεία Αθηνών, Βρυξελλών και Φραγκφούρτης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αντιμέτωπα με το γρίφο των εγγυήσεων και των όρων εποπτείας που θα συνοδεύουν το νέο προληπτικό πρόγραμμα προς τη χώρα. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με δεδομένους τους πολιτικούς περιορισμούς που διέπουν την ελληνική θέση αλλά και το «τελεσίγραφο» από τις αγορές.

Νέο δεδομένο που καθιστά απαραίτητη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την εκταμίευση 7 δισ. ευρώ φέτος από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, με τη χώρα σε πιο δυσμενή διαπραγματευτική θέση εξαιτίας της αντίδρασης των αγορών.

Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, είτε μέσω των μοντέλων που είναι ήδη διαθέσιμα, δηλαδή τις προληπτικές γραμμές του ESM, ή με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, πιο κοντά στις πολιτικές επιταγές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Κλειδί» παραμένουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Με βάση τον κανονισμό όσα κεφάλαια περισσέψουν από το κονδύλι αυτό, εφόσον δεν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες που δεν μπορούν να καλυφθούν με ίδια μέσα από τις αγορές, θα μπορούσαν να διοχετευθούν για ισόποση μείωση του χρέους.

Εναλλακτικά και κατόπιν έγκρισης από το Δ.Σ. του ESM αλλά και από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με άλλον τρόπο, ίσως και να αποτελέσουν το, προς αναζήτηση, «μαξιλάρι» έναντι των αγορών. Κάτι που σύμφωνα με ορισμένες ελληνικές πηγές ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για πιο χαλαρούς όρους, σε σχέση με τη χρήση μιας καθαρής γραμμής πίστωσης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ωστόσο προϋποθέτει τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών κεφαλαίων, της τάξης τουλάχιστον των 10 δισ. ευρώ, από τις αγορές τον επόμενο χρόνο.

Κάπως έτσι θα κυλήσει η επόμενη περίοδος. Με πολλές δυσκολίες και με πολλά αγκάθια. Θα είναι η αρχή του τέλους για τα βάσανα της χώρας; Σύντομα θα το ξέρουμε. Ίσως μέχρι τις γιορτές να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αλλά το σίγουρο είναι ότι μια συνολική συμφωνία σωτηρίας της χώρας, έξω από μνημόνια και τρόικες αλλάζει τα δεδομένα στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Και στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 19/10/2014 09:27:30

  Γράφετε ότι "η Κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και σοβαρεύτηκε". Το συγκεκριμένο θέμα, το συγκεκριμένο πολιτικό λάθος είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σοβαρότερο του ΕΝΦΙΑ και χρήζει βαθιάς αυτοκριτικής. Επίσης, πρέπει να στρωθούν κάτω, τα "μυαλά" του πολιτικού σχεδιασμού, στο Μαξίμου, να αλλάξουν οπωσδήποτε τον τρόπο αντιμετώπισης της δημοσκοπικής επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεωρίες "των δύο άκρων", "ο θεομπαίχτης Τσίπρας" και εμείς "σκίζουμε πρώτοι τα μνημόνια" απέτυχαν, εν τοις πράγμασι.

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 19/10/2014 10:32:58

  http://www.capital.gr/News.asp?id=2134706

 3. GregA avatar
  GregA 19/10/2014 11:27:22

  Πάλι όλα γινονατι στο επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλάζουμε τον τίτλο και ονομάζουμε το μνημόνιιο κάπως αλλιώς και στέλνουμε την ανάπτυξη στις καλένδες. Εντάξει τα δημοσιονομικά βελτιώνονται. Αλλά η πραγματική οικονομία; Η ανεργία; Αλλάξτε ρότα. Γυρίστε το πηδάλιο 180 μοίρες. Η ανάπτυξη είναι η μοναδική ελπίδα.

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ GregA 19/10/2014 11:50:33

   Πάνω από όλα η οργάνωση.. http://www.youtube.com/watch?v=p0yJmJJO0Fc

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ GregA 19/10/2014 12:35:58

   1. Το σχόλιο αναφέρεται στον GregA 2. Επίσης να σχολιάσω "πάνω απ΄όλα η ανάπτυξη", όπως την εννοούν αυτοί που πιστεύουν και στα €-δεντρα...

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ GregA 19/10/2014 15:29:25

   ???????........

   • GregA avatar
    GregA @ Θόδωρος 17.06.201? 19/10/2014 19:30:35

    Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω ποιό είναι το σχόλιο στο δικό μου σχόλιο. Σε παρακαλώ εαν θέλεις απάντηση γράψε σε τι διαφωνείς για να έχουμε διάλογο. Γιατί εαν προτιμάς τη παραπομπή σε διάφορα βίντεο, δεν είναι αυτός ο δικός μου τρόπος αντιπαράθεσης. Σε τι διαφωνείς λοιπόν στην ανάπτυξη σαν μόνο μέσον ανάστασης της Ελλάδας;

    • Θόδωρος 17.06.201? avatar
     Θόδωρος 17.06.201? @ GregA 19/10/2014 20:44:20

     Η παραπομπή στο video είναι το σχόλιο μου στις δικές σου θέσεις, όπως τις παραθέτεις στο antinews: Αοριστολογίες και ευχολόγια για μια αόριστη πορεία "ανάπτυξης" με μια επίφαση σοβαρότητας και ψεύτικης έγνοιας τάχα για το μέλλον του τόπου και τους πολίτες του. Τα βαρεθήκαμε όλα αυτά κι αυτούς που τα εκφράζουν. Κενότητες και αερολογίες. Απλώς για να κοροϊδεύουν τους ανίδεους και αφελείς (βλ. Τραμπακουλας στο video). Η υποκρισία σ' όλο της το μεγαλείο. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι ο superman και θα τα βάλει με το ΔΝΤ, την ΕΕ, τις αγορές, τον κόσμο όλο! Και θα πάρει στον λαιμό του και όλο τον Ελληνικό λαό. Αυτοί οι κάποιοι δεν είναι τότε απλώς παλαβοί, είναι επικίνδυνοι! Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η πρόθεση σου εξαρχής ή το κάνεις διαμαρτυρόμενος για την κακή κατάσταση που ζούμε. Καλή είναι η διαμαρτυρία (και όλοι διαμαρτυρόμαστε και τα λέμε και έξω απ' τα δόντια άμα πρέπει) αλλά ακόμα καλύτερη η προσφορά εφαρμόσιμων προτάσεων. Πες ότι ήσουν ο Σαμαράς, τώρα σ΄αυτήν την κατάσταση. Με όλες τι δεσμεύσεις που μπορεί να έχει. Τι θα έκανες?? Μη μου πεις ότι θα φορολογήσεις τον πλούτο, δεν αντέχω μια απ' τα ίδια..

     • GregA avatar
      GregA @ Θόδωρος 17.06.201? 20/10/2014 09:47:04

      Κατ' αρχάς πως προκύπτει το "ψεύτικη έγνοια" και "παλαβοί και επικίνδυσνοι:; Δεν με γνωρίζεις, δεν γνωρίζεις τις θέσεις μου και τις απόψεις μου και προχωρείς σε αφελείς και αδόκιμους χαρακτηρισμούς. Θα μπορούσα και εγώ με την ίδια ευκολία να σε χαρακτηρίσω εθελόδουλο ή ότι άλλο μου έρθει στο κεφάλι. Αυτό όμως δεν είναι επιχειρηματολογία, αλλά συγκαλλυμένη παντελής έλλειψη επιχειρημάτων. Η φορολογία του πλούτου λοιπόν είναι μια τσιριζέϊκη μπούρδα, επιπέδου των δικών σου χαρακτηρισμών. Τις βασικές κινήσεις για την ανάπτυξη τις έχω γράψει πρόχειρα σε άλλη ανάρτηση των τελευταίων ημερών που νομίσω ότι έχεις σχολιάσει. Όσον αφορά τα κεφάλαια, υπάρχουν δυνατότητες να κινηθούμε ανάλογα με τις λοιπές χώρες (βλέπε Ισπανία) στις οποίες εντοπίσθηκαν πολίτες με νόμιμα και παράνομα (κυρίως) κεφάλαια στο εξωτερικό, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω. Θα μπορούσαμε π.χ. να κληθούν και να τους δοθούν κίνητρα, αντί για 40% φορολόγηση των κεφαλαίων, να μειωθεί η φορολόγηση στο 15 - 20% και να εισφέρουν 30% σε επιχειρήσεις venture capitals, για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, από τις οποίες θα υπάρχει και προσδοκία μεγάλης κερδοφορίας. Δυνατότητες υπάρχουν μεγάλες, αλλά πρέπει να σπάσουμε αυγά για να κάνουμε ομελέτα, το αντέχεις; Μην περιμένεις να σου απαντήσω στην καφενειακού τύπου ερώτηση τι θα έκανες εαν ήσουν στη θέση Σαμαρά.

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ GregA 20/10/2014 15:15:41

      Πάλι ομελέτα; 4 χρόνια, όλο ομελέτα μαγειρεύεται. Η απάντηση είναι απλή. Ok, ομελέτα, αρκεί τα αυγά από εδώ και μπρος, να είναι τα κεφάλια των υπαίτιων. Όχι ξανά τα δικά μας.

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ GregA 20/10/2014 20:13:18

      Παρεξήγησα. Οι χαρακτηρισμοί δεν απευθύνονται σε σένα. Πίστεψα ότι απευθυνόμουν σε κάποιον που καταλαβαίνει τι θέλω να πω. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό, προς την ίδια κατεύθυνση θέλουμε να συμβάλουμε.. Πάντως είναι μια αντίφαση να λες: ".. η φορολογία είναι μια τσιριζέϊκη μπούρδα" και μετά να λες: "..να φορολογηθούν με 15-20% αντί 40%.." και ακόμα "..να υποχρεωθούν να εισφέρουν 30% σε επιχειρήσεις..". Σε ποιες επιχειρήσεις? Το "αν ήσουν στην θέση του Σαμαρά" δεν είναι καφενειακού τύπου ερώτηση. Απ' αυτό κατάλαβα ότι μιλάμε σε διαφορετική βάση και δεν έπρεπε να σου μιλήσω αιχμηρά. Καλό σου βράδυ.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/10/2014 13:24:50

  Ήθελα να ξέρω, τι άλλαξε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και ανατράπηκαν αποκρυσταλλωμένες και παγκοίνως παραδεκτές ιδέες, ότι το φάρμακο για την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, καθώς θα έλεγε και ο Σαμαράς των Ζαππείων, ο δικός μου Σαμαράς! Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που διαστρεβλώνουν τα αυτονόητα και με σοφιστείες προσπαθούν να αποδείξουν απιθανότητες και αλληλοαναιρούμενες εικασίες. Προσπαθούμε λοιπόν να αναγκάσουμε ένα ασθενικό και αδύναμο ...αθλητή, να πηδήσει άλμα επί κοντό πέντε μέτρα και μόνο τότε τον διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να τον ενδυναμώσουμε και εξυγιάνουμε!!! Ή μήπως δεν είναι έτσι;!!!!!

  • Geros avatar
   Geros @ ΝΤΙΝΟΣ 19/10/2014 14:27:28

   Η οποία ανάπτυξη έρχεται αν κάποιος βάλει στο σύστημα έναν σκασμό λεφτά , τα οποία λεφτά έρχονται αν μας τα δώσουν οι εξωγήινοι , οι οποίοι εξωγήινοι ως γνωστόν μας ψεκάζουν .... Άσε φίλε , προτιμώ τον σημερινό Σαμαρά εκατό φορές από τον δικό σου. Θες να μου πεις ότι ξέρει τον τρόπο να υλοποιήσει όλες τις ψεκασμένες χαζομάρες για άμεση ανάπτυξη αλλά δεν το κάνει ?

   • GregA avatar
    GregA @ Geros 19/10/2014 19:34:54

    Η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ άμεση. Η ανάπτυξη θέλει χρόνο και πολλή μα πάρα πολλή δουλειά. Απλά θέλει αναπροσανατολισμό από την ελλειματομαχία στην ανάπτυξη, από την χρεολαγνεία στη δουλειά για το μέλλον, το αύριο και τα παιδιά μας.

    • George N avatar
     George N @ GregA 19/10/2014 20:10:45

     Η ανάπτυξη θέλει επενδύσεις κι ο επενδυτής θέλει πολλά. Θέλει να ξέρει το ρίσκο κι αυτό να μην αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα. Θέλει να μπορεί να υπολογίζει το κέρδος και την εφορία. Θέλει αν μπλέξει να μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να βγάλει άκρη σε αυτή την ζωή. Θέλει να διοικεί την επιχείρησή του. Θέλει να μην περνάει όλη την ημέρα του σε ουρές στο δημόσιο και τι δεν θέλει....άρα πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο να μην μας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη. Είχαμε βρει έναν αλλά είναι προσωρινά (τα τελευταία πέντε χρόνια) εκτός λειτουργίας. Η τελευταία προσπάθεια επισκευής δεν πήγε και πολύ καλά...

   • GregA avatar
    GregA @ Geros 19/10/2014 19:37:12

    Όσο για τον Σαμαρά που προτιμάς, πρέπει να το κοιτάξεις, υπάρουν ειδικοί γι' αυτό.

    • Ποταμίσιος Χάνος avatar
     Ποταμίσιος Χάνος @ GregA 20/10/2014 11:55:11

     Άστο φίλε GregA. Πάει πολύς καιρός που και οι ''ειδικοί'' ακόμα, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά!

   • kosvag avatar
    kosvag @ Geros 19/10/2014 20:43:56

    Ευγενικά διαφωνώ, στην χώρα μας δεν χρειάζεται λεφτά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, γιατί η Ελλάδα είναι αναξιοποίητη. Λεφτά χρειάζεται για να γίνει Μονακό το Ελληνικό? για να γίνουν 2-3 λιμάνια μας μεγαλύτερα από το Ρότερνταμ? για να γίνουν 100 μαρίνες? για πολιτιστικό προιόν? κτλ κτλ κτλ. Συμμαχίες ναι αλλά λεφτά όχι.

    • Geros avatar
     Geros @ kosvag 20/10/2014 08:09:34

     Η πραγματική ανάπτυξη δεν χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας από τους ... εξωγήινους (μιας και οι αγορές στην προ του 2009 κατάσταση δεν θα επιστρέψουν ποτέ) , έχεις απόλυτο δίκιο. Η πραγματική ανάπτυξη δεν χρειάζεται ούτε καν πρόσκληση ενδιαφερομένων επενδυτών από καμια κυβέρνηση , αν είσαι ελκυστικός θα σε βρούν μόνοι τους. Το σχόλιο μου αφορούσε τις θέσεις του Ντίνου για το θέμα, όχι τις δικες μου. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί κράτιστες στην Ν.Δ. που νομίζουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει από επεμβάσεις , χρήμα και πάλι χρήμα , το οποίο χρήμα μάλλον θα βρεθεί από το ίδιο μέρος από όπου το βρίσκουν και οι Συριζαίοι .... Όσο αφορά τα παραδείγματα που ανέφερες ,στο Ελληνικό η Περιφέρεια Αττικής της κυριας Δούρου έχει επέμβει για την ακύρωση της επένδυσης μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η Δούρου ψηφίστηκε για να το κάνει, έχει την λαϊκή στήριξη για αυτό), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει σαφή θέση για την ακύρωση και των υπαρχόντων επενδύσεων στα λιμάνια αλλα και για την πιθανότητα καινούργιων, και όσο αφορά το πολιτισμικό προϊόν η λύσσα που πολεμούν την ανασκαφή στην Αμφίπολη είναι γνωστη, όπως πολεμούν τα πάντα σε αυτή την κατεύθυνση. Τέλος ακόμα και το αυτονόητο σε αυτή την χωρα , ότι δηλαδή αντί να δίνουμε δισεκατομμύρια τον χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχουμε εμείς δισεκατομμύρια τον χρόνο από ξένους που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα , έχει πολεμηθεί και πολεμάται από την αριστερά εδώ και 40 χρονια. Εν κατακλείδι η ανάπτυξη αφορά έναν τρόπο σκέψης που στην Ελλάδα δεν τον έχει η κρίσιμη μάζα των πολιτών, αντίθετα η κρίσιμη μάζα των πολιτών έχει αντιαναπτυξιακές αγκυλώσεις , αποτέλεσμα της αριστερής κυριαρχίας στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης εδώ και πάρα πολλά χρονια.

     • kosvag avatar
      kosvag @ Geros 20/10/2014 10:44:35

      Ευχ για απάντηση. Κάτι λάθος κατάλαβα στο προηγούμενο σχόλιό σου. Το ''...ούτε καν πρόσκληση ενδιαφερομένων επενδυτών από καμια κυβέρνηση , αν είσαι ελκυστικός θα σε βρούν μόνοι τους'' έγραψε.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ ΝΤΙΝΟΣ 19/10/2014 19:20:42

   ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ . ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ.

   • Allos avatar
    Allos @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 20/10/2014 00:34:55

    Πάνω που ο Χότζας έμαθε το γαϊδαρό του να μην τρώει, ψόφησε ο γάϊδαρος. Εκτός από στοιχειώση οικονομικά, να έχουμε και τη στοιχειώδη αντίληψη της κατάστασης ?

    • M.V avatar
     M.V @ Allos 20/10/2014 11:52:14

     Ε, τώρααααα! Μιλάμε για όσους ...γαϊδάρους καταφέρουν κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες, τελικά να επιβιώσουν. Σύνθημά μας το : ΟΣΟΙ ΖΗΣΟΥΝΕ ΚΙ ΟΣΟΙ ΠΕΘΑΝΟΥΝΕ. Σιγά μη χάσει η Βενετιά βελόνια....

  • GregA avatar
   GregA @ ΝΤΙΝΟΣ 19/10/2014 19:40:58

   Όλοι οι πραγματικοί Έλληνες, θέλουμε εκείνον τον Σαμαρά. Όσο για τον αθλητή σου, δεν είναι απλά αδύναμος είναι και 70 ετών με αναπνευστικό πρόβλημα και απαιτούμε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 6.30.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/10/2014 18:16:33

  Επειδή η οικονομία είναι απλή ....πρόσθεση και αφαίρεση ....εκτός όταν μπλέκουν πολιτικές και λοιπές σκοπιμότητες...: Η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.Δεύτερη χρονιά. Αντί να του λένε παντού έξω εμείς οι μάγκες ή διώχνουμε τις τρόικες ή σχίζουμε τα μνημόνια... Επειδή οι γίγαντες που κυβερνούν ήθελαν να την πουν στους γίγαντες που μιλούν (......εσωτερικοί γίγαντες αμφότεροι ) αρχίσαμε τις μαγκιές για μονομερή αποχώρηση, δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, θα βγούμε στις αγορές θα τα παγώσουμε και θα τα διαγράψουμε οι άλλοι...κλπ κλπ κλπ....γιατί θα πηγαίναμε στο EMS λες και τα κοινοβούλια χώρων που είχαν και έχουν την προηγούμενη εβδομάδα μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της οικονομικής τους κατάστασης (Ιταλία Γαλλία ακόμα και η Φιλανδία χώρα χωρίς άμεσο πρόβλημα έφαγε ένα μείον Α) θα ψήφιζαν να δώσουν δανεικά και μαξιλάρια στον εκλεκτό λαό των πονηρών για το 2015 - 2016 ... λες και οι αποφάσεις στις αγορές λαμβάνονται με τις δημοσκοπήσεις και τις ορέξεις των εθνοσωτήρων μας... Αποτέλεσμα; Η χώρα έφαγε κάτι ...μονάδες βάσης που στα κεφάλια... τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης μετακινήθηκε η γλώσσα τους (Σταθάκης στις ΗΠΑ, κυβέρνηση, Στουρνάρας, Χαρδούβελης κλπ) Ορίστε κύριοι της κυβέρνησης βγείτε στις αγορές Ορίστε κύριοι της αντιπολίτευσης διαγράψτε το χρέος μονομερ...ώς Τώρα βρήκαμε το νέο λαγό τα διαθέσιμα του Ταμείου ...μόνο που πάλι κάποιοι ξένοι πρέπει να ψηφίσουν.... Γιατί υπάρχει χρηματοδοτικό κενό το '15-'16 όχι δημοσιονομικό αλλά τα παιδιά ένθεν και κείθεν παίζουν και ενεργούν ανάλογα με το που οι έδρες τους εδρεύουν...& όσο κυβερνούν με τον χωροταξικό προσανατολισμό των εδρών τους τόσο οι ...μονάδες βάσης θα ανεβαίνουν... Η χώρα λοιπόν δεν μπορεί να βγει στις αγορές Η χώρα δεν μπορεί να ...παίζει μόνη της Καλό είναι αμφότερα τα παιδάκια μια φορά να πουν την αλήθεια και όχι να μετρούν κεφάλια ....171+9 / 180 / 159 / 139 Γιατί τα ληξιπρόθεσμα προς τις Δ.Ο.Υ ανεβαίνουν Γιατί η ανεργία ανεβαίνει τώρα που πάει το καλοκαίρι Γιατί η ανάπτυξη έμεινε στο Ζάππειο Γιατί οι ι επαναστάτες κοιτούν τα απέναντι κυβερνητικά έδρανα
  και στις εκλογές θα γελάσουμε....
  ΥΓ
  όσο για την εξόρμηση της κυβέρνησης προς τους τέως ψηφοφόρους της επειδή δεν είμαι ούτε δικαστικός ούτε ένστολος ούτε έχω ...προσωπική διαφορά, τους περιμένει ο ΕΝΦΙΑ στα καφενεία και έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας και έρχεται και το κρύο του χειμώνα...λίγο ακόμα και θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος ...αλλά ας είναι καλά οι 180 που είναι ο Εθνικός στόχος και οι σύμβουλοι των μεταπτυχιακών που δεν μπορούν ούτε τις πληρωμές (αν γίνονται στο τέλος του μήνα) να έχουν online - ontime...

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 19/10/2014 20:04:26

  Όπως ο βαριά άρρωστος δεν αναρωτιέται τί θα κάνει σε δέκα χρόνια, αλλά αν θα βγάλει τη νύχτα, έτσι ο ιστορικά ανίσχυρος χαρακτηρίζεται από την έλλειψημακρόπνοων συλλήψεων και την προσήλωση στα άμεσα δεδομένα. Η διαφορά ανάμεσα σ' όποιον χαροπαλεύει βιολογικά και σ' όποιον αποσυντίθεται ιστορικά είναι βέβαια, ότι ηπροσήλωση του πρώτου στα άμεσα δεδομένα εμφανίζεται ως προσπάθεια υπέρβασης ενός πόνου, ενώτου δεύτερου ως κοντόθωρη ευδαιμονιστική επιδίωξη. ... Την σκέψη σε ιστορικές και στρατηγικές διαστάσεις την κατάπιε εντελώς σχεδόν, μαζίμε όσα θα έπρεπε νατη στηρίζουν έμπρακτα, το πελατειακό σύστημα, το δούναι και λαβείν, το οποίο τελευταία, στο πλαίσιο τουακάθεκτου εκσυγχρονισμού μας, έχει πάρει την πολιτισμένη ονομασία του «διαλόγου» - διαλόγου οπισθοβούλου, πολυδαιδάλου καί πολυμήχανου,διαλόγου των πάντωνμε τους πάντες περί των πάντων εις πάντας τόπους και πάντας χρόνους. ... Και θα πρέπει να θυμάται πάντοτε ότι ο καθένας είναιτόσο σοβαρός ο ίδιος, όσο σοβαρό θεωρεί τον εχθρό του και όσο σοβαρά τον αναντιμετωπίζει. Οι ηθικολογίεςείναι ένας εύκολος τρόπος για να καθίσταται ο εχθρόςαξιοπεριφρόνητος. Γι' αυτό και δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο πέρα από την πολιτική ελαφρότητα εκείνου που τιςχρησιμοποιεί. Π.Λ.

 7. Darki avatar
  Darki 19/10/2014 23:21:19

  Xρειαζομασστε ακομα δανεικα,Δε μας φτανουν τα δικα μας,Καταλαβες Καραφανταλε???ΘΕΛΕΙΣ-ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΒΛΑΚΑ-Δανεικα.Αμα θελω με τους ορους που θελω,σου δινω.ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΩ ΔΕ ΣΟΥ ΔΙΝΩ,Αυτο ηπαν οι αγορες.Καταλαβατε.

 8. Seagull avatar
  Seagull 20/10/2014 10:23:21

  Ας κάνει κάτι πιό απλό η κυβέρνηση επί του παρόντος και για τα άλλα βλέπουμε ... για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ είναι ακόμη ένα μάτσο χάλια, μόνο στην Ακρόπολη δεν έχουν στείλει ειδοποιητήριο αλλά που ξέρεις μπορεί να στείλουν κι εκεί. Ας τελειώσουν και το θέμα με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θάναι 100 οι δόσεις, θα είναι 200 άντε να δούμε 4 μήνες το συζητάνε. Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι ένα ασκέρι και τίποτα περισσότερο. Ας τους αλλάξουν επειγόντως.... αν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι βέβαια γιατί από ότι είδαμε για υπουργούς οικονομικών μόνο η δεξαμενή του πασόκ μας έμεινε.

 9. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 12:37:15

  FT: Η " χρόνια στασιμότητα", μεγαλύτερος κίνδυνος από την Ελλάδα Του Wolfgang Munchau – FINANCIAL TIMES ‘’Ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης υπάρχει ακόμη. Αυτήν τη φορά όμως αιτία δεν είναι η κρίση χρέους, αλλά η χρόνια στασιμότητα που είναι πολύ πιο απειλητική. Γιατί η ΕΚΤ και η υποχώρηση του ευρώ δεν μπορούν να βοηθήσουν. Οι τρεις επιλογές για την ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να συμπεράνει κανείς ότι οι έντονες διακυμάνσεις των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα σηματοδοτούν κρίση χρέους για την ευρωζώνη. Τα spreads των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη δεν κινήθηκαν σημαντικά, παρά μόνο στην Ελλάδα. Αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό. Οι κεφαλαιαγορές συνειδητοποίησαν πως υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης ύφεσης σε όλη την ευρωζώνη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό για τα επόμενα 10 - 20 χρόνια. Αυτό μας δείχνει η πτώση των προσδοκιών για τα διάφορα μεγέθη του πληθωρισμού. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν για τη φερεγγυότητα ενός κράτους μέλους. Αυτό ήταν σαφέστατα διαφορετικό πριν από δύο χρόνια. Το τρέχον σενάριο, όμως, δεν είναι λιγότερο ανησυχητικό. Οι επιπτώσεις για αυτούς που ζουν σε ένα τέτοιο λάκκο με φίδια είναι ήδη εμφανείς: υψηλή ανεργία, αύξηση της φτώχειας, στασιμότητα των ονομαστικών και των πραγματικών μισθών, βάρος χρέους που δεν μειώνεται σε πραγματικούς όρους, μείωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και των δημοσίων επενδύσεων. …………………… …..Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν τρεις επιλογές: Πρώτον, μπορούν να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε πολιτική ένωση και να κάνουν «ό,τι χρειάζεται», ένα ευρωομόλογο, μία μικρή δημοσιονομική ένωση, μηχανισμούς μεταφοράς και τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή είναι να αποδεχθούν τη χρόνια στασιμότητα. Η τελική επιλογή, είναι η διάσπαση της ευρωζώνης. Η πρώτη και η δεύτερη επιλογή δεν αποκλείουν η μία την άλλη. Καθώς η πολιτική ενοποίηση βρίσκεται εκτός ατζέντας, μένουμε με τις επιλογές μεγάλης ύφεσης ή αποτυχίας - ή και τα δύο διαδοχικά.’’ http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1266002/h-hronia-stasimothta-megalyteros-kindynos-apo-th.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.