Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;
18/04/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;

Θέλουν να χρεοκοπήσουν; Θέλουν να καταστραφούν; Θέλει ο Τσίπρας να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής και της... δεκάρας και να φύγει με ελικόπτερο από το Μαξίμου;»

«Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι», έλεγε συχνά – πυκνά ο Οβελίξ προτού τους πλακώσει στο ξύλο για ακόμη μια φορά. Και πως να μην το έλεγε όταν οι Ρωμαίοι έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τους ξυλοφορτώσει ο συμπαθής ευτραφής Γαλάτης.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κι εμείς και οι άλλοι... Γαλάτες στην Ευρώπη καθώς βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να μην ξέρει τι κάνει. Και αναρωτιούνται: «Μα καλά είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες; Θέλουν να χρεοκοπήσουν; Θέλουν να καταστραφούν; Θέλει ο Τσίπρας να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής και της... δεκάρας και να φύγει με ελικόπτερο από το Μαξίμου;»

Εύλογα ερωτήματα αν κάτσει κάποιος και δει την πορεία των δύο και πλέον μηνών της κυβέρνησης. Ακόμη και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, που ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου λένε «ό,τι έχουμε στο ταμείο 2 δισ., θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και μετά... τέλος», στην κυβέρνηση... ψηλά αρμενίζουν.

Πράγματι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι ούτε να έχουν τόση άγνοια κινδύνου. Και πλέον όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε μας κάνουν να σκεφτούμε ότι έχουν συγκεκριμένο σχέδιο. Αφενός να μας τρελάνουν όλους και αφετέρου να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του κ. Τσίπρα: Δημοψήφισμα το οποίο θα έχει ξεκάθαρα ως δίλημμα: «Συμφωνία με επώδυνα μέτρα αλλά εντός του ευρώ ή ρήξη και χρεοκοπία και στη συνέχεια... δραχμούλα με ό,τι αυτό σημαίνει».

Το σχέδιο είναι απλό. Δεν μπορεί ο Τσίπρας σε καμιά περίπτωση να φέρει μέτρα στη Βουλή διότι απλά θα διαλυθεί το κόμμα του. Και προφανώς θα είναι ντροπή να περάσουν μέτρα με τις ψήφους των άλλων κομμάτων και η ομάδα Λαφαζάνη να τους κουνά μαντήλι.

Μη μπορώντας λοιπόν, ακόμη κι αν το θέλει, να υπογράψει μια συμφωνία που θα έχει και μέτρα με τους δανειστές το επόμενο βήμα του θα είναι να ρίξει το μπαλάκι στον ελληνικό λαό. Αυτός θα αποφασίσει και θα πρέπει να επιλέξει το ευρώ και τα μέτρα που θα διασφαλίζουν χρήματα τα επόμενα χρόνια ή κατάρρευση της χώρας, φτωχοποίηση και σκηνικό Αργεντινής.

Αν μπορούμε να καταλάβουμε το κλίμα στην Ελλάδα, ένα 70%-80% θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και θα επιλέξει, έστω και με κρύα καρδιά να υποστεί νέα μέτρα και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις παρά να χρεοκοπήσει. Έτσι λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θα πάρει το δημοψήφισμα στα χέρια του και θα πει στη Βουλή και βεβαίως στο κόμμα του: «Κύριοι, ο λαός αποφάσισε και είναι πάνω απ' όλους. Πάμε σε επώδυνη συμφωνία και σ' όποιον αρέσει μένει, σ' όποιον δεν αρέσει φεύγει». Έτσι λοιπόν θα έχει πετύχει ένα διπλό σκοπό: Αφενός θα περάσει τα σκληρά μέτρα που σήμερα δεν μπορεί γιατί έχει δεσμευτεί προεκλογικά και αφετέρου θα ξεφορτωθεί τα «βαρίδια» της ακροαριστεράς που του έχουν μπει καβάλα.

Παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουμε για τόσο έξυπνους τους αριστερούς, φαίνεται ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αυτή η στρατηγική. Η οποία φαίνεται να έχει συζητηθεί και με τους δανειστές που παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Ήτοι, θα πιέζουν αφόρητα, θα απειλούν με έξοδο από το ευρώ, θα δίνουν τελεσίγραφα, θα σφίγγουν τη θηλιά αλλά δεν θα μας πετάνε έξω. Κι έτσι θα εξωθήσουν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα και στα όσα θα ακολουθήσουν.

Πράγματι δεν βλέπουμε άλλη διέξοδο για τον κ. Τσίπρα. Είτε θα καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας είτε θα σηκωθεί και θα φύγει αφήνοντας τον μουτζούρη στους άλλους που τράβηξαν τρία χρόνια το κουπί. Και στις δύο περιπτώσεις καταστρέφει το πολιτικό του μέλλον. Και μην ξεχνάμε. Είναι 40 ετών κι έχει μπροστά του μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία.

Επομένως το άλλο σενάριο είναι και το πιο πιθανό. Μένει να το δούμε να εξελίσσεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vassilis avatar
  Vassilis 18/04/2015 07:49:01

  Είναι 40 ετών κι έχει μπροστά του μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία.
  ΕΙΧΕ μπροστα του.... ΔΕΝ εχει πλεον πολιτικη σταδιοδρομια.

  • airman avatar
   airman @ Vassilis 19/04/2015 17:00:49

   Από τη στιγμή που συναντήθηκε με το ΓΑΠ, του οποίου όπως φαίνεται είναι και ο συνεχιστής του έργου που εκείνος ξεκίνησε, κάποιο μέλλον θα βρεθεί και για τον Αλέξη! Και να μη παραγνωρίζουμε το γεγονός πως ο ΓΑΠ είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος και στις τελευταίες εκλογές τον επέλεξαν πάνω από 150.000 ψηφοφόροι! Ας θυνηθούμε επίσης ότι το 2000 (στην προ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εποχή) ο Συνασπισμός είχε επιλεχθεί από 220.000 ψηφοφόρους! Πόσους να πάρει άραγε σε επόμενες εκλογές ο Αλέξης;

 2. George N avatar
  George N 18/04/2015 08:07:42

  Για να έχει νόημα πρέπει να έχει φτάσει πρώτα σε μια συμφωνία και ενδεχομένως να έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος της έναντι υποδόσης ή/και να υπάρχει συμφωνία με την ΕΚΤ για αύξηση ELA. Αλλιώς κινδυνεύει να φτάσει στο δημοψήφισμα σε συνθήκες default ή/και με κλειστές τράπεζες. Επίσης αν δεν υπάρχει συμφωνία πριν το δημοψήφισμα ακόμα και μια απόφαση "παραμονής στο Ευρώ με θυσίες" θα διαβαστεί ως "οχι τις συγκεκριμένες" από τον Λαφαζάνη μόλις προκύψει η συμφωνία. Για να μην αυτοκαταργηθεί η Αριστερή Πλατφόρμα θα πρέπει να είναι κόντρα στο δημοψίφισμα και αναγκαστικά η Προεδρική υπέρ. Άρα θα πάει σε διάσπαση και θα πρέπει να συνεργασθεί με Ποτάμι/Πασοκ (και ίσως ΝΔ) για το υπόλοιπο της θητείας του. Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήταν η συνεργασία με την αντιπολίτευση για να περάσει η συμφωνία, η διαπραγμάτευση ενός νέου μνημονίου (που θα έχει τις ελαφρύνσεις του χρέους που υποσχέθηκε η ΕΖ το 2012) και οι εκλογές με συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσων στηρίζουν την "συμφωνία για την ανάπτυξη" :-)

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ George N 18/04/2015 10:27:50

   Aγαπητέ George , πιστεύω οτι τελικά ο Τσίπρας θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ αφού ο Βενιζέλος θα έχει φύγει. Αν χρειαστεί, ίσως τον στηρίξουν η Ντόρα και ο Καραμανλής. Απ' την αριστερή πλατφόρμα επίσης κάτι θα του μείνει, διότι δύσκολα αποχωρίζονται την εξουσία ακόμα και οι ιδεολόγοι. Έτσι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση αφού η "ηρωική αντίσταση" στους δανειστές θα έχει εξαντλήσει τα όριά της, και ο Τσίπρας θα έχει επιτελέσει το καθήκον του με συνέπεια απέναντι στον "λαό" που τον ψήφισε, ήτοι σκληρή υπερήφανη διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς έξοδο απ' το Ευρώ.

 3. nick avatar
  nick 18/04/2015 09:09:26

  "Αν μπορούμε να καταλάβουμε το κλίμα στην Ελλάδα, ένα 70%-80% θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και θα επιλέξει, έστω και με κρύα καρδιά να υποστεί νέα μέτρα και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις παρά να χρεοκοπήσει..." - Νομίζεις αγαπητέ αρθρογράφε... είδαμε πολύ καλά που οδήγησαν τα επώδυνα μέτρα οπότε μή γαβγίζεις..

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ nick 18/04/2015 17:57:04

   Δεν έχεις περάσει από Αργεντινή και Βενεζουέλα που είναι χρεοκοπημένες με εθνικά νομίσματα όμως. Για πήγαινε μια βόλτα, κάνε τη σύγκριση και ξαναέλα επιπόλαιε και ανενημέρωτε δραχμολάγνε.

   • nick avatar
    nick @ Γεώργιος Τ. 18/04/2015 19:10:44

    Τώρα εσύ νομίζεις πως μου την είπες.. Μπράβο σου. Είσαι και ο πρώτος.. Αναρωτιέμαι όμως γιατί αναφέρεις μόνο την Αργεντινή που έχει εθνικό νόμισμα και δεν αναφέρετε κάποιο άλλο αναπτυγμένο κράτος με δικό του νόμισμα;; Χμμ.. Καλό ε;;;!!

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ nick 18/04/2015 23:48:03

     <επειδη εχω παει πολλες φορες στην Αργεντινη προτυπο του ΣΥΡΙΖΑ θελω να σας πω οτι τα μαχαιρωματα ηταν καθημερινα εξω απο τους φουρνους με δραστες γονεις που δεν ειχαν να δωσουν ψωμι στο παιδι τους. Και μιλαμε για μια πλουσια Αργεντινη με παραγωγη κλπ. Για να δουμε τι θα γινει στην Ελλαδα που δεν παραγει τιποτα και εχει απραλληλα και 2-3 εκ. μεταναστες που πεινουν.

 4. alex23 avatar
  alex23 18/04/2015 09:29:51

  με ελικοπτερο δεν το βλεπω, δεν θα εχει καυσιμα για να παει μακρια..το πιθανοτερο ειναι με παπακι και συνοδεια/πορεια αναρχικων... οσο για την 'σταδιοδρομια'...τα προνομια της θεσης τα εχει πλεον..το μονο που θα τον απασχολουσε ειναι η υστεροφημια του στον χωρο του..ο στοχος του ειναι να κανουν καθυστερησεις και να πανε απευθειας σε τριτο μνημονιο τον ιουνιο και να παζαρεψουν εκει ορους και ονομασιες με ανταλλαγμα την παραμονη του στην εξουσια με τις προθυμες συνιστωσες του κομματος του, για αυτο και τους δινει οτι ζητανε.. αν δεν του βγει θα παει για νερο στο ποταμι και αν και εκει δεν βγαινει θα κανει οικουμενικη εξοδο..

 5. Παράξενος avatar
  Παράξενος 18/04/2015 10:20:08

  Είναι σίγουρο ότι η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η πολιτική σταδιοδρομία και όχι η υλοποίηση του φινάλε του Fight Club στην Ελλάδα;

 6. tt avatar
  tt 18/04/2015 11:40:26

  Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν πια. Η Τασία μας υποσχέθηκε 2 εκατομμύρια (οι άνδρες μόνο τόσοι) ταξικά αδέρφια μας, μόνο για φέτος. Οπότε θα τα λύσει τα ζητήματα η Μπόκο Χαράμ.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι κάνει το μεγάλο κόλπο και θα έχει αιώνια πλειοψηφία.
  Δεν έχει καταλάβει ότι σε μια ζώνη από τον Ατλαντικό (Μαρόκο) ως τον Ειρηνικό
  (Μπαγκλαντές) το κόμμα είναι ένα, είτε λέγεται ΑΚΡ, Αδελφοί Μουσουλμάνοι,
  Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια ή αλλιώς. Σαν τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τώρα ανήκουμε κι εμείς εκεί. Σουδάν, Συρία, Λίβανος, κτλ.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ tt 18/04/2015 12:12:11

   Βλέπω σε όλα τα (σωστότατα) σχόλιά σου ότι έχεις αποκλείσει τελείως το ISIS. Γιατί,δεν μπορούν να γίνουν ταξικά αδέρφια μας κι αυτοί;...

 7. Than avatar
  Than 19/04/2015 14:29:37

  Ο Τσιπρας ξέρει οτι για να μακροημερεύσει ως λαϊκιστής χρειάζεται εθνικό νόμισμα (δραχμή) για να μοιράζει αυξήσεις και συντάξεις κατα το συμφέρον του στην εκάστοτε εκλογική του πελατεία.Μέσα στο ευρώ υπάρχουν κανόνες που τελικά δεν μπορεί να περάσει στο αριστερό άκρο του ΣΥΡΙΖΑ.Επομένως ο κίνδυνος να επιλέξει τη ρήξη είναι μεγάλος αν θέλει να προσπαθήσει να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα.Το συμφέρον της χώρας είναι ασφαλώς μέσα στο ευρώ, με όλα τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που εχει.Είναι απλή η απόφαση: θελουμε να είμαστε με τις αναπτυγμένες χώρες η με τους υπανάπτυκτους;Ως υπανάπτυκτοι βέβαια δε θα είμαστε τόσο ελκυστικός προορισμός για τους λαθρομετανάστες αφού θα μας πετάξουν εκτός Σένγκεν.

 8. Don kixotis avatar
  Don kixotis 19/04/2015 18:38:48

  για εμένα το Σενάριο έχει ως εξής: το αργότερο εως το τέλος του Έτους θα γίνουν ξανά Εκλογές και θα Συγκυβερνήσουν Σύριζα+Αντώνης...ή ΧΑ...μόνη της.. ή πολύ πιο άμεσα χρονικά θεωρώ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα Πάμε σε Δημοψήφισμα περί Δραχμής ή Ευρώ....απλά δεν μας το έχουν πει ακόμα Επίσημα....Μειονεκτήματα+Πλεονεκτήματα: Αν άλλαξει το Νόμισμα σε Δραχμή-grexit-ισπανικά πέσος,eurocoin ή όπως αλλιώς το ονομάσουν...τότε θα Υποτιμηθεί η Αξία του Ευρώ Αμέσως,θα Υπάρξει πρόβλημα Πληθωρισμού με άμεση Συνέπεια τα Προιόντα-Αγαθά μέσα στην ίδια μέρα να έχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή,το πρωί μπορεί να πωλείται π.χ 10 δραχμές + το βράδυ 50000 δρχ. Σε συνδυασμό βέβαια με τις ελλείψεις στην Αγορά,σούπερ-μάρκετ,παντοπωλεία κτλ..οι Τράπεζες θα κατεβάσουν ρολλά...,τα ΑΤΜ στην αρχή θα δίνουν μέχρις ένος συγκεκριμένου ποσού μετά ΠΑΠΑΛΑ..... Βέβαια Συναισθηματικά αλλά και σαν Αγοραστική Δύναμη Σαφώς και ήταν πολύ καλύτερα με την Δραχμή π.χ με 5000ΔΡΑΧΜΕΣ πήγαινες Λαική,σούπερ-Μάρκετ,έβαζες βενζίνη,πήγαινες για καφέ,έκανες και αποταμίευση στην Τράπεζα ενώ Αντίστοιχα με τα 15ευρώ τι Ακριβώς Αγοράζεις;;;; Υπηρεσίες-Προιόντα-Μανταλάκια-Τσίχλες..... Ας κάνει την επιλογή του ο καθένας μας αλλά θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί να Αντιμετωπίσει την Κατάσταση είτε στην μία ή στην άλλη περίπτωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.