«Είναι η οικονομία, ηλίθιοι»
08/01/2015 10:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Είναι η οικονομία, ηλίθιοι»

Στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός πρέπει να επιδείξει ωριμότητα, έστω για μια φορά στη Μεταπολίτευση. Να κοιτάξει τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να αφαιρέσει τις υπερβολές και να κάνει την επιλογή του, αυτή που θα του εξασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσει ξανά πιόνι της τρόικας.

«Grexit; Τι είναι τούτο;». Κάπως έτσι αντιδρούν χιλιάδες Έλληνες της περιφέρειας αλλά και της Β΄Αθήνας, εκεί δηλαδή που κρίνονται οι εκλογές, μόλις ακούνε για αυτά που μας «σέρνουν» οι ξένοι. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο απλός ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει από πράγματα που δεν έχει ζήσει. Πάει στις κάλπες έχοντας τα βάρη που φορτώθηκε κι όχι τα βάρη που πιθανώς να φορτωθεί. Αυτά που έζησε στο πετσί του οδηγούν το χέρι του στο ένα ή το άλλο ψηφοδέλτιο, εξ’ ου και ένα 6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να γίνει… κοψοχέρης και να δώσει στον Τσίπρα την κυβέρνηση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ψηφοφόρους της φωτισμένης Δεξιάς και του κέντρου κι όχι τους λαϊκιστές της κάθε … μπασαβιόλας πολιτικής τακτικής που κινείται όπου πάει το ρεύμα. Αυτούς πρέπει να ξαναφέρει πίσω ο Σαμαράς τις επόμενες 17 ημέρες. Δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα προκειμένου «αυτός να μην κερδίσει» όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.

Τι είναι εκείνο που γέρνει την πλάστιγγα προς το ένα ή το άλλο κόμμα; Μήπως είναι οι εκβιασμοί της τρόικας; Απ’ ότι φαίνεται όχι και τόσο;

Μήπως είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός και τα σενάρια τρομοκρατίας; Σοβαρό ζήτημα αλλά όχι και με τόσο μεγάλο ειδικό βάρος για να γύρει η ζυγαριά προς τη ΝΔ. Μήπως είναι το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια και το ρόλο της Αστυνομίας; Επίσης σοβαρό, όχι όμως κομβικό. Μήπως είναι τα εθνικά θέματα; Ο ελληνικός λαός το βλέπει, προσπαθεί να καταλάβει τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά περιμένει, δεν ψηφίζει με βάση τι ΘΑ κάνει τους επόμενους μήνες.

Αυτό που έχει το μεγαλύτερο βάρος στην ψήφο του κόσμου είναι τα οικονομικά προβλήματα. Η διαχείριση της καθημερινότητάς του, η αγωνία για το αν θα πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ ή αν θα χάσει το σπίτι του. «Είναι η οικονομία, ηλίθιοι», που έλεγε ο Μπιλ Κλίντον και μ’ αυτή τη φράση νίκησε τον Τζορτζ Μπους το 1992.

Ε, λοιπόν αυτό πρέπει να αναφωνήσουν όλοι στη Νέα Δημοκρατία και να στήσουν στον τοίχο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό είναι ευχάριστο ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες από τη Χαλκίδα ότι το Σάββατο θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Θα δώσει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις προοπτικές που υπάρχουν, εντός του ευρώ και χωρίς να διακινδυνεύουν οι κοινοτικές ενισχύσεις ή οι βοήθειες από την ΕΚΤ.

Στο ερώτημα λοιπόν τι θέλει ο λαός και σε τι θα ποντάρει την ψήφο του (ειδικά το 17,5% που ακόμη δεν ξέρει τι θα ψηφίσει) η απάντηση είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Κι αν το δίλημμα είναι «μάχη κατά της τρομοκρατίας ή… ΕΝΦΙΑ» η απάντηση είναι απλή και «σιγουράκι».

Ο κόσμος θέλει να ξέρει αν θα συνεχίσει να πληρώνει έναν παράλογο φόρο ή θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλει να ξέρει αν θα βαρύνεται η περιουσία του με φόρους σε πλασματικές αντικειμενικές.

Θέλει να μάθει αν θα πληρώσουν και οι έχοντες και όχι να την γλιτώνουν τα μεγαλολαμόγια με διαγραφές προστίμων, χαριστικές ρυθμίσεις ή μηδενικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή.

Θέλει να ξέρει ότι δεν θα ξανακούσει πως η Ελλάδα δεν υπεφορολογείται όταν ο λαός αναστενάζει στις εφορίες.

Θέλει από την κυβέρνηση ένα πειστικό σχέδιο που θα του λέει ότι δεν θα του μειώσουν ξανά το μισθό ή τη σύνταξη ούτε θα αναγκάζεται να υπογράφει συμβάσεις εργασίας με μηνιάτικο 250 και 300 ευρώ. Θέλει να πάψει αυτή η εργοδοτική ασυδοσία υπό το φόβο της ανεργίας.

Θέλει να ξέρει αν η ΝΔ μπορεί να του εγγυηθεί τις καταθέσεις του, τον κόπο του και τον ιδρώτα μιας ζωής. Θέλει να μάθει αν η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα «αναστηθεί» με γενναία μέτρα, ώστε να αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας.

Θέλει να πιστέψει σε κάποιον που θα του πει την αλήθεια και πως μαζί θα πρέπει να αλλάξουν το μέλλον του.

Εκεί πρέπει λοιπόν να χτυπήσει ο κ. Σαμαράς. Όχι με νέα Ζάππεια, αλλά με νέα συμβόλαιο με το λαό που θα τηρηθεί κατά γράμμα και άμεσα.

«Είναι η οικονομία, ηλίθιοι», λοιπόν, η τσέπη του Έλληνα και η ελπίδα του ότι μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Ο ελληνικός λαός μπορεί προσωρινά να θέλγεται με τα κακέκτυπα του Ανδρέα που κατέστρεψε τη χώρα. Μπορεί να βγάζει με τα ίδια του τα χέρια τα μάτια του και να ψηφίζει Χρυσές Αυγές, ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ, Καμμένους ή Γιωργάκηδες.

Όμως, στις 25 Γενάρη πρέπει να επιδείξει ωριμότητα, έστω για μια φορά στη Μεταπολίτευση. Να κοιτάξει τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να αφαιρέσει τις υπερβολές και να κάνει την επιλογή του, αυτή που θα του εξασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσει ξανά πιόνι της τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 08/01/2015 12:06:11

  Είναι όντως το κεντρικό ζήτημα. Και στα οικονομικά οφείλει η ΝΔ ένα άνοιγμα πιο δεξιά, να ξεφύγει δλδ από την βαριά κρατικίστικη πολιτική που ακολούθησε ως συγκυβέρνηση και που αποξένωσε. Για να μην εκληφθεί όμως η οικονομική πρόταση ως νέο Ζάππειο ή ευχολόγιο, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει επιλογές. Και οφείλει να εξηγήσει γιατί τις κάνει και τι θα γίνει αν δεν τις κάνει κάποιος. Να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει ή να διατηρήσει τις δαπάνες και να φέρει ανάπτυξη τέτοια που θα απορροφήσει την ανεργία και επομένως να οδηγήσει σε αύξηση τους μισθούς στον ΙΤ είναι δύσκολα πιστευτό ότι μπορεί να γίνει άμεσα.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ George N 08/01/2015 14:30:34

   «βαριά κρατικίστικη πολιτική που ακολούθησε ως συγκυβέρνηση και που αποξένωσε.» Και συ τέκνο Γεώργιε υιοθετείς τις σαχλαμάρες του "Hunter" που προτείνει να απολυθούν 400.000 με 500.000 δημοσίων υπαλλήλων; Πάντως το "πιο δεξιά" που αναφέρεις, δικαίως ή αδίκως στην συνείδηση του λαού σημαίνει οικονομικός και κοινωνικός θάνατος οπότε δεν είναι διατεθειμένος να το αποδεχτεί.

   • Hunter avatar
    Hunter @ Γιάννης Κιαπέκος 09/01/2015 02:48:26

    Όχι θα ακούσει εσένα που ζεις για να ξαναπάρεις επίδομα έγκαιρης προσέλευσης...

   • George N avatar
    George N @ Γιάννης Κιαπέκος 09/01/2015 08:04:07

    Όσο όλα περιστρέφονται γύρω από το κράτος (60% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες) ο οικονομικός θάνατος είναι σιγουράκι. Κάνεις μεγάλο λάθος. κατά την γνώμη μου, αν ταυτίζεις την κρατικίστικη αντίληψη με τον αριθμό των ΔΥ. Αλλά εγώ να δεχθώ ότι σε όλα έχεις δίκιο. Πρέπει τότε ένα κατά δήλωσή του φιλελεύθερο κόμμα να προκρίνει σοσιαλιστικές λύσεις (βλέπε φορολογία) ? Να παίζει σε ένα αριστερό γήπεδο γιατί η "συνείδηση του λαού" δεν μπορεί να αποδεχθεί μια φιλελεύθερη πρόταση? Κατά αυτή τη λογική αν αύριο η "συνείδηση του λαού" προκρίνει ιδιωτικό τομέα το ΚΚΕ θα πρέπει να μας πει ότι και αυτό παίζει και να προτείνει ιδιωτικοποιήσεις?

  • Νικος avatar
   Νικος @ George N 08/01/2015 14:55:16

   η τρόικα τι γνώμη έχει για όλα αυτά;

 2. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 08/01/2015 12:59:25

  Συμφωνώ, όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Άμεσες και πειστικές απαντήσεις , ξεκάθαρες λύσεις, σε όλα τα θέλω του Ελληνικού λαού.

  • Ο Λούμπεν avatar
   Ο Λούμπεν @ Σπαθάριος 08/01/2015 19:39:21

   πειστικές και συνάμα ξεκάθαρες απαντήσεις σε "όλα τα θέλω" του Ελληνικού λαού είναι δύσκολο χωρίς λαϊκισμούς. Η επιλογή της συκοφάντησης των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση της λογικής "τί θα κάμετε αν η τρόικα πεί όχι;" ήτανε μοιραία γιατί προϋποθέτει καταρχάς να απαντήσει πρώτα η συγκυβέρνηση με πειστικό τρόπο σε αυτό το ερώτημα.

 3. Hunter avatar
  Hunter 08/01/2015 13:50:58

  Αυτό που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουμε "πιόνι" κανενός είναι: 1.) ΑΠΟΛΥΣΗ με συνοπτικές διαδικασίες όλων των εκατοντάδων χιλιάδων "παραπανίσιων" δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν καν αντικείμενο ώστε ο συνολικός αριθμός τους να μην ξεπερνά τις 300.000, με "θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης" τουλάχιστον μετά από 40 έτη εργασίας (όχι πριν τα 65) καθώς και παράλληλη κατάργηση της παγκόσμιας πρωτοτυπίας που ονομάζεται "εφάπαξ". Κατάργηση όλων των επιτροπών/φαντασμάτων. 2.) ΠΑΤΑΞΗ της φοροδιαφυγής (με ποινές φυλάκισης μη εξαγοράσιμες και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλης της οικογένειας) ώστε να έρθει σε επίπεδο κάτω από 10% αντί του 60% που βρίσκεται σήμερα. 3.) ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των αμαρτωλών και ζημιογόνων ΔΕΚΟ που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στον πολίτη παρά μόνο στα συνδικάτα που τα λυμαίνονται. 4.) ΑΝΟΙΓΜΑ των "κλειστών" επαγγελμάτων ούτοςώστε ο καθένας που παίρνει πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ να μπορεί να ανοίξει δική του επιχείρηση με 150 Ευρώ παράβολο και όχι να πρέπει να κληρονομήσει κάποια "άδεια" από τον πατέρα του ή να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για να την αποκτήσει. 5.) ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΛΑΣΗ των ΛΑΘΡΟμεταναστών οι οποίοι γονάτισαν τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ, πήραν όλες τις δουλειές "του ποδαριού" και στέλνουν μαύρο το χρήμα έξω χωρίς να καταναλώνουν τίποτε στην ελληνική αγορά, απειλούν την ασφάλεια των πολιτών και μείωσαν στο ναδίρ το βιοτικό επίπεδο ολόκληρων περιοχών των αστικών κέντρων. 6.) ΑΝΟΙΓΜΑ του Ασφαλιστικού και αναδιάρθρωση εκ βάθρων. Διαχωρισμός στα ταμεία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τη συνταξιοδότηση με π.χ. ίδρυση ενιαίου ταμείου συνταξιοδότησης άσχετου με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε οι απλές εξετάσεις να μην γίνονται στα νοσοκομεία τα οποία θα πρέπει να δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να γίνεται στα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα πρέπει να είναι συμβεβλημένα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με όλα τα ταμεία και να μην παίρνουν χρήματα από τον ασφαλισμένο πολίτη. 7.) ΠΑΤΑΞΗ της διαφθοράς στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας! 8.) ΑΛΛΑΓΗ νοοτροπίας που διακατέχει πλατιές μάζες του πληθυσμού! "Αρπαχτή", "δημοσιοϋπαλληλίκι", "φοροδιαφυγή ως εθνικό σπορ", "πελατειακές σχέσεις υπαλλήλων και επιχειρηματιών με τα κόμματα και το κράτος", "φιλοδοξία και όνειρο ζωής η πρόσληψη στο Δημόσιο" και λοιπές τέτοιες νοοτροπίες πρέπει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο... Είναι ντροπή δυο μέτρα παλληκάρια 20 ετών με όλη τη ζωή μπροστά τους, να έχουν όνειρο και φιλοδοξία ζωής να προσληφθούν στο Δημόσιο κι από πίσω οι γονείς να λαδώνουν και να φιλάνε κατουρημένες ποδιές προκειμένου ο γιόκας να πάει για δουλειά στις 09:00 και να φεύγει στις 13:00... Σε όλον τον κόσμο οι επιχειρηματίες απευθύνονται με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ιδιώτες και στην Ελλάδα σκοτώνονται όλοι να πιάσουν "πελάτη" το κράτος! Φούρνο είχε ο άλλος και αντί να προσέξει το μαγαζί ίσως να ανοίξει κι ένα δεύτερο, τρίτο κτλ., κοίταγε πώς θα πιάσει πελάτη κανα νοσοκομείο ή κανα στρατόπεδο, να πηγαίνει ψωμιά (υπερτιμολογημένα) και να πληρώνεται από το κράτος... Τι νοοτροπίες είναι αυτές για ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα;;;;;;;;;; Ο Βέλγος, ο Ολλανδός, ο Γερμανός κτλ. λέει π.χ. για φοροδιαφυγή, λάδωμα, πελατειακές σχέσεις: "δεν το κάνω γιατί δεν κάνει"... Στην Ελλάδα λέμε: "δεν κάνει να το κάνω αλλά άμα δεν με βλέπει κανείς θα το κάνω κι αν με πιάσουν θα βάλω τον δικό μου εκεί μέσα να καθαρίσει"... Αυτό είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης! Αυτή είναι η διαφορά νοοτροπίας και μάλιστα έχουμε και το θράσος να "απαιτούμε" να το κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι και αφενός μεν να μην μας κρίνουν αυστηρά, αφετέρου δε να συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις νοοτροπίες... Αυτές οι οχτώ βασικές (και κάμποσες άλλες φυσικά) προϋποθέσεις ή μεταρρυθμίσεις ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το, θα μας κάνουν να μην είμαστε "πιόνια" καμιάς τρόικας, κανενός ΔΝΤ κτλ. κτλ. κτλ. Μόνο έτσι θα γίνουμε ανεξάρτητοι! Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε βαρέλι δίχως πάτο, θα θέλουμε συνέχεια δισεκατομμύρια για να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τα κακώς κείμενα και θα είμαστε συνέχεια "πιόνια" αυτών που μας χρηματοδοτούν και των ανταλλαγμάτων που μας ζητούν κάθε φορά...

  • George N avatar
   George N @ Hunter 08/01/2015 14:35:20

   Η είσοδος στην νεωτερικότητα έχει ως προοίμιο την απαίτηση για κράτος δικαίου ενώ η συνέχεια επικεντρώνεται στην αναγνώριση της υπεροχής της λογικής. Τα άλλα έπονται. πχ η διαφθορά δεν πατάσσεται γιατί είναι κακιά αλλά γιατί είναι αντιπαραγωγική. Χάνουν όλοι ακόμα και ο διαφθορέας. Δεν έχεις λόγο να γίνεις ΔΥ αν λειτουργεί ο ΙΤ όπως δεν έχεις λόγο να νοικιάσεις σπίτι επειδή έχει τηλέφωνο αν αυτό είναι θέμα μιας απλής αίτησης. (για να θυμηθούμε πιο σοβιετ και διασκεδαστικές εποχές που δεν ήταν έτσι) Ένα οικονομικό πρόγραμμα όμως δεν μπορεί να είναι σχέδιο αναμόρφωσης μιας κοινωνίας όπως και ένα δημοσιονομικό σχέδιο δεν μπορούσε να είναι οικονομικό πρόγραμμα.

   • Hunter avatar
    Hunter @ George N 08/01/2015 16:25:26

    Γιώργο, επειδή το ποστ αναφέρεται στην οικονομία, κράτα τα πρώτα έξι σημεία και άσε το σημείο 7 και το σημείο 8 που έχουν να κάνουν περισσότερο με νοοτροπίες και αναμόρφωση κοινωνίας... Τα πρώτα έξι σημεία έπρεπε να έχουν γίνει χθες... Καταλαβαίνω ότι θα στεναχωρηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πήγαιναν δυο φορές την εβδομάδα για κανα τρίωρο στο γραφείο, θα στεναχωρηθούν εργολάβοι, φαρμακοβιομήχανοι και καναλάρχες που είχαν "πελάτη" το κράτος, θα στεναχωρηθούν μεγαλογιατροί που το πρωί στα δημόσια νοσοκομεία κάναν public relations για τα παράνομα απογευματινά γιατρεία τους, θα στεναχωρηθούν δικηγόροι/συμβολαιογράφοι, θα στεναχωρηθούν οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι στα νησιά που δήλωναν 100 Ευρώ ταμείο έχοντας το μαγαζί γεμάτο όλη μέρα αλλά τι να κάνουμε... Είναι κατά πολύ περισσότεροι αυτοί που θα χαρούνε εάν γίνουν πράξη τα πρώτα έξι σημεία κι επιπλέον ο θετικός αντίκτυπος στην οικονομία θα γίνει πάραυτα αισθητός...

  • Anonymnous avatar
   Anonymnous @ Hunter 08/01/2015 15:38:01

   Ευγε φιλε Hunter. Αυτα ακριβως χρειαζονται, αλλα πολυ φοβαμαι οτι ριζικες αλλαγες αυτου του ειδους γινονται μονο ειτε μετα απο μεγαλα καταστροφικα γεγονοτα ειτε αν καποιος δικτατορας παρει εξουσια.

  • ΚωσταςΧ. avatar
   ΚωσταςΧ. @ Hunter 08/01/2015 17:10:27

   @ Hunter προσυπογραγω αυτά που λες! πλην όμως πρεπει να γινει 'γαια πυρι μειχθητω' πρωτα!

  • Στέλιος avatar
   Στέλιος @ Hunter 08/01/2015 20:18:49

   Τα είπες όλα! Αυτά μας κατέστρεψαν , και όχι η...Μέρκελ! Δυστυχώς ,για διορθωθούν όλα αυτά στη σημερινή Ελλάδα, χρειάζεται ένας ηγέτης του μεγέθους του... Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου! Βέβαια , όταν ο Βασίλειος είχε να αντιμετωπίσει αντίδραση από τις...συντεχνείες (!) , απλά τους παλούκωνε στις όχθες του Βοσπόρου!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 08/01/2015 16:37:10

  “Βροχή το χρήμα από Τσίπρα” http://on-msn.com/1BDDOPb © Provided by Deutsche Welle Άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Βροχή το χρήμα από τον Τσίπρα» και μια φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα να αφήνει ελεύθερο το λευκό περιστέρι, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα στη σημερινή της έκδοση. Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πολλά, όμως το πρόγραμμά του είναι ασαφές. «Τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ;» «Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25η Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, γιατί πολύ πιθανόν να χρειαστούν εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το ερώτημα, όπως και στις εκλογές το καλοκαιρού του 2012, παραμένει: τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του;» διερωτάται ο γερμανός αρθρογράφος για να δώσει την απάντηση επικαλούμενος και την άποψη του γερμανού οικονομολόγου, Γενς Μπάστιαν, που εργάζεται στην TASK FORCE για την Ελλάδα, ότι «ούτε και ο ίδιος ξέρει». Και συνεχίζει: «Σε αντίθεση με την Γερμανία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε γραπτή μορφή εκλογικό πρόγραμμα (…) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτομέρειες του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες πηγές. Εκτός από μια μορφή βασικών αρχών από το πρώτο εκλογικό συνέδριο του 2013, δεν υπάρχει δεσμευτικό κείμενο για τους πολιτικούς στόχους του κόμματος, που θέλει να κυβερνήσει την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης». Ο σχολιαστής της Berliner Zeitung εκφράζει την κατάπληξή του για την τροπή που έχει πάρει ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία για το grexit και τα σενάρια που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και η αναφορά ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα, εάν κερδίσει τις εκλογές. «Είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο μια κυβέρνηση να κάνει σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα, ειδάλλως θα ήταν αποτυχημένη», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Όπως επίσης το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι να αναζητούν τον διάλογο κυβερνητικοί εκπρόσωποι με τους εκπροσώπους μια άλλης χώρας της ΕΕ ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Εάν ο Τσίπρας γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα οφείλει να συνεργαστεί κανείς μαζί του», υποστηρίζει η εφημερίδα. «Γαλλική 11η Σεπτεμβρίου» Το μακελειό στη σύνταξη του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo έχει συγκλονίσει σύσσωμο τον γερμανικό τύπο. Οι εφημερίδες με αφορμή τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό οπαδών του κινήματος Pegida, των Ευρωπαίων Πατριωτών εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης, προειδοποιούν να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα. «Κάθε εβδομάδα διαμαρτύρονται εναντίον του υποτιθέμενου εξισλαμισμού της Δύσης, αλλά όλοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων απορρίπτει τη βία και την τρομοκρατία σε κάθε μορφή του, ακόμη και στην Γαλλία», επισημαίνει η Sächsische Zeitung. «Στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να φανεί η συσπείρωση εναντίον της πρόκλησης της τρομοκρατίας». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι ακόμη και μετά το αιματοκύλισμα ο ελεύθερος κόσμος με τα ΜΜΕ, που διαθέτει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει να τρομοκρατηθεί. «Το κράτος δικαίου δεν θα πρέπει να επιτρέψει, να αποφασίζουν άνδρες και γυναίκες με καλάζνικοφ στα χέρια για το τι γράφεται, τι λέγεται, τι σκιτσάρεται ακόμη και το ποια σκέψη γίνεται. Ένας τέτοιου τύπου αγώνας κατά της έκφρασης γνώμης θα ισοδυναμούσε με το τέλος μιας ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Φυσικά δεν είναι απορίας άξιο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το Ισλάμ. Στο όνομά του και επικαλούμενοι το Κοράνι διασπείρεται φόβος και τρόμος.» Πολυπληθή τα δημοσιεύματα και από αρθρογράφους του ευρωπαϊκού τύπου. Ενδεικτικά η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκαλεί τη χθεσινή μέρα ως την γαλλική 11η Σεπτεμβρίου. «Το μακελειό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη λογοτεχνικός διάλογος για το τελευταίο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ για την ‘υποταγή’ της χώρας στους μουσουλμάνους. Στην πραγματικότητα το βιβλίο ανέδειξε τι απασχολεί τη γαλλική ψυχή: μετανάστευση, ανασφάλεια, ανεργία, απώλεια ταυτότητας». Η βελγική εφημερίδα Le Libre εκφράζει την οδύνη της. «Αύριο, σε 8 μέρες, σε ένα μήνα θα χτυπήσουν άλλοι τρομοκράτες στο όνομα του προφήτη, το μήνυμα του οποίου αλλοιώνουν. Εκφράζουμε την οδύνη μας, όλοι εμείς, που θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία, ελεύθερη, ανεκτική, δίκαιη»… Ειρήνη Αναστασοπούλου – Deutsche Welle 2015 DW.DE, Deutsche Welle / 2 ώρες πριν

 5. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 08/01/2015 16:38:16

  Πολύ εύστοχος ο τιτλος του αρθρου! το ιδιο λεω μηνες τωρα με δικα μου λογια,πολλες φορες μη αρεστα σε πολλους! όμως μηπως πρεπει να κραταμε 'μικρο καλαθι'! γιατι κατι παρομοιες εξαγγελιες στην ΔΕΘ (που δεν ειχαν το Ο.Κ.της τροικας) εγιναν καπνος! Money Makes the World Go Round!

  • Δημήτριος Κ. avatar
   Δημήτριος Κ. @ ΚωσταςΧ. 08/01/2015 17:07:42

   Money, It's a gas, όπως απέδειξε η κρίση. Φτιάχνεις π.χ. με χίλιους κόπους, τρώγοντας τα 10-20 καλύτερα χρόνια της ζωής σου, μια περιουσία 500.000 ευρώ, κι ένα πρωί έρχονται απο το Αμέρικα οι Fitch, Μοοdy's και S&P και σου βγάζουν τη γλώσσα οτι (αφού δεν τους λάδωσες όπως π.x. η Goldman) η περιουσία σου αξίζει μόνο 50.000 κι άν βρεις ποτέ αγοραστή, γιατι έσκασε η Leehman brothers...

 6. Φρουρός avatar
  Φρουρός 08/01/2015 17:47:14

  Νομίζω οτι θα ήταν σωστό να γίνει ΤΩΡΑ προεκλογικά συνασπισμός όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ , ΠΟΤΑΜΙ ώστε να μην διακινδυνεύσει το μπονους των 50 εδρών να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/01/2015 18:29:09

  Διαβάστε προσεκτικά τό άρθρο τού Καραμπελιά. Προσωπικά νομίζω ότι κάνει τήν καλύτερη γεωπολιτική ανάλυση καί γιατί ένα Grexit είναι πιό πιθανό σήμερα από τό 2012. http://infognomonpolitics.blogspot.de/2015/01/blog-post_349.html#more

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/01/2015 19:02:04

  Δυστυχώς, ο κόσμος δεν πιστεύει ότι μπορεί να μεταβληθεί προς το καλύτερο η κατάσταση. Ο Τσίπρας είναι αδοκίμαστος και αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα τον ψηφίσει ο κόσμος. Αλλά κυρίως γιατί μιλάει για "απελευθέρωση" και απαγγίστρωση από μνημόνια, έστω και αν πιθανοτικά είναι πιο βέβαιο ότι θα θεριέψει το κρατικοδίαιτο τέρας που μας έχει διαλύσει και υποδουλώσει. Εμπειρικά δεδομένα: Κοιτάχτε, κακά τα ψέμματα, αλλά σκεφτείτε ότι μόλις ο τουρισμός πήγε καλά (το μόνο πράγμα που βελτιώθηκε! στην μνημονοκρατούμενη Ελλάδα) αμέσως ξεκίνησαν τις εικασίες για αύξηση! του ΦΠΑ στα νησιά. Συμπέρασμα: Ό,τι ορθοποδεί, το κυβερνών κατεστημένο πάει να το στραγγαλίσει! Πως μετά να πιστεψει ο κόσμος σε ανάκαμψη και σε πρόοδο -αφήνω την ανάπτυξη γιατί είναι όνειρο απατηλό- όταν πέφτουν με μανία να φάνε, να φάνε, να φάνε... Ναι αγαπητοί, είναι η οικονομία. Αλλά εκλογές είναι, ό,τι θέλουν θα πούν για να εκλεγούν...

  • thanp avatar
   thanp @ Νίκος Αργεάδης 08/01/2015 19:34:08

   Αν και συμφωνώ μαζί σας ότι ο κόσμος σκέφτεται να ψηφίσει Τσίπρα επειδή είναι αδοκίμαστος (ο Έλληνας πάντα ψηφίζει για να διώξει αυτόν που κυβερνά και ποτέ γιατί πιστεύει σε αυτόν που ψηφίζει), διαφωνώ σε αυτό που λέτε για την αύξηση του ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα. Ναι, ο τουρισμός ήταν ίσως ο μόνος κλάδος με ανάπτυξη φέτος και δουλεύει με συντελεστή 6.5% ΦΠΑ. Νομίζω είναι λογικό να συνεισφέρει στην οικονομία με λίγο υψηλότερο συντελεστή, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι σε πλήρη ύφεση έχουν συντελεστή ΦΠΑ στο 23%.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ thanp 08/01/2015 21:06:35

    Ο κλάδος αντιδρά,γιατί έχουν ήδη κλείσει πακέτα με το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και φοβούνται ότι θα έχουν μεγάλες ζημίες με τις ακυρώσεις,αν αυτό αυξηθεί.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ thanp 08/01/2015 22:47:44

    Αγαπητέ φίλε, μπορεί να ακούγεται (ορθο)λογικό το "...Νομίζω είναι λογικό να συνεισφέρει στην οικονομία με λίγο υψηλότερο συντελεστή...", αλλά υπάρχουν άλλες παράμετροι που πρέπει να μετρηθούν. Ποιές οι επιπτώσεις από την άυξηση; Σε ποιό σημείο της καμπύλης αύξησης του ΦΠΑ ξεκινούν οι φθίνουσες επιστροφές; (νόμος φθινουσών επιστροφών όταν η μεταβολή της τιμής προϊόντων/υπηρεσιών απεικονίζονται ως συνάρτηση της ζήτησης, αν θυμάμαι καλά), δλδ σε ποιό σημείο η αποδοτικότητα των φόρων αντιστρέφεται και μειώνεται; Τι επιπτώσεις θα έχει στην τουριστική κίνηση; Γιατί, στο κάτω-κάτω, πρέπει να μειωθεί το περιθώριο για τους παρέχοντες τις τουριστικές υπηρεσίες; Αν αντιτείνετε ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε, θα σας πώ ότι με απειλές (χράτσι, ΔΕΗ κοκ) προσέφερε η μεσαία τάξη και ότι όχι μόνο δεν προσέφεραν όλοι αλλά συνεχίζεται το πάρτυ από τους κρατικοδίαιτους εις βάρος της μεσαίας τάξης (μ.τ.). Και όταν διαλυθεί η μ.τ. τότε να περιμένετε και την διάλυση της Ελλάδας. Η ιστορία του Βυζαντίου πρέπει να διδάσκει. Λίγοι την γνωρίζουμε. Τέλος, δεν έχω αμφιβολία ότι το κατεστημένο μπορεί να φτάσει στα άκρα για να κρατηθεί την εξουσία. Γι' αυτούς η Ελλάδα είναι αναλώσιμος χώρος, όπως και οι Έλληνες. Αυτό αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα πρακτικές τους.

 9. dim avatar
  dim 08/01/2015 19:44:00

  Η ΕΚΤ το ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα, και δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο: Η συνέχιση της τροφοδότησης των Ελληνικών τραπεζών με ευρώ προϋποθέτει να κλείσει η αξιολόγηση έως της 28 Φλεβάρη, και να υπάρχει από 1 Μάρτη συμφωνημένο πρόγραμμα στα πλαίσια της προληπτίκής γραμμής στήριξης. Τελεία και παύλα... Το πλαίσιο για να πάμε να ψηφίσουμε είναι ξεκάθαρο πια: Θέλουμε ευρώ πάση θυσία? Πρέπει έως τις 28 Φλεβάρη να έχουμε κλείσει τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, και να έχουμε συμφωνήσει σε προληπτική γραμμή. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ. Ο Σύριζα από την άλλη λέει ότι γύρω στις 20 Φλεβάρη, που θα έχει τελειώσει και η εκλογή ΠτΔ, θα πάει να ζητήσει να γίνει διαπραγμάτευση για το χρέος από μηδενική βάση, ενώ δε θα συζητήσει καν την αξιολόγηση, δε θα συζητήσει καν για πρόγραμμα... Άρα, εξ΄ορισμού, μετά από τη σημερινή δήλωση της ΕΚΤ, ο Σύριζα οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ... Εκτός κι αν στις 20 Φλεβάρη κάνει αμέσως την κωλοτούμπα και υπογράψει το πρόγραμμα... Αλλά τότε θα φύγει η Αριστερή πλατφόρμα, και οι 40 βουλευτές της. Άρα θα πέσει ο Τσίπρας, και θα ξαναπάμε σε εκλογές... Άρα θα αναγκαστεί η επόμενη κυβέρνηση, αφού θα έχουν εκτροχιαστεί στο ενδιάμεσο τα δημοσιονομικά, από την αστάθεια, να υπογράψει πρόγραμμα με νέα σκληρά μέτρα... Άρα η εκλογή Σύριζα τώρα ισοδυναμεί ή με άμεση χρεωκοπία ή με νέο σκληρότερο μνημόνιο... Ψηφίστε Σύριζα Έλληνες... Μια ζωή μόνοι μας βγάζαμε τα μάτια μας (1981, 1993, 2009)

 10. Φρουρός avatar
  Φρουρός 08/01/2015 20:06:08

  Η μόνη λύση για να μην βγει πρωτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να κατέβει εκλογικά συνασπισμός κομμάτων φιλοευρωπαϊκών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ κλπ ώστε ο συνασπισμός αυτός να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και να σχηματίσει κυβέρνηση. Ας μην το ρισκάρει η ΝΔ γιατί μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει πρωτιά, ούτως ή άλλως με αυτά τα κόμματα θα συνεργαζόταν μετεκλογικά. Ας συνεργαστεί προεκλογικά για την αποφυγή κάθε κινδύνου.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Φρουρός 08/01/2015 21:08:00

   Ειδικά τώρα με τη Γκερέκου,ο Βενιζέλος θα είναι ιδιαίτερα θετικός σε μια τέτοια προοπτική...

   • Φρουρός avatar
    Φρουρός @ Κυθήριος 08/01/2015 21:14:06

    ίσα ίσα ο Βενιζέλος έτσι θα κρύψει την εκλογική του κατρακύλα

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Φρουρός 09/01/2015 01:18:38

   Συμφωνῶ μαζί σας Φρουρέ. Δέν πρέπει ἡ ῾Ελλάδα νά πέση στά χέρια τοῦ τσίπρα. ῎Οχι!

 11. Παράξενος avatar
  Παράξενος 09/01/2015 01:29:42

  To βασικό πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αποτελείται πια κυρίως από παράλογα άτομα. Αρα η λογική δεν τα αγγίζει, μόνο η ρητορικη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.