Η Ελλάδα νίκησε, ο Τσίπρας ταπεινώθηκε
21/02/2015 01:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα νίκησε, ο Τσίπρας ταπεινώθηκε

Η κυβέρνηση Τσίπρα από χθες είναι κάτι άλλο αφού κατάφερε μόλις σε 20 ημέρες να απογοητεύσει τους οπαδούς της που περίμεναν καλύτερες διαπραγματεύσεις, καλύτερες συμφωνίες ή ακόμη και ρήξεις.

Αν πράγματι θέλει κάποιος να βάλει έναν τίτλο σε όλα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες θα έλεγε το εξής: «Η Ελλάδα νίκησε, ο Τσίπρας ταπεινώθηκε».

Ευτυχώς στο παρά πέντε, και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση έκανε την κωλοτούμπα που θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό. Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε όλα όσα έλεγε ότι δεν θα αποδεχθεί, κι ευτυχώς που το έκανε.

Η χώρα βρίσκεται εκτός απροόπτου, και πάλι σε πρόγραμμα, υπό την ομπρέλα των δανειστών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε, δεν θα διαλυθούν οι τράπεζες, δεν θα περιμένουμε στα ΑΤΜ για να πάρουμε κανένα κατοστάρικο και θα μπορέσουμε να περιμένουμε τους μισθούς και τις συντάξεις μας.

Αυτό πράγματι είναι μεγάλο επίτευγμα για την κυβέρνηση. Μπράβο Αλέξη, όμως, άργησες πολύ. Η χώρα τραυματίστηκε, συκοφαντήθηκε, χάθηκε κάθε έννοια εμπιστοσύνης, συγκρούστηκε άνευ λόγου κι αιτίας με τους Ευρωπαίους και τελικά τι έγινε; Η Ελλάδα γυρνά εκεί που ήταν και πριν τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη χώρα εκεί που την άφησε ο Σαμαράς με μια μεγάλη διαφορά. Πριν τα Χριστούγεννα η Ελλάδα έβγαινε από το Μνημόνιο, διεκδικούσε μια εξάμηνη προληπτική γραμμή στήριξης με χαλαρούς όρους, ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές.

Τώρα, οι συνθήκες έχουν γίνει πολύ χειρότερες. Η παρούσα κυβέρνηση πήρε τετράμηνη παράταση, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει λίστα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να την εγκρίνουν οι ξένοι, και ταυτόχρονα μπαίνουν οι βάσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση. Κι επειδή εμείς είμαστε παραδοσιακοί αυτό σημαίνει τρίτο Μνημόνιο με όρους και χρονική διάρκεια που θα την αποφασίσουν μέσα στο τετράμηνο.

Αν θα ήθελε κάποιος να βάλει ένα δεύτερο τίτλο στα τεκταινόμενα είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα από χθες είναι κάτι άλλο αφού κατάφερε μόλις σε 20 ημέρες να απογοητεύσει τους οπαδούς της που περίμεναν καλύτερες διαπραγματεύσεις, καλύτερες συμφωνίες ή ακόμη και ρήξεις.

Ο Αλέξης έπαιξε κι έχασε κι αν θα μπορέσει να σκίσει κάτι είναι πλέον το πρόγραμμά του. Η «Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα» εάλω κύριε Τσίπρα από εσένα τον ίδιο.

Όχι σε μονομερείς ενέργειες, λένε οι δανειστές. Δηλαδή μην τολμήσετε να πάρετε μέτρα τα οποία θα έχουν έστω κι ένα ευρώ κόστος. Επομένως, φίλοι συνταξιούχοι ξεχάστε τη 13η σύνταξη. Φίλοι εργαζόμενοι τέλος τα 751 ευρώ. Προσλήψεις; Ξεχάστε τις. Και βεβαίως θα πρέπει να σταματήσουν και μια σειρά από άλλες. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο που «έριξε» την προηγούμενη κυβέρνηση. Το σχέδιο Τσίπρα προέβλεπε αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ αλλά με ελάφρυνση κατά 2 δις ευρώ. Τώρα λοιπόν η υπόθεση αυτή αναστέλλεται επ’ αόριστω ή θα μπει ένας νέος φόρος που θα βαφτιστεί αλλιώς αλλά θα έχει το ίδιο βάρος για τους πολίτες

Δεινή ήττα για τα «νούμερα» των διαπραγματεύσεων είναι επίσης η λεγόμενη επέκταση του MFAFA (Master Financial Agreement Facility Agreement), όπως βαφτίστηκε το Μνημόνιο. Η χώρα για άλλους τέσσερις μήνες θα είναι στο παλιό μνημόνιο ενώ στην προηγούμενη διαπραγμάτευση θα είχε βγει 28 Φεβρουαρίου και θα είχε μπει σε χαλαρή προληπτική γραμμή στήριξης.

Ο Τσίπρας ηττήθηκε ακόμη και στο ότι δεν πήρε 6μηνη παράταση, έτσι τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί σκληρά κι ενώ το τρίμηνο του καλοκαιριού θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 11,5 δις σε ομόλογα που λήγουν.

Το ακόμη χειρότερο; Μετά τον Ιούνιο η χώρα πάει σε νέο πρόγραμμα, δηλαδή στο 2ο Μνημόνιο. Από το πρόγραμμα γέφυρα δηλαδή πάμε κατευθείαν σε νέα δανειακή σύμβαση η οποία φυσικά θα ονομαστεί «κοινωνικό συμβόλαιο» για να μη θιγούν οι ακραίοι Συριζαίοι. Κι όπως όλοι ξέρουμε, ο λαός θα πληρώσει τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν.

Μεγάλη ήττα επίσης με τα λεφτά του ΤΧΣ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει να έχει τα 11 δις υπό τον έλεγχό της και διαπραγματευόταν αυτά τα λεφτά να πάνε στην χρηματοδότηση της γραμμής στήριξης. Τώρα τα λεφτά αυτά επιστρέφονται και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες. Εδώ να πούμε ότι σκίζεται και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης από αυτά τα λεφτά. Το ξεχνάνε και το υπέγραψαν κιόλας.

Τεράστια ήττα η αποδοχή της «επαναστατικής κυβέρνησης» όλων των προηγούμενων προγραμμάτων. Δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τις προηγούμενες συμφωνίες και θα αποπληρώσει τους πιστωτές της. Αυτούς που έμειναν μετά το κούρεμα του 2012, θέμα το οποίο ήταν σημαία προεκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλετε να μάθετε τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαπραγμάτευση; Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή κρατιέται η χώρα όρθια, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τον τίτλο του μεγαλύτερου νονού – παπατζή στην ελληνική πολιτική ιστορία. Κέρδισε να μην υπάρχει η λέξη τρόικα αλλά οι «θεσμοί». Οι οποίοι θα συνεχίσουν βεβαίως να αξιολογούν.

Πέτυχε να μην λέγεται το πρόγραμμα Μνημόνιο, πέτυχε βεβαίως να μη δεσμεύεται να βγάλει πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Επίσης πέτυχε να εισπράξει το 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ και μετά την αξιολόγηση να συνεχίσουν να έρχονται οι δόσεις από την… πάλαι ποτέ τρόικα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του κατάλαβαν πόσο είχαν εγκλωβιστεί στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις αλλά και στις υπερφίαλες υποσχέσεις για «σκληρή διαπραγμάτευση». Οι τζάμπα μαγκιές δεν πέρασαν και πλέον η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο πώς θα εξηγήσει στους βουλευτές του την τεράστια κυβίστηση που έκανε. Κι απ’ ότι μαθαίνουμε, στις Κ.Ο. του κόμματος τα πράγματα είναι πολύ… άγρια. Μόνο ξύλο όπως στην Τουρκία δεν έχει πέσει. Ομοίως και ο ψεκασμένος θα πρέπει να εύχεται να ψεκαστούν οι βουλευτές και οπαδοί του για να μην καταλάβουν την… στάση στα τέσσερα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛΛ ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Θα πληρώσουν το τίμημα της αλαζονικής τους στάσης και της δίψας τους για την εξουσία. Μας νοιάζει για την Ελλάδα η οποία έχει χάσει πολύτιμο έδαφος, πολύτιμο αέρα και κινδυνεύει να χάσει και μεγάλο μέρος της εθνικής της αξιοπρέπειας.

Ελπίζουμε να μην είναι αργά για διορθώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 21/02/2015 01:10:02

  Είναι ένα βήμα αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα. Πρέπει να καταφέρει να συντάξει μια λίστα με μέτρα που βγάζουν νόημα και αυτή να γίνει αποδεκτή. Ενώ το πρώτο βήμα απαιτούσε απλά μια στροφή 180 μοίρες, το δεύτερο απαιτεί στοιχειώδεις ικανότητες και επαφή με την πραγματικότητα. Δεν τα λες και δεδομένα.....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 21/02/2015 16:19:20

   Σωστός! Η συμφωνία δεν έχει τελειώσει. Έχουμε 2 μήνες αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) για να πάρουμε φράγκα ώστε να μη χρεοκοπήσουμε.

   • dim avatar
    dim @ Γεώργιος Τ. 21/02/2015 20:13:02

    Ακριβώς. Χωρίς θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς (την τρόικα δηλαδή), χρήματα δεν υπάρχουν... Απλά, επειδή ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τη Τρίτη το πρωί όλα τελείωναν (οι τράπεζες δεν θα είχαν χαρτονομίσματα να καλύψουν τις αναλήψεις, και στις 26 Φλεβάρη 3 εκατ. συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα), ο Τσίπρας επέλεξε να συνθηκολογήσει, και οι εταίροι του έδωσαν το δικαίωμα για μια έντιμη παράδοση (να μην ξεφτιλίσουν δηλαδή τον ηττημένο, αλλά να του δώσουν την ευκαιρία να παρουσιάζει ένα αφήγημα στον λαό...)... Βέβαια, η λιτότητα θα είναι σκληρή, διότι χωρίς χρήματα από τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας τα κουμάντα μας... Εξάλλου, χωρίς θετική αξιολόγηση, ώστε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο της διευθέτησης του χρέους, το ύψος των τόκων παραμένει το ίδιο, άρα είτε το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3%, είτε 1,5%, είτε 0,5%, οι τόκοι για το 2015 θα γράψουν 6 δις, και από τη στιγμή που δε θα μπορούμε να τους πληρώσουμε από μόνοι μας, θα ζητήσουμε νέο δάνειο, άρα νέο μνημόνιο, και άρα άλλη μια τετραετία σκληρής επιτήρησης....Τα είχαμε πει πριν τις 25 Γενάρη: ψήφος στον Σύριζα = ή ξαφνική χρεωκοπία και δραχμή ή νέο μνημόνιο... Αποφύγαμε προς το παρόν τα χειρότερα (χρεωκοπία), για να την αποφύγουμε όμως οριστικά θα πρέπει να πάμε μετά τη τετράμηνη παράταση και σε νέο μνημόνιο τετραετίας.

    • Fotini avatar
     Fotini @ dim 21/02/2015 22:53:14

     Μνημόνιο τετραετίας ἤ δραχμή τοῦ λαφαζάνη; Δέν ἐξηγῶ διαφορετικά τήν "αἰσιοδοξία" τῆς ῎Αλυτης καί τοῦ Χάνου1

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Fotini 22/02/2015 13:56:03

      Οι οποίοι σημειωτέον,είναι το ένα και το αυτό πρόσωπο...

 2. ιεραξ avatar
  ιεραξ 21/02/2015 01:25:08

  Με αυτούς που συνεργάζεται ο συριζα είναι ΤΡΟΙΚΑ Αυτό που θα υπογράψει ο συριζα είναι ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η αριστερά σημειολογικά δίνει τρομακτική σημασία στις λέξεις. Μήν πέσουμε στη λούμπα. Οι όροι που χρησιμοποιούμε (να ακούν κάποιοι αφελείς πανελίστες της ΝΔ) είναι ΤΡΟΙΚΑ και ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Τα βαφτίσια των πονηρών ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ ιεραξ 21/02/2015 08:44:16

   Nαι, αλλά σου λένε δεν υπάρχει πλέον Τρόικα. Υπάρχουν οι Θεσμοί. Η σαρδέλλα θα ονομάζεται κοτόπουλο...Και φυσικά με την κατάλληλη προπαγάνδα, οι υπνοβάτες (δηλαδή η πλειονότητα των πολιτών-υπηκόων) θα το χάψουν. Εχεις να κάνεις με κομμουνιστές εδώ, με τεράστια πείρα στην προπαγάνδα...

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Λιψ 21/02/2015 16:16:39

    ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
    TO ΣΚΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ -ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ(ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ),. ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ -ΓΕΦΥΡΑ ,Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ, Η ΤΡΟΙΚΑ -ΘΕΣΜΟΙ,Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ- ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ,ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ,
    ΤΟ 751- ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ,ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ -ΘΑ ΔΟΥΜΕ , Κ Α Μ Μ Ι Α ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ , ΤΑ 11 ΔΙΣ ΤΟΥ ΤΧΣ- ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ, ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΕΑΝ ΜΑΣ
    ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΝΕΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΣΑΜΕ. ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ...... ΠΟΣΟ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ?

   • Γεωργιος avatar
    Γεωργιος @ Λιψ 21/02/2015 16:24:29

    Oι καλογεροι οταν ειναι νηστεια βαφτιζουν το κρεας φακη και το τρωνε κανοντας και το σταυρο τους για το θαυμα που αξιωθηκαν

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ιεραξ 21/02/2015 16:17:47

   Δεν είναι καν βαπτίσια. Είναι συνώνυμα και μόνο για χαϊβάνια έχει νόημα η αλλαγή των όρων. Η ουσία δεν άλλαξε ούτε 1%.

 3. Fotini avatar
  Fotini 21/02/2015 01:35:10

  Πικρή ἡ νικη γιά τόν ΑΣ. Ποιός εἶναι τώρα ὁ μνημονιακός καί ποιός ὁ ἀντιμνημονιακός πρωθυπουργός;;;;;;

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Fotini 21/02/2015 10:25:47

   Ολοι καλή μου τώρα είμαστε μνημονιακοί .Αμφότεροι οι καππαδόκες του κυβερνητικού συνασπισμού και οπωσδήποτε εμείς οι αποδώ που μας κατηγορούσαν.

 4. JPGR avatar
  JPGR 21/02/2015 02:06:48

  Διαβάστε ποιά είναι η αλήθεια για την συμφωνία στο BLOOMBERG: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-20/scoreboard-here-s-what-each-side-got-in-the-greece-negotiations?preview=true

  • JPGR avatar
   JPGR @ JPGR 21/02/2015 11:30:47

   Το άρθρο του BLOOMBERG στα ελληνικά! Βαφτίσαμε την Τρόικα "Θεσμοί" και το Μνημόνιο "Δανειακή Σύμβαση": http://www.protothema.gr/economy/article/453536/bloomberg-ti-kerdise-kathe-pleura-stis-diapragmateuseis-tou-eurogroup/

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 21/02/2015 02:21:00

  Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματικότητα θα ερμηνευτεί διαφορετικά από τον κόσμο. Ο κόσμος ούτε κατάλαβε τι υπέγραψε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Να τα πάρουμε ένα-ένα: Πρώτον, στη συμφωνία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τήρηση των "δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης". Έτσι λέγεται τώρα το Μνημόνιο. Άρα, όλα είναι όπως ήταν ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων. Δεύτερον: Η υποτιθέμενη επιτυχία της κυβέρνησης είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα διότι "θα ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση". Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν θα μας χαρίσουν τίποτε, αλλά θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν φταίμε εμείς, εάν δεν πάει και τόσο καλά η ανάπτυξη - είσπραξη των εσόδων. Το δεύτερο είναι ότι αυτά τα κοθώνια του ΣΥΡΙΖΑ, στην άσκηση της απατεωνικής που έχουν γίνει ήδη μάστορες, είναι ικανά να εξωκείλουν κι άλλο την οικονομία, για να μπορούν να πούνε στους ξένους "είδατε, δεν πάμε καλά, μειώστε μας κι άλλο τον στόχο του πλεονάσματος", ώστε να δείξουν ότι τάχα τα κατάφεραν καλύτερα από τον Σαμαρά, ενώ στην πραγματικότητα θα προκαλούν μόνοι τους την ύφεση! Το χειρότερο όλων είναι ότι οι ξένοι (όπως έκαναν το 2010-2011) δεν θα μειώνουν τον δημοσιονομικό στόχο όσο θα είναι η ύφεση, αλλά θα λένε, να δεχτούμε εμείς να πάει λίγο πίσω ο στόχος και να καλύψετε το υπόλοιπο με νέα μέτρα! Αυτό λέει η εμπειρία του 2010-2011, αλλά οι τύποι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Τρίτον, ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα θα περνάει από την έγκριση της τρόικας, που αυτή θα λέει τι επιπλέον προσπάθειες πρέπει να κάνουμε εμείς και τι θα δεχθούν αυτή λόγω του ότι η οικονομία δεν θα πηγαίνει καλά. Δηλαδή μια από τα ίδια. Επιστροφή, όχι στο 2012, αλλά στο 2011! Ακόμη χειρότερα! Τέταρτον: Όπως είπε και ο Βαρουφάκης, όλα εξαρτώνται από το αν θα κάνουν δεκτές τις "μεταρρυθμίσεις" που θα τους πάμε μέχρι τη Δευτέρα. Τις οποίες, λέει, να μας κάνουν προτάσεις τα κόμματα! Ομολόγησε δηλαδή ο τύπος ότι δεν έχει ιδέα τι θα μπορούσε να τους προτείνει! Μιλάμε βέβαια για να πάνε λίγο παραπέρα από κοινότοπες αερολογίες περί "πάταξης της φοροδιαφυγής". Αν δεν θα γίνουν δεκτές οι "μεταρρυθμίσεις" - και γιατί κάτι μου λέει ότι δεν θα γίνουν δεκτές; - τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφτιλιστεί τελείως (άσχετα αν οι περισσότεροι δεν θα το καταλάβουν) αποδεχόμενος όλες τις "δεσμεύσεις" της "δανειακής σύμβασης" και συμφωνία δεν θα φέρει, έτσι όπως πάμε! Πέμπτον, ο Βαρουφάκης νόμιζε ότι μπορεί να τους τουμπάρει λέγοντας "δώστε μας μια συμφωνία γέφυρα τώρα και μέχρι τον Αύγουστο θα σας παρουσιάσουμε εμείς το πρόγραμμά μας που, εχμ, να, τώρα το φτιάχνουμε". Αυτοί όμως του την έκαναν γυριστή και του είπαν "φτιάξτο μέχρι τη Δευτέρα να το δούμε". Και τώρα πρέπει να το φτιάξει, από εκεί που δεν είχε ιδέα ως τώρα τι να τους πει για "πρόγραμμα"! Και τώρα λέει "να φέρουν τα κόμματα προτάσεις"! Τι θα γίνει τη Δευτέρα που θα τους παρουσιάσει παρλαπίπες; Δεν θα έχουμε συμφωνία, αυτό θα γίνει. Έκτον και κυριότερο: Θεωρώ τελείως λάθος τον τίτλο του άρθρου ότι "η Ελλάδα νίκησε". Πώς νίκησε; Επειδή δεν είχαμε από αύριο το πρωί όρια αναλήψεων στα ΑΤΜs; Μακάρι να είχαμε, θα ξεσκεπαζόταν η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα και να παιδαγωγούνταν ο κόσμος να καταλάβει με τι απατεώνες έμπλεξε και πού τον οδηγούν οι ολέθριες επιλογές του - όχι μόνον στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και τώρα, να στηρίζει δημοσκοπικά μια κυβέρνηση που προσποιείται ότι διαπραγματεύεται ενώ το μόνο που κάνει είναι απατεωνική. Η Ελλάδα λοιπόν ΕΧΑΣΕ. Έχασε, διότι όπως σωστά λέει το άρθρο, δεν είμαστε εκεί που την άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Η ΝΔ δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επικοινωνιακή φρενίτιδα της στιγμής και δεν κάνει να λέει "κέρδισε η Ελλάδα". Πρέπει να δείξει ακριβώς τι συνέβη, έχει υποχρέωση να ενημερώσει έστω και όσους θέλουν να ενημερωθούν. Δεν επιτρέπεται να πάει με την επικοινωνιακή φρενίτιδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και να μου το θυμηθείτε: Όλα αυτά γίνονται για να δοθεί χρόνος να ροκανιστεί ο Σαμαράς. Ήθελαν μερικές μέρες, ό,τι πάρουν, για να δώσουν την ευκαιρία να ροκανίσουν ο Κυριακός και όποιοι άλλοι μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Μακάρι να πάει καλά η Ελλάδα και ας ροκανιστεί ο Σαμαράς, όμως δεν πάει καλά η Ελλάδα. Έχουμε στην ουσία μια επιστροφή σε συνθήκες 2011, όπου έχουμε ένα δραματικό κλίμα στην πραγματική οικονομία που θα χειροτερεύσει και άλλο, το κράτος θα πληρώνει μόνον μισθούς και συντάξεις (αν έχει και γι' αυτά, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτά, προκειμένου να μην τον πάρουν με τις πέτρες), η ρευστότητα στην οικονομία θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα καθώς ούτε οι τράπεζες θα δίνουν το παραμικρό, ούτε το κράτος θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του (αλλά ούτε και κανένας άλλος). Κοντολογίς, χίλιες φορές να μας είχαν τραβήξει την πρίζα. Γυρίζουμε πίσω στο 2011 και η καταστροφή της οικονομίας ξαναρχίζει από εκεί που την άφησε ο ΓΑΠ. Για να μπορεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ "ιδού, σας μείωσα κι άλλο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ιδού τα καταφέρνω καλύτερα από τον Σαμαρά", ενώ η χώρα θα διαλύεται. Θα ζήσουμε το 2010-2011 σε ένα fast forward και θα ευχόμαστε να μας είχαν τελειώσει με τη μία. Αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα!

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 21/02/2015 09:40:25

   ''Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματικότητα θα ερμηνευτεί διαφορετικά από τον κόσμο. Ο κόσμος ούτε κατάλαβε τι υπέγραψε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.'' Μη φοβάστε. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά, κάθε υποβάθμιση ή αποκατάσταση της ισορροπίας στην καθημερινή του ζωή. Εκεί θα κρίνει τελικά κι εκεί έκρινε.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 16:21:12

    ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΤΑ 3 ΔΙΣ ,Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 25 ΔΙΣ,ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΓΙΑΤΙ "ΑΣΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ" , ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΕΤΑ ...ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΙΣΟΥΝΕ .ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

  • ΠανΖ74Μεσ avatar
   ΠανΖ74Μεσ @ Διογένης 21/02/2015 10:42:30

   +10000000

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 21/02/2015 16:23:53

   Το 4ο σημείο είναι πολύ σημαντικό! Θέλει ο παντογνώστης καθηγητής προτάσεις από τα κόμματα για μεταρρυθμίσεις; Ας πάρει την ευθύνη πάνω του όπως έκανε στη διαπραγμάτευση. Τι δουλειά έχει η αντιπολίτευση να μοιραστεί κυβερνητική ευθύνη; Ο Σύριζα δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει; Ας το κάνει και να ξεχάσει συνενοχές για τις αποτυχίες του. Ήδη με 1 μήνα παρά μέρες στην διακυβέρνηση και ότι είχε υποσχεθεί στα οικονομικά το έχει πάρει πίσω. Δεν ξανάγινε τέτοιο ψέμα και παραμύθι να φανερώνεται τόσο γρήγορα!

 6. alex23 avatar
  alex23 21/02/2015 02:27:31

  θα διαφωνησω με τον τιτλο γιατι ενα νεο μνημονιο δεν ειναι νικη για την ελλαδα..οχι οταν η προηγουμενη πολιτικη λυση ηταν καλυτερη.. αλλα τουλαχιστον παραμενει ζωντανη η χωρα.. ο τσιπρας και ο καμμενος ταπεινωθηκαν αλλα επειδη κρατανε τους καναλαρχες με τα χρεη, ο λαος θα καταλαβει τι εγινε σε βαθος χρονου... ο βαρουφακης μετα απο ενα μικρο διαστημα θα γινει και εσωτερικα το μαυρο προβατο και η ιφιγενεια των μμε για το νεο μνημονιο... και οι γερμανοι στειλαν το μηνυμα οτι οποιος δεν σεβεται τους κανονες και τα χρηματα τους θα εχει την τυχη του τσιπρα..αρα ολοι οι υποψηφιοι στις χωρες που εχουν εκλογες απο εδω και περα θα ξερουν οτι την επομενη των εκλογων τους δεν θα πρεπει να φερθουν οπως οι ελληνες, αν θελουν να κερδισουν κατι..

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 21/02/2015 02:48:08

  Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Η αποδοχή από την κυβέρνηση του προγράμματος βιωσιμότητας του χρέους που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2012 σημαίνει ότι αποδέχονται τον στόχο για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% το χρόνο από εδώ και πέρα! Μόνον για το 2015 γίνεται μια εξαίρεση και λένε, θα λάβουμε υπόψη μας την τρέχουσα συγκυρία. Και επίσης, αποδέχονται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, που παίζουν ρόλο στη μείωση του χρέους (αυτά είναι τα "financial proceeds", που προφανώς κανένας πανηγυρίζων Συριζαίος δεν κατάλαβε τι ακριβώς είναι). Ο Σόιμπλε όμως έκανε ένα λάθος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να εξηγήσει σε κανέναν ψηφοφόρο του τι ακριβώς συμφωνήθηκε! Δεν κατάλαβε ο έρμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια συμφωνία που επί τέσσερις ημέρες (μέχρι να απορριφθεί ξανά την Τρίτη από τους εταίρους!) θα την παρουσιάζει στα τηλεοπτικά πάνελς και θα πανηγυρίζει και το πόπολο από κάτω θα χειροκροτά εκστασιασμένο! Δεν έχει αντιληφθεί την πολιτική ανωριμότητα αυτού εδώ του λαού, που είναι και η πηγή όλων των προβλημάτων μας, εντέλει. Οπότε, είμαστε εκεί ακριβώς που ήμασταν και χθες. Χωρίς συμφωνία. Με μόνη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε τα πάντα εκτός από τον πλήρη στόχο 3% για το 2015. Θα δείτε ότι και οι Λαφαζάνηδες θα συμφωνήσουν. Διότι η νομιζόμενη "ξεφτίλα της ΝΔ", όπως νομίζουν ότι όντως είναι έτσι λόγω της δήθεν επιτυχίας για το πλεόνασμα του 2015, θα είναι ισχυρό κίνητρο για αυτούς για να υπερψηφίσουν και να στηρίξουν τη συμφωνία. Καλύτερα. Έτσι θα ξεφτιλιστούν όλοι μαζί. Και μετά δεν θα μπορούν να πουν ότι η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά, εχμ, δεν ήταν και τόσο αριστερή. Όλοι μαζί στον πάτο και στον απόπατο της ιστορίας. Η έρμη η χώρα τι φταίει που μέρα με τη μέρα καταστρέφεται όλο και περισσότερο...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Διογένης 21/02/2015 03:20:04

   Διαφωνώ με την σε δύο δόσεις προσέγγισή σας...Κατ΄αρχάς, βέβαια, το να επαναλαμβάνετε συνεχώς την δήθεν ανωριμότητα του ελληνικού λαού νομίζετε ότι είναι καλό για τη ΝΔ? Ποιός διαπαιδαγώγησε τον λαό έτσι και εξ άλλου δεν ήταν ο ίδιος λαός που ψήφισε παλιότερα και τη ΝΔ?...Επίσης αν μας έβγαζαν την πρίζα γιατί θα ήταν καλύτερα για τη ΝΔ?...Τι θα παραλάμβανε?...Και θα πρέπει να χαιρόμαστε αν η χώρα βυθισθεί στο χάος?...Αντίθετα νομίζω ότι η απόφαση αυτή του Eurogroup είναι ισορροπημένη. Εξαναγκάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα και ρεαλισμό (αν έχουν) και δίνει μισή ανάσα στην χώρα...Ουσιαστικά τους λέει ότι, για να σας εμπιστευθώ, δείξτε μου γρήγορα ότι ξέρετε τι θα κάνετε...Δίνει χρόνο (που πιστεύω ότι δικαιούνται) αλλά λιγότερο απ΄ότι ζητούσαν και ελάχιστο χώρο για να κάνουν του κεφαλιού τους...Αν αποδειχθούν ανίκανοι, τουλάχιστον η χώρα θα βρίσκεται καλυμμένη...Είδομεν...Ψυχραιμία...

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ Αιρετικός 21/02/2015 07:28:43

    Μαλλον δεν καταλαβατε τι ειπε ο Σοιμπλε. «Θεωρώ πολύ δύσκολο να εξηγήσει αυτή η κυβέρνηση το πρόγραμμα που υπέγραψε στους ψηφοφόρους που την επέλεξαν»

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Vassilis 21/02/2015 09:38:05

     Τι να πεί όμως κι ο Σόϊμπλας, όταν είχε υποσχεθεί στον μέσο εγκεφαλικά ακατέργαστο Γερμανό, το ...λειώσιμό μας; Πως δεν τον άφησαν οι Αμερικανοί;

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 14:17:52

      Eχεις πλακα παντως. Εγκεφαλικα ακατεργαστος λαος ? Ενω εμεις ειμαστε ο εξυπνοτερος που ζουμε στην πιο ομορφη χωρα στην γη. Και επειδη ειμαστε οι εξυπνοτεροι, εχουμε την απαιτηση να ζουμε με δανεικα απο τους εγκεφαλικα ακατεργαστους. Αγαπητη μου, η λυση ειναι μια. Αληθεια, ρεαλισμος και να ξεκινησουν οι μηχανες. Οχι πλεον φοροδιαφυγη απο παντου, οχι αρπαχτες και μιζες, οχι υποσχεσεις περι αυξησεων , περι λεφτα υπαρχουν κλπ. Χρειαζομαστε υπευθυνους πολιτικους και υπευθυνους πολιτες....

     • Πάρης ο όμορφος avatar
      Πάρης ο όμορφος @ Ρεαλιστης 21/02/2015 18:03:15

      Κι εσύ έχεις πλάκα, που άλλα σου λένε, άλλα καταλαβαίνεις, και πέρα βρέχει απαντάς. Εκτός θέματος και μεταξεταστέος.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Πάρης ο όμορφος 22/02/2015 01:32:35

      Yπερασπιση?????

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ρεαλιστης 22/02/2015 18:38:17

      Η ίδια σαλταρισμένη είναι,μη τσιμπάς...

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 16:28:02

      Ποιος δε τον άφησε; Για αυτό δεν σήκωνε τηλέφωνο από τον υπ. οικ. των ΗΠΑ χθες όλη μέρα; Για μάθε και ενημερώσου καλύτερα που ελπίζεις σε αυτούς που καταστρέφουν χώρες, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και δημιουργούν εκτρώματα τύπου ISIS...

     • Πάρης ο όμορφος avatar
      Πάρης ο όμορφος @ Γεώργιος Τ. 21/02/2015 18:07:37

      Οι Αμερικανοί είτε τους αγαπάς είτε όχι, ΕΛΕΓΧΟΥΝ και τους Γερμανούς. Όσο για το ότι ...δεν σήκωνε ο πυροβολημένος εφοριακός και καλά το τηλέφωνό του όλη μέρα, στις ...απεγνωσμένες κλήσεις του αφεντικού, πες στους ξύπνιους που σε παραμυθιάζουνε, να πάνε για κανένα εξορκισμό.

     • Πάρης ο όμορφος avatar
      Πάρης ο όμορφος @ Πάρης ο όμορφος 21/02/2015 18:13:22

      ...Διαθέτουν στίβες άπλυτων της πειναλέας Ανατολικογερμανίδας διπλοπρακτόρισσας, συν τις αποδειξούλες που καίνε το ''βαποράκι'' μιζαδόρο με τις ρόδες. Στην τσίτα λοιπόν και τις μαγκιές, όπου τους παίρνει. Μπορεί να γονατίζουνε μπροστά τους κάτι εκβιαζόμενα Πρωθυπουργάκια του Νότου, αλλά οι ίδιοι ξέρουν να βαράνε προσοχή στους ανωτέρους που τους ''κρατάνε''. Έστω και με λίγα νάζια.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Πάρης ο όμορφος 22/02/2015 01:35:09

      Σωπα!!!!!! Ουτε η CIA ουτε το Ολυμπια τα γραφουν αυτα> Ποτε ψεκασε παλι και δεν το καταλαβαμε?

     • airman avatar
      airman @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 18:08:43

      Περαστικά σας! Καλό κουράγιο! Πρώτη φορά αριστερά-λίγο πιο δεξιά-λίγο πιο δεξιά-λίγο πιο δεξιά-κι άλλο λίγο πιο δεξιά, εκεί-εκεί φτάνει για την ώρα!

     • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
      ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Άλυτη Εξίσωση 22/02/2015 09:52:00

      H ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ"ΕΙΠΕ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑ ". ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ . ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ........

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Vassilis 21/02/2015 10:21:35

     Δεν ακούω ποτέ, μόνο, τον Σόϊμπλε...

  • intruder avatar
   intruder @ Διογένης 21/02/2015 18:14:57

   Διογένη,από την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με την συμφωνία του 2012 θα μειώνονταν αυτομάτως τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.Τώρα πλέον και με δεδομένο ότι ο Βαρουφάκης εξακολούθεί να έχει ως πρωτεύοντα στόχο όπως είπε και στην συνέντευξη τύπου αηδίες όπως τα perpetuals και τα swaps για το χρέος αμφιβάλλω κατά πόσο θα τηρηθούν οι δεσμέυσεις των εταίρων ή εν πάσει περιπτώσει θα μας ψήσουν το ψάρι στα χειλη μέχρι να το κάνουν.

 8. Λιψ avatar
  Λιψ 21/02/2015 03:42:10

  Μην αμφιβάλλετε ότι, λόγω τεράστιας πείρας της Αριστεράς στην προπαγάνδα και την οργουελλικού τύπου λεξιπλασία (η εμπειρία της ξεκίνησε με τους Ιακωβίνους, στη ριζοσπαστική φάση της Γαλλικής Επανάστασης) τα πρόβατα, συγγνώμη, ο λαός, θα καταπιούν πολύ εύκολα ό,τι τους σερβιριστεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ήδη η Τρόικα βαφτίστηκε "θεσμοί", λες και η Τρόικα δεν εκπροσωπούσε τους τρεις "θεσμούς", δηλ, τους πιστωτές, λες και έρχονταν εδώ ως ιδιώτες, κάτι σαν ντετέκτιβ ας πούμε. Εδώ ο Σύριζα πέτυχε το μοναδικό στην Ελλάδα, να οργανώνει επί συνεχείς ημέρες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, ακόμα και με πολικό ψύχος. Κάτι που πραγματικά θυμίζει Βόρεια Κορέα και καταδεικνύει τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της μαρξιστικής σκέψης και πράξης. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι υπουργοί και τα στελέχη του μιλάνε για ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ αλλαγή με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και όχι για πολιτική αλλαγή. Ο θλιβερός Πάκης είναι απλά ο χρήσιμος ηλίθιος της όλης ιστορίας και καταδεικνύει την ανεπάρκεια του σημερινού πολιτεύματος της "Προεδρευομένης" με Πρόεδρο ζωντανή κούκλα... Μικρή χαραμάδα ελπίδας αφήνουν οι αντιδράσεις για τον αντιαισθητικό τροτσκιστικό δεινόσαυρο που ανέλαβε το ΥπΠαιδείας και ακούει στο όνομα "καθηγητής Μπαλτάς". Οι συμπλεγματικές δηλώσεις του περί "χιτλερισμού" για τα Πρότυπα Δημόσια Σχολεία (έχω και εγώ αποφοιτήσει από τέτοιο σχολείο) εξαγρίωσαν την κοινή γνώμη, εκτός φυσικά από τους κηφήνες και εξίσου συμπλεγματικούς αριστερούληδες που θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα.

  • George N avatar
   George N @ Λιψ 21/02/2015 08:52:09

   Η Αριστερά είναι οργουελλική από την φύση της αλλά αποτελεσματική προπαγάνδα πια λόγω internet δεν μπορεί να κάνει. Και φυσικά όχι μόνο αυτή. Οι "θεσμοί" αντί για το "τρόικα" πχ έχει ήδη γίνει μπούμερανγκ που φτάνει στα όρια της γελοιοποίησης και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 9. Λιψ avatar
  Λιψ 21/02/2015 03:44:43

  Το άλλο απίστευτο είναι ότι τους έδωσαν χρόνο μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσουν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, δεν έχουν τίποτα έτοιμο. Η απόλυτη προχειρότητα. Φαντάζομαι μέσα στις μεταρρυθμίσεις θα είναι και η μισθολογική αποκατάσταση των συνδικαλιστάδων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τον Λαφαζάνη, όπως έχει γραφεί...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Λιψ 21/02/2015 16:31:00

   Αυτό δε λέγαμε πολλοί; Δεν είχαμε εδώ και 3 εβδομάδες τίποτα συγκεκριμένο να προτείνουμε. Ούτε καν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ξέρετε... Το ποσοτικοποιημένο, το ρεαλιστικό, το σωτήριο.

 10. Honnan avatar
  Honnan 21/02/2015 07:51:55

  Τι λέτε ρε παιδιά; Εδώ η Αριστερά έγινε κυβέρνηση, στα Μνημόνια και στους θεσμούς θα κολλήσουμε τώρα; Και τι έγινε που δεν θα γίνουν αυτά που είχαν υποσχεθεί; Μήπως δεν το ξέραμε; Το θέμα ήταν να γίνει η Αριστερά κυβέρνηση. Δόξα τω Θεώ, έγινε. Ποια μνημόνια, τώρα...

  • airman avatar
   airman @ Honnan 21/02/2015 18:12:50

   Και η "για πρώτη φορά Αριστερά" Κυβέρνηση το πήρε "όλο δεξιά"! Και έχει ακόμα κι άλλες μανούβρες για να "παρκάρει"!

 11. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/02/2015 08:54:04

  Στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη τύπου ο Βαρουφάκης,έκανε δυό φορές το ίδιο λάθος,μιλώντας για ελλειματικούς αντί για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Κάτι τέτοια φαίνεται θα πέταγε στις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους ευρωπαίους δυό βδομάδες τώρα και τους έστειλε όλους στα κάγκελα,εμάς μας αρρώστησε από την αγωνία και ο Σόϊμπλε έγινε Μεταξάς...

  • ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ avatar
   ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/02/2015 10:17:06

   Φίλε Κυθήριε, περίμενε να κάνει αλλα δυό-τρία σαρδάμ ακόμα ο Βαρουφάκης και θα πέσει ο Τσίπρας για να τελειώσει η "αριστερή παρένθεση"...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ 21/02/2015 14:29:56

    Μακάρι φίλε Παρμενίδη,αλλά φοβάμαι,θα τα πληρώσουμε πανάκριβα μέχρι τότε...

 12. βαγόνι avatar
  βαγόνι 21/02/2015 08:57:32

  Θέμα οπτικής γωνίας: άν κριθούν με βάση την προεκλογική ρητορική τους, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη...άν,όμως, κριθούν βάσει δεδομένων συσχετισμών και δυνατοτήτων... έ, τότε, κάτι πέτυχαν..! Και κάτι άλλο, εκ των πραγμάτων : η "ευρωπαϊκή δεξιά", με αυτό το παλαιοδασκαλίστικο πρόσωπο του κ. Σόϊμπλε, αρχίζει να κλονίζεται... ελπίζω, να μή γίνει αυτό εξόδοις ημών! 'Ετσι κι'αλλοιώς, ο δρόμος μας είναι ανηφορικός...τώρα, περισσότερο απο ποτέ, χρειαζόμαστε άλλη πολιτική ατμόσφαιρα... οι Συριζαίοι με τον Καμμένο δεν αντέχουν, μόνοι τους, να σηκώσουν αυτό το βάρος... δεν θα κριθούν όμως μόνο αυτοί... η τελευταία πενταετία, μ'όλες τις πολιτικές παραλλαγές της, δεν εμφάνισε κάτι ξεχωριστό απο τις "παραδόσεις" της: ανεπάρκεια! Το πολύ προσεχές μέλλον θα κρίνει τους πάντες... και το λαό, άν κάτι αποκόμισε απο αυτό το long day's journey into night...!

 13. aris. aold avatar
  aris. aold 21/02/2015 09:29:07

  Εκλογές τον Ιούνιο Οποιος προσπαθεί να αξιολογήσει τις κινήσεις του Τσίπρα ως αρχηγού του Σύριζα του 3% θα οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα. Ο Τσίπρας κινείται πλέον ως επικεφαλής ενός 38% και έχει αντιληφθεί ότι ηγείται ενός κεντροαριστερού κόμματος και όχι ενός περιθωριακού αριστερού κόμματος, το οποίο κάποια στιγμή θα το αποκόψει από τον κύριο κορμό του Σύριζα. Ολες του οι κινήσεις από την στιγμή που έγινε πρωθυπουργός έχουν στόχο να εδραιώσουν την παρουσία του στο κέντρο και να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας. * Με τον προσεταιρισμό των τελευταίων Πασόκων Κατσέλη Μαρδάς Σπρίτζης αποφλοιώνει τελείως το Πασόκ. *Με τον Πανούση τρυγάει ότι απέμεινε από την Δημάρ. *Με την επιλογή του Καραμανλικού Παυλόπουλου στέλνει μήνυμα στην ζαλισμένη κεντροδεξιά ότι δεν είναι ο ακραίος Τσίπρας της ιστορίας Γρηγορόπουλου. Οσο η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση που κυριαρχείται από το σύνδρομο της αδικημένης γεροντοκόρης τόσο λιγότερο αποτελεσματική και ουσιαστική είναι.. *Την Χρυσή Αυγή ήδη την έχει πάρει η κάτω βόλτα. Το μόνο που απαιτείται για να σταματήσει η ηρωοποίηση της που απέφεραν οι απροετοίμαστες διώξεις είναι μια σωστή δίκη. *Το επόμενο διάστημα θα πιέσει εντονότερα το Ποτάμι. Η λαική εντολή που πήρε ήταν κρατήσει την χώρα στο ευρώ και να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Σε επίπεδο επικοινωνίας (όχι ουσίας) κατάφερε να περάσει στον κόσμο ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά.
  Η συμφωνία κρατάει την χώρα στο ευρώ όπως θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ενώ απονευρώνει την πολιτική της αντιπολίτευσης που θεωρούσε ότι θα πάει την χώρα στα βράχια. Παράλληλα για 4 μήνες γλιτώνει από τα δόντια των Γερμανών και έχει τον χρόνο να βρει κανάλια ποιο γόνιμης επικοινωνίας. Στους 4 μήνες ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να εδραιωθεί στην κυβέρνηση κινούμενος στο τρίπτυχο ανανέωση πολιτικού προσωπικού-αξιοκρατία- δικαιοσύνη. Ηδη στον τομέα της ανανέωσης έφερε στο προσκήνιο την γενιά των σαραντάρηδων προσεταιριζόμενος τους νέους. Σε επίπεδο δικαιοσύνης τα πράγματα είναι ποιο εύκολα. Αρκεί να δραστηριοποιηθεί η δικαιοσύνη σε μεγάλες οικονομικές υποθέσεις που βραδυπορεί. Θα ανοίξουν σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα που σε συνδυασμό με την φορολόγηση των γνωστών λιστών θα περάσουν στον κόσμο το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει. Στο κομμάτι της αξιοκρατίας θα κριθεί θετικά αν καταφέρει να κάνει βαθιές τομές στον δημόσιο τομέα. Ολα τα παραπάνω θα τα μαζέψει και θα κοιτάξει τον Ιούνιο να κάνει μια τελική συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους και όποια μέτρα απαιτούνται. Ο τελικός στόχος του είναι να πάει σε εκλογές μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου αυξάνοντας τα ποσοστά του και πετώντας στην θάλασσα τους ενοχλητικούς ώστε να έχει μπροστά του μια καθαρή από υποχρεώσεις τετραετία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ aris. aold 21/02/2015 15:17:25

   Γεια σου Άρη.
   Πάντα στοχεύεις κέντρο.

  • alex23 avatar
   alex23 @ aris. aold 21/02/2015 15:45:59

   ακομα και αν ειναι αυτος ο σχεδιασμος, η ευρωπη και ειδικοτερα η γερμανια εχει στειλει το μηνυμα οτι οι κανονες ειναι κανονες, ειτε εχεις μικρη ειτε μεγαλη νικη.. εκτος αν ο τελικος σχεδιασμος ειναι η δραχμη..η σταση του ατλαντικου παραγοντα θα δειξει συντομα που παει η κατασταση..για την ωρα μεσω αγγλιας παροτρυνει τους ελληνες να σηκωσουν προκαλουν την τυχη τους απεναντι σε αντιπαλους με φανερη διαπραγματευτικη ανωτεροτητα

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ aris. aold 21/02/2015 15:49:06

   Τα αντιμνημονιακά κόμματα, εχθές σβήστηκαν από τον εκλογικό τοπίο (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ). Έχοντας χάσει αυτό το βασικό έρεισμα, δηλαδή, "τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό", έχοντας επίσης ηθικό μειονέκτημα την υφαρπαγή ψήφων με προεκλογικά ψέματα ( αντί για το ηθικό πλεονέκτημα του αδοκίμαστου που δεν κυβέρνησε ποτέ ), ο σύριζα θα συρρικνωθεί σύντομα και τόσο περισσότερο, όσο περισσότερο χρόνο, παραμένει στην εξουσία...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ aris. aold 21/02/2015 16:35:20

   Τον Σεπτέμβρη θα έχει ψηφίσει νέα μέτρα με τα χάλια που έχει στην είσπραξη φόρων. Δεν έχει τόσο πολιτικό χρόνο. Μέχρι Ιούνιο θα έχουμε εκλογές ή δημοψήφισμα λόγω αποτυχίας στην αξιολόγηση και εξάντλησης ταμειακών αποθεμάτων με λήξη μεγάλων ομολόγων μπροστά.

  • George N avatar
   George N @ aris. aold 21/02/2015 17:45:38

   Το μόνο πρόβλημα με αυτά τα σενάρια είναι η καθημερινότητα. Αποδομεί τάχιστα. Και έτσι κινδυνεύουν να μείνουν ασκήσεις επί χάρτου όπως και τα άλλα σχέδια που κάναν άλλοι. Έχουμε 1,5 εκ ανέργους, 3 εκ συνταξιούχους με προβληματικό συνταξιοδοτικό για να το πούμε ευγενικά, 0,5 εκ μαγαζάτορες που κινούνται μεταξύ καφέ και σουβλακίου λες και είναι τρόλεϊ Παγκράτι, Κολιάτσου. Ιδιωτικούς που κάνουν ότι δουλεύουν γιατί τα αφεντικά κάνουν ότι τους πληρώνουν. Ένα κράτος φαλιμέντο σε παροξυσμό νομοθετημάτων δίκην επιθανάτιου ρόγχου και με τους μόνους που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, τις αγορές, τους επενδυτές, τώρα πια όχι μόνο δεν μιλιόμαστε αλλά βριζόμαστε. Και 8ετία να είχε ο Τσίπρας και 300 βουλευτές δικούς του με αυτά πέφτεις σε ένα χρόνο, βαριά σε δύο. Ανεξάρτητα από πλάνα η λογική είναι next και το mode ffwd.

  • airman avatar
   airman @ aris. aold 21/02/2015 18:21:52

   Και άμα το ξανασκεφτεί, ξεφορτωθεί τον αναγκαίο, ξεκόψει με Λαφαζανολαπαβίτσες και κάνει κίνηση-ματ! Σίγουρα θα του μείνουν 100 βουλευτές. Με 70 της Νέας Δημοκρατίας, 15 ποταμίσιους (όπως λέγαμε Mega-licious) και 10 του ΠΑΣΟΚ (λογικά κάποιοι θα τσινίσουν τουλάχιστον στην αρχή), πόσοι μαζεύονται;

   • airman avatar
    airman @ airman 21/02/2015 19:01:09

    Αυτό το σενάριο βέβαια προϋποθέτει κάτι σημαντικό. Να αλλάξει αρχηγό η ΝΔ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ aris. aold 21/02/2015 22:51:45

   Ευσεβείς πόθοι κρυπτοσυριζαίων. Με ποια λογική θα πάει σε εκλογές τον Ιούνιο; Ζητώντας τι;
   Νέα λαϊκή εντολή για ποιο πράγμα; Είναι μέγα λάθος να ερμηνευθεί η ψήφος στον Τσίπρα ως κάτι άλλο παρά αρνητική ψήφος. Θυμόμαστε όλοι πόσο συγκλόνιζε ο
   πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ τις λαϊκές μάζες, τώρα ο ψηφοφόρος με τι ταυτίζεται με τον Τσίπρα; Για τον πρώην Πασόκο ήταν το αριστερό πρόσημο και ο λαϊκισμός, για τον πρώην Νεοδημοκράτη η τιμωρητική διάθεση απέναντι στο κόμμα του. Ακόμη και τώρα, ο κόσμος γουστάρει την ψευτοδιαπραγμάτευση με τη λογική ότι τάχα "οι προηγούμενοι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν" και εννοούν ότι ποτέ δεν είχαμε
   τέτοιο αποτυχημένο σόου on camera, που να βλάπτει τόσο πολύ την ουσία του πράγματος, αλλά να δίνει μια προσωρινή ψευδαίσθηση πολιτικής παντοδυναμίας. Νομίζω ότι ήδη το χθεσινό αποτέλεσμα, ιδωμένο υπό το φως της ημέρας, έφερε αρκετή κρυάδα σε όλους τους παλαιούς και όψιμους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει τη δέσμη
   "μεταρρυθμίσεων" μέχρι την Δευτέρα. Μπορούμε όλοι να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Θα είναι μια λίστα που θα απορριφθεί πάραυτα και θα ξεκινήσει μετά μια νέα τρελή διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει στην υιοθέτηση σκληρών μέτρων και στην οριστική κυβερνητική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα. Κάτι
   αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στη ΝΔ του Σαμαρά από τις αρχές Νοεμβρίου 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012. Αλλά σε fast forward πλέον. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση. Τι θα κάνει εκεί ο Λαφαζάνης; Ή θα υπερψηφίσει και θα εξευτελιστεί μετατρεπόμενος
   σε έναν Συριζαίο Παναγιωτακόπουλο, ή δεν θα υπερψηφίσει και θα αποκοπεί ήδη από τώρα από το σώμα του λοιπού Σύριζα. Όπου Λαφαζάνης βάλτε και τους υπόλοιπους. Όλη η ιστορία γίνεται για τη διαχείριση των Λαφαζάνηδων. Σενάριο 1: Αν μετατραπεί αναίμακτα σε μνημονιακό κόμμα, ο εκφυλισμός του στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες όταν οι Θεσμοί (πρώην τρόικα) θα εξευτελίζουν τους "σκληρούς διαπραγματευτές" θα είναι ολικός. Η χώρα θα ζήσει ημέρες ΓΑΠ, τα μέτρα λιτότητας όπως βέβαιη μείωση συντάξεων και μεταρρύθμιση ασφαλιστικού θα αποτελέσουν ισχυρό σοκ, όχι μόνον για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όλους όσους δίνουν πίστη στα λεγόμενά του – και αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από 36%. Ο Τσίπρας σήμερα δεν εκπροσωπεί τίποτε ουσιώδες. Δεν
   εκπροσωπεί το 4% του παλιού καλού καιρού, εκπροσωπεί μόνον την ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Μνημονίου και της κόπωσης από τα συνεχή μέτρα λιτότητας. Αν και αυτός γίνει μνημονιακός, τι θα εκπροσωπεί πια; Ήδη έγινε μνημονιακός, το υπέγραψε, μένει μόνον η υλοποίηση. Όπως είπε και ο ίδιος ο Τσίπρας σήμερα, που δεν είναι χαζός, "τα δύσκολα είναι μπροστά μας", εννοώντας ότι τώρα μένει να εκτελέσει/υλοποιήσει τη μνημονιοποίηση του κόμματός του. Υπό τέτοιες συνθήκες, τι θα πάει να ζητήσει με εκλογές τον Ιούνιο; Σενάριο 2: Αν δεν είναι αναίμακτη η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, αν δηλαδή χάσει βουλευτές, υπάρχουν δύο υποσενάρια: Το ένα
   είναι ότι του φεύγουν σχετικά λίγοι βουλευτές και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Και εκεί ο εκφυλισμός είναι σχεδόν βέβαιος, αλλά θα είναι σταδιακός. Το δεύτερο υποσενάριο είναι ότι χρειάζεται και ψήφους της ΝΔ. Εκεί πια μιλάμε για μείζονα πολιτική κρίση, ο εκφυλισμός θα είναι άμεσος και πιθανότατα με το που θα στραφεί στη ΝΔ θα χάσει και άλλες ψήφους βουλευτών του.
   Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα μεταβατικό πρωθυπουργό, εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, και θα έχει τελειώσει πολιτικά ίσως ο ίδιος, ή αν επιβιώσει θα
   επιβιώσει ως αρχηγός ενός πολύ μικρότερου κόμματος, κάτι σαν «ριζοσπαστικό Ποτάμι». Και με το ένα και με το άλλο σενάριο, ο Τσίπρας δεν μπορεί να πάει σε πολιτική κυριαρχία. Θα είναι μια μάχη επιβίωσης, στην οποία το αξίωμα "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται" θα βρει
   άμεση εφαρμογή. Ένα άλλο σοβαρό σφάλμα της ανάλυσής σας είναι η παραδοχή ότι η χώρα δεν πηγαίνει στα βράχια ή ότι θα έχει δήθεν τέσσερις περίπου ανέφελους μήνες. Καμία
   σχέση με την πρασγματικότητα, δείχνει ελλιπή κατανόηση του τι παίχθηκε αυτές τις ημέρες και τι συμφωνήθηκε χθες. Καταρχάς να θυμίσουμε τις
   χθεσινοβραδυνές/σημερινές ανώνυμες δηλώσεις μέλους της ΕΚΤ ότι τώρα πια δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακών περιορισμών στις ελληνικές τράπεζες. Προχθές η ΕΚΤ το
   είχε διαψεύσει, όταν είχε βγάλει ένα τέτοιο δημοσίευμα η F.A.Z. Τώρα εμμέσως ομολογεί δηλαδή πια ότι δεν ήταν ψεύτικο το δημοσίευμα. Άρα, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και η καταστροφή αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Εάν την
   Τρίτη το πρωί έχει απορριφθεί από την τρόικα η ελληνική λίστα (το πιθανότερο σενάριο), δεν αποκλείεται να βιώσουμε και μερικές ημέρες/ώρες περιορισμών,
   μέχρι να "βάλουν μυαλό", με τα γερμανικά κριτήρια, οι Βαρουφάκηδες και οι Λαφαζάνηδες. Με όλη την πολιτική βλάβη που μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την κυβέρνηση. Στους τέσσερις δήθεν "ανέφελους" μήνες που θα ακολουθήσουν, η χώρα θα στενάζει για μετρητό. Με δεδομένη και την κατάρρευση των εσόδων, οι εκκρεμείς δόσεις πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ήδη η προθεσμία που του θέτει η χθεσινοβραδυνή συμφωνία είναι μέχρι τον Απρίλιο και αφήνουν και δύο μήνες να δουν πώς θα πάει η εφαρμογή. Αλλά λεφτά θα χρειαστεί πολύ νωρίτερα. Τι θα κάνει; Ήδη η αγορά στενάζει, δεν πληρώνει κανένας κανέναν, σχέδια για επενδύσεις ματαιώνονται, η ύφεση ξαναχτυπάει για τα καλά την πόρτα της χώρας και η διάθεση για εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων πολύ μειωμένη. Καμία καμπάνια δημοσιότητας περί συλλήψεων, κατασχέσεων και πεσίματος του ουρανού στο κεφάλι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εντυπωσιάσει κανέναν. Το "δεν πληρώνω" είναι κοινωνική υπόθεση πλέον και η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της κοινωνικής υπόθεσης – έκφραση των μειωμένων αντοχών του Νεοέλληνα στην αβάστακτη πίεση πέντε ετών Μνημονίου. Αν ένα μήνα δεν μπουν ολόκληρες οι συντάξεις, τι θα κάνει; Αν έναν μήνα δεν μπουν ολόκληροι οι μισθοί, τι θα κάνει; Εργολάβοι, γιατροί, προμηθευτές του δημοσίου θα μείνουν πάλι απλήρωτοι και αυτό θα εντείνει και άλλο τα υφεσιακά φαινόμενα. Θα είναι μια μάχη όχι με το χρόνο, αλλά με τη μέρα και με τις ώρες. Όπως ακριβώς ήταν και την Παρασκευή το βράδυ. Γενικά μου φαίνεται ότι η ανάλυση που λέει ότι "δεν
   έπεσε η χώρα ακόμη στα βράχια, άρα, λάθος έχει η ΝΔ και φέρεται σαν αδικημένη γεροντοκόρη", άρα, "είδατε, ακόμη δεν καταστραφήκαμε" δείχνει πόσο χαμηλά θέτει τον πήχυ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και φανεροί και κρυφοί υποστηρικτές της. Εάν ο πήχυς των προσδοκιών είναι το να μην καταστραφούμε ολοσχερώς, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα, ακόμη και εάν καταφέρουμε, Θεία Χάριτι, να μην καταστραφούμε ολοσχερώς. Τέλος, η αντιμετώπιση της ΝΔ ως "αδικημένης γεροντοκόρης" παραβλέπει ότι το έργο των δυόμιση ετών Σαμαρά στην εξουσία ήταν τόσο σημαντικό
   και σπουδαίο, όσο χαμηλή ήταν η δυνατότητα του κόσμου να αντιληφθεί τι συνέβη και τι συμβαίνει. Προφανώς όμως αυτή η αντιμετώπιση προέρχεται από ανθρώπους που πίστευαν ότι τα πλεονάσματα ήταν ψεύτικα, η ανάκαμψη παραμύθι, η έξοδος στις αγορές δεν συνέβη ποτέ και η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν στη φαντασία του Χρύσανθου. Ε, με τέτοιο λαό δεν πάμε μπροστά. Τα αξίζουμε όσα ακόμη θα μας συμβούν...

   • jerom avatar
    jerom @ Διογένης 21/02/2015 23:41:57

    Ε, να αλλάξουμε επιτέλους λαό, να ικανοποιηθείς και συ βρε @Διογένης.

   • airman avatar
    airman @ Διογένης 22/02/2015 11:20:39

    Η κυρία Δούρου που είναι; Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή έκανε το "κονέ" του σημερινού Πρωθυπουργού με την "άλλη όχθη" πέραν του Ατλαντικού. Τώρα βέβαια το γεγονός ότι το "όχημα" ΣΥΡΙΖΑ πάει προς "ΤΙΤΑΝΙΚΟ" μάλλον αλλάζει τα δεδομένα. Καιρός κάποιοι πέριξ του Πρωθυπουργού να θυμηθούν ότι υπήρξε και συνεργάτης του Άκη;

 14. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 09:34:58

  Σιγά να μην υπήρχε στην Ελλάδα άνθρωπος που πίστευε πως θα πηγαίναμε στη φωλιά των όρνεων να απαιτήσουμε πιο έντιμη αντιμετώπιση κι αυτοί θα μας τα έδιναν όλα! Όταν είσαι αλυσοδεμένος και σε ανάγκη δανεικών, μονάχα παίζοντας ''ακραία'' έχεις κάποιες πιθανότητες, να ταράξεις το βάλτο. Είμαστε μόνο στο ξεκίνημα, σκληρών επαναλαμβανόμενων μαχών. Σαν αρχή, ας μην είμαστε μίζεροι, κρίνονται θετικά τα αποτελέσματα. 'Οταν θα δούμε και το περιεχόμενο των ''μεταρρυθμίσεων'', τότε θα έχουμε σαφέστερη εικόνα. Ο Σόιμπλας πάντως , κρίνοντας απ΄το παρελθόν, ελπίζει πως θ΄αποδειχτούμε γι άλλη μιά φορά ασυνεπείς, αφερέγγυοι και αναποτελεσματικοί, έτσι ώστε να του δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει ξανά σε ανθρωποκτόνα ''μέτρα διόρθωσης'', που θα εξυπηρετούν τις αιμοβόρες του ορέξεις. Καιρός να διαψευσθεί, να ηττηθεί και να λουφάξει. Το τσουνάμι από Ισπανία όλο και πλησιάζει κι εκεί, παιχνίδια, προσβολές κι εκβιασμοί δε θα χωράνε, γιατί το τίμημα δεν είναι διαχειρίσιμο. Ας εκμεταλλευτούμε τώρα στο έπακρο το χρόνο που κερδίσαμε με την πίεση των ΗΠΑ, τη συνδρομή της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Γιούνκερ (λόγω αμοιβαίου συμφέροντος) και ας φροντίσουμε να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, βρίσκοντας-δημιουργώντας επί τέλους το δρόμο προς την ανάπτυξη, μην περιμένοντας άπραγοι να έρθει κάποια μέρα, αυτή σ΄εμάς....

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 14:01:23

   Τί λες φίλτατε; Δηλ. να ευγνωμονούμε τον Τσίπρα και αυτόν τον αλαζόνα Βαρουφ για το γεγονός ότι , ότιδήποτε εξήγγειλαν προεκλογικά (και μετεκλογικά) θα πρέπεει να το πάρουν τώρα πίσω; Δηλ. ή οι άνθρωποι ήταν άσχετοι τελείως ή υπέβοσκε κάτι άλλο. Θέλω να πιστέψω το πρώτο. Και ήταν ανάγκη να γίνουν εκλογές (που κόστισαν και κάποια εκατομμύρια) στα δύο χρόνια(!) για να κάνουν αυτά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο άθλος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρόνο να έχει απέναντί της το σύνολο σχεδόν (ο Κύπριος υποικ φαντάσου δεν κατάλαβε τί ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση) των εταίρων της στην ΕΕ και να χάσει μάλιστα και τα 10,6 δις του ΤΧΣ που πέρασαν πλέον στον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και δη της ΕΚΤ. Πράγματι πολύ θετικό αποτέλεσμα! Δεν θέλω να γράψω άλλα γιατί είμαι πολύ φορτισμένη από το γεγονός ότι εκτός όλων των ανωτέρω που ανέφερα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου (αλλο νούμερο κι αυτό που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τον τουρκο αρχηγό Π.Α. αυτοπροσώπως παρακαλώ, πάνω από τα κεφάλια μας -εμείς που κατοικούμε- στα νησιά του Αιγαίου και ο οποίος ξεφώνιζε σαν κυράτσα ότι χάθηκε η εθνική κυριαρχία και παραχωρήθηκε μάλιστα από τον Α.Σαμαρά) με θεωρεί , μειωμένης ευαισθησίας και αντίληψης πολίτη αφού επιβραβεύει τους μπαταχτσήδες με τις 100 δόσεις, ενώ εγώ ξεπλήρωσα όλες τις υποχρεώσεις μου στο κράτος. Ουαί υμιν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, μια συγνώμη μόνον....

   • sender avatar
    sender @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 21/02/2015 14:17:09

    Δεν είχαμε καταλάβει,ότι όταν αναφέρονταν σε διαγραφή χρέους και επαχθές χρέος,εννοούσαν τα χρέη των εντός Ελλάδος λαμογιών.Είναι η νέα θεωρία περί δικαίου και δημοκρατίας.Και άριστη μέθοδος επιβράβευσης της διαφθοράς και ανατροπής του αξιακού συστήματος μιας χώρας,το οποίο οι πολίτες της παρέβαιναν αλλά τουλάχιστον ένιωθαν μια κάποια ενοχή.

   • Ποταμίσιος Χάνος avatar
    Ποταμίσιος Χάνος @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 21/02/2015 18:31:29

    Κοίτα να δείς αγαπητέ κύριε Γιαδικιάρογλου. Στον μήνα επάνω, είναι πολύ αστείο που ανεβαίνετε στα κάγκελα όλοι εσείς οι μη ψηφίσαντες τους Συριζαίους, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά σας για την τάχα διάψευση, όσων τους εμπιστεύτηκαν!!! Αφήστε εκείνους να θυμώσουν. Τον Τούρκο δε, γιατί αλήθεια δεν τον καταρρίψατε και κάνατε τις κότες τόσα χρόνια που παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας; Ξαφνικά ζητάτε σιδερένια πυγμή απ΄τους ..ΤσιπροΚαμμένους; Είσαι αφελής ή μήπως κουτο-υποκριτής, που δεν κάνει ούτε τον κόπο να κρυφτεί; Πλάκα έχεις. Όσο για τις 100 δόσεις, είχες και τα έδωσες. Για να εισπράξει το κράτος όμως και από αυτούς που δεν πολυέχουν, οφείλει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες, κάπως. Κανέναν δεν βοηθά η μικροψυχία του μέσου βολεμένου λεχρίτη νοικοκυραίου, που κλαίγεται γιατί ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και απαιτεί να πάνε στο απόσπασμα οι μη έχοντες. Έλα, θα σου δώσουνε κι εσένα μιά καραμελίτσα, που ήσουνα τόσο καλό παιδί. Μην κλαίς. :)

    • George N avatar
     George N @ Ποταμίσιος Χάνος 21/02/2015 19:26:28

     Η μείωση του φόρου σε όσους δεν έχουν πληρώσει οδηγεί στο να μην πληρώνει στην συνέχεια κανένας. Αν κάποιος δεν είχε δεν έπρεπε να του έχει ζητηθεί φόρος (και επομένως πρέπει να διαγραφεί η απαίτησή στο σύνολό της) αν απλά δεν πλήρωσε πρέπει να πληρώσει όλο το φόρο και μια λογική προσαύξηση. Το ίδιο και με τα κόκκινα δάνεια. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνήθεις τραπεζικές πρακτικές δεν λύνουν το πρόβλημα και έχουν κοινωνικό αντίκτυπο οφείλει να νομοθετήσει αλλά ταυτόχρονα να βάλει και τα λεφτά από τον προυπολογισμό πχ πληρώνοντας τους τόκους του στεγαστικού όσων δεν έχουν ενώ οι τράπεζες να συμφωνήσουν στο πάγωμα της πληρωμής κεφαλαίου για κάποιο διάστημα. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει μια κυβέρνηση είναι να αποσταθεροποιεί τις μελλοντικές εισπράξεις ή τις τράπεζες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την συμφωνία που έκλεισε όλα αυτά θα της εξηγηθούν. Την Τρίτη θα παραλάβει ένα αντίτυπο του...Market economy for dummies!

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Ποταμίσιος Χάνος 21/02/2015 19:39:27

     Κοίταξε κύριε Π.Χάνε. Για το θέμα των Τούρκων στο Αιγαίο έχει ο κ.Τσιπροκαμμένος το προνόμιο να "υποδεχθεί" τον τουρκο αρχηγό π.α., ο οποίος, παραβίάσε κάθε έννοια "εθνικής κυριαρχίας" (ο τσιπροκαμμένος δεν τάλεγε;) και να φτάσει στο κέντρο του Αιγαίου, με συνοδεία μάλιστα πολεμικών αεροσκαφών και να φωτογραφίζεται. Ετσι, έτσι σας πονάει έ; όπως έλεγε και ο Τσοβόλας.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Ποταμίσιος Χάνος 22/02/2015 01:50:15

     Ενω εσας θα σας διορισουν? Αν οχι τι θα σας δωσουν? Και σοβαρα τωρα , σας πειραζει που σε 2 εβδομαδες φανηκε η αδυναμια του Συριζα? Σας πειραζει που τους αλλους τους λεγατε γερμανοτσολιαδες? Τωρα αυτοι τι ειναι? Εκβιασαν και εριξαν μια κυβερνηση με υποσχεσεις. Τωρα πολυ συντομα θα υποστουν τις επιπτωσεις αυτων που εκαναν. Γιατι αλλη η εκδικηση του φτωχου και αλλη του πεινασμενου!!!!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 14:20:58

   Ειναι δυσκολο να προσπαθεις να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα. Αστο καλλιτερα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 14:38:15

   ''Ο Σόιμπλας πάντως , κρίνοντας απ΄το παρελθόν, ελπίζει πως θ΄αποδειχτούμε γι άλλη μιά φορά ασυνεπείς, αφερέγγυοι και αναποτελεσματικοί, έτσι ώστε να του δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει ξανά σε ανθρωποκτόνα ''μέτρα διόρθωσης'', που θα εξυπηρετούν τις αιμοβόρες του ορέξεις. Καιρός να διαψευσθεί, να ηττηθεί και να λουφάξει.'' Έτσι θέλεις να πιστεύεις; Δηλαδή επί Σαμαρά αποδεικνυόμασταν ''ασυνεπείς,αφερέγγυοι και αναποτελεσματικοί'' ; Σε ποιό παράλληλο σύμπαν ζούσες και κατέβηκες πρίν λίγο;...

   • Ποταμίσιος Χάνος avatar
    Ποταμίσιος Χάνος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/02/2015 18:34:27

    Καλά εσύ.... Γλώσσα σαύρας, μυαλό πιγκουϊνου

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ποταμίσιος Χάνος 21/02/2015 19:47:58

     Εσύ τι πετιέσαι σα κεφτές; Στην αγαπητή Άλυτη Εξίσωση απάντησα.

  • airman avatar
   airman @ Άλυτη Εξίσωση 21/02/2015 18:34:41

   Επί "ψυχρού πολέμου" αποφασίσθηκε λόγω αδιεξόδου σε μια διαπραγμάτευση να αναμετρηθούν σε αγώνα 1.000 μέτρων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ. Όποιος κέρδιζε τον αγώνα θα είχε τον τελευταίο λόγο στους όρους της συμφωνίας. Ο αγώνας διεξήχθη και κέρδισε ο Αμερικάνος Πρόεδρος. Την άλλη μέρα η Washington Post έγραψε: "Θρίαμβος! Σε αγώνα μεταξύ των ηγετών των υπερδυνάμεων ο Πρόεδρός μας τερμάτισε πρώτος και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ τελευταίος". Η Pravda την άλλη μέρα έγραψε: "Σε αγώνα μεταξύ ηγετών ο Γενικός Γραμματέας μας μετά από ηρωϊκή προσπάθεια τερμάτισε υπερήφανα δεύτερος". Διαλέγετε και πέρνετε. Υ.Γ. Αφιερωμένο στον κ. Φίλη, πρώην της γνωστής "Αυγής" και νυν βουλευτή.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 22/02/2015 08:50:41

   Χμμμ, εγώ ξέρω τουλάχιστον έναν: Τον Τσίπρα! "Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μας πει όχι η Μέρκελ".

 15. Ραβινος avatar
  Ραβινος 21/02/2015 09:43:03

  Διογενης :''Η ΝΔ δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επικοινωνιακή φρενίτιδα της στιγμής και δεν κάνει να λέει "κέρδισε η Ελλάδα". Πρέπει να δείξει ακριβώς τι συνέβη, έχει υποχρέωση να ενημερώσει έστω και όσους θέλουν να ενημερωθούν. Δεν επιτρέπεται να πάει με την επικοινωνιακή φρενίτιδα του ΣΥΡΙΖΑ.''Φεξε μου και γλυστρησα .Αμα ξυπνησει απο τον ληθαργο που εχει πεσει ισως ψελισει κατι σαν το ''Ο συριζα αποδεχεται τα επιτευγματα της ΝΔ το 2014 ''.Ξυπνηστε βρε με Καραγκουνηδες - Παπαμιμικους & Σταματηδες θα ψαχνετε στο τελος ψηφους σαν τον Διογενη με το φαναρι .

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Ραβινος 21/02/2015 10:38:19

   Σωστά τα γράφετε. Επρεπε ήδη να είχε βγεί στα κάγκελα. Αλλά αυτή ειναι η διαφορά της comme il faut ΝΔ έναντι των αγυρτών του συριζα και αυτή τη διαφορά ίσως την ξανα-πληρώσει ακριβά. Μακάρι να διαψευστώ.

 16. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 21/02/2015 09:47:13

  Ο κόσμος , τουλάχιστον οι μη ειδικοί , σίγουρα δεν θα καταλάβουν την ορολογία της συμφωνίας και τι κρύβεται πίσω από αυτήν αλλά σίγουρα θα καταλάβει σύντομα τα μέτρα που θα παρθούν ή δεν θα παρθούν στο πετσί του.....Εχω πολλές φορές γράψει οτι ο κόσμος δεν παραπλανάται τουλάχιστον τις τελευταίες 3 δεκαετίες . Αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κυνικά και με καιροσκοπισμό . "Μου τάζει 10 και τα 2 να υλοποιήσει όφελος έχω..." Δεν είναι τυχαίο οτι στο πρώτο "αυθόρμητο" συλλαλητήριο ξεχώριζε ένα πανώ που έγραφε ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ .Εχθές τόσο εδώ όσο και στη Θεσσαλονικη ήταν 3 και ο κούκος .Δεν χρειάσθηκε να περιμένουν το αποτέλεσμα του Eurogroup .Ηξεραν οτι έπαιξαν και έχασαν .Η άλλη ομάδα των "παραπλανηθέντων" , οι ιερές αγελάδες του δημοσίου , ακριβως την επομένη (στην κυριολεξία) των εκλογών πίεζαν υπουργό να αποκαταστήσει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του 2008 ... ενω όσοι απολύθηκαν συνωστίζονταν στους διαδρόμους των υπηρεσιών πιέζοντας για τη επαναπρόσληψή τους στην πρώτη κιόλας εβδομάδα .Ξέρουν οτι όσο απομακρύνεται χρονικά μια κυβέρνηση από τις προεκλογικές της υποσχέσεις τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να τηρηθούν αυτές .Οι πολιτικοί "εκπαίδευσαν" έτσι τον κόσμο . Λυπάμαι που θα το πω αλλά φοβάμαι οτι σε ένα χρόνο από τώρα (αν δεν έχουμε κάποια μεγαλίτερη συμφορά) τα πιό ισχυρά κόμματα θα είναι ΚΚΕ και χρυσή Αυγή . Εύχομαι να διαψευσθώ.

 17. ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
  ΙΦΘΙΜΟΣ 21/02/2015 09:58:14

  Η διαπραγμέτευση πέτυχε! Η ΝΔ πρέπει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία αυτό: Οι τσιπτοκαμμένοι πήγαν να ζητήσουν λεφτά χωρίς μνημόνιο και πήραν μνημόνιο χωρίς λεφτά! ...

 18. d???e??? avatar
  d???e??? 21/02/2015 10:29:21

  αλλά κυριολεκτικά στα τέσσερα οι Σανελ

 19. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 21/02/2015 10:35:47

  Απο την επίσκεψη της Α.Μέρκελ στις ΗΠΑ και την συνάντησή της με τον Ομπάμπα, ήδη ο Αλέξης είχε "τελειώσει" αφού όπως φαίνεται η Γερμανία θα γίνει το "μακρύ χέρι" στην Ευρώπη της εκείθεν του Ατλαντικού συμμάχου μας . Από εκεί και πέρα, ό,τι και να κάνουν οι αριστερίσκοι απλώς κερδίζουν χρόνο έναντι των εντυπώσεων στο εσωτερικό και των ψηφοφόρων τους, με μια πολιτική όμως που δεν θα επιδεχθεί το mea culpa του αλήστου μνήμης Ανδρέα. Δηλ. ο καιρός γαρ εγγυς για τους Φαρισαίους.Μάλλον θα πάνε να συναντήσουν τον γιωργάκη (με μικρό γ). Καλή Σαρακοστή.

 20. konkon avatar
  konkon 21/02/2015 11:05:42

  Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της, την οποία με κόπο οικοδόμησε τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχασε τους συμμάχους της, πέταξε στα άχρηστα τον πιο εργατικό και ανιδιοτελή πρωθυπουργό και φορτώνεται με ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο μετά τον Ιούλιο. Οι δανειστές από το καλοκαίρι του 2014 κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να περάσουν με το Σαμαρά μέτρα τα οποία θα τα περάσουν εύκολα με τους αριστερούς οι οποίοι μπορούν και ρεγουλάρουν το λαό. Απογοητεύτηκαν οι δανειστές όταν ο Σαμαράς πέτυχε ένα χρόνο νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα γιατί θα ακολουθούσε σύντομα η ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Νοεμβρίου 2012. Αυτό δεν του το συγχώρεσαν. Τα αποτελέσματα αρχίσαμε να τα βιώνουμε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ konkon 21/02/2015 16:40:31

   Έχεις δίκιο αδερφέ! Ο Σαμαράς δε τους έκανε αφού θα τους ξεφεύγαμε πιο γρήγορα χωρίς νέα δανεικά. Για αυτό και τον κρέμασαν με την αξιολόγηση οδηγώντας τον σε εκλογές. Ήξεραν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πήγαινε με τσαμπουκά και θα έφτανε στα όρια την διαπραγμάτευση χωρίς επιχειρήματα, δηλ. χαμένη από χέρι. Και έτσι έγινε.

 21. Νεύτων avatar
  Νεύτων 21/02/2015 12:58:58

  Περιμένω κάτι πολύ απλό από τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ: Να πιάσει λέξη προς λέξη, πρόταση προς πρόταση, παράγραγραφο προς παράγραφο και να αντιπαραβάλει το κείμενο που εξεδόθη εχθές το βράδυ, με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, με κείμενα δηλαδή και δεσμεύσεις που υπήρχαν. Να δώσει εντολή σε 2-3 ΣΟΒΑΡΟΥΣ ανθρώπους, να στρώσουν τον κώλο του κάτω και με μία ΟΛΟΣΕΛΙΔΗ καταχώρηση στα ΜΜΕ να δείξουν τι λέει ακριβώς αυτό το κείμενο και τι υπάρχει πίσω από τις λέξεις. Και να αποδείξει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη τώρα. Δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολο. Μέθοδο χρειάζεται εκεί στη Συγγρού, εργατικότητα, ΓΝΩΣΗ και ανθρώπους που δε θα πάνε να πετάξουν αετό! Υπάρχουν άραγε αυτοί;

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/02/2015 13:32:46

  Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τετοιο ο Σαμαράς.Ήδη έχει βγάλει λεπτομερή ανακοίνωση ο Βενιζέλος.

 23. roadrunner avatar
  roadrunner 21/02/2015 13:43:47

  Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.... Αποκαλύφθηκαν με ταπεινωτικό τρόπο, αυτοί που εμπορεύτηκαν την ελπίδα (Σύριζα-Ανελ), πουλώντας εν γνώσει τους παραμύθια Το αριστερό-χωρίς-λεφτά μνημόνιο του Σύριζα, έρχεται για να γκρεμίσει κάθε ελπίδα του λαού.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ roadrunner 21/02/2015 14:03:18

   Τάξανε ότι έρχεται η ελπίδα... Αυτό που ήρθε τελικά ήταν αριστερό μνημόνιο, Άρα μπορείτε να εμπλουτίσετε το ερμηνευτικό λεξικό από την Συριζαϊκή στην Ελληνική : [ Συριζαϊκή ] [Ελληνική ] Ελπίδα = Αριστερό ΜνημόνιοΑριστερό Μνημόνιο = Μνημόνιο χωρίς λεφτά Θεσμοί = Τρόικα Λιτός Βίος = Μνημόνιο χωρίς λεφτά Aνάσα αξιοπρέπειας = Kατάργηση Γραβάτας .... ....

 24. UncleStgm avatar
  UncleStgm 21/02/2015 14:42:56

  Το καραβάνι (το ελληνικό και ευρωπαικό) συνεχίζει το δρόμο του, τα σκυλιά γαυγίζουν. Ως συνήθως. Μικροδιαφορές στην πορεία. Ο τωρινός καραβανάρχης Αλέξης δεν είναι και τόσο διαφορετικός οδηγός στη πράξη από τον καραβανάρχη Αντώνη όσο φαντασιώνονται οι κομματικοί οπαδοί, ένθεν και ένθεν. Ούτε και ο Αντώνης διέφερε τερατωδώς απο τον πρώην-πρώην Γιώργο (ξέρω ενοχλεί, αλλά έιναι η γνώμη μου). Ας προσγειωθούμε λοιπόν στη δύσκολη πραγματικότητα. Ας αξιολογήσουμε σωστά τις μικροδιαφορές. Ας χαρούμε που το καραβάνι δεν έπεσε στην .."Ερυθρά Θάλασσα", ούτε φάγανε τις καμήλες του οι ύαινες.Το εμπόρευμα είναι ακόμη στις πλάτες τους. Είμαστε ακόμα ζωντανοί ως χώρα, τα πραγματικά δύσκολα είναι μέσα και όχι έξω, απο μας ως Πολιτεία και πολίτες εξαρτάται, πεδίον δόξης λαμπρόν για διαφορετικές ή και αντικρουομενες προτάσεις (εδώ σε θέλω ΝΔ, σε θέλω ΣΥΡΙΖΑ, σε θέλω Ποτάμι), δημοκρατικός διάλογος, οι πολίτες θα κρίνουν, το μέλλον θα δείξει...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ UncleStgm 21/02/2015 16:43:48

   Το να μη βλέπεις διαφορές μέρας-νύχτας μεταξύ ΓΑΠ-Σαμαρά ρε ρίχνει πολύ χαμηλά σε επίπεδο αντίληψης ή έστω ενημέρωσης για τα πράγματα στην πατρίδα 5 χρόνια τώρα.

 25. Last_Chance avatar
  Last_Chance 21/02/2015 14:54:53

  Η κολοτουμπα ήταν απολύτως θεαματική. Κάτι που ενδεχομένως πολλοί δεν το περίμεναν. Τέτοια ταπείνωση πάντως δεν έχει ξαναυπάρξει για Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν ξέρω πως θα το διαχειριστούν από εδώ και πέρα αλλά αυτή η κατάσταση δυστυχώς οργίζει τον κόσμο και τον οδηγεί περισσότερο από ποτέ στα άκρα με ότι αυτό συνεπάγεται….

  • jerom1976 avatar
   jerom1976 @ Last_Chance 21/02/2015 15:08:15

   Ουδείς αναμάρτητος!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Last_Chance 21/02/2015 15:16:07

   Το χειρότερο είναι ότι όταν ταπεινώνεται ο Πρωθυπουργός σέρνει και το λαό που εκπροσωπεί στην ταπείνωση. Γιατί εκπροσωπεί τους Έλληνες και όχι μόνο τους ψηφοφόρους του. Προσωπικά, με όλη μου την ειλικρίνεια, ως Ελληνίδα πολίτης, έχω να νιώσω τόση απογοήτευση από το Καστελόριζο του ΓΑΠ το 2010. Και ομολογώ ότι σήμερα πια, μετά την απογοήτευση, με πνίγει η αγανάκτηση για την περίπου επιστροφή στο διασυρμό του 2010... ειδικά μετά από τόσες θυσίες και στο παρά πέντε της εξόδου μας μέσω της προληπτικής γραμμής ...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ roadrunner 21/02/2015 16:45:09

    Συμφωνώ απόλυτα. Μας ξεφτίλισαν ως χώρα και κατέστρεψαν τις θυσίες 5 ετών σε 3 εβδομάδες διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι η πραγματική ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

    • Fotini avatar
     Fotini @ Γεώργιος Τ. 21/02/2015 20:11:44

     Στόν βωμό τῆς "πρώτη φορά ἀριστερά" ἔβαλαν τό κόμμα πάνω ἀπό τήν Πατρῖδα. ῾Ο στόχος τοῦ ἀλέξη εἶναι νά ἡγηθῆ ἐπανάστασης γιά τήν κυριαρχία τῆς ἀριστερᾶς στήν Ευρώπη. ῎Αδικα ἀναλύετε μνημόνια καί ἀριθμούς, δέν ἐνδιαφέρουν τόν συριζαῖο, ἡ ἐπικράτηση τῆς ξεπερασμένης ἰδεολογίας του τόν ἐνδιαφέρει!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Fotini 21/02/2015 20:37:25

      Αυτό μπορεί να το πιστέψει το ακροατήριο, που επιθυμεί να πειστεί και να παρηγορηθεί .. Εμείς όμως δεν ανήκουμε στο συγκεκριμένο ακροατήριο... και αμφιβάλουμε ότι η προσπάθεια αφορά στην ενίσχυση της αριστεράς στην Ευρώπη ... Αν ήταν έτσι, θα είχε ενισχύσει την αριστερά στην Ευρώπη έμπρακτα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία με την εκλογή του ΠτΔ ... όμως δεν προχώρησε σε ανατροπή των ισορροπιών στην Κομισιόν, ώστε να ανατρέψει το σημερινό 14-14 και να ευνοήσει τους σοσιαλδημοκράτες, σε βάρος των χριστιανοδημοκρατών και του ΕΛΚ .... Αλλά είπαμε ευσεβής πόθοι για όσους δεν αντέχουν την αλήθεια...

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ roadrunner 21/02/2015 20:43:22

      "ευσεβείς πόθοι" (αντί για "ευσεβής")

 26. Nop avatar
  Nop 21/02/2015 15:20:43

  Μήπως θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να ζητήσει εκλογές; Είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τα ψέματα και την κοροϊδία των Τριπροκαμένων;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Nop 21/02/2015 16:00:58

   Να τους κάνει τέτοια χάρη ;;;

  • airman avatar
   airman @ Nop 21/02/2015 18:39:13

   Μάλλον θα τις ζητήσει ο Πρωθυπουργός πρώτος, εκτός κι αν .....

 27. greg avatar
  greg 21/02/2015 16:25:25

  Χθές τό κλίμα ήταν βαρύ. Οί ελάχιστοι "αυθόρμητα" συγκεντρωμένοι στίς πλατείες φανέρωναν ότι η πρώτη κρυάδα πλησιάζει. Η δέ προσπάθεια, στή συνέχεια, νά ερμηνευτεί η κρυάδα ώς μερική έστω επιτυχία (τά ΑΤΜ θά είναι ανοιχτά καί χωρίς ουρές), είναι φυσιολογική αντίδραση αντανακλαστικών πολιτικής επιβίωσης. Ισως, γιά τήν ώρα, νά μην έχουμε ουρές στά ΑΤΜ, αλλά θά έχουμε στά φαρμακεία. Γιά αντικαταθλιπτικά, από όσους πίστεψαν τά περί διαπραγμάτευσης μέχρι τή νίκη ή τή ρήξη. Η αποδόμηση τών αριστερών φαντασιώσεων μόλις άρχισε καί έχει δρόμο.
  Αλήθεια πόσο σίγουρο είναι ότι μέχρι μεθαύριο θά έχουν έτοιμη καί τεκμηριωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων; Η οποία γιά νά γίνει αποδεκτή στούς έξω θά κολλάει στούς μέσα καί αντιστρόφως;

 28. Παράξενος avatar
  Παράξενος 21/02/2015 16:58:20

  Με συγχωρείτε αλλά διαφωνώ με τον τίτλο. Η Ελλάδα θα σταματήσει να χάνει όταν αρχίσει η κοινωνία να γκρεμίζει το παρασιτικό μεταπρατικό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Ακόμη απέχουμε πολύ από αυτό. Όσο για τον Τσίπρα, λίγο με νοιάζει αν κέρδισε ή έχασε, πάντως προς το παρόν με την υποστήριξη των ΜΜΕ και τις ιδεοληψίες του κόσμου μπορεί να περάσει για Ρομπέν των Δασών που έτρεψε σε υποχώρηση τον Σερίφη του Νότιγχαμ.

 29. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 21/02/2015 17:46:39

  Προσωπικά έχω μεγάλη αγωνία για την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων από τούς κατρούγκαλους-καλφαγιάννηδες-μπαλασόπουλους- φωτόπουλους και φυσικά από τον......φτωχό γεν.γραμματέα διοικ.μεταρρύθμισης τον τσουκαλά του βαθέως πασόκ των κλεφτών και παρασίτων της χώρας από το 81 έως και σήμερα. Υ.Γ. Είδα προχτές σε ένα τον επίδοξο μελλοντικό αρχηγό της Ν.Δ. τον Κυριάκο τον Μητσοτάκη να λέει ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά με την τρόικα, ώστε να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο το 2015 και 2016 και είχα την απορία που μας βρέθηκε αυτός να βάλει σε τάξη το μπ@@@@@@ο του δημοσίου και που τον ανακάλυψε ο Α. Σαμαράς.....Πάντως έχει πολύ πλάκα που μετά από 5 χρόνια μνημονίων μπήκαμε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων με κυβέρνηση σύριζα.

 30. Παναγιώτης Παππάς avatar
  Παναγιώτης Παππάς 21/02/2015 17:55:41

  Ο κ.Τσίπρας τόσο χθες,όσο και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι ζήτησαν παράταση του μνημονίου μόνο για δύο μήνες και όχι για έξι με σκοπό να μην αφήσουν στη νεα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια ελιγμών.Δεν αντιλήφθηκε όμως μέσα στον ρητορικό του οίστρο την αντίφαση προς τον εαυτό του και το κόμμα το,ότι δηλαδή διαμαρτύρεται γιατί δεν του επέτρεψαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος να εφαρμόσει για επί πλέον 4 μήνες μια ''καταστροφική πολιτική''.Αν πράγματι η πολιτική εκείνη ήταν καταστροφική,ο κ. Τσίπρας κακώς αιτιάται τους Σαμαρά-Βενιζέλο ὀτι δεν την παρέτειναν κι άλλο,εκτός κι αν ο ίδιος ήθελε την καταστροφή.Αν η πολιτική εκείνη δεν ήταν καταστροφική,τότε ο κ. Τσίπρας ή δεν το είχε αντιληφθεί,οπότε είναι αφελής και ασχετος με την πολιτική και ο ίδιος και οι συνεργάτες του,ή το γνώριζε και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό για να του υφαρπάσει την ψήφο του.Φαντασθείτε μόνο τι θα έλεγε αν είχαν συμφωνήσει εξάμηνη παράταση.

  • airman avatar
   airman @ Παναγιώτης Παππάς 21/02/2015 18:47:01

   Μα εάν είχαν συμφωνήσει για εξάμηνη παράταση οι "προδότες", θα ήταν αλυσοδεμένος ο έρμος ο ΣΥΡΙΖΑ! Γι΄αυτό δέχτηκαν μόνο τετράμηνη παράταση/επέκταση/προέκταση/γεφύρωση οι "εθνοσωτήρες"! Αλλά επειδή και στις δύο περιπτώσεις θα φτάναμε στις 30/6, λογίζεται ως επιτυχία του Πρωθυπουργού που το κατάφερε!

 31. G.T. avatar
  G.T. 21/02/2015 18:27:19

  Συνειδητοποιούμε ήδη την μεγάλη εθνική ζημιά που προξένησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

 32. товарищ Фёдор avatar
  товарищ Фёдор 21/02/2015 20:46:43

  ...Μάχες οπισθοφυλακών... Το κυρίως δεξιό στράτευμα οπισθοχωρεί συντεταγμένα (ομολογουμένως) αφήνοντας το πολιτικό πεδίο της μάχης ελεύθερο στους "συντρόφους" της "εργατικής τάξης" και της "επανάστασης των λαών" Τα παιδάκια στα σχολεία θα διδάσκονται από δω και πέρα για τον "ήρωα επαναστάτη" ρωμανό και τις "30 ημέρες απέργια πείνας" του εναντίον του απεχθούς "κατεστημένου" Και ποιος φταίει για όλα αυτά?

  • sender avatar
   sender @ товарищ Фёдор 21/02/2015 23:46:40

   Οι γονείς των παιδακίων ίσως;

   • товарищ Фёдор avatar
    товарищ Фёдор @ sender 22/02/2015 09:13:12

    Ή αυτοί που δεν μπήκαν καν στον κόπο να τρέξουν και να αγωνιστούν να ενημερώσουν σωστά του γονείς των παιδακίων και ίσως τελικά "κάτσαν και χάσαν", ίσως?

 33. cockpit2 avatar
  cockpit2 21/02/2015 21:50:12

  Γι'αυτήν την αξιοπρέπεια μαζευόντουσαν και κραύγαζαν στο σύνταγμα και σε 'αλλες πλατείες ανά την επικράτειαν;

 34. anestis avatar
  anestis 21/02/2015 23:20:30

  Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «υποταγή» της συμφωνία στο Eurogroup, ενώ ζητάει ευθέως να γίνει Συνέδριο του κόμματος, αλλά και αλλαγή ηγεσίας. Επιπλέον, η κομμουνιστική Τάση, στο κείμενο που ανέβηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στην ιστοσελίδα marxismos.com καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την απόφαση-συμφωνία του Eurogroup. Αναλυτικά το κείμενο μετά τη συμφωνία: «Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση - όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» - αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου. Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση των σχετικών υφιστάμενων εξωπραγματικών, ποσοστιαίων στόχων. Ακόμα, αποδέχεται «ντε φάκτο» τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την τρόικα για χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, γεγονός που γεννά το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφυκτικών αναγκών του κράτους και τη ματαίωση μιας στάσης πληρωμών. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα για ελεύθερη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του περιβόητου υπολοίπου του δανείου του ΤΧΣ που λήφθηκε το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες. Τι σημαίνουν πολιτικά όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη και όσο οι κυβερνητικοί απολογητές της νέας συμφωνίας προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά τρυκ να «κάνουν το άσπρο μαύρο», τόσο εντείνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση σήμερα συνυπέγραψε τη ματαίωση της εφαρμογής της εντολής που έλαβε από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 25 Γενάρη, αλλά και των ίδιων των Προγραμματικών της Δηλώσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η νέα Βουλή. Με τη σημερινή συμφωνία έχει ήδη αποδεχθεί μια παράδοση «άνευ όρων» στην τρόικα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα. Η διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» με τους πιστωτές σαν μέσο για την ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων, μέχρι και αυτή την καθοριστική στιγμή της πρώτης συμφωνίας στο «Eurogroup», αποδείχθηκε φιάσκο. Όπως οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούμε υπομονετικά εδώ και καιρό, φάνηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ακόμα δυσκολότερη δε, θα είναι από εδώ και στο εξής κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης, μετά και από τη σημερινή άτακτη κυβερνητική υποχώρηση. Πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στην πράξη για τους επόμενους μήνες το πλαίσιο του Μνημόνιου, τους ταπεινωτικούς ελέγχους της τρόικας, τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του χρέους, οπότε τα περιθώρια για «ελιγμούς» και ουσιαστικές διαπραγματευτικές επιτυχίες είναι ακόμα λιγότερα. Η κατάργηση των Μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από τη χώρα ήταν και παραμένει ένας σκοπός που μπορεί να κατακτηθεί μονάχα με «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος, ικανού να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και κοινού πολιτικού αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον καπιταλισμό από τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας από την κυβέρνηση. Η υπογραφή αυτή, αποτελεί ανοικτή αθέτηση των πολιτικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του λαού και παραβίαση των στοιχειωδών ιδρυτικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο ομόθυμο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού θα έπρεπε να είχε σταθεί ανυποχώρητη στις δεσμεύσεις της για άμεση κατάργηση του Μνημονίου και της λιτότητας και να μην θυσιάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο βωμό των εκβιασμών των πιστωτών, ταυτόχρονα συμπληρώνοντας το και χρηματοδοτώντας το μέσα από ένα σχέδιο κοινωνικοποιήσεων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Καλούμε τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Όταν τέτοιες πολιτικές έρχονται για έγκριση στο Κοινοβούλιο οι αριστεροί βουλευτές έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να τα καταψηφίζουν. Καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή σε κοινό, οργανωμένο αγώνα για την άμεση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της «μονομερούς» εφαρμογής ενός γνήσιου αριστερού, σοσιαλιστικού προγράμματος. Στοιχειώδης πρώτος σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι η διεκδίκηση ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας». Πηγή: iefimerida.gr

  • airman avatar
   airman @ anestis 22/02/2015 11:34:52

   "Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ" Στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών που λειτουργούν τα κόμματα, είναι λογικό κάποιοι να μην εκφράζονται απόλυτα από τις επιλογές. Όπως είναι πιθανό κάποιοι να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους με αυτές. Στην κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και μοσαφιρέοι. Η ΠΑΣΟΚική Τάση ως μία εξ αυτών τυγχάνει θερμής φιλοξενίας μάλιστα. Όπως και το "πρόβλημα" που κατά τον αναγκαίο Πάνο έφυγε απ' αυτόν και το "φορτώθηκε" προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.

 35. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 22/02/2015 21:33:21

  Δεν θα βγούμε στις πλατείες να πανηγυρίσουμε την νίκη της κυβέρνησης και να καταγγείλουμε τους εθνοπροδότες που την αμφισβητούν? Τελειώνει και ο καρνάβαλος σήμερα...Ότι προλάβουμε. Τι φοβερή μπάλα παίζουν μερικοί επαναστάτες...Την κρύβουν κυριολεκτικά,κάτι γυρίσματα και τρίπλες...Μαγικά πράματα. Και αυτός ο Γλέζος με τις γεροντοαριστερές εμμονές του να φωνάζει για προδοσίες και συγγνώμες. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις ιδέες του Σκουρλέτη τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.