Ελληνικά Καλάσνικοφ και Greek Stream, έχουν κάνει τους Αμερικανούς... Τούρκους;
01/06/2015 20:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικά Καλάσνικοφ και Greek Stream, έχουν κάνει τους Αμερικανούς... Τούρκους;

Στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας αναζητούν εναγωνίως να μάθουν αν και τι deal έχει κάνει το μέγαρο Μαξίμου με τους Ρώσους στον αμυντικό τομέα. Την ίδια στιγμή, από τη Μόσχα ο Π.Λαφαζάνης προαναγγέλλει το πέρασμα αγωγού με ρωσικό αέριο από την Ελλάδα.

Εκτός από τις βασικές αγορές για ήδη υπάρχοντα ρωσικά αμυντικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως συντήρηση των S-300 στην Κρήτη, καθώς και ανταλλακτικά και οπλικά συστήματα για τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά S-300, ΤΟR, και ορισμένα πεπαλαιωμένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, στο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν περάσει και αγορές επιπλέον αντιαρματικών, “Κορνέτ” (οι ελληνικές ΕΔ, ήδη διαθέτουν τέτοια). Όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων, εκτός των παραπάνω, εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δυο ακόμα τομείς: Σε συμπαραγωγές των θρυλικών αυτομάτων Καλάσνικωφ, το brand name της Coca Cola στα αυτόματα όπλα, όπως χαριτολογώντας λένε οι στρατιωτικοί, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), και σε συμπαραγωγές στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων).

Όταν προ μηνός, o υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, επιβιβαζόταν σε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ (!) για να μεταβεί στο Αίγιο, στο εργοστάσιο των ΕΑΣ, του ασκήθηκε κριτική επειδή “επιστράτευσε” ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να πάει εκεί. Ουδείς όμως ρώτησε γιατί τέτοια πρεμούρα για να φτάσει γρήγορα εκεί. Τότε, έγινε γνωστό μόνον ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία επισκεπτόταν το εργοστάσιο στο Αίγιο, προκειμένου να δει το εργοστάσιο για “μια σημαντική δουλειά”. Οι καλοί γνώστες γύρω από τα αμυντικά ήδη είχαν κάνει τις πρώτες τους εκτιμήσεις. Σε αυτό συγκεκριμένα το εργοστάσιο, το μόνο ενδιαφέρον που μπορεί να υπάρξει, είναι η παραγωγή κάποιου ρωσικού “αυτόματου” όπλου ή και “πιστολιού”. Τώρα, δημοσιοποιούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για το Καλάσνικοφ. Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι, ήδη εδώ και μια δεκαετία, είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμπαραγωγή του θρυλικού αυτόματου με ΝΑΤΟϊκό διαμέτρημα. Ουδείς, πάντως, αποκλείει και συμπαραγωγή άλλου όπλου. Άλλος τομέας συμπαραγωγής που ενδιαφέρει τους Ρώσους είναι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), ειδικά για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ως είναι φυσικόν, ενδεχόμενη συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα, θα σημάνει, πολύ πιθανώς, και εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό το όπλο. Πόσο μάλλον, αφού ο υπάρχων εξοπλισμός τους θεωρείται ξεπερασμένος και γενικά μέτριας ποιότητας. Προ ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως έγινε και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας γι' αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα που διοχετεύει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, είναι ότι μάλλον την ανησυχεί μια συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία -και- στον αμυντικό τομέα. Να σημειωθεί ότι, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, στο αποτυχημένο κατά κοινή ομολογία ταξίδι του (ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, αν και τον προσκάλεσε, ακύρωσε τη συνάντηση μαζί του), ο κ.Καμμένος επανειλημμένως “απολογήθηκε” στους αμερικανούς αξιωματούχους και για τους S-300. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, πολλές φορές, με δημόσιες δηλώσεις του να εξηγεί πόσο χρήσιμοι είναι οι S-300 για την άμυνα της Κρήτης, αλλά και για την Σούδα. Βέβαια, οι Αμερικανοί, αν και αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν ενταχθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως δεν συμφωνούν. Όπως και να ‘χει, το τελευταίο διάστημα, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας ρωτούν δεξιά και αριστερά, κτυπούν πόρτες ακόμα και “καλοθελητών” δημοσιογράφων, για να μάθουν αν και ποιό deal έχει κλείσει το μέγαρο Μαξίμου με τους Ρώσους.

Θα πέσουν υπογραφές για τον αγωγό;

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρέθηκε -για τρίτη φορά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση- αυτές τις ημέρες στη Μόσχα προανήγγειλε, αν και με κάποιες μικρές επιφυλάξεις, ότι θα πέσουν οι υπογραφές το καλοκαίρι από τον κ.Τσίπρα για να περάσει αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα. Ως γνωστόν, πρόκειται για το σχέδιο που προβλέπει υποθαλάσσιο αγωγό από τη Νότιο Ρωσία προς την Τουρκία (Turkish Stream), στη συνέχεια από την Τουρκία στην Ελλάδα, και από εκεί ο Greek Stream προς την Κεντρική Ευρώπη, πιθανώς μέσω Σκοπίων, Σερβίας, κ.λ.π. Ο κ.Λαφαζάνης πάντως, σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι κατά αυτού του αγωγού. Ο ίδιος όμως τόνισε ότι στόχος του είναι να καταφέρει να περάσει από την Ελλάδα και το αμερικανικό σχέδιο αγωγού (ΤΑΡ) και το ρωσικό.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ανέφερε ότι:

-”Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα, δεν αποκλείω η υπογραφή αυτή να γίνει στο Οικονομικό φόρουμ, στην Πετρούπολη 18 με 20 του Ιουνίου”. Πρόσθεσε ακόμα ότι “ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει το παρών, μαζί με πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία υπουργών” στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

-”Ο αγωγός (σ.σ.Greek – Turkish Stream), δε νομίζω ότι είναι ανταγωνιστικός με τον TAP (σ.σ. αμερικανικό σχέδιο)”. Και πρόσθεσε: “Ο TAP, ο οποίος θα περάσει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις μεγάλες ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών σε φυσικό αέριο. Χωρίς τον αγωγό με το ρώσικο αέριο δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Καθένας από αυτούς τους αγωγούς έχει να παίξει το δικό του ρόλο. Και οι δύο αγωγοί χρειάζονται. Θα έλεγα μάλιστα, ότι ο ρωσικός αγωγός, ο οποίος θα παρακάμψει τον ουκρανικό δρόμο, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη”.

-“Δυστυχώς, η θέση των ΗΠΑ ήταν αρνητική όσον αφορά τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Αυτή τη θέση την διατύπωσε η αμερικάνικη πλευρά επισήμως, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με δική του πρωτοβουλία ο αμερικανός υπεύθυνος για την ενέργεια με εμένα προσωπικά (σ.σ. ειδικός απεσταλμένος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, Αϊμος Χοχστέϊν)”. Πρόσθεσε δε, τα εξής: “Εμείς ακούμε βεβαίως την άποψη και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θεωρούμε ότι ο αγωγός με το ρώσικο φυσικό αέριο είναι χρήσιμος για την Ελλάδα, είναι εθνικά ωφέλιμος, είναι ωφέλιμος για τη συνεργασία, τη σταθερότητα στην περιοχή μας, θα προσφέρει ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και σταθερότητα. Επομένως, δεν συμφωνούμε καθόλου με την άποψη των Αμερικανών επ’ αυτού του θέματος”.

-”Η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος θα κοστίσει περίπου 2 δις ευρώ, και θα υπάρξουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίες”.

Sukhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 01/06/2015 22:44:07

  Η παράκαμψη -ενεργειακή ουδετεροποιηση της Ουκρανίας, χώρας δοκιμής του Αμερικανικού και Ρωσικου ανταγωνισμού είναι για τις ΗΠΑ αιτία πολέμου. Τώρα τι θα κερδίσουμε εμείς αν γίνουμε μέρος αυτού του ανταγωνισμού με όλες τις απειλές που μας περιτριγυριζουν...ο Θεός να μας φωτίσει.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/06/2015 09:23:02

   Καποιο σεισμο ισως; τυπου Φουκουσιμα;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/06/2015 14:36:17

   Άν η Ευρώπη παραμείνει δέσμια της Ουκρανίας (δηλαδή των ΗΠΑ) στο θέμα του αερίου, τότε απλούστατα κάποιες χώρες θα μείνουν στο, όχι και τόσο μακρινό μέλλον, χωρίς αέριο. Ο Ρώσος θα πουλάει μόνο μέσω Νορντ-Στρημ, που ελέγχει, δηλαδή βασικά μόνο στη Γερμανία (γιατί τόση είναι η χωρητικότητα του αγωγού) και τις υπόλοιπες ποσότητες που μέχρι τώρα διέθετε στην Ευρώπη, θα τις στρέψει προς Κίνα, που ευχαρίστως θα τις απορροφήσει. Ο Ρώσος θα προτιμούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες να συνεχίσει να πουλάει στην Ευρώπη όσο και πριν αλλά, από το να είναι δέσμιος των ΗΠΑ, καλύτερα Κίνα. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (και η δικιά μας μέσα), θα μείνουν χωρίς αέριο, εκ των πραγμάτων.

 2. Κώστας ο Βάρβαρος avatar
  Κώστας ο Βάρβαρος 02/06/2015 12:02:03

  ΤΟΜΑ για τιςειδικές δυνάμεις; Τί ανέκδοτο είναι τούτο ρε παιδιά; Εκτός και αν ο ποιητής εννοεί αμφίβιο ΤΟΜΑ για τους Πεζοναύτες (μόνη επιλογή από Ρωσία μεριά είναι το αρκετά καλό - πλην εργονομίας εσωτερικού όπου πάσχει τα μάλα - BMP-3F)

  • kosmas avatar
   kosmas @ Κώστας ο Βάρβαρος 02/06/2015 19:30:46

   Σωστό Κώστα , αυτό είναι

 3. riasso avatar
  riasso 02/06/2015 14:43:13

  "Πόσο μάλλον, αφού ο υπάρχων εξοπλισμός τους θεωρείται ξεπερασμένος και γενικά μέτριας ποιότητας " Αυτό το παραμυθάκι με την ποιότητα του υπάρχοντος οπλισμού πρέπει να σταματήσει. Το G3 σε χέρια εκπαιδευμένου στρατιώτη, που ξέρει να συντηρεί και να χειρίζεται το τυφέκιό του , ειναι κάτι παραπάνω από καλό .

  • kosmas avatar
   kosmas @ riasso 02/06/2015 19:33:38

   Συγγνώμη, αλλά καμία σχέση το Καλάς με το G3. Και όσοι έχουν περάσει από τον ελληνικό στρατό, το ξέρουν καλά.

   • pikeman avatar
    pikeman @ kosmas 02/06/2015 21:28:07

    Άλλη φιλοσοφία. Το ένα είναι τυφέκιο επίθεσης και το άλλο τυφέκιο μάχης. Το G3 είναι το ίδιο αξιόπιστο και δέχεται πολλές βελτιώσεις, είναι αντίστοιχα δημοφιλές στο πάλαι ποτέ δυτικό μπλόκ όσο και το ak47/74 στο ανατολικό. Υπάρχουν και καλύτερα. Αλλά είναι μια καλή λύση για το κόστος του και το βάρος του. Η σειρά του Καλάσνικοφ βέβαια έχει και άλλα νεώτερα μέλη τα οποία δεν έχουν προβληθεί από το χόλυγουντ όπως το ΑΕΚ 971, το ΑΚ 12. Θα ήταν καλό να παίρναμε την παραγωγή για κάποια τέτοια έκδοση. Αλλά θα ήταν καλύτερο να αλλάζαμε τη νομοθεσία για την κατασκευή όπλων. Ελληνικά μοντέλα και πατέντες για πιστόλια, αυτόματα, κυνηγετικά, σκοπευτικά, τυφέκια επιβίωσης, όπλα που έχουν λήξει οι πατέντες τους, ρέπλικες κτλ είναι άχρηστα μπροστά σε ένα παρανοικό τέρας σαδιστικής γραφιοκρατίας. Οι δίπλα ετοιμάζουν άρματα. Εμείς αυτοεγκλωβιζόμαστε σε κανόνες και πλαίσια. Ούτε κινηγετικό, μια χώρα που θα μπορούσε να παίζει σοβαρά στην αγορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.