Η Αργεντινή και οι περιπέτειες της δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ
05/08/2014 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αργεντινή και οι περιπέτειες της δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Μήπως τελικά όλοι αυτοί στη Μύκονο φώναξαν το Χούλιο για να γιορτάσουν την ουσιαστική απαλλαγή τους από φορολογικές υποχρεώσεις;

Διαβάσαμε αναλύσεις επί αναλύσεων για τη νέα περιπέτεια της Αργεντινής. Στο στόχαστρο οι πολιτικές που θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ αν γινόταν Κυβέρνηση. Δεν έγινε όμως κι έτσι το «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» εκτός από επικοινωνιακή γκάφα επικών διαστάσεων δεν είναι τίποτε άλλο.

Κανενός η ζωή δεν επηρεάστηκε από τη θρυλική ατάκα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί και σήμερα να ισχυριστεί ότι μακάρι να είχαμε γίνει Λιβύη, Ιαπωνία, ή Σιέρρα Λεόνε με το ίδιο αποτέλεσμα.

Γιατί η Αργεντινή και οι περιπέτειες της δεν μπορεί να γίνουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Επιχειρείται δηλαδή μια προσπάθεια «εξαγνισμού» όλων των ενεργειών των Κυβερνήσεων που χειρίστηκαν το Μνημόνιο, ιδίως από το ΠΑΣΟΚ και καίρια από τον αρχηγό του στο μακροσκελέστατο κείμενο του.

Αν και οι επιλογές για τη κεντρική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής εν πολλοίς εξαντλήθηκαν το 2010 με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και αλλαγή των στόχων δεν γινόταν δεκτή εφεξής από τους πιστωτές, τα μέσα για την επίτευξη τους αποφασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Να παραθέσουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

Ήταν επιλογή της τότε Κυβέρνησης να μην απολύσει λίγες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων ( από την ανεξάντλητη πηγή των παρανόμως προσληφθέντων και επίορκων), αλλά να περικόψει όλων το μισθό. Και το «όλων» χωράει πολλή κουβέντα αφού πολλές κατηγορίες υπαλλήλων απέφυγαν τελικά το «βαθύ μαχαίρι» στο μισθό τους, με τερτίπια «προσωπικής διαφοράς» ή ανήκοντες σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου που δεν άκουσαν κάτι για Μνημόνιο.

Το PSI στηρίχθηκε στη θυσία των ασφαλιστικών Ταμείων και των μικροομολογιούχων.

Ουδείς πίστευε ότι η περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα υποβοηθούσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ομοίως και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το Μνημόνιο αποτέλεσε μια χρυσή ευκαιρία για «ταξικές διευθετήσεις». Τελεία.

Οι …θεσμοθετημένες ετήσιες εκδηλώσεις στη Μύκονο είναι πιθανόν η μεγαλύτερη απόδειξη για το επιχείρημα μας. Η παρασιτική αστική τάξη ξοδεύει αλόγιστα μυθικά ποσά για το μέσο Έλληνα προκειμένου να λούσει καλλίπυγους νεαρές με Moet.

Πέρα από το πώς υποκειμενικά θα το εκλάβει κανείς, αν θα το θεωρήσει πρόκληση, ή αν θα αδιαφορήσει για το παρακμιακό life style, υπάρχει κι ένα αντικειμενικό στοιχείο που δεν είναι άλλο από την παρέλαση αδήλωτου χρήματος.

Στη χώρα που ένα αυτοκίνητο που έχει το …κουσούρι να έχει πολλά κυβικά (ανεξαρτήτως τιμής απόκτησης) ,φορολογείται αγρίως και πολυτελώς και η εφορία μπαίνει συνιδιοκτήτης στα σπίτια του κοσμάκη, οι λίστες (Λαγκάρντ και λοιπές) καθώς και δεκάδες CD με στοιχεία για καταθέσεις εκατομμυρίων και κινήσεις λογαριασμών άνω των 100 χιλιάδων κάνουν βόλτες από τη μία αρμόδια υπηρεσία στην άλλη. Περνούν από καιρού εις καιρόν από τις στήλες των εφημερίδων, προκαλούν εντυπώσεις και ουσία μηδέν.

Δεν χρειάζεται να μάθουμε ποιοι είναι, χρειάζεται να φορολογηθούν ισότιμα και ανάλογα.

Η μικρή και μεσαία τάξη έχουν περάσει προ πολλού τα όρια αντοχής τους στη φοροδοτική ικανότητα.

Από εδώ και πέρα το ΥΠΟΙΚ θα μετράει μόνο τη γεωμετρική αύξηση ληξιπρόθεσμων (είναι ήδη 67 δις) αν δεν ασχοληθεί επισταμένως όχι με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά με την αριθμητική διεύρυνση των φόρων από την κοινωνική κορυφή.

Μήπως τελικά όλοι αυτοί στη Μύκονο φώναξαν το Χούλιο για να γιορτάσουν την ουσιαστική απαλλαγή τους από φορολογικές υποχρεώσεις;

Κι όλοι οι υπόλοιποι ζούμε ο καθένας στη δική του χρεοκοπημένη Αργεντινή;

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/08/2014 13:31:36

  Μ.Ο. θα αφήσω μόνο ένα σχόλιο γερμανών "φίλων" μας (Τζέρμανυ λαβς Γκριις -Γεωργιάδης-ευτυχώς μας το είπε στα αγγλικά, ακούγεται πιο...επίσημο και μοντέρνο από τα σπαστά ελλαδικά που μιλούμε όλοι μας πια). Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ο αρθογράφος σχολίασε: «Η Ελλάδα θεωρείται ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων κι ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των ‘κανονικών” Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.» Επίσης ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή παλαιότερη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν επιτρέπεται καμία πρόφαση για «να μη ληφθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν». Όπως επισημαίνει το σχόλιο: «Ένα είναι σαφές: Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται ‘χριστιανικό’.» Ο συντάκτης εκφράζει την απορία του για την ικανοποίηση που εξέφρασε η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα και τονίζει: «Η τρόικα είναι απλά ένα εργαλείο για την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα, για τους ανθρώπους». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ενδεχόμενη συνέχιση των σκληρών μέτρων λιτότητας θα είναι μοιραία για τη χώρα και υπογραμμίζει: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.»

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Νίκος Αργεάδης 05/08/2014 16:21:04

   Δεν χρειαζόμαστε Γερμανούς (ή απο οπουδήποτε εκτός συνόρων) φίλους να μας συμπαραστέκονται, αγαπητέ Νίκο. Έχουμε δυνατούς και ειλικρινείς "φίλους" εδώ στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως μεταξύ των παρεπιδημούντων στη Μύκονο. Τουλάχιστον, τρώγοντας με τα μάτια ψάρια, θα αισθανόμαστε ευτυχείς. Ενώ αυτός ο γερμαναράς που διαρκώς μας πρήζει με το τι κάνουν οι Ελληνικές ελίτ, είναι άθλιος: μας χαλά τη λίμπιντο...

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 05/08/2014 14:08:10

  Μ.Ο , καίριο εύστοχο και περιεκτικό το άρθρο σου, όπως και το σχόλιο του Ν.Α, το οποίο είναι απολύτως σωστό και ακριβές. Και οι δύο τα λέτε όλα και πρώτη φορά αισθάνομαι την ...ανάγκη να μη θέλω να προσθέσω τίποτα, αρκεί μόνο οι ηγήτορες να το αξιολογήσουν σωστά και να λάβουν τα μέτρα τους, αλλά τα τελευταία γεγονότα έδειξαν ότι οι ελπίδες είναι φρούδες και δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει καμιά χαραμάδα σωτηρίας!!!

 3. yannis avatar
  yannis 05/08/2014 22:00:28

  Τη γλυτώσαμε την Αργεντινή αδέρφια αλλά πάμε για κολομβία η βολιβία αυτό δεν το γλυτώνουμε με τίποτα.

 4. Naruto avatar
  Naruto 05/08/2014 22:07:40

  Πολύ καλό το άρθρο Μ.Ο .Η απόφαση να μην απολυθεί κανένας Δ.Υ ήταν όχι απλώς λάθος αλλά και ακατανόητη δεδομένου οτι αυτή η τάξη δεν στηρίζει την Ν.Δ .Ολες οι χώρες που αντιμετώπισαν την χρεοκοπία το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν απολύσεις στο δημόσιο , ακομα και η κομμουνιστική Κούβα δεν το απέφυγε . Η ακατανόητη συμπεριφορά όμως συνεχίστηκε και στα μέτρα εναντίον του ιδιωτικού τομέα που μόνο σαν εκδικητικά μπορούν να χαρακτηριστούν . Κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον λαό για τις ,λίαν επιεικώς ,περίεργες αποφάσεις τους που μας φόρτωσαν μνημόνια , φτώχεια και δυστυχία .

  • kosvag avatar
   kosvag @ Naruto 05/08/2014 23:52:10

   αγαπητέ, η τάξη που εκλέγει την κυβέρνηση είναι η συνταξιούχοι, οι ΔΥ μισθοδοτούνται για να μην έχουμε πορείες-απεργίες κτλ.

   • Naruto avatar
    Naruto @ kosvag 06/08/2014 11:08:44

    Δεν έχεις άδικο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.