Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης
22/01/2015 09:00
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

Ο Σόιμπλε, οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ, εγχώριοι μεγαλοπαράγοντες, για τα συμφέροντά τους, θέλουν Τσίπρα. Θα τους το επιτρέψουμε;

Πριν λίγες ημέρες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολίασε ότι η ερώτηση όλων των ερωτήσεων είναι μία: γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ρίσκαρε μια ενδεχόμενη αποτυχία;

Η ερώτηση είναι πράγματι καίρια, πλην παρεπόμενη. Η ερώτηση όλων των ερωτήσεων, την οποία και θα συστήναμε στον Γερμανό αρθρογράφο να υποβάλει στον υπουργό του των Οικονομικών, είναι «γιατί η Γερμανία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και έτσι, αντικειμενικά, υπονόμευσε τον Σαμαρά;».

Όταν η κρίση ξέσπασε στην Ευρώπη, ως μείζονα προβλήματα προέκυψαν δυο. Πρώτον, δεν υπήρχε ούτε έτοιμος μηχανισμός που να παρέχει μεθόδους άμεσης αντίδρασης, ούτε ενιαίο κέντρο αποφάσεων όπως στις ΗΠΑ, οι οποίες αμέσως αποφάσισαν διάσωση (όχι όλων) των τραπεζών και ποσοτική χαλάρωση, εκτύπωση χρήματος. Το γνωστό πρόβλημα που έχει ειρωνικά καυτηριάσει ο Κίσσινγκερ : «Ενωμένη Ευρώπη; Πέστε μου με ποιον θα μιλήσω στο τηλέφωνο».

Δεύτερον, ποιος και πώς θα διαχειριζόταν –και θα φορτωνόταν…- τις συντριπτικές, για τις κοινωνίες, συνέπειες από τις πολιτικές που θα επιβάλλονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ΕΕ έχει οικονομικό σώμα αλλά πολιτική «καρδιά». Δύσκολα θα άντεχε, χωρίς κίνδυνο πολιτικής της κατάρρευσης, όταν το θέαμα Ελλήνων να καίνε στους δρόμους της Αθήνας σημαίες της ΕΕ και να πυρπολούν ευρωπαϊκές πρεσβείες θα έκανε το γύρο του κόσμου. Αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης, από ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, που μπορεί λόγω μεγέθους να ήταν ελεγχόμενη πυρκαγιά, όμως απειλούσε να μεταδώσει το πυρ στο ανεξέλεγκτο χρέος του υπόλοιπου Νότου.

Δεν χρησιμοποιούμε σήμερα τον όρο «πειραματόζωο», ακολουθώντας το συρμό που δημιουργήθηκε μετά την κρίση. Το έχουμε γράψει από τις 3 Μαΐου 2010, η δημοσιονομικά εκτροχιασμένη –αλλά όχι μόνη της στον εκτροχιασμό- Ελλάδα έγινε μιλώντας τεχνοκρατικά case study, επί της ουσίας πειραματόζωο. Η λύση του άμεσου «κουρέματος» ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους όπως εισηγήθηκαν το ΔΝΤ, πολιτικοί και οικονομολόγοι, με σκοπό να καταστεί παρευθύς βιώσιμο, απορρίφθηκε επειδή έθιγε τις πιστώτριες ευρωπαϊκές τράπεζες, βρισκόταν σε σύγκρουση με την κυρίαρχη γερμανική πολιτική φιλοσοφία της λιτότητας και δημιουργούσε κακό προηγούμενο. Αλλά και επειδή στο μεγάλο του ποσοστό δεν ήταν «επαχθές».

Από την Ελλάδα απαιτήθηκε η άμεση υλοποίηση μέτρων, πολλών αναμφίβολα ορθών, τα οποία όμως όπως έγινε παραδεκτό ότι για να υλοποιήσουν άλλες χώρες θα χρειαζόντουσαν δεκαετίες. Ο ίδιος ο Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι για να τροποποιηθεί ριζικά το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα στη Γερμανία θα απαιτείτο περίοδος είκοσι χρόνων.

Ο σκληρότατος χειρισμός για το ελληνικό χρέος επιλέχτηκε με διττή στόχευση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να
- μην κινδυνεύσει επ’ ουδενί η νομισματική ένωση
- αποτελεί διαρκές «μάθημα» για τους υπόλοιπους νοτίους
- διατηρείται η συστημική ευστάθεια
- μένουν ήρεμες οι «αγορές»
- «πουληθεί» στις κοινές γνώμες των χωρών της ΕΕ η βοήθεια
- κερδηθεί χρόνος για την ΕΕ, με το να μετατίθεται συνεχώς η αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος σε συγκυρία όπου οι συνθήκες θα ήταν για το διευθυντήριο της ΕΕ προσφορότερες, ένα διαρκές «βλέποντας και κάνοντας». Είναι αυτό που οι Αμερικανοί ως πρακτικοί και ταχείς άνθρωποι καταλογίζουν συνεχώς στη Γερμανία, ότι αποφεύγει να καταβάλει το τίμημα του να ηγείται.

Σε εγχώριο επίπεδο ώστε το χρέος να αποτελέσει μοχλό πίεσης με σκοπό
- πρώτο, ομολογημένο και θεμιτό, την εξάλειψη των οικονομικοπολιτικών παθογενειών του ελληνικού κράτους, που θα το οδηγούσε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
- δεύτερο και ανομολόγητο, τον εσαεί οικονομικο-γεωπολιτικό έλεγχο του ελλαδικού χώρου.

Ακριβώς για να μην επιρρίψουν στην ΕΕ οι Έλληνες όλες τις ευθύνες για τα δεινά που θα υφίσταντο και, εξ αιτίας τυχόν εξελίξεων που περιγράψαμε ως «πυρπόληση ευρωπαϊκών πρεσβειών, υπονομευθεί ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό ιδεώδες, η ίδια η υπόσταση της Ευρωζώνης, το εργαλείο που χάρισε στη Γερμανία την ηγεμονία της ΕΕ, χρειαζόντουσαν ένας φορέας, ένα περιβάλλον και ένας άνθρωπος.

Φορέας, ένας διεθνής τεχνοκρατικός, χρηματοπιστωτικός μηχανισμός, αδιάφορος στο να τον μισούν, που θα φορτωνόταν σημαντικό μέρος του πολιτικού κόστους αντί για τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ.
Περιβάλλον, αυτό που διαμορφώνεται διεθνώς από την ελεγχόμενη ειδησεογραφία.
Άνθρωπος, ένας Έλληνας πολιτικός που θα υπηρετούσε, συγγνωστά ή ασύγγνωστα, το σχεδιασμό.

Ο μηχανισμός ήταν το ΔΝΤ (προσωπική, λέγεται, απόφαση Σόιμπλε) – η Μέρκελ δήλωνε το Μάΐο 2010 ότι «η Ελλάδα γίνεται το παράδειγμα για να μην περιπέσουν στα νύχια του ΔΝΤ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και κινδυνεύσει περαιτέρω η Ευρωζώνη».

Το διεθνές περιβάλλον ήταν η δημιουργηθείσα ανθελληνική υστερία, που, καταλογίζοντας μας συλλήβδην τις αμαρτίες όλου του Πλανήτη, αφενός νομιμοποιούσε – ποιος δεν συναινεί σε κολασμό τεμπέληδων;- μέτρα κατά δικαίων και αδίκων, αφετέρου απονομιμοποιούσε αντιδράσεις στα μέτρα.

Ο Έλληνας πολιτικός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία το 2009 με μοναδικό σκοπό να διασώσει το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική συνέχεια της μοιραίας για την Ελλάδα φαμίλιας του, φορτώνοντας όλες τις ευθύνες για το Χρέος, που ιστορικά βάραιναν το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στη διακυβέρνηση Καραμανλή και κοινωνικά σε όλους τους Έλληνες – εξ ου και το διαβόητο «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Για το σκοπό αυτό έπρεπε να παραποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, βλέπε σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ, και να δυσφημήσει συλλήβδην τους Έλληνες. Έτσι, δήλωνε «κυβερνώ ένα διεφθαρμένο κράτος», χωρίς να λέει ότι το διέφθειρε ο πατέρας του και οι ακόλουθοί του, δίνοντας όμως ακριβώς στον ξένο παράγοντα το ηθικό έρεισμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού του : Καστελλόριζο, Μνημόνιο, Τρόικα, ΔΝΤ για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Ενώ δυσφημούσε την Ελλάδα ανά τον κόσμο δεν έπραττε τίποτα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εκτός από το να ανεβάζει με τις δηλώσεις του τα spreads. Έτσι απεμπόλησε το μοναδικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που ίσως είχαμε ποτέ, ισχυρό όμως μόνο τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2009 : με 300 δις χρέος ή εκόντες-άκοντες μας έσωζαν, είτε με «κούρεμα» χρέους είτε με μακρά περίοδο αποπληρωμής και αμελητέα επιτόκια, ή σε χρεωκοπία μας «ανατιναζόταν» η Ευρωζώνη και κατόπιν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Διαπραγμάτευση που όφειλε να γίνει, όχι βέβαια σαν εκβιασμός, με τον τρόπο που υπέδειξε ο Χέλμουτ Σμιτ : «όλα έπρεπε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών».

Αφού αυτό δεν έγινε, οι ξένοι δεν έμειναν αδρανείς. Από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2010 οι ελληνικές τράπεζες και άλλοι ελληνικοί φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα) φορτώθηκαν, με εντολή ποίου διερευνητέο, 70 δις ευρώ ομόλογα ελληνικού χρέους (κάπου 10 δις οι τράπεζες και 60 δις οι άλλοι) που ξεφορτώθηκαν ξένες, κυρίως γαλλογερμανικές, τράπεζες και funds. Ομόλογα τα οποία και «κουρεύτηκαν» με το PSI προκαλώντας εξοντωτικό πλήγμα στο ελληνικό κοινωνικό κράτος.

Ενώ τον Μάιο του 2010 κάποιοι συζητούσαν για το υποτιθέμενο χαρτί του «αποθανέτω μετά των αλλοφύλων», αυτό είχε ήδη καεί. Ακριβώς γι’ αυτό, ο Παπανδρέου υπέγραφε τότε το πρώτο Μνημόνιο.
Έτσι έγιναν μονόδρομος το PSI, το Δεύτερο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, από το οποίο απορρέουν πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δεινά : υπερφορολόγηση, άκριτη ιδιωτικοποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας, μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία/κοινωνία υπέρ αλλοδαπών συμφερόντων.

Ο Παπανδρέου μετά το Πρώτο Μνημόνιο ακολουθούσε την γνωστή πασοκική, κουτοπόνηρη τακτική της κωλυσιεργίας, με σκοπό να μην υλοποιήσει τίποτα από αυτά που θα έθιγαν τα εδραιωμένα συμφέροντα της κομματικής του πελατείας. Ακύρωνε έτσι την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και έβαζε τους ξένους σε σκέψεις να αποβάλουν την Ελλάδα από την ΕΕ, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Σόιμπλε πρότεινε στον Βενιζέλο, στην Βαρσοβία, να μας βοηθήσουν να «αποχωρήσουμε ελεγχόμενα».

Μόνο υπό το πρίσμα όσων συνέβαιναν τότε και καθόρισαν τι ακολούθησε μετέπειτα μπορεί να αποτιμηθεί η πολιτική Σαμαρά στην περίοδο από τότε μέχρι σήμερα. Ο Σαμαράς στην αρχή είπε «όχι» στον σχεδιασμό καταψηφίζοντας το Πρώτο Μνημόνιο, κάνοντας εχθρούς στην συστημική πολιτική τάξη της Ευρώπης, οι οποίοι το παρασκήνιο λέει ότι ποτέ δεν του το συγχώρεσαν. Όταν με τις πολιτικές Παπανδρέου οι ξένοι απηλλάγησαν από τα ρίσκα τους από το ελληνικό χρέος, το ισοζύγιο ισχύος άλλαξε άρδην σε βάρος μας. Κινδυνεύαμε με οικονομική κατάρρευση, ενδεχόμενη αποβολή από την ΕΕ- έστω κι αν ήταν μπλόφα για να μας πιέσουν- και τελικά αμετάκλητη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Επιθυμώντας σαφώς ο ίδιος την εξουσία, γεγονός που όμως για έναν πολιτικό είναι θεμιτό, έθεσε ως πρώτο στόχο την απαλλαγή της χώρας από την καταστροφική διακυβέρνηση Παπανδρέου με την πάση θυσία απομάκρυνση του από την εξουσία, και τον επεδίωξε με κάθε μέσον.

Αφού τον επέτυχε, ο δεύτερος στόχος ήταν η ρύθμιση των σχέσεων και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με τους ξένους. Με πανευρωπαϊκά «κρατικοποιημένο» και υπό Αγγλικό Δίκαιο το ελληνικό χρέος, με την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας να εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ, αυτό που μπορούσε να γίνει ήταν η τήρηση των συμφωνιών με τρόπο που θα προκαλούσε το λιγότερο δυνατό πόνο στην ελληνική κοινωνία.

Ο Σαμαράς ήρθε στην εξουσία με τα αεροπλάνα να προσγειώνονται συνεχώς στην Ελευσίνα, παρέχοντας ορό ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να εφοδιάζονται ομαλά τα ΑΤΜ και να αποφευχθεί το bank run.

Ο λόγος στην Αν Μποέρ, της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos»:«Η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά είναι ότι έπεισε τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες πως έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει τη χώρα και την ευφυΐα να εστιάσει την επικοινωνία του σε διεθνές επίπεδο στις δημοσιονομικές προσπάθειες και τις λογιστικές προόδους της χώρας».
Έτσι φτάνουμε στο γεγονός που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις την τελευταία διετία.

Δεν το θυμόμαστε, ούτε το συζητάμε, αλλά τον Νοέμβριο του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ουσία υποσχέθηκαν να δωρίσουν στην Αθήνα πρόσθετη ανακούφιση από το χρέος, εφόσον θα κατάφερνε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, υπόσχεση που έχει μείνει ανεκπλήρωτη επί ένα έτος και πλέον. Θα επιτρεπόταν στην Ελλάδα να κόψει σε δόσεις τις δανειακές της υποχρεώσεις -με τον ίδιο περίπου τρόπο που μοιράστηκαν οι δόσεις της βοήθειας- εφόσον θα κατάφερνε να αντεπεξέλθει σε μια σειρά δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό αποτέλεσε έκτοτε τον πολιτικό μπούσουλα για τον Σαμαρά.
Το «συμβόλαιο» έλεγε πως ο ένας δείχνει ότι πέτυχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ότι εκτός από τις ανάγκες για τόκους είναι πλέον δημοσιονομικά αυτάρκης, και ο άλλος τον βοηθάει χαλαρώνοντας τους όρους αποπληρωμής του Χρέους, ώστε να δοθεί «ανάσα», με ελαφρύνσεις και παροχές, στη ασφυκτιούσα ελληνική κοινωνία.

Ο τρίτος και τελικός στόχος Σαμαρά ήταν η το ταχύτερο δυνατόν επαναφορά σε καθεστώς εθνικής κυριαρχίας. Με βήματα κλιμακωτά. Επιτυγχάνω πρωτογενές πλεόνασμα, ψηφίζω μεταρρυθμίσεις, δανείζομαι από τις αγορές, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, τελειώνει το Μνημόνιο, φεύγει το ΔΝΤ, αποχωρεί η Τρόικα, μου δίδεται χαλάρωση, ελαφρύνω το λαό και, αν καταφέρω να εκλέξω Πρόεδρο Δημοκρατίας, πηγαίνω σε εκλογές το 2016 έχοντας επιτύχει κοινωνική σταθερότητα και ελαφρά αντιστροφή του ζοφερού οικονομικού κλίματος.
Κυρίως όμως, έχω εγώ τον έλεγχο της χώρας.

Εδώ οφείλεται μια επεξήγηση. Η Ελλάδα είναι μεν ελεύθερη αλλά δεσμευμένη στο Δυτικό στρατόπεδο, για παράδειγμα αναγκάστηκε να συνυπογράψει κυρώσεις κατά της Ρωσσίας, παρά τις απώλειες εξαγωγών και τους παραδοσιακούς δεσμούς. Εκείνο που εννοούμε ως «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας είναι το να απολαμβάνει τον ύψιστο δυνατό βαθμό αυτονομίας εντός του πλαισίου «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Να έχει τη δυνατότητα για κινήσεις όπως το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται το διακύβευμα των εκλογών. Το ποιον βαθμό ελευθεριών ή δεσμεύσεων θα έχει η χώρα ανάλογα με την επιλογή των ψηφοφόρων.

Ο Σαμαράς επεδίωξε να επανέλθει στον υψηλότερο βαθμό ανεξαρτησίας για τη χώρα, μέσα από δρόμο δυσκολότατο για τους Έλληνες που του επιβλήθηκε ως αναγκαίος.

Έτσι το 2013-2014 ακολούθησε την σκληρή πολιτική η οποία εξουθένωσε τη μεσαία τάξη, με στόχο να φτάσει σε λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα και αμέσως μετά επιτυγχάνοντας χαλάρωση να ανακουφίσει τους πληγέντες. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όταν πήγε στο ταμείο να εισπράξει του είπαν “Nein”.

Την άνοιξη του 2014 έλαβε χώρα άλλη μια σύμπτωση. Περίπου την ίδια εποχή που ο Σαμαράς αποπειράθηκε να απεξαρτηθεί από την χρηματοδότηση ΕΕ & ΔΝΤ ο Τσίπρας έβαλε μπροστά την στρατηγική «Δεν ψηφίζω Πρόεδρο Δημοκρατίας – Εκβιάζω εκλογές».

Γιατί λοιπόν η Γερμανία δεν τήρησε την υπόσχεσή της;
Η απάντηση έχει δοθεί από την Κέρστιν Γκαμέλιν της Süddeutsche Zeitung: «Ο κυρίαρχος φόβος στη Γερμανία είναι ότι σε περίπτωση που όντως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα έχουν πλέον τρόπους να ασκήσουν πραγματική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά τρομάζει τους γερμανούς πολιτικούς».

Η ανεξαρτησία. Και κάτι περισσότερο. Ο ανομολόγητος στόχος που αναφέραμε παραπάνω, ο μέσω του χρέους εσαεί έλεγχος της Ελλάδας. Αν ο Σαμαράς επιτύγχανε χρηματοδότηση από τις αγορές και κατόπιν ήταν αυτός με τον οποίο θα διαπραγματεύονταν την, βέβαιη να συμβεί, τροποποίηση των όρων αποπληρωμής του Χρέους, η Ελλάδα θα αποκτούσε βαθμό ανεξαρτησίας που δεν τους συμφέρει να έχει. Γι’ αυτό αρνήθηκαν στον Σαμαρά τη χαλάρωση και υπονόμευσαν την έξοδό του στις αγορές.

Όπως δείχνουν, προτιμούν να διαπραγματευτούν με τον Τσίπρα. Τον Νοέμβριο 2011 απαίτησαν το «ναι» του Σαμαρά και την υπογραφή του. Τώρα, οι Γερμανοί ούτε την υπογραφή του Τσίπρα ζητούν, ούτε απειλούν την Ελλάδα με θεούς και δαίμονες. Κάθονται απλά στη γωνία και περιμένουν, αφού πρώτα ουσιαστικά έριξαν τον Σαμαρά, μη επιτρέποντάς του να εμφανιστεί με μια τελική συμφωνία και έχοντας αφήσει την τελευταία φάση ανοιχτή.

Στην υπονόμευση Σαμαρά ο εξωτερικός παράγοντας βρήκε σύμμαχο εσωτερικούς παράγοντες. Κάποια μεγάλα συμφέροντα, τα οποία ο Καραμανλής αφόρισε με τον διάσημο χαρακτηρισμό, που ήθελαν να αρπάξουν με ψίχουλα δημόσιες επιχειρήσεις και ο Σαμαράς τους το αρνήθηκε. Κάποιους μεγαλοπαράγοντες που κινδυνεύουν να βρεθούν από τα φώτα της δημοσιότητας στα σκοτάδια των φυλακών.

Αυτοί συνασπισμένοι, αποτέλεσαν την αθέατη συνιστώσα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εκστρατεία για αποτυχία εκλογής προέδρου και πτώση της κυβέρνησης. Τι λέτε, πώς πείθεις βουλευτές, οι όποιοι σίγουρα δεν θα επανεκλεγούν αν διαλυθεί η Βουλή στην οποία μετέχουν, να επιδείξουν με την επιλογή τους αυτοκτονική διάθεση;

Φυσικά ο Σαμαράς δεν βγήκε σαν τον διεθνή τουρίστα Παπανδρέου να φωνάζει «με υπονόμευσαν», ούτε σαν τον Τσίπρα να καταγγείλει τη Γερμανία. Γνωρίζει πώς παίζεται το παιγνίδι του αστικού πολιτικού συστήματος εσωτερικά και διεθνώς.
Εκείνο που έκανε ήταν, διακόπτοντας τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και επιταχύνοντας την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, να ακυρώσει τον σχεδιασμό Τσίπρα. Στέλνοντας μηνύματα, στη Γερμανία «δεν θα γίνω ο χρήσιμος ηλίθιος» και στον ελληνικό λαό «εσύ αποφασίζεις». Σύροντας ταυτόχρονα τον Τσίπρα να επιλέξει, εάν εκλεγεί, ανάμεσα στη συστημικότητα και στην πολιτική του καταστροφή. Το πρόσωπο του Τσίπρα στις δηλώσεις του αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου είναι «συννεφιασμένο», παρότι μόλις έχει πέσει η κυβέρνηση.

Η Λαγκάρντ είχε ξεκαθαρίσει ότι χωρίς «περισσότερο αίμα» η διαπραγμάτευση δεν θα έκλεινε. Ο Τσίπρας νόμιζε ότι ο Σαμαράς λόγω θεσμικότητας θα ολοκληρώσει οπωσδήποτε την αξιολόγηση, επωμιζόμενος το πολιτικό κόστος από την ψήφιση των απαιτήσεων των δανειστών. Έτσι ο ίδιος, πρώτα διαλύοντας τη Βουλή με την εκλογή Προέδρου και κατόπιν νικώντας στις εκλογές, θα βρισκόταν ως πρωθυπουργός σε ένα τοπίο όπου α) η ρευστότητα της οικονομίας θα ήταν εγγυημένη από την ΕΚΤ λόγω του ότι θα υπήρχε η συμφωνία Σαμαρά β) θα μπορούσε να επιρρίψει στις δεσμεύσεις Σαμαρά όλες τις ευθύνες γι’ αυτά που υποσχέθηκε γνωρίζοντας ότι είναι ανέφικτο να κάνει, η γνωστή πολιτική της Αριστεράς «παρέλαβα καμμένη γη». Αντί γι’ αυτό τον περίλαβε ο Καμμένος με το τραινάκι.

Το ζήτημα-κλειδί για την κατανόηση των πολιτικών εξελίξεων είναι το Χρέος και η διαχείρισή του.
Οι Άγγλοι μπορεί να υπονομεύουν την Ευρωζώνη. Όμως δεν ψεύδονται όταν λένε ότι «Η τρόικα επέβαλε ακόμη περισσότερο χρέος σε μια χώρα που ήταν ήδη χρεοκοπημένη, επιτρέποντας σε ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους να ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων μέσα από τους μηχανισμούς «διάσωσης» της ΕΕ. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο περί διάσωσης. Ήταν δάνεια! Το βάρος παραμένει πλήρως στους ώμους του ελληνικού κράτους, αν και αυτό δεν θα το μαθαίνατε διαβάζοντας τον Τύπο της Βόρειας Ευρώπης. Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να αγοράσει χρόνο για τη συμμαχία της ΕΕ, όπως οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες» (Daily Telegraph).

Αλλά και να αγνοήσουμε τους Άγγλους δεν αγνοείται η απλή αριθμητική. Ο Καραμανλής παρέδωσε χρέος 275 δις. Ο Παπανδρέου σε λίγους μήνες με μαγικό τρόπο το πήγε στα 360 δις. Πήραμε δανεικά με το 1ο Μνημόνιο 110 δις και με το 2ο άλλα 135, σύνολο 245 δις, ενώ με το PSI «κουρεύτηκε» χρέος κάπου 100 δις. Φτάσαμε κάπου; Χρωστάμε πάντα 320 δις. Μόνο η Ιαπωνία έχει ποσοστό Δημοσίου Χρέους/ΑΕΠ μεγαλύτερο, αλλά το μεγάλο ποσοστό του χρέους είναι εσωτερικός δανεισμός που αναχρηματοδοτείται από τις καταθέσεις των Ιαπώνων.

Η ερώτηση δεν είναι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ερώτηση είναι αν η Ελλάδα μπορεί να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης και να παραμείνει εθνικά ανεξάρτητη, αν δηλαδή η χώρα είναι βιώσιμη, με αυτό το χρέος και αυτούς τους όρους αποπληρωμής. Η απάντηση, αξιωματικά, διότι μια ανάλυση επ’ αυτού θα επέκτεινε ανεξέλεγκτα το κείμενο, είναι «όχι».

Ο πρωθυπουργός βεβαίως λέει «ναι» διότι έτσι επιβάλλεται από τη θέση του. Δεν μπορεί να ζητάς από τις αγορές να σε δανείσουν και να λες ότι δεν θα πληρώσεις τα χρέη σου. Δεν μπορεί να δηλώνεις μη βιώσιμος όταν χρηματοδοτείσαι από το ΔΝΤ το καταστατικό του οποίου ορίζει ότι δεν δανείζει χώρες με μη βιώσιμα χρέη.

Όποιος γνωρίζει αριθμητική γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει και θα γίνει. Απλά οι κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενούς τους ότι τα χρήματα χάθηκαν – αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων στο μηδέν και να παρατείνουν την αποπληρωμή στο άπειρο, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρυφό τρίτο πακέτο βοήθειας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Focus, ότι «τελικά, σε κάθε περίπτωση θα πληρώσουμε τα χρέη της Ελλάδας» είχε ρόλο τροχιοδεικτικής που προετοιμάζει την γερμανική κοινή γνώμη, όχι βέβαια για «κούρεμα» αλλά για κάποια εξέλιξη.

Γερμανία, Γαλλία και ΕΚΤ φοβούνται ότι μια ελληνική στάση πληρωμών, «κούρεμα» δηλαδή, ακόμη και μέσω μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των ομολόγων, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο χρέος άλλων μελών της Ευρωζώνης. Και ενώ διεθνείς οικονομικοπολιτικοί, κυρίως αγγλοσαξονικοί, κύκλοι προτείνουν «κούρεμα» με την μορφή «άφεσης» ή «σεισάχθειας» αυτό πρώτον είναι έξω από την γερμανική φιλοσοφία και δεύτερον οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η άφεση του χρέους θα χαλάρωνε την πίεση στην Αθήνα για να προωθήσει περαιτέρω αλλαγές. «Θα ήθελα να μειώσω κι εγώ το χρέος μου στο μισό», είχε πει η Μέρκελ στον Παπανδρέου σε συνάντηση τους στο Βερολίνο, κι ο Σοιμπλε προχθές ήταν σαφής «Αλέξη, ξέχνα το . Δεν υπάρχει διαγραφή χρέους».

Ο Στουρνάρας είχε «ρίξει» την πρόταση για παράταση της περιόδου αποπληρωμής στα 50 έτη. Τελευταία, ο Όλι Ρεν δηλώνει δυο φορές την ημέρα ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να παρασχεθεί μακρύτερη περίοδος αποπληρωμής. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Όμως η επιμήκυνση δεν θα χαριστεί, ως άφεση. Θα πουληθεί, με σκληρά ανταλλάγματα από την Ελλάδα.

Γι’ αυτό, αφού και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται, οι Γερμανοί προτιμούν τον Τσίπρα.
Γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να τον συνθλίψουν και να πάρουν τα περισσότερα. Ήδη με τις διακηρύξεις του, όπως και τον Ιούνιο του 2012, έχει προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας,ο κόσμος αποσύρει τις καταθέσεις του και οι τέσσερις τράπεζες κατέθεσαν αίτημα για παροχή ρευστότητας από τον ELA. Εκτός από το ότι μπορούν όποτε θέλουν να του διακόψουν τη ρευστότητα, ο Τσίπρας έχει εκτεθεί πολιτικά με ανέφικτες υποσχέσεις. Για να μην καταρρεύσει θα πάρει ό,τι του δώσουν με τους όρους που θέλουν.

Αυτοί θα πουλήσουν την επιμήκυνση στους γερμανούς ψηφοφόρους σαν «δεν πληρώσαμε τους τεμπέληδες νότιους» και ο Τσίπρας, επειδή διαθέτει τη γοητεία να πείθει το πλειοψηφικό κεντροαριστερό ακροατήριο, θα πουλήσει στο εσωτερικό τις παραχωρήσεις για την επιμήκυνση σαν «επιτεύγματα».

Τι είναι αυτό που οι Γερμανοί προτιμούν να απαιτήσουν από τον Τσίπρα και όχι από τον Σαμαρά, που κρίθηκε «απείθαρχος» αφού βιαζόταν να ανεξαρτητοποιηθεί από αυτούς;

Την ριζική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, με περικοπή των συντάξεων και σκλήρυνση των όρων συνταξιοδότησης.

Την ακόμα σκληρότερη φορολόγηση των Ελλήνων, ίσως και ένα ήπιο bail in, γι’ αυτό ο Τσίπρας μιλά συνεχώς για το Περιουσιολόγιο.

Τον διωγμό των Ελλήνων εφοπλιστών, με πρόσχημα την φοροδιαφυγή και ρητορική τον περιορισμό των πλουσίων η οποία γοητεύει το αριστερό ακροατήριο. Το μέγεθος και η ικανότητα του ελληνικού εφοπλισμού αποτελεί διαχρονικό αγκάθι στο μάτι των Γερμανών, όποιος γνωρίζει από διεθνή οικονομία το γνωρίζει – οι ανόητοι ας μιλήσουν για «συνωμοσιολογία».

Τον διωγμό της Ορθοδοξίας, την οποία θεωρούν εμπόδιο στον «εκσυγχρονισμό» της χώρας, με πρόσχημα τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, την «από-ορθοδοξοποίηση» της ελληνικής επικράτειας με στόχο τον βαθμιαίο «εκπροτεσταντισμό» της.

Κάποια φιλέτα από τα «ασημικά», επιχειρήσεις και real estate. Το Ελληνικό, που ο Τσίπρας δεν θέλει να δοθεί στον κακό Λάτση, θα γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ πάρκο ή θα δοθεί σε κάποιον καλό Γερμανό; Ο ΟΤΕ στέλνει κάθε μέρα τις εισπράξεις στο εξωτερικό, εκεί και τα κέρδη του.

Την υποχώρηση της Ελλάδας στο Σκοπιανό, η Μέρκελ αθέατα ασκεί συνεχώς ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα και οργανώνει συναντήσεις στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Προχθές ο Τσίπρας μίλησε για ιστορικά «εγκληματική» πολιτική Σαμαρά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόταν το πακέτο Πινέϊρο που, είπε, θα είχε λύσει το πρόβλημα ενώ τώρα δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια. Ο Τσίπρας, εμφανώς έτοιμος για ενδοτισμό, εκτός αν τον βαστήξουν ο Τρεμόπουλος και η Γαϊτάνη, (θέλει να) ξεχνά ότι το πακέτο Πινέϊρο περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Και ότι την Ανατολική Γερμανία την είχαν αναγνωρίσει 160 χώρες. Εκτός από μια. Τη Δυτική Γερμανία. Υπάρχει σήμερα Ανατολική Γερμανία; Την Ελλάδα συμφέρει να μην παραχωρήσει τίποτα, μέχρι η ζωή και η Ιστορία να κρίνουν τη βιωσιμότητα αυτού του «κρατιδίου» – χρησιμοποιώ τον όρο του Τσίπρα.

Οι Αμερικανοί σιχαίνονται όποιον δηλώνει κομμουνιστής, αριστερός ή ριζοσπάστης. Αλλά στην περίσταση τους βολεύει και αυτούς ο Τσίπρας. Για το Σκοπιανό και γιατί λόγω της ομοδοξίας θεωρούν την Ορθοδοξία μέσο διατήρησης της Ρωσσικής επιρροής στην Ελλάδα. Και όταν είχε πάει στο Brookings είχαν γίνει νύξεις για αγορά νέων μαχητικών αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, για την «τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο».

Μιλήσαμε εκτεταμένα για τις βλέψεις άλλων χωρών που αφορούν την πατρίδα μας. Οι αφοσιωμένοι υπηρέτες του αλλοδαπού παράγοντα όταν καταγράφονται οι επιδιώξεις του και οι επεμβάσεις του στην Ελλάδα σπεύδουν με την κατηγορία της «συνωμοσιολογίας». Δεν είχαμε κανένα σκοπό να κατηγορήσουμε τη Γερμανία. Αγωνίστηκε για να γίνει από μεταπολεμικός και διαιρεμένος παρίας της Ευρώπης, ηγεμόνας της. Βέβαια, όχι πάντα έντιμα. Όταν δωροδοκούσε για τα Leopard και τα υποβρύχια γνώριζε ότι αυξάνει το Χρέος για το οποίο σήμερα μας εγκαλεί και με το οποίο μας ελέγχει. Ναι, Έλληνες εκλεγμένοι δωροδοκούντο, γερμανική ευθύνη 50%.

Αυτό που θέλαμε να καταδείξουμε είναι ότι όλα εκπορεύονται από συμφέροντα. Τα μεγάλα κράτη και τα ιστορικά, αυτοκρατορικά έθνη έχουν μόνο συμφέροντα, τα οποία και υπηρετούν με τις πολιτικές τους. Εμείς, πολιτική ηγεσία και ψηφοφόροι, διακονούμε την εσωτερική και εξωτερική μας πολιτική με μόνιμο πλοηγό τα πληγωμένα συναισθήματα του κατατρεγμένου. Ο Σόιμπλε, οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ, εγχώριοι μεγαλοπαράγοντες, για τα συμφέροντά τους, θέλουν Τσίπρα. Θα τους το επιτρέψουμε;

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιβάλουμε αυτό που συμφέρει εμάς, παρά τις οιωνούς των δημοσκόπων, των σύγχρονων οιωνοσκόπων : Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 18/01/2015 10:02:58

  Η χώρα απέλασε και το 2014 40.000 Έλληνες γιατρούς, μηχανικούς και πληροφορικάριους ηλικίας 25-45 και υποδέχτηκε άλλους τόσους αναλφάβητους Μπενγκάληδες, Πακιστανούς και Νιγηριανούς (μόνο οι άνδρες μπαίνουν αρχικά, άρα πολλαπλάσιο νούμερο μπούκαρε ουσιαστκά). Δεν έχουμε πια πατρίδα, ούτε δεκαετία δεν μας μένει ως ελληνική χώρα. Μετά θα ακολουθήσει η μοίρα των Κοπτών. Αλλά ας συνεχίσουμε έτσι, να μιλάμε για τον ΕΝΦΙΑ, σαν να ήμασταν το Λουξεμβούργο.

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ ΤΤ 18/01/2015 15:39:04

   Σωστα τα λες για τη Λαθρομεταναστευση. Ομως και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δημευει τη περιουσια , το σπιτι, το μαγαζι, το χωραφι, το διαμέρισμα του Ελληνα πολιτη, που με κοπο εχει αποκτησει, δεν λειτουργει προς την ιδια κατευθυνση ? Δεν το διωχνει (εμμεσα) απ τη πατρικη του γη ?? Δεν τον αποξενώνει ??

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 18/01/2015 10:29:19

  Πικρές αλήθειες....Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη. Μια εβδομάδα έμεινε. Την επομένη των εκλογών ισχύει το "Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ΟΥΔΕΝ λάθος αναγνωρίζεται". Για να δούμε στ'αλήθεια πόσο σοφός είναι ο ελληνικός λαός.......Καλή δύναμη σε όλους.

 3. Νεοδημοκρατης avatar
  Νεοδημοκρατης 18/01/2015 10:59:33

  Αυτη ειναι Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.Αυτα που λεει ο Προφητης.Αυτα ακριβως που ειχα γραψει δεκα ημερες πριν .Με μονο οδηγο την κοινη λογικη και χωρις να εχω τις δυνατοτητες πολιτικης αναλυσης σταθερων σχολιαστων του antinews.AYTO ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ φιλοι και αντιπαλοι της παραταξης. Μερκελ και Σοιμπλε οδηγουν τον εμπαθη αλαζονα στην εξουσια,τραβωντας το χαλι στον Σαμαρα.Μπορουμε να ανατρεψουμε τα σχεδια τους;ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ το να πει ΚΑΘΑΡΑ ο Σαμαρας οτι ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ; Ως απλο μελος της ιστορικης αυτης παραταξης που παντα στα δυσκολα κρατησε ορθια την Ελλαδα πιστευω ακραδαντα ΝΑΙ.

 4. George N avatar
  George N 18/01/2015 11:44:52

  Η υπόσχεση στον Σαμαρά για το χρέος ήταν άνευ ουσίας. Δεν χρειάζεται δλδ οι Ευρωπαίοι να υποσχεθούν κάτι που είναι αναπόδραστο. Καμία χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη με το Ελληνικό χρέος που φορτώθηκε αφού δεν μπορεί να το αποπληρώσει η Ελλάδα? Α. Να υπενθυμίσει στους λαούς της ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η Δημοκρατία, η φιλοσοφία, το θέατρο κτλ και να τους ζητήσει να πατσίσουν διαγράφοντας το χρέος. Β. Να ζητήσει από τις αγορές να επαναγοράσουν από αυτήν το χρέος που οι ίδιες έκριναν ως μη βιώσιμο! "Ρεαλιστικά" (για την ΕΖ) επιλέχτηκε το Β. προφανώς με εκπτώσεις μια και δεν μπορεί να γίνει με την μία αλλά ούτε και στην ολότητα του χρέους. Μιλάμε δλδ για μερική επαναγορά. Άρα για μια πολύχρονη διαδικασία με συνεχείς εκπτώσεις στο χρέος αλλά και στους όρους που το συνοδεύουν. Μόνο έτσι τμήμα του θα αγορασθεί από τις αγορές. Τι πρέπει να συμβαίνει σε αυτή την πολύχρονη διαδικασία? Η Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της. Να πληρώνει τους τόκους έστω και με τα μικρά επιτόκια που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν. Από αυτό συνάγεται και η απαίτηση του πολύχρονου ελέγχου της Ελλάδας ως προς τα οικονομικά μια και γεωπολιτικά αυτό είναι πραγματικότητα προ πολλού. Πρέπει να παράγει δλδ η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα αντί για πρωτογενή ελλείμματα που ήταν η νόρμα μεταπολιτευτικά. Πως μπορεί να γίνει αυτό για μεγάλο διάστημα? Με δομικές αλλαγές στην οικονομία της. Και εδώ φτάνουμε στο πρόβλημα της πολιτικής Σαμαρά. Στην πολιτική του quick fix μέσω υπερφορολόγησης και την έξοδο στις αγορές. Φοβάμαι ότι ήταν make-believe. Δεν είναι διατηρήσιμο που ήταν και το επόμενο ζητούμενο μετά το stop loss της αρχικής περιόδου του προγράμματος και την ανάγκη να φύγουν τα πρωτογενή ελλείμματα. Τα διπλά ελλείμματα δλδ θα επανεμφανισθούν αμέσως μόλις φύγει η υπερφορολόγηση. Και επομένως η ανάγκη για νέο πρόγραμμα ενώ οι αγορές θα μείνουν μακρυά από την επαναγορά του χρέους. Ακόμα χειρότερα για αυτούς-και εδώ νομίζω ότι χάθηκε η μπάλα από την κυβέρνηση- θα έχει τρωθεί η αξιοπιστία της EZ στις αγορές και εφιαλτικά για τους πολιτικούς της EZ θα πρέπει να τα εξηγήσουν όλα αυτά στους ψηφοφόρους τους. Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν deliver στον Σαμαρά είναι ότι και αυτός δεν έκανε το αναμενόμενο από την μεριά του. Και δύσκολα θα μπορούσε να το κάνει. Η σχέση της Ελλάδας με την ΕΖ είναι καταδικασμένη να περπατάει σε σχοινί μέχρι η χώρα να αλλάξει δομικά ή να ομολογηθεί ότι δεν μπορεί και να γυρίσει συμφωνημένα στην ΕΕ.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ George N 18/01/2015 20:25:39

   Διαφορετικοί τρόποι ζωής γεννούν διαφορετικά οικονομικά, ανταγωνιστικά μεταξύ τους, συστήματα. Δεν είναι θέμα μόνο "δομικής" αλλαγής. Ουσιαστικά για να επιτευχθεί αυτό που ζητείται από την Ελλάδα πρέπει οι Έλληνες να πάψουν να είναι Έλληνες. Χωρις να λέω ότι όλα μας είναι τέλεια, το αντίθετο, ούτε κερδίσαμε ούτε θα κερδίσουμε από την ευρωπαϊκή ισοπέδωση. Ίσως είναι πιο πολιτισμένοι, με την έννοια της αστικής ευγένειας, αλλά δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι από μας, τουλάχιστον από τους Έλληνες προ ΠΑΣΟΚ...

   • George N avatar
    George N @ Προφήτης 18/01/2015 22:06:50

    Έχετε δίκιο, σε ένα βαθμό ζητιέται να προσαρμοσθεί η Ελλάδα σε ένα Δυτικοευρωπαϊκό πλαίσιο μια και η ΕΖ δεν είναι απλά Ευρωπαϊκή. Πιστεύω θεμιτά και μου φαντάζει αλαζονική η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί αναγκαίας αλλαγής....της Ευρώπης! Μια συζήτηση που έπρεπε να είχε γίνει πριν την ένταξη ήταν το κατά πόσο η πορεία προς Δυσμάς που ξεκίνησε αυτή η χώρα πριν 200 χρόνια έπρεπε να οδηγήσει στον σκληρό πυρήνα ή να σταματήσει στην περιφέρειά του. Δυστυχώς δεν έγινε μια και η χώρα τυφλώθηκε από την λάμψη του Μάρκου. Κατά ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης όμως η επαφή με την Γερμανική Ευρώπη (γιατί αυτό είναι η Δυτική Ευρώπη) μπορεί να φέρει τους Ελληνες πιο κοντά στους Αρχαίους Ελληνες απομακρύνοντας τους όμως συνάμα λίγο από τους Μεσαιωνικούς προγόνους τους. Οι καταστροφείς της Αρχαιότητας διατήρησαν μέσα τους -ίσως ως εξιλέωση- ένα τμήμα της που λησμονήθηκε στην Ανατολή. Θα πρόκειται δλδ για αντιδάνειο και όχι ισοπέδωση. Τα υπόλοιπα, όπως πχ η αστική ευγένεια, είναι για τους Ελληνες άχρηστα και παγερά αδιάφορα!

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ George N 18/01/2015 22:51:54

     Μύθος αυτό που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο, τον οποίον οι ίδιοι οι Γερμανοί (οι καταστροφείς της αρχαιότητας, όπως σωστά τους αποκαλείς) κατασκεύασαν και συντηρούν.

     • George N avatar
      George N @ ΚΜ 19/01/2015 12:28:37

      Κι όμως η Αναγέννηση γεννήθηκε εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε. Στην Δ.Ευρώπη των βαρβάρων Γερμανών, στην Δ. Ευρώπη της επικράτησης μιας Ανατολικής θρησκείας σε ακραία μορφή της. Το Βυζάντιο βοήθησε αλλά γεγονός παραμένει ότι δεν έγινε εκεί αλλά ούτε και στην πνευματική της κόρη την Ρωσία. Νομίζω ότι η Ιστορία έχει ισχυρή αίσθηση του χιούμορ....

     • KM avatar
      KM @ George N 19/01/2015 16:58:55

      Καταρχήν, η Αναγέννηση στην Δυτική Ευρώπη δεν ξεκίνησε από την σάπια Ευρώπη του Βορρά, όπως ισχυρίζεσαι, αλλά από την Ιταλία, που διατηρούσε ακόμα (και ακόμα και σήμερα διατηρεί υποβόσκωντα) ψήγματα Ελληνορωμαϊκότητος. Οπότε μάθε ιστορία και μη βιάζεσαι να κάνεις χιούμορ.
      Κατά δεύτερον, ούτε το Βυζάντιο ούτε η Ρωσία έχρηζαν «Αναγεννήσεως» γιατί εκεί ο Πολιτισμός δεν είχε πεθάνει ποτέ, για να χρειάζεται να «ξαναγεννηθεί». Αντιθέτως, στη Δύση, τον Πολιτισμό τον σφάξαν στο γόνατο. Ακόμα κι όταν, χίλια χρόνια μετά, οι Γερμανοί ανακάλυψαν την Ελληνορωμαϊκή κληρονομιά, την προσέλαβαν παραμορφωμένη, μέσα από το πρίσμα της κτηνωδίας/πολιτιστικής αναπηρίας τους.

     • George N avatar
      George N @ KM 19/01/2015 18:15:41

      Δεν μίλησα για Ευρώπη του Βορρά αλλά για Γερμανική Δυτική Ευρώπη. Ίσως υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ Γερμανών και Γερμανικών φύλων. Η Φλωρεντία πχ είναι Οστρογοτθική και μετά Λομβαρδική...και τα δύο Γερμανικά φύλα για να μην πούμε τίποτα για την Καρολίγεια και την Αναγέννηση του 12ου αιώνα. Αλλά και που εξαπλώνεται στην Ευρώπη είναι επίσης ενδεικτικό. Το ότι διατηρήθηκε με κάποιο τρόπο η Αρχαιότητα είναι ακριβώς αυτό που λέω και άρα σε αυτό συμφωνούμε. Για το αν αυτό έγινε και στην Ανατολική Ευρώπη φαντάζομαι ότι επιτρέπεται να διαφωνούμε...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ George N 19/01/2015 18:25:26

      Η Αναγέννηση στην Φλωρεντία δεν οφείλεται στην τοξική Γερμανική επικυριαρχία αλλά στα ψήγματα Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που επιβίωναν στον Ρωμαϊκής καταγωγής πληθυσμό, τα οποία «ενεργοποιήθηκαν» από την εκ νέου επαφή με την Ρωμαϊκή Ανατολή. Δεν συμφωνούμε λοιπόν. Είναι σαν να μου λες ότι άν σε πυροβολήσω στο κεφάλι και τη σκαπουλάρεις, θα οφείλεις την επιβίωσή σου στα σκάγια! Στην δε Ανατολική Ευρώπη, οι Ρώσοι προσέλαβαν τον πολιτισμό σε ζώσα μορφή από τους «Βυζαντινούς» (sic) που ουδέποτε τον απώλεσαν.

     • George N avatar
      George N @ ΚΜ 19/01/2015 22:05:15

      Έχουμε ξεφύγει τελείως από το θέμα KM. Πραγματικά θα ευχόμουν να είχαν γίνει τα πράγματα όπως τα λες. Η αλήθεια είναι όμως τραγική. Μετά τους Γοτθικούς Πολέμους ανάμεσα στους Βυζαντινούς και τους Οστρογότθους, η Βόρεια Ιταλία ερήμωσε. Οι πόλεις αναφέρονται με πληθυσμό μερικές εκατοντάδες ψυχές, κάποιες πλήρως έρημες. Είναι κι ο λόγος που οι Λομβαρδοί δεν συνάντησαν αντίσταση. Δεν υπήρχε κανείς για να αντισταθεί. Γι αυτό άλλωστε και στην Ιταλία σπανίζουν οι εξιστορήσεις ιστορικής συνέχειας που απαντώνται, καλή ώρα, στην Ελλάδα. Στην Φλωρεντία το πληθυσμιακό υπόστρωμα ήταν Λομβαρδοί και οι ευγενείς ήταν Νορμανδοί (αυτοί οι τελευταίοι ήταν παντού ακόμα και.....στην Πόλη ή την Ρωσία-σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα Γερμανική φυλή με την έννοια του Germanic και όχι του German)

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ George N 19/01/2015 13:07:34

     Το νέο ελληνικό κράτος είναι δημιούργημα των Βαυαρών ως διοικητική και νομική δομή.Είναι αστείο να λέγεται ότι είναι κάτι καινούργιο η ένταξη στην ΕΕ και η αντίστοιχη προσαρμογή.Οι ίδιες δομές προσπαθούν να επιβληθούν εδώ και 180 χρόνια και συναντούν αντιστάσεις από την λαική ανατολίτικη κουλτούρα.Όποτε βρίσκεται πιο κοντά ο "λαός στην εξουσία" βλ. ΠΑΣΟΚ ή "λαική δεξιά" τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση από τη Δυτική Ευρώπη.

     • George N avatar
      George N @ ψυχραιμια 19/01/2015 15:58:41

      Ιστορικά ακριβές αλλά καλύτερα να μην το πείτε στους Βαυαρούς! Η προσπάθεια αυτή όμως σταμάτησε το 1843 στις 3ης του Σεπτέμβρη. Σημαδιακή ημερομηνία για την νεοελληνική ιστορία αλλά και το χιούμορ που λέγαμε. Οι δυτικόφιλοι Ελληνες θα πρέπει να απαιτήσουν την 2α Σεπτεμβρίου να την διαδέχεται η 4η :-) Έτσι κι αλλιώς η Βαυαρική προσέγγιση ήταν μέσω επιβολής και επομένως δεν είχε νόημα. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η ένταξη στην ΕΖ λειτουργεί ως make or brake. Η Ελλάδα δλδ πρέπει να είναι τμήμα της καινούργιας συλλογικότητας και όχι απλά κάπου εκεί κοντά. Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν κατανοητό στις ελίτ που είναι πολύ πιο ανατολίτικες από τον λαό, παρά τα όσα νομίζουν για τον εαυτό τους. Έχω την αίσθηση ότι πιστεύανε ότι μπαίνουν στην ΕΕ για δεύτερη φορά και περιμένανε τα νέα μεσογειακά προγράμματα...στην μορφή του cheap credit. Παρασύρθηκαν και παρέσυραν.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 19/01/2015 09:01:58

    Τι θα πεί όμως "Έλληνες προ ΠΑΣΟΚ";Έλληνες που δεν είχαν τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός τους. Σα να λέμε Ιρανοί επί σάχη και προ Χομεινί.Και αυτοί ήσαν καλύτερα τότε,δεν ήταν όμως αυτό που πραγματικά ήθελαν.Οι πάντες συμφωνούμε ότι η πληρέστερη δημοκρατία που είχε η Ελλάδα ήταν αυτή του 1974 και αυτή τελικά έβγαλε το ΠΑΣΟΚ που αποδεικνύεται η ουσία του ελληνισμού στην εποχή μας. Αλλιώς δεν θα είχε κερδίσει τόσες εκλογές μέχρι να υποχρεωθεί να αλλάξει επί απειλή χρεωκοπίας με το μνημόνιο και κυρίως δεν θα είχαμε την καταπληκτική μετάλλαξη του σύριζα σε νέο ΠΑΣΟΚ.Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έμεινε μικρό κόμμα αλλά ο πασοκισμός ως ξενιστής βρήκε άλλο σώμα,τον σύριζα.Εφ όσον λοιπόν είναι τόσο ανθεκτικός αυτός είναι ο Έλληνας,δεν είναι κάτι άλλο και σίγουρα όχι ο εξιδανικευμένος τύπος των εθνικών σχολικών βιβλίων.

 5. GIANNIS avatar
  GIANNIS 18/01/2015 13:19:45

  κατά βάση η προσέγγιση σωστή ...αλλά ακολουθήθηκε πολιτικός στρατηγικός σχεδιασμός λάθος ....απο τον ανασχηματισμό και μετά οι επιλογές ήταν .....

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ GIANNIS 18/01/2015 14:45:25

   Επέδραμε το μέγα άγχος της ήττας των Ευρωεκλογών. Από εκεί και μετά όλα πήγαν κατά διαόλου.

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/01/2015 13:39:50

  Εύγε αδερφέ! Έτσι είναι ακριβώς. Απλά να προσθέσω πως ο Ινδός εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν ο απολύτως αδιάλλακτος στις τελευταίες, διακοπείσες διαπραγματεύσεις...

 7. airman avatar
  airman 18/01/2015 14:08:40

  "Καστελλόριζο, Μνημόνιο, Τρόικα, ΔΝΤ για πρώτη φορά στην Ευρώπη." Γιατί Καστελλόριζο και όχι Οθωνοί, Γαύδος, Σύμη, Λέρος, Κάσος, Σαμοθράκη. Τόσα νησιά της άγονης γραμμής θα μπορούσε να επιλέξει ο μέγας μάγιστρος! Τί ήθελε να δείξει επικοινωνιακά ή συμβολικά; Υ.Γ. Την άλλη Κυριακή αναμένεται μεταξύ άλλων και η εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιστή Γιωργάκη, με "επιθέσεις αυτοκτονίας" ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα κραδαίνοντας ψηφοδέλτια του Κινήματος και αλαλάζοντας "Καρανταγί"! Τώρα ποιου Κινήματος θα σας γελάσω. Μάλλον του ΠΑΣΟ(Κ)ΙΔΗΣΟ!

 8. Σωτηρης avatar
  Σωτηρης 18/01/2015 14:23:06

  Όλα αυτα θα γίνουν γιατί κάποιοι δεξιοί εθνικιστές δηλώνουν κιόλας θα στηρίξουν τους ναζί. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περίπου όσο το ποσοστό αυτού του εγκληματικού και άζρηστου κόμματος να το θυμάστε όσοι μετά θα κλαίγεστε για χαμένες πειρουσίες κτλ. Εντάξει; Μη ζητάτε το λόγο από την ΝΔ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σωτηρης 18/01/2015 15:44:36

   Να προσθέσεις και τους ανελ με το ΛΑΟΣ. Όλοι αυτοί προ της αποστασίας Καρατζαφέρη πήγαιναν μονοκούκι ΝΔ ή αποχή. Μόνο η ΧΑ είχε 1% προ αυτής της εποχής. Μιλάμε για ένα 7% που είναι παλαιοδεξιοί και ενώ πρώτη φορά πάμε για κυβέρνηση κομμουνιστών και συνιστωσών-φίλων τρομοκρατών το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 18/01/2015 16:15:42

    Εδω αγαπητε Γεωργιε θελω να προσθεσω μια παραμετρο που ισως δεν περναει απο το μυαλο: υπαρχουν πολλοι, συντηρητικους θες να τους πεις, δεξιους θες; διαλεξε, που στοιχιζονταν πισω απο ενα κομμα οπως η ΝΔ γιατι τους ταιριαζε κοινωνικα, γιατι ειχαν μια καποια περιουσια που αυτη και ΜΟΝΟ χαρακτηριζε τα πολιτικα τους πιστευω. Κυριως ομως ηταν η παστα αυτη των ανθρωπων που δεν δινουν " του αγγελου τους νερο" που λεει και ο λαος μας. Κοινως τσιγκουνηδες....Αυτου του ειδους οι ανθρωποι δεν χαριζουν τιποτα, ουτε συμβιβαζουν ευκολα αυτο τους το παθος. Λιγο να χασουν γινονται εχθροι. Ποσο μαλλον στη περιπτωση μιας πτωχευσης που εχασαν περισσοτερα η φορολογηθηκαν πιο αγρια. Αυτοι ειναι που "λακισαν" σ αλλα κομματα για να εκδικηθουν και δεν τους ενδιαφερουν ουτε πατριδες, ουτε εδαφη, ουτε Ορθοδοξια, ουτε μεταναστες ουτε τιποτα μπροστα στη τσεπη τους. Απο ιδεολογια μηδεν. Επειδη ντρεπονται δε να το πουν ευθεως, σκαρφιζονται χιλιες δικαιολογιες που δεν στεκουν σε μια σοβαρη συζητηση περι Ελλαδας. Τοτε συμπεριφερονται σαν πεισμωμενα εικοσαχρονα..... Μην ανωρωτιομαστε λοιπον γιατι και πως. Δυστυχως λιγοι ειναι οι συνειδητοι πατριωτες, οι περισσοτεροι ειναι περι "παρτης" και μονο αυτη τη γλωσσα καταλαβαινουν. Παντα σε περιοδο εκλογων μου γινονται τοσο φανερα πραγματα, που σε αλλες περιπτωσεις ειναι καλοκρυμμενα, που αηδιαζω, αηδιαζω πολυ....

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Ρηνα 18/01/2015 17:45:46

     Πολύ σωστά Ρηνα. Ιδεολογία η τσέπη. Δεν είναι βέβαια ασυνήθιστο, ο Μαρξ έλεγε ότι το κοινωνικό είναι καθορίζει την πολιτική συνείδηση.

     Αυτοί που σκέφτονται μόνο με το στομάχι γίνονται αριστεροί. Αυτοί που σκέφτονται και με το στομάχι αλλά και με την καρδιά, δηλαδή ότι εκτός από το ατομικό συμφέρον υπάρχει και το συλλογικό, η πατρίδα, γίνονται συντηρητικοί.

     Εξαιρετική η ανατομία του χαρακτήρα που περιγράφεις.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Ρηνα 18/01/2015 19:28:42

     Έτσι ακριβώς είναι αγαπητή! Και έχω κάποια παραδείγματα γνωστών μου που σκέπτονται ακριβώς έτσι. Με Θεό τους τον Μαμμωνά και τους έχω ονομάσει από καιρό πατριώτες της τσέπης.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 18/01/2015 16:17:37

    Κατα τα αλλα εξοχος ο Προφητης ως συνηθως!!

    • Fotini avatar
     Fotini @ Ρηνα 19/01/2015 01:19:42

     Πραγματικά, ἀξεπέραστος ὁ Προφήτης! ῎Εχομε νά δώσωμε τήν ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ, λοιπόν, ΔΕΞΙΑ vs ΑΡΙΣΤΕΡΑ, once and for all!!

     • Fotini avatar
      Fotini @ Fotini 19/01/2015 01:37:39

      "ΜΗΤΕΡΑ" ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ, VS "ΜΑΧΗ" ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

   • Hunter avatar
    Hunter @ Γεώργιος Τ. 18/01/2015 18:15:09

    Γιώργο, αυτό το 7% που γράφεις, φοβάται να βγει από το σπίτι (πλέον φοβάται και μέσα στο σπίτι) και ακούει τον Δένδια να λέει: "υπάρχει ευνομία σε όλη τη χώρα. Το μόνο πρόβλημα δημόσιας τάξης είναι η Χρυσή Αυγή"... Ας τους πιάσουμε να τους ρωτήσουμε αν φοβούνται από τους αφρικανοασιάτες ή από το Λαγό... Να δούμε τι θα μας απαντήσουν... Οι μόνοι που φοβούνται από το Λαγό είναι οι ιδιοκτήτες στριπτηζάδικων στον Πειραιά, οι Ρωσίδες και οι Νιγηριανές ιερόδουλες, οι Σενεγαλέζοι έμποροι ναρκωτικών στη Νίκαια κτλ. Έχω κάνει μελέτη για την εγκληματικότητα στα δυτικά προάστια και δεν διαπίστωσα ότι ο λόγος που ο κόσμος ΦΟΒΑΤΑΙ είναι ο Λαγός... Τουναντίον... Επιπλέον, έχω γράψει κι άλλες φορές το τελευταίο δεκαήμερο, είναι απορίας άξιον ότι την Ν.Δ φαίνεται να την αφήνει παγερά αδιάφορη το 7%-8% της Χ.Α και του ΛΑ.ΟΣ, τη στιγμή μάλιστα που η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι πάνω από 3%-4%... Ούτε μία εξαγγελία για αυτούς που φοβούνται να βγούνε έξω από το σπίτι τους. Η μόνη δήλωση που έκανε η Ν.Δ είναι να καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ιθαγένεια στους ΛΑΘΡΟμετανάστες κτλ. Τι θα κάνει η ίδια δεν έχει πει. Να βγει και να πει ο Σαμαράς ξεκάθαρα (σε Έλληνες και ξένους): 1.) "θα απελαθούν μαζικά οι ΛΑΘΡΟμετανάστες στις χώρες προέλευσης διότι δεν μπορούμε αλλιώς να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα και τις αρρώστιες που εισάγουν και δεν μπορεί να μας ψέξει η Ε.Ε διότι είναι ΛΑΘΡΟμετανάστες και εισβολείς"!!! Τι φοβάται ο Σαμαράς;;; Μην χαρακτηριστεί "φασίστας" και "ακροδεξιός";;; Από ποιον;;; Από τους δημοσίους υπαλλήλους, τα συνδικάτα, τις συντεχνίες, την καθηγητίλα των ΑΕΙ/ΤΕΙ και από όλους αυτούς τους "δημοκράτες" στυλ Λαζόπουλου που ούτως ή άλλως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ;;;;;; Ότι και να εξαγγείλει ο Σαμαράς, πάλι ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν οι παραπάνω, πάλι "φασίστα" θα τον φωνάζουν... Εδώ είμαστε στο τσακ να γίνουμε η πρώτη κομμουνιστική χώρα μετά το παραπέτασμα, μας μάρανε πώς θα μας "προσφωνήσουν" τα συνδικάτα, οι φοιτητοπατέρες και οι φοιτητομητέρες;;;;;; Κάνω έκκληση σε όλους που ψηφίζουν Χ.Α χωρίς να είναι ναζί, ότι δεν ωφελεί κανέναν να είναι 15 χρυσαυγίτες βουλευτές μέσα στη Βουλή τη στιγμή που κυβερνούν οι κομμουνιστές του Λαφαζάνη. Προσωπικά θα δώσω δεύτερη ευκαιρία στο Σαμαράς, αν και φάνηκε ότι το μέλημά του τελικά ήτανε να προστατευτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές "κλίκες" κτλ. (τον συγχωρώ ελέω συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ), και θα ψηφίσω Ν.Δ όπως κάνω άλλωστε από το '89 (πλην δύο φορές ΠΟΛ.ΑΝ)... Συγγενικό μου πρόσωπο θα ψηφίσει Χ.Α διότι στέλνει στην κόρη που σπουδάζει στην Αθήνα 800 Ευρώ το μήνα, με το πανεπιστήμιο να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ σχεδόν όλο το χρόνο και την κοπέλα να φοβάται να πάει διότι της "απαγορεύουν" την είσοδο στην "υπό κατάληψη σχολή" καμιά 15αριά "τοτέμ" άνω των 35-40 ετών... Πώς να επιχειρηματολογήσουμε σε αυτό τον άνθρωπο να του πούμε "ξαναψήφισε Ν.Δ";;;;;;;;; Το 7% λοιπόν από Χ.Α και ΛΑ.ΟΣ θέλει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα... Ο Σαμαράς και η Ν.Δ πρέπει να δείξουν αν τους νοιάζει αυτό το 7% "έτοιμων δεξιών" ή αν τους νοιάζει πώς θα τους προσφωνήσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

    • Νίκος Α avatar
     Νίκος Α @ Hunter 18/01/2015 23:19:40

     Ψηφίζοντας Χ.Α. το συγγενικό πρόσωπο, φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ και κάνει τον ανεκδιήγητο Πελεγρίνη βουλευτή. Θα σταματήσουν τότε οι καταλήψεις και θα υπάρξει ευνομία στα Πανεπιστήμια;

     • Hunter avatar
      Hunter @ Νίκος Α 19/01/2015 01:37:42

      Αυτό του λέω κι εγώ αλλά απαντά ότι ψήφισε Σαμαρά για να καθαρίσει τα πανεπιστήμια που πάνε τα παιδιά του όχι για να στέκεται σούζα (αυτολεξεί) σε 100 διοικητικούς υπαλλήλους και 50 φοιτητοπατέρες...

    • Eva avatar
     Eva @ Hunter 18/01/2015 23:29:17

     Εχω μια τρομερη υποψία οτι κάποιοι δεν συμμερίζονται την αγωνία σας για το 7%.

  • Eva avatar
   Eva @ Σωτηρης 18/01/2015 16:17:28

   Και για τους σταυρούς στις σημαίες θα κλαίγονται και για τις παρελάσεις κλπ κλπ. αλλα εφ οσον προτιμούν συριζα εντάξει.

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/01/2015 15:57:26

  Η πτώση τών «σοσιαλιστικών» καθεστώτων μέ τήν παράλληλη αποσύνθεση τής (άλλοτε) κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδειξη τών ΗΠΑ ώς τής μόνης πλανητικής υπερδύναμης καί η είσοδος στό καπιταλιστικό μοντέλο διαχείρισης πληθώρας κρατών, επέτρεψε τό δολάριο νά αποφύγει ένα αργό καί επώδυνο θάνατο. Η ισχύς τού δολαρίου καί τών ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες καί λειτουργεί μόνον όταν τό δολάριο είναι αποδεκτό ώς τό κύριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Προηγήθηκε η περίοδος 1971-1973, όταν ο Πρόεδρος Νίξον μονομερώς ακύρωσε οριστικά τήν μετατρεψιμότητα τού δολαρίου σέ χρυσό καί τήν εξ αυτού προκύπτουσα υποχρέωση τών ΗΠΑ. Ήταν τό πρώτο νομισματικό «πραξικόπημα» τών ΗΠΑ καί έμεινε γνωστό στήν Ιστορία μέ τήν κυνικότητα τής δήλωσης τού τότε Υπουργού Οικονομικών τών ΗΠΑ Κόνναλυ πρός τούς Υπουργούς τής Ευρώπης: “Τό δολάριο είναι τό νόμισμα μας καί τό πρόβλημα σας. ”. Η νέα σύνδεση τού δολαρίου μετά τήν κατάργηση τού χρυσού έγινε μέ τόν μαύρο χρυσό, τό πετρέλαιο. Η σύνδεση δολαρίου – πετρελαίου θά συντηρούσε τήν παγκόσμια ζήτηση σέ δολάρια καί συνεπώς τήν Παγκόσμια Οικονομική Ηγεμονία των ΗΠΑ . Έτσι γεννήθηκε από τήν πετρελαϊκή κρίση τού 1973 τό Πετροδολάριο. Η επιλογή καπιταλιστοποίησης τής κομμουνιστικής Κίνας μέ τήν μεταφορά τής παραγωγής σέ αυτήν καί η «δολαροποίηση» τού συνόλου τής οικονομικής ζωής τού πλανήτη μέ τήν διάλυση τού ανατολικού μπλόκ ήταν τό δεύτερο χονδρό νομισματικό «πραξικόπημα». Τό ευρώ καί ο τρόπος λειτουργίας τής ΕΚΤ ήταν προϊόν συμβιβασμού ανισοβαρών «συμμάχων». Η Γερμανία μέ τούς δορυφόρους της καί δευτερευόντως η Γαλλία θέλησαν νά προστατέψουν τό νομισματικό πλεόνασμά πού τούς επέτρεψε νά σωρεύσουν η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων. Μέ άλλα λόγια, η αποδοχή τού ευρώ ώς παράλληλου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, θά εξασφάλιζε στούς ισχυρούς ευρωπαίους πραγματικές αξίες. Η πώληση καί ο δανεισμός σέ ευρωπαϊκά χρεώγραφα σέ πλανητική βάση ήταν ο στόχος, ο δανεισμός καί η πώληση «αέρα κοπανιστού» ο στόχος. Όπως ακριβώς έκανε ο «Μεγάλος Αδερφός». Η Αμερική από λόγους σκοπιμοτήτων τής χρονικής συγκυρίας συγκατέθεσε καί εγεννήθην Ευρώ καί ΕΚΤ κατ΄εικόνα τού δολαρίου, αλλά όχι καθ' ομοίωσιν τής ΕΚΤ μέ τήν FED. Η απαίτηση τής Γερμανίας γιά έλειμμα στό 3%, χρέους όχι μεγαλύτερου τού 60% τού ΑΕΠ καί η προσπάθεια μέ τήν Συνθήκη τής Λισαβώνας καί τής επιβολής «Ευρωσυντάγματος» νά «θωρακισθεί» τό δικαίωμα τών πλούσιων χωρών τής ευρωζώνης στήν εκμετάλλευση τού νομισματικού τους αποθεματικού (μέ κύριους αποδέκτες στήν ΕΕ καί ευρωζώνη τούς οικονομικά καχεκτικούς συνεταίρους ) δέν καρποφόρησε. όπως τουλάχιστον ήταν η επιδίωξη. Οι ΗΠΑ στηρίζονται γιά τήν επιβολή τού δαλαρίου ώς παγκόσμιου αποθεματικού στήν στρατιωτική τους υπεροχή. Οι Γερμανοί ορθώς διέβλεψαν τό αδύνατό τους σημείο (τήν απουσία στρατιωτικής ισχύος) καί μέ τό δόγμα Schröder προσπάθησαν νά τό ισορροπήσουν μέ τήν οικονομική τους ισχύ (βασιζόμενοι στήν παραγωγή προϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας), στηριζόμενοι παράλληλα στήν στρατιωτική ισχύ τής Γαλλίας καί στή στήριξη τού Πούτιν τής Ρωσίας. Η πραγματικότητα έδειξε ότι 101 τά αλεπουδάκια, 100 η αλεπού. Τά γεγονότα τής 9.11.2001, ο πόλεμος κατά τής τρομοκρατίας πού εξαπέλυσε η κυβέρνηση τού Bush, η απροθυμία Scröder γιά συμμετοχή τής Γερμανίας καί αργότερα τής Merkel γιά συμμετοχή στήν Λιβύη, καθώς καί τό επόμενο νομισματικό «πραξικόπημα» τών αμερικανών μέ τήν κατάρρευση τής Lehmann (αφού είχαν διασπαρεί έντεχνα τά τοξικά παράγωγα στού ευρωπαίους) οδήγησε σέ πλήρη σύγχυση τό ευρωπαϊκό ιερατείο τής ευρωκρατίας. Η ουκρανική κρίση μέ τήν οικονομική απομόνωση τής Ρωσίας καί τό έντεχνο «ρίξιμο» τών τιμών τών υδρογονανθράκων, τήν παγκόσμια ανασφάλεια καί τήν άτακτη φυγή τού κεφαλαίου πρός τίς ΗΠΑ είναι ένα άλλο σύγχρονο νομισματικό «πραξικόπημα» τών ΗΠΑ πού τρέχει. Τό ακριβώς ανάποδο τής πετρελαϊκής κρίσης τού 1973. Οι τιμές τών υδρογονανθράκων δέν παλλαπλασιάζονται, αλλά πέφτουν ηχηρά καί τά χρεώγραφα τών ΗΠΑ στήν στρατόσφαιρα (όσον αφορά τό μέγεθός τους). Βρισκόμαστε στίς τελευταίες πράξεις τού δράματος πού προκάλεσε τό τελευταίο νομισματικό «πραξικόπημα» τών ΗΠΑ. Τό ευρώ δέν πρόκειται νά εξαϋλωθεί, θά «προσγειωθεί» όμως στήν θέση πού τό θέλουν οι αγγλο-σάξωνες. Η Γερμανία θά αναγκαστεί νά δεχθεί αποΰλωση σοβαρού μέρους τής νομισματικής της συσώρρευσης (τό ευρώ θά πληθωρισθεί μακροπρόθεσμα) καί κάποια στιγμή θά βρεθεί η θέση ισχύος τού ευρώ, πού θά είναι ανεκτή γιά τό υπερπληθωρισμένο δολάριο. Καί η θέση τής Ελλάδας; Η άποψή μου είναι ότι η χώρα χρησιμοποιείται ώς ένα απλό μέσον επίτευξης πλανητικών στόχων. Άν η «δυσκοιλιότητα» τής Γερμανίας τήν εμποδίζει νά ενεργήσει γρήγορα καί έξυπνα, έτσι ώστε νά αποφύγει τά χειρότερα, δέν πρέπει νά αποτελέσει γιά μάς άλλοθι θυσίας. Η Ελλάδα (ώς μέλος τής ευρωζώνης) είναι η κερκόπορτα τών αγγλοσαξόνων πρός επίτευξη τών στόχων τους. Η χώρα μας, επουδενί, δέν πρέπει νά περάσει στίς παράπλευρες απώλειες τού νομισματικού «πραξικοπήματος» πού τρέχει. Καί αυτό θά γίνει άν δεχθεί ακούσια ή εκούσια νά παίξει τόν ρόλο τού χρήσιμου ηλίθιου, ανοίγοντας τήν κερκόπορτα τής πτώχευσης ενός ευρωμέλους. Οι παράπλευρες απώλειες πολλές φορές είναι μή αντιστρέψιμες. Έχω επίγνωση ότι μερικά άτομα θά επωφεληθούν ατομικά από μιά τέτοια εξέλιξη, θά είναι όμως απολύτως καταστροφικά γιά τήν τεράστια πλειοψηφία τών Ελλήνων καί ευρύτερα γιά τό μέλλον τής εθνοκρατικής μας υπόστασης. Ένα πράγμα πρέπει νά θυμόμαστε: Τήν προδοσία ή καί τήν αφέλεια πολλοί αγάπησαν. Τόν προδότη ή και τόν αφελή ουδείς. ΥΓ: Υπάρχει καί τό κάτωθι ενδεχόμενο, τό οποίο ανέπτυξα σέ σχολιασμό μου στό Antinews: Στήν ουσία τό μνημόνιο μέ τούς στόχους του γιά τό ύψος τών πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν ανεδαφικό καί τό γνώριζαν όλοι. Καί αυτοί καί εμείς. Παρόλα αυτά ήταν τό αναγκαίο πλαίσιο τού παιχνιδιού, έτσι ώστε η Ελλάδα νά καταφέρει νά ισοσκελίσει τόν προϋπολογισμό της καί νά εγγράψει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα (εκτός τόκων εξυπηρέτησης τού δανεισμού). Οι όροι τού παιχνιδιού όριζαν ότι η επίτευξη αυτών τών πλεονασματικών στόχων θά ήταν καί η αρχή μιάς διαδικασίας επανεξέτασης τής βιωσιμότητας τού χρέους. Δηλαδή ξαναβάζουμε στό τραπέζι τής συζήτησης τό πόσοι τόκοι ετησίως μπορεί νά πληρώνει η χώρα, άν υπάρχουν άλλοι πόροι διαθέσιμοι από τήν εξάντληση τής φορολογικής δυνατότητας τών Ελλήνων, τρόπους αναχρηματοδότησης τού χρέους στό μέλλον (εδώ μπαίνει η πιστοληπτική γραμμή στήριξης), όπως καί μέθοδοι διατήρησης μιάς δημιουργηθείσας κατάστασης βιωσιμότητας τού χρέους τήν κατάλληλη στιγμή, μέ «σιγουρεμένη» τήν εγχώρια πολιτική σκηνή. Τό μότο τού παιχνιδιού ήταν: «εσείς θά κάνετε τά δικά σας μαθήματα καί εμείς (όταν χρειαθεί) τά δικά μας». Ο Σαμαράς «μπήκε» στό παιχνίδι καί κράτησε τούς κανόνες του, πιθανολογόντας ότι θά είναι καί αυτός πού θέ έκλεινε καί τόν κύκλο τής βιωσιμότητας τού χρέους. Υπολόγισε (λάθος) καί στήν στήριξη τών εταίρων του όταν έφθανε η ώρα. Γι' αυτό καί τό εμπροσθοβαρές πρόγραμμα προσαρμογής πού εφάρμοσε, έτσι ώστε νά τού βγεί ο χρόνος (πρίν τήν προεδρική εκλογή). Γι' αυτό καί η τελευταία επίσκεψη στήν Μέρκελ καί η προσπάθεια νά βγεί στίς αγορές κλείνοντας τό μνημόνιο στά τέλη τού χρόνου. Καί εκεί ανακάλυψε ότι τόν κρέμασαν οι εταίροι του στήν Ευρώπη καί σύμμαχοί του πέραν τού Ατλαντικού. Η αφελής ερώτηση είναι γιατί; Η λογική απάντηση είναι ότι τό «κλείσιμο» θάπρεπε νά γίνει μέ τέτοιο τρόπο, ώστε νά είναι πολιτικά μακροχρόνια βιώσιμο. Καί μακροχρόνιο «κλείδωμα» τής λιτότητας μέ ένα νέο μνημόνιο (ανεξάρτητα μέ τί όνομα θά σερβιριστεί) εγγυάται μόνον η «προδευτική» παράταξη τής αριστεράς. Οριστικό καί αμετάκλητο. Ποιός πολιτικός φορέας θά τολμήσει νά αμφισβητήσει τήν «αριστερή αυθεντία»; Η αριστερά στήν κυβέρνηση καί ο λαός σέ μόνιμη μιζέρια είναι η κατάληξη τής ιστορίας. Αλήθεια ποιά μελλοντική κυβέρνηση τής «βενιζελικής δεξιάς» θά αμφισβητήσει τά δεδομένα καί θά κηρύξει ανένδοτο; Τελικά τό αξίωμα Business ας usual ισχύει πρωτίστως γιά τήν αριστερά. ΥΓ γιά αφελείς: Η εξεύρεση τών χρημάτων γιά τήν εφαρμογή τού «προγράμματος» τού ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στήν βαριά φορολόγηση, όσων ακόμα έχουν κάτι περισσέψει ή καί φοροδιαφεύγουν από τήν φοροδρομική λαίλαπα. Είναι οι τελευταίοι Μοϊκανοί πού συντηρούν τήν οικονομία μέ τήν κατανάλωση. Αυτούς έχουν βάλει στό μάτι οι Τροϊκανοί καί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τά τελευταία «ασημικά». Μετά θά νοιώσουν όλοι οι Έλληνες τήν γενική εξίσωσή τους πρός τά κάτω. Στήν ισότητα τής μιζέριας πού εξασφαλίζει η «αριστερά».

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ιαπετός 18/01/2015 17:51:02

   Χαίρομαι πάντα να διαβάζω τις αναλύσεις σου

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 18/01/2015 19:35:47

   Έξοχος! Και όντως οι "σύμμαχοι" πρόδωσαν το Σαμαρά και εμάς μαζί του ως χώρα μόνο και μόνο επειδή ΔΕΝ ήθελαν να τελειώσει το μνημόνιο. Και τολμούν τα τομάρια από το εσωτερικό να του κάνουν κριτική ότι κακώς πήγε να μας βγάλει πρόωρα από τη μέγγενη του μνημονίου και ο ΓΑΠ (!!!!!) να τον κατηγορεί ότι είναι απαράδεκτο που δεν βγήκαμε ήδη από αυτό! Που αν ήθελαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα είχε τελειώσει και θα είχαμε αποφύγει εκλογές και τις μεγάλες περιπέτειες που έρχονται.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Γεώργιος Τ. 19/01/2015 19:54:08

    Αγαπητέ Γώργιε Τ μια μικρή διόρθωση σε οσα σωστά γράφεις ...... όντως οι "σύμμαχοι" πρόδωσαν το Σαμαρά και εμάς μαζί του ως χώρα μόνο και μόνο επειδή ήθελαν ο ΤΣΙΠΡΑΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσουν το μνημόνιο.

  • cockpit2 avatar
   cockpit2 @ Ιαπετός 18/01/2015 22:03:58

   Εξαιρετικό αλλά πολύ ψιλά γράμματα γιά τον <<κυρίαρχο λαό>>.

 10. Νεοδημοκρατης avatar
  Νεοδημοκρατης 18/01/2015 22:14:24

  Σε επτα ημερες εχουμε αγωνα Ποτε δεν πηγαινεις για να χασεις .Περα απο τις διαπιστωσεις τι προτεινετε για το ζητουμενο, τι προτεινετε για τη ΝΙΚΗ ;

 11. pythagorean avatar
  pythagorean 19/01/2015 00:19:38

  Εξαιρετική ανάλυση από τον Προφήτη!
  Οι βρώμικοι παίκτες που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν Τσίπρα είναι:
  (1) Ουάσιγκτον / Wall Street / ΔΝΤ: Φαίνεται πως επιθυμούν ελληνο-γερμανική ρήξη και GR-exit, που θα τους προσφέρει ευκαιρίες φτηνής εξαγοράς εθνικού πλούτου και θα αδυνατίζει το Βερολίνο και την ευρωζώνη προς ώφελος του US$.
  (2) Βερολίνο: Ως καλύτερο σενάριο βλέπει μια ταπεινωτική κωλοτούμπα Τσίπρα και τη συνέχιση των μνημονίων και υποταγής της χώρας. Μάλλον δεν επιθυμεί GR-exit, αλλά στην περίπτωση ρήξης / GR-exit, το Βερολίνο θα φροντίσει να μας το κάνει κόλαση προς παραδειγματισμό και αποτροπή άλλων “επαναστατών” της δεκάρας.
  (3) Κάποιοι εγχώριοι μεγαλοπαράγοντες με πολλά χρήματα στο εξωτερικό. Με GR-exit & υποτίμηση θέλουν να εξαγοράσουν κοψοχρονιά τον εθνικό πλούτο.

  Αντίθετα με τους ανωτέρω βρώμικους παίκτες. η Μόσχα δεν φαίνεται να επεμβαίνει στις εκλογές μας. Οι αναφορές της για την Ελλάδα συνίστανται κυρίως στην επίσημη διακήρυξη πρόθεσης να φέρει τον νέο, θρακικό South Stream στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα, αντί της αναξιόπιστης Βουλγαρίας, πύλη εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη.

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 20/01/2015 14:30:13

  ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΩΣ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ http://bit.ly/1wnxepC ©ArmyNews.gr/Kastelorizo «Η Αξία Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, Εντός της Ελληνικής ΑΟΖ ~Πηγή: «Η αντεπίθεση του Ελληνισμού» (απόσπασμα) ~lygeros.org “Διότι δεν έχουμε μάθει να τα παρατάμε, ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη” - Αιγαίο: 1,5 Δις βαρέλια - Ιόνιο: 2 Δις βαρέλια - Κρήτη: 14 - 22 Δις βαρέλια - ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ: 50 Δις βαρέλια Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογισθεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες. Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα. Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο, από το 1911.»

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 21/01/2015 15:12:32

  Θα αμυνθούμε αγαπητέ Προφήτη. Χαιρετισμούς

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ victoria (true) 21/01/2015 17:29:48

   Κι από μένα, καλή μου φίλη

 14. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 22/01/2015 18:33:50

  Τουλάχιστον αυτός ο λαός ας ψηφίσει με τον ΚΟΙΝΟ ΝΟΥΝ επιτέλους! Τίποτε άλλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.