Επί Σαμαρά δεν υπήρχε αυτό το χάλι
12/08/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επί Σαμαρά δεν υπήρχε αυτό το χάλι

Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τιμωρώντας τη ΝΔ και τον Σαμαρά, ας θυμηθούν πώς ήταν η εικόνα της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο και πώς είναι τώρα

O ΣΥΡΙΖΑ ζει ένα δράμα αλλά είναι σε απόλυτη νιρβάνα. Ο λόγος για το μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο διογκώνεται και δυστυχώς απειλεί καίρια την ελληνική κοινωνία. Ο Αλέξης δεν έχει τώρα βαρβάρους να επιτεθεί για την κακή μεταναστευτική πολιτική. Καλείται ο ίδιος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, καλείται ο ίδιος να αποφασίσει το πως πρέπει να πράξει και άμεσα. Πλέον δεν έχει τους… ακροδεξιούς Νεοδημοκράτες να τους επιτίθεται με την πρώτη ευκαιρία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν δύο επιλογές για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα. Ή να πάρει αποφάσεις σκληρές μαζί βεβαίως με την ΕΕ και σε συνεννόηση με τους κοινοτικούς φορείς ή να συνεχίσει την χαλαρή πολιτική του η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο σε ρήμαγμα της ελληνικής κοινωνίας. Το επόμενο καλοκαίρι, αν η κατάσταση εξελιχθεί το ίδιο δραματικά, θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Με μια οικονομία διαλυμένη και με μια κοινωνία φορτωμένη με εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές από τη Μέση Ανατολή. Πόσο νομίζουν στην Αθήνα ότι θα αντέξουν τα νησιά από τις καραβιές μεταναστών; Και πόσο τυχαίο είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της αριστεράς που υψώνει παντιέρες ανθρωπισμού μιας και μόνο αυτή έχει το κόπιραιτ της ανθρωπιάς και κανείς δεν μπορεί να της το κλέψει;

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά δεν υπήρχε αυτό το χάλι. Το πιστοποιούν οι τοπικοί φορείς στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι εικόνες από το κέντρο της Αθήνας. Μετανάστες να λιάζονται στην Ομόνοια ή να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο Πεδίον του Άρεως δεν είχαμε με τον κακό και… ακροδεξιό Σαμαρά που δεν είχε τις… ευαισθησίες των αριστερών. Το πρόβλημα υπήρχε μεν αλλά όχι σε τέτοια έκταση.

Το μήνυμα που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σαφές: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και γι΄ αυτό και οι μεταναστευτικές ροές δεν ήταν σαν τις σημερινές. Αύξηση 500% μέσα σε ένα χρόνο και αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί επιτυχία;

Κάτι οι δηλώσεις της γραφικής κυρίας υπουργού, κάτι το λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, κάτι το Πεδίον του Άρεως που ουσιαστικά είναι μια υπαίθρια… Υπατεία, κάτι η χαλάρωση των ελέγχων στο Αιγαίο, το αποτέλεσμα ήρθε και είναι συντριπτικό.

Άραγε οι νοικοκυραίοι στα νησιά ή και στις μεγάλες πόλεις όταν βλέπουν την άλωση της χώρας πώς αισθάνονται; Δικαιωμένοι που επέλεξαν τον Τσίπρα και έδιωξαν τον κακό Σαμαρά που είχε καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές με μια πολιτική πυγμής κι όχι με ένα μπάχαλο που στη γειτονική Τουρκία εξελήφθη ως «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε»;

Αν η οικονομία με σκληρή λιτότητα και μεταρρυθμίσεις μπορεί να έλθει στα ίσια της κάποια στιγμή, η υπόθεση των μεταναστών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία για την Ελλάδα, μεγαλύτερη κι από την χρεοκοπία. Και παρεμπιπτόντως, σε όλους εκείνους τους δραχμολάγνους που θέλουν να βγούμε από το ευρώ, μήπως να μας πουν πως θα αντιμετώπιζαν τις καραβιές μεταναστών χωρίς έστω κι αυτή τη μικρή ομπρέλα της ΕΕ;

Είναι θέμα ωρών ή ημερών να υπάρξουν θύματα σε κάποιο νησί ή και στην Αθήνα. Όταν έχεις να κάνεις με πεινασμένους, ταλαιπωρημένους και τσακισμένους ανθρώπους θα πρέπει να ξέρεις ότι ουσιαστικά έχεις στα χέρια σου μια απασφαλισμένη βόμβα. Ειδικά αν ανάμεσά τους υπάρχουν και εγκληματίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κωφεύει στις εκκλήσεις των νησιωτών για λύση στο πρόβλημα καθώς επιλέγει τη λογική της χαλαρής αντιμετώπισης και ό,τι κάτσει, όπου κάτσει. Και την ευθύνη τη φέρει ο κ.Τσίπρας που δεν έδιωξε την κ. Χριστοδουλοπούλου και θυμήθηκε μόλις πριν μερικές ημέρες να ασχοληθεί με το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα.

Όσο για τους Έλληνες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τιμωρώντας τη ΝΔ και τον Σαμαρά, ας θυμηθούν πώς ήταν η εικόνα της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο και πώς είναι τώρα. Κι αν έχουν λίγο φιλότιμο θα βάλουν τα κλάματα γιατί ο Τσίπρας παρέλαβε μια χώρα και θα παραδώσει ένα ξέφραγο χωράφι που ο καθένας μπαίνει και κάνει ό,τι του γουστάρει. Αν είναι περήφανοι για την «Ελλάς, Ελλήνων, μεταναστών» τότε άξιοι, ας ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Αν αισθάνονται όμως ότι κάτι δεν πάει καλά ας κινητοποιηθούν. Άλλωστε, οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα. Άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για ό,τι έχει κάνει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 12/08/2015 06:51:21

  Δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής αλλά άν υφίστατο, το συγκεκριμένο έγκλημα είναι πολλαπλάσια βαρύτερο από τα εγκλήματα εκείνα τα οποία θα την επέσυραν. Οι λαθρομετανάστες δεν θα φύγουν ποτέ: και να φεύγει ένας θα έρχονται δύο και τρείς. Έλληνες όμως, θα φεύγουν.

 2. Παράξενος avatar
  Παράξενος 12/08/2015 07:33:33

  Οι Έλληνες δεν ψήφισαν σύριζα για να τιμωρήσουν τη ΝΔ αλλά για να τιμωρήσουν την Ελλάδα. Το να θες να τιμωρήσεις ένα κόμμα εξηγεί γιατί δεν το ψήφισες, δεν εξηγεί γιατί ψήφισες ένα συγκεκριμένο κόμμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή έχετε συνενώσει δύο ερωτήματα σε ένα και έτσι δε βγάζετε επαρκή συμπεράσματα. Το πρώτο ερώτημα είναι "γιατί ο λαός ενοχλήθηκε με τη ΝΔ;'. Το δεύτερο είναι "γιατί ο λαός έβγαλε σύριζα;". Μόνο αν τα εξετάσετε χωριστά θα καταλάβετε γιατί ο ζητών ιστορική ευθανασία λαός μετά από έξι μήνες δημιουργικής μπαρούφας, ημίνεκρη αγορά, κλειστές τράπεζες και απώλεια δεκάδων δις εξακολουθεί να στηρίζει σύριζα. Σίγουρα όχι γιατί ακόμη τιμωρεί τη ΝΔ.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2015 07:51:12

  Δεν τους ενδιαφερει.Το 60% των πασοκοαριστερων στερουνται εθνικης συνειδησεως. Ξεχνατε οτι δεν εγινε μια φορα.Το 2009 ο ΓΑΠ πήρε 44% χωρίς να υπάρχει οικονομική κρίση με τα λεφτά που υπάρχουν ενώ οι πάντες ήξεραν τις θεσεις του για το μεταναστευτικό.Για δύο δεκάρες παραπάνω γιατί τότε κανείς δεν περίμενε μνημόνιο. Με τον σύριζα έγινε το ίδιο και θα ξαναγίνει.Και αυτοί που ψήφισαν ΓΑΠ και σύριζα δεν είναι κάποιοι "ξένοι".Ντόπιοι είναι και το ξέρετε καλά.

 4. tt avatar
  tt 12/08/2015 08:41:48

  Η πιο άχρηστη φουρνιά Ελλήνων απο το 1453 θα μάθει αυτό που οι αλλοι ξέρουν απο το 1989: αριστερά ισον καταστροφή. Οχι μονο οικονομική. Όταν συνορευεις με Τουρκία, αριστερά ισον τουρκοκρατία. Με τις υγείες μας. Αληθεια, μπήκαν τα αιρ-κοντίσιον; Ανησυχώ.
  Σας πληροφορώ οτι φίλη μου ΣΥΡΙΖΑ πήγε και μοίραζε νερά στους εισβολείς στο Πεδιον του Γανυμηδη. Ειναι δε πεπεισμένη οτι ολα ειναι συκοφαντίες , για να πλήξουν την κυβερνηση. Τουρκοκρατία και λίγη μας ειναι λοιπόν.

 5. Δρόμος avatar
  Δρόμος 12/08/2015 08:48:29

  Oι τοπικές κοινωνίες λένε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά Βενιζέλου δεν υπήρχε αυτό το χάλι. Μάλιστα.... Τί ακριβώς ψηφίσανε στις εκλογές οι πολίτες των συγκεκριμένων νησιών? Πρώτος δεν βγήκε ο Σύριζα? Αυτά δεν πρεσβευε ο Σύριζα για τους μετανάστες? Όσο για την Ν.Δ. τί να πεί κανείς. Αντί να έχουν βγεί στα κάγκελα με το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα, ασχολούνται μόνο άν θα πάει ο Τσίπρας σε εκλογές. Πλήρης αδιαφορία και ανυπαρξία.

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/08/2015 09:20:10

  Οπως τα λετε ειναι και ο συριζα ειναι συριζα στην νιρβανα του.Τα εθνικα θεματα που αντιμετωπιζει η χωρα με κινδυνο να υποστει ανεπανορθωτες ζημιες ειναι - κατα την γνωμη μου- τρια . 1}Η οικονομια 2}Το μεταναστευτικο 3}Οι αμφισβητησεις του εθνικου χερσαιου-θαλασσιου -εναεριου χωρου απο τις γειτονικες χωρες {Αλβανια,Τουρκια,Σκοπια} Στο πρωτο ηδη εχουμε τις επιπτωσεις που θα ενταθουν στο επομενο χρονικο διαστημα .Επι αυτου η ΝΔ με το προσχημα της διατηρησης της χωρας στην ΕΕ ψηφιζει συριζα στην κυβερνηση με τα 2 χερια χωρις προυποθεσεις χωρις ορους .Ντροπη της μια φορα . Στα αλλα 2 θεματα τι ειναι αυτο που κωλυει την ΝΔ να ασκησει αντιπολιτευση ?Τι ειναι αυτο που την συγκρατει να επιτεθει σφοδρα στην κυρα Τασια και τον κο Καμμενο και τον κυριο υπευθυνο ολων των δεινων τον ψευτη και αδιαντροπο Τσιπρα ?Φοβαμαι οτι οι μαγκιες του Βαγγελα δεν αρκουν για να δωσουν το στιγμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης στην ΝΔ για γι'αυτο ειναι 2 και 3 φορες ντροπη της και κριμα στον Α.Σαμαρα που εφυγε νωρις και δεν ειναι εδω εκτος απο την δικαιωση του να υπερασπιστει τα δικαια της χωρας και της παραταξης της ΝΔ.

 7. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 12/08/2015 09:31:17

  Ειδικά για το μεταναστευτικό ο Έλληνας πατριώτης δεν έχει κανένα δίλημμα ως προς την ψήφο του.Αυτή πάντως σίγουρα-και το ξέρετε- δεν θα κατευθυνθεί ούτε βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και στην ΝΔ.

  • Εγώ avatar
   Εγώ @ ΜΑΡΤΙΟΣ 12/08/2015 10:40:58

   Μπράβο ... έτσι να βάλουμε τίποτα εθνικοσοσιαλιστές κάψουμε τα καμένα

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΜΑΡΤΙΟΣ 14/08/2015 13:58:36

   Ενώ οι εγκληματίες (έστω και στη σκέψη) νεοναζί είναι η λύση...

 8. Jim Beam avatar
  Jim Beam 12/08/2015 09:52:40

  www.facebook.com

 9. Eva avatar
  Eva 12/08/2015 10:45:40

  Παραιτηθειτε τωρα. Εισαστε ανικανοι.

  • chessman avatar
   chessman @ Eva 12/08/2015 13:34:23

   Ποιους ακριβώς καλείς να παραιτηθούν ;;; Αν εννοείς την Κυβέρνηση δε θα το θεωρούσα και πολύ έξυπνο με 2,5 εκατομμύρια "σκουρούτσικους" να περιμένουν σειρά για να περάσουν στην Ελλάδα και τους Τούρκους να τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία πότε θα σκάσει νέα ευκαιρία κενού εξουσίας τύπου Σημίτη το '96 να μας "φάνε" κανένα νησάκι ακόμα, όπως ακριβώς μας έφαγαν τα Καρντάκ (πρώην Ίμια επί Ελληνικής κυριαρχίας).

   • Fotini avatar
    Fotini @ chessman 12/08/2015 23:25:53

    ῎Εχεις τήν ἐντύπωση ὅτι θά ὑπολογίσουν τόν τσίπρα ἄν θέλουν νά "φᾶνε" κανένα νησάκι;;

   • Αγγελος avatar
    Αγγελος @ chessman 15/08/2015 20:35:15

    Στα Ιμια προχθες τους μεταναστες/προσφυγες, τους μαζεψαν 50/50 με τους τουρκους. μισοι στην Κω{ η Καλυμνο ?} και οι μισοι στην Τουρκια.Μισο νησι δικο μας και μισο δικο τους......

 10. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 12/08/2015 12:40:35

  Αυτό που συμβαίνει με την ανεξέλεγτη εισροή αλλοδαπών στη χώρα, είναι πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημά μας και το πio δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Αυτοί που δεν μπορούνε να μοιράσουνε δύο γαϊδάρων άχυρα, καλούνται τώρα, να τετραγωνίσουνε τον κύκλο! Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

 11. Λυκόπουλοα avatar
  Λυκόπουλοα 12/08/2015 12:49:24

  Με παρακάλια περιμένει η ΝΔ να ξαναπάρει τις χαμένες ψήφους ?

 12. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/08/2015 13:57:07

  Να παραιτηθεί η κερά-Τασία ΤΩΡΑ και να αναλάβει στη θέση της ο Πανούσης.

  • ΚΡΗΤΙΚΟΣ avatar
   ΚΡΗΤΙΚΟΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/08/2015 15:01:37

   O Tζίμης ε; Πραγματικά, θα ήτανε αποτελεσματικότερος.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΚΡΗΤΙΚΟΣ 12/08/2015 16:12:42

    Ο σημερινός Υπουργός Προ. Πο. αν τον άφηναν,πιστεύω θα ήταν αποτελεσματικότερος.

 13. Jim Beam avatar
  Jim Beam 12/08/2015 16:22:29

  Στηρίζουμε τον αστυνομικό από την Κω Δημόσιο πρόσωπο Σας αρέσει ΑκολουθείτεΜήνυμα Περισσότερες επιλογές

 14. Disdemona avatar
  Disdemona 12/08/2015 17:40:55

  Περιμένω να ακούσω μιά σοβαρή, εφαρμόσιμη άμεσα πρόταση αντιμετώπισης γι αυτό το τραγικό και τεράστιο πρόβλημα και δεν ακούω τίποτε από κανέναν, που να με πείθει οτι δεν είναι πάμφθηνη δημαγωγία. Με κατάρες και με ευχολόγια, δεν κάνουμε τίποτε. Ποιά είναι η λύση αφού υπάρχει το Δουβλίνο 2, αφού οι Τούρκοι σπρώχνουν ορδές στο έδαφός μας, αφού είμαστε ανυπεράσπιστοι. ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΜΙΑ ΛΥΣΗ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ.

 15. σκλάβος avatar
  σκλάβος 13/08/2015 04:28:53

  Ν 33862005 νομοθεσία περι αλλοδαπών.
  Εάν δεν λειτουργήσει τότε μπορεί κάποιος να κάνει γενική αναζήτηση Φ.Ε.Κ. εδώ. Η κάντε αναζήτηση στο γκουγκλ ῾ἁναζήτηση φεκ῾ η οποία θα σας παραπέμψει στην ιστοσελίδα του Εθνικού (προς το παρών) Τυπογραφείου. Οποιος δεν εφαρμόζει τους υφιστάμενους νόμους του κοινου νομοθέτη, παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος.
  Οταν παραβιάζονται όλες οι διατάξεις του υφιστάμενου Συντάγματος τότε έρχεται σε ισχύ η ακροτελεύτια διάταξή του, Αρθρο 120 παράγραφος 4. Βία μπορεί να ασκηθεί με πολλούς τρόπους πχ. ψυχολογική βία.
  Ελπίζω κάποιος να διαβάσει τα παραπάνω και να απαντήσει.

 16. Νικήτας avatar
  Νικήτας 13/08/2015 21:29:02

  Τον Αντώνη Σαμαρά ψάχνουν όλοι και αργά ή γρήγορα σε αυτόν θα κάτσει η μπίλια γιατί όλοι οι άλλοι είναι ΚΟΤΕΣ. Να είναι έτοιμος ο πρόεδρος να επιβάλει τους δικούς του όρους στο παιχνίδι ώστε να βγεί η χώρα απο το τέλμα που έπεσε εξαιτίας των ανέτιμων πολιτικών ανώμαλων που πήραν το τιμόνι και των δελφίνων που βάζανε τρικλοποδιές παντού. Αν προλάβουμε και δεν μας πάρει ολοκληρωτικά ο διάολος , λυπάμαι που το λέω. Ήδη η οικονομία είναι ανύπαρκτη. Το κράτος ώς κυριαρχία είναι ανέκδοτο Και ακόμα δεν ήρθε το απόλυτο μπάχαλο.

 17. Θόδωρος Hellados avatar
  Θόδωρος Hellados 14/08/2015 19:46:26

  Σεβδίκιοϊ "Παραθέτω αυτούσιο ένα απόσπασμα από τίς "Χαμένες Πατρίδες" του Γιάννη Καψή, τό οποίο καταδεικνύει τήν εγκατάλειψη καί στήν συνέχεια τήν σφαγή από τούς αλλόθρησκους κατακτητές, γηγενών ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, οι οποίοι είχαν συνεχή παρουσία 3.000 ετών καί παραπάνω. Καί θά επαναλαμβάνω όσο καί αν κουράζει - άλλωστε αυτό δέν πράττουν οι Εβραίοι καί οι Αρμένιοι γιά τά δικά τους δεινά, καί δικαιώθηκαν; - ότι γιά αυτή τή γενοκτονία πρέπει νά δώσει εξηγήσεις κάποτε τό τουρκικό έθνος, αλλά καί οι ηθικοί αυτουργοί Αγγλοι, Αμερικάνοι, Σοβιετικοί Ρώσοι, Ιταλοί καί Γάλλοι.

  Καί γιά νά αποδίδονται ευθύνες σέ όλους, υπαίτιοι γιά αυτό είναι τόσο οι δεξιοί τύπου Βλάχου μέ τό άρθρο του "Οίκαδε", ο οποίος θεωρούσε σπίτι των Ελλήνων μόνο τήν Αθήνα, η προδοτική βασιλική κυβέρνηση του Γούναρη, οι κεντρώοι Αμυνίτες πού κάθονταν στήν Κωνσταντινούπολη τήν ώρα πού οι συνάδελφοί τους πέθαιναν στό Αφιόν Καραχισάρ, όσο καί οι αριστεροί λακέδες του Λένιν που αδιαφόρησαν πλήρως γιά τούς Ιωνες αδελφούς μας, τήν ίδια ώρα πού ζητούσαν αυτονομία γιά τούς ...Μακεδόνες καί τους Θράκες! "Στο Σεβδίκιοϊ" Οι άνδρες του Ζεγγίνη, ανύποπτοι της τραγωδίας, πριν λίγες μέρες, πληροφορούνται, απο ακριτομυθίες, ότι σπεύδουν να παραδοθούν. Είναι κυκλωμένοι - έτσι τουλάχιστον τους λένε - καί δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα. Και το ακμαίο μέχρι τότε ηθικό τους κατακερματίζεται. Μια εμπειροπόλεμη μονάδα μεταβάλλεται ξαφνικά σε μπουλούκι άτακτων. Και το μπουλούκι αυτό περνά απ' το Σεβδίκιοϊ.

  'Ηταν το Σεβδίκιοϊ μια γωνιά της μικρασιατικής γης ακραιφνώς ελληνική. Οι 17.000 κάτοικοι της ήταν, μέχρις ενός, Έλληνες - καί υπέροχοι Έλληνες. Ήταν φημισμένοι για τη πατροπαράδοτη φιλοξενία τους καί τα πλούτη τους. Ονομαστοί για τα βαρύτιμα σαλβάρια τους, τα γιορτινά. Τηρούσαν ευλαβικά, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όλες τις χριστιανικές γιορτές. Τηρούσαν ακόμη καί τις εθνικές γιορτές - γιόρταζαν καί την 25η Μαρτίου, χωρίς οι Τούρκοι να τολμούν να τους εμποδίσουν. Γιατί, περισσότερο κι απ' τη φιλοξενία τους, περισσότερο κι απ' τα πλούτη τους, ήταν φημισμένοι για τη παλικαριά τους οι Σεβδικιανοί.

  Μόλις έμαθαν, ότι έφθασε ο Στρατός μας, οι Σεβδικιανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ξεχύθηκαν, όχι για να τους χειροκροτήσουν - να τους εμψυχώσουν προσπάθησαν. - Πού πάτε, βρε παλικάρια; τους φώναξαν. Τους Τούρκους, μωρέ φοβάστε; Ρωτήστε εμάς.

  Θύμιζε αρχαία ελληνική τραγωδία η διέλευση των ανδρών του Ζεγκίνη από το Σεβδίκιοϊ - ήταν σπαρακτικό το θέαμα. Περνούσαν με σκυφτό το κεφάλι οι στρατιώτες μας. προσπαθούσαν να κρύψουν την ντροπή τους. Δεν άφηναν πίσω τους μόνο άοπλους χωρικούς, άφηναν καί γυναίκες καί παιδιά απροστάτευτα στη μανία των Τούρκων. Κι οι λεβεντόκορμες Σεβδικιανές είχαν στηθεί στις αυλόπορτες των σπιτιών τους, κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους, κι είχε το βλέμμα τους κλεισμένη όλη τη περηφάνια της φυλής μας. Καινούργιες Σπαρτιάτισσες, δεν έκλαιγαν, δεν κτυπιόντουσαν. Κοιτούσαν περιφρονητικά αυτούς που έφευγαν.

  Κι οι στρατιώτες μας έσκυβαν πιότερο το κεφάλι, πώς να τις αντικρίσουν; - έφευγαν.

  - Σταθήτε, παιδιά... Σταθήτε να πολεμήσουμε μαζί...

  Πόσοι δεν θάθελαν να μείνουν! Και τη ζωή τους θάδιναν για να μην υποστούν το μαρτύριο του εξευτελισμού. Χρειάζεται, όμως, ατσαλένια νεύρα για να ξεκόψει κανείς από το μπουλούκι. Κι ύστερα, να μείνει, να πολεμήσει, αλλά πού; Πώς θα μπορούσε ν' απαιτήσει κανείς από τ' άμοιρα παλικάρια να μείνουν καί να πολεμήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, όταν μια ολόκληρη Στρατιά υποχωρούσε;

  - Σταθήτε, παιδιά... Σταθήτε να πολεμήσουμε μαζί...

  Κανείς δεν τους άκουγε. Και τότε άρχισαν να τους παρακαλούν:

  - Έλληνες, αφήστε μας τουλάχιστον τα όπλα σας. Εμείς δεν φεύγουμε, θα μείνουμε.

  Ένας νεαρός ανθυπολοχαγός, με τα μάτια γεμάτα δάκρυα, αγκαλιάζει έναν γέρο, που του ζητούσε το πιστόλι του:

  - Έλα, γέρο μαζί μας, πάμε στα βαπόρια. Θα σκοτωθήτε εδώ. Έλα...

  Αλλ' ο γέρος έχει καρδιά παλικαριού. Μένει ακλόνητος. Κι' ο ανθυπολοχαγός του δίνει το πιστόλι του και, με μια απότομη κίνηση, ξεσχίζει τις επωμίδες του. Τ' άμοιρο παλικάρι ένιωθε ντροπή να τις φορά, όταν άφηνε στους γέρους τη θέση του. Μήπως, όμως, έφταιγε αυτός;

  Οι Σεβδικιανοί κάνουν τώρα έρανο - μαζεύουν όπλα. Κάποιος λοχίας, πανύψηλος σαν γίγας, προχωρεί σκυμμένος, κρατώντας το πολυβόλο στον ώμο του. Ένας από τους προεστούς, ένας γέρος με κατάλευκα γένια, τον πλησιάζει καί τον σταματά: - Στάσου, ωρέ παλικάρι. Δώσε μου το πολυβόλο σου. Εσένα δεν σου χρειάζεται πια.

  Αλλ' ο λοχίας τον αποπαίρνει:
  - Φεύγα από μπροστά μου, γέρο... Αφησε τους παλικαρισμούς...
  Και τότε η τραγωδία κορυφώθηκε: Ο γέρο - Σεβδικιανός, προσβεβλημένος από τα λόγια του λοχία, κάνει ένα νεύμα στα παλικάρια του. Και οι νεαροί χωριανοί του, που εκλιπαρούσαν τους στρατιώτες μας, ορμούν εναντίον τους καί τους αφοπλίζουν. Τα όπλα σ' αυτούς άξιζαν.
  Έγραψαν μια ωραία σελίδα οι Σεβδικιανοί στην Ιστορία της Φυλής μας. Σήμερα, όμως, αναρωτιέται κανείς: 'Αξιζε η θυσία τους; Οπλισμένοι με τα όπλα του Στρατού μας, όταν οι Τούρκοι τόλμησαν να μπουν στο χωριό τους, υπέστησαν πανωλεθρία. Μανιασμένος ο Νουρεντίν στέλνει εναντίον τους ιππικό καί πυροβόλα. Κι οι Σμυρνιοί, για μια ολόκληρη μέρα, ακούν την οχλοβοή της μάχης του Σεβδίκιοϊ. Δυστυχώς, οι λεπτομέρειες της μάχης εκείνης δεν θα γίνουν γνωστές ποτέ. Κανείς από τους γενναίους Σεβδικιανούς, κανείς απ' αυτούς, που πολέμησαν, δεν έζησε, για να διηγηθεί τι συνέβη. Σκοτώθηκαν, έπεσαν μέχρι του τελευταίου, πολεμώντας για την ελευθερία τους - σφράγισαν με το αίμα τους την ελληνικότητα του χωριού τους.

  Την ίδια ώρα, τη στιγμή, που οι Σέβδικιανοί πολεμούσαν, ο Ζεγγίνης πραγματοποιούσε το σκοπό του - παραδινόταν στους Τούρκους μαζί με 23 αξιωματικούς του καί 1.000 στρατιώτες. Η παράδοση έγινε σ' ένα προάστειο της Σμύρνης, τον Παράδεισο. Κι αμέσως οι Τούρκοι έσυραν τους αξιωματικούς καί πολλούς υπαξιωματικούς στη Μαγνησία. Υπήρχαν εκεί κι άλλοι αξιωματικοί μας αιχμάλωτοι. Και τους έσφαξαν όλους, μέχρις ενός.» http://www.agiasofia.com/1922/1922f.html https://www.youtube.com/watch?v=zTMSn2eGrZQ

 18. Θόδωρος Hellados avatar
  Θόδωρος Hellados 14/08/2015 20:12:05

  "Αχ, γκρέμισε ο κόσμος μας! Γκρέμισε η Σμύρνη μας! Γκρέμισε η ζωή μας! Η καρδιά, τρομαγμένο πουλί, δεν ξέρει που να κρυφτεί. Ο τρόμος, ένας ανελέητος καταλύτης άδραξε στα νύχια του κείνο το πλήθος καί το αλάλιασε. Ο τρόμος ξεπερνάει το θάνατο. Δε φοβάσαι το θάνατο, φοβάσαι τον τρόμο. Ο τρόμος έχει τώρα το πρόσταγμα. Τσαλαπατά την ανθρωπιά. Αρχίζει από το ρούχο καί φτάνει ίσαμε την καρδιά. Λέει: Γονάτισε γκιαούρη! Και γονατίζει. Ξεγυμνώσου! Και ξεγυμνώνεται. ’νοιξε τα σκέλια σου! Και τ' ανοίγει. Χόρεψε! Και χορεύει. Φτύσε την τιμή σου καί την πατρίδα σου! Και φτύνει. Απαρνήσου την πίστη σου! Και την απαρνιέται. Αχ ο τρόμος! Όποια γλώσσα κι αν μιλάς λόγια δε θα βρεις να τόνε περιγράψεις.

  Τι κάνουν, λοιπόν, οι προστάτες μας; Τι κάνουν οι ναύαρχοι με τα χρυσά σειρίτια, οι διπλωμάτες κ' οι πρόξενοι της Αντάντ! Στήσανε κινηματογραφικές μηχανές στα καράβια τους καί τραβούσανε ταινίες τη σφαγή καί τον ξολοθρεμό μας! Μέσα στα πολεμικά οι μπάντες τους παίζανε εμβατήρια καί τραγούδια της χαράς, για να μη φτάνουν ίσαμε τ' αφτιά. των πληρωμάτων οι κραυγές της οδύνης καί οι επικλήσεις του κόσμου. Και να ξέρει κανείς πως μια, μόνο μια κανονιά, μια διαταγή, έφτανε για να διαλύσει όλα κείνα τα μαινόμενα στίφη. Κ' η κανονιά δε ρίχτηκε κ' η εντολή δε δόθηκε!

  Ο πάτερ Σέργιος ήταν από τους τελευταίους που σκαλώσανε στη μαούνα μας. Δίχως καλυμμαύχι καί ράσο, θεόγυμνος με μια κουρελιασμένη ματωμένη φανέλα κ' ένα μακρύ σώβρακο, με ξέμπλεκα τα λιγοστά μαλλιά του κι ανάκατα τα γένια του, με δυο γουρλωμένα μάτια που τα καιγε πυρετός, έμοιαζε μ' άγνωστο στη φύση πλάσμα. Από τα λόγια καί τα φερσίματά του καταλάβαμε πως ολόκληρη η φαμελιά του πνίγηκε καθώς πάσχιζε να σκαλώσει σ' ένα αμερικάνικο πολεμικό. Το μυαλό του γέροντα δεν άντεξε, σάλεψε! Εκειδά που καθότανε ήσυχα καί καλά, αμίλητος καί σοβαρός, εκειδά πηδούσε ολόρθος καί χειρονομούσε καί φώναζε δυνατά με στόμφο:

  - Πέντε τα παιδιά μου! Κ' η γυναίκα μου έξι! Κ' η κουνιάδα μου επτά! Επτά οι αστέρες της αποκαλύψεως! Επτά διαόλοι να σας κοπανάνε στην κόλαση, δολοφόνοι! Δολοφόνοι! Δολοφόνοιοιοι. »

  Διδώ Σωτηρίου - Ματωμένα Χώματα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.