Είναι δυνατή η ολική επαναφορά του ΓΑΠ;
23/11/2014 14:26
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι δυνατή η ολική επαναφορά του ΓΑΠ;

Υπάρχει χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει λαός που θα μπορούσε να επιτρέψει να του επιβληθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά από όσα δεινά έχει τραβήξει προσφάτως από τον συγκεκριμένο πολιτικό;

Το παιχνίδι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ανοίγει και πολλοί λένε πως είναι θέμα ημερών ίσως η επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο του χαμογελαστού κωπηλάτη με το παπάκι.

Πρώτος φυσικά πήρε το μήνυμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την σύντομη και «φιλική» όπως την χαρακτήρισε συνάντηση με τον πρώην αρχηγό του. Για να μην του μείνει όμως η παραμικρή αμφιβολία, ο ΓΑΠ έσπευσε να του αποστείλει και υπό μορφήν επιστολής αυτά που δια ζώσης του ανέφερε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Το περιεχόμενο της επιστολής του, δεν αφήνει καμιάν αμφιβολία: ο ΓΑΠ εννοεί να επιστρέψει και να πάρει την «ρεβάνς» τόσο από τον αιώνιο αντίπαλό του μέσα στο (από)κομμα (πλέον) που ο ίδιος κάποτε κληρονόμησε, όσο και από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα γενικά, που θεωρεί (δικαίως ή αδίκως άσχετα) πως του φέρθηκε σκληρά και απαξιωτικά το 2011.

Μια ενδεχόμενη πλήρης «πολιτική επαναφορά» (sic) του ΓΑΠ τούτη την ώρα, φυσικά πρώτον από όλους απασχολεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανόν να βρεθεί στο μέσον μιας μικρής αλλά καταστροφικής για τον ίδιο καταιγίδας, που υπό συνθήκες θα μπορούσε να τον αφήσει ακόμη και «πολιτικό πρόσφυγα» σε κάποιο θολό κι απροσδιόριστο πολιτικό χώρο με την πομπώδη και υπερφίαλη πολιτικά ονομασία «δημοκρατική παράταξη».

Μετά, ίσως θα έπρεπε να ανησυχήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε πως εντός του πολιτικού αυτού συνονθυλεύματος έχουν βρει καταφύγιο πολλά παπανδρεϊκά στελέχη και ουκ ολίγοι «βαμμένοι» καταπράσινοι οπαδοί της μοιραίας οικογένειας από το Καλέντζι Αχαΐας, που τις αλήστου μνήμης εποχές του Ωνάσειου, της Μιμής, του «κολόσπιτου» και του Ειδικού Δικαστηρίου, έβγαιναν κατά χιλιάδες στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας με τις εικόνες των Παπανδρέου στα χέρια για να υποστηρίξουν τον ασθενή, πολιτικώς εκπεπτωκότα και ηθικώς κατηγορούμενο αρχηγέτη τους. Τούτων λαμβανομένων υπόψη, τυχούσα απόφαση του ΓΑΠ να επανέλθει πολιτικώς, ιδίως αν η κίνησή του περιείχε και αντιμνημονιακό πρόσημο, θα μπορούσε δυνητικά να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κρίσιμο ποσοστό ψήφων και να τον φέρει δεύτερο και καταϊδρωμένο στις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Μια επιστροφή του ΓΑΠ, θα μπορούσε ακόμη να μετατρέψει εν μία νυκτί το «θορυβώδες» δημοσκοπικά «ποτάμι» του Θεοδωράκη σε ασήμαντο και περιθωριακό «λιγονέρι», αλλάζοντας εντελώς το πολιτικό σκηνικό που πάει να στηθεί μετεκλογικά για την χώρα.

Τέλος, μια τέτοια κίνηση του ΓΑΠ αν εκδηλωθεί αστραπιαία και με την σφοδρότητα που μπορεί να του επιτρέψει ο απρόβλεπτος χώρος της πασοκαρίας, μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική για τα πολιτικά πράγματα και την κυβερνητική σταθερότητα μέχρι την εκλογή του ΠτΔ. Αν δηλαδή ικανός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «αποχαιρετήσουν» τον κ. Βενιζέλο απογοητευμένοι από την δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος και συνταχτούν με τον ΓΑΠ, είναι δυνατόν να πέσει η συγκυβέρνηση ακόμη και πριν τις γιορτές! Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να μαντέψει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στις εκλογές που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν. Το μόνο σίγουρο θα είναι πως η χώρα θα μπει σε μια περίοδο πλήρους πολιτικής αστάθειας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να την πληρώσει πολύ ακριβά.

Διαβάζοντας όσα παραπάνω έγραψα, ακόμη και ο ίδιος μου δεν μπορώ να συγκρατήσω έναν κρυφό καγχασμό και μιαν υπονομευτική αμφιβολία που με κατακλύζει. Μα, είναι ποτέ δυνατόν να συμβούν αυτά τα οποία αναφέρονται παραπάνω; Υπάρχει περίπτωση αλήθεια να επανέλθει πολιτικά ο Γιωργάκης Παπανδρέου; Υπάρχει χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει λαός που θα μπορούσε να επιτρέψει να του επιβληθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά από όσα δεινά έχει τραβήξει προσφάτως από τον συγκεκριμένο πολιτικό;

Εγώ δεν είμαι σίγουρος για τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Εσείς;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MCA avatar
  MCA 23/11/2014 15:17:55

  Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος. Εντάξει, μπορεί να επιβιώσει στο 6% του ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι εκεί. Αν δε το διαλύσουν το μαγαζί με το Βενιζέλο, τα δύο κόμματα που θα σχηματισθούν, μπαίνουν δεν μπαίνουν στην βουλή.

 2. Μικρός Νικόλας avatar
  Μικρός Νικόλας 23/11/2014 16:32:11

  Γιατί; Άσχημα θα είναι να μοιραστεί ο ΓΑΠ με τον Βάγγο το ....τεράστιο ποσοστό που συγκεντρώνει το Πασοκ και να μείνουν αμφότεροι εκτός Βουλής; Επαναφορά και οριστικό Delete x 2 ! Καθόλου κακό...

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 23/11/2014 17:12:12

  Εγώ είμαι σίγουρος και το έγραψα όταν βγήκε η είδηση για την επιστολή.Σιγα μην περιοριζόταν σε μερικες διαλέξεις ή στην Διεθνής...Το ερώτημα είναι πότε ,πώς και με ποιους

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 23/11/2014 17:51:26

  Μη μασάτε. Ούτε ολική ούτε μερική επαναφορά. Είναι τελειωμένος όσο οι μόνιμοι κάτοικοι των νεκροταφείων. Δεν διαθέτει αυτόν τον χρήσιμο μηχανισμό που κατάφερε να εξαπατήσει ένα ολόκληρο εκλογικό σώμα: το κόμμα του. Αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα, γιατί το αίτημα του για συνέδριο θα βρεθεί στο κάδο των σκουπιδιών της Χαριλάου Τρικούπη. Η όποια χρησιμότητα του απίθανου είναι η ζημιά που μπορεί να κάνει στη κυβέρνηση και η αποτίμηση της αντανακλαστικά σαν κέρδος για το ΣΥΡΙΖΑ-γι'αυτούς δουλεύει πια ο ΓΑΠ, με εντολή από τους εργοδότες του στη Γουάσινγκτον προφανώς. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλέγμα, ένας ιστός πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων που δουλεύει για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Τα οφέλη του ΓΑΠ από τη συμμετοχή δεν οδηγούν σε νεκρανάσταση του όμως όσο σε βόλεμα ημετέρων ίσως και τού ίδιου-κάπου, απροσδιόριστο ακριβώς πού, με την ελπίδα ίσως κάποιος άλλος γόνος της απίθανης οικογένειας να πάρει τη σκυτάλη. Ο ίδιος είναι όμως όσο δεν παίρνει τελειωμένος-εξάλλου δεν δείχνει κανένα αληθινό ενθουσιασμό για τη πολιτική-ποτέ δεν έδινε άλλωστε-η γκλαμουριά της τον ένοιαζε και η καλοπέραση που τού εξασφάλιζε.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. @ iconology2009 23/11/2014 19:11:24

   Αν έχεις δίκιο, και το πλέγμα που λες υπάρχει όντως, προφανώς είναι ισχυρότερο εκείνου που υπήρχε επι Κώστα Καραμανλή. Οπότε όντως, ο Σαμαράς είναι τελειωμένος...Ακόμα και οι Γερμανοί σχεδόν τον εγκατέλειψαν.

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 24/11/2014 01:23:31

    Αυτό θα το δούμε το καλοκαίρι-εντάξει μπορεί να έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές αλλά το πλέγμα θα συνεχίσει να υπάρχει έτσι κι αλλιώς και μάλιστα ενισχυμένο-όταν θα έρθει ο καλεσμένος της Γιάννας Κλίντον και ποια εν τω μεταξύ θα είναι η πορεία της Χίλαρυ στα προεκλογικά των ΗΠΑ. Αν η Γιάννα, σαν κουμπάρα, φέρει σε επαφή ενώπιον των εμβρόντητων ματιών μας Τσίπρα-που δεν καταλαβαίνει Χριστό, έχει αδίστακτα κωλοπετσωμένο αμοραλισμό-και ΓΑΠ. Θα είναι τα αποκαλυπτήρια και αυτή θα είναι μια καθοδηγημένη επικοινωνιακή παραχώρηση του πρώτου προς το δεύτερο-ό,τι και αν είναι τότε ο δεύτερος-τουρίστα τον πιθανολογώ. Παρόλα αυτά ο Σαμαράς, που προφανώς και δεν είναι Παπανδρέου, δεν είναι απ'τα χαρτιά που καίγονται εύκολα. Δεν έχει τη στόφα του αναλώσιμου-έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει ως εδώ. Μην προεξοφλείς τίποτα λοιπόν. Υπάρχουν κωλοπετσωμένοι και αδίστακτοι μεν, άκαπνοι όμως, απέναντι του.

 5. chp avatar
  chp 23/11/2014 18:23:34

  Υπό ορισμένες προυποθέσεις μπορεί και παραμπορεί ! Σε μια μερίδα του κόσμου εχει περάσει το μύνημα του ότι νομοτελειακά εφαρμόζονται οι περιοριστικές πολιτικές. Υπήρχε ένα ελάττωμα στην κοινωνία και την οικονομία λόγω διαφθοράς ,γραφειοκρατίας ,'οτι χρειαζόταν μια αλλαγή.Η όπως σπήκαρε ο Λάλας το 2010 ,φταίμε όλοι. Και οι πλούσιοι και οι φτωχοί ,είμαστε όλοι αμαρτωλοί . Το πολιτικό σύστημα το καλλιέργησε ,ακόμη και εδώ στο antinews οι μισές περίπου αναρτήσεις είναι στο ίδιο μοτίβο . Aνεξάρτητα αν βρίζουν τον ΓΑΠ . Μετά είναι και ο τρόπος που έπεσε . Με την κατάλληλη επικοινωνιακή πολτική το μίσος μπορεί να γίνει και αγάπη ,αφού και τα δύο βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αντίθετη φορά . Είναι δύσκολο ,θέλει πολύ τέχνη ,θέλει τύχη .Αλλά δεν είναι απίθανο ,αν και οι περιπτώση τραγικής αποτυχίας είναι εξ'ίσου πιθανή !

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ chp 24/11/2014 15:04:56

   ΛΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΧΟΥΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΠΑΛΙ ?

 6. NTINOS avatar
  NTINOS 23/11/2014 19:03:52

  Από τους απογόνους και τους επιγόνους των Παπανδρέων και των πρασινοφρουρών, όλα να τα περιμένουμε! Ανεξήτηλα θα μου μείνουν τα λόγια του Αείμνηστου Γ. ΡΑΛΛΗ, ένα μελαγχολικό Κυριακάτικο απόγευμα, στις 18 Οκτωβρίου του 1981,"Εύχομαι ο Ελληνικός Λαός να μην μετανοιώσει ποτέ για αυτήν του την επιλογή"!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ NTINOS 24/11/2014 13:08:56

   Δυστυχώς όμως ,ο Ράλλης νόμισε πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον απόλυτο αμοραλισμό του Α. Παπανδρέου και τους λυσσασμένους Πρασινοφρουρούς του με ευγένεια και με "δε θέλω οού!" Οχι πως μπορούσε τότε να κάνει πολλά πράγματα βέβαια.

 7. Ίδας avatar
  Ίδας 23/11/2014 19:26:14

  Ο Γιώργος είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάει καλύτερα από τα ποσοστά του Βενιζελου.Κι αυτό γιατί σε αυτή τη χώρα η κατανάλωση λωτού είναι σε απίστευτα επίπεδα.

 8. δημης avatar
  δημης 23/11/2014 20:59:29

  Πείτε για κάτι πιό δύσκολο πχ την επαναφορά στα windows....

 9. cyprusnet avatar
  cyprusnet 23/11/2014 23:05:11

  Τα CDS ανέβηκαν μετά την επιστολή;. Κάτι θα σκαρφιστουν τα αδέρφια και η μαμά, με μπροστάρη τον παπάκια για το καλό μας!!!

 10. Hunter avatar
  Hunter 23/11/2014 23:11:09

  Δεν υπάρχει Έλληνας κάτω από 45 ετών που να τον "συγκινεί" το όνομα Παπανδρέου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν το 1981-1989 είναι ήδη στη σύνταξη με 25ετια...

 11. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 24/11/2014 13:04:07

  Ετσι και βρεί κανένα πραγματικό ή φανταστικό κονδύλι να τάξει αυξήσεις στο στύλ "Τσοβόλα δώστα όλα", οι ίδιοι που τώρα λένε να τον κρεμάσουν στον Σύνταγμα θα τον ψηφίσουν για σωτήρα του Εθνους! Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν άλλωστε.

 12. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/11/2014 15:55:48

  13 Σεπτεμβρίου 2012: Ετοιμάζεται μακροπρόθεσμο comeback Γιωργάκη; http://www.antinews.gr/POLITIKE/etoimazetai-makroprothesmo-comeback-giorgaki-/

 13. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 24/11/2014 23:24:24

  "Υπάρχει λαός που θα μπορούσε να επιτρέψει να του επιβληθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά από όσα δεινά έχει τραβήξει προσφάτως από τον συγκεκριμένο πολιτικό;" Υπάρχει, υπάρχει... Είναι σοφός, αδάμαστος και πανέξυπνος. Σαν κι αφτόνανε δεν υπάρχει άλλος στο σύμπαν. Γι΄ αυτό και όλοι τον ζουλεύουνε.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/11/2014 01:04:05

  Αποδείχθηκε ότι "λεφτά υπάρχουν" και βρέθηκαν: Αρπάχτηκαν οι μισθοί των απολυμένων ανέργων, έγινε λιποαναρρόφηση - lifting όσων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται ακόμη - και η λεία με μαγικά κόλπα έγινε πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι "λεφτά υπάρχουν": Για δικαστικούς, για υψηλόβαθμους ένστολους, για λοιπούς του "σκληρού πυρήνα" αλλά και για τους απανταχού παίκτες του μαλακού κλαρίνου (αρκεί να είναι εξασφαλισμένοι "πελάτες-συνδρομητές") Δεν πρέπει λοιπόν να δικαιωθεί και αμειφθεί αυτός που είπε την ιστορική φράση σε καιρούς χαλεπούς;

 15. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/11/2014 01:13:46

  Η απόλυτη ταπείνωση της έννοιας Έλληνας ο ήλιθιος κι ταυτόχρονα επικίνδυνος αυτός νεοπρασινοφρουρός.

 16. Νιόβη avatar
  Νιόβη 25/11/2014 19:07:11

  Στη χώρα της πορτοκαλέας; Ναι, είναι. Απολύτως δυνατή. Τα μόνα που χρειάζονται είναι χρόνος και η κατάλληλη αφήγηση.

 17. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 28/11/2014 00:31:29

  Απο το 81 δημιουργηθηκαν γενιες τεμπεληδων που απο κομματικα στελεχη χωρις προσοντα εγιναν πλουσιοι τεμπεληδες και επιορκοι του Δ.Τ. Η πρωτη γενια συνταξιοδοτηθηκε αδρα και μετα διορισαν τα παιδια τους και τα παιδια των παιδιων τους. Η καρτα μελους του ΠΑΣΟΚ ηταν πιο ισχυρη και απο μεταπτυχιακο στο Χαρβαρντ. Ο Κοσκωτας σαν ατομο απετυχε αλλα το πειραμα πετυχε . Ετσι εμφανιστηκαν οι σαβουροφυλλαδες , οι αμορφωτοι δημοσιογραφοι , οι επιορκοι πολιτικοι και υπαλληλοι , οι φοροφυγαδεςκαι καθε λογης λαμογια. Οι αγροτες απεκτησαν ζωη και πλουτο χωρις να παραγουν παρα μονο με μαιμου εποδοτησεις. Η κοινωνια αρρωστησε και αργοπεθαινει. Ο πλουτος ειναι στα σεντουκια και στο εξωτερικο. Ολοι αυτοι λοιπον ειναι δυσκολο να αλλαξουν . Ακομα και την εικονα του ΓΑΠ φοβαμαι οτι θα ξαναψηφισουν. Αλλωστε και ο Αλεξης ενας ΓΑΠ ειναι με αλλη μασκα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.