Ειδικό Δικαστήριο για το Μήνα του Μέλιτος;
27/02/2015 15:42
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειδικό Δικαστήριο για το Μήνα του Μέλιτος;

Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά ζευγάρια έχουν μετά το μήνα του μέλιτος οδηγηθεί στο δικαστήριο για διαζύγιο. Μήπως ο ιστορικός του μέλλοντος καταγράψει έναν πολιτικό μήνα του μέλιτος που οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο;

Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει ραγδαία. Πλέον η στερεότυπη δημοσιογραφική περιγραφή «συγκλονιστικές οι εξελίξεις…» έχει απολέσει τη δραματικότητά της, από την ροή των καταιγιστικά δυσάρεστων για την Ελλάδα γεγονότων.


Σε ανταπόκριση του «ΒΗΜΑΤΟΣ» από το Βερολίνο αναφέρεται ότι σύμφωνα με γερμανική πηγή η ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, που λήφθηκε στο Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, δεν ισχύει πια ! Αναιρέθηκε με την τελευταία συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου 2015 που υπέγραψε ο Βαρουφάκης.

Όπως τουλάχιστον μεταφέρει η πηγή, ο μεν Βαρουφάκης προσπάθησε στη συνεδρίαση στο Eurogroup, όμως ο Δραγασάκης, που παρευρισκόταν επίσης εκεί, τον «άδειασε» τελικά, σε συνεργία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Δραγασάκης δεν είπε σχεδόν κουβέντα στη συνεδρίαση» θυμάται η πηγή. «Το μόνο που έκανε ήταν κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος στο Eurogroup: Να τηλεφωνεί ακατάπαυστα – προφανώς στον Τσίπρα».

Ο ανταποκριτής κ. Χειλάς είναι έγκυρος δημοσιογράφος. Όμως και να στεκόμασταν δύσπιστοι απέναντι του, νέα είδηση έρχεται να συμπληρώσει το «παζλ» που ξεκίνησε η αποκάλυψη του.
Χθες (26/02) αργά το βράδυ το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, διακίνησε την πληροφορία για σχεδιασμό τρίτου πακέτου δανεισμού πάνω από 30 δις ευρώ για την Ελλάδα στην επόμενη διετία.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές. Γίνεται λόγος για «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών» μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, σχετικά με το ότι η Ελλάδα πιθανόν θα χρειαζόταν ένα τρίτο δάνειο - πακέτο διάσωσης. Το οποίο για να χορηγηθεί θα έπρεπε η –όποια- ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Πριν δύο μήνες στην ανάρτηση Η ελληνική παγίδα καταγράψαμε την ανάλυσή μας για την ευρύτερη εικόνα των εσωτερικά και εξωτερικά τεκταινομένων. Την μεταφέρουμε συνοπτικά : Ο Σαμαράς έκανε κεντρικό άξονα της πολιτικής του την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Επέβαλε σκληρή και οριζόντια φορολογία, επωμιζόμενος τεράστιο πολιτικό κόστος, με στόχο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και με βάση την απόφαση να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους ώστε α) να ελαφρύνει σταδιακά τις φορολογικές επιβαρύνσεις β) να τερματίσει το Μνημόνιο γ) να βγει στις αγορές για δανεισμό, επανερχόμενος σε καθεστώς αυξημένης εθνικής ανεξαρτησίας.

Επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η Γερμανία δεν τήρησε την απόφαση υπονομεύοντας την ελληνική κυβέρνηση. Το σημαντικό από το δημοσίευμα του ΜΝΙ είναι η είδηση ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 οι πιστωτές συζήτησαν για τρίτο πακέτο δανείου.

Αν έγινε τέτοια συζήτηση, πρώτον εξηγείται το αδιέξοδο που εμφανίστηκε στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου ακριβώς το Σεπτέμβριο και αποκορυφώθηκε τον Νοέμβριο στο Παρίσι, όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές διαπίστωσαν ότι οι συνομιλητές τους απλά είχαν εντολές να τορπιλλίσουν τις συζητήσεις, θέτοντας απίθανες απαιτήσεις. Δεύτερον, αποκαλύπτεται ότι η Γερμανία, είτε εξ αρχής είτε στην πορεία, αποφάσισε ότι για να ασκεί ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό έλεγχο, με αφορμή και την ανοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος σε πεδία εγχώριας φαυλότητας, δεν θα συναινούσε σε πολιτικές που θα οδηγούσαν σε ενίσχυση της ελληνικής, εθνικής ανεξαρτησίας.

Τρίτον, επακόλουθο και ζωτικό, αφού ούτε θα ελαφρυνόταν το ελληνικό χρέος ούτε η Ελλάδα θα αποκτούσε πρόσβαση στις χρηματαγορές, με γνωστή την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού θα απαιτείτο τρίτο πακέτο διάσωσης-δανεισμού, το οποίο θα πωλείτο στην Ελλάδα με σκληρότατα ανταλλάγματα ήτοι νέα, προφανώς σκληρότερα, δημοσιονομικά μέτρα. Εδώ ακριβώς θα τέθηκε το ζήτημα ποια κυβέρνηση θα ήταν ευκολότερο να τα λάβει. Ο Σαμαράς, με την «ανυπομονησία» του να απεξαρτηθεί από τους δανειστές και με τις δημοσκοπήσεις να έχουν αποτυπώσει την επίπτωση των μέτρων στη δημοφιλία του δεν ικανοποιούσε τις επιδιώξεις τους.

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, στις 18 Ιανουαρίου, γράφαμε: «Γι’ αυτό, αφού και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται, οι Γερμανοί προτιμούν τον Τσίπρα. Γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να τον συνθλίψουν και να πάρουν τα περισσότερα. Ήδη με τις διακηρύξεις του, όπως και τον Ιούνιο του 2012, έχει προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας,ο κόσμος αποσύρει τις καταθέσεις του και οι τέσσερις τράπεζες κατέθεσαν αίτημα για παροχή ρευστότητας από τον ELA. Εκτός από το ότι μπορούν όποτε θέλουν να του διακόψουν τη ρευστότητα, ο Τσίπρας έχει εκτεθεί πολιτικά με ανέφικτες υποσχέσεις. Για να μην καταρρεύσει θα πάρει ό,τι του δώσουν με τους όρους που θέλουν».
Και χθες το μεσημέρι ο «Βήμα FM» μετέφερε σχόλιο από ανώνυμη, ανώτατη, ελληνική, πηγή στις Βρυξέλλες ότι «η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα». Με θλίψη, βλέπουμε ότι επιβεβαιωνόμαστε.


Αλλά και με οργή. Οργή όχι μόνο για την σημερινή κυβέρνηση αλλά και γι’ αυτούς που με πράξεις και παραλείψεις μάς τη φόρτωσαν. Οι αχαρακτήριστοι του ΣΥΡΙΖΑ, το κοινωνικό περιθώριο, μιλούσαν για κρεμάλες και για γουναράδικα. Μιλούσαν για σύσταση της μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής, για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Χωρίς βεβαίως να μιλάνε για την μόνη απαραίτητη εξεταστική : πώς επί τριάντα και πλέον χρόνια, αυτοί που κατά συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ καταλήστευσαν το δημόσιο ταμείο και δημιούργησαν το χρέος που έφερε το Μνημόνιο.

Αλλά αν το να εξεταστούν τριάντα τόσα χρόνια φαίνονται πολλά, έχουμε πρόσφατες τις τελευταίες τριάντα ημέρες που οδηγούν κατευθείαν στο επόμενο, το Τρίτο Μνημόνιο.

Ο τελευταίος, μοιραίος, μήνας προβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «ο Μήνας του Μέλιτος» μεταξύ κυβέρνησης και ψηφοφόρων, οι οποίοι υποτίθεται δεν θα έπρεπε να έχουν απαιτήσεις από τους νεόκοπους κυβερνώντες. Η γνωστή, μόνιμη επίκληση ανόητα συναισθηματικών συνθημάτων από την Αριστερά για να κοιμίζεται η μάζα. Αλλά και η απόπειρα εμπέδωσης στην κοινή γνώμη της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεται από ευθύνες για το διάστημα αυτό.

Κάθε όμως λογικός πολίτης κατέγραψε τις επιλογές σε όλη την πρόσφατη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ:
- την Άνοιξη του 2014 να διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Φθινόπωρο και Χειμώνα του 2014 να στήνει προβοκάτσια για χρηματισμό βουλευτών
- το Δεκέμβριο του 2014 να μην ψηφίζει κεντροδεξιό πρόεδρο, αλλά να ψηφίζει τέτοιον ενάμιση μήνα αργότερα
- τα απύθμενα ψεύδη παροχών και υποσχέσεων, σε όλη την προεκλογική περίοδο, που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης. Και στόχος είναι η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ των 25 δις μαζί με το ποσοστό της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι που προσβλέπουν να αναλογεί στην Ελλάδα, η δημιουργία «ΣΥΡΙΖΟτζακιών» και η δημιουργία ενός νέου, ΣΥΡΙΖΑϊκού καθεστώτος διαρκούς εξουσίας. Πρότυπό τους ο Ανδρέας.

Το εθνικό κόστος γι’ αυτό, η απόλυτη υποταγή της χώρας μέσω του επόμενου μνημονίου, τούς είναι αδιάφορο. Ας το ξανασκεφτούν. Δεν μπορεί, κάποτε κάποιος θα πληρώσει πραγματικά για όσα συνέβηκαν σ’ αυτόν τον τόπο από το 1974 μέχρι σήμερα.

Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά ζευγάρια έχουν μετά το μήνα του μέλιτος οδηγηθεί στο δικαστήριο για διαζύγιο. Μήπως ο ιστορικός του μέλλοντος καταγράψει έναν πολιτικό μήνα του μέλιτος που οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 27/02/2015 17:43:57

  "Δεν μπορεί, κάποτε κάποιος θα πληρώσει πραγματικά για όσα συνέβηκαν σ’ αυτόν τον τόπο από το 1974 μέχρι σήμερα." Κανένας δεν θα πληρώσει, αγαπητέ Προφήτη, για αυτά που γίναν! Και ξέρεις γιατί? Γιατί τίποτε δεν έχει αλλάξει στους Έλληνες. Εξακολουθούν και βλέπουν τα πράματα από την πλευρά του συμφέροντος τους και μόνο και οι πολιτικοί δεν θέλουν ν' αλλάξουν αυτήν την εύκολη -για να ζεις- νοοτροπία. Η συνειδητοποίηση και η από κοινού προσπάθεια απαιτούν θυσίες και προσωπικό κόστος απ' όλους. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να χάσει. Απλώς βρίσκονται κάθε φορά οι επόμενοι (πολιτικοί), που θα φέρουν σε πέρας την "αποστολή". Αν έχουν και "Αριστερό" profile, ακόμα καλύτερα. Και όσο πιο κακή θεωρείται η Δεξιά, τόσο πιο καλή εξυψώνεται μια "Αριστερά". Γι' αυτό δεν δημιουργήθηκε κι ο μύθος της άλλωστε στην Ελλάδα? Για να "νοστιμίζει την σούπα", αλλιώς πικρίζει.. Ένα κράτος, μια χώρα που παράγει ελαχιστότατα (για να μην πω, ισοπεδωτικά, τίποτα) δεν μπορεί παρά να είναι καταδικασμένη να ζει με δανεικά. Και μόνο με δανεικά.. Και με όρους, που όσο περνάει ο χρόνος, τόσο χειρότεροι θα γίνονται. Και πριν, και τώρα, και πάντα.. Όλα τ' άλλα έπονται.. Μακάρι μόνο να μην μάθουμε με το ζόρι.. Αλλά ότι θα μάθουμε να ζούμε συνεργαζόμενοι γιατί ζούμε σε έναν κοινό τόπο, θα μάθουμε. Είναι η ισορροπία του κόσμου, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς..

 2. aris. aold avatar
  aris. aold 27/02/2015 20:58:39

  Είμαστε παραμονές σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού η οποία θα μπορέσει να σηκώσει πάνω της όλες τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται σε συνδυασμό με την τελική ρύθμιση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ηδη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα καταμετρήθηκαν σε επίπεδο βουλευτών τα δύο στρατόπεδα αυτών που είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν δύσκολα μέτρα και αυτών που θα προτιμήσουν να παραμείνουν αριστερή αντιπολίτευση. Ο Θεοδωράκης είναι σε τουρνέ στην Ευρώπη και δεν κρατιέται να μπει σε κυβέρνηση που θα στηρίξει τις υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις. Η Ανέλ υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν την κυβέρνηση. Το Πασόκ πλέον έχει πεθάνει και δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στην νέα κυβέρνηση είναι βάρος. Για την ΝΔ υπάρχει ένα ερωτηματικό θα φανεί το τι θα κάνει από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. ή θα έχουμε προσωπικές προσχωρήσεις στελεχών της στο νέο οικουμενικό σχήμα ή ακόμα και πλήρη προσχώρηση του κόμματος στην εθνική προσπάθεια. Θρυαλλίδες εξελίξεων θα είναι είτε πιθανή ανταρσία της αριστερής πτέρυγας του Σύριζα από την κυβέρνηση είτε δραματικές εξελίξεις στην οικονομία που θα επιβάλλουν οικουμενικό σχήμα. Ηδη τα πάντα έχουν παγώσει εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αστάθειας και οι τράπεζες εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να προεξοφλήσουν επιταγές. Η μείωση των εσόδων θα είναι εντυπωσιακή και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

  • ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ avatar
   ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ @ aris. aold 27/02/2015 22:19:23

   Κατά πάσα πιθανότητα όπως τα λες θα γίνουν τα πράγματα φίλε Άρη. Αφού τελικά απεδείχθει οτι παρά την απόπειρα διαπραγμέτευσης και δημιουργίας συμμαχιών του Τσίπρα, οι Γερμανοί είναι ακάθεκτοι, τώρα που έχουν την ευκαιρία, στην πλήρη υποδούλωση της ΕΕ στά δικά τους συμφέροντα, όπως πολύ σωστά το εντοπίζει και ο Προφήτης :"η Γερμανία δεν τήρησε την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, που λήφθηκε στο Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, υπονομεύοντας την ελληνική κυβέρνηση." To ίδιο έκανε και τώρα με το πρώτο κοινό ανακοινωθεν (κείμενο Μοσκοβισί) που ήταν έτοιμη να υπογράψει η Ελλάδα με πολύ ευνοικώτερους όρους. Επομένως , μέχρι να αποφασίσει η Γαλλία να αντιδράσει, η κρίση η ανεργία και η μετανάστευση στα PIIGS+C θα συνεχίζεται. Άρα ο μόνος τρόπος για μείωση της καταστροφής μας που θα συνεχίζεται μέχρι τη διάλυση της ΕΕ ή την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, είναι κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου κατά της Γερμανίας και υπέρ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΕΕ, ακόμα και χωρίς την Γερμανία, αν δεν εγκαταλείψει τη λιτότητα και την προσπάθεια Επικυριαρχίας της. Η υποταγή στους Γερμανούς χάριν των "αγορών" δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ ακόμα. Σε 20 μήνες η Μέρκελ δεν θα έχει απέναντί της μόνο τον Τσίπρα, αλλά την Μαρίν Λεπεν και τότε θα δούμε ποιός θα είναι ο Νικητής του πολέμου...
   • sender avatar
    sender @ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 28/02/2015 15:02:34

    Το έλλειμμα ευελιξίας της Γερμανίας και η άρνησή της να δει την κρίση,που επέρχεται στην ευρωζώνη ,επιβεβαιώνει ότι(η Γερμανία)αυτό επιδιώκει.Την διάσπαση της ΕΕ σε ζώνες,πλουσίων και φτωχών χωρών.Οπου πλούσιες χώρες,η Γερμανία που δεν αντέχει την χρηματοδότηση χρεοκοπημένων χωρών που καταρρέουν με ρυθμούς ντόμινο και οι δορυφόροι αυτής.Σ'αυτό το σενάριο κρατά σεγόντο,εδώ και καιρό,η Αγγλία.Και η Ελλάδα!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ aris. aold 28/02/2015 00:39:53

   Άρη, αν ληφθεί υπ' όψη η επίσημη αντίδραση της ΝΔ, "φέρτε τη Συμφωνία, εμείς θα την ψηφίσουμε", μάλλον αποκλείεται επιλεκτική υποστήριξη-διάσπαση. Το σενάριο που λες έχει πιθανότητες αλλά πάντα εξαρτάται από την πορεία των εσόδων και από τις αποφάσεις Γερμανών-ΗΠΑ (ΔΝΤ) για το αν θα δοθούν χρονικές παρατάσεις αποπληρωμής ληγόντων, αντικαταστάσεις ομολόγων κλπ. Καθαρά πολιτικές αποφάσεις, όχι οικονομικές, άλλωστε ποτέ δεν ήταν οικονομικές. Πάντως Grexit δεν υπάρχει, η γεωπολιτική αναδιάρθρωση του Δυτικού Στρατοπέδου (που θα προκαλέσει) δεν έχει αποφασισθεί ακόμα από τις ηγέτιδες δυνάμεις της Δύσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκβιάζουμε/πιέζουμε με αυτό, όπως νομίζουν οι συριζαίοι.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 28/02/2015 20:38:31

  Ασφαλώς και χρειάζεται Ειδικό Δικαστήριο για αυτό που ήδη έρχεται, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι έρχεται - ούτε και το 2009-2010 ξέραμε τι ακριβώς έρχεται. Ο Τσίπρας ασκεί απατεωνική πάνω στην πλάτη της χώρας. Για να μπορεί να πείθει τον κόσμο ότι τάχα ασκεί αντιμνημονιακή πολιτική συνυπογράφοντας τα Μνημόνια, το μόνο που καταφέρνει είναι, κάθε μέρα να χώνει την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά μέσα στην κινούμενη άμμο της αναζωπυρούμενης κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας που φέρνει στην οικονομία είναι βέβαιο ότι αύριο-μεθαύριο κιόλας θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην σημερινή ευημερία μας και θα κάνει να ακούγεται ως ανέκδοτο η έκφραση "ανθρωπιστική κρίση" για την περίοδο 2010-2014 - διότι τότε θα βιώνουμε πραγματικά, πια, την ανθρωπιστική κρίση. Στην προηγούμενη κυβέρνηση ΓΑΠ πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να ξεσηκωθεί ο λαός από την 4η Οκτωβρίοιυ 2009 στην 28η Οκτωβρίου 2011. Δύο αργά, βασανιστικά χρόνια που άλλαξαν τελείως τη χώρα, με αποτέλεσμα τίποτε να μην είναι πια ίδιο όπως πριν. Εδώ πότε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος; Θα πρέπει να περάσουν πάλι δύο χρόνια; Μέχρι πότε θα μπορεί ο Τσίπρας να λέει ψέματα στα μούτρα του κόσμου και όλοι να αναρωτιούνται αν πρέπει να τον πιστέψουν διότι "όλοι" υποτίθεται ότι τον πιστεύουν; Ας ελπίσουμε να συντομευθούν οι ημέρες δια τους εκλεκτούς, όπως λέει και η Γραφή...

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/02/2015 20:56:43

  Ώς παγκοίνως γνωστόν, η χώρα είναι de facto χρεοκωπημένη. Η διαχείριση δέ αυτής τής χρεωκοπίας πρέπει νά περάσει καί de jure στούς «θεσμούς». Η ευρωζώνη καί η ΕΕ έχουν ήδη δημιουργήσει τό πρώτο (ουσιαστικό) θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης. Αυτό είναι τό ESM (European Stability Mechanism), η ΕΚΤ καί η Κομισιόν. Αυτή η τριάδα είναι τό όργανο απόφασης, ελέγχου καί διαχείρισης. Άν πρέπει νά διασαφηνισθεί ο τρόπος λειτουργίας αυτής τής τριάδας σέ όλες τίς λεπτομέρειές της, θά γίνει στό μέλλον καί κριτήριο θά είναι οι πρώτες υποθέσεις πού θά οδεύσουν εκεί (π.χ. Ελλάδα). Ένα από τά μεγαλύτερα προβλήματα διαχείρισης δέν είναι η χρεοκωπία, αυτή καθ' εαυτή, αλλά η επίλυση τού προβλήματος τής διττής πολιτικής φύσης πού ανακύπτει στήν πορεία. Από τήν μιά πλευρά είναι τά θεσπισμένα όργανα τής ΕΕ καί από τήν άλλη οι εθνικές κυβερνήσεις. Θά συνεχίσει η υβριδικότητα αυτής τής ένωσης εθνικών κυρίαρχων κρατών ή πρέπει νά προχωρήσει σέ ένα είδους πραγματικής ομοσπονδίας; Τό ΣΥΡΙΖΑ καί η Χρυσή Αυγή στήν Ελλάδα, οι Podemos στήν Ισπανία (καί Πορτογαλία τελευταίως), η Le Pen στήν Γαλλία, τό κίνημα τού Pepe Grillo στήν Ιταλία, τό AfD τού Bernd Lucke στήν Γερμανία, τό UKIP τού Nigel Farage στήν Μ. Βρετανία καί γενικώς όλα τά ακροδεξιά κόμματα τών χωρών τής βόρειας Ευρώπης είναι η αντίδραση γιά περισσότερη Ευρώπη, τουλάχιστον όπως λειτουργεί σήμερα υβριδικά μέ ένα διορισμένο ευρωιερατείο (τό οποίο επιβάλλουν οι ισχυρές χώρες τής Ένωσης, πρωτοστατούντως τής Γερμανίας) καί μιάς καλοπληρωμένης ευρυζωνικής γραφειοκρατίας μέ ειδικά ατομικά συμφέροντα (πολύ υψηλούς καί αφορολόγητους μισθούς, ευρωσυντάξεις, μπαξίσια, κ.λ.π.). Πώς θά συνεχισθεί στό μέλλον η λειτουργία αυτού τού ευρωπαϊκού κατασκευάσματος, μένει νά καταδειχθεί. Η οικονομική όμως παράμετρος τής τραπεζικής κρίσης, η οποία εξελίχθηκε σέ κρίση χρέους τών κρατών-μελών έχει φέρει ήδη τρομακτική κινητικότητα στόν συγκεκριμένο θεσμικό χώρο καί η μελλοντική πορεία τών ευρωπαϊκών κρατών «παίζεται» στήν κυριολεξία από τήν έκβαση αυτής τής πολιτικής αναμέτρησης. Κυριολεκτικά στό κέντρο τής ευρωπαϊκής αυτής δίνης βρίσκεται η χώρα μας. Όταν κοπάσει ο κουρνιαχτός τού τυφώνα , θά φανεί τί καταστράφηκε καί τί κράτησε χωρίς πολλές ζημιές. Όπως γίνεται όμως στίς καταστροφές, θά υπάρξουν νικητές καί ηττημένοι, όπως καί «παράπλευρες απώλειες». Επιθυμητές ίσως όχι, αναγκαίες όμως δέ. Η μιά σχολή σκέψης τών «μνημονιακών» στήν χώρα μας ήταν, νά φύγει μέν μεγάλο μέρος τής σκεπής, νά σώσουμε τουλάχιστον ότι μείνει από τό οικοδόμημα. Αβρόχοις ποσίν δέν γίνεται. Αυτό, τουλάχιστον, έγινε κατανοητό.
  Η άλλη σχολή σκέψης τών «αντιμνημονιακών» στήν χώρα μας, τήν «είδε», λίγο-πολύ, ώς τό μή αναγκαίο. Θεωρεί ότι όλα είναι αποτέλεσμα μιάς νομισματικής πολιτικής καί μόνο, ότι τό μοντέλο τής χώρας μιά χαρά δούλευε καί ότι ο οικονομικός Κυκλώνας είναι μιά αυταπάτη. Θεωρεί ότι μέ κατάργηση τών όποιων μέτρων αυτοπροστασίας (λιτότητα), θά έχουμε επιστροφή στήν ησιόδεια χαμένη εποχή τού «χρυσού γένους». Η Φενάκη καί τών δύο γραμμών είναι ότι θά επέμβει ο «από μηχανής θεός» τών ευρωπαίων, αμερικάνων, ρώσων, κινέζων, έλ, κ.λ.π. καί ότι στό τέλος η παράγκα μας θά τά καταφέρει μιά χαρά, νά μήν καταστραφεί. Ότι έχουμε παράγκα γιά νά ζούμε καί όχι σπίτι μέ θεμέλια, ηθελημένα διαφεύγει καί από τούς δύο. Οι μέν θέλουν νά προσθέσουν κάποιο σύρμα (μπάς καί αντέξει), οι δέ αφαιρούν καί τά τελευταία σύρματα, στήν λογική δέν τά χρειαζόμαστε ούτε αυτά. Θά βάλουμε μόνο φτέρες γιά σκιά, γιατί δέν πρόκειται στό μέλλον νά φυσήξει καί νά βρέξει. Άς τό ξανατονίσω. Ένα κράτος 11.000.000, μέ 3.000.000 συνταξιούχους, μέ πάνω από 1.000.000 δημοσιοτραφείς, περισσότερους από 1.500.000 ανέργους, πάνω από 2.000.000 λαθρομετανάστες καί μέ παραγωγή μικρότερη κράτους τής υποσαχάριας Αφρικής, θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί νά παράγει μέ όρους αφρικανικών κρατών καί νά καταναλώνει μέ όρους βορειοευρωπαϊκών κρατών. Τό κακό μέ τήν προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι δέν μπόρεσε (στήν ουσία δέν θέλησε) νά «πληρώσει» γιά τήν νομιμοποίηση τού αυθαίρετου, πού οι ίδιοι οι πολιτευτές της έχτισαν. Η σημερινή κυβέρνηση, ούτε πού διανοείται νά «πληρώσει» τίς αθαιρεσίες. Αυτή σκοπεύει νά τίς επεκτείνει. Τώρα, άν θά επιβιώσουμε σάν κατεστραμμένη παράγκα (λιτότητα) ή θά εξαφανισθούν τά πάντα (παράπλευρη απώλεια), μένει νά τό δούμε. Αυτό πού βλέπω είναι ότι, η τοπική πολεοδομία μόνο γιά μπαχτσίσι ενδιαφέρεται. Μπαχτσίσι γιά «νομιμοποίηση» τού αυθαίρετου καί μόνιμο μπαχτσίσι γιά ανέγερση αυθαίρετου καί επιπλέον πρόστιμο γιά αυθαίρετη επέκταση. Πότε θά αποφασίσει ο ιδιοκτήτης τού οικοπέδου Ελλάδα νά κτίσει σπίτι καί όχι αυθαίρετη παράγκα, δέν τό ξέρω. Αυτό πού ξέρω είναι ότι καί οι Ρομά είναι περήφανοι γιά τόν τρόπο πού εργάζονται καί ζούνε. Καί άν σφίξουν τά πράγματα κατακλύζουν τίς χώρες τής βόρειας Ευρώπης. Γιά ότι προκύψει, αλλά καί γιά τό προνοιακό επίδομα πού δίνουν στούς «κατατρεγμένους». Άν αυτό είναι επιστροφή στήν Ιθάκη, επίσης δέν τό νομίζω. Ο Οδυσσέας γύρισε καί αντιμετώπισε τούς μνηστήρες. Οι σύγχρονοι απόγονοί του είναι ακόμα δούλοι τών σύγχρονων Ρωμαίων. Είθισται νά τούς ονομάζουν οι βάρβαροι καί ώς «γραικούς». Ο γραικυλισμός έχει καταστεί πρό πολλού, έτσι κι αλλιώς, τρόπος ζωής. Γίναμε τό πλαστικό, ούτε κάν αλουμινένιο, κατ' ησιόδεια ρύση γένος.

 5. Ο μικρός Νικόλας avatar
  Ο μικρός Νικόλας 01/03/2015 09:04:37

  Γι αυτό συνάπτουμε μόνον πολιτικούς γάμους λοιπόν, έτσι ώστε όταν και εάν διαπιστωθεί έλλειψη επικοινωνίας, χάσμα επικοινωνίας και απουσία συναισθηματικής επαφής, η λύση της σύμβασης να είναι εύκολη, η δε σύναψη νέου συμβολαίου οποτεδήποτε αυτό επιλεγεί, να είναι επιτρεπτή και ανεμπόδιστη.

 6. amarilis avatar
  amarilis 01/03/2015 11:47:50

  Εξαιρετική περιγραφή της κατάστασης. "Ένα κράτος 11.000.000, μέ 3.000.000 συνταξιούχους, μέ πάνω από 1.000.000 δημοσιοτραφείς, περισσότερους από 1.500.000 ανέργους, πάνω από 2.000.000 λαθρομετανάστες καί μέ παραγωγή μικρότερη κράτους τής υποσαχάριας Αφρικής". Μακάρι ο μέσος ψηφοφόρος να είχε αυτή την εικόνα στο μυαλό του όταν προσερχόταν στην κάλπη. Όλα θα ήταν διαφορετικά και πριν κ τώρα. Αυτό που τον ένοιαζε ήταν να ανακτήσει τα κεκτημένα του παρελθόντος. Ούτε καν αναρωτήθηκε ποτέ αν όλα όσα είχε του ανήκαν. Τουλάχιστον για την ώρα γνώμονας της πολιτικής επιλογής υπήρξε το προσωπικό συμφέρον. Αν αυτό ως λαός δε μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

  • ΓΒΚ avatar
   ΓΒΚ @ amarilis 01/03/2015 12:48:29

   Σ΄ αυτά τα νούμερα "3.000.000 συνταξιούχοι και 1.000.000 δημοσιοτραφείς" δεν φτάσαμε ξαφνικά. Χρειάστηκαν 40 ολόκληρα χρόνια. Απόδειξη του ότι ο "εξυπνότερος λαός του πλανήτη" είναι έτοιμος να ψηφίσει ακόμα και τον Πολ Ποτ αρκεί αυτός να του υποσχεθεί διορισμό στο δημόσιο και σύνταξη στα 45.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.