Ηχηρή Πλειοψηφία
30/06/2015 17:25
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηχηρή Πλειοψηφία

Η σιωπηλή πλειοψηφία αν θέλει να αποφύγει το χάος οφείλει πλέον να γίνει ηχηρή. Και να τρομοκρατήσει τους αριστεροδέξιους τρομοκράτες

Σε όλες τις πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα, δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις το ποσοστό εκείνων που εν γένει, αναλόγως και του πώς ετίθετο το ερώτημα, επιθυμούσαν την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη υπερέβαινε τα 2/3 του συνόλου. Σε περιπτώσεις δε υπερέβαινε και τα 3/4, ενώ ακόμα και το ερώτημα "συμφωνία με κάθε τίμημα;" συνήθως συγκέντρωνε πάνω από το 60%.


Δεδομένου ότι αφενός μεν οι πεποιθήσεις των πολιτών για δημόσια ζητήματα δεν μεταβάλλονται δραματικά σε σύντομο χρόνο, αφετέρου δε η εγκληματική πολιτική του Τσίπρα στις δήθεν διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει περαιτέρω διάχυτη ανασφάλεια, φαίνεται ότι το "ΝΑΙ" ξεκινά με πλεονέκτημα και εκλογική υπεροχή.

Η επικράτηση του "ΝΑΙ" μπορεί να τεκμαίρεται, αλλά όχι να θεωρείται εκ των προτέρων σίγουρη, και από μια εκτίμηση που βασίζεται στην εκλογική δύναμη των υποστηρικτών του "ΟΧΙ" όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Εδώ είναι σκόπιμη μια παρένθεση για την εξήγηση της στάσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου έναντι της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύει στους αφελείς το εκ προμελέτης έγκλημα. Ο σχεδιασμός του Τσίπρα ήταν να εκβιάσει την ΕΕ για να μάς παρέξει άνευ όρων συνεχή χρηματοδότηση και κούρεμα του Χρέους, ώστε να μη θιγεί το προσωπικό καθεστώς της κρατικοδίαιτης πελατείας του. Αν ο εκβιασμός δεν τελεσφορούσε, να μας πάει στη δραχμή.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπου και οδηγηθήκαμε, με τον Θεοχάρη να καταγγέλλει στη Βουλή ότι ήδη στο Μαξίμου ομάδα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταρτίζει το σχέδιο εισαγωγής της δραχμής, οι ψήφοι της ΧΑ θα ήταν πολύτιμες αν όχι καθοριστικές. Η Ζωή λοιπόν βρίσκεται σε "αποστολή" από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, άλλωστε η σύμπλευση της με τον Κασιδιάρη σε επιτροπές της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου είχε σημειωθεί, μέχρι του σημείου να χαρακτηριστεί "φλερτ".

Έτσι, σήμερα, θεωρητικά, το μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ ξεκινούν με 41,09%, το αποτέλεσμά τους τον Ιανουάριο, αλλά με τυχόν προσθήκη της ΧΑ πηγαίνουν στο 47,37%. Βεβαίως, τα αποτελέσματα αυτά απηχούν διαφορετική εκλογική αναμέτρηση και πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα. Εξ άλλου υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες ποιοτικές διαφορές. Οι ψηφοφόροι των ΑΝΕλ είναι κατά 95%, μην πω 99%, δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες, συνήθως νοικοκυραίοι και όχι λούμπεν, που δεν ήθελαν να φτάσουν στην ΧΑ. Αμφιβάλλω αν το 20% αυτών, δηλαδή το 1% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει "ΟΧΙ".

Το ίδιο ισχύει και για εκείνους, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί επ' ουδενί να θεωρηθεί ότι το 36,34% θα ψηφίσει "ΟΧΙ". Σε μια προσωπική εκτίμηση, από το 41,09 των ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ, με την προϋπόθεση ότι όλοι τους θα πάνε να ψηφίσουν, η πρόθεση για "ΟΧΙ" κυμαίνεται κατ' αρχήν στο ±25%. Και αντίθετα, συνολικά στο εκλογικό σώμα, η προδιάθεση για "ΝΑΙ" βρίσκεται ίσως και στο διπλάσιο.

Όμως η εικόνα αυτή εμπεριέχει έναν ιδιαίτερα υπολογίσιμο κίνδυνο, γιατί το σκηνικό είναι εξόχως, αν όχι απολύτως, ρευστό και μεταβαλλόμενο, θυμηθείτε ότι και στις περασμένες εκλογές το καθοριστικό ποσοστό αποφάσισε στην κυριολεξία πάνω από την κάλπη. Θα την παρομοίαζα με την εικόνα στον αγώνα δρόμου όπου ένας αθλητής προηγείται με φαινομενικά ασφαλές προβάδισμα αλλά πίσω του έρχεται ένας άλλος που εμφανίζει να διαθέτει δυνάμεις για ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο για τον πρώτο, φίνις.

Η δυναμική που διαθέτει το μοιραίο μπλοκ του "ΟΧΙ" στοιχειοθετείται από δυο βασικές, ρεαλιστικές παραμέτρους. Πρώτον κατέχουν την εξουσία, με όλα τα μέσα επιρροής που αυτή συνεπάγεται και δεύτερον οι αριστεροί είναι ακαταμάχητοι αγκιτάτορες και προπαγανδιστές. Όπως και στυγνοί πολιτικοί τρομοκράτες, σε αντίθεση με τους φιλελεύθερους αστούς, γι' αυτό παραξενεύεστε όταν γράφω ότι αντιμετωπίζονται μόνο δυναμικά και όχι θεσμικά, ήδη καταγγέλλεται ότι ΣΥΡΙΖΑίοι έδειραν εικονολήπτη στην Οδό Ευτυχίδου ο οποίος κατέγραφε ουρά σε ΑΤΜ.

Έτσι, σε πρακτικό-τεχνικό επίπεδο, σε ζητήματα που επηρεάζουν την εκλογή έχουμε

- την προπαγάνδα σε συνεχή ροή από την ΕΡΤ, όπου αποκαλύπτεται πάλι ο σχεδιασμός, ήθελαν να ανοίξει οπωσδήποτε στις αρχές Ιουνίου για να είναι έτοιμος ο μηχανισμός επηρεασμού εν όψει του δημοψηφίσματος

- την απόπειρα τρομοκράτησης των δημοσίως διαφωνούντων, ώστε να φοβηθούν και οι ανώνυμοι, δείγμα η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου στην Κοσιώνη

- τα "πειραγμένα" ψηφοδέλτια που επιφέρουν σύγχυση και σίγουρα, κυρίως από ηλικιωμένους, θα προσφέρουν "ΟΧΙ" αντί της επιλογής "ΝΑΙ" που ήθελε ο ψηφοφόρος

- την πραξικοπηματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και, πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι μεταμεσονύκτιες αλλαγές στην ανώτατη δικαστική ηγεσία περικλείουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα; Ή να υποψιαστούμε ότι εκτός από το σχέδιο για τη δραχμή υπάρχει επίσης σχέδιο νοθείας τους αποτελέσματος;

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης ο Τσίπρας έχει καταφέρει να διαθέτει τρία πλεονεκτήματα. Πρώτον, κατάφερε να ζητάει ψήφο υπέρ του απευθυνόμενος στο θυμικό των ψηφοφόρων και όχι στη λογική και στην ψύχραιμη ανάλυση. Να ζητά δηλαδή να κεφαλαιοποιήσει πάλι το λόγω φόρων μίσος κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και τον Ιανουάριο, ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ όχι στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Γιατί όταν το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι ασαφές ο ψηφοφόρος ψηφίζει για αυτόν που το θέτει.

Κατά τον Άγγλο πολιτικό σχολιαστή Πολ Μέισον, με το να θέτει ο Τσίπρας το ερώτημα: Δέχεστε τη συμφωνία που μας προσφέρουν οι δανειστές στην ουσία είναι σαν να πετάει μια βόμβα στην δεξιά και την κεντροδεξιά. Καθώς η παλιά κυβέρνηση συνασπισμού έπεσε επειδή δεν μπορούσε να δεχθεί μια πολύ πιο σκληρή διαπραγμάτευση.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του Τσίπρα είναι το μαζικό λόμπυ της δραχμής, όχι οι λίγοι μεγαλόσχημοι ή μη που έχουν υποχρεώσεις εδώ και καταθέσεις έξω, αλλά η αριθμητικά απροσδιόριστη μάζα που θα ψηφίσει "ΟΧΙ" για τον απλό λόγο ότι θέλει τη δραχμή για να επανέλθει με δόξα και τιμή το παλιό σύστημα. Διορισμοί, κλεψιές, βολέματα, ρουσφέτια, έτσι καλοπέρναγε στο παρελθόν και έχει πιστέψει ότι θα γίνει το ίδιο. Δεν θέλει ούτε βελτίωση του πολιτικού συστήματος ούτε "εξευρωπαϊσμό", παρά να τερματιστούν τα "ζόρια" που έφεραν τα τελευταία χρόνια.

Τρίτο πλεονέκτημα του Τσίπρα είναι ότι μέσα από μια επίμονη πολιτική προπαγάνδα έχει καταφέρει να παγιοποιήσει στις συνειδήσεις ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος, ευρύτερο από την κομματική του απήχηση, τις απλοϊκές αλλά γι' αυτό αποτελεσματικές πολιτικά εξισώσεις:

Ταπείνωση, φόροι, ανεργία, περικοπές, μείωση διαθεσίμου εισοδήματος= Μνημόνιο
Μνημονιακοί=τα φερέφωνα των ξένων, δανειστών, τοκογλύφων, αιμοσταγών κλπ.
Υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια = όχι στους ξένους, συνεπώς αποδοκιμασία αυτού που υποστηρίζουν εκείνοι που κατηγορεί ως όργανά τους, του "ΝΑΙ".

Ενώ λοιπόν τα νούμερα για "ΟΧΙ" δεν φαίνονται να "βγαίνουν", εντοπίζω ως μεγαλύτερο κίνδυνο, και το δηλώνω μετά λόγου γνώσεως από πολλαπλές επαφές, τους δεξιούς οι οποίοι έχουν "καταπιεί" το παραμύθι του Τσίπρα περί εθνικής υπερηφάνειας και αντίστασης και σκέφτονται να ψηφίσουν προς τούτο "ΟΧΙ".

Αντίστροφα, εντοπίζονται άρρητες αλλά ενισχυτικές του "ΝΑΙ" προοπτικές στην Αριστερά. Τί θα ψηφίσουν ο Παπαδημούλης, ο Χρυσόγονος, ο Κούλογλου και γενικά οι αστοί ΣΥΡΙΖΑίοι; Αλλά και τί το ΚΚΕ, το οποίο μισεί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από το "Μεγάλο Κεφάλαιο";

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ηγεσίες του στρατοπέδου του "ΝΑΙ", οι μέρες και οι ευκαιρίες περνούν σαν τα τραίνα.

Η πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε - το επαναλαμβάνω, οι αριστεροί δεν αντιμετωπίζονται με θεσμική συμβατικότητα.
Ο Παυλόπουλος δεν παραιτήθηκε προκαλώντας πτώση της κυβέρνησης.
Το "Ευρωπαϊκό Μέτωπο" επικοινωνιακά δεν είναι ευκρινές, μην πω είναι ανύπαρκτο.
Ας ελπίσουμε ότι η συγκέντρωση θα είναι μαζική, γράφω λίγο πριν την καθορισμένη ώρα.

Και, πλέον, στην κρισιμότερη μετά τον Ιούλιο του 1974 στιγμή για τη χώρα, η σιωπή δεν είναι χρυσός για τον Κώστα Καραμανλή. "Παίζεται" η Ελλάδα. Οφείλει να "βγει" δυναμικά και αποφασιστικά. Η παρέμβασή του θα παίξει ρόλο και για εκείνους τους δεξιούς που ορίσαμε παραπάνω, οι οποίοι από πολιτική αφέλεια βλέπουν στον Τσίπρα τους οπλαρχηγούς του '21.

Σε ό,τι αφορά όλους μας, δεν βλέπω στις λίγες ημέρες που απομένουν άλλη λύση από τη διαρκή ζύμωση. Η οποία οφείλει να γίνεται σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία. Στην ουρά του ΑΤΜ, στις αγορές, στις συναλλαγές. Βλέπω την ανταπόκριση όταν ανοίγει συζήτηση, οι άνθρωποι του "ΝΑΙ" συνήθως είναι μαζεμένοι νοικοκύρηδες που αναθαρρεύουν και επιβεβαιώνονται όταν ακούνε να υποστηρίζεται και από άλλους η άποψη τους.

Η σιωπηλή πλειοψηφία αν θέλει να αποφύγει το χάος οφείλει πλέον να γίνει ηχηρή. Και να τρομοκρατήσει τους αριστεροδέξιους τρομοκράτες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 30/06/2015 17:31:29

  Τους αριστεροναζί τρομοκράτες για την ακρίβεια.

 2. ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Π. 30/06/2015 18:04:54

  Aν όντως το ΚΚΕ και οι αστοί του Σύριζα ψηφίσουν ΝΑΙ, τότε υπάρχει ελπίδα και να κερδίσει το ΝΑΙ και να αναγκαστεί ο λαός να δεχτεί τις περικοπές 10 και 12 δίς ή και περισσότερες αν κριθούν αναγκαίες, για να μείνουμε στο Ευρώ. Όλα παίζονται την Κυριακή. Ίσως το Δημοψήφισμα τελικά να αποδειχτεί ευεργετικό για τη χώρα, μιας και θα ξέρουμε οριστικά αν μένουμε Ευρώπη ή αν φεύγουμε και μείς μαζί με τους Άγγλους και τους Γάλλους σε λίγους μήνες. Όπως έδειξαν και οι αγορές, κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος γι' αυτού του είδους την ΕΕ που κτίζουν βασικά οι Γερμανοί και που οι Γάλλοι αποδέχονται αναγκαστικά, προς το παρόν...

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ ΚΩΣΤΑΣ Π. 30/06/2015 20:46:55

   Άμα είναι να δεχτούμε μόνο 10-12 δις περικοπές 'νταξ' τότε... Τι είναι 10-12ψωροδις περικοπές προκειμένου να μείνουμε Ευρώπη. 10-12 και 20-30 να δεχτούμε. Εγώ νόμισα πως θέλανε καμιά 50αριά δις περικοπές και νέο μνημόνιο...

 3. UncleStgm avatar
  UncleStgm 30/06/2015 19:20:03

  Οι μισθωτοί του ΙΤ (και οι άνεργοι( θα ψηφίσουν μονοκούκι ΝΑΙ. Μην έχετε αυταπάτες. Ο πυρήνας των οπαδών του ΟΧΙ είναι τα ρετιρέ (μεζονέτες πια) της δημοσιουπαλληλίας και οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι: ΔΕΚΟ, βλαχοδημαρχίες και τα "πολιτιστικα" παραρτήματά τους, δικαστικοί, στρατιωτικοί... Μαζί και μερικά διασφαλισμένα επαγγέλματα με εγγυημένο ποσστό κέρδους από το "ανεξαρτητο" ελληνικό κράτος: φαρμακέμποροι, συμβολαιογράφοι, "αχόρταγοι"- φορτηγατζήδες ΔΧ...

  • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Π. @ UncleStgm 30/06/2015 20:38:54

   Δεν έχεις και πολύ άδικο θείο. Προσωπικά δεν έχω αυταπάτες. Οι άνεργοι 'ολοι θ'ελουν Ευρώ. Τί να τις κάνουν τις δραχμές? Και οι μισθωτοί του Ι.Τ. δεν θέλουν δραχμές, ακόμα κι αν ο Τόμσεν που τους θεωρεί Βαλκάνιους τους πάει στα 300 Ευρώ. Ευρώ νά'ναι κι όσα νά 'ναι... Το μόνο που με φοβίζει είναι οτι , όπως έδειξαν και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αυτοί που αναφέρεις (ρετιρέ,βλαχοδήμαρχοι και εν γένει μεσαία τάξη) έγιναν απο προφανές λάθος του Σαμαρά πέραν του δέοντος πολυάριθμοι, με αποτέλεσμα να γίνει ο Τσίπρας του 3%, Πρωθυπουργός της Ελλάδος...

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ UncleStgm 30/06/2015 20:50:31

   Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι εργοδότες τους και οι άνεργοι, 5 χρόνια τώρα, κατάλαβαν την αξία των συμφωνιών με τους θεσμούς και θα ψηφίσουν σίγουρα υπέρ των νέων προτάσεων των θεσμών. Όπως λες και 'συ "μονοκούκι". Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί τούτου.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Βαγγέλης 01/07/2015 07:34:00

    Πολύ σωστά. Και επί τέλους, από το ξεκίνημα των μνημονίων, δεν μετρηθήκαμε με πλησιέστερο επί της ουσίας των διλημμάτων τρόπο. Την Κυριακή, είναι ευκαιρία να δηλώσει ο καθένας μας με σαφήνεια, πιο τίμημα είναι διατεθημένος να πληρώσει προσωπικά από εδώ και πέρα, ώστε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο συγκεκριμένο ΕυρωΓερμανικό χωματόδρομο, με τα αγκάθια και τα φίδια. Ο καθένας υπεύθυνος για τον εαυτό του. Οι αυταπάτες, τέλος.

  • Βασιλική Κ.Σ. avatar
   Βασιλική Κ.Σ. @ UncleStgm 30/06/2015 21:13:02

   μια τολμηρή υπόθεση εργασίας: Πρόκειται για ένα πολύ περίεργο δημοψήφισμα. Η ανακοίνωσή του έχει εξαντλήσει τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει. Σαν το πανούργο πνεύμα της ιστορίας, απηυδυσμένο από την μακροχρόνια αδράνεια των ευρωπαίων πολιτικών να συλλάβουν το πού βρίσκονται, να έσπρωξε έναν κατεργαράκο πολιτικό της περιφέρειας να σοφιστεί μια διέξοδο στα αδιέξοδά του, μια επιλογή που μοιάζει με ριψοκίνδυνη ζαριά, αλλά που στην ουσία δεν έχει σημασία αν θα φέρει ασσόδυο η εξάρες. Η διακοπή της τροφοδοσίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως άμεσο αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα της ελληνικής κρίσης. Τι σηματοδοτεί αυτή η διακοπή; Την έκθεση σε κοινή θέα του γεγονότος ότι η Ελλάδα ήδη από το 2010 είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει φθάσει στον απώτερο στόχο της ευρωζώνης, την πλήρη πολιτική ένωση μέσω της νομισματικής ένωσης. Η πιο καθυστερημένη χώρα της ευρωζώνης από άποψη προσαρμογής στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, από πολιτική άποψη βρίσκεται μερικές δεκαετίες μπροστά. Η δυσκολία που προκαλεί η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τους πιστωτές της και τους εταίρους της είναι αυτή η ανομολόγητη (έως την προκήρυξη του δημοψηφίσματος) διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει ήδη φθάσει σε αυτό που περιγράφουν ως τελική προοπτική οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Κάτι έχουν ψυχανεμιστεί όσοι εδώ και πολύ καιρό διακηρύσσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποβληθεί από την ευρωζώνη, διότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με κατάρρευση, εάν ο πιο αδύναμός της κρίκος εξαναγκαστεί ή ωθηθεί σε αποχώρηση. Μήπως όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, ότι δηλαδή η δυσκολία του grexit δεν οφείλεται στο ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος αλλά ο ισχυρότερος; [ © ident ]

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Βασιλική Κ.Σ. 30/06/2015 21:50:08

    Δεν είναι τολμηρή, είναι καίρια. Πέρα από τα εγκλήματα Τσίπρα, η Ελλάδα αποκαλύπτει την έωλη "αρχιτεκτονική" του ευρώ.

   • UncleStgm avatar
    UncleStgm @ Βασιλική Κ.Σ. 01/07/2015 02:30:28

    Βασιλική, είναι η πανουργία του Λόγου που έλεγε ο Χέγκελ. Στην προκειμένη περίπτωση, η πανουργία του οικονομικού Λόγου. Η ΕΕ οριστηκε στις Συνθήκες ως όλο και στενότεργ Ένωση (ever closer union), Η ζώνη του ευρώ φτιάχτηκε ως πυρήνας της. Το ευρώ, παρόλο που το παρουσίασαν ως απολιτικό, τεχνοκρατικό, είναι κυρίως πολιτικό εγχείρημα. Δεν μπορούν και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Η πράξη απελπισίας του Τσίπρα αλλά και η τεχνοκρατική, απολιτική διαχείριση των Βρυξελλών είναι αντίθετες στη φορά της ιστορίας. Και όποιον πάει κόντρα στο ρεύμα του ποταμού, τον παίρνει το ποτάμι. Έλμαρ Άλτφάτερ: Το πολιτικό ευρώ - ένα κοινοτικό νόμισμα χωρίς κοινότητα, δεν έχει κανένα μέλλον

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ UncleStgm 01/07/2015 02:53:38

     Και ποιός είσαι εσύ να πεις ποιά είναι η ροή της ιστορίας; Την είδες στο φλυτζάνι; Μεταφυσικές δοξασίες και οι δικιές σου και ευσεβείς πόθοι, όπως και των μαρξιστών, από τους οποίους προέρχεσαι κι εσύ, που πίστευαν στην έλευση της ... αταξικής κοινωνίας! Να τη βράσω τη θρησκεία σου! Εμείς οι Έλληνες να μην καταστραφούμε - και το ευρώ ας ψοφήσει σε λίγα χρόνια από τώρα. Δεν έχουμε όμως κανέναν λόγο να είμαστε εμείς η αιτία που θα επισπεύσει τον θάνατό του, άν ο ρόλος αυτός αποβεί θανάσιμος για μας τους ίδιους. Ας επιβιώσουμε λίγα χρόνια ακόμα, μέχρι κάποια άλλη χώρα, μεγαλύτερη, να σκάσει, και να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τη μετάβαση. Όχι να αυτοκτονήσουμε όπως προχτές.

     • UncleStgm avatar
      UncleStgm @ ΚΜ 01/07/2015 14:51:49

      ΚΜ, Το ξέρεις ότι δεν διαφωνούμε επι του πρακτέου. Θα ψηφίσεις και θα ψηφίσω ΝΑΙ όπως, συνιστά και ο αρθρογράφος με τη συλλογιστική του, Προς τι οι κατηγορίες για "θρησκείες" λοιπόν; Η θρησκεία είναι θέμα πίστης. Η ορθή πολιτική συμπεριφορά σε τέτοια σημαντικά θέματα είναι θέμα ορθολογικής γνώσης και καλώς εννούμενων συλλογικών, μακροπρόθεσμων συμφερόντων, εθνικών και κοινωνικών. Σαφώς όχι θέμα πίστης ή "ιδεολογίας".

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ UncleStgm 01/07/2015 15:15:37

      Καταρχήν, λόγω σοβαρού κωλύματος (προγραμματισμένη αναχώρηση για εξωτερικό το Σάββατο, για δουλειά) δεν θα μπορέσω να ψηφίσω καθόλου στο δημοψήφισμα. Δυστυχώς. Από εκεί και πέρα, καί στο ΝΑΙ καί στο ΟΧΙ θα μαζευτούνε πολύ ετερογενείς κατηγορίες ψηφοφόρων, έως εχθρικές μεταξύ τους, ασχέτως της σύμπτωσης στο θέμα της ψήφου στο δημοψήφισμα. Εγώ πχ δεν είμαι κανενός Μπουταροκαμίνη συνοδοιπόρος (που κοιτάνε να καπελώσουν) ούτε μία στιγμή, ούτε θέλω την «Ευρώπη» όπως την αντιλαμβάνεσαι εσύ ειδικά. Τυχόν ψήφος μου στο ΝΑΙ, θα ήταν καθαρά τακτική και όχι στρατηγική επιλογή. Τέλος, στο θέμα της θρησκείας, ναι, θεωρώ ότι εσένανε, η προσήλωσή σου στα απαξιωμένα ευρωπαϊκά τοτέμ είναι καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα και όχι «θέμα ορθολογικής γνώσης και καλώς εννούμενων συλλογικών, μακροπρόθεσμων συμφερόντων, εθνικών και κοινωνικών». Σε κάποια χρονική στιγμή, απλώς άλλαξες την πλάνη της Αταξικής Κοινωνίας με την Ευρωπλάνη. Ε, κι εγώ σου λέω τί την κάνω την πίστη σου και τον Μουχαμέτη σου και δεν είμαι συνοδοιπόρος σου ούτε για μια στιγμή, ούτε σε αφήνω να με καπελώσεις, ασχέτως τυχόν σύμπτωσης ώς προς την επιλογή, που για διαφορετικούς λόγους, ο καθένας από εμάς τους δυο προκρίνει στο δημοψήφισμα. Ευχαριστώ για την προσοχή σου.

     • UncleStgm avatar
      UncleStgm @ ΚΜ 01/07/2015 15:25:59

      Σημασία έχει, ως προς τα εδώ λεγόμενα, ότι θα ψήφιζες ΝΑΙ, λυπάμαι που δεν θα γίνει πραγματικότητα. Άλλωστε τέτοιες (και άλλες) ψήφοι συνήθως τακτική βάση έχουν. Να είσαι πάντως βέβαιος ότι συνοδοιπόρος κανενός δεν είμαι. Μόνον της συνείδησής μου- με όσα κατάλαβα ζώντας. Και όταν κάνω λάθος, δική μου η ευθύνη και το βάρος, γιατί δεν με παρέσυρε ούτε με υποχρέωσε κανείς. Ούτε θα παραπονεθώ γιατί είσαι χωρίς λόγο οξύς μαζί μου και προκαταβάλλεις τι γνώμες έχω. Μαθημένα τα βουνά από τέτοια και πιο πολλα χιόνια.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ UncleStgm 01/07/2015 15:36:51

      Λόγους έχω πάρα πολλούς και ξέρω πολύ καλά τί είσαι, καθώς και κάποια άλλα στοιχεία για το άτομό σου.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Βασιλική Κ.Σ. 01/07/2015 07:22:59

    Η τολμηρή ....υπόθεση εργασίας σας, μοιάζει να είναι απλά η αποκάλυψη της μεθοδικότατα καλυμμένης και συστηματικά παραποιημένης από τους ''ειδικούς'', πραγματικότητας. Ποιός είναι ο καταλύτης όμως, ο ικανός να φωταγωγήσει αμετάκλητα και αδιαμφισβήτητα την αλήθεια, έτσι που πια κανείς να μη μπορεί να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο;

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 30/06/2015 20:12:17

  Σε βρίσκω σωστό και αντιπολωτικό, σήμερα, Προφήτη...! Είναι πρόδηλο : η επιλογή είναι ανάμεσα σε ένα οδυνηρότατο ΝΑΙ και σε ένα καταστροφικό και αχαρτογράφητο ΟΧΙ, που βάλλει ιδιαίτερα τους πιό αδύνατους... δεν έχει να κάνει με "δεξιά" και "αριστερά", ειδικά αυτή η διάκριση είναι, στην περίπτωση μας, για πέταμα... γνωρίζω"αγανακτισμένους" δεξιούς που επιλέγουν ΟΧΙ, και εχέφρονες αριστερούς που ψηφίζουν ΝΑΙ... και αντιστρόφως φυσικά... σε άλλη συγκυρία θα έκανα αποχή, τώρα δε με παίρνει...είναι θέμα επιβίωσης! Η βλακεία και ο ερασιτεχνισμός έχουν όρια!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ βαγόνι 30/06/2015 21:48:14

   Ανάμεσα σε ένα "κακό" και σε ένα "χειρότερο".
   Ναι, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν : το μη χείρον βέλτιστο.
   Μεγάλη η ευθύνη Σαμαρά για την άνοδο Τσίπρα, μεγαλύτερη των Ευρωπαίων. Τέτοιας κλίμακας κοινωνικοοικονομικές προσαρμογές δεν γίνονται σε 2-3 χρόνια.

   Συμμετοχή λόγω επιβίωσης : θυμάμαι ο Μιζογκούσι στο Ουγκέτσου Μοναγκατάρι όριζε την ανάγκη ως την μεγαλύτερη δύναμη στη φύση.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Προφήτης 30/06/2015 22:40:23

    α, αυτό το ευρώ...απο τη συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμη ώς το πρώτο launching, το 2002, είχε αρχίσει να γίνεται ορατή η ασυμμετρία του...! Κένζι Μιζογκούτσι...αυτός ο αρχετυπικός Ιάπωνας ταπεινής καταγωγής, ξεδίπλωνε αριστουργηματικά τις οριακές στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης...καλό βράδυ!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Προφήτης 30/06/2015 23:43:33

    Καλά τώρα, μιλάμε για εμμονή πια. Ο Σαμαράς που έκλεισε την ΕΡΤ, οργανισμούς χωρίς αντικείμενο και μάντρωσε τους λάθρο και εκκένωσε τις βίλες Αμαλία και αύξησε το αφορολόγητο, έδωσε πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έκανε την πρώτη δοκιμή των S-300 από τότε που τους αγοράσαμε (εμείς ή η Κύπρος το ίδιο είναι), έκανε τους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια, συμφώνησε για ΑΟΖ με Αίγυπτο, μοίρασε από το πλεόνασμα στο λαό, έκοψε τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και κάποια ακόμη φταίει για την άνοδο του Τσίπρα; Ας γίνουμε αντικειμενικοί κάποτε. Βρήκε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τη γύρισε πίσω και έφτασε στο τσακ να απαλλαγεί από εκβιασμούς και μνημόνια μια και καλή. Αν δεν ήταν ο μπαρμπα-Κουβέλης να πουληθεί στον Τσίπρα και δεν γίνονταν εκλογές θα τα λέγαμε τώρα. Απλά το ευχάριστο ψέμα κέρδισε την δύσκολη αλήθεια. Και τα αποτελέσματα της ευκολοπιστίας είναι προφανές στις ουρές τραπεζών, πρατηρίων και υπεραγορών...

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Γεώργιος Τ. 01/07/2015 01:29:46

     Ψάξε γιατί τα σκύβαλα πήραν 36% και έγιναν κυβέρνηση. Σαμαρικότερος του Σαμαρά εδώ δεν πιάνει.

     • GLAD avatar
      GLAD @ Προφήτης 01/07/2015 16:18:25

      Οι απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται μονοδιάστατα με ατομικά συμφέροντα , είναι εξαιρετικά απλές : γιατί ένα ποσοστό 36-4=32% των εκλογέων πίστευε ότι ο Τσίπρας θα τους δώσει οπωσδήποτε περισσότερα από τα λίγα (ή τίποτα) που τους έδωσε ο Σαμαράς. Έλεγαν χαρακτηριστικά : "...και ένα να κάνει από όσα λέει , πάλι καλύτερα θα είναι...". Αυτό βέβαια δεν συνιστά αποδοχή λοιπών πολιτικών επιλογών και θέσεων της Αριστεράς από τους συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν τους ενδιέφερε τίποτε άλλο προ πέντε μηνών . Αν συγκεραστεί η αντιστροφή από την πλειοδοσία (ποιός μου δίνει τα πιό πολλά) στην μειοδοσία (ή αθέτηση υπόσχεσης ή επιλεκτική μόνον "τακτοποίηση" κομματικών πελατών π.χ. υπάλληλοι ΕΡΤ) με την αργοπορημένη συναίσθηση της διακινδύνευσης πολύ περισσοτέρων αγαθών (πολιτικών , κοινωνικών και ατομικών) , που συνεπάγεται ο λανθασμένος , προβληματικός και κομπλεξικός λόγος της Αριστεράς - όπως διατυπώνεται αγχωμένα από κορυφαία στελέχη της - καταλαβαίνουμε τι θα γίνει την Κυριακή. Αποδόμηση της Αριστεράς τώρα παντού.

 5. Vesper avatar
  Vesper 30/06/2015 20:25:38

  Να σας πω όμως κάτι. Είμαστε πολύ του καναπέ. Το ξέρετε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εκλογικοί αντιπρόσωποι για τα εκλογικά κέντρα, την ώρα που οι κατσαπλιάδες της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ έχουν σκυλιάσει?

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/06/2015 22:15:03

  Προφήτη,το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει ούτε Ναί ούτε Όχι,έχει ετοιμάσει δικό του ψηφοδέλτιο με θέμα το Όχι στις προτάσεις των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης και την αποδέσμευση από την Ε.Ε.

  • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Π. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 01/07/2015 15:12:56

   Το "ΟΧΙ" του ΚΚΕ θα προσμετρηθεί στα ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος, ή στα ΝΑΙ αφού δεν ταυτίζεται με το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος? Ή μήπως θεωρηθεί άκυρο? (μάλλον). Θα έχει πλάκα διότι θα είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ στο ερώτημα ναι ή όχι στο ΕΥΡΩ θα απαντάει λευκό-άκυρο, ήτοι αποφασίστε εσείς, εμάς δεν μας πειράζει αν πείτε ΝΑΙ στο Ευρώ! Λέτε στο επόμενο δημοψήφισμα να πεί τελικά και το ΚΚΕ, ΝΑΙ?

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΚΩΣΤΑΣ Π. 01/07/2015 22:17:22

    Αυτήν την απορία την έχω κι εγώ.Πού θα προσμετρηθεί το ''ψηφοδέλτιο'' του ΚΚΕ; Θα το προσμετρήσουν στα άκυρα ή στο ΟΧΙ; Ένας πονηρός λογισμός μου λέει ότι θα το βάλουν με το ΟΧΙ των υπολοίπων...

 7. aris. aold avatar
  aris. aold 30/06/2015 22:49:07

  Καλησπέρα Προφήτη Θυμάμαι ένα καταπληκτικό χιουμοριστικό-σκωπτικό σχόλιο σου το βράδυ που η Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στην Γερμανία είχες γράψει "Βλέπω τον Σοιμπλε με το καριτσούνι στο επόμενο ευρογκρουπ να κοπανάει με την βέργα τους ατίθασους μαθητές". Ειχες περιγράψει με ακρίβεια την Γερμανική παντοκρατορία στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι το ποιο άχρηστο και γελοίο δημοψήφισμα της ιστορίας είτε ναι είτε όχι το ίδιο πράγμα θα γίνει. Οσοι ψηφίσουν ναι να ξέρουν ότι δεν είναι ναι στην Ευρώπη της κουλτούρας των θεσμών και των αρχών. Είναι ναι στην επιβεβαίωση της Γερμανικής παντοκρατορίας και αποδοχή του μέλλοντος που έχει αποφασιστεί για την χώρα από την Ευρωκρατία. Όχι πάλι είναι μια τρύπα στο νερό. Οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές μέχρι ο Τσίπρας να αναγκαστεί είτε να υπογράψει είτε να φύγει. Βέβαια αν κάποιος πρέπει να αποφασίσει μεταξύ του ΣΩΒΕ του Σόιμπλε και του τρίτου δρόμου του Λαφαζάνη εκτός ευρώ είναι προτιμότερος ο καροτσάκιας. Από ότι βλέπω ο Τσίπρας δεν το κυνηγάει πολύ το όχι. Μάλλον παρακαλάει να βγει το ναι ώστε να την κοπανήσει μια ώρα αρχύτερα και με σχετική αξιοπρέπεια. Μου θυμίζει τον παίκτη που βαριέται στο γήπεδο και παίρνει δεύτερη κίτρινη για να σταματήσει το μαρτύριο. Αν τα οικονομικά αδιέξοδα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται η φτωχοποίηση να πολλαπλασιάζεται θα οδηγηθούμε στην παλαιστινιοποίηση της πολιτικής ζωής όπου τα άκρα θα ενισχύονται όπως η Χαμάς στα κατεχόμενα εξαιτίας της φτώχιας και της καταπίεσης.

  • Θόδωρος Hellados avatar
   Θόδωρος Hellados @ aris. aold 30/06/2015 23:16:41

   Κακόμοιροι και θλιβεροί μενσεβίκοι! Ο Βλαδίμηρος Αλεξέ-γεβιτς και το Ανώτατο Σοβιετ θα σας κυνηγάει μέχρι την Λιθουανία!
   Δεν θα γλυτώσει ούτε ένας σας... Χαιρετίσματα στον Κερένσκυ!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ aris. aold 30/06/2015 23:17:11

   Άρη, ήτανε η δανεισμένη κυπριακή περιγραφή για τη κατάσταση:
   και ξαφνικάν, ενώ ανοίγαμε σαμπάνιες, έσκασε μύτη ο Σόιμπλε με το "καροτσοΰιν" και κατέβασε το γενικό.

 8. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 30/06/2015 23:55:10

  Ούτε μισθωτή του ΙΤ, ούτε άνεργη είμαι. Όμως η Ευρώπη, με όλα τα αυτοκαταστροφικά λάθη της και τις παραμορφωτικές ασχήμιες της, παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός. Και η πατρίδα μας Ελλάδα, το τελευταίο προς ανατολάς, όριό της. Έκπληξη! Ο στρατηγικά βαθύς, "Ο Χίτλερ της Τουρκίας" κατά Νεοκλή Σαρρή, Αχμέτ Νταβούτογλου, σκέπτεται! να αναλάβει η Τουρκία τα χρέη μας 1,6 Δις στο ΔΝΤ, λέει. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα τουρκο-ισλαμική ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ της πατρίδας μας και την ΑΚΥΡΩΣΗ των θυσιών των ηρώων-προγόνων μας, για την ελευθερία μας. Γι αυτό και είναι έντονος ο Ελληνικός αντίλογος http://www.tinyurl.com/ogsrs3x (Tribune.gr)

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Δήμητρα Μ. 01/07/2015 01:31:33

   Συγκλονιστική!
   Καλημερα

   • Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. @ Προφήτης 01/07/2015 02:08:30

    Σ' Ευχαριστώ πολύ. Τιμή μου!

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/07/2015 05:55:36

  Έξοδος από την ΕΕ σημαίνει επιστροφή στη σφαίρα επιρροής της αναδυόμενης γειτονικής χώρας,της Τουρκίας. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι συριζαίοι.Ο Κοτζιάς - τον οποίο εδώ κάποιος έλεγε μεγάλο πατριώτη - ζήτησε και πήρε "στήριξη" κατά των Ευρωπαίων από τον Τσαβούσογλου.Το παρατήρησε και ο Βενιζέλος κατά τις προγραμματικές δηλώσεις των συριζανέλ,είπε ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην Τουρκία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 01/07/2015 14:51:33

   Είσαι καλά, ποιος έλεγε πατριώτη αυτό το κνιτο-παπανδρεϊκό κνώδαλο;

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/07/2015 06:03:53

  Η Ελλάδα που απειλεί να στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη για να πάρει λεφτά,στην Ευρώπη που κάποτε έστελνε φιλέλληνες για να πολεμήσουν εδώ κατά του οθωμανικού χαλιφάτου το 1821 δεν αξίζει να είναι ελεύθερη. Δεν είναι η Ελλάδα της ελευθερίας,είναι το παρακμιακό Βυζάντιο του 15ου αιώνα που προτιμάει τους Τούρκους από τους Δυτικούς επειδή οι Βενετοί και Γενοβέζοι είναι πιο ανταγωνιστικοί έμποροι και φέρνουν την ανάλγητη παγκοσμιοποίηση της Αναγέννησης.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 01/07/2015 13:58:06

   Δεν ήταν αυτά τα κριτήρια του «Βυζαντίου» τον 15ο αιώνα. Αυτά θα ήταν τα κριτήρια των παρακμιακών ΗΠΑ του ύστερου 21ου αιώνα, άν τυχόν βρισκόταν σε παρόμοια συγκυρία. Κρίνεις αποκλειστικά βάσει της δικής σου αμερικανικής και υλιστικής κοσμαντίληψης. Οι δικοί μας δεν ήταν τέτοιοι, γι'αυτό υπάρχει Ελληνισμός σήμερα. Όσο για τους τζιχαντιστές, την συριζαϊκή βλακεία μπορώ να την κατακεραυνώνω εγώ, όχι όμως εσύ γιατί εσύ διακονείς τον χρηματοδότη των τζιχαντιστών, τις ΗΠΑ.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 01/07/2015 14:54:48

   Το "Βυζάντιο" ήταν η Ελλάδα.Όλοι η παλαιότεροι ευρωπαίοι ιστορικοί την αναφέρουν ως η Ελληνική Αυτοκρατορία. Οι ευρωπαίοι δεν ήθελαν να αποδώσουν αυτή τη δόξα στην Ελλάδα και εφηύραν-καθιέρωσαν τη "Βυζαντινή Αυτοκρατορία".

  • GLAD avatar
   GLAD @ ψυχραιμια 01/07/2015 16:36:47

   Φίλε "ψυχραιμία" συνέχισε . Πάντα σε διαβάζω με προσοχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.