Δεξιοί και αριστεροί, εθνικιστές και κομμουνιστές βλάπτουν το ίδιο την χώρα...
15/07/2014 08:50
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεξιοί και αριστεροί, εθνικιστές και κομμουνιστές βλάπτουν το ίδιο την χώρα...

...όσο εξακολουθούν να κοιτάζουν τα πράγματα με δεξιά, αριστερά, κεντρώα, «κουμμουνιστικά» ή «εθνικιστικά» γυαλιά.

Στην χώρα της απόλυτης άρνησης της λογικής, της αξιοκρατίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι αναμενόμενο, «λογικό» και πολύ βολικό για τους ίδιους, να προσπαθεί η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου να εξηγήσουν το χειροπιαστό πρόβλημα της πολιτικο-οικονομικής χρεοκοπίας με όρους «ιδεολογικούς», «πατριωτικούς», «συμβολικούς», «συνομωσιολογικούς», «εθνικιστικούς», «διεθνιστικούς», «κομμουνιστικούς» και «νομισματικούς»! Πολύ φυσικό επίσης είναι να αποδέχεται (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) αυτή την λειψή, ιδιοτελή και ατελέσφορη ερμηνεία της χρεοκοπίας από το πολιτικό σύστημα, μια κοινωνία ως επί το πλείστον «πελατών», «κουμπάρων», «αφισοκολλητών», «κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών», «νταβατζήδων», «ευνοημένων» και «παρτάκηδων» που μόλις πριν από πέντε χρόνια και όταν όλα έδειχναν το κακό να έρχεται καλπάζοντας, ψήφισε σε ποσοστό 45% τον ΓΑΠ και το «λεφτά υπάρχουν». Από κοντά, συνομολογούν και επαυξάνουν, τα κομμάτια εκείνων των «πυροβολημένων», «απελπισμένων», «εξαθλιωμένων», «χρεοκοπημένων», «παραπλανημένων» και «δικαιολογημένων» κοινωνικών στρωμάτων που θεωρούν πως δεν έχουν τίποτε να χάσουν και συνεπώς προκρίνουν το «γαία πυρί μειχθήτω» για την χώρα ολάκερη.

Φαίνεται καθαρά πια, πως το πολιτικό παιχνίδι στην χώρα δεν παίζεται με τους κλασσικούς όρους του παρελθόντος ή του υπολοίπου αναπτυγμένου κόσμου. Οι αναφορές σε «Δεξιά», «Κέντρο» ή «Αριστερά» έχουν χάσει κάθε νόημα και σημασία που ενδεχομένως κουβαλούσαν πριν από μόλις μερικά χρόνια. Ο ταξικός πόλεμος έχει αλλάξει υποκείμενα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα. Δεν πρόκειται πια για μια διαμάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ «δεξιών» και «αριστερών» ή μεταξύ «διεθνιστών» και «πατριωτών». Ο πόλεμος που μαίνεται αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία της κρίσης, είναι μεταξύ: από την μια, βολεμένων νοσταλγών της ακινησίας και του αποτυχημένου πολιτικο-οικονομικού μοντέλου που μέσω της δανεικής φούσκας είχε καταφέρει να οδηγήσει την χώρα σε υψηλά αλλά εμφανώς μη διατηρήσιμα οικονομικά επίπεδα ευημερίας και ευμάρειας και από την άλλη, των ανήσυχων, παραγωγικών και εργατικών τμημάτων της κοινωνίας που πιστεύουν πως μέσω μεταρρυθμίσεων ,και δομικών αλλαγών, αξιοκρατίας, δίκαιης κατανομής των βαρών, ανάκτησης των κλαπέντων και τιμωρίας των ενόχων, ανοίγματος των αγορών, αποενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, μπορεί να ξεφύγει η χώρα σε ένα άλμα προς τα εμπρός, ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο κομμάτια της κοινωνίας που στην πραγματικότητα συγκρούονται λυσσαλέα ακόμη και αν ακόμη δεν φαίνεται καθαρά κάτι τέτοιο, αιωρούνται αναποφάσιστοι πότε γέρνοντας προς την μία και πότε προς την άλλη πλευρά, όλα εκείνα τα εκατομμύρια των ανέργων, των απελπισμένων, των εξαθλιωμένων, των πεινασμένων, αυτών που ισχυρίζονται (χωρίς να είναι εντελώς βέβαιοι) πως «δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν». Όσο περισσότερο τα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα επιλέγουν τα άκρα, επιλέγουν δηλαδή την λογική του «γαία πυρί μειχθήτω», τόσο πιθανότερο είναι ο πόλεμος τελικά να κερδηθεί από τους νοσταλγούς του αποτυχημένου παρελθόντος, με άγνωστες αλλά σχεδόν σίγουρα όχι θετικές συνέπειες για την κοινωνία και την χώρα.

Νερό στον μύλο αυτής της καταστροφικής επικράτησης, ρίχνουν όλοι εκείνοι που επιμένουν να «διαβάζουν» τα γεγονότα του ζοφερού μας παρόντος με όρους ενός ανέμελου, ανώριμου και τόσο προβλέψιμου πολιτικού παρελθόντος. Όσοι επιμένουν να ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις με εργαλεία πρωτόγονα, ατελέσφορα και επικίνδυνα. Όσοι προσπαθούν να περιχαρακώσουν το μέλλον με ιδεολογικά, συμβολικά, πατριωτικά, συνωμοσιολογικά, νομισματικά συρματοπλέγματα. Κι αυτό επειδή, τούτη την ώρα των απαραίτητων τομών και ρήξεων με το σάπιο παρελθόν, στέκεται εκ των πραγμάτων στην μεριά των βολεμένων ενός φαύλου παρελθόντος, αυτός που επιμένει στις παλιές διαχωριστικές γραμμές, αυτός που αναζωπυρώνει ξεχασμένους ιδεολογικούς πολέμους, αυτός που θυμίζει όλα όσα μας χώρισαν στο απώτερο ή στο πρόσφατο παρελθόν μας ως Έθνος και ως κοινωνία.

Είναι φανερό πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Το πολιτικό υποκείμενο που θα στεγάσει τους εραστές του αποτυχημένου παρελθόντος έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά στην μορφή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμμαχίες που τελευταία προσπαθεί να δομήσει με όλα εκείνα τα μορφώματα (της Χ.Α. μη εξαιρουμένης!) που είτε θετικά είτε αρνητικά βοηθούν στην αναρρίχησή του στην εξουσία παίρνουν σιγά – σιγά σάρκα και οστά. Η καταστροφική για την χώρα επάνοδος του συστήματος ΠΑΣΟΚ στην εξουσία από την πίσω πόρτα, έχει ήδη σχεδόν δρομολογηθεί.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως υπάρχει δυστοκία για την ενιαία, αποφασιστική και ρηξικέλευθη πολιτική εκπροσώπηση όλων εκείνων που πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά, στην επιχειρηματικότητα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, στο δίκαιο, στην αξιοκρατία, στην ισχυρή πατρίδα μέσω μιας ισχυρής οικονομίας. Όλο αυτό δηλαδή που πολιτικά, σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο λέγεται με μια λέξη «κεντροδεξιά», μοιάζει ακόμη πολύ δύσκολο να οργανωθεί, να ενοποιηθεί, να εκφραστεί σε ανώτερο-ανώτατο επίπεδο. Είναι στην διάκριση του σημερινού Πρωθυπουργού να ξεκινήσει αυτήν ακριβώς την μετάλλαξη-μετατροπή της παλαιοκομματικής δομής που λέγεται Νέα Δημοκρατία, σε ένα νέο ρηξικέλευθο κεντροδεξιό πολιτικό σχηματισμό που θα στεγάσει ανακουφιστικά όλους αυτούς που είναι με την μεριά της δημιουργικής κίνησης, ενάντια στη θανατηφόρο ακινησία που βιώνουμε όλοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης.

Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός, χωρίς καμιά χρονοτριβή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και αν χρειαστεί να ακρωτηριάσει κάποια σάπια κομμάτια της παλιάς κομματικής δομής που ενώ φαίνονται ακόμη ισχυρά και ζωντανά, κατά βάθος είναι πολιτικά ζόμπι που έχουν ξεπεραστεί από την πολιτική πραγματικότητα. Μπορεί να χρειαστεί να γκρεμίσει κάποια παλιά πολιτικά τζάκια, να ισοπεδώσει τα πολιτικά θερμοκήπια που εξακολουθούν να βγάζουν μπλε «πασόκους», να απομακρύνει ακροδεξιά κατάλοιπα που διστάζουν ακόμη να περάσουν τον Ρουβίκωνα προς την Χρυσή Αυγή και τους ψεκασμένους αλλά φλερτάρουν έντονα με την πιθανότητα να το κάνουν και λειτουργούν αποτρεπτικά για την συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που είναι αναγκαίες για την δημοκρατική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αν ένας τέτοιος ξεκάθαρος πολιτικός σχηματισμός που θα εκφράσει άμεσα την πλευρά εκείνη της κοινωνίας που επιθυμεί την επαναστοχοθέτηση της πορείας της χώρας προς την κατεύθυνση της ενωμένης Ευρώπης και του Δυτικού χώρου γενικότερα, δεν οργανωθεί από τον Πρωθυπουργό με όχημα την υπάρχουσα δομή της ΝΔ, τότε η σύγκρουση είναι προ των πυλών. Και μετά ίσως την επικράτηση για ένα μικρό διάστημα των δυνάμεων εκείνων που με μπροστάρη τον κ. Τσίπρα υπόσχονται επιστροφή στους δανεικούς παραδείσους του Αντρέα και την διάλυση της ΝΔ, κάποιος άλλος θα το πράξει, ώστε τελικά να καταφέρει να βγάλει την χώρα από τον βούρκο. Η Δημοκρατία ως γνωστόν, σιχαίνεται τα κενά και τα αδιέξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 15/07/2014 09:11:25

  "... από την μια, βολεμένων νοσταλγών της ακινησίας και του αποτυχημένου πολιτικο-οικονομικού μοντέλου ... και από την άλλη, των ανήσυχων, παραγωγικών και εργατικών τμημάτων της κοινωνίας που πιστεύουν πως ... μπορεί να ξεφύγει η χώρα σε ένα άλμα προς τα εμπρός, ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά." Ο τόπος δεν έχει ανάγκη ούτε από "κομμουνιστές" ούτε από "εθνικιστές". Έχει ανάγκη από "εθνοφύλακες" οι οποίοι σαφώς και δεν εμφορούνται από αρχές και αξίες "βολεμένων" και παρτάκιδων" αλλά ανυσηχούσαν από καιρό και πλέον ανυσηχούν σφόδρα για το αύριο που δεν μπορεί να σχετίζεται επουδενί με το χθες. Γι' αυτό απαιτεί ένα Εθνικό μέτωπο προόδου και ανασυγκρότησης. Όποιος προλάβει, όσο είναι ακόμα καιρός!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/07/2014 09:20:59

  E,μα.Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με την Κύπρο. Στην Κύπρο δεν έγινε ποτέ καμμία "μάχη" με την τρόικα. Όλες οι επισκέψεις της εκτυλίσσονται γρήγορα,οι αξιολογήσεις είναι πάντα θετικές και το πρόγραμμα πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου από την αρχή. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης δηλαδή πραγματικα φιλοευρωπαικό δεξιό κόμμα όπως ήταν η Νέα Δημοκρατία όταν ιδρύθηκε επί Καραμανλή Α΄. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου έπεσε πολύ δημαγωγία στην ελληνική δεξιά,πολύς αντιδυτικισμός,πολύς παπανδρεισμός μεταλλαγμένος με γαλάζιο χρώμα. Αυτό είναι που έχει δημιουργήσει το ιδεολογικό χάος,τους Καμμένους και τους χρυσαυγίτες,τους Τράγκες και τους λαικοδεξιούς "αντιστασιακούς". Έφθασε πολιτικό περιοδικό υποτίθεται δεξιό να έχει πρωτοσέλιδα τίτλο "Ποιοί θέλουν να σκοτώσουν τη μνήμη του Ανδρέα".Και τι σας νοιάζει εσας εάν ειστε όπως λέτε δεξιοί η "μνήμη του Ανδρέα";

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 18/07/2014 12:13:47

   Εύστοχο άρθρο. Ο λαϊκισμός μας έφαγε εδώ και δεκαετίες. Όταν έφτασε ο ΓΑΠ να τάζει στη βουλή αύξηση συντάξεων προ των εκλογών στα 570Ε και έκανε πλειοδοσία ο Καραμανλής με 10Ε παραπάνω τι περιμένατε; Τέτοιοι ήμαστε ως λαός, τέτοιοι πολιτικοί και τέτοιες συνέπειες μας αξίζουν, και τώρα ακόμη περισσότερο που υπάρχουν τόσοι να ελπίζουν στον Τσίπρα και τα "δώρα" του μετά από τέτοια καταστροφή επειδή πίστεψε ο λαός στο "λεφτά υπάρχουν" του ανεκδιήγητου...

 3. kostis avatar
  kostis 15/07/2014 10:03:41

  Η μεταλλαξη της Ν.Δ. δεν θα γινει πατωντας το κουμπι.. Ουτε βγαζοντας διαφορες μπροσουρες γεματες αναθεματα για το παρελθον και εκσυχρονιστικα τσιτατα για το μελλον.. Σημερα εχει τα γκεμια της εξουσιας.. Ας μερικα πραγματακια τα οποια θα ξεφυγουν απο την πεπατημενη και θα κανουν την διαφορα.. Ας αναφερω μερικα.. Αμεση και μονομερη ανακηρυξη της ΑΟΖ.. Αναγνωριση της Αλβανικης μειονοτητας των Σκοπιων ως ισοτιμου συνομιλητου.. Υποχρεωτικη ασφαλιση στους ελευθερους επαγγελματιες για θεματα υγειας και προαιρετικη για συνταξη (γινεται σε χωρες της Ευρωπαικης ενωσης).. Παραδωση φαρμακων κατ' οικον φαρμακων των ασφαλισμενων απο τον ΠΕΔΥ. Μετα τον θανατο ασφαλισμενου, επισκεψη εκπροσωπου του Ταμειου στο σπιτι του θανονοντος εντος μιας εβδομαδας για την συμπληρωση συγκεκριμενης φορμας για την αμεση απονομη της συνταξης.. Εναρξη λειτουργιας επιτηδευματος, ελευθερου επαγγελματια και επιχειρησης παροχης υπηρεσιων με συμπληρωση φορμας ηλεκτρονικα σε συγκεκριμενο σαιτ του αρμοδιου υπουργειου. Καταργηση ολων των φορων υπερ τριτων και δραστικη μειωση ολων των φορολογικων συντελεστων και εμμεσων φορων με ισοποση μειωση της δαπανης λειτουργιας του δημοσιου απο μειωση πλεοναζοντος και ανειδικευτου προσωπικου, μειωση δομων, οργανισμων και σπαταλης,κλπ. Πραγματικη απελευθερωση αγορων και επαγγελματων, και πολλα αλλα.. Αυτο θα ηταν ενα σοκ που θα εφερνε στη ζωη την οικονομια και θα εδινε ελπιδα στην κοινωνια..

  • ΞΕΝΟΣ avatar
   ΞΕΝΟΣ @ kostis 15/07/2014 10:49:11

   Φίλε Kostis αν η ΝΔ έστω και τώρα, κάνει τα μισά απ' οσα λες και που μπορούν άνετα σε ένα μήνα το πολύ να έχουν ολοκληρωθεί, νάσαι βέβαιος οτι θα την ψηφίσουμε όλοι "δαγκωτό" και θα πάρει πάνω απο 40%. Ομως αυτά είναι ακόμα ενα όνειρο θερινής νυκτός απο αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς οι Ελληνες. Στην ουσία μας προτείνεις κατάργηση του ΤΕΒΕ που θα μπορούσε να γίνει και για το ΙΚΑ, και είναι παλιά πρόταση του Στέφανου Μάνου και μάλιστα κοστολογημένη... Εκείνο που ούτε ο ΤΣΙΠΡΑΣ δεν τολμά να προτείνει είναι : "Καταργηση ολων των φορων υπερ τριτων και δραστικη μειωση ολων των φορολογικων συντελεστων και εμμεσων φορων με ισοποση μειωση της δαπανης λειτουργιας του δημοσιου". Μήπως ζείς έξω και δεν ξέρεις οτι η βασική αιτία της καταστοφής της μεσαίας τάξης και βασικός υπεύθυνος για την Mεγάλη Υφερση των 6 χρόνων που ζεί ήδη η χώρα μας οφείλεται βασικά στην σταθιερή ΑΥΞΗΣΗ των συντελεστών που αναφέρεις? Οταν ο Νέος επιχειρηματίας πρέπει να βρεί 8000 ευρώ μόνο για να κάνει αίτηση έναρξης επαγγέλματος, εσύ μιλάς για το θαύμα? Ή μάλλον για το παραμύθι της Χαλιμάς?

   • kostis avatar
    kostis @ ΞΕΝΟΣ 15/07/2014 11:36:31

    αγαπητε φιλε Ξενε δεν ζω στο εξωτερικο, αλλα ταξιδευω συχνα. Εχω και επαφες με εξωτερικο συχνα πυκνα.. Ο Τσιπρας προσωπικα δεν με ενδιαφερει γιατι απο ενα κομμα νεοσταλινικων και αριστερων δεν περιμενω να προτεινει καποια μεταρρυθμιση.. Η καταργηση φορων υπερ τριτων θα λειτουργησει υπερ του καταναλωτη-φορολογουμενου και σε βαρος συγκεκριμενων συντεχνιων. Η μειωση φορολογικων συντελεστων και εισφορων θα δωσει ωθηση στην επιχειρηματικοτητα, και θα οφελησει την μεσαια ταξη που εχει ξαπλωσει στο καναβατσο με νοκ νταουν.. Πρεπει να μεγαλωσουμε την πιττα και οχι το κομματι που αντιστοιχει σε φορους, τελη και εισφορες..

    • ΞΕΝΟΣ avatar
     ΞΕΝΟΣ @ kostis 15/07/2014 13:06:52

     Οχι μόνο συμφωνώ αλλά και επαυξάνω αυτά που λες, και το γεγονός οτι επι δύο και βάλε χρόνια τώρα ο Σαμαράς δεν έχει κάνει αυτά που λες μέσα στον πρώτο μήνα της κυβέρνησής του ως ώφειλε, με έχει απομακρύνει απο αυτόν, και δεν θα επιστρέψω αν δεν τα κάνει ΠΡΙΝ απο τις εκλογές. Ετσι δεν θα κατηγορηθώ ως πολίτης οτι ενώ έβλεπα οτι δεν κάνει αυτά που πρέπει υπερ της μεσαίας τάξης τον ψήφισα...Οπως και δεν ψήφισα ΠΟΤΕ Πασόκ.

     • kostis avatar
      kostis @ ΞΕΝΟΣ 15/07/2014 16:31:53

      φυσικα και μπορεις να ψηφισεις οποιον θες και για τους λογους που νομιζεις.. Ομως ποιο κομμα θα μπορουσε να προσεγγισει εστω και σε ενα ποσοστο με τα παραπανω..? Μαλλον η Ν.Δ. και ο Σαμαρας εχουν στοχευση προς τα εκει.. Αλλα δες το πολιτικο προσωπικο που θα μπορουσε να προωθησει τετοιες μεταρρυθμισεις.. Δεν υπαρχει.. Γιαυτο ο Σαμαρας αναγκαστικα (και καλα κανει)κρυβεται πισω απο τα προαπαιτουμενα της καθε διαπραγματευσης με την τροικα για να περασει καποιες απο αυτες.. Γιαυτο οι ψηφοφοροι της Ν.Δ. αντι να ψαχνουν αριστερα και δεξια λυσεις, που δεν υπαρχουν σημερα, ας βαλει πλατη για μια ακομη φορα, στελνοντας ομως στο σπιτι τους λαικιστες, τους πολιτικαντηδες, τους κρατιστες και τους looser της.. Τοτε μπορει να σηκωσουμε κεφαλι και θα λυθουν τα χερια του Σαμαρα..

 4. GregA avatar
  GregA 15/07/2014 10:35:15

  Δηλαδή προτείνεται η δημιουργία ενός πολιτικού αχταρμά στη λογική, "ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει μωβ"!!! Όχι κύριοι, η δεξιά είναι και θα είναι πάντα δεξιά και οι άλλοι πάντα "άλλοι", οι εθνικιστές πάντα εθνικιστές και όχι γιαλαντζί χρυσαύγουλα (όπως αρέσει σε πολλούς) για να είναι η Ελλάδα αυτή που είναι και όχι προτεκτοράτο.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 15/07/2014 11:43:18

  Είχα φίλε Akenaton την εντύπωση ότι,ο χαρακτηρισμός ''πατριώτης'' και ''πατριωτισμός'' εμπεριείχε όλα εκείνα τα εργαλεία και τις αρετές για να βοηθηθεί η Ελλάδα μας από τους ηγέτες της που τους χαρακτηρίζει ο όρος αυτός και από τους πολίτες επίσης οι οποίοι θα βάλουν πλάτη για να περισωθεί κάτι από τη δύσμοιρη Πατρίδα μας. Βλέπω όμως ότι, τοποθετείς τον όρο ''πατριωτισμός-πατριωτικά'' ανάμεσα στα ''πρωτόγονα,ατελέσφορα,κα επικίνδυνα εργαλεία'' ,όπως τα ''ιδεολογικά,συμβολικά,συνωμοσιολογικά,νομισματικά'' που περιχαρακώνουν το μέλλον μας ως συρματοπλέγματα... Γιατί; Πώς ερμηνεύεται τελικά ο πατριωτισμός και γιατί στην συγκεκριμμένη χρονική στιγμή και τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας,τον υποβιβάζεις;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 15/07/2014 18:51:02

   Συγνώμη φίλε μου, εκεί ακριβώς ξέχασα τα ομοιωματικά...

 6. Geros avatar
  Geros 15/07/2014 12:58:09

  Αγαπητέ Akenaton , έχω την αίσθηση πως οι Έλληνες ξεπέρασαν το στάδιο που μπορούσαν να ανήκουν σε ένα κόμμα του 45% και να νιώθουν όλοι μέσα σε αυτό όμορφα. Σήμερα δεν νομίζω πως υπάρχουν χρώματα του πολιτικού φάσματος που μπορούν να εκφράζουν (κρατώντας τους όλους ευχαριστημένους) πάνω από το 15% του εκλογικού σώματος. Μην μπαίνεις και εσύ στην λογική των "πατριωτών" εδώ μέσα (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί με ενοχλεί αφάνταστα ως αυτοπροσδιορισμός το πατριώτης. Τι σημαίνει ρε κουμπάρε? Όσοι διαφωνούμε μαζί σου είμαστε προδότες? Είναι αντίστοιχο του "προοδευτικές δυνάμεις" που χρησιμοποιούν όσοι εκπροσωπούν ότι πιο παλαιολιθικό υπάρχει στον κόσμο). Αυτοί νομίζουν πως αν η Ν.Δ. σηκώσει μια Ελληνική σημαία από εδώ έως το Διδυμότειχο θα πάρει 50% .... να μην πω τι θα πάρει ...... Πρέπει να καταλάβουμε πως η μοίρα μας στο μέλλον θα είναι να φτιάχνουμε συμμαχικές κυβερνήσεις δυο ή και περισσοτέρων κομμάτων. Τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποιος ηγέτης τόσο χαρισματικός που θα καταφέρει να ενώσει ευρύτερες μάζες. Το άρθρο σου μου βγάζει την αίσθηση πως πιστεύεις ότι ένα πλειοψηφικό ρεύμα κρύβεται στον όρο "κεντροδεξιά". Εγώ πιστεύω πως πλειοψηφικό ρεύμα αυτή την στιγμή δεν κρύβεται πουθενά στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

  • ΞΕΝΟΣ- avatar
   ΞΕΝΟΣ- @ Geros 15/07/2014 13:17:56

   Αγαπητέ Γέρο, Μπορεί να ανήκουμε σε αντίθετες κοινωνικές τάξεις και επομένως να έχουμε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές απόψεις, αλλά παρατηρώ οτι συχνά στις διαπιστώσεις και στις εκτιμήσεις μας για την αντικειμενική πολιτική πραγματικότητα, συμπίπτουμε απόλυτα, όπως και τώρα!. Ο Ακενατών λειτουργεί συχνά με βάση το θυμικό του και όχι τη λογική του. Εχω μόνο μια επιφύλαξη μήπως το κάνει σκόπιμα ενίοτε... Οχι μόνο πλειοψηφικό ρεύμα δεν έχει η "Κεντροδεξιά" του, αλλά μάλλον πάει για μονοψήφιο ποσοστό...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 15/07/2014 18:55:34

   Δεν είμαι τόσο αφελής αγαπητέ. Φυσικά και δεν πιστεύω σε αυτοδυναμίες ή τεράστια ποσοστά για ένα κόμμα. Απλώς, κάποιος πολιτικός σχηματισμός πρέπει να καλύψει πολιτικά όλους αυτούς που αρνούνται να παραδοθούν είτε στην παραίτηση είτε στην παράνοια είτε στον λαϊκισμό. Θα προτιμούσα αυτός ο σχηματισμός να είναι κεντροδεξιός, με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα (μια άλλη ΝΔ συνεπώς) και να τον δημιουργήσει ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μου εμπνέει ακόμη κάποια εμπιστοσύνη, ο σημερινός Πρωθυ.

 7. ΦΡΑΝΚ avatar
  ΦΡΑΝΚ 15/07/2014 13:00:03

  "Ο ταξικός πόλεμος έχει αλλάξει υποκείμενα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα. Δεν πρόκειται πια για μια διαμάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ «δεξιών» και «αριστερών» ή μεταξύ «διεθνιστών» και «πατριωτών»." Eύγε! Αν αγαπητέ Ακενατών λες αλήθεια, είσαι υποψήφιος για Νόμπελ οικονομίας ως ο πρώτος που καρέρριψε τον Μάρξ που μέχρι σήμερα θεωρείται ο πλέον έγκυρος οικονομο-κοινωνιολόγος όλων των εποχών!!! Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου κανείς δεν πιστεύει οτι η πάλη των τάξεων έπαψε για πρώτη φορά σε ένα κράτος, την Ελλάδα, να είναι όπως πάντα μεταξύ πλουσίων και φτωχών . Μάλλον το μπέρδεμα γίνεται διότι στην Ελλάδα, λόγω της Ευρωπαικής κρίσης που χτύπησε ταυτόχρονα ΟΛΑ τα PIIGS και την Κύπρο, ένα μεγάλο μέρος, πάνω απο 1.000.000 Ελληνες της μεσαίας τάξης, πέρασε στους φτωχούς αφού έκλεισε την επιχείρησή του και απέλυσε τους υπαλλήλους του. Το να πούμε οτι η τάξη των φτωχών, επειδή τώρα περιέχει τους νεόπτωχους και της μεσαίας τάξης έπαψε να είναι φτωχή, είναι μάλλον σκόπιμη ειρωνεία... Αν εσύ λοιπόν φίλε Φαραώ θεωρείς αυτά τα 2.000.000 άνεργων άστεγων κι άφραγκων Ελλήνων ως βολεμένους νοσταλγούς της ακινησίας και του αποτυχημένου πολιτικο-οικονομικού μοντέλου, που πολεμούν εναντίον "των ανήσυχων, παραγωγικών και εργατικών τμημάτων της κοινωνίας που πιστεύουν πως μέσω μεταρρυθμίσεων ,και δομικών αλλαγών, αξιοκρατίας, δίκαιης κατανομής των βαρών, ανάκτησης των κλαπέντων και τιμωρίας των ενόχων, ανοίγματος των αγορών, αποενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και του κέρδους," οι οποίοι έχουν ως ηγέτες τους γνωστούς Νταβατζήδες του Καραμανλή που συνεργάζονται και συγκυβερνούν με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πιστεύω οτι πλανάσαι πλάνην οικτράν. Το μόνο που άλλαξε στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της κρίσης είναι οτι στην τάξη των φτωχών προστέθηκαν οι νεόπτωχοι της μεσαίας τάξης και γι αυτό έχει μεγαλώσει επικίνδυνα για την άρχουσα τάξη των νταβατζήδων και των υποτακτικών τους μαζί και με τους ιδεολογικά παραπλανημένους αντικομμουνιστές. Δυστυχώς για σένα η κρίση όχι μόνο δεν κατέρριψε αλλά αντιθέτως ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον Μάρξ και την αιώνια πάλη των τάξεων μεταξύ φτωχών και πλουσίων . Η διαφορά στην εποχή μας είναι οτι η υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των ολίγων είναι μεγαλύτερη απο κάθε προηγούμενη εποχή. Είναι το 1% και είμαστε το 99%. Σήμρα το 1% των ανθρώπων κατέχει πάνω απο 60% του πλούτου της γής που έχει γεμίσει με φούσκες Υπερτραπεζών και Υπερεταιρειών με προυπολογισμούς μεγαλύτερους απο ολόκληρα κράτη... Σαφώς και η πάλη φτωχών-πλουσίων δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα. Ο ίδιος ο Μάρξ είπε οτι οι μεταφυσικες ιδεολογίες και oi -ισμοί είναι παραπλανητικό εργαλείο της άρχουσας τάξης με στόχο να αποπροσανατολίση τη μάχη των φτωχών για την επιβίωσή τους και όχι για την "καθαρότητα των ιδεών" .Κανέναν πεινασμένον δεν απασχολούν οι ιδεολογίες. Αυτές είναι για τους χορτάτους...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΦΡΑΝΚ 15/07/2014 18:58:42

   Ξαναδιαβάστε το κείμενο. Με αδικείτε κατάφωρα.

 8. teoscooter avatar
  teoscooter 15/07/2014 13:19:52

  Σε λάθος βάση είναι το κείμενο, δυστυχώς. Χρειάζονται αλλαγές αλλά προς όφελος των πολλών. "Παραγωγικά τμήματα" εναντίων "βολεμένων". Στο βάθος βλέπω να εννοείς :Ιδιωτικός τομέας εναντίων δημοσίου? Συμφωνώ σε πολλά όπως ".....αξιοκρατίας, δίκαιης κατανομής των βαρών, ανάκτησης των κλαπέντων και τιμωρίας των ενόχων..." Διαφωνώ "...αποενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και του κέρδους..." Το κέρδος και η επιχειρηματικότητα ήταν η σημαία της εποχής 2000 και έπειτα δεν το έχει ενοχοποιήσει κανείς (ενώ θα έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις). Πολλά εύκολα "αδούλευτα" χρήματα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα αλλά κατέληξαν σε τσέπες λίγων. Η υποσχόμενη ανάπτυξη βλέπω να φέρνει αύξηση μόνο στο ποσοστό κερδών των όποιων επιχειρήσεων επιβιώσουν ως τότε. Εμείς εργάτες - ιδιωτικοί υπάλληλοι - ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ζούμε με ότι ξεροκόμματο μας αφήσουν και θα χαιρόμαστε βλέποντας να ξεβολεύονται ορισμένοι ( ειλικρινά πιστεύω πως οι πραγματικά βολεμένοι δεν θα κουνηθούν απ τις θέσεις τους.)

 9. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 20/07/2014 16:20:03

  Την Ελλάδα την έφερε στην τωρινή της βαθειά κρίση η αριστερότατη πολιτική του γιγαντώματος του κράτους, της διαφθοράς του, της μετατροπής των κομμάτων σε πελατειακά συστήματα, της ενοχοποίησης της ιδιωτικής επιχείρησης της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα, της ασυλίας των συνδικαλιστών και των κάθε λογής περιθωριακών, και λοιπά παρόμοια. Τώρα, πώς γίνεται να την έχουν βλάψει εξ ίσου οι δεξιοί, μόνον ο αρθρογράφος μπορεί να το εννοήσει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.