Επιστολή Βαρουφάκη. Ή πως υποτάχθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές
19/02/2015 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή Βαρουφάκη. Ή πως υποτάχθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές

Εμείς τα λέγαμε και τα γράφαμε. Εδώ θα έφταναν, κάτι που έπρεπε να έχουν κάνει καιρό πριν. Προτού πληγεί και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων (με τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις) και η τσέπη μας με τα μέτρα που θα έρθουν σύντομα.

Πέρα από τις αντιδράσεις της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα για παράταση, οι οποίες αποτελούν μέρος του σκληρού μπρα ντε φερ που παίζεται, όποιος διαβάσει την επιστολή Βαρουφάκη, μπορεί να καταλάβει πολλά.

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση που στοιχίζει στην οικονομία, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι πάει να διαλύσει τη χώρα κι ανακαλύπτει τον ρεαλισμό. Η επιστολή απλά επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη κωλοτούμπα μιας κυβέρνησης που εξελέγη με εντελώς διαφορετικά συνθήματα και εντελώς άλλη πολιτική.

Επειδή δεν έχει περάσει πολύς καιρός, να θυμίσουμε μόνο τις γνωστές σε όλους φράσεις περί σκισίματος του μνημονίου στο Σύνταγμα. Ή ότι τέλος η τρόικα και οι δανειστές, δεν αναγνωρίζουμε τη δανειακή σύμβαση, αποτινάσσουμε τον ζυγό των δανειστών και άλλα τέτοια.

Αφού έκαναν το κομμάτι τους, διαπραγματεύτηκαν με «πατριωτισμό», έφαγαν τα μούτρα τους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα. Διότι αν θέλουμε να μιλάμε με αλήθειες, η προληπτική γραμμή στήριξης που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν πολύ λάιτ σε σχέση με αυτό που θα δούμε. Με την προηγούμενη συμφωνία είχαμε σε έξι μήνες ελπίδες να βγούμε στις αγορές και να τελειώσει το πανηγύρι των δανείων από την τρόικα ή τους «θεσμούς» όπως λένε οι Συριζαίοι.

Τώρα ο Τσίπρας και οι απίθανοι ερασιτέχνες που διαπραγματεύονται θα δεσμεύσουν την Ελλάδα για μια τετραετία με ουσιαστικά ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο θα έχει το όνομα «κοινωνικό συμβόλαιο» και θα περιλαμβάνει για ''ξεκάρφωμα'' και ορισμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Σε σχέση με αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε, όμως, θα είναι ψίχουλα.

Διότι όταν διαπραγματεύεσαι με έναν πολύ ισχυρό κι εσύ είσαι αδύναμος καλύτερα να πάρεις το πρώτο που σου προσφέρει. Διότι το δεύτερο θα είναι σίγουρα χειρότερο.

Ας δούμε όμως, την κυβίστηση του κ. Βαρουφάκη όπου στην επιστολή του τα δίνει απλά όλα.

Λέει:

1.«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, πολλές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί». Δικαιώνεται δηλαδή η ΝΔ που έλεγε ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές γιατί θα διακοπεί η πορεία της χώρας.

2.«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης σε μόνιμη βάση και των προοπτικών απασχόλησης, την βιωσιμότητα του χρέους». Μα καλά, μέχρι τώρα δε μας έλεγαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να κουρευτεί; Τι λέει ο Βαρουφάκης;

3.«Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της». Από πότε τιμούν τις υποχρεώσεις τους; Μέχρι τώρα δεν ήταν που δεν αναγνώριζαν το επαχθές χρέος και άλλα τέτοια;

4.«Στόχος του αιτήματος εξάμηνης παράτασης στην συμφωνία είναι: Να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς». Για να μην ξεχνιόμαστε: Θεσμοί είναι η ΤΡΟΙΚΑ που δεν θα αναγνώριζαν όταν θα γινόταν κυβέρνηση.

5.«Να διαβεβαιωθεί, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως ενώ θα απέχουμε εντελώς από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Τι λέει εδώ ο Βαρουφάκης: Ότι δεν θα κάνουν οτιδήποτε αν δε ρωτήσουν πρώτα τους... θεσμούς. Κάθε νόμο ή ρύθμιση που θα φέρνουν στη Βουλή πρώτα θα την συζητούν με τη...νέα τρόικα. Μα καλά, γι' αυτό δεν έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ δεν έλεγαν τον Σαμαρά και τη ΝΔ ότι είναι Μερκελιστές και κάνουν ότι τους ζητήσει η τρόικα; Δεν τους κατηγορούσαν κάθε φορά που η τρόικα έκοβε κάποιο μέτρο; Τώρα θα κάνουν κι αυτοί τα ίδια;

6.«Να συμφωνηθεί η επίβλεψη στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ, και στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της παραταθείσης Συμφωνίας». Δηλαδή ΕΠΟΠΤΕΙΑ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Θα μας επιβλέπει η τρόικα για όσο υπάρχει η συμφωνία; Μα γι' αυτό δεν κατακεραυνώνατε τον Σαμαρά;

7.«Να συζητήσουμε τα μέσα με τα οποία θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου 2012 σχετικά με πιθανά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και για βοήθεια εφαρμογής μετά τη συμπλήρωση της Συμφωνίας ως τμήμα του επακόλουθου Συμβολαίου». Για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτό που επικαλείται ο Βαρουφάκης εδώ είναι επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης και του Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών. Εκείνη την απόφαση που βεβαίως ποτέ δεν τίμησαν και δεν εφάρμοσαν οι δανειστές.

Αυτά μόνο από το κείμενο του κ. Βαρουφάκη. Όλη η επιστολή του «κολλάει» από το σάλιο που ρίχνει ο υπουργός για να γλείψει τους δανειστές. Αυτούς που επί 20 ημέρες έβριζαν και εδώ και δύο χρόνια δεν αναγνώριζαν και τώρα σκύβουν το κεφάλι. Ή περπατάνε στα τέσσερα, για να θυμίσουμε μια αγαπημένη φράση του κ. Καμμένου.

Εμείς τα λέγαμε και τα γράφαμε. Εδώ θα έφταναν, κάτι που έπρεπε να έχουν κάνει καιρό πριν. Προτού πληγεί και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων (με τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις) και η τσέπη μας με τα μέτρα που θα έρθουν σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 19/02/2015 20:25:59

  Ελλειμματική χώρα η οποία χρεοκοπεί και βρίσκεται εντός νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να προχωρήσει συνολικά την πορεία της σε συμφωνία με τους εταίρους της οι οποίοι είναι λογικό το να την επιτηρούν . Το μνημόνιο ήταν ουσιαστικά η παλιά συμφωνία που είχαμε με τους εταίρους η οποία κατά γενική ομολογία όχι μόνο δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά έβαλε την Ελλάδα σε μια απίστευτη σκοτοδίνη να μετράει κοινωνικά και οικονομικά ερείπια. Έχει πολύ μικρή σημασία το πως θα ονομαστεί η νέα συμφωνία. Έχει όμως τεράστια σημασία το τι όροι θα υπογραφούν και το πόσο αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ορθής αντιμετώπισης της τεράστιας Κρίσης και την σταδιακή επανάκαμψη της οικονομίας. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Από ότι καταλαβαίνω οι Τσίπρας , Βαρουφάκης και λοιποί έχουν αποφασίσει να μην δεχτούν συμφωνία που να εμπεριέχει όρους που θα διαλύσουν ότι με πολύ κόπο έχει απομείνει όρθιο. Δεν ξέρω αν τα καταφέρουν. Ξέρω όμως ότι καθημερινά κερδίζουν το ηθικό πλεονέκτημα γιατί είναι φανερό ότι αυτοί διαπραγματεύονται. Αν πιστέψουμε τον Βρετανό δημοσιογράφο Μέισον οι Γερμανοί είχαν ήδη βάλει νερό στο κρασί τους αλλά ο Ραχόϊ έβαλε φρένο. Γιατί δεν θέλει να κερδίσει απολύτως τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ... Τότε θα δει τα προσεχή εκλογικά του αποτελέσματα να συναγωνίζονται αυτά της ΔΗΜΑΡ. Ότι και να κάνει όμως την ήττα δεν θα την αποφύγει...

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ blue nile 19/02/2015 21:06:23

   Πλακα κανεις?? Ξέρω όμως ότι καθημερινά κερδίζουν το ηθικό πλεονέκτημα γιατί είναι φανερό ότι αυτοί διαπραγματεύονται.

   • Παράξενος avatar
    Παράξενος @ Vassilis 19/02/2015 21:16:48

    Φυσικά διαπραγματεύονται. Για να πάμε χειρότερα.

    • Giorgis avatar
     Giorgis @ Παράξενος 20/02/2015 02:54:00

     Μα και η προηγουμενη διαπραγματευόταν σκληρά. Ας μην τρώμε αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Αλλα φάγαμε το τραγουδάκι και τώρα ας πέσουμε στα τέσσερα και να λέμε πως μας αρέσει

  • George N avatar
   George N @ blue nile 19/02/2015 22:27:51

   Δεν ξέρω αν έχουν κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα blue nile σίγουρα πάντως έχουν κερδίσει παγκόσμιο στην ασυνέπεια. Ο V for Vanity εξήγησε στο Eurogroup (και έδωσε την εισήγησή του στην δημοσιότητα!) ότι το Ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο όχι με 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μόνο με 1,5%. Έφτιαξε και διαγράμματα για να το εξηγήσει μήπως και κάποιος ζαλιζόταν από την στροφή. Αυτό το έκανε τις ίδιες μέρες που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη! Αν τον παίρνανε στα σοβαρά ή αν είχαν χιούμορ θα έπρεπε να του ανακοινώσουν αύξηση επιτοκίων αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την εισήγησή του.

   • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. avatar
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. @ George N 20/02/2015 10:39:03

    Ναι αλλά όλοι ξέρουν οτι η Ελλάδα όχι μόνο ουσιαστικά,(είναι εκτός αγορων) αλλά και τυπικά είναι χρεωκοπημένη με credit event αφού απέτυχε στο PSI να συγκεντρώσει το 90% των κατόχων ομολόγων και ως επισήμως χρεοκοπημένη, πλήρωσε τα CDS στους μη μετασχόντες στο PSI. Αν πείς σε οποιονδήποτε ξένο οτι η Ελλάδα δεν είναι χρεωκοπημένη, θα σου πεί οτι αυτό είναι το συντομώτερο ανέκδοτο...

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ blue nile 19/02/2015 22:39:27

   Το θέμα δεν είναι να αποφύγει την ήττα ο ραχόης, εμείς τι κάνουμε για να αποφύγουμε την καταστροφή, αν είναι καταστροφική η έξοδος μας από το ευρώ όπως διατυμπανίζουν οι τσίπρας-βαρουφάκης. Τα περί οικονομικής ζημιάς τα έθεσε ξεκάθαρα ο σόιμπλες. Μας δάνεισαν 70 δις που θα εξοφλούσαμε μετά από 10 χρόνια και σε διάρκεια 30 ετών, 2-3 δις το χρόνο για τους γερμανούς. Πασατέμπο δηλαδή. Πολιτικά έχει κόστος η δική μας καταστροφική έξοδος και για τους ίδιους , όμως το κόστος από την παραμονή μας με όρους Λαφαζάνη-στρατουλη είναι ακόμη χειρότερο για τους όλους. Δεν μπορούν να διαλύσουν το μαγαζί που καλώς ή κακώς δουλεύει τόσα χρόνια και να βάλουν κεχαγιά στα κεφάλια τους τον μυστήριο αλ βαρούχ και τους μπαλταδοχασάπηδες που θέλουν να επαναφέρουν τα ιδεολογικά κολχόζ της επανάστασης στην Ευρώπη του 2050. Δεν μπορούν να το αποδεχτούν αυτό. Ασε που ξεπέρασε τα όρια ο βαρούχ με την συμπεριφορά του, δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε πια, με το τελευταίο του έγγραφο τα έδωσε όλα. Πλέον όσο παραμένει ο ίδιος θα πληρώνει η χώρα τις δικές του εμμονές και ανισορροπίες. Μάλλον θα θυσιαστεί για να μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση με κάποια συμφωνία. Αλλιώς θα θυσιασθεί η χώρα και η κυβέρνηση στον βωμό των αγορών και των ΑΤΜ. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο τσίπρας τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Εχει δείξει ότι θυσιάζει άνετα όσους παίζουν το ρόλο των χρήσιμων ηλιθίων, για να δούμε αν θα γλυτώσει ο μπαρούφ την προδιαγεγραμμένη του μοίρα. Η σκληρή ρήξη χωρίς δυνατότητες επιτυχίας και με πλήρη απομόνωση δεν είναι αποτελεσματική ούτε μετράει το ηθικό πλεονέκτημα. Το αποτέλεσμα μετράει, τα ΑΤΜ δεν δίνουν ηθική, ευρά πρέπει να δίνουν και οι πολίτες αυτά ζητούν και όχι ηθικό πλεονέκτημα. Το χρήμα δεν έχει οσμή και ηθική, νούμερα μόνο έχει. Είμαστε μόνοι μας, κανείς δεν θα βγεί να μας δώσει ούτε ευρώ, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν είναι οι γερμανοί και τους βρίζουμε ασύστολα την ώρα που τους ζητούμε να μας δώσουν τα ευρά τους...Τα δικά τους , όχι τα δικά μας. Ισως θα πρέπει να νοιώσουμε επιτέλους ότι υπάρχει και χειρότερο από αυτό που είμαστε για να αντιληφθούμε που και πως πορευόμαστε ως έθνος και κοινωνία. Η ωριμότητα δεν συνάδει με νηπιακές συμπεριφορές και απόψεις. Περπατάμε πάνω στο σχοινί,όχι εμείς αλλά αυτοί που τους αναθέσαμε τις τύχες της χώρας. Ψεκαμμένοι από χρόνια ,ελαφροίσκιωτοι και κολλημένοι στο 1917 θα αποφασίσουν για τη μοίρα μας. Ούτε ο θεός της ελλάδας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του. Δυστυχώς είμαστε στα χέρια του Σόιμπλε ,αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι. Αν θέλει να μας κρατήσει ζωντανούς θα γίνει, αν όχι θα ζήσουμε στιγμές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Θα ζήσουμε δύσκολές στιγμές, είπε διπλωματικά ο Αμερικανός υπουργός και αυτοί ποτέ δεν πέφτουν έξω. Λυπάμε τους Έλληνες είπε ο σόιμπλες....βρισιές και χάχανα εμείς. Θα έχουμε να τρώμε όμως ηθικό πλεονέκτημα, αξιοπρέπεια και επανάσταση.. Με μπόλικο κουτόχορτο όπως πάντα για να διευκολύνεται η χώνεψη.

 2. aris. aold avatar
  aris. aold 19/02/2015 21:49:24

  Η Γερμανία έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από την εξεύρεση κοινής λύσης με την νέα ελληνική κυβέρνηση από ότι να την συντρίψει και να την ταπεινώσει. Καταρχήν αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεργάζεται ακόμα και με ιδεολογικά αντίθετες κυβερνήσεις πράγμα απαραίτητο για κάποιον που θέλει να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Παράλληλα μια λογική συμφωνία με τον Τσίπρα κλείνει τον δρόμο σε μελλοντικές παράλογες απαιτήσεις άλλων νικητών άλλων χωρών όπως των Ποδέμος στην Ισπανία. Η ενσωμάτωση της πρώτης καθαρά αριστερής ευρωπαικής κυβέρνησης στις νόρμες και κανόνες της Γερμανίας και της Κομισιόν ενδυναμώνει και χαλυβδώνει την πορεία προς την ουσιαστική οικονομική και πολιτική ευρωπαική ενοποίηση. Η επόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαικής ένωσης που θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή δεν θα περάσει με 150 151 λαχανιασμένους ψήφους του Πασόκ και ΝΔ αλλά με πάνω από 180 οριστικοποιώντας την λήξη της ευρωπαικής κρίσης χρέους.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ aris. aold 19/02/2015 22:05:54

   Ενδιαφέρουσα προσέγγιση !

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ aris. aold 19/02/2015 23:00:08

   Στους 180 εχεις βαλει μεσα τους απολυμενους της ΕΡΤ και της καθαρηστριες ?? Αν οχι, ξανακανε λογαριασμο γιατι δεν θα σου βγει.

  • airman avatar
   airman @ aris. aold 20/02/2015 08:36:29

   Η επόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και "θεσμών", η οποία προσδιορίζεται περί τον Αύγουστο, μάλλον θα προέλθει από Κυβέρνηση με διαφορετική σύνθεση. Ενδεχομένως και άλλο Πρωθυπουργό, αν και ο νυν δείχνει να "γλυκαίνεται από την καρέκλα", οπότε εφόσον δείξει την απαιτούμενη πυγμή προς τις κατευθύνσεις που απαιτηθεί, τότε θα κερδίσει και σε αξιοπιστία. Υ.Γ. Αληθεύει ότι ο minister V προβληματίζεται εάν πρέπει να αλλάξει το όνομά του σε Γιάνης Μπεσαγιαμπέσας;

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ aris. aold 20/02/2015 12:24:16

   Με ποιο τρόπο έχει να κερδίσει περισσότερα η Γερμανία, το ξέρει μόνο η Γερμανία και κανένας άλλος. Και σίγουρα όχι εμείς και οι μαθητευόμενοι μάγοι του φραπουτσίνο που κάνουν τη "διαπραγμάτευση" για πάρτη μας. Πολύ πιθανόν να έχουν αποφασίσει ότι η ΕΖ αξίζει να πληρώσει ένα εφάπαξ τίμημα για να ξεφορτωθεί την Ελλάδα από η ΕΖ, από το να διακινδυνεύσει μια μακροχρόνια αναταραχή από μια χώρα μη μεταρρυθμίσιμη, οπισθοδρομική, με κρατικιστικά και παλαιοαριστερά οράματα που ταιριάζουν στη δεκαετία του 70.

 3. Μάνια avatar
  Μάνια 19/02/2015 21:54:21

  Μια απορία.. Γιατι δεν περιμενε ο Σαμαρας να μπουμε στην προληπτικη γραμμη στηριξης , και μετα να θεσει θεμα προεδρου, προκειμενου να μην γινουν εκλογες και να εχουμε τωρα αυτα τα δεινα ;;. Επισης οι της ΝΔ γιατι δεν ανεβαινουν στα κεραμιδια να υπερασπιστουν ολα αυτα και να τα τονισουν με απλα και δυνατα λογια στο ποπολο , διοτι αυτο μονο ετσι καταλαβαινει. Ολο με το σεις και με το σας. ΕΛεος .! Απλα πραγματα . 1) Σε 6 μηνες βγαιναμε απο το μνημονιο και αρχιζε να παιρνει ανασα ο τοπος. Ο Τσιπρας και οι συν αυτω προκειμενου να χαρουν την εξουσια ταλαιπωρουν τον κοσμο εδω και ενα μηνα , κοροιδευουν του παντες , ματωνουν την τραυματισμενη αγορα και στο τελος θα φερουν καινουριο μνημονιο, χειροτερο
  + διαλυση παιδειας, επιβραβευση του τεμπελη , του αταλαντου, του λαμογιου + ανοιγμα κεντρων κρατησης λαθρο + ιθαγενεια + αθεια η νεα μοδα -πιστη

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Μάνια 19/02/2015 22:52:47

   Έχω την εντύπωση ότι ως τώρα όλα αυτά είναι μόνο στα λόγια, όπως όταν ο σύριζα ήταν αντιπολίτευση. Στην πράξη δεν ήρθε κανένα σχετικό και συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο πιστεύω θα υπάρξει και τεκμηριωμένη κριτική από τη ΝΔ.

   • Μάνια avatar
    Μάνια @ roadrunner 19/02/2015 23:24:04

    Μακαρι! Αλλά για τα κεντρα λαθρο ειπε θα κλεισουν σε 1 μηνα Δεν χρειαζεται να περασει τιποτα απο την Βουλη.

  • dim avatar
   dim @ Μάνια 19/02/2015 23:44:59

   Για να μπαίναμε στη προληπτική γραμμή, οι δανειστές, επειδή ακριβώς ξέρανε ότι από Μάρτιο θα ερχόταν ο Σύριζα, ο οποίος θα ξήλωνε τα πάντα, και δε θα πλήρωνε τα δανεικά, απαιτήσανε πάρα μα πάρα πολλά.... Ο Χαρδούβελης απάντησε για κάποια, τα οποία δε ξέρω καν αν θα τα δεχόνταν οι δανειστές... Αυτά που ζητούσαν τότε οι δανειστές απλά ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ... Ενώ τώρα, με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης, ξέρουνε ότι ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ... Άρα οι Ευρωπαίοι μας ρίξανε το μπαλάκι: ή θα ψηφίζαμε ΠτΔ και θα άρα με νωπή εντολή 180 θα περνάγανε τα μετρα, και θα είχε και η χώρα 1 χρόνο για να απογειωθεί, και άρα θα εξασφαλίζανε τα δανεικά τους μέσω της απογείωσης, ή όπως πάντα λέγανε ας έρθει ο επόμενος, ο οποίος θα βάλει την υπογραφή τους σε ακόμα χειρότερη εποπτεία, που δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μερες και που είναι ότι θα είμαστε σε πρόγραμμα για άλλα 4 χρόνια.

   • Μάνια avatar
    Μάνια @ dim 20/02/2015 00:22:18

    Ψιλά γράμματα για τους χαχολους που ονειρεύονται Κουγκι και χορο του Ζαλογγου,,,

   • greg avatar
    greg @ dim 20/02/2015 11:24:59

    "Ενώ τώρα, με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης, ξέρουνε ότι ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ..." Καί ο κόσμος καί ο κόσμος. Θέλουνε καί ο κόσμος νά συμβαδίσει. Νά συναινέσει. Τό <40%, πού μέχρι τώρα εύκολα - δύσκολα, είχε αποδεχτεί τή σκληρή πραγματικότητα ήταν λίγο. Οί υπόλοιποι πού ζούσαν σέ ένα μαγικό ρόζ συννεφάκι, μέ δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, ήταν "πλειοψηφικό ρεύμα". Αφού λοιπόν τά καρναβάλια μάς αρέσουν αλλά όχι η αλήθεια, ντύθηκε η αλήθεια "ανυποχώρητη διαπραγμάτευση" καί τό αποτέλεσμα (μέ αριστερό περιτύλιγμα όμως) θά τό χειροκροτάει τό 80+% τού κόσμου. Ετσι, μάλιστα.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. @ Μάνια 20/02/2015 10:42:25

   Τον έφαγαν ο ΕΝΦΙΑ και οι περικοπές στις συντάξεις

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/02/2015 22:05:16

  Ειλικρινά πιστεύετε ότι θα συμφωνήσουμε με την ΕΕ; Δε το βλέπω...

  • George N avatar
   George N @ Γεώργιος Τ. 19/02/2015 22:35:16

   Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορούν να τους αφήσουν λυτούς, τουλάχιστον για ανθρωπιστικούς λόγους. Εδώ η άλλη πιστεύει ότι θα μαζέψει λεφτά αν σου μειώσει τους φόρους εφόσον δεν πληρώνεις ενώ θα σου παίρνει όλο το ποσό αν πληρώνεις.... Τι να λέμε τώρα.

   • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. avatar
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. @ George N 20/02/2015 10:50:00

    Πήγα πρόπερσι σ΄ενα σουπερμάρκετ να αγοράσω τηλεόραση. Μόλις μου είπαν οτι πρέπει να πληρώσω 400 ευρώ, έστριψα να φύγω, αλλά τότε μου είπαν οτι μπορώ να την πάρω με 20 ευρώ το μήνα για δύο χρόνια και την πήρα τελικά . Πριν ένα μήνα την ξόφλησα. Τελικά έδωσα 480 ευρώ και κατάλαβα οτι αυτοί ήταν διπλά κερδισμένοι. Δεν μου κακοφάνηκε όμως διότι εγώ είχα αμμέσως την τηλεόραση μόνο με 6 καφέδες το μήνα... Δεν είναι χαζοί αυτοί που εφηύραν τις δόσεις. Η φτήνια τρώει τον παρά λένε και είναι αλήθεια...

 5. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 19/02/2015 22:49:36

  Δυστυχώς θα σερνόμαστε για κανά 6μηνο με τούς ακροβάτες τσιπροκαμμένους σε σημείο όπου θα συντριβεί ότι απέμεινε από την ιδιωτική οικονομία. Ήδη οι εμπορικές εισαγωγικές εταιρείες δεν παραλαμβάνουν εμπορεύματα προς το παρόν, λόγω αβεβαιότητος και κλίματος, γιατί δεν μας εμπιστεύονται και αυτό το....εκρηκτικό μείγμα θα σκάσει κατά Αύγουστο μεριά. Κρίμα που σαν παράταξη πέσαμε στη παγίδα του πασόκ με τούς....ένφιες και φτάσαμε στο σημείο ένα....τσούρμο ψεκασμένων ψυχάκιδων να πάει να σώσει τη χώρα. Όταν ο Πάγκαλος είπε ότι ο Λαός αυτοκτόνησε κάτι ήξερε....

 6. Turms avatar
  Turms 20/02/2015 00:11:12

  γιατι ομως διαβαζουμε σε διαφορα ΜΜΕ οτι η Γερμανια υποχωρησε? τι ισχυει τελικα?

  • Pgm avatar
   Pgm @ Turms 20/02/2015 07:52:07

   Σε ποια ΜΜΕ; Εγχώριας καταγωγής προς εσωτερική κατανάλωση ή εκτός;

 7. Panos avatar
  Panos 20/02/2015 02:06:50

  Δυστυχως ο κ. Βαρουφακης διαπραγματευεται με ανοικτα χαρτια. Παντοτε σημειωνει οτι συμφωνια θα υπαρξει στο τελος. Για ποια συμφωνια ειναι σιγουρος? Μονο για κεινη που η αλλη πλευρα ζητα και αυτος θα συμφωνησει. Γνωριζοντας αυτο η αλλη πλευρα, θα τον ωθησει μεχρις εκει! Και ειναι πολυ καλος στη θεωρεια των παιχνιγιων!

 8. Pgm avatar
  Pgm 20/02/2015 07:47:36

  Όλα και όλοι τελείωσαν ομαλά, εγώ μόνο έμεινα τελευταίος περιμένοντας Κούγκι και δεν τελείωσα.. Ανάψτε κανα φως..

 9. founan avatar
  founan 20/02/2015 08:53:05

  Δύσκολα τα πράγματα. Από τη μία έχει τους δανειστές που δε δίνουν φράγκο και από την άλλη τους πελάτες που έχουν χάσει την υπομονή τους τόσα χρόνια χωρίς επιδόματα. Και το χειρότερο είναι πως οι πελάτες δε γουστάρουν κομμουνισμούς και δραχμές και ουρές έξω απ' τους φούρνους.

 10. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 20/02/2015 09:32:56

  Για να μην ξεχνιόμαστε. 1974. Μερικοί φανατικοί της δεξιάς, άσχετοι με τα της πολιτικής και βλέποντας τον κόσμο με τα δικά τους γιαλιά μόνο, θεώρησαν ότι μπορούν να τα βάλουν με όλους. Οι τούρκοι μπλοφάρουν, κάποιοι τους έλεγαν προφανως ιδιωτικά ενώ δημοσίως όλοι άλλα φωνάζανε. Το ΄πίστεψαν κιόλας οι χρήσιμοι ηλίθιοι της δεξιάς και το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Εγινε αυτό που ήθελαν ,όχι οι δεξιοί άφρονες, αλλά κάποιοι πονηροί. 2015. Οι γερμανοί μπλοφάρουν.Ετσι έλεγαν ποιοι?.Δεν ξέρουμε ακόμη θα το μάθουμε στο μέλλον, οι αριστεροί μαθητευόμενοι μάγοι το πίστεψαν και νομίζουν ότι καταγάγουν ακόμη μεγαλύτερη νίκη εναντίον των καπιταλιστών. Δεν ξέρουμε όμως ακόμη, δεν έχει φανεί τι γεωπολιτικό διακυβέβεται, πιο μοίρασμα έχει σχεδιαστεί και τι κινδυνέυουμε να πάθουμε αυτή τη φορά. Το οικονομικό είναι το λιγότερο, διορθώνεται. Οι γεωπολιτικές αλλαγές όμως δεν αλλάζουν αφού διαμορφωθούν ντέ φάκτο. Το ανησυχητικό είναι ότι οι πιο χρήσιμοι ηλίθιοι, οι πιο αποκομμένοι από την λογική της παγκόσμιας ισορροπίας είναι όσοι είναι στο υπουργείο εθνικής άμυνας. Ας ευχηθούμε να είναι τυχαίο. Ας ευχηθούμε να είναι μόνο μια βλακώδης ατταβιστική συνήθεια της αριστεράς όλα αυτά τα φαιδρά που βλέπουμε και στο τέλος θα επικρατήσει ο ρεαλισμός. Σε κάθε περίπτωση η μοίρα της κυβέρνησης αυτής όπως φαίνεται είναι τελειωμένη. Είτε πετύχει συμβιβασμο είτε όχι δεν έχει μέλλον. Εκανε τόσα τραγικά λάθη τις πρώτες μέρες που σπατάλησε και εγκλώβισε σε αδιέξοδα όλη την δυναμική που είχε. Θα συνθλιβεί στα σκληρά γρανάζια της καθημερινότητας πολύ πιο γρήγορα από όσο εύχονται και οι χειρότεροι εχθροί της. Πως θα καταφέρει να προχωρήσει μετά την απόφαση της για συμφωνία ή όχι? Και στη μία και στην άλλη περίπτωση δεν έχει ούτε σχέδιο διαχείρισης, ούτε άτομα που μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν τις καταστάσεις. Με θεωρίες και ιδεολογήματα δεν κυβερνιέται και χώρα. Οι χάντρες και τα καθρεπτάκια δεν είναι για τους υπουργούς των άλλων χωρών ,είναι για τον λαό. Κάπου την είδαν στραβά την δουλειά που ανέλαβαν και τα έκαναν όλα σκατά. Θα καταφέρουν τελικά να πάρουν χειρότερους όρους από αυτούς που ήδη είχαμε μέχρι πριν τις εκλογές με την βλακώδη τακτική τους. Βρυχώνται τα ποντίκια καμιά φορά, μπορεί μερικοί να κάνουν πως τρομάζουν όμως δεν είναι η πραγματικότητα αυτή. Το ποντίκι όσο και να βρυχάται δεν μπορεί να φοβήσει τον γάτο που ξέρει απλά να περιμένει για να κάνει το ποντίκι την κίνηση του. Μετά όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Στην παρούσα φάση εμείς είμαστε το ποντίκι..Ουτε υπάρχει σκύλος ,δεν είμαστε σε ταινίες ΄κινουμένων σχεδίων, να μας σώσει. Αυτό το αντιλαμβάνονται συνήθως πολύ αργά οι χρήσιμοι ηλίθιοι του συστήματος, όταν πιά όλα έχουν τελειώσει και έρχονται οι εξαποδώ να μαζέψουν ναυαγούς και συντρίμμια.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ ορεσείβιος 20/02/2015 10:13:57

   Σακελαριδης σημερα το πρωι.....
   Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
   Τι θελει να πει ο ποιητης??

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Vassilis 20/02/2015 11:08:37

    θέλει να πεί ότι μπορεί να μας διαολοστείλουν σήμερα και να τρέχουμε την επόμενη βδομάδα να ζητάμε εμείς ακόμη πιο σκληρούς όρους. Διαπραγμάτευση δεν είναι να βρίζεις αυτούς που ζητάς τα λεφτά τους όταν, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, κανείς δεν πληρώνει πιά φόρους, οι τράπεζες αδειάζουν από ρευστο καθημερινά, έχεις 10-15 μέρες το πολύ επιβίωση ως κράτος. Κάπου την είδαμε πολύ λάθος την δουλειά και στείλαμε τα καφενεία και τις μπαρούφες τους να αλλάξουν τον καπιταλισμό με ευχές και με πορδές. Με πορδές ούτε αυγά δεν βάφονται όμως. Δυστυχώς ακομη μια φορά ατυχήσαμε ως χώρα και θα πληρώσουμε το μάθημα μας. Τίποτε δεν γίνεται τζάμπα στον κόσμο αυτό. Τζάμπα μαγκιές τέλος. Θες να πουλήσεις μαγκιά? Με τον παρά σου όλα γίνονται, αν τραβάς μαχαίρι και όποιον πάρει ο χάρος, ενώ ο άλλος έχει ολόκληρο στρατό είσαι πατημένος από τραίνο μάγκας...Αληθινό τραίνο όχι το ψεύτικο του πανούλη.

   • airman avatar
    airman @ Vassilis 20/02/2015 11:12:05

    Ότι του λένε, λέει. Βέβαια δε θέλει πολύ να πουν ότι δεν του είπαν να πει αυτό που είπε, το οποίο είπε ενδεχομένως επειδή εμφιλοχώρησε ελατωματική βούληση συνεπεία των καταιγιστικών εξελίξεων σε συνδυασμό με τις πολυδαίδαλες θέσεις των αρμοδίων υπουργών. Αυτά!

  • cynthia avatar
   cynthia @ ορεσείβιος 20/02/2015 15:52:55

   @ορεσειβιος, ως Δεξιά δεν ορίζουμε ένα κόμμα που εκλέγεται και κάθεται στα δεξιά έδρανα του κοινοβουλίου ?

 11. das13 avatar
  das13 20/02/2015 10:26:49

  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ,ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΓΑΠ:ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:ΠΑΣΟΚ 44% ΝΔ 34% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015: ΣΑΜΑΡΑΣ:ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΣΚΙΣΙΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ(ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Νο2) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ:ΣΥΡΙΖΑ 36% ΝΔ 28% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ......

  • airman avatar
   airman @ das13 20/02/2015 11:55:40

   Δηλαδή τα θέλει ο πισινός μας; Και η ελπίδα πατέρα;

   • airman avatar
    airman @ airman 20/02/2015 12:13:15

    Η ελπίδα παιδί μου ερχόταν αλλά ήταν μικρούλα και την πάτησε ένα τραινάκι που δεν πρόλαβε να φρενάρει.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ das13 20/02/2015 12:21:31

   Αν ερθει νεο μνημονιο καλα θα ειναι...Αλλα ακουμε στα βορεια.

 12. greg avatar
  greg 20/02/2015 12:09:05

  Εμένα πάλι γιατί η συμπεριφορά τής κυβέρνησης μού θυμίζει αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=1MfFStR_fA8 μέ επιφωνήματα θαυμασμού στήν κωλοτούμπα! Ή μήπως αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=aZLUERkcFoY ούφφφ, σύριζα τό 'σωσε! Ελπίζω πάντως νά μήν έχουμε τέτοια κατάληξη: https://www.youtube.com/watch?v=bhbcxqKPXR4 γιατί από τέτοιους "ελιγμούς" δέν βγαίνεις πάντα ακέραιος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.