Η Ιστορία δύο φορές ως τραγωδία
17/02/2015 18:23
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιστορία δύο φορές ως τραγωδία

Αίγυπτος - Λιβύη – Ελλάδα – Ευρώπη

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, όχι τυχαία ημερομηνία, τζιχαντιστές της Shariah Brigade, Λιβυκό παρακλάδι της al-Qaida, επιτίθενται με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρέσβης Christopher Stevens δολοφονείται υπό αδιευκρίνιστες αλλά σίγουρα φρικτές συνθήκες μαζί με άλλα τρία μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα δε με φήμες ο πρέσβης βιάζεται και σεξουαλικά.

Το βίντεο με το άψυχο σώμα του να σύρεται από τους υπανθρώπους ημίγυμνο σκορπά αποτροπιασμό και ανίσχυρη οργή στη Δύση και αγαλλίαση στην πλειοψηφία του μουσουλμανικού κόσμου. Στους τελευταίους πάντως δεν περιλαμβάνεται η στρατιωτικοπολιτική εξουσία της γειτονικής Αιγύπτου, που έχει επιδείξει με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο την πρόθεσή της να μην αφήσει τη χώρα-θεμέλιο του Αραβικού κόσμου να περιπέσει στο χάος που επιδιώκουν οι ισλαμιστές από το Αφγανιστάν μέχρι το Μαρόκο, και από το Κουρδιστάν μέχρι το Μάλι και τη Νιγηρία.

Κάποιο διάστημα αργότερα η Stratfor, η αμερικανική εταιρεία στρατηγικών προβλέψεων, δημοσιεύει την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα η Αίγυπτος θα αναγκασθεί να επέμβει με έναν ή άλλο τρόπο, τουλάχιστον στην Ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, διότι η επιτεινόμενη ανομία και ακυβερνησία στην περιοχή κινδυνεύει να μεταδοθεί εντός των συνόρων της Αιγύπτου. Βασικό επιχείρημα αποτελεί η κλασσική παραδοχή πως όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα κινδυνεύει και το δικό σου. Εν τω μεταξύ, σκόρπια αλλά συνεχιζόμενα επεισόδια με επιθέσεις ισλαμιστών και συγκρούσεις με τον Αιγυπτιακό στρατό λαμβάνουν χώρα εντός αιγυπτιακού εδάφους, στη Χερσόνησο του Σινά.

Τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λειτουργώντας ως σύμμαχοι, φέρονται να έχουν βομβαρδίσει θέσεις ισλαμιστών στη Λιβύη. Κατά την εφημερίδα οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί και κατελήφθησαν εξαπίνης ενώ η Αίγυπτος αρνήθηκε το γεγονός.

Σήμερα η Αίγυπτος δεν αρνείται το γεγονός. Μετά τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων, Χριστιανών κοπτών ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δήλωσε πως «Η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και το χρόνο που θα κρίνει», κήρυξε επτά ημέρες εθνικού πένθους και η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έπληξε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Λιβύη, ως αντίποινα.

Αν η δράση των ισλαμιστών διακοπεί μπορεί οι βομβαρδισμοί να μείνουν γεγονός χωρίς συνέχεια. Αλλά στην πιθανότατη συνέχιση της μπορεί να δούμε την Αίγυπτο να επεμβαίνει δραστικότερα. Και αυτό σημαίνει έλεγχο-κατάληψη-ουδετεροποίηση της Ανατολικής Λιβύης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί βεβαίως αλλαγή συνόρων και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και είναι σίγουρο θα γίνει αντικείμενο μεγάλης εξέτασης από τις αιγυπτιακές αρχές. Αλλά ήδη η Λιβύη, μετά την άφρονα επέμβαση των Δυτικών αποτελεί τον ορισμό του ακυβέρνητου, rogue, failed state, που εξάγει μόνο προβλήματα. Συνεπώς ποιος, και πώς, θα εμπόδιζε τον γείτονα να λάβει μέτρα διασφάλισης της εσωτερικής του ασφαλείας και συνοχής;

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε στην Αίγυπτο και έλεγχο πλούσιων πετρελαϊκών πεδίων. Ο απόλυτος εφιάλτης δηλαδή για Τουρκία και Ισραήλ, που, ιδίως η πρώτη, σιωπούν ηχηρότατα.

Ενώ η Τουρκία του Ερντογάν δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη στη Δύση, οι ραγδαίες σήμερα και οι πιθανές αύριο εξελίξεις αναδεικνύουν πάλι ως μόνη σταθερή χώρα στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής την Ελλάδα. Σταθερή στον προσανατολισμό της προς τη Δύση και πιστή σύμμαχο. Σταθερή τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για αύριο δύσκολα κανείς ορκίζεται από την πρωτοφανή, εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα που έχει θέσει όχι σε δεύτερη, σε τρίτη μοίρα τα ύψιστα γεωπολιτικά διακυβεύματα της χώρας.

Δεν θα ισχυριστούμε ότι θα μπορούσαμε να εκδηλώσουμε την πρόθεση να αποτελέσουμε το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο του Δυτικού Κόσμου και ο ρόλος αυτός να γίνει αποδεκτός, έναντι ακριβών ανταλλαγμάτων. Η Δύση πολύ απλά δεν το θέλει, αν το ήθελε θα μας το είχε ζητήσει ή επιβάλει, θέλει να απολαμβάνει απόλυτη υπακοή, διευκολύνσεις, βάσεις με το ελάχιστο κόστος που αντιπροσωπεύει γι’ αυτήν ένα οιονεί προτεκτοράτο.

Θα μπορούσαμε όμως να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική των ιστορικών γεγονότων για να ενισχύσουμε, έστω κατά τι, στρατηγικά και τακτικά την γεωπολιτική μας ισχύ. Με ενδυνάμωση της συμμαχίας με την Αίγυπτο στην προοπτική της ΑΟΖ. Με ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση με την αδελφή Κύπρο. Με μηνύματα στο Ισραήλ ότι επιθυμούμε την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας αλλά με ισοβαρή κέρδη. Με ενίσχυση των σχέσεων με μετριοπαθείς Αραβικές χώρες. Με δήλωση πίστης στην Αυτοκρατορία αλλά με αίτημα έμπρακτης στήριξης.

Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά στην περίπτωσή μας και τις δύο φορές ως τραγωδία.

Το 1974, τα γεγονότα οδήγησαν τη χώρα στη θλιβερή όσο και αυτάρεσκη εσωστρέφεια που έφερε την σημερινή καταστροφή. Στο απόγειο των πετρελαϊκών κρίσεων που οδήγησαν όλο το Δυτικό Κόσμο σε παραγωγικές ανασυγκροτήσεις και νέους προσανατολισμούς των οικονομιών, εμείς σεληνιασμένοι από την έλευση της «δημοκρατίας» που αποτελούσε απλά αλλαγή καθεστώτος, κατασπαταλούσαμε κάθε ικμάδα εθνικής, ζωτικής δύναμης σε ιδεολογικές αναζητήσεις για τους τρίτους δρόμους προς το σοσιαλισμό. Δρόμους που βρήκαμε το 1981 εγκαθιδρύοντας την μεγαλύτερη καθεστωτική κλεπτοκρατία που έχει γνωρίσει ο Δυτικός Κόσμος τον τελευταίο αιώνα.

Η κλεπτοκρατία καταχρέωσε τη χώρα. Και σήμερα, δούλοι του χρέους, γινόμαστε πάλι τραγικά εσωστρεφείς, αφήνοντας τις κοσμογονικές εξελίξεις, Βόρεια, Νότια, Ανατολικά και Δυτικά, να τρέχουν ερήμην μας. Αυτάρεσκοι πάλι, επειδή δέκα χιλιάδες νοματαίοι σε μια Αθήνα πέντε εκατομμυρίων μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα για να ζητήσουν αξιοπρέπεια. Μια αξιοπρέπεια που είχαμε ξεχάσει όταν ζητούσαμε τα δανεικά, μεγάλο μέρος των οποίων είμαι σίγουρος ότι έχει καταλήξει στις τσέπες των σημερινών διαμαρτυρομένων. Και σπαταλάμε πάλι τις ελάχιστες εναπομείνασες δυνάμεις στην ενασχόληση με τα κλαρωτά πουκάμισα Πορτορικανού ντήλερ που φοράει ο Βαρουφάκης.

Περιχαρακωμένοι στον μικρόκοσμο μας, παγιδευμένοι σε φαντασιώσεις αστήρικτης ισχύος και αδαείς περί την ακριβή φύση και θέση του αλλοδαπού παράγοντα, Ευρωπαϊκού, Αμερικανικού, Ρωσσικού, Κινεζικού, το τελεσίγραφο και αδιέξοδο στο Eurogroup υπήρξε φυσικά έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. victoria (true) avatar
  victoria (true) 17/02/2015 19:16:12

  Φωνή βοώντος.. Χαιρετισμούς!

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/02/2015 00:08:20

  Συγκεκριμένη εθνοκρατική πολιτική μέ γεωπολιτκή συνιστώσα μπορεί νά γίνει μόνο μέσω μιάς ισχυρής και συνειδητοποιημένης αστικής τάξης. Μιάς ισχυρής καί συνειδητοποιημένης αστικής τάξης, η οποία αντιλαμβάνεται ότι στόν αέναο αγώνα κυριαρχίας πρέπει νά θέσει στόχους, σημειολογικά νά τούς περάσει στήν κοινωνία καί συνειδητά νά τούς επιβάλει στόν γεωγραφικό-οικονομικό χώρο ρεαλιστικής προσδοκίας πού θά έχει επιλέξει. Αυτό προϋποθέτει αστική τάξη μέ ισχυρή τοπική παρουσία καί συμφέροντα πού αλληλοσυνδέονται μέ τόν συγκεκριμένο κρατικοεθνικό χώρο. Όλα τά κράτη πού έχουν νά δείξουν μιά μικρή, μεσαία ή μεγάλη γεωπολιτική δραστηριότητα είναι κράτη μέ ισχυρή μεσαία τάξη. Αυτά δημιουργούν καί διαχειρίζονται εθνικούς μύθους, φτιάχνουν καί χρησιμοποιούν τήν Ιστορία, επιβάλουν καί αφήνουν ιστορικά ίχνη. Η δικιά μας κλεπτοκρατική μικρομεγαλική αστική τάξη ζεί στόν μικρόκοσμό της, ανακυκλώνεται χρονικά από τούς ξένους τοποτηρητές, όταν καί όποτε αλλάζουν οι προτεραιότητες τών γεωπολιτικών κέντρων ελέγχου τής χώρας. Γι' αυτό είναι μονίμως σέ επιφυλακή, φοβισμένη, ασμίζεται τόν πολιτικό αέρα γιά νά αντιληφθεί πότε η στοίχισή της μέ συγκεκριμένα εξουσιαστικά κέντρα θά τήν ωφελήσει στήν επιβίωσή της καί είναι μονίμως πρόθυμη νά προδώσει μέ γλοιώδη τρόπο οτιδήποτε θεωρεί εμπόδιό της. Από τήν αιχμαλωσία μας από τήν Ρώμη καί μέχρι σήμερα, ο σκοτεινός μας εαυτός (αυτός πού οι Ρωμαίοι ονόμαζαν γραικυλισμό) κυριαρχεί στήν φωτεινή του φύση καί τήν καθυποτάσσει. Δυστυχώς η φύση τών κρατούντων είναι μιγάδικη καί συμπαρασύρει μαζί της όλο τό συλλογικό ασυνείδητο τού έθνους, δημιουργώντας έτσι μιά επίπλαστη εθνική συνειδητοποίηση (ταυτότητα). Κλεπτοκρατική λόγω τής παρασιτικής της υπόστασης καί βαθιά αντεθνική στήν πρακτική της. Άν δέν επεβίωνε πάντα χρονικά κάποια άναρχη μαγιά, σήμερα θά είχαμε διαγραφεί εντελώς από τό προσκήνιο τής Ιστορίας.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιαπετός 18/02/2015 00:43:48

   Σύσσωμο το προλεταριάτο στηρίζει την κυβέρνηση που θα τα βάλει με τους ολιγάρχες. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ, ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΨΥΧΑΡΗΣ. Και οι αφελείς προπαγανδίζουςν αυτά που συμφέρουν τους ιδιοτελείς.

   • Λιψ avatar
    Λιψ @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/02/2015 01:43:14

    Αυτό είναι το φοβερό. Μιλάμε για μαζικό υπνωτισμό. Τελικά, πρέπει να μας ψεκάζουν, τις τελευταίες μέρες έχω πειστεί για αυτό...

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/02/2015 00:22:39

  Ποιούς άραγε θα μπορούσε να προσεγγίσει ως συμμάχους,η αλλοπρόσαλλη κυβέρνησή μας;

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 18/02/2015 00:31:28

  Καμία έκπληξη για το τελεσίγραφο...Πάντα έτσι ήταν η πολιτισμένη Δύσις, στην οποία βεβαίως και άνευ πλάκας ανήκουμε...Αλλά για βαστάτε, μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν όμορφα καμωμένα...Αυτό ούτε ο Σόιμπλε δεν το πιστεύει...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Αιρετικός 18/02/2015 09:15:30

   Το τελεσίγραφο δόθηκε γιατί η κυβέρνηση συνάσπισε όλη την ευρωζώνη εναντίον της. Οι φυσικοί σύμμαχοι εντός ΕΕ αδρανοποιήθηκαν όταν είδαν τα δήθεν μεγαλειώδη ανοίγματα Κοτζιά - Καμμένου προς τη Μόσχα και Βαρουφάκη προς Αμερική και Αγγλία (επίσκεψη στο Λονδίνο και δηλώσεις Όσμπορν). Ίσως κάποιοι στην κυβέρνηση είχαν τη φαεινή ιδέα ότι ξαναζούμε τον β΄παγκόσμιο πόλεμο και θα κινήσουν κάποια αμερικανορωσική εκστρατεία κατά του Βερολίνου αλλά είναι εντελώς αλλού για αλλού. Όλα τα κράτη που μετέχουν στην ευρωζώνη επενδύουν στο κοινό μέλλον με το κοινό νόμισμα.Η αμφισβήτηση της πολιτικής του ηγεμόνα,της Γερμανίας,για μια καλύτερη πολιτική δεν μπορεί να φθάσει στο σημείο να επιστρατεύσει εξωευρωπαικές δυνάμεις στα εσωτερικά θέματα της ευρωζώνης γιατι αυτό εκλαμβάνεται από αυτήν ως απειλή για την ύπαρξή της.Έτσι η ελληνική κυβέρνηση όπως και επί ΓΑΠ εκλαμβάνεται πάλι ως δούρειος ίππος που απειλεί τη συνοχή της ευρωζώνης και συσπειρώνονται όλοι εναντίον της. Ο Σαρκοζύ που επισκεπτόταν κάποτε την Ελλάδα και δήλωνε φιλέλληνας ήταν αυτός που ανέβηκε στο τραπέζι στις Κάννες και έβριζε τον Παπανδρέου γιατί φυσικά εάν η Γαλλία αποφασίσει να τα σπάσει με τη Γερμανία και την ευρωζώνη αυτό θα γίνει επειδή το θέλει αυτή και όχι επειδή θα την παρασύρει η Ελλάδα. Αυτά επί του νομισματικού : η Ελλάδα ήδη θεωρείται όπως και επί ΓΑΠ εσωτερικός εχθρός στην ευρωζώνη. Επί του μεσανατολικού προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς χωρίς φυσικά να οφείλεται αυτό σε κάποια ελληνική ενέργεια.Η ενίσχυση του Σίσι και της Αιγύπτου μας συμφέρει,όπως και η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ισλαμικού Κράτους.

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ ψυχραιμια 18/02/2015 10:59:17

    Μιλάμε για ηγεμονία ή για την ΕΕ?...Υπήρχε καμία νότα ή απαγόρευση σχέσεων με ΗΠΑ,Ρωσία και ΗΒ?...Θα πρέπει να ρωτούμε για κάθε επαφή στο εξωτερικό?...Δεν έχω αντιληφθεί καμία τέτοια υποχρέωση ή καμία τέτοια αναγκαία παραχώρηση από την συμμετοχή μας στην ΕΕ, όπως συμβαίνει άλλωστε και για κάθε άλλο μέλος κράτος...Προσωπικά κανένα μεγαλειώδες άνοιγμα δεν είδα, αλλά η διατήρηση σχέσεων της χώρας με κάθε δυνητικό σύμμαχο στα διεθνή φόρα νομίζω ότι είναι υποχρέωση λόγω εθνικού μας συμφέροντος...Προφανώς επενδύουμε στο κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μας μέλλον...Σε έναν πολυδιάστατο κόσμο οφείλουμε να είμαστε με ανοικτές κεραίες και λόγω της θέσης μας νομίζω....Τέλος δεν συμφωνώ ότι θεωρούμαστε εχθρός της ευρωζώνης, διότι έχουμε διακηρύξει επανειλλημένα ότι θέλουμε το ευρώ και επίσης μία συμφωνία εντός αυτού στα πλαίσια της εταιρικής μας σχέσης...

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Αιρετικός 18/02/2015 11:34:40

     Όταν λέω εννοώ ηγεμονία εννοώ ως προς τους κανονισμούς που διέπουν το εσωτερικό της ευρωζώνης. Εάν π.χ. θα υπάρξουν ευρωοομόλογα ή εάν ο Ντράγκι θα έχει αυτές ή άλλες αρμοδιότητες.Όλα αυτά τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συζητούνται μόνο μέσα στην ευρωζώνη και σε αυτά βεβαίως ηγεμονεύουν οι πιο πλούσιοι που όμως ακούν και τους λιγότερο όπως φαίνεται από τη χαλάρωση Ντράγκι. Ως προς τις σχέσεις με άλλες χώρες ως ανεξάρτητο κράτος φυσικά και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.Αλλά δεν θα φέρεις στις εσωτερικές σχέσεις της ευρωζώνης διαιτητές Αμερικανούς,Ρώσους ή ακόμη και Άγγλους.Αυτό θεωρείται απειλή για την ενότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης.Στο Εurogroup μετέχουν μόνον όσοι έχουν νόμισμα το ευρώ.Κανείς άλλος δεν έχει αρμοδιότητα για το κοινό νόμισμα,ούτε αυτός που έχει το δολλάριο ή τη λίρα ούτε πολύ περισσότερο αυτός που έχει ρούβλια. Δικό μας είναι το νόμισμα,εμείς πληρώνουμε και δεν θα καθορίσουν ξένοι - έστω και νομπελίστες - τι θα κάνουμε,αυτό είναι το πνεύμα. Αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί ή κάνει ότι δεν το έχει η κυβέρνηση.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ ψυχραιμια 18/02/2015 12:00:11

      Η ευρωζώνη με βάση δημοκρατικές δομές λειτουργεί... Δεν έβαλε κανένας στην εσωτερική συζήτηση τους Αμερικανούς κλπ., αλλά όπως και να το κάνουμε οι αποφάσεις της ΕΖ επηρρεάζουν και επηρρεάζονται από το διεθνές σύστημα και τις αγορές. Ποιός έβαλε άλλωστε το ΔΝΤ στην ευρωζώνη?

     • Fotini avatar
      Fotini @ Αιρετικός 18/02/2015 18:30:49

      ῎Η ἀνήξερος πού δέν πιστύω ἤ κάνεις μπλάκ χιούμορ.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ ψυχραιμια 18/02/2015 14:33:11

    Στίς εποχές τής Pax romana οι μικρές καί μεσαίες πόλεις τής αυτοκρατορίας έπρεπε νά ρυθμίσουν μέ τέτοιο τρόπο τά πολιτικοοικονομικά τους δρώμενα, ώστε ο Καίσαρας τής Ρώμης νά παίρνει τά «τού Καίσαρος».
    Τοπικές συμμαχίες πόλεων καί εμπορικές πρακτικές (προνόμια, λαδώματα τοπικών ρωμαίων αξιωματούχων, μέσον σέ ρωμαίους συγκλητικούς καί ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες τής Ρώμης, κ.λ.π.) έπρεπε νά γίνονται μέσα σέ ορισμένα πλαίσια τού συστήματος ισορροπίας τής Pax romana, αλλιώς υπήρχε σοβαρός ο κίνδυνος νά καταφθάσουν οι ρωμαϊκές λεγεώνες, νά εξανδραπονδίσουν πόλεις καί περιοχές καί νά τίς οργώσουν γιά παραδειγματισμό τών υπολοίπων (π.χ. Ιερουσαλήμ, 70 μ.χ., Τίτο). Στήν εποχή τής Pax banka έχουμε ανάλογες καταστάσεις. Ο Μπάνκστερ τής νέας τάξης νά παίρνει τά «τού Μπάνκστερος». Οι μπανκστερικές λεγεώνες αποστέλλονται ώπου καί όταν χρειάζεται (Γιουνγκοσλαυΐα, Ιράκ, Λιβύη, Μάλι, μισθοφόροι στήν Συρία, κ.λ.π.).
    Μιά κάποια λύση γιά απελπισμένες πόλεις ήταν παλιά, αλλά καί σήμερα, η συμμαχία μέ φιλόδοξα ανερχόμενους βαρβάρους, ειδικά όταν αυτοί μπορούσαν καί θέλανε νά απειλήσουν τήν τότε, όπως καί τήν σημερινή, αυτοκρατορία. Μιά κάποια λύση γιά πόλεις τότε, όπως καί σήμερα, πού βρίσκονταν καί βρίσκονται στά γεωπολιτικά όρια τριβής καί ανταγωνισμού τής αυτοκρατορίας μέ τίς μάζες καί τήν επιρροή ισχυρών βαρβάρων σπουδαρχίδων. Όλα θέμα επιλογής καί τότε καί σήμερα. Από τήν μιά οι αυτοκρατορικοί ραβδούχοι καί από τήν άλλη τό μογγολικό μαστίγιο. Από τήν μιά οι κυνικοί τής σαμπάνιας καί λάτρεις τού γκόλφ καί από τήν άλλη οι αλκοολικοί τής βότκας καί λάτρεις τής ζωώδου βίας. Από τήν μιά οι σατανιστική καί ομοφυλόφυλλη αγγλοσαξωνική ελίτ καί από τήν άλλη η ανέκφραστη καί δολοφονική κομμουνιστική κίτρινη ελίτ. Όλα θέμα επιλογής καί τότε καί σήμερα. Αυτά τά λίγα ώς πρός τίς επιλογές μας ώς χώρα-χώρος. Οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις τής χώρας καί η πλειοψηφία τής εντόπιας ελίτ έχει πρό πολλού επιλέξει τήν αυτοκρατορία μέχρι τελικής πτώσεως καί τά υπόλοιπα πού λέγονται είναι γιά νά περνά τήν ώρα του ο κόσμος πού βολοδέρνει στήν αγορά-καφενείο τής πόλης-χώρας μας. Καί προσωπικά δέν νομίζω ότι είναι η χειρότερη επιλογή. Όσον αφορά τό νόμισμα όλοι ορκίζονται στό ρωμαϊκό σησέρτιο καί τό αποθηκεύουν ανηλεώς καί οι ίδιοι πωλούν στό πόπολο τήν ιδέα ενός τοπικού νομίσματος πού υποτίθεται θά τό τρώνε καί θά χορταίνουν, ενώ οι ίδιοι θά τό έχουν στιβαγμένο γιά χρήση στίς τουαλέτες των καί ενίοτε ώς ανταμοιβή στό πόπολο γιά τήν υπηρετική του προσφορά. Η πολιτικοοικονομική μας ελίτ δέν είναι χαζή. Έχει σωρεύσει πλήθος σησερτίων στίς μπανκστερικές μητροπόλεις. Πολύ θά τήν βόλευε νά πληρώνει τούς εντόπιους σκλάβους μέ έγχρωμα χαρτάκια καί νά ξοδεύει τά σησέρτια στά μπανκέτα τών εξουσιαστών συγκλητικών τρέφοντας τήν ψεδεύσθηση ότι αποτελεί κομμάτι της. Αλήθεια πόσο μακρά νυχτωμένοι είναι η όποια μας ελίτ; Βαυκαλίζεται μέ τήν ιδέα ότι όλα αγοράζονται μέ σησέρτια. Καί οι τίτλοι ευγένειας τής μπανκστερικής αυτοκρατορίας. Όπως ο θανών ιθαγενής Νιάρχος πού ζήτησε νά τόν θάψουν στήν Ζυρίχη. Ακόμα καί νεκρός ελπίζει. Καί τί μέλλει γενέσθαι μέ τούς κατοίκους τής πόλης-χώρας μας στά πλαίσια τής αυτοκρατορίας; Έχουν προοπτικές καί περιθώριο αντίδρασης; Θά έλεγα ότι έχουν ούτε περισσότερες, αλλά ούτε καί λιγότερες προοπτικές από άλλες πόλεις τής αυτοκρατορίας τών μπάνκστερς. Καί πρώτα-πρώτα πρέπει νά απαλλαχθούν από τήν δουλική αντίληψη ότι είναι έρμαιο στίς διαθέσεις τών άξεστων καί βρόμικων εντόπιων κρατικοεπιστατών καί νά μάθουν νά μήν τούς ανέχονται όταν μέ περισσό θράσος τού παίρνουν τόν κόπο του από τά χέρια του. Στούς κρατικοεπιστάτες βασίζοναι καί οι διάφοροι αγάδες-προύχοντες τής πόλης-χώρας μας. Στήν πραγματικότητα τούς υπηρετούν καί ευτελίζονται καί οι ίδιοι, γιατί ενώ πολλοί από αυτούς μπορούν νά πετύχουν πολλά περισσότερα, τούς έχουν εγκλωβίσει στό δημόσιο μαντρί τής μιζέριας καί τούς τρέφουν μέ τά υπολείμματα πού περισσεύουν από τό πλιάτσικο πού κάνουν στούς πολλούς. Τούς μάθανε νά ζούνε στά δημόσια κλουβιά καί νά περιμένουν τήν τροφή τους, υποπολλαπλάσια τής ποσότητας πού οι μεγάλοι καί οι «έξυπνοι» ιδιοποιούνται.

 5. airman avatar
  airman 18/02/2015 08:05:07

  Καλά όλα αυτά και λογικά. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σκοπός και στόχος κάποιων κέντρων εξουσίας να είναι η καταπόντηση της Ελλάδας παράλληλα με την υποβάθμιση της Τουρκίας, ώστε το "βολικό δίπολο" της περιοχής να παραμείνει σε μια ισορροπία. Υ.Γ. Ρε λες να με ψεκάζουν;

  • ευαγγελία avatar
   ευαγγελία @ airman 18/02/2015 09:50:18

   Σαφώς ναι, μας ψεκάζουν, αλλά..τα ΜΜΕ! τα οποία ρίχνουν τα σκουπίδια τους κατευθείαν στην ψυχή και στον νου μας, δημιουργώντας συσκότηση!

 6. Naruto avatar
  Naruto 18/02/2015 12:21:30

  Χάθηκε χρόνος σε ιδεολογικές αναζητήσεις , η δημοκρατία απο μέσον έγινε αυτοσκοπός . Περιμένουμε απο την πολιτική να μας λύσει το βιοποριστικό μας πρόβλημα ,θεοποιήσαμε πολιτικούς και πολιτικές ,πήραμε αριστα στην θεωρία αλλά χάσαμε το αποτέλεσμα . Ειμαστε ενας λαός που βάζει πρώτα το συναίσθημα και μετά την λογική , μπόλικη θεωρία καθόλου πράξη . Πάρτε παράδειγμα το σχολείο ,πουθενά δεν διδάσκεται πως να κατασκευαστεί ενα προϊόν . Απο εκεί απο το σχολείο αρχίζει το ψέκασμα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.