Δοκιμασμένες συνταγές
24/05/2015 15:33
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δοκιμασμένες συνταγές

Οι μυστικές υπηρεσίες και η προπαγάνδα υπήρξαν τα μοναδικά σταθερά, διαχρονικά ατού του καθεστώτος

Ο πρώτος μηχανισμός του Σοβιετικού Κράτους που λειτούργησε αποτελεσματικά από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος μέχρι την κατάρρευσή του, υπήρξαν οι μυστικές υπηρεσίες. Με πρόδρομο την Cheka, μυστική υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, εκτελέσεων αντιφρονούντων και στηρίξεως του καθεστώτος, υπό τον περιβόητο Felix Dzerzhinsky , Πολωνό επαναστάτη αριστοκρατικής καταγωγής.


Ο δεύτερος, επίσης αποτελεσματικός μηχανισμός υπήρξε η περίφημη Agitprop, το Υπουργείο Αγκιτάτσιας και Προπαγάνδας, αρκτικόλεξο που συνέθετε τα δύο αρχικά (Αγκιτ-άτσια+Προπ-αγάνδα), υπαγόμενο απευθείας στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Με αποστολή συνδυασμένα, αφενός την υποκίνηση των πολιτών προς υλοποίηση των στόχων του καθεστώτος, αφετέρου την ωραιοποιημένη παρουσίαση στο εσωτερικό της ζοφερής πραγματικότητας που επικρατούσε σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και την προβολή διεθνώς ανύπαρκτων επιτευγμάτων.

Μην αναζητείτε ιστορικά άλλον πραγματικά αποτελεσματικό τομέα ή μηχανισμό από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν υπήρξε.

Η Οικονομία, βολόδερνε από τις αρχικές εξαλλοσύνες στην ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) κι από κολλεκτιβοποιήσεις σε άλλους πειραματισμούς, που κρατούσαν σταθερά αν όχι όλον τουλάχιστον μέρος του πληθυσμού υπό καθεστώς λιμού.

Ο Στρατός, οι Τέχνες, οι Επιστήμες, ακόμα η Αεροναυπηγική, η οποία έστειλε πρώτη Σοβιετικό άνθρωπο στο Διάστημα, είχαν εξάρσεις επιτυχιών και καθοδικά σπιράλ.

Αλλά οι μυστικές υπηρεσίες και η προπαγάνδα υπήρξαν τα μοναδικά σταθερά, διαχρονικά ατού του καθεστώτος.

Ο σύντροφος Τσίπρας μπορεί ως πολιτικός μηχανικός να αγνοεί δομικές σταθερές. Αλλά ως κληρονόμος της πλούσιας εμπειρίας του κομμουνιστικού κινήματος, ίσως του πλέον αποτελεσματικού μηχανισμού απολυταρχικής εξουσίας που εμφανίστηκε στην Ιστορία, γνωρίζει τις δέουσες καθεστωτικές σταθερές.

Όσον αφορά στις μυστικές υπηρεσίες, δεν έχει υπάρξει ακόμα εκτεταμένη πληροφόρηση. Εκτός από την πληροφορία ότι ο Ρουμπάτης, ο διορισθείς Διοικητής της ΚΥΠ, παρευρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις του «στενού» πυρήνα της εξουσίας υπό τον Τσίπρα.

Όσον αφορά στην προπαγάνδα, ακόμα και μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ έχουν μάθει για τα non papers, με τα οποία κυριολεκτικά βομβαρδίζονται από τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιολογούντες, για κάθε ζήτημα μείζονος ή ήσσονος σημασίας που ανακύπτει από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας.

Όμως φαίνεται τα non papers εύλογα δεν εκτιμούνται ως «πυρηνικά» προπαγανδιστικά όπλα για την εξαπάτηση του λαού. Ιδιαιτέρως τώρα, που έρχονται μνημόνια, συμφωνίες, φόροι, ενδεχομένως δήμευση καταθέσεων, ας ευχηθούμε όχι και σοβιετικός λιμός.

Χθες λοιπόν, στην ομιλία του Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή υπήρξε μια άκρως ενδιαφέρουσα, σχετική με την προπαγάνδα, αποστροφή.

Αφού είχε επιτεθεί «λάβρος» κατά των «ολιγαρχών», που αποτελούν τον «εσωτερικό εχθρό» για την «αγωνιζόμενη» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προϊδέαση για εκ της αλλοδαπής, προχθές στη Ρίγα, προερχόμενες εξελίξεις που δεν θα αναλύσουμε περαιτέρω εδώ, έφτασε στην ΕΡΤ.

Ποιο ήταν το «ζουμί» στο θέμα;

Δεν ήταν η αψιμαχία με τον Καλφαγιάννη, όπου ο Τσίπρας δήλωσε με νόημα ότι «η ΕΡΤ δεν ανοίγει για να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι». Ούτε οι νύξεις για τη Ζωή, η οποία παρακωλύει την έγκριση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του διορισμού του Ταγματάρχη.

Ήταν στην επιταγή που εξέφρασε ότι «η ΕΡΤ οφείλει να ανοίξει ώστε να έχει ο λαός πλήρη ενημέρωση και όχι μονομερή από τα κανάλια των ολιγαρχών».

Το έργο βεβαίως το έχουμε ξαναδεί. Την ΕΡΤ ως εργαλείο προβολής κάθε κυβέρνησης, εκτός από τις δεξιές, οι οποίες το μόνο που έκαναν με επιτυχία στην ΕΡΤ ήταν να διορίζουν εκεί αριστερούς. Αλλά, ακόμα κι αν επιθυμούσε την ΕΡΤ «δική του», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ορίσει επικεφαλής «τιτάνες» όπως ο Χορν κι ο Χατζηδάκις.

Σήμερα, είναι εμφανές ότι η βιασύνη οφείλεται στην στόχευση για μια ΕΡΤ - μηχανισμό προπαγάνδας για τον Τσίπρα. Δοκιμασμένες συνταγές, έναν αιώνα τώρα, από το 1918 ακόμα.

Έχει λέτε αξία στο προκείμενο η πληροφορία ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ και χειριστής του ζητήματος απευθείας για λογαριασμό του Τσίπρα, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, στο στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ζήτησε «τα φώτα» από τον κ. Θοδ. Ρουσόπουλο, με τον οποίο είχε πολύωρη συνάντηση σε καφετέρια του Ψυχικού;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/05/2015 18:07:12

  Eάν υπάρχει καταρτισμένος αντίπαλος καμμιά ΕΡΤ και κανείς μηχανισμός δεν μπορεί να επικρατήσει. Εάν η ΕΡΤ δεν καλεί στα πάνελ νεοδημοκράτες θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα.Εάν τους καλεί όλα εξαρτώνται από την κατάρτισή τους για τα διάφορα θέματα είτε είναι στην ΕΡΤ είτε οπουδήποτε αλλού. Ξέρουμε όλοι ποιοί είναι οι άσχετοι,ποιοί είναι οι νερόβραστοι και δήθεν συμφιλιωτικοί και ποιοί οι μαχητικοί.Μέχρι στιγμής δεν έχω δει συριζαίο να μπορεί να αντιμετωπίσει π.χ. τον Γεωργιάδη και αυτό θα ισχύει και στην ΕΡΤ.Μέχρι και εμπάργκο έκαναν που φυσικά τους εξέθεσε περισσότερο. Μην ψαρώνετε από τις δημοσκοπήσεις.Οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν τη δυσαρέσκεια από τα μέτρα Σαμαρά.Δεν αλλάζει ο άλλος εάν του πάρεις λεφτά ακόμη και εάν δεν υπάρχουν επιχειρήματα.Αλλά τώρα τα λεφτά θα τα πάρει ο Τσίπρας.Όλα είναι ζήτημα γνώσης και προετοιμασίας των πολιτικών.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ ψυχραιμια 24/05/2015 22:19:21

   Η προπαγάνδα στην κρατική τηλεόραση δεν γίνεται στα πάνελ φίλε ψυχραιμία. Προπαγάνδα γίνεται στις δήθεν ενημερωτικές εκπομπές με "αντικειμενικούς μονολόγους" και "αντικειμενικά ρεπορτάζ" (χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από την αντιπολίτευση) που προβάλουν θεματολογία ή ειδήσεις με σκοπό κυρίως, να τονώνουν το προφίλ της κυβέρνησης.

 2. κατωυποστάθμης avatar
  κατωυποστάθμης 24/05/2015 21:38:41

  η Αυν Ράντ ειναι πολύ κατατοπιστική σε ενα διήγημα της για τήν οργάνωση τής προπαγάνδας του νεοπαγούς τότε σοβιετισμού , η Ερτ ως ερτ και ως Νέριτ ομού με τα άλλα τσοντοκάναλα όμως ήδη έχουν κάνει τήν αρχή στό θέμα των πάνελ ,καλούν οποιους γουστάρουν αποκλείουν όποιους δεν γουστάρουν και ακούγονται οι απόψεις αυτονών μόνον πού αυτοί θέλουν να ακούγονται , ο νοων νοήτω, ειναι έτσι η δεν είναι ;η αρχή λοιπόν εχει γίνει προ πολύ καιρού γιατί να διαμαρτύρονται ;και ποιος θα λυπηθεί που θα αποκλείονται [αν ποτέ συμβεί ,που δεν.]τώρα και οι της ΝΔ, είναι αργά πλέον και τα Μμε τα λυμαίνονται γνωστοί κομμουνιστοτραφείς ντεμεκ σοβαροί τηλεαστέρες που μεροληπτουν χοντρά, εάν δεν τους ξεμπροστιάζουν στα ισια οι εναπομείνοντες της ΝΔ ,θα τους γελοιοποιούν συνεχώς οι τσιμαιοι οι κουλογλοι οι τσαρλαμπασταες και ολοι οι αλλοι αμετρητοι οπως κάνανε χρόνια τώρα απο το 1981 και μέτα,αλλά εμεις ..κύριοι ολο σε μεγάλη εκτίμηση τους είχαμε μπας και μας ριξουν κανα ψίχουλο συμπάθειας

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/05/2015 22:33:44

  Mπορεί αλλά δεν είμαστε στη δεκαετία του 80.Υπάρχει και το Ίντερνετ και άλλες πηγές πληροφόρησης.Δε νομίζω ότι είναι θέμα ελέγχου πληροφορίας.Περισσότερο είναι ζήτημα ελληνικής κουλτούρας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 1974.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ ψυχραιμια 24/05/2015 23:22:06

   Στην εποχή του internet ζούμε είναι αλήθεια. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος του σταθερού τηλεοπτικού κοινού (συνταξιούχοι, νοικοκυρές και άλλοι) ενημερώνονται μόνο από την τηλεόραση, επειδή δυστυχώς, δεν έχουν καμιά εξοικείωση με τις τεχνολογίες. Για αυτές τις ομάδες, ο έλεγχος της πληροφορίας παίζει το ρόλο του.

   • κατωυποστάθμης avatar
    κατωυποστάθμης @ roadrunner 25/05/2015 10:52:52

    η αλήθεια βέβαια οτι πολύς κόσμος τούς βλέπει ακριβώς δια να βγάλει τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα απο αυτά που εκείνοι προσπαθούν να του περάσουν,ειναι ένα γερό παιχνίδι νευρων που ολοέν και περισσότεροι το παίζουν αλλά όπως και να τό κάνουμε ανεβάζει την πίεση,πόσα γιαουρτια να πεταξω πια στην οθονη καθε φορά που όλοι τους μου κάνουν .....ενημέρωση .;με τον ...εγκυρο αυτιά προχθές ας πούμε στο αλαφουζενμπεργκ κόντεψα να καψω το σπίτι με το μπουγέλωμα που προκάλεσε βραχυκυκλωμα στην συσκευή μου

   • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
    Γεωργία Βασιλειάδου @ roadrunner 25/05/2015 11:48:41

    Γι αυτές τις ομάδες (συνταξιούχοι, νοικοκυρές και άλλοι), κύριο ρόλο πάιζει το άδειασμα του πορτοφολιού τους και τα υπόλοιπα, περισσεύουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.