Δυσαρμονία ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικού σώματος
16/12/2014 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυσαρμονία ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικού σώματος

Δε μπορεί να διεκδικεί την εξουσία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ταυτόχρονα το 30% του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι πρέπει να βγούμε από την ευρωζώνη, τη στιγμή που σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO, περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες λένε ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ και μόλις 26% έχει αντίθετη άποψη.

Παρά το γεγονός ότι από δημοσκοπήσεις να φάνε και οι κότες και κάθε μια έχει και τα δικά της νούμερα, θα πρέπει να εστιάσουμε όχι τόσο στο ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά στο ότι ο λαός «μιλά» σε κρίσιμα ερωτήματα.

Το πιο βασικό διακύβευμα για τη χώρα είναι η παραμονή στο ευρώ, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το εξασφαλίζει, αντιθέτως… ζην επικινδύνως βάζοντας σε κίνδυνο και τη χώρα. Όμως, σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO, περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες λένε ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ και μόλις 26% έχει αντίθετη άποψη. Είναι ένα κομβικό ερώτημα που θα πρέπει να διαβαστεί καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να κυβερνήσει και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα του οίκου του. Δε μπορεί να διεκδικεί την εξουσία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ταυτόχρονα το 30% του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι πρέπει να βγούμε από την ευρωζώνη. Τη μια ο Λαφαζάνης, την άλλη ο Λαπαβίτσας, την τρίτη ο Βαρουφάκης και στο τέλος ο Τσίπρας να απειλούν, να προκαλούν, να προετοιμάζουν τις μηχανές να κόψουν δραχμή.

Πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι υπάρχει δυσαρμονία κυβέρνησης και εκλογικού σώματος. Ε, λοιπόν, όταν ο κόσμος ζητά συντριπτικά να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία και να πάψουμε τα παιχνίδια με το μέλλον των παιδιών μας τότε ο κ. Τσίπρας που πρέπει να πάει να κρυφτεί; Κι αυτά τα «τσιτάτα» για τα νταούλια και τους ζουρνάδες που θα παίζει και οι άλλοι θα χορεύουν; Είναι επικίνδυνα πράγματα και πρέπει να τα αφήσει αν έχει μια σταλιά σοβαρότητας. Αν θέλει να γίνει κυβερνήτης της χώρας του ας μην τζογάρει το μέλλον της χώρας του. Ο λαός μίλησε και τα έλυσε αυτά τα ζητήματα: Όχι σε λάθη που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Διότι ακόμη κι αν δεν το θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξουν διότι υπάρχουν και τα «ατυχήματα».

Δύο πράγματα έχει να κάνει ο Τσίπρας αν θέλει να μη θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: Το πρώτο είναι να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τους ακραίους κομμουνιστές που θέλουν να γίνουμε Αλβανία.

Και το δεύτερο να ξεθολώσει κι ο ίδιος και να πάψει τις μαγκιές. Με αυτόν τον κουτσαβάκικο τρόπο κάνει κακό στην Ελλάδα και δεν πρέπει να τον αφήσουμε, αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει.

Συμπέρασμα: Όσο κι αν δεν τους αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα είναι το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές: Θέλουμε μια Ελλάδα εντός ευρωπαϊκής οικογένειας ή εκτός;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/12/2014 08:50:19

  Δεν πάει έτσι όμως.Με το σημερινό εκλογικό σύστημα εάν συγκεντρωθούν οι οπαδοί της δραχμής σε ένα κόμμα και παρουν και μερικούς άλλους κάνουν κυβέρνηση. Η "δυσαρμονία" θα είχε αποτέλεσμα σε περίπτωση απλής αναλογικής : τότε κανένα κόμμα με θολές εξαγγελίες που θα είχε δυσαρμονία δεν θα έφθανε το 50%. Η απλή αναλογική όμως που θα απομάκρυνε μια για πάντα τον κίνδυνο του grexit αποκλείσθηκε από τον Σαμαρά για να μην ενισχυθεί ο επικατάρατος "μεσαίος χώρος".

 2. ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
  ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 16/12/2014 11:41:53

  Γιατί δεν γράφετε και ένα άρθρο για δυσαρμονία κυβέρνησης και εκλογικού σώματος; Γίνεται το 22+5=27% να κυβερνάει;

 3. GregA avatar
  GregA 16/12/2014 12:23:04

  Και τα δυό κόμματα αγωνίζονται ν αυξήσουν τη συσπείρωσή τους. Αυτός είναι ο καίριος στόχος τους με τον τρόπο που πολιτεύονται. Η μεν ΝΔ, στοχεύει στους συνταξιούχους και τους αγρότες που έχουν κάτι να χάσουν, ενώ ο συριζα στους ανέργους και τους κατεστραμμένους οικονομικά που δεν έχουν τίποτε να χάσουν και εύχονται μια αναταραχή ώστε να βρεθούν και άλλοι στη θέση τους ή να ανακτήσουν εκείνα που έχασαν. Το τραγικό όμως είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους μόνους που μπορούν να τραβήξουν το κάρο, τους επιχειρηματίες που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη, την πραγματική όχι τη στουρνάρειο, ώστε να αρχίσει να φαίνεται η πραγματική ανάπτυξη, όχι η αριθμολάγνα. Όλη η Ελλάδα σήμερα ζει σε μια αριθμολάγνα παράκρουση με συνέπεια να μην υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα αλλά και ελπίδα για τον μικρό ή τον μεσαίο επιχειρηματία που αγωνιά.

  • George N avatar
   George N @ GregA 16/12/2014 14:18:20

   Η ΝΔ απλά αγόρασε κάποιο χρόνο για τους συνταξιούχους αλλά αυτή ήταν μια θνησιγενής στρατηγική. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, η αποξένωση από την υπόλοιπη κοινωνία. Οικονομικά το αποτέλεσμα μια βαθύτερη κρίση και μια μη πειστική ανάπτυξη. Ουσιαστικά δλδ απλά ανέβαλλε την πληρωμή του λογαριασμό αλλά έτσι τον έκανε πολύ μεγαλύτερο. Ψυχολόγησε σωστά όμως την γενιά του Πολυτεχνείου. Μόνο αυτή θα μπορούσε να είναι τόσο κοντόφθαλμη...

 4. blue nile avatar
  blue nile 16/12/2014 14:53:58

  Καλά ο Λαπαβίτσας και οι λοιποί. Ο Βαρουφάκης έχει ευθέως δηλώσει το ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Πως το αιτιολογεί: Δέχεται ότι αν δεν είχαμε μπει στην ευρωζώνη θα ήταν τώρα καλύτερα για μας λόγω της εργαλειακής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Μόνο που επισημαίνει ότι για να πάμε πρώτα στη δραχμή θα πρέπει να τυπώσουμε χαρτονομίσματα. Κάτι τέτοιο θέλει χρόνο πάνω των έξη μηνών και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα αναγκαζόταν να σφραγίζουν τα ευρώ και να τα μετατρέπουν σε δραχμές. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα πάμε στη δραχμή με σκοπό να την υποτιμήσουμε, ενόσω θα ξέρουν όλοι για την αναπόφευκτη υποτίμηση, θα οδηγήσει σε πρωτοφανές bank ran και σε ανεξέλεγκτη διάλυση της οικονομίας. Προσθέτει δε ότι άλλη περίπτωση της Αργεντινής όπου πέσος και δολλάρια κυκλοφορούσαν παράλληλα με κλειδωμένη ισοτιμία 1:1 (πηγαινες δηλαδή στο περίπτερο για τσιγάρα και είτε έδινες τρία πέσος είτε τρία δολλάρια ήταν το ίδιο και το αυτό) Εκεί απλά έσπασαν την ισοτιμία και υποτιμήθηκε ξαφνικά το πέσος για να δουν με την υποτίμηση τα γνωστά οφέλη. Αλλά πέσος στην πιάτσα υπήρχαν. Εδώ δραχμές δεν υπάρχουν, άρα το θέμα είναι καθαρά τεχνικό. Για την Γερμανία την Ολλανδία και τις άλλες πλεονασματικές χώρες αυτός ο φόβος δεν υπάρχει. Γιατί αν γυρίσουν σε εθνικό νόμισμα αυτό θα ανατιμηθεί σε σχέση με το ευρώ οπότε όλοι εκεί θα αφήσουν τα λεφτάκια τους στις τράπεζες για να αυγατίσουν. Ο Βαρουφάκης με τον αντιμνημονιακό του λόγο ενοχλεί πολλούς. Όμως είναι ρεαλιστής, επισημαίνει στον Τσίπρα ότι καλύτερα να υπόσχεται δάκρυα και αίμα και ότι αν εκλεγεί θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας. Παρότι δε που με την δουλειά του έχει σε μεγάλο βαθμό τεκμηριώσει τους πραγματικούς πρωτεύθυνους της Κρίσης που ζούμε ( τράπεζες και πλεονασματικές χώρες) πριν από ένα μήνα προσκλήθηκε από 160 Γερμανούς τραπεζίτες για να τους εκθέσει τις απόψεις του για το ξεπέρασμα της Κρίσης του ευρώ. Μπορεί να διαφωνώ σε πολλά μαζί του αλλά σέβομαι απόλυτα τον τρόπο προσέγγισης του στο θέμα της αντιμετώπισης της Κρίσης.

  • blue nile avatar
   blue nile @ blue nile 16/12/2014 17:49:29

   λάθος να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας σε περίπτωση εκλογής του την απειλή του ντράγκι για διακοπή παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κάτι που θα γύριζε τη χώρα κατευθείαν στην δραχμή

  • in medias res avatar
   in medias res @ blue nile 16/12/2014 21:38:33

   Ο Λαπαβίτσας προκρίνει μεν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, πλην όμως τόσο αυτός όσο και ο Βαρουφάκης (αλλά και άλλοι, μη οικονομολόγοι, π.χ. ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, από διαφορετική, πιο "πολιτική", οπτική) εισηγούνται αφενός μεν την προετοιμασία της χώρας για μια σύγκρουση με τους δανειστές, αφετέρου δε την προετοιμασία του κόσμου για μια τέτοια σύγκρουση ("αίμα και δάκρυα"). Ασχέτως με το αν κανείς δέχεται (ή όχι) ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποτελεσματική (και σε κάθε περίπτωση για ένα "εύλογο" μόνο χρονικό διάστημα) προετοιμασία της χώρας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ανωτέρω πάντως αυτό προτείνουν -την σύγκρουση μετά από προετοιμασία (ή, στην αισιοδοξότερη περίπτωση, την δια της προετοιμασίας αποτροπή της σύγκρουσης). Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, δεν ξέρω αν κανείς έχει πάρει στα σοβαρά τις φωνές αυτές, αν πάντως κρίνουμε από την μηδενική ανταπόκρισή του στην δεύτερη σημαντική πτυχή των εισηγήσεων αυτών ("προετοιμασία του κόσμου"), όπου κυριαρχεί το "τρία πουλάκια κάθονταν", τότε μάλλον καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πάνε(με) "ξεβράκωτοι στα αγγούρια".

 5. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 16/12/2014 18:50:59

  Το μέγα αδύνατο σημείο του Τσίπρα είναι ότι δεν έχει ή δεν ομολογεί ένα Σχέδιο Β. Τόσο πολύ αδύνατο σημείο, που σε μια χώρα που έχει φυσιολογική σχέση με τη λογική, η υπερψήφιση του θα ήταν αδύνατη. Στην Ελλάδα μπορεί να περπατά μια πολιτική του τύπου "γουρούνι στο σακί" και να διεκδικεί και τη διακυβέρνηση της χώρας. Για πολίτες που υποτίθεται είναι ξύπνιοι, υποψιασμένοι, κυνικοί με την πολιτική, είναι πολύ αφελείς οι Έλληνες ψηφοφόροι για να δείχνουν τέτοια τυφλή εμπιστοσύνη σε πολιτικούς.

 6. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 16/12/2014 19:22:22

  Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος του κόσμου χρησιμοποιεί τον Σύριζα σαν φόβητρο. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ποιος πιστεύει ότι αν ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση θα του δώσει πίσω τα χαμένα εισοδήματα του? Κάποιοι που δεν... "καλοστέκουν" μπορεί. Αλλά δεν είναι πολλοί (ελπίζω!). Ξέρει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και ίσως λέει "ας τους δοκιμάσουμε κι αυτούς, τι θα πάθουμε?"."Κάτι μπορεί να κάνουν, δεν έχουν δεσμεύσεις αυτοί" Και ο Σύριζα έχει αποδεχτεί αυτόν τον ρόλο, γιατί μπορεί να φέρει και καμιά ψήφο. Γι' αυτό θέλουν να τους ικανοποιούν όλους. Σ' όλους και όλα, λένε ναι. Andreas style..
  Αλλά ο ΑΣ πρόλαβε κι έδωσε δείγματα ότι θέλει πραγματικά να αναστρέψει την κατάσταση. Παρόλο που χαρακτηρίστηκαν "μικροπολιτική", εγώ λέω αυτό θα μετρήσει. Ακόμα και τα κουτσο-επιδόματα, ακόμα και οι μικρές κινήσεις αποκατάστασης θα μετρήσουν. Οι Έλληνες εκτιμούμε αυτόν που προσπαθεί κι αγωνίζεται προς την σωστή κατεύθυνση. Κι ό,τι πετύχει. Αλλά να 'ναι εντάξει τύπος, σωστός. Κι ο ΑΣ είναι.. Γιατί βγαίνει καταλληλότερος? Θα τον είχε "φάει η μαρμάγκα" ως τώρα.. Υ.Γ. Βιαστικό και "λαϊκό" γράψιμο -straight to the point, πιστεύω- λόγω πίεσης χρόνου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.