#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2009 12:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ντόρα που απειλούσε να φύγει από τη ΝΔ και το παιχνίδι Μητσοτάκη - Κόκκαλη

Το δίδυμο Κόκκαλη – Μητσοτάκη (Απο το "Αντί", τεύχος 720 της 8/9/2000)

 Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς θα περνά το κατώφλι της Ρηγίλλης, εγώ θα εγκαταλείπω οριστικά τη Ν.Δ.,και η ευθύνη της αποχώρησής μου δεν θα βαρύνει εμένα.

(Ντόρα Μπακογιάννη, στα Νέα της 12.8.2000)

του Ρεπόρτερ

Δεν γνωρίζω αν ο κλιματισμός της οικίας της κ. Μπακογιάννη τη στιγμή που έκανε την προηγούμενη δήλωση λειτουργούσε καλά. Είμαι της γνώμης πάντως ότι δεν θα λειτουργούσε, και ότι η κ. Μπακογιάννη θα βρισκόταν μάλλον υπό την επήρεια του καύσωνος. Επειδή δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το πολιτικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε, να επιδεικνύει δηλαδή τέτοια αποστροφή απέναντι στον κ. Σαμαρά.

Η δήλωση, όμως, που με άφησε στην κυριολεξία άναυδο ήταν εκείνη που έκανε τρεις ημέρες αργότερα (Τρίτη, 15.8) από την Χαλκιδική, πάλι εν μέσω καύσωνος: Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο επιστροφής τού προέδρου της ΠΟΛΑΝ στη Ν.Δ., εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και πρόσθεσε: Η Ν.Δ. έχει κάνει σημαία της τον αγώνα κατά της διαφθοράς και των διαπλεκομένων η σημαία αυτή θα υποσταλεί, σε περίπτωση που επιστρέψει το συγκεκριμένο πρόσωπο στο κόμμα. Για όσους δεν κατάλαβαν καλά, η κ. Μπακογιάννη αναφερόταν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Ο πατέρας της και πρώην πρωθυπουργός δεν έπαψε στιγμή από τότε να επιρρίπτει την ευθύνη για την ανατροπή της κυβέρνησής του σε μια υποτιθέμενη και αναπόδεικτη μέχρι σήμερα σκοτεινή συνωμοσία του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Όχι βεβαίως πως ο κ. Κόκκαλης δεν είχε λόγους να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάθε άλλο. Για τελείως διαφορετικούς, όμως, λόγους από εκείνους που επικαλείται μέχρι σήμερα ο επίτιμος. Όσα έφερε στο φως από τότε η έρευνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Μπακογιάννη διαθέτουν αρκετό θράσος για να επιρρίπτουν σε άλλους την ευθύνη για την διαπλοκή. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν μιλάνε ποτέ για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Μια περίεργη συνάντηση στο ΤόκυοΌπως ασφαλώς πολλοί θα ενθυμούνται, ένα από τα γεγονότα που προκάλεσαν τότε σάλο εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η πρόθεσή της να εκχωρήσει, με νόμο, το 35% του ΟΤΕ και το management του οργανισμού στον λεγόμενο Στρατηγικό Επενδυτή. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν το management του ΟΤΕ να αναλάβει ο ιαπωνικός κολοσσός ΝΤΤ-Ιnternational με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή μέσω του στενού του φίλου, μεγαλοτραπεζίτη Μ. Zομπανάκη. Άλλωστε ο νόμος για την εκχώρηση του ΟΤΕ ήταν επινόηση του τελευταίου, ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΝΤΤ-Ιnternational και χειριζόταν όλες τις διεθνείς υποθέσεις του Ιαπωνικού Οργανισμού.

Οι συνεννοήσεις Μητσοτάκη-ΝΤΤ φαίνεται να έγιναν στο Τόκυο, τον Σεπτέμβριο του 1990, με αφορμή τη συμμετοχή τού τότε πρωθυπουργού στην σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ενίσχυση της ελληνικής υποψηφιότητας. Κύριος στόχος του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά η διαπραγμάτευση με την ηγεσία της ΝΤΤ, με την οποία συναντήθηκε στις 18.09.90, στην σουίτα του, στο Ξενοδοχείο Ρrince Τakanawa. Στη συνάντηση παρευρίσκετο φυσικά και ο Μ. Zομπανάκης.

Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συζητήθηκε και συμφωνήθηκε εκείνη την Τρίτη του 1990 στην πρωθυπουργική σουίτα του Ρrince Τakanawa. Γνωρίζουμε όμως ότι λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1990, η ΝΤΤ υπέβαλε στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πρόταση για ένα Σχέδιο Ανάπτυξης των Τηλεπικοινωνιών. Την ίδια εποχή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την καθοδήγηση του κ. Zομπανάκη, πίεσε τον ΟΤΕ για την πρόσληψη ιαπώνων ειδικών, οι οποίοι θα βοηθούσαν υποτίθεται τον ΟΤΕ στην σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης των ελληνικών τηλεπικοινωνιών (Βusiness Ρlan).

Στην πραγματικότητα, στόχος των Ιαπώνων ήταν να συλλέξουν όλα τα στοιχεία για την υποδομή, την τεχνική λειτουργία και την εμπορική κατάσταση του ΟΤΕ που θα χρειάζονταν αργότερα για την εξαγορά του. Έτσι θα γνώριζαν τι ακριβώς αγοράζουν και θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα τίμημα με επίγνωση της πραγματικής αξίας του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η ΝΤΤ υπέβαλε στον ΟΤΕ το Σχέδιο Ανάπτυξης των Τηλεπικοινωνιών τόσο η διοίκηση του Οργανισμού όσο και ο τότε αρμόδιος υφυπουργός κ. Απ. Κράτσας είχαν πλήρη άγνοια του γεγονότος. Ο δεύτερος μάλιστα θεωρούσε ως την μεγαλύτερη επιτυχία της πολιτικής του καριέρας την ανάθεση μελέτης με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο στην Ευρωπαική Εταιρεία Coopers & Lybrand με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης. Έτσι, για να μην αδειάσουν τον κ. Κράτσα, ενέργεια που θα αποκάλυπτε τους επιδιωκόμενους σκοπούς, κατέφυγαν στον ακόλουθο ελιγμό για την εισαγωγή της ΝΤΤ στις διαδικασίες εξαγοράς του ΟΤΕ:

Τον Μάρτιο του 1991, με εντολή του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζ. Τζαννετάκη, η ΝΤΤ ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου υποστήριξης της εισαγωγής της Κινητής Τηλεφωνίας στον ΟΤΕ. Επιπλέον, σαν επικουρικό έργο τής ανατέθηκε η εκπόνηση μιας μελέτης εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Τηλεπικοινωνιών και μάλιστα με αμοιβή 150.000.000 δρχ. Όλοι βεβαίως γνώριζαν τότε ότι στην Ελλάδα επρόκειτο να εγκατασταθεί το ευρωπαικών προδιαγραφών σύστημα GSΜ, το οποίο ήταν άγνωστο στους Ιάπωνες. Μόνον αργότερα κάποιοι κατάλαβαν ότι πραγματικός στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να δώσει στους Ιάπωνες τα εργαλεία ακτινογράφησης του ΟΤΕ.

Οι Ιάπωνες παρουσίασαν το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης τον Δεκέμβριο του 1991, σε πανηγυρική μάλιστα συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο έλεγχος των προμηθειών του ΟΤΕ ήταν στρατηγικός στόχος της εταιρείας ΝΤΤ. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, μέσα στην πρώτη πενταετία (1994-98) οι προμήθειες του ΟΤΕ θα ξεπερνούσαν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δρχ. Ως διαχειριστής του ΟΤΕ, η ΝΤΤ θα μπορούσε κατά συνέπεια να εισπράξει εύκολα ως προμήθεια ένα ποσοστό της τάξεως του 5-10%. Με τον τρόπο αυτό θα είχε αποκτήσει και το Μanagement και τις μετοχές του ΟΤΕ χωρίς να καταβάλει δραχμή. Στις 10.03.92 το Δ.Σ. του ΟΤΕ αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή των ιαπώνων συμβούλων μέχρι 6.5.92 με πρόσθετη μάλιστα αμοιβή 25 εκατ. δρχ., προφανώς για να ολοκληρώσουν πλήρως την ακτινογράφηση του Οργανισμού εν όψει της επικείμενης τότε ψήφισης του νόμου για τον Στρατηγικό Επενδυτή.

Όλοι, λοιπόν, αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο ήταν το παιχνίδι που παιζόταν στα παρασκήνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν τελικά ψηφίσθηκε ο νόμος για την εκχώρηση του ελέγχου του ΟΤΕ στον Στρατηγικό Επενδυτή (13.08.93). Αν οι Ιάπωνες αποκτούσαν τον έλεγχο του ΟΤΕ, είναι βέβαιο ότι θα πετούσαν έξω τον Κόκκαλη και η Ιντρακόμ θα έχανε την κύρια πηγή της σε ρευστό χρήμα. Από την άλλη βέβαια, οι Ιάπωνες θα αποκτούσαν μέσω του ΟΤΕ τη δυνατότητα διείσδυσης στην τόσο προσοδοφόρα ευρωπαική τηλεπικοινωνιακή αγορά, επειδή καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν θα επέτρεπε ποτέ σε μη Ευρωπαίους να αλώσουν τον εθνικό της τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι αν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν να παραδώσει τον ΟΤΕ στην ιαπωνική ΝΤΤ, τότε ο Σ. Κόκκαλης θα έκανε τα πάντα για να τον εμποδίσει, θα επεδίωκε ακόμα και την ανατροπή της κυβέρνησής του. Και μάλλον έτσι έγινε. Όλα αυτά όμως δεν είχαν καμία σχέση με την διαφάνεια και την απαλλαγή της δημόσιας ζωής του τόπου από την διαπλοκή και τους διαπλεκόμενους. Όλα όσα έγιναν το 1993 αφορούσαν μόνο την διαπλοκή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Όποιος επιθυμεί μπορεί να διερευνήσει λεπτομερέστερα τα γεγονότα που εκθέτουμε σήμερα. Και να ανατρέξει σε συμφωνίες, συμβάσεις και αρχεία που αποκαλύπτουν πολλά. Όπως, παραδείγματος χάριν, ένα άκρως αποκαλυπτικό απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Σωκράτης Κόκκαλης στους ανακριτές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, δίωξη  που ασκήθηκε εναντίον του για την υπογραφή της σύμβασης των 1.000.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, το 1996.

Ένα είναι βέβαιο: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα γεγονότα του 1993, την ανατροπή δηλαδή της κυβέρνησής του και την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, για να δημιουργήσει μία ακόμα μεγάλη παρεξήγηση προς όφελός του. Μια παρεξήγηση, συνέχεια εκείνης που δημιούργησε όταν πρώτος εισήγαγε στο νεοελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο διαπλεκόμενα, με τρόπο όμως που απομάκρυνε την ευθύνη από ενδεχόμενους πολιτικούς, όπως ο ίδιος. Επειδή, εξ ορισμού διαπλεκόμενοι δεν μπορεί να είναι οι επιχειρηματίες αλλά οι πολιτικοί.

Η συνάντηση με τον Ρόκκο

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Σ. Κόκκαλη και την Ιντρακόμ πάνε πολύ μακριά. Το 1965, ο Σωκράτης Κόκκαλης (στρατολογημένος ήδη στην Στάζι με το ψευδώνυμο Ρόκκο) ήρθε στην Ελλάδα για να προωθήσει τα σχέδια της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης για την ίδρυση της Ιντρακόμ. Χρησιμοποιώντας το κύρος του ονόματος του πατέρα του, καθηγητή Πέτρου Κόκκαλη, και τις γνωριμίες του εκδότη Παπαγεωργίου συναντήθηκε τότε με επιφανείς πολιτικούς παράγοντες της εποχής και προώθησε την ιδέα της ίδρυσης μιας εταιρείας εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας-Ανατολικής Γερμανίας. Μεταξύ των παραγόντων εκείνων ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Κ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στεφανόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών Αλαμάνης και ο υπουργός Εσωτερικών Τσιριμώκος.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών εκείνων, ο Σ. Κόκκαλης ενημέρωσε την Στάζι για την πρόοδο της μυστικής επιχείρησης με γραπτή αναφορά (βλ. τχ. Αντί 627, 707) στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Η ιδέα της ίδρυσης της Εταιρείας Εμπορίου βασίζεται στην εμπλοκή υψηλών μελών της κυβέρνησης και βιομήχανων που θα απολαμβάνουν από τα κέρδη αυτής της εταιρείας και έτσι θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την επιτυχία της. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει κατ αρχήν να μην αναμειχθούν φανερά. Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε εκτός από την επιτυχία στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων να αντληθεί αργότερα και σημαντικό πολιτικό όφελος από την ιστορία αυτή. Θα μπορέσουν έτσι να διαπιστωθούν οι μέθοδοι με τις οποίες η Δυτική Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤο ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εμποδιστούν οι σχέσεις με την DDR. Ταυτόχρονα θα ήταν δυνατή μια επέμβαση στους κυβερνητικούς κύκλους, ώστε να βελτιωθούν οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Τα διαπλεκόμενα, ως αντίληψη για τις άνομες σχέσεις πολιτικής και οικονομικών παραγόντων, διατυπώθηκαν με ευκρίνεια από τον Σωκρ. Κόκκαλη αρκετά νωρίς (1965), και τότε, στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη, ο Κόκκαλης είχε προσεγγίσει τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κaskadeur, o Μητσοτάκης και οι παροχές της Οικουμενικής

Σύμφωνα με το ημερολόγιο που τηρούσε η Στάζι, οι επαφές του Κόκκαλη με τον Μητσοτάκη συνεχίσθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν και εντάθηκαν όταν ο δεύτερος ανέλαβε την αρχηγία της Ν.Δ. Σε μια άκρως απόρρητη έγγραφη αξιολόγηση του πράκτορα Κασκαντέρ από τον υπεύθυνο του τμήματος ΧVΙΙΙ/8 της Στάζι, ταγματάρχη Βίλλυ Κοχ, με ημερομηνία 31.1.1986 (βλ. τχ. 705) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Η τωρινή χρήση του Κaskadeur στο τμήμα ΗV Α/ΙΙΙ, κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει ότι ο Κασκαντέρ έχει πολύ καλές επιχειρησιακές προοπτικές (βλέπε επιστολή υποστράτηγου Ρrosetzky από 24.1.1986). Διαθέτει επιχειρησιακού ενδιαφέροντος προσωπικές διασυνδέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί σχέσεις με υπουργεία και με πολιτικές ομάδες υψηλής επιρροής, τον Παπανδρέου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και είναι σε θέση να αποκτήσει εσωτερικές πληροφορίες από το χώρο αυτό (βλ. αναφορά της ΗV Α/ΙΙΙ, από 26.11.85).

(Βλέπε το πρωτοδημοσιευόμενο σχετικό έγγραφο).

Ποιές να ήταν, άραγε, αυτές οι επιχειρησιακού ενδιαφέροντος προσωπικές διασυνδέσεις του Κόκκαλη με τον Μητσοτάκη για τις οποίες κάνει λόγο το έγγραφο; Αφορούσαν μόνο την Ιντρακόμ και τον ΟΤΕ, ή μήπως και κάποιες άλλες μυστικές επιχειρήσεις; Όπως καταγράφεται πάντως στα αρχεία της Στάζι, εκείνοι που μεσολαβούσαν μεταξύ Κόκκαλη-Μητσοτάκη ήταν, πριν από το 1985, ο Άρης Βουδούρης και ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Πάντως, η χρησιμότητα αυτών των επαφών αποδείχθηκε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τρία χρόνια αργότερα: Παρά τις έντονες αντιδράσεις, οι τρεις αρχηγοί της Οικουμενικής Κυβέρνησης έδωσαν εντολή στον ΟΤΕ να προχωρήσει στην υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης με την Ιντρακόμ-ZΙΕΜΕΝS για την παροχή 470.000 ψηφιακών παροχών στις 31.1.1990, η οποία και υπογράφηκε την επομένη ημέρα 1.2.1990 από τη Διοήκηση του ΟΤΕ  σύμβαση που άνοιξε τον δρόμο για την άλωση του ΟΤΕ από τον Κόκκαλη.

Μετά τον Απρίλιο του 1990, που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, και μέχρι τις 9.9.1993, που ανετράπη η κυβέρνησή του, η Διοίκηση του ΟΤΕ με εντολή του έδωσε στο δίδυμο Κόκκαλη-Ziemens, 1.000.000 ψηφιακές παροχές αξίας 70 δισ. με απευθείας ανάθεση (με τη σύμφωνη γνώμη και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γρεβενίτη και με μοναδικό μειοψηφήσαντα τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ Δημήτρη Στρατούλη) και μόνη προυπόθεση εάν διαγωνισμός που θα γινόταν κάποτε, στο μέλλον, απέδιδε μικρότερες τιμές, τότε οι δύο εταιρείες θα πλήρωναν τις διαφορές που θα προέκυπταν αναδρομικά στον ΟΤΕ. Η αλήθεια είναι ότι ο διαγωνισμός που έγινε το 1994 για 1.150.000 ψηφιακές παροχές απέδωσε μικρότερες τιμές, αλλά οι δύο εταιρείες, ποτέ, μα ποτέ, δεν πλήρωσαν στον ΟΤΕ τη διαφορά αυτή που ανερχόταν σε 11 δισ. δρχ. Οι συμβάσεις αυτές προκάλεσαν αλλεπάλληλες κυβερνητικές κρίσεις και τις παραιτήσεις των Γ. Κεφαλογιάννη και Απόστολου Κράτσα.

Μέχρι τις εκλογές του 1989 ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. καλλιεργούσε την αντιπαλότητα με τον Κόκκαλη, λόγω των σχέσεών του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη (βόλτες με το κότερο του Κόκκαλη Γκουανταλαχάρα κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μητσοτάκης είχε φροντίσει οι σχέσεις του στο παρασκήνιο με τον Κόκκαλη να παραμένουν καλές, με τη διαμεσολάβηση του Κ. Σπυρόπουλου, της Νίκης Τζαβέλλα και άλλων. Οι σχέσεις ήταν τόσο στενές που η γραμμή στην εφημερίδα του Κόκκαλη Επικαιρότητα υπαγορευόταν τότε απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο. Αν χρειαστούν λεπτομέρειες, θα επανέλθουμε.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ όλη την αλήθεια για τις σχέσεις του με τον Κόκκαλη. Και ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι ο Κόκκαλης τον ανέτρεψε επειδή δεν υπέγραφε τάχα τη σύμβαση του 1.000.000 παροχών. Αν πράγματι διαφωνούσε με την ανάθεση της σύμβασης για τις 1.000.000 παροχές στον Κόκκαλη, θα μπορούσε να την κατακυρώσει στις αντίπαλες εταιρείες από την πρώτη ακόμα φάση του διαγωνισμού, όταν δηλαδή οι τιμές που προσέφεραν η ZΙΕΜΕΝS και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ (40.000 δρχ. ανά ψηφιακή παροχή) ήταν τρομακτικά μεγαλύτερες από τις προσφορές των άλλων εταιρειών, κατά 20.000-23.000 δρχ. ανά ψηφιακή παροχή, γεγονός που προκάλεσε μάλιστα και την παρέμβαση της ΕΟΚ.

Τι έκανε τότε ο κ. Μητσοτάκης; Όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης σύμβασης των 475.000 παροχών ζήτησε από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την ZΙΕΜΕΝS να κάνουν κάποια έκπτωση, αντί να κατακυρώσει το διαγωνισμό στον μειοδότη. Τόση διαφάνεια! Πράγματι, για να μην φέρει τον Κ. Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση, ο Κόκκαλης ανταποκρίθηκε και μείωσε τις τιμές στις 30.000 δρχ. ανά παροχή. Αλλά και πάλι η διαφορά ήταν μεγάλη. Όμως, αντί και πάλι να κατακυρώσει τη σύμβαση στον μειοδότη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε να εκλιπαρεί τον Κόκκαλη να κάνει και άλλη έκπτωση στις τιμές, αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε και το έπαιζε σκληρός. Και πάλι η κυβέρνηση δεν κατακύρωσε τον διαγωνισμό στον μειοδότη, αλλά προτίμησε να τον αναβάλει από τις 15.7.93 για τις 15.9.93 και στη συνέχεια για τις 15.10.93. Μεσολάβησαν, όμως, οι εκλογές της 10.10.93 και έτσι το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 17/11/2009 14:00:42

  Άσχετο, σήμερα πήρα το πρώτο SMS από τη Ντόρα (αλίμονό μου τώρα που με βρήκαν!), με το ακόλουθο κείμενο:

  "Τώρα η απόφαση είναι δική σου. Κόμμα ευθύνης-εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας-περιθωρίου; Νέα Δημοκρατία-Ντόρα Μπακογιάννη".

  Καλά μας δουλεύουν; Θα γίνει δηλαδή η ΝΔ κόμμα εξουσίας με τη Ντόρα; Ποιος θα την ψηφίσει; Ούτε εμείς οι Νεοδημοκράτες δεν θα την ψηφίσουμε, θα την ψηφίσουν όσοι έμαθαν να τη θεωρούν εφιάλτη και αυτή και τον πατέρα της; Πόσο πια θα κάνουν το άσπρο-μαύρο εκεί στο Μητσοτακαίικο;

  "Ψηφίστε Ντόρα, για την οριστική συρρίκνωση της ΝΔ", έπρεπε να λέει.

  Όσο και αν επισείουν το μπαμπούλα της ενότητας, ο Νεοδημοκράτης δεν είναι πρόβατο. Αν βγει ο Σαμαράς, το πολύ πολύ να φύγει η Ντόρα και ο Μητσοτάκης (αμφιβάλλω αν θα τους ακολουθήσει έστω κι ο Κυριάκος), ενώ αν βγει η Ντόρα θα στρέψουμε την πλάτης μας στη ΝΔ πάρα πολύς κόσμος, ασχέτως του τι θα κάνει ο ίδιος ο Σαμαράς.

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ Blimblomblim 17/11/2009 14:38:55

   Γιατί νομίζεις οτι αν βγει ο Σαμαράς θα επιστρέψει ο κόσμος στη Ν.Δ;;;

   Εδώ δεν σηκώθηκαν από τις παραλίες να πάνε να ψηφίσουν τον Καραμανλή, που ήταν σαφώς πολύ πιο αποδεκτός από στο σύνολο των Νεοδημοκρατών από το Σαμαρά...

   Ο δε Μητσοτάκης τον οποίον βρίζουν όλοι οι Νεοδημοκράτες (κι εγώ μαζί) πήρε 47% το '89, ποσοστό που δεν πρόκειται να πάρει ο Σαμαράς μακάρι να του δώσει ο Θεός να ζήσει 150 χρόνια...

   Εσύ προσωπικά πιστεύεις οτι θα πάνε πάνω από 250.000 να ψηφίσουν μεθαύριο στις 29.11;;;;;

   Και έχοντας 2.000.000 ψήφους και ευελπιστώντας να επιστρέψουν από τις παραλίες και το άλλο 1.000.000 που έφυγε (ή δεν προσήλθε), πόσο αποδεκτός είναι για εσένα ένας Αρχηγός (ή Αρχηγίνα) που θα έχει εκλεγεί με 150.000 ψήφους (δεδομένου οτι τις άλλες 100.000 από το σύνολο των 250.000 θα τις πάρει ο ηττημένος και ο Ψωμιάδης);;;;;;

   • Lavazza avatar
    Lavazza @ Lavazza 17/11/2009 14:40:37

    Υ.Γ.:

    Διευκρίνηση στο παραπάνω.

    Έχοντας 2.000.000 ψηφοφόρους και ευελπιστώντας να πάρει και το 1.000.000 ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν

   • Ιωαννης Ένατος avatar
    Ιωαννης Ένατος @ Lavazza 17/11/2009 14:57:08

    Αγαπητέ μου
    Θυμάσαι το '89 γιατί η ΝΔ πήρε αυτό το ποσοστό; Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν υπόδικος! Μόλις βγήκε η αθωοτική απόφαση η ΝΔ κατρακύλησε! Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν είχε κανένα πολιτικό λόγο! Ο μόνος λόγος που ο κόσμος ψήφιζε ΝΔ το έκανε για να γίνει η κάθαρση!! Η περιβόητη κάθαρση που θα έκανε και ο Καραμανλής! Αυτά για να τα λέμε όλα! Άρα το περιβόητο 47% το πήρε ο Κοσκωτάς αγαπητέ!!! κι όχι ο Αιώνιος Δολοπλόκος!!!!

   • loretta avatar
    loretta @ Lavazza 17/11/2009 15:09:50

    Ακριβως γιατι η ηττα ηταν σοκαριστικη ειναι ενας απο τους λογους που θα τρεξουν να ψηφισουν..Στειλαμε μυνημα προς ολες τις κατευθυνσεις ..και η απαντηση που ζητουσαμε ηρθε δηλ. η εκλογη του αρχηγου απο την βαση ειναι σιγουρα ο πρωτος λογος .

    Πολυ απλα τα πραγματα lavazza δεν μπροει τοσο καιρο να φωναζουν/με οι νεοδημοκρατες για αξιοκρατικες διαδιακασιες και τωρα που μας δινετε η ευκαρια για πρωτη φορα να μην τιμησουμε την επιλογη και τοποθετηση μας απεναντι στον πολιτικο μας χωρο.

    Ολα τα αλλα θα ερθουν μετα την ψηφοφορια.

 2. Akis avatar
  Akis 17/11/2009 14:25:33

  Εγώ πάντως θα ψηφίσω τον συγκάτοικο του Γιωργάκη. Σαμαράς και ξερό ψωμί. Για ένα Δυνατό ΠΑΣΟΚ! :-p

 3. Lavazza avatar
  Lavazza 17/11/2009 14:29:59

  Από ότι διαβάζω στο ποστ, ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε τον Κόκκαλη να κάνει πιο φτηνή τιμή να πάρει τη δουλειά κι ας μην μειοδότησε...

  Κι οτι το πρόβλημα ανέλαβε μετά τις εκλογές του' 93 να το λύσει το ΠΑΣΟΚ.

  Κι εφόσον το πρόβλημα (ψηφιακές παροχές) το ανέλαβε να το λύσει το ΠΑΣΟΚ ποιά λύση έδωσε;;;

  Πήρε τη δουλειά η μειοδότρια εταιρεία;;;;;;;;;;;;;;;;;

  • loretta avatar
   loretta @ Lavazza 17/11/2009 15:11:33

   δηλ ρε συ lavazza σου φανηκε να βγηκε ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ? Η ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ??

   συγγνωμη αλλα την ιδια εποχη την ζησαμε ολοι...εσυ πως το ερμηνευεις διαφορετικα?

 4. Απόστολος Αθηναίος avatar
  Απόστολος Αθηναίος 17/11/2009 15:10:08

  Θαυμάσιο άρθρο, αλλά αποφεύγει (ομολογουμένως περίτεχνα...) την απάντηση στο μάλλον απλό ερώτημα:

  -Τελικά συνωμότησε με τον Κόκκαλη ο Σαμαράς για να πέσει η κυβέρνηση της χώρας το 1993, ή όχι; Ή μήπως ένας συνωμότης αθωώνεται πάραυτα εάν δείξει ότι και οι άλλοι συνωμοτούν;

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Απόστολος Αθηναίος 17/11/2009 16:00:37

   Νομίζω ότι κατάφεραν να πείσουν το Σαμαρά να ζητήσει την πτώση της κυβέρνησης χωρίς να είναι μέρος του "κόλπου" των παροχών. Προσωπικά, αν θέλεις τη γνώμη μου, δεν αποκλείω ακόμη και ένα σενάριο του τύπου "σας δίνουμε τόσα χρήματα για ενίσχυση του κόμματός σας και ελπίζουμε παράλληλα να προκαλέσετε και την πτώση της κυβέρνησης, που τόσα κακά συσωρεύει στον τόπο". Όχι όμως να έκανε ευθέως συναλλαγή. Καθαρή προσωπική μου εκτίμηση είναι αυτό, με βάση το κλίμα και την πληροφόρηση (περιλαμβανομένης και και της παραπληροφόρησης) των ημερών εκείνων, την εξέλιξη των πραγμάτων στη συνέχεια, καθώς και την κατασταλαγμένη γνώμη που έχω σήμερα για το Σαμαρά.

   Υπενθυμίζω ότι ανήκω σε εκείνους που τον αποκαλούσαν τότε "προδότη" και ότι είχα υιοθετήσει τότε όλα τα πιθανά σενάρια εναντίον του Σαμαρά.

   Ο Σαμαράς ήταν ένας άνθρωπος με όλα τα πλεονεκτήματα και με ένα μόνον μειονέκτημα: Ήταν θυμώδης. Αυτό φάνηκε και στον τρόπο που του την έστησε ο Έβερτ για την παραίτηση από βουλευτές, και στην αποτυχία του να ρίξει την ευθύνη στο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, και στην πτώση της κυβέρνησης, και στην εκλογή Στεφανόπουλου. Συνέχεια ο Σαμαράς φαινόταν να κάνει το ίδιο λάθος: νόμιζε ότι επειδή είχε επί της ουσίας δίκιο, ότι αυτό θα φανεί από μόνο του.

   Η οκτάχρονη εξορία "στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του" νομίζω ότι του έμαθε πολλά για την αξία της πολιτικής τακτικής. Η προσωπική του αξία και ηθική αναδεικνύεται από την ταχύτητα με την οποία κερδίζει τους Νεοδημοκράτες (περιλαμβανομένου και του εαυτού μου) και από την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλουμε, εμπιστοσύνη παρόμοια με αυτή που του δείχναμε το 1991-1992.

   Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και να υπήρξε συναλλαγή για την πτώση της κυβέρνησης, εμένα αυτό δεν μου αλλάζει γνώμη, διότι η επιλογή γίνεται κάνοντας σύγκριση με τη Μπακογιάννη. Αν υποθέσουμε ότι η συναλλαγή υπήρξε, έχουμε να κάνουμε με ένα μεμονωμένο περιστατικό που σπιλώνει το Σαμαρά, τη στιγμή που ο βίος και η πολιτεία των Μητσοτάκηδων είναι μια διαρκής συνωμοσία εις βάρος της χώρας, αλλά και εις βάρος του κόμματός τους, κάθε φορά που δεν εξυπηρετούνται τα προσωπικά τους συμφέροντα.

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 17/11/2009 15:21:30

  ο σαμαρας παρετηθηκε απο βουλευτης και πηρε αλλος την εδρα του,οποτε πως εριξε την κυβερνηση?επισης ο Εβερτ απειλησε να ριξει την κυβερνηση με το Μακεδονικο,ΑΦΟΥΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ..ο Σαμαρας απλα την πληρωσε αδικα και εκδιωχθει..ενω ειτε υπηρχε ειτε οχι..δεν θα αλλαζε τιποτα στην κυβερνηση μητσοτακη.. δειτε το ρεπορταζ των φακελων Παπαχελα στο youtube για το σκοπιανο που τα λει ολα..


  Ο Εβερτ εκανε τη ζημια,αλλα ο Σμαρας ως νεος την πληρωσε..μπορουσε να διωξει τον σου πια εβερτ?ο Μητσοτακης ο ιδιος λεει οτι ολοι οι καραμανλικοι και ο ιδιος ο καραμανλης στο τελος ειτε εναντιον του στο θεμα του ονοματος και δεν ηθελαν τη λεξη Μακεδονια..


  και οι Σκοπιανοι απερριψαν το ονομα..οποτε ειτε υπηρχε ο Σαμαρας ειτε οχι δεν θα αλλαζε τιποτα το 93..απλα ηταν ο εκολος αποδιοπομπαιος τραγος..το μικρο ψαρι που την πληρωσε γιατι τα μεγαλα-Εβερτ - δενμπορουσαν να χτυπηθουν ουτε να εκδιωχθουν..

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 17/11/2009 15:30:30

  να και το βιντεο

  http://www.youtube.com/watch?v=XD4FxETGyjE&feature=related

  • Απόστολος Αθηναίος avatar
   Απόστολος Αθηναίος @ Aggelos 17/11/2009 15:50:43

   Έχεις δίκιο... Τα βίντεο φανερώνουν ότι ο άνθρωπος δεν υπήρξε συνωμότης. Απλά μειωμένων διανοητικών δυνατοτήτων (κι ελαφρώς ψυχασθενής).

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 17/11/2009 15:58:41

  αλλα παντως οχι προδοτης..
  οποτε αυτο που αναμασανε οι διαφοροι δεν ισχυει..απλα ειναι αυτο που λεμε..καλυτερα να σου βγει το ματι παρα το ονομα..

  • asinepis avatar
   asinepis @ Aggelos 17/11/2009 16:06:22

   Ο Σαμαράς δεν δηλώνει οτι έριξε την κυβέρνηση και αισθάνεται δικαιωμένος για αυτό ;

 8. Aggelos avatar
  Aggelos 17/11/2009 16:06:42

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1741624

  αρθρο του Σαμαρα για την οικονομικη πολιτικη ...πολυ ιδανικα τα λεει,αλλα η ουσια ειναι σωστη..στα λογια βεβαια ολα ειναι ευκολα..

 9. Lavazza avatar
  Lavazza 17/11/2009 21:43:50

  Ο Σαμαρας έριξε την Κυβεέρνηση. Αυτο δεν δεχεται αμφισβητηση.

  Τωρα εαν την εριξε εοειδη διαφωνησε ιδεολογικα με καποιες επιλογες ή εάν την έριξε γιατι "τα πήρε" αυτο ειναι προς συζήτησιν.

  Εγώ πάντως δεν έχω στοιχεία ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

  Όταν ίδρυσε την ΠΟΛ.ΑΝ και από αυτά που μας έλεγε, εγώ πίστευα ακράδαντα οτι έφυγε από τη Ν.Δ επειδή διαφώνησε ιδελογικά.

  Μετά όταν έκλεισε νύχτα την ΠΟΛ.ΑΝ και επέστρεψε στη Ν.Δ δεν μπορώ να πώ οτι δεν μου πέρασε από το μυαλό και το δεύτερο σενάριο...

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 18/11/2009 15:02:04

  "Ο Σαμαρας έριξε την Κυβεέρνηση."π'ως την εριξε?ερωτω και ζητω απαντηση..οταν παραιτηθηκε τη θεση του πηρε αλλος βουλευτης,...και ΑΦΟΥ ειχε φυγει ο Σαμαρας ,Ο Εβερτ απειλησε οτι θα ριξει την κυβερνηση αν ψηφιζοταν το ονομα..

  ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΡΙΞΕ?

  • loretta avatar
   loretta @ Aggelos 18/11/2009 15:09:50

   ε τωρα και συ .....απαιτησεις ρωτα την βουλτεψη αυτη τα ξερει ολα!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.