Δεν πάει άλλο...
29/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν πάει άλλο...

Πλήρη φτωχοποίηση και υποδούλωση της χώρας επιδιώκει η τρόικα.

Ένας από τους σχολιαστές του antinews έγραψε το παρακάτω: «Όποιος υποχωρεί σ’ αισχρούς εκβιασμούς και καταπίνει βαριές προσβολές χρυσώνοντας το χάπι της ήττας του, είναι σαφές πως θα εξαναγκαστεί ταχύτατα, σε ολοσχερή εξευτελισμό».

Λίγο πολύ είναι αυτό που ζούμε και θα ζήσουμε ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα και ενώ σήμερα η κυβέρνηση θα αποστείλει στην τρόικα τις απαντήσεις της στο τελεσίγραφο που έδωσε χθες. Ένα τελεσίγραφο ωμό, εκδικητικό, ιταμό και σε γενικές γραμμές μια ακόμη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε μια χώρα περήφανη. Μια χώρα που μπορεί να είναι χύμα, μπορεί να έχει κάνει τραγικά λάθη στο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα που έχει κάνει απίστευτες θυσίες. Μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Περικοπές που εξαφάνισαν το 25% του εισοδήματος εν καιρώ ειρήνης και σε τόσο σύντομο διάστημα δεν έχει καταγραφεί πουθενά. Κι όμως, οι Έλληνες με περηφάνια και στωικότητα άντεξαν και έβαλαν τις βάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας.

Κι έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή η τρόικα και ζητά εκδίκηση. Γιατί; Πρώτα πρώτα γιατί η κυβέρνηση «τόλμησε» να μιλήσει για έξοδο στις αγορές χωρίς να τους ρωτήσει. Δεύτερον γιατί τόλμησε να μιλήσει για φοροαπαλλαγές και δεν τους ρώτησε.

Τρίτον γιατί προχώρησε τη ρύθμιση – ανάσα με τις 100 δόσεις χωρίς να τους ζητήσει άδεια.

Τέταρτον γιατί τόλμησε η κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς μέτρα και δεν τους έκανε συνδιαχειριστές. Και πέμπτον γιατί τόλμησε η μικρή Ελλάδα να ζητήσει από τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Η τόλμη του Σαμαρά που θέλησε να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον, μια πιο υποφερτή ζωή είναι αυτή που οδήγησε την εκδικητική συμπεριφορά των τροικανών. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι απαιτήσεις τους κλιμακώνονται. Όλο και ζητούν περισσότερα και οδυνηρότερα θέλοντας να μας κάνουν να πληρώσουμε με τον πιο κακό τρόπο την αποκοτιά του ελληνικού λαού.

Αν ρίξει μόνο μια ματιά κανείς στα μέτρα που απαιτούν και στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχουν θα καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται.

Ζητούν αύξηση ΦΠΑ από 6,5% σε 10% ή 13% ή ακόμη και κατάργηση του χαμηλού συντελεστή. Πόσο όφελος θα έχουν άραγε τα δημοσιονομικά αν καταρρεύσει η αγορά φαρμάκου; Αν μείνουν οι ασθενείς από φάρμακα γιατί θα αυξηθούν πάλι; Πόσο όφελος θα έχει η Ελλάδα να αυξηθεί το βιβλίο, η εφημερίδα και το θέατρο; Το πολύ πολύ να κλείσουν επιχειρήσεις και να μείνουν χιλιάδες άνεργοι.

Τι θα κερδίσει η τρόικα αν αυξηθούν οι τιμές σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κι ενώ έχουν κλειστεί τα πακέτα για το 2015; Θέλουν να διαλύσουν ό,τι πιο σημαντικό έχει η ελληνική οικονομία;

Λένε θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας ή θα καταργήσουν τις πρόωρες συντάξεις και θα εξοικονομήσουν 1,5 δις το χρόνο. Μα είναι τρελοί; Την άλλη μέρα ψήφισης του νόμου θα φύγουν 150.000 εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Ποιος θα πληρώσει περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο για τις συντάξεις τους; Τα διαλυμένα ταμεία;

Τι θα κερδίσουν άραγε αν μητέρες με ανήλικα δεν μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη; Και τι θα γίνει με τους ένστολους; Αν φύγουν μερικές χιλιάδες τώρα τι θα γίνει στην Αστυνομία ή το στράτευμα;

Έναν απόλυτο παραλογισμό ζει αυτές τις ώρες η χώρα και είναι αγωνιώδεις οι προσπάθειες να βρεθούν μέτρα που δεν θα θίγουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Όμως, αυτές οι παράλογες απαιτήσεις έχουν κι ένα άλλο νόημα εκτός από το να σπάσουν τον τσαμπουκά της κυβέρνησης. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικά και προς τον ελληνικό λαό για τον τρόπο που έχουν οι τροικανοί να εκβιάζουν. Και δυστυχώς έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι.

Σήμερα θα δοθούν στους δανειστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης που στύβει το μυαλό της για να βρει το λιγότερο δυνατόν επώδυνα μέτρα. Θα κάνει κάποιες προσπάθειες, θα αποδεχθεί ορισμένα μέτρα, θα καταπιεί άλλα, θα διασώσει όμως και πολλά περισσότερα. Ακόμη και τα μέτρα που θα δεχθεί θα επηρεάσουν ασφαλώς τις ζωές χιλιάδων πολιτών και θα έχουν και το πολιτικό κόστος που τους αρμόζει. Σίγουρα πολύ λιγότερο από το να παραδώσει μια χρεοκοπημένη χώρα, χωρίς λεφτά στα ταμεία και με άδειες τράπεζες.

Αν, όμως, η τρόικα δεν αποδεχθεί τα μέτρα και πάει σε νέα ρήξη με την κυβέρνηση, ακόμη και μετά τις υποχωρήσεις που θα γίνουν τότε είναι ξεκάθαρο το σχέδιό τους: Πλήρη φτωχοποίηση και υποδούλωση της χώρας. Πλήρης έλεγχος στα οικονομικά της, μπλόκο στην ανάπτυξη που έρχεται με θυσίες. Φραγμός στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που τελευταία κινούνται. Διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας κι επιστροφή στην ύφεση. Και τέλος, η τρόικα θα κάνει κουμάντο και στο ποιος θα κυβερνά. Ωμή πολιτική παρέμβαση για το ποιος θα είναι στην εξουσία, πότε θα γίνονται εκλογές και πόσο καιρό θα διατηρείται στα υψηλά κλιμάκια.

Αυτά λοιπόν τα τελευταία η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα δεχθεί. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένας άλλος. Και πρέπει να βάλουν όλοι από το δικό τους μετερίζι, πλάτη για να σωθεί η χώρα από τα γαμψά νύχια των δανειστών. Δεν πάει άλλο και το ξέρουν όλοι. Και η κυβέρνηση, και οι βουλευτές και ο λαός. Και σίγουρα η Βουλή που θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα τα οποία είναι πέραν πάσης λογικής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ADASK avatar
  ADASK 29/11/2014 07:51:27

  Πολύ αργά το καταλάβαμε, φοβάμαι ότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Και η υποδούλωση και η φτωχοποίηση έχουν συντελεσθεί πλήρως. Δυστυχώς "ειναι πολυ αργά για δάκρυα"........Τα παιδιά μας έφυγαν όλα (μορφωμένα πλην οικονομικοί μετανάστες), η αξία της ακίνητης περιουσίας κατέρρευσε, η ανεργία στο μη περαιτέρω, οι ανήθικοι και εξοντωτικοί φόροι στα ουράνια.....ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ADASK 29/11/2014 16:06:49

   Δεν είσαι στο σήμερα δυστυχώς! Αυτά που λες ήταν το παρόν προ 2 ετών περίπου. Σήμερα: 1) Το ΑΕΠ ανεβαίνει εδώ και 6 μήνες 2) Η ανεργία πέφτει αργά και σταθερά από την αρχή του 2014 3) Οι τράπεζες θέλουν και έχουν να δώσουν δάνεια 4) Ενεργοποιήθηκε ο νόμος για τις 100 δόσεις για χρέη προς το δημόσιο 5) Ξέρουμε που έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και συμφωνήσαμε με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ ήδη προχωρούν οι έρευνες σε όλο το Ιόνιο με επικύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων. Οι συνθήκες βελτιώνονται λοιπόν. Το πρόβλημα είναι το γιατί η τρόικα ΤΩΡΑ θέλει να συνεχίσει την τιμωρία μετά από τόσο αίμα...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Γεώργιος Τ. 29/11/2014 19:52:34

    Δεν πάνε 10 μέρες που δημοσιεύτηκαν στοιχεία δεκαμήνου: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση εισαγωγών, μείωση εξαγωγών, αύξηση εμπορικού ελλείμματος κατά 35%. Η δια νόμου ανακυκλοφορία του χρήματος, φορτώνοντας με υποχρεωτικές Παροχές Υπηρεσίας τον ένα στην πλάτη του άλλου, για να εμφανίζεται αυξημένο το ΑΕΠ, δεν αντισταθμίζει την ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και αναπτυξιακού σχεδιασμού (άσε το Ευχολόγιο). Όπως και η πρόσκαιρη, πιθανόν, αύξηση του τουρισμού (δεν γίνεται "Αραβική Άνοιξη" -τι ευφημισμός!- κάθε μέρα), που εκτίναξε τα έσοδά μας δεν αντισταθμίζει το στέγνωμα των νοικοκυριών, που πλέον αδυνατούν να ξαναδώσουν ΕΝΦΙΑ και Έκτακτες (άλλος ευφημισμός!) Εισφορές για να το παίζουμε "Πρωτογενές Πλεόνασμα". ΞΥΠΝΑ! Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, αλλά έχει ΗΔΗ παρασύρει και την χώρα στα Τάρταρα. Το ερώτημα, γιατί θέλει ΤΩΡΑ η Τρόϊκα κλπ να το απαντήσεις ΕΣΥ, ο Ευρω-κοσμο-λιγούρης! Δική σου "φιλενάδα" είναι. Και σώσε την χώρα με τις πολιτικές ονειρώξεις των "ηγετών" σου, με (αυτο)κουρέματα, με "ήπιες προσαρμογές", με "εξόδους στις αγορές" με επιτόκια 6%+ και με όποια άλλη κολοκυθιά σκαμπάζεις. Που δεν σκαμπάζεις...

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 29/11/2014 20:48:38

     Απαντώ σε άλλα σχόλιά μου εδώ και μέρες στο γιατί το κάνει η τρόικα αυτό (έχει μηχανή αναζήτησης, ψάξε βρες τα και έλα πάλι για μια αντρίκια συγγνώμη). Και όταν είσαι θυμωμένος με κάτι, μη γράφεις καλύτερα, ρίχνεις κατά πολύ το επίπεδό σου. Και για δείξε μου σχόλιό μου που να επαινώ την τρόικα. Με μπέρδεψες με τον Άδωνη και δε του μοιάζω καθόλου. Προσωπικά δε γουστάρω τον καπιταλισμό, ούτε τον κομμουνισμό. Θα προτιμούσα την ισορροπία κρατισμού και ιδιωτικών κεφαλαίων που εφαρμόζει ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια και έχει ανεργία στο 5-6%, πρακτικά μηδενική δηλαδή λόγω κυκλικής ανεργίας. Χαλάρωσε λοιπόν Πηλέα...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Γεώργιος Τ. 29/11/2014 22:51:02

      Χμ... μάλλον έχεις δίκηο. Συγνώμην, λοιπόν! Αλλά, κι εσύ, βρε παιδί μου, να υπερασπίζεσαι το success story, όταν είναι πλέον ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι το 2015 θα είναι χειρότερο από το '14, λόγω νέων μέτρων, κακών αποτελεσμάτων (όρα 1η παρ.) και ανύπαρκτου σχεδιασμού; Γιατί, η αλήθεια που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι άλλη από την δική σου: Στο 10μηνο το ΑΕΠ δεν μεγάλωσε, αλλά ήταν ακόμη -0.2%. Τό +0.5% παραμένει ευχή (και δική μου) για το τέλος του χρόνου. Με τέτοιο ρυθμό "πτώσεως" της ανεργίας.... σωθήκαμε! Ούτε το 2030.... Οι Τράπεζες έχουν, αλλά δεν θέλουν να δανείσουν, παρά με όρους 2008 (άπιαστους). Απόδειξη η περαιτέρω μείωση του δανεισμού στο δεκάμηνο (θυμίζω τις υποσχέσεις για "λεφτά με ουρά" από τον περυσινό Ιούνιο). Στους ΜΜΕ δεν έχει έρθει ΤΙΠΟΤΑ! Ο Ν. για 100 δόσεις προϋποθέτει να έχεις πρώτα πτωχεύσει (ουσιαστικά). Άρα έγινε για να μην φωνάζουν οι ήδη πεθαμένοι. Το "πετρέλαιο" και το "αέριο" ήταν η παρηγοριά στον άρρωστο όχι μόνον της τελευταίας πενταετίας και, εν πάσει περιπτώσει, αφ'ενός μεν το βλέπω ακόμα μακρυνό -στην Ελλάδα ζούμε- και η -δραματική- μείωση της τιμής ενδέχεται να τα καταστήσει ασύμφορα (δεν γνωρίζω το ακριβές κατώφλι, αλλά το τεράστιο βάθος επιβάλλει ανάλογο κόστος). Και, απ'ότι διάβαζα, τα νοικοκυριά έχασαν σε ένα χρόνο το διπλάσιο από το "πρωτογενές πλεόνασμα" του Χ.Σταϊκούρα. Θες να πανυγηρίσω την "επιτυχία" του "Εράνου"; Και, πες μου, εκτός από την καταστροφή του ΙΤ, που πλήρωσε τις αμαρτίες του ΔΤ και στηρίζει ΟΝΤΩΣ την ανάπτυξη με τους χαμηλωμένους μισθούς του (με το αίμα του, δηλαδή) τι άλλο ΕΠΡΑΞΑΝ οι κυβερνήσεις για την ανάπτυξη, που να μην ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ σ'αυτήν; Και μόνο το ότι ΥΦ.ΑΝ είναι ο... Γιακουμάτος, θα πρέπει να σε παγώνει, γιατί υποδηλώνει την πρακτική ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ μας σε έξωθεν εντολές. ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ; Πρόσθεσε φόρους, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εγκατάλειψη υποδομών, αδυναμία δανεισμού, βυζαντινό (ακόμα) κράτος και πες μου σε τι να ελπίζω. Και, μιας και αναφέρεις τον Πούτιν, θα διάβασες, φαντάζομαι ότι, μπήκε πλέον κι αυτός σε ύφεση. Ουφ, χαλάρωσα! Αλλά η μαυρίλα δεν φεύγει...

     • George N avatar
      George N @ Γεώργιος Τ. 30/11/2014 06:29:10

      Τι ισορροπημένο έχει ο Πούτιν? Σε λίγο θα μπορεί να παίρνει δανεικά μόνο μέσα από εμάς και την Κύπρο :-)

 2. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 29/11/2014 07:54:14

  Ένα e mail η τηλεγράφημα που να λεει το:Ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος! μεταφρασμενο σε αγγλικα-γαλλικα-γερμανικα ! ένα ξερο, ευχαριστούμε πολύ για την μεχρι χθες συνεργασια μας! και εξω απ την πορτα! Άλλη λυση δεν φαινεται να υπαρχει !

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ ΚωσταςΧ. 30/11/2014 16:54:07

   Χαχαχαχα. Αυτό είναι! Αλλά που μυαλό; Αυτοί οι ...δικοί μας, ''μπερδεύονται'' με τα απλούστατα.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/11/2014 08:18:29

  Δεν ξέρω ποιος το έγραψε, αλλά φαντάζομαι. ΜΠΡΑΒΟ και πάλι μπράβο! Έτσι ακριβώς είναι. Η μόνη λύση σε αυτό το εκβιαστικό γαϊτανάκι είναι να κάτσουν μαζί όλοι, και εννοώ το όλοι, και να τα βρουν μπας και ξυπνήσει η τρόικα. Μπας και ενωμένη η χώρα κάνει κάτι. Εδώ θα φανεί αν ο Τσίπρας διαθέτει ελάχιστη στόφα ηγέτη και βάλει πλάτη χωρίς τα γνωστά του ανώριμα και ανεδαφικά χαζολογήματα.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Strange Attractor 29/11/2014 11:22:10

   Η Κυβέρνηση είναι πεσμένη στο καναβάτσο εξαιτίας των δικών της πολιτικών λαθών. Το κυβερνητικό αφήγημα, το success story εξαφανίσθηκε εν ριπή οφθαλμού. Το να ζητάμε τα ρέστα από την αντιπολίτευση, δεν είναι πολύ;!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 29/11/2014 16:08:31

    Το success story είναι η πραγματικότητα. Άνοδος ΑΕΠ και πτώση (έστω μικρή) της ανεργίας εδώ και 6-7 μήνες ενώ προ 2 ετών ήσουν στον πάτο. Ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Οι αριθμοί σε τέτοια θέματα δε λένε ψέμματα.

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 29/11/2014 08:32:36

  Μας ζητούν κάτι παραπάνω απ΄ότι έχουμε υπογράψει ότι θα κάνουμε; Αν ναι, έχετε δίκιο. Αν όχι ποιό το νόημα της ανάρτησης;

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ Σωκράτης 29/11/2014 10:18:15

   Ε, τι υπογράψαμε?? Εμείς λέμε δεν έχουμε τόσο μεγάλο δημοσιον. κενό για το 2015, αυτοί μας λένε "όχι, έχετε!" Σαν να κοιτάμε κι οι 2 το υπογεγραμμένο συμβόλαιο και αρχίζουμε τον εξής γλαφυρό διάλογο: "τι νούμερο είναι αυτό? το 6", "όχι, 8 είναι" λέει ο άλλος. "Όχι, 6 είναι, δεν τυπώθηκε καλά, μουτζουρωμένο είναι". "Όχι, 8 είναι, να κοίτα!" Αστεία πράματα.. Να μην πω ότι ήταν κενά αυτά τα σημεία του "υπογεγρ/νου συμβολαίου" για μελλοντική συμπλήρωση. Οπότε διαφωνούμε στο ποσό. Λοιπόν, που το κακό? Λευκή επιταγή θα δώσουμε? Δεν κατάλαβα..

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Θόδωρος 17.06.201? 30/11/2014 07:09:44

    Αγαπητέ Θόδωρε Ας προσέχαμε τι (βιαστικά) υπογράφαμε.. Δεν μας φταίνε οι άλλοι αν υπογράφαμε συμβόλαια με 'μουτζούρες" και "κενά" απλά και μόνο για να κερδίσουμε χρόνο ή άλλες σκοπιμότητες. Αν πράγματι υπογράψαμε συμβολαια με "μουτζούρες και κενά" την λευκή επιταγή την έχουμε δώσει ήδη. Τώρα άλλοι μας ζητάνε διαφορετική λευκή επιταγή. Πρώτα να πληρώσουμε (με τη ψήφο μας) και μετά να δούμε τι αγοράσαμε. Σε ολόλευκο συμβόλαιο

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σωκράτης 29/11/2014 20:55:42

   Εννοείται πως ζητούν παραπάνω! Το δημοσιονομικό κενό που το βρίσκουν; Στα ζάρια ή διαβάζουν τον καφέ; Όταν τους έχουμε εκθέσει στα 2 τελευταία χρόνια με τις αποτυχημένες αρνητικές τους προβλέψεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού με τι μούτρα αυτοί που έκαναν τόσα ομολογημένα λάθη (πολλαπλασιαστές κλπ) έρχονται να μας ξαναπούν για ελλείμματα; Είναι τουλάχιστον εχθρική κίνηση. Καμιά σχέση με τεχνοκρατική τακτική. Εδώ μιλάμε για πολιτική σκοπιμότητα. Και αυτό μας εξοργίζει όλους τους ζορισμένους Έλληνες καθώς δεν επιτρέπουν για πρώτη φορά να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά αντιθέτως τολμούν να απαιτούν αύξηση ΦΠΑ σε βασικά είδη. Είναι προκλητικά εχθρικοί και πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά πλεόν. Τα λόγια δεν φθάνουν. Οι 100 δόσεις έχουν κάνει πάταγο στο πόσοι σπεύδουν να ρυθμίσουν χρεή και αυτοί οι ανεκδιήγητοι επιμένουν να καταργηθούν. Αυτοί που με τα μέτρα που εκβιαστικά επέβαλλαν στέγνωσαν από ρευστότητα την οικονομία μας. Και ενώ γυρίζει το πράγμα και ξεκολλάει το ΑΕΠ, πάνε να μας επιστρέψουν στην ύφεση με νέα μέτρα ζημιογόνα.

   • foros1 avatar
    foros1 @ Γεώργιος Τ. 29/11/2014 21:32:40

    πρέπει κάποτε να δούμε την αλήθεια κατάματα. ότι θυσίες και να κάνουμε, το ισχυρό ευρώ "δουλεύει" για τα συμφέροντα των "βορείων". πρέπει ο "νότος" να αποφασίσει να επιβάλει μία νομισματική πολιτική που να ισορροπεί με τις ανάγκες όλων όσων συμμετέχουν στην ευρωζώνη. και η επιβολή αυτή πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά ή αλλιώς καλύτερα να διαλυθεί. αν όμως διαλυθεί, οι ισχυροί βόρειοι θα χάσουν το οικονομικό μαξιλάρι του νότου για τις εξαγωγές τους και θα το πληρώσουν ακριβά και αυτοί. ίσως τότε προκύψει μία πραγματική ευρωζώνη2 που θα συμβαδίζει με την πολιτική ένωση της Ευρώπης, που τώρα είναι πολύ πίσω από την μονόπλευρη νομισματική.

    • Σωκράτης avatar
     Σωκράτης @ foros1 30/11/2014 07:38:34

     Αγαπητοί "Γεώργιος Τ" και " Foros 1" Συμφωνώ μερικώς με τις γενικές διαπιστώσεις και των δύο. Αλλά μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια μιας τελικής διαπραγμάτευσης (παζαριού, αν δεχθούμε ότι το ένα μας πόδι και ορισμένες από τις συνήθειές μας προέρχονται από την ανατολή) όπου όλα παίζονται. Τα επιχειρήματά σας ασφαλώς και πρέπει να υποστηριχθούν και να διεκδηκήσουμε αυτά που προτείνετε. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του παζαριού. Θυμίζω τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για όσα λέγονται και όσα γίνονται. Τα όσα λέγονται και γράφονται μπορεί να είναι τα όπλα και των δύο πλευρών, με όλες τις σκοπιμότητες που πιθανόν να κρύβουν. Όλα παίζονται και κρίνονται τους επόμενους 4-5 μήνες. Δεν μπορούμε να αλάξουμε τακτική τώρα στο τέλος της διαπραγματευσης. Μετά και ανάλογα με το αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά

  • dim avatar
   dim @ Σωκράτης 29/11/2014 22:43:53

   Σε θέματα μεταρρυθμίσεων καλά κάνουν και ζητάνε όσα ζητάνε. Μόνοι μας θα έπρεπε να μη δίνουμε συντάξεις σε κάτω των 62, ή να εξορθολογισουμε το δημόσιο...Αλλά σε δημοσιονομικά θέματα από που και ως που ζητάνε να πάρουμε νέα μέτρα? Γιατί να είναι σωστοί τώρα οι δικοί τους υπολογισμοί (που ως τώρα αποδείχθηκαν πάντα λάθος) και να μην είναι σωστοί οι δικοί μας υπολογισμοί? Στο κάτω κάτω, αν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φανεί ότι υπάρχουν κενά, θα τα καλύψουμε τότε μόνοι μας με έκτακτα μέτρα, αλλά όχι άλλο πια να παίρνουμε μέτρα αντιπαραγωγικά, αντιαναπτυξιακά, αντιλαϊκά, και τελικά να πετυχαίνουμε παραπάνω πλεόνασμα από όσο έπρεπε... Το πλεόνασμα ήταν σωστό ως ιστορική στιγμή αλλαγής μιας άθλιας πορείας δεκαετιών. Το πολύ πλεόνασμα δεν είναι σωστό, είναι αντιαναπτυξιακό... Στερεί χρήματα από την αγορά... Άρα, δε δεχόμαστε τώρα κανένα δημοσιονομικό μέτρο, πάμε μήνα - μήνα, και αν υπάρξει κενό κάποια στιγμή (που δε θα υπάρξει), το καλύπτουμε εκείνη τη στιγμή... Αλλά μάλλον φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο κρυφό από τους δανειστές και το ΔΝΤ να φέρουν τον Τσίπρα στην εξουσία άμεσα. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για να τον κάνουν να κλίσει κι αυτός τα ρήματα: «σκύβω, γονατίζω, παρακαλάω, κλαίω, και μετανοώ» σε όλες τις κλίσεις και σε όλους τους χρόνους που υπάρχουν στη γραμματική... Το να πάει για αυτούς η Ελλάδα μας άλλα 5-6 πίσω χρόνια (αν κλίσει τα ρήματα ο Τσίπρας) ή 40-50 χρόνια πίσω (αν δεν τα κλισει και το παίξει τσαμπουκάς, και άρα επιτόπου κλείσιμο κάνουλας από ΕΚΤ, και άρα δραχμή μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα) δεν σημαίνει τίποτα, μπροστά στην επίδειξη ισχύος και παραδειγματισμού προς άλλους υποψήφιους λαϊκιστές (βλέπε Ισπανία podemos, Ιταλία pepegrilo, και Γαλλία lepen)….

   • karenin avatar
    karenin @ dim 29/11/2014 23:02:54

    Γιατί όπως μετράνε αυτοί, προκυπτει δημοσιονομικό κενο απο απλά μαθηματικά. Το 2013 το ΑΕΠ 182,4, το 2014 178,9 άρα μειώθηκε 3,5δισ. που σημαίνει 1,1δισ. λιγότερα έσοδα. Ισοδύναμα σου λένε ισοδύναμα, γιατί δεν τα είχες ετοιμάσει;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ dim 30/11/2014 11:05:55

    http://berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[swords]=City%20of%20London%20&tx_ttnews[pointer]=7&tx_ttnews[backPid]=219&tx_ttnews[tt_news]=2221&cHash=5d153366bf2257004a49993ff4e0e846

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/11/2014 08:48:27

  Πάλι καλολογικά στοιχεία,περήφανη χώρα,φτωχοποίηση,εξαθλίωση κλπ.Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι ΙΝΔΟΣ.Πηγαίνετε σε ένα Ινδό να του πείτε ότι εξαθλίωση είναι να πάει ο ΦΠΑ από το 6,5 % στο 9,5% και θα πάρετε την απάντηση.

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ ψυχραιμια 29/11/2014 12:18:44

   Πες μας οτι ο Ινδός προέρχεται από καμιά παράγκα στην Βομβάη και καθάριζε υπονόμους για να σπουδάσει!!

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 29/11/2014 14:35:03

   Παράπονο το έχω μια φορά η ανάρτησή σου να είναι εντός θέματος. Επειδή είσαι άσχετος με τα οικονομικά (και εν γένει με τα πάντα) αν του χρόνου λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. έχουμε σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης που θα βρεις πέτρα να κρυφτείς. Όσο για τον Ινδό του ΔΝΤ όταν ήταν ο παπάρας ο Δανός είχε περισσότερη κατανόηση ; γιαυτό σταμάτα να γράφεις ότι ανοησία κατεβάσει η κούτρα σου μπας και σε πάρουν στα σοβαρά.

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ Γιάννης Κιαπέκος 29/11/2014 20:02:51

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν έγραψα ποτέ ότι είμαι "σχετικός" περί τα οικονομικά. Ίσως είμαι και άσχετος στα πάντα.Εσείς προφανώς είστε άριστος γνώστης "ορατών τε αοράτων" ,μπράβο σας! Ακριβώς αυτό έγραψα περί Ινδού ή Δανού ή Κογκολέζου,κανένας από αυτούς δεν θα μας λυπηθεί γιατί αλλιώς δεν θα ήταν σε αυτή την θέση. Ακόμα και άν κάποιοι από αυτούς προέρχονται από "κατώτερη τάξη" είναι απλά γενίτσαροι. Επειδή η "κούτρα" μου δεν κατεβάζει γιά πές μου εσύ που κατέχεις , όλοι αυτοί οι τουρίστες ήρθαν επειδή έχουμε ..χαμηλό ΦΠΑ? Η εξευτελιστικές τιμές στα "πακέτα" έπαιξαν κάποιο ρόλο ή όχι? Πόσο είναι το κατακεφαλήν εισόδημα που έφεραν οι τουρίστες φέτος? Οι εξαγωγές που μειώθηκαν 4,5% στο εννεάμηνο και οι εισαγωγές που αυξήθηκαν, σε προβληματίζουν?

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ παπαδοπουλος ηλίας 29/11/2014 20:11:48

     Κύριε Παπαδόπουλε έγινε λάθος ! ζητώ συγνώμη ,η απάντηση αφορούσε τον "ψυχραιμία" , το οποίο μου φαίνεται ότι είναι προφανές.

     • παπαδοπουλος ηλίας avatar
      παπαδοπουλος ηλίας @ Γιάννης Κιαπέκος 29/11/2014 20:49:37

      οκ! δεν το κατάλαβα επειδή συνέπεσε το σχόλιο για τον Ινδό.

 6. Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη avatar
  Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη 29/11/2014 09:23:12

  Όπως τα γράφετε είναι αγαπητέ αρθρογράφε του Antinews. Oι ''δανειστές'' έχουν στόχο την απόλυτη φτωχοποίηση της χώρας και την μετατροπή της σε προτεκτοράτο. Πριν από όλους, αυτός που οφείλει ν΄αντιδράσει και ν΄αντισταθεί, είναι ο Ελληνικός λαός. Δεν πρέπει άλλο πια να λουφάζει παθητικά μουδιασμένος, κρυπτόμενος από τον εαυτό του και την ευθύνη του. Πολυπληθείς επαναλαμβανόμενες ειρηνικές συγκεντρώσεις που θα απαιτούν τον απεγκλωβισμό από τα νύχια των εκβιαστών και τη σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης στις πιέσεις, ίσως μπορούσαν να βοηθήσουν και να στείλουν το μήνυμα της μη παθητικής μας παράδοσης . Δεν πάει άλλο κι αυτό, θα πρέπει να το φωνάξουμε πολύ δυνατά, ώσπου να γίνει φόβητρο.

 7. Βουστροφηδόν avatar
  Βουστροφηδόν 29/11/2014 09:59:53

  Μεγάλο Εύγε σε όποιον έγραψε το άρθρο. Πρέπει κάπου να υπάρχει και όριο στη ''διαλλακτικότητα'', ώστε να μην καταντάει αναξιοπρεπής υποχωρητικότητα.

 8. Paliogeorge avatar
  Paliogeorge 29/11/2014 10:26:23

  Η συμφωνια που ειχε πετυχει η κυβερνηση για ελαφρυνση του χρεους ηταν η σημαια μας.. Οι εταιροι ομως τελικα αποδειχθηκαν πληρως αναξιοπιστοι με αποτελεσμα στην συνειδηση του Ελληνα πλεον η ιδεα της αλληλεγγυας Ευρωπης να ξεθωριαζει.. Μηπως να τους παμε κοντρα τελικα?

 9. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 29/11/2014 11:17:46

  Η στιγμή που θα πεις ''ως εδώ '' είναι σημαντική και στην ένταση της αλλά και στον χρόνο της.Είναι ένα όπλο,ένα χαρτί που πρέπει να παιχτεί την κατάλληλη στιγμή.Ούτε πρώιμοι επαναστάτες,ούτε ακίνδυνοι διαπραγματευτές. Μάλλον είναι η ώρα για αυτό το χαρτί.Προαπαιτούμενα καλύφθηκαν και στόχοι κατακτήθηκαν.Ως εδώ,το πρόγραμμα για να πετύχει πρέπει να απομείνει και λαός

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μεγάλες στιγμές 29/11/2014 21:01:20

   Έτσι πιστεύω κι εγώ! Μάλλον ήρθε η στιγμή. Ήμασταν συνεπείς, πιάσαμε και ξεπεράσαμε τους στόχους, η σειρά των δανειστών τώρα να φανούν συνεπείς. Δε θέλουν; Ας τους ξεμπροστιάσουμε να αναλάβουν διεθνώς τις ευθύνες τους για την αναστάτωση στις αγορές. Μέχρι τώρα μόνο τα δικά μας spread ανέβαιναν. Αν τα γεράκια αντιληφθούν χάσμα απόψεων εντός της ΕΕ, θα ανέβουν όλα μαζι...

 10. Giorgis avatar
  Giorgis 29/11/2014 11:32:36

  Παιδιά ας μη το παίζουμε μάγκες. Απλά ζητάμε λεφτά με δικούς μας όρους. Αυτό δεν γίνεται. Ο μέσος μισθός της Ελλάδος είναι διπλός από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Γιατί αυτό; Με πιο δικαίωμα νομίζουμε ότι ήμαστε ένα καλύτερο είδος άνθρωπου ιδιέτερα όταν στην πράξη πολλά επαγγέλματα είναι ακόμα κλειστά πχ δικηγόροι που για να κάνεις οτιδήποτε αναπόφευκτο μέρος του κόστους είναι και οι εισφορές στο διεφθαρμένου συλλόγου τους. Αυτά απανταχού στον κόσμο θα κουφένανε. Άμα θέλουμε λοιπόν βγαίνουμε στις αγορές μόνοι μας. Είναι τόσο απλό ... η δεχόμαστε τους όρους τους και είμαστε υπό την προστασία τους η βγαίνουμε μόνοι μας και συναγωνιζόμαστε με τη δραχμή και ίσους όρους για κεφάλαια και παραγωγή

 11. pythagorean avatar
  pythagorean 29/11/2014 11:38:31

  Οι αδίστακτοι κρετίνοι σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο παίζουν με τη φωτιά. Η οικονομία της ΕΕ είναι εύθραυστη, θύμα της ηλίθιας γερμανικής εμμονής στη λιτότητα και της υποταγής στους εκβιασμούς και στα ψυχροπολεμικά κελεύσματα της Ουάσιγκτον. Η αποδολλαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας κινείται ταχύτατα, χάρις στην οικονομική αλλά και στρατιωτική προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας.
  Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα κινδυνεύσει η ΕΕ των ελλειμμάτων και της μηδενικής ανάπτυξης στο ενδεχόμενο να τα σπάσει με την Ελλάδα των πρωτογενών πλεονασμάτων? Δεν θα χ*στούν στον πανικό τους οι γελοίοι ευρωκράτες αν ο κακός αρκούδος Πούτιν δηλώσει πρόθυμος να μας δανείσει 2-3 δις με χαμηλό επιτόκιο για να καλύψουμε (και με το παραπάνω) το περίφημο δημοσιονομικό κενό ?
  Η κυβέρνηση γνωρίζει ποια από τα μέτρα στο τραπέζι είναι λογικά. Μόνο αυτά πρέπει να εμπεριέχονται στην αντιπρότασή της προς τον εκβιασμό της τρόικας. Οι τροικανοί γνωρίζουν ότι το απάνθρωπο οικονομικό σύστημα που στηρίζουν είναι εύθραυστο. Ίσως να λογικευτούν και να μην επιλέξουν τη ρήξη.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ pythagorean 29/11/2014 16:11:13

   Πολύ σωστός αδελφέ. Εύχομαι να εφαρμοστεί πλέον το plan B μιας και το A οι ίδιοι που το σχεδίασαν ΔΕΝ θέλουν να το αφήσουν να τελειώσει επιτυχημένα στο θέμα του τέλους του προγράμματος (γιατί κατά τα λοιπά, ο αρχικός στόχος του ήταν η τιμωρία όλων των Ελλήνων για λάθη και εγκλήματα κάποιων...)

 12. GregA avatar
  GregA 29/11/2014 11:56:29

  Το απόλυτο σφάλμα του Σαμαρά είναι ότι όταν άρχισε να διαμορφώνεται η παρούσα κατάσταση, αντί να ασχολείται με τους 180 και να μας εμφανίζει ότι όλα πάνε καλά και έχουμε ανάπτυξη κλπ, έπρεπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πολίτη να του εκθέσει τη πραγματικότητα και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, με διακύβευμα τις διαπραγματεύσεις και τη διαμόρφωση των συνθηκών της επόμενης, μετά το μνημόνιο μέρας. Δυστυχώς όμως επέλεξε να ακολουθήσει τους βυζαντινισμούς του βενιζέλου. Θεωρώ δεδομένο ότι στις εκλογές αυτές η ΝΔ θα είχε κρατήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της και θα είχε επιλεγεί ο Σαμαράς για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, έστω και χωρίς αυτοδυναμία. Μια φρέσκια κυβέρνηση από τον Οκτώβριο, απαλλαγμένη από το βρόγχο του πασοκ, θα είχε άλλη διαπραγματευτική ισχύ τόσο με τους "φίλους μας", όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Τώρα με σπαταλημένο το κεφάλαιο του Σαμαρά σαν διαπραγματευτή, με το πασοκ να αγωνιά για τη πολιτική του επιβίωση και τον πολίτη σε απόγνωση, ποιά προοπτική υπάρχει για τη χώρα, αλλά και δευτερευόντως για τη παράταξη; Μάλλον καμμία. Οι εκλογές του Οκτωβρίου, ήταν μια κάποια λύση, τώρα συρόμαστε σε αυτές κακήν κακώς και παραδίδουμε την εξουσία με μηδενικές ελπίδες να μπορέσουμε να παίξουμε κάποιο ρόλο την επόμενη μέρα.

 13. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 29/11/2014 12:18:41

  Το δούλεμα πάει καλά κρατεί! Το Πολιτικό Σύστημα που κατέστρεψε τη χώρα επι 30 χρόνια , μας έβαλε στο Μνημόνιο, και ανέλαβε...να μας σώσει! Παράλληλα ,ανέλαβε και την...Κάθαρση - ο δολοφόνος υποσχέθηκε να συλλάβει τον εαυτό του! Στη συνέχεια το ίδιο Πολιτικό Σύστημα μας έβαλε στο Μνημόνιο 2 ,3 , και πάει λέγοντας. Στην πραγματικότητα βέβαια, εκμεταλλευόμενο την παθητικότητα του νεοέλληνα ραγιά, το Σύστημα πάλευε απλώς να σώσει το πελατειακό Κράτος πάνω στο οποίο βασίζει την δύναμή του - με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα και η μικρή δυνατότητα που υπήρχε να σωθεί η χώρα. Σήμερα , εν' οψει εκλογών ,το Σύστημα ανακαλύπτει ξαφνικά πως οι Δανειστές μας έχουν γαμψά νύχια ,και πως η Τρόικα συνωμοτεί εναντίον του Ελληνισμού! Και θα πάμε πάλι σε Εκλογές για να νομιμοποιήσουμε ξανά το ίδιο Σύστημα , έστω και μεταμφιεσμένο αυτή τη φορά (πάλι!) σε Αριστερά , σε Ποτάμια ή σε λίμνες...

 14. panas avatar
  panas 29/11/2014 12:21:49

  Συμφωνώ με την γενική γραμμή του άρθρου. Δεν συμφωνώ με το εξης: "Δεν μπορεί να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις, επειδή θα έρθει κύμα φυγής." Δηλαδή πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το φαύλο σύστημα επειδή δεν γίνεται αλλιώς; Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αν θέλει το κύμα φυγής ασύμφορο. Και εν τέλει: Στις υπάρχουσες οικονομκές συνθήκες είναι αδιανόητο να υπάρχει στη χώρα σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ!! Ούτε σε ένστολο, ούτε σε βουλευτή ή υπουργό! Αυτό θα το καταλάβουμε κάποτε; 25% μείωση του εισοδήματος είπατε, ενώ οι άλλες χώρες του νότου είχαν μείωση 2 με 3%. Μας ξέσκισαν... Ή θα το πάμε μέχρι τέλους, μιας και υποτίθεται ήταν μονόδρομος, με μεγάλες θυσίες και από τους ηλικιωμένους ή θα συγκρουστούμε. Έτσι όπως πάει δεν μπορεί ο ενεργός εκπαιδευτικός με 600 ευρώ να συντηρεί σύνταξη συνταξιούχου βολεμένου εκπαιδευτικού με 1400 ευρώ. Ο δρόμος που ακολουθήσαμε φαίνεται πως ήταν αδιέξοδος. Ας το παραδεχτούν μερικοί, να παραιτηθούν και να αφήσουν νέο κόσμο να ξαναστήσει την πατρίδα.

 15. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 29/11/2014 12:24:15

  Όταν έχεις αποφασίσει να ζείς σαν σκουλίκι, μην φωνάζεις όταν σε πατάνε! Βλέποντας τον τίτλο νόμισα ότι επιτέλους ξυπνήσατε. Διαβάζοντας όμως το άρθρο κατάλαβα ότι αύριο θα γράψετε για το "πόσο αναγκαία και σωτήρια είναι τα νέα μέτρα".

  • karenin avatar
   karenin @ παπαδοπουλος ηλίας 29/11/2014 12:44:22

   Ας τους ενημερώσει επιτέλους σωσστά κάποιος, πως οι μέταρυθμίσεις πέτυχαν και η προσαρμογή επιτευχθει. Οι Ελληνες καπνίζουν πια χύμα καπνό, παίρνουν καφε σε πλαστικό στο δρόμο με ένα ευρώ, επιμένουν ελληνικά με τσίπουρα και επιτραπέζια παλιόκρασα, τα δε χρυσά και τιμαλφή συντεταγμμένα τα παραδίδουν στα ενεχυροδανειστήρια. Τι άλλο θέλουν;

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ karenin 29/11/2014 13:19:25

    Ακόμα μερικοί δεν έχουμε πουλήσει τα σπίτια μας και τα χωράφια μας για ένα κομμάτι ψωμί! Θέλουμε λίγο ΕΝΦΙΑ ακόμα, για να μας τελειώσουν τελείως! Επίσης κάποιοι θρασύτατοι του Ιδιωτικού Τομέα , θέλουν σύνταξη πρίν τα 87!

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ karenin 29/11/2014 17:11:26

    Τι άλλο θέλουν; Θέλουνε να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες στην απόλυτη κατοχή τους, ΟΛΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ. Π.χ , το αεροδρόμιο της Μυκόνου, πουλήθηκε ήδη στο Γερμανικό Δημόσιο! Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ήταν ...ικανό (;) άραγε να διαχειριστεί προς όφελος της οικονομίας μας ένα χρυσορυχείο σαν αυτό κι έτσι το εκχώρησε, προς....αξιοποίηση!! Τόσο απλό, τόσο διάφανο. Θα ξυπνήσουμε λίαν συντόμως και θα’ μαστε τρισάθλιοι δούλοι ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ, ενώ η χώρα μας θα κείτεται ....μεταρρυθμισμένη, ...αξιοποιημένη κι εκχωρημένη πλήρως στις εταίρες - εκβιαστές - τοκογλύφους. Φροντίζουν να είναι ο νους μας σκοτισμένος από τις καθημερινές απανωτές απειλές της επιβίωσης, ενώ αυτοί ''δουλεύουν'', ''συμφωνούν'' και μας ληστεύουν. Προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε να σταματήσουμε την πλήρη εκπόρνευση - διάλυση που συστηματικά επιχειρείται. Όποιος ακόμα και σήμερα προσποιείται οτι τάχα δεν ...βλέπει και υποκρίνεται πως δεν ...καταλαβαίνει καταπίνοντας πρόθυμα τα φούμαρα των ''ανακάμψεων'', των ''αναπτύξεων'' και της τάχα ''στροφής του καραβιού'' , δεν είναι μόνο ύποπτος. Ένοχος είναι και συνεργός, που παριστάνει τον αφελή εξωγήϊνο.... Ε.Τ , δεν είσαι πλέον μόνο άχρηστος, είσαι και τραγικά επιζήμιος. GO HOME ΜΥ DARLING!!

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Άλυτη Εξίσωση 29/11/2014 20:06:54

     Ελπίζω να μην θες, πραγματικά, απάντηση στο αν "το Ελληνικό Δημόσιο ήταν ικανό κ.λ.π"... Σκέψου μόνον ότι η ΛΑΡΚΟ εξάγει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ μέταλλο από ΔΩΡΕΑΝ ορυχεία, στέλνοντας τα απόβλητά της ΔΩΡΕΑΝ στον πάτο του Ευβοϊκού (ούτε καν παραπέρα...), έχει την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη και 3η ή 4η στον κόσμο και είναι ελλειμματική!...

     • kapar13 avatar
      kapar13 @ ΠΗΛΕΑΣ 29/11/2014 20:34:16

      Α, γειά σου! Και ποια ακριβώς "μεταρρύθμιση" έγινε λοιπόν στην ΛΑΡΚΟ για να ορθοποδήσει και να συνεισφέρει την κερδοφόρια που μπορεί; Αλλάξαμε αφισοκολλητάδες και καρακαηδόνες στη διοίκηση, αυτό έγινε. Και ψάχνουμε την ανάπτυξη στα ταξί και στα μπουγατσατζίδικα. Άμα τη βρείτε πέστε μου κι εμένα...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΠΗΛΕΑΣ 29/11/2014 21:45:04

      Κατά τη δική μου γνώμη, το Ελληνικό Δημόσιο ΕΙΝΑΙ το μόνο που δικαιούται και υποχρεούται να διαχειριστεί με επιτυχία τη δημόσια περιουσία, μόλις η κεντρική Διοίκηση βεβαίως αποφασίσει να θεσπίσει και να εφαρμόσει αυστηρά Δρακόντιους νόμους που θα διέπουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και θα πατάσσουν με αυστηρότητα και την παραμικρή εκτροπή των Δημόσιων Λειτουργών. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και κυρίως των πλέον προσοδοφόρων τομέων της, αποδεικνύει την από πλευράς μας αποδοχή του ρόλου του Προτεκτοράτου για την Ελλάδα. Αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους ούτε γίνεται να το παρατηρούμε απαθείς.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Άλυτη Εξίσωση 29/11/2014 23:12:27

      Αλλά, επειδή ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και οι ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ του καθημερινά αποδεικνύουν ότι ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ και σε Δρακόντιους και σε επιτυχή (ήγουν, βάσει των κανόνων της οικονομίας) διαχείριση του Δημοσίου, κι εσύ κι εγώ θα μείνουμε να αγναντεύουμε την παρακμή να ακμάζει! Οπότε, άσε τους Γερμανούς να διοικούν και δες πως θα τους πάρεις κανένα φόρο, όσο το α/δ έχει Ελληνική Σημαία. Τουλάχιστον να μην "μπαίνεις μέσα"....

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΠΗΛΕΑΣ 30/11/2014 09:22:33

      ''Οπότε, άσε τους Γερμανούς να διοικούν και δες πως θα τους πάρεις κανένα φόρο...'' Όχι βέβαια.... Σιγά μην παραδώσουμε τη χώρα στους εκβιαστές Γερμανομιζαδόρους. Αυτή είναι νοοτροπία τελειωμένου, παραιτημένου Ραγιά. Μπορούμε ν΄αλλάξουμε άμεσα και να ορθώσουμε αξεπέραστους φραγμούς στις άπληστες ορέξεις των εταιρονταβατζήδων, που μας ''πιέζουν'' για συμφέρουσες σ΄εκείνους ''αποκρατικοποιήσεις'' - χαριστικές εκχωρήσεις. Το νοσηρό ...''Πολιτικό σύστημα'' δεν είναι παντοδύναμος δικτάτορας. Είναι αδηφάγος σμέρνα που οφείλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, να της κόψουμε το κεφάλι.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Άλυτη Εξίσωση 30/11/2014 20:51:32

      Ναι, είναι ΤΟΣΟ απλό...

     • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
      Να΄χαμε να λέγαμε @ ΠΗΛΕΑΣ 02/12/2014 14:54:45

      Η σωτηρία, δεν περνά συνήθως από εύκολους δρόμους. Είναι ανηφόρα! Αντίθετα με την καταστροφή, που είναι κατηφορική, γλιστερή και σε ''ρουφάει'' χωρίς καμιά προσπάθεια.

 16. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 29/11/2014 12:45:45

  Aυτό που ορθά περιγράφετε δεν είναι βέβαια μια δύσκολη εταιρική σχέση αλλά μια εχθρική εισβολή και κατοχή.Συνεπώς η μετατόπιση του πεδίου αντιπαράθεσης από την οικονομία στην γεωπολιτική όπου σήμερα οι συνθήκες μας ευνοούν αφάνταστα θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή μας.Τα (πολύ) δύσκολα αναδεικνύουν τους Ηγέτες και τα καλά λογιστικά τους καλούς υπαλλήλους.

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΜΑΡΤΙΟΣ 29/11/2014 14:50:06

   ...και σε μία εισβολή, δεν μπορείς να θεωρείς τον εχθρό σου, εταίρο! και φυσικά πράττεις ανάλογα...

 17. Μάρξανδρος avatar
  Μάρξανδρος 29/11/2014 15:34:21

  Προφανώς οι σύμβουλοι του Σαμαρά αποφάσισαν ότι θα τον πάνε στις εκλογές της Άνοιξης με κεντρικό μήνυμα "ως εδώ, όχι άλλα μέτρα". Πρόκειται για μια επικοινωνιακή προσέγγιση δυο αξόνων: 1. καλώς πήραμε τα προηγούμενα μέτρα (μνημόνιο), 2. δεν θέλουμε άλλα μέτρα (αντιμνημόνιο). Καλώς ή κακώς θα χάσει πανηγυρικά.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μάρξανδρος 29/11/2014 16:29:46

   Οι ερμηνείες σου δείχνουν την κομματική σου ταυτότητα... προφανώς!

   • Μάρξανδρος avatar
    Μάρξανδρος @ Γεώργιος Τ. 29/11/2014 20:17:23

    έχεις δίκαιο, όπως πάντα.

 18. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 29/11/2014 15:34:50

  @ foros1 δεν ήθελα να το ''χονδρύνω'',αλλά μια νύξη για κάποια...διευκόλυνση εκεί στην Λήμνο(απέναντι από τα Στενά) δεν θα μας χάλαγε καθόλου.Ναι αυτό θα ήταν πολιτική διαπραγμάτευση με πειστικά επιχειρήματα και όχι ότι έρχεται...ο Τσίπρας.

 19. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 29/11/2014 16:25:57

  ΣΗΜΕΡΑ , αυτό που πάει να κάνει η Τρόικα και όσοι βρίσκονται πίσω της είναι 3πλά εγκληματικό για τους εξής λόγους: 1) Ο λαός ΔΕΝ αντέχει τίποτα επιπλέον παρά άμεση φοροελάφρυνση 2) Η άνοδος του ΑΕΠ που κανονικά θα έπρεπε να κάνει τα spreads να κατρακυλάνε ακυρώνεται ως αξία και νόημα και εμποδίζονται νέοι επενδυτές να έρθουν λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκαλείται σκόπιμα από την τρόικα με την αδιάλλακτη στάση των Ελλήνων δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν στην επάνοδο σε ταχύτατα θετική τροχιά. 3) Ενώ ο Σαμαράς ήταν ο μόνος που τήρησε αρκετές υποσχέσεις μας και ταυτόχρονα έφερε ένα χρόνο νωρίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ ταυτόχρονα άρχισε μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων οικονομικά, η τρόικα με αυτά που κάνει τώρα τον παραδίδει στο πολιτικό αδιέξοδο ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα μας ελαφρώσουν το φορτίο του χρέους. Τώρα το καθυστερούν και ζημιώνουν την πατρίδα μας. Αν η ετήσια αποπληρωμή του χρέους με τον Α ή Β τρόπο μειωνόταν και έπεφτε η επιβάρυνση του επόμενου προϋπολογισμού για τόκους, το δημοσιονομικό κενό δεν θα υπήρχε καθόλου. Αυτοί το προκαλούν με την μη εφαρμογή των υποσχεμένων εδώ και 2 χρόνια.
  Συμπέρασμα: Η στάση τους είναι άκρως εχθρική στην Πατρίδα μας και παίζουν το παιχνίδι των ΗΠΑ που εξόφθαλμα στηρίζουν Τσίπρα (Αγγελοπούλου-ίδρυμα Κλίντον, ίδρυμα Λέβι, κλπ) που το μόνο που τον νοιάζει είναι να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς κανένα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό πλάνο για την επόμενη μέρα.
  Πρόταση προς τον Πρωθυπουργό: Βρες τρόπο να δανειστείς από όποια χώρα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα όσα χρειαστούμε του χρόνου με μακροχρόνιο ομόλογο χωρίς να χρειαστείς τις αγορές, διώξε τώρα το ΔΝΤ, πράξε μόνο μεταρρυθμίσεις, ελάφρωσε τους φόρους και με την άνοδο του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας, πήγαινε για εκλογή ΠτΔ. Αν δεν μαζέψεις 180 βουλευτές, πάμε σε εκλογές. Αν πράξεις τα προηγούμενα απλά θα ξαναέχεις την κυβέρνηση να συνεχίσεις την υλοποίση όσων πρέπει για να ξεχάσουν οι Έλληνες για πάντα την οδυνηρή εμπειρία των 5 τελευταίων ετών και με νέο σύνταγμα θα έχεις θέσει τις βάσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια.
  Μόνο μην κάνεις άλλο πίσω. Θα είσαι χαμένος κι εσύ και οι Έλληνες λόγω απόγνωσης και θυμού. Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία την αδικία. Ή αποκαθιστάς τη δικαιοσύνη με άμεσα μέτρα, ή θα είσαι άδικος κι εσύ ως αποτέλεσμα και πάνε στράφι όσα προσπάθησες. Και θυμήσου, τα προσπάθησες για το λαό. Αφού οι δανειστές μας πρόδωσαν ενώ πετύχαμε τους στόχους νωρίτερα και δεν εφαρμόζουν την υπόσχεσή τους για το χρέος, παράτα τους και πάρε πάνω σου την Ελλάδα...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Γεώργιος Τ. 29/11/2014 23:16:44

   σημασία της αναδίπλωσης των Ρώσων, ακόμα και προ της απωλείας των δικών τους χρημάτων, στην Κύπρο. Η Γιάλτα καλά κρατεί. Μόνο ο Σόρος θα σε δανείσει και με δικό του μνημόνιο.

 20. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 29/11/2014 17:26:48

  Δε γίνεται να φέρει η κυβέρνηση όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει η τρόϊκα στη Βουλή πρός ψήφιση,χωρίς τον κίνδυνο να καταρρεύσει; Και εάν και εφόσον δε ψηφιστούν,να τους πούν,ορίστε κύριοι,εμείς προσπαθήσαμε,δεν περνάνε...

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ Κυθήριος 29/11/2014 20:12:50

   Πιστεύεις σοβαρά ότι δεν θα τα ψηφίσουν?

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ παπαδοπουλος ηλίας 29/11/2014 20:17:09

    Δε θα υπάρξουν λές δυό-τρείς ''απώλειες'';

    • παπαδοπουλος ηλίας avatar
     παπαδοπουλος ηλίας @ Κυθήριος 29/11/2014 20:25:25

     Η μέχρι τώρα πορεία λέει,"οχι".Δυστυχώς κανένας δεν έχει την δύναμη να αντισταθεί. Όπως λέμε στο χωριό μου, "είμαι όλοι μουνουχισμένοι". Μόνο αν είναι "στημένο" το σκηνικό θα δούμε "Ιφιγένειες"!!

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/11/2014 17:49:46

  Μετά την ανεδαφική εξαγγελία για έξοδο από τους περιορισμούς που επιβάλλει το «Μνημόνιο» η προσγείωση ήλθε άσχημα, τόσο πολιτικά όσο και στην κεφαλαιαγορά. Η Ελλάδα θα χρειασθεί και στο άμεσο μέλλον«προληπτική χρηματοδοτική στήριξη» από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, γεγονός που συνεπάγεται νέες αναγκαστικές υποχρεώσεις. Η μελλοντική «έξοδος στις αγορές» για αναχρηματοδότηση, θα είναι εφικτή στο μέλλον μόνον με την συνεγγύηση των εταίρων μας της Ευρωζώνης.
  ... Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει σ΄ ένα σημείο όπου τα σφάλματα του παλαιού συστήματος έχουν συσσωρευτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε απλά δεν είναι πια δυνατό να αναπαραχθούν και συνεχισθούν. Πότε αν όχι τώρα είναι η ώρα για την αντιπολίτευση να θέσει υπό αμφισβήτηση όλη αυτή την κατάσταση; Και μάλιστα, όχι με το να υποσχεθεί «αριστερά» επιτεύγματα (για τα οποία πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια υλική βάση), αλλά με μια επίθεση στον πυρήνα του παλαιού μοντέλου, δηλαδή με επίθεση στις πελατειακές σχέσεις... ... Για ένα κόμμα που διατυπώνει την αξίωση όχι μόνο να αντικαταστήσει την παλιά κυβέρνηση, αλλά και να αλλάξει το παλιό σύστημα, υπάρχει μόνον μία διέξοδος από αυτό το δίλημμα: Πρέπει να αναπτύξει ένα δικό του πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις ευρείας έκτασης και να επιδιώξει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ, ώστε να εφαρμοσθούν όσο περισσότερα γίνεται από αυτό το πρόγραμμα ανανέωσης. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφευχθούν πολλές από τις «μεταρρυθμίσεις» που δεν συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης ή έχουν απαράδεκτες κοινωνικές συνέπειες. Όμως η θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι τόσο καλύτερη, όσο πιο καθαρά αποδείξει η Ελλάδα τη βούλησή της να προχωρήσει με τη δική της θέληση στις δικές της, αναγκαίες αλλά καθυστερούμενες μεταρρυθμίσεις... Ο δημοσιογράφος της Monde Diplomatique Niels Kadritzke, καλός γνώστης της Ελληνικής πολιτικής, αναφέρεται στα πολιτικά και διαπραγματευτικά λάθη της κυβέρνησής μας, στην εμμονή των δύο «συστημικών» κομμάτων στο πελατειακό σύστημα και στην άρνησή τους για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτόκαι η ανικανότητα της γραφειοκρατικού διοικητικού μηχανισμού, μοιάζουν πια ανυπέρβλητα εμπόδια για την ανάκαμψη υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες: «χωρίς μεταρρυθμίσεις η έξοδος απο την κρίση είναι αδύνατη», λέει ο Καντρίτσκε. Με αυτό το αδιέξοδο (και την εκκρεμότητα της εκλογής Προέδου), οι πρόωρες εκλογές φαίνονται τώρα πιθανές. Το ουσιαστικό ζήτημα κατά τον Καντρίτσκε είναι το προγραμματικό: Πως θα μπορούσε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει εκεί όπου απέτυχε η σημερινή, δηλαδή στη μεταρρύθμιση και ανανέωση ενός συστήματος που είναι φανερά δυσλειτουργικό και ακραία άδικο απο κοινωνική άποψη; Μυρίζει εκλογές: Οι δυνατότητες και το κύριο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ - του Νιλς Καντρίτσκε

 22. perastikos avatar
  perastikos 29/11/2014 18:18:48

  Αν και συμφωνώ στα περισσότερα δεν καταλαβαίνω γιατι τόσο ζόρι να τα ελάχιστα είδη που έχουν μείνει στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% μεταφερθούν στο 10 ή και στο 13%. Δεν καταλαβαίνω γιατι οι εφημερίδες και τα περιοδικά να είναι στο 6,5% ενώ όλα τα προϊόντα από χαρτί είναι στο 23%. Ακόμα και το κωλόχαρτο ή οι χαρτοπετσέτες είναι στο 23%. Τόσα χρόνια οι εκδότες είχανε προνομιακή μεταχείριση και ασυλία ακόμα και στο ΦΠΑ. Φτάνει πια. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες να μην πάνε κι αυτές στο 10 ή 13% και θα πρέπει να μείνουν στο 6,5%. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δουλεύοντας 6-7 μήνες τον χρόνο βγάζουν αρκετά έως υπεραρκετά όταν άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις δουλεύοντας όλο τον χρόνο πρωι μεσημερι βραδυ όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδη αλλά κλείνουν η μία μετά την άλλη! Ακόμα και για τα φαρμακευτικά θα μπορούσα να πω να σταματήσει η δήθεν κλάψα και η αγανάκτηση. Το ξέρετε οτι το ηλεκτρικό και το νερό υπάγονται στο 23%? Μήπως αυτά δεν είναι προϊόντα με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο? Γιατί αυτά στο 23% που τα πληρώνει το σύνολο του λαού καθημερινά και τα φάρμακα να είναι στο 6,5%? Και γιατί σόνι και καλά θα αυξηθούν οι τιμές αν γίνει η μετάταξη στο 10 ή 13%? Πάλι τα μπόσικα θα κρατάμε στις φαρμακοβιομηχανίες που θυσαυρίζουν? Λίγο περίσκεψη χρειάζεται και λιγότερο promotion και αρνητική προπαγάνδα. Τα ακούς κύριε Μίχαλε και λοιποί που βγήκατε να προασπίσετε αυτούς που τα παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο?

  • GregA avatar
   GregA @ perastikos 29/11/2014 20:41:56

   Εαν είχες δουλέψει έστω και μια ώρα σε ένα παραγωγικό τομέα της οικονομίας σαν επιχειρηματίας δεν θα έγραφες αυτές τις μπούρδες.

   • perastikos avatar
    perastikos @ GregA 30/11/2014 11:43:09

    Αν αναφέρεσαι σε μένα σε πληροφορω εχω 30 χρονια στον ΟΑΕΕ και 9 χρόνια στο ΙΚΑ συγχρόνως. Υπήρξα για 15 χρόνια Δ/νων Σύμβουλος ενεργοβόρου βιομηχανικής εταιρείας και ξέρω πολύ περισσότερα απ' ότι εσυ μπορείς να καταλάβεις. Γι' αυτό δικαιολογείσαι να λες ότι οσα σχολίασα είναι μπουρδες.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ perastikos 29/11/2014 21:08:20

   «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες να μην πάνε κι αυτές στο 10 ή 13% και θα πρέπει να μείνουν στο 6,5%.» Στο 23% πρέπει να πάνε. Είναι τα μόνα χρήματα που θα μείνουν στην χώρα απο τους τουρίστες. Και είναι πολλά. Πάρα πολλά. Το δυστύχημα είναι ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να τα αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο, λόγω του συστήματος κρατήσεων, όπου όλα φαίνονται. Καί εδώ είναι το πρόβλημα. Πολλά δισ., μεγάλα συμφέροντα. Το κακό είναι ότι και οι «μικροί» ξενοδόχοι πρέπει να δώσουν περισσότερο ΦΠΑ. 16,50% παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς οι διαμονές πού δηλώνουν είναι οι ελάχιστες δυνατόν. Να δώσουν 16,50% στο δημόσιο ταμείο παραπάνω; Πολλά τα χρήματα. Προτιμούν να τα χρεώσουν και να τα βάλουν όλα στην τσέπη τους. Πολλοί ψήφοι. Έτσι έγινε και με τον ΦΠΑ της εστίασης. Το ελάχιστο και τώρα δηλώνουν και δίνουν 10% λιγότερα για ΦΠΑ. Πολλοί ψήφοι. Άσε που τρώνε και οι τουρίστες.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ιαπετός 30/11/2014 04:57:26

    ΦΠΑ της εστίασης. Τερατώδης κοροιδία του κόσμου... Οι κυβερνητικοί "τάισαν" ένα target group καταστηματαρχών που θεωρούσαν σημαντικό. Μήπως περίμεναν κιόλας να μην είναι "αγνώμονες" οι ταβερνιάρηδες του καλοκαιριού και τα χιλιάδες καφέ μπάρ που ανοίγουν και ξανακλείνουν μέσα σε 2 -3 μήνες; Το ίδιο ισχύει για τα μικρα τουριστικά καταλύματα... "Λουκιανός": "μαύρο γιαούρτι, μαύρο τζατζίκι, μαύρος μπακαλιάρος...."

   • perastikos avatar
    perastikos @ Ιαπετός 30/11/2014 11:47:46

    Μίλησα για 13% στις ξενοδοχειακές και εκδοτικές επιχειρήσεις και οχι για 23%. Ακόμα και τα φαρμακευτικά θα μπορούσαν να πάνε στο 13% χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στις τιμές.

 23. toxo avatar
  toxo 29/11/2014 19:18:26

  Εάν ακυρώνονται τα 19999 ένσημα,νομίζω ότι είναι προσκλητήριο στους εργαζομένους,να δουλέψουν "μαύρα".Εάν γίνει το σύστημα ανταποδοτικό,δηλαδή τόσα ένσημα,τόση σύνταξη ,τότε το σύστημα θα γίνει ποιό λογικό.

 24. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 19:23:43

  σας μεταφέρω μια γλαφυρή αποτύπωση του διακυβεύματος από έναν φίλο σε ένα έτερο φόρουμ συζητήσεων: Η γνώμη μου είναι ότι θα την εμπιστευόντουσαν [οι αγορές την Ελλάδα, είτε το 2010 για την αναχρηματοδότηση των δανείων τηςμ είτε τώρα που βγάζει πλεονάσματα] εάν το πλεόνασμα προέκυπτε από φορολόγηση των πιο πλούσιων πολιτών και όσων συστηματικά φοροδιαφεύγουν (και είναι ολόκληροι κλάδοι) . Η νεοφιλελεύθερη άποψη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στους πλούσιους γιατί αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη. Ενδεχομένως η άποψη αυτή να ευσταθεί για χώρες όπου το ύψος της φορολογίας επηρεάζει καθοριστικά τις παραγωγικές επενδύσεις. Στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Οι πλουσιότεροι Έλληνες έχουν διαχρονικά πολύ περισσότερες δυνατότητες να αυξήσουν τον πλούτο τους τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε ό,τιδήποτε άλλο εκτός από την παραγωγή. Μια χώρα λοιπόν που μειώνει σε μόνιμη βάση το διαθέσιμο εισόδημα από τους πολλούς δεν μπορεί να περιμένει άνοδο της κατανάλωσης και αναθέρμανση της οικονομίας. Μια χώρα, με την κοινωνική και πολιτισμική δομής της Ελλάδας, που πένεται εσωτερικά δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση εξαγωγικός γίγαντας. Ο εξαγωγικός της προσανατολισμός θα είναι επακόλουθο της εσωτερικής της ανάπτυξης και όχι το αντίστροφο. Νομίζω ότι αυτό που παρουσιάζεται από τους ιθύνοντες ως "ιταμός εκβιασμός" της τρόικας, πχ αυξήστε τον ΦΠΑ στα φάρμακα, είναι ένας πολύ σαφής εκβιασμός προς μια άλλη κατεύθυνση: Μάγκες μου, επειδή όπου νάναι σας αφήνουμε χωρίς σοβαρή επιτήρηση, είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξτε το φορολογικό σας σύστημα και να επιβαρύνετε περισσότερο τους πλούσιους. Όχι γιατί μας έπιασαν οι σοσιαλιστικές ευαισθησίες, αλλά ως στοιχειώδης πρόνοια για τη διατήρηση του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Μια χώρα όπου θα ισοσκελίζει μόνιμα τον προϋπολογισμό της εις βάρος των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων για να ευνοεί μια τάξη που έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγική ανασύνταξη δεν έχει καμία απολύτως προοπτική ανάπτυξης, επομένως και εμείς δεν έχουμε ελπίδα να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Ή ανεβάστε το ΦΠΑ των φαρμάκων για να δούμε πώς θα εμφανισθείτε αύριο-μεθαύριο στις εκλογές ή κάντε αυτό που αποφύγατε να κάνετε τα χρόνια του μνημονίου. Καμμένοι είστε ούτως ή άλλως. [για τις αγορές:] Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαχειριστών κεφαλαίων, αυτοί που κάνουν μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις και αυτοί που παίζουν μέρα με τη μέρα αναζητώντας τις ευκαιρίες. Οι δεύτεροι μπορούν να τζογάρουν με την ίδια άνεση τα ομόλογα της Βόρειας Κορέας (που λέει ο λόγος) μέχρι το παράγωγο που εξαρτά τις αποδόσεις του από πόσα εκατομμύρια θα πεθάνουν από έμπολα μέσα στο 2015. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον, με τόσα σκαμπανεβάσματα όπου τα sucess story διαδέχονται τους Τιτανικούς σε χρόνο dt: η απόλυτη χαρά αυτών των funds. Μεσο-μακροπόθεσμες τοποθετήσεις είχαμε στα χρόνια προ της κρίσης, αυτά πιστεύω ότι δεν θα τα δούμε τόσο εύκολα σε ορίζοντα πενταετίας. Αλλά εάν αυτά δεν εμφανισθούν καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει και να στηρίξει οικονομική πολιτική με ευρύ ορίζοντα. Έως τότε θα είμαστε υπό πολιτική στήριξη (και απόλυτη εξάρτηση), μεταμφιεσμένη υπό οικονομικό μανδύα. Η τρόικα υπάλληλοι είναι, εντολές εκτελούν. Δεν απαιτείται να είναι ιδιαίτερης ευφυίας, αντοχή χρειάζονται για να βγάζουν 17ωρες συνεδρίες, όπως η τελευταία στο Παρίσι. (Το ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν στελέχη εμπιστοσύνης για να αντέξουν χωρίς στήριξη το 17ωρο και χρειάζεται η παρουσία υπουργών, εξηγεί πολλά για το δομικό ελληνικό πρόβλημα). Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εμφανίσει ένα πλεόνασμα χωρίς να βάλει χέρι στην καλή της πελατεία. Οι πολίτες ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ η καλή πελατεία ψηφίζει κάθε μέρα, και έχει πάμπολλους τρόπους να δείξει το χρώμα της ψήφου της. Οι εντολείς της τρόικας δεν πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα κατάφερνε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Όπως ο Ευρυσθέας έβαζε άθλους στον Ηρακλή πιστεύοντας ότι αυτός δεν θα τα καταφέρει, η τρόικα θα ανεβάζει συνεχώς τον πήχυ των απαιτήσεων, ώστε να μην βγαίνει με τίποτε ο λογαριασμός χωρίς να σπάσουν αυγά. Η συνήθης εκτίμηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα ως μια νέα Βουλγαρία. Η δική μου άποψη είναι ότι η Δυτική Ευρώπη βολεύεται μια χαρά με τις Βουλγαρίες, δεν χρειάζεται περισσότερες, αυτό που χρειάζεται στον γεωπολιτικό μας χώρο είναι ένα κράτος με ευρωπαϊκότερα χαρακτηριστικά από ό,τι τα όμορά του. Αυτή είναι η σταθερή επιδίωξη της Δύσης από το 1821. Ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής, που το είχαν πιάσει το νόημα, είχαν πορευτεί καταλλήλως, καθένας με τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του. Εάν οι σημερινοί διαβάζουν λάθος τα στοιχεία, δεν φταίνε τα στοιχεία, αλλά η αντιληπτική τους ικανότητα. Το μνημόνιο ήταν μια επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμπεριέχει επιμέρους αντιφατικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν επιμέρους συμφέροντα) και προς το παρόν δεν βγαίνει.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 19:43:32

   Σωστός είναι, Βασιλική. Και ρεαλιστικό και με αίσθημα δικαίου το σχόλιο. Δηλαδή αυτά τα 2 που είναι ανεπαρκεία. Η βάρκα γέρνει άσχημα (ανισότητα και πελατεία) και άν τουμπάρει, από αυτό θα τουμπάρει. Το κρίμα στο λαιμό τους. Επίσης: Τα πρόσωπα εκ μέρους της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις της τροικας είναι άσχετοι γραφειοκράτες χαμηλής ευφυίας υπάλληλοι, με πολιτικό αισθητήριο μηδέν και απολύτως ηθικά απερίσκεπτα άτομα, όπως όλοι οι "ειδήμονες χωρίς πνεύμα". Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν ο Δανός είχε αναλάβει εκ μέρους του ΔΝΤ λίγο πριν το 1990 μαζί με τον ακόμη τότε αρχιτραπεζίτη Μιλόσεβιτς να ανοικοδομήσουν το τραπεζικό σύστημα και τα δημοσιονομικά της τότε Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: μπάχαλο, διάλυση και πόλεμος.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 19:47:20

   Όχι πως οι "δικοί μας" διαπραγματευτές είναι καλύτεροι, κάθε άλλο. Παρ' όλο που ο ίδιος ο Χαρδούβελης είναι ικανός μάνατζερ στα τραπεζικά. Από πολιτική ικανότητα, δεν βλέπω. Μάλλον τον βάλανε στο σακκί ο Τζέρρυ, ο Αργύρης και η λοιπή παρέα..

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Uncle Stgm 29/11/2014 21:04:48

    ναι, και σε μένα πλέον έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο μυαλό μου χάρις σε κάτι τέτοια σχόλια, δικά σου, του Θοδωρή και άλλων -λίγων- ποιό είναι εν τέλει το διακύβευμα... επειδή η συζήτηση εκεί συνεχίστηκε προσθέτω και άλλες δύο επισημάνσεις του: Η πρόταση για αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ γίνεται εκ του πονηρού. Είναι ένα μέτρο με άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, το οποίο όμως στραπατσάρει ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης. Η τρόικα είναι σαν να τους λέει, εμένα μου λείπουν 0,50 δις (αύριο μεθαύριο θα διαπιστώσω ότι μου λείπουν και άλλα τόσα και αντιμεθαύριο τα διπλά). Όσο εσείς αποφεύγετε να αγγίξετε τον πυρήνα που σας επιτρέπει να αναπαράγεστε πολιτικά, εγώ θα ανακαλύπτω τρύπες και κενά. Από την αρχή η άποψη της τρόικας ήταν ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των κρατικών δαπανών (2/3 της προσαρμογής) παρά στην άυξηση της φορολογίας (1/3 της προσαρμογής). Η αναλογία που επέλεξε η ελληνική πλευρά ήταν η αντίθετη. Η αύξηση της φορολογίας σε δηλωμένα εισοδήματα τεχνικά είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, ενώ η μείωση των κρατικών δαπανών (πέραν της μισθοδοσίας) χρειάζεται περισσότερο στίψιμο του μυαλού. Επίσης η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει τη σύλληψη της διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης, αυτό μόνο η ελληνική διοίκηση μπορεί να το πετύχει. Όλοι θυμόμαστε ότι μονίμως η τρόικα δεν είχε αντίρρηση να αλλάξει ένα σχέδιο περικοπών ή φορολογίας, αρκεί η ελληνική πλευρά να εξεύρει τα ισοδύναμα. Όμως κάθε φορά που η ελληνική πλευρά άκουγε για ισοδύναμα την έλουζε κρύος ιδρώτας, γιατί αναζήτηση ισοδυνάμων σημαίνει να ξεπεράσεις την κατεστημένη σκέψη. Το κακό ίσως είναι ότι το ελληνικό κοινωνικό σώμα επέδειξε περισσότερες αντοχές από όσες αναμενόταν, με αποτέλεσμα να επαναπαυθεί και η κυβέρνηση και να νομίζει ότι με διαρκή μικρομερεμέτια θα ξεπεράσει τον κάβο. Δεν πιστεύω ότι οι ξένοι νοιάζονται για την ευημερία μας, αυτή είναι μια αντίληψη που θυμίζει Ντίκενς, δεν είναι φιλάνθωποι οι ξένοι. Οι ξένοι έχουν στο νου τους έναν ρόλο για την Ελλάδα στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, το θέμα είναι εάν εμείς αντιλαμβανόμαστε τι έχουν στο νου τους και πώς αυτό ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στη δική μας ευημερία. Πάντως το 90% της δουλειάς είναι να γίνει από μας, όχι από τους ξένους.

    • karenin avatar
     karenin @ Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 21:32:23

     Μπράβο Βασιλική, ποτε δεν τα είπες καλύτερα.

     • Βασιλική Κ. Σ. avatar
      Βασιλική Κ. Σ. @ karenin 29/11/2014 21:46:02

      Αγαπητέ Καρένιν εγώ έκανα την αξιολογική αποδελτίωση, ενός φίλου μου είναι οι συγκεκριμένες θέσεις και στα τρία σχόλια με τις οποίες φυσικά συμφωνώ, αλλά επ΄ ουδενί δεν έχω το δικό του ταλέντο στην διατύπωσή τους. Νά΄ σαι καλά! (θα φέρνω κατά καιρούς σχόλιά του, μου έδωσε την άδειά του, νομίζω πως η ενάργειά τους είναι εξαιρετικά γόνιμη για όσους δεν μασάνε απ΄ τα εύκολα... )

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 22:02:53

     Πολύ καλό και εύστοχο και αυτό το σχόλιό σου Βασιλική.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Βασιλική Κ. Σ. 30/11/2014 03:54:40

   Συγχαρητήρια σε εσένα Βασιλική και στον φίλο σου! Γνώση! Ούτε εμπάθεια, ούτε λεκτικά σπαθιά εκπορευόμενα... από την αβάστακτη ελαφρότητα της Ύπαρξής μας. Απλά γνώση και πνευματική νηφαλιότητα.

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Μανιάτης 30/11/2014 18:17:32

    Αγαπητοί μου συνοδοιπόροι, Ιαπετέ και Μανιάτη σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια που έφερα να μοιραστώ μαζί σας τις συγκεκριμένες σκέψεις. Η αλήθεια είναι πως ωριμάζουμε όλοι εμείς η μη διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με τα επιφαινόμενα, πως αρχίζουμε να βλέπουμε καθαρά μέσα σε αυτόν τον απέραντο ζόφο, και εν τέλει πως είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ μας χρέος, ως φύσει και θέσει πολιτικά όντα, να διαχύσουμε αυτό το βλέμμα. Επείγει, πάνω και πέρα απ΄ όλα τ΄ άλλα. Και προς την πολιτική ηγεσία, και προπάντος προς τον Αντώνη Σαμαρά -ξέρω πως μας διαβάζει- και προς όλο το κοινωνικό σύνολο, όλο το λαό. Πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές έγραψα πως ο πρωθυπουργός πρέπει να μας αντιμετωπίσει με αυστηρότητα, να μας ζητήσει να πιάσουμε την πέτρα και να την λοιώσουμε! και θα το κάνουμε! είναι γραμμένο αυτό στο συλλογικό μας dna, να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο μόνον... Τώρα θέλω να γράψω κάτι ακόμα, που το είχα σκιαγραφήσει πριν από ενάμισυ χρόνο με κάτι παλινωδίες στην φορολογία των λίγων και εκλεκτών... πλέον πρέπει να ματώσει αυτό το 1/3 που περιέγραψε με σαφήνεια ο STGM. πρέπει να ματώσει. τα 2/3 όσο μπορούσαμε να ματώσουμε, ματώσαμε, είμαστε με 13 αιματοκρίτη πλέον, στα όρια της ζωής και του θανάτου και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μετάγγιση. Κι αν δεν την κάνει ετούτη η κυβέρνηση θα την κάνει η επόμενη, θέλει δεν θέλει... Το ένστικτο της επιβίωσης είναι ισχυρότατο, μόνον αυτό της ελευθερίας το ξεπερνάει, αλλά κι αυτό μάχεται σκληρά μαζί του όταν το φέρει η ζωή απέναντί του... κι η έκβαση τότε δεν είναι σίγουρη... για την σημερινή της εκπιπτούσας ευδαιμονίας κοινωνια δεν είναι καθόλου σίγουρη...

 25. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 29/11/2014 21:32:13

  Είμαστε τέσσερα χρόνια σε μνημόνιο κι ακόμα δεν έχουμε αποδεχθεί πως είμαστε μια κοινωνία που ΔΕΝ ευημερεί, που δεν μπορεί να έχει τα προνόμια που έχουν οι αντίστοιχες κοινωνίες. Μπορεί οι πωλήσεις του iphone 7-8-9s-c-d και δεν συμμαζεύεται να δείχνουν ευμάρεια, μόνον ευμάρεια δεν είναι, αλλά δεν είναι της παρούσης εκτός κι αν η εικόνα του μελλοθάνατου και των τελευταίων επιθυμιών του μας λέει κάτι... Θα γεράσουμε, θα πεθάνουμε οι δικές μας γενηές και δεν θα έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της άρνησης! θα νομίζουμε εσαεί πως είμαστε μια κοινωνία που ευημερεί! δεν θα καταφέρουμε να περάσουμε ούτε το στάδιο του θυμού, ούτε της διαπραγμάτευσης, ούτε της κατάθλιψης, ούτε θα το αποδεχθούμε ποτέ πως εκείνη η τεχνητή ευμάρεια του 2000-2007 παρήλθε και ποτέ να μην ξανάρθει τέτοιας πάστας!... οι επόμενες γενηές όμως τί μας φταίνε;; Σχετικά με τις προθέσεις της τρόικας και την επιδιωκόμενη εξαθλίωσή μας ας μεταφέρω καλύτερα ένα ακόμα σχετικό σχόλιο... Σημείωσα ήδη ότι το μνημόνιο εμπεριέχει αντιφατικά στοιχεία και εξυπηρετεί και επιμέρους συμφέροντα. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εξωγενές σχέδιο. Θυμίζω μια κρίσιμη παράμετρο του σχεδίου Ανάν που τότε ελάχιστοι είχαν προσέξει: ότι οι βρετανικές βάσεις αποκτούσαν θαλάσσια οικονομική ζώνη, ωσάν να επρόκειτο για κυρίαρχο κράτος. Τώρα που ανακαλύφθηκαν οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου (όπου και οι βάσεις) αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της πρόνοιας. Όπως και σε ένα νομοσχέδιο, είναι διαφορετική η συζήτηση επί της αρχής και διαφορετική η συζήτηση κατ'άρθρον. Όταν τα βάζεις όλα μαζί στον ίδιο σάκκο δεν μπορείς να διακρίνεις τι πρέπει να αποδεχθείς και τι να απορρίψεις. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες του εξαγωγικού τομέα έχουν τονίσει ότι η μείωση του εργατικού κόστους δεν επηρεάζει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητά τους, γιατί η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει υπερκεράσει κατά πολύ τις όποιες εξοικονομήσεις από τη μείωση της μισθοδοσίας. Ακόμα και τώρα η συζήτηση για τις χωρίς όριο ομαδικές απολύσεις γίνεται σαν να είμαστε μια χώρα με χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν ως τώρα να απολύσουν. Κι όμως έχουμε ήδη 1,5 εκατομμύριο ανέργους που έχουν απολυθεί με τη χρήση νόμων ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Η προτεινόμενη διάταξη φορά ουσιαστικά μόνο τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, δηλαδή επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για τα χαλαρά ημερομίσθια: το πρόβλημα δεν είναι εάν υπάρχει δυνατότητα να δουλεύει κάποιος για 4ωρο, το θέμα είναι εάν δουλεύει για 15ωρο και πληρώνονται για 4ωρο. Εάν ένα κράτος δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν εφαρμόζονται οι νόμοι του, ελάχιστη σημασία έχει εάν επιτρέπεται το 16ωρο, το 8ωρο ή το 2ωρο.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Βασιλική Κ. Σ. 30/11/2014 01:49:27

   Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, Βασιλική και μέσα στον "επίσημο" ζόφο είναι παρηγοριά να διαβάζει κανείς τέτοια εύστοχα σχόλια. Από το παράλογο, τερατώδες αντιπαραγωγικό ενεργειακό (και μεταφορικό !) κόστος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, μέχρι την απόλυτη αδυναμία (ηθελημένη;) της Διοίκησης και των πολιτικών Προισταμένων της να ελέγξουν στην πράξη την τήρηση της (όποιας εναπομένουσας) εργατικής νομοθεσίας, της φορολογικής κτλ. Το ζήτημα είναι, πότε θα αποδεχθεί πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα το πολιτικό προσωπικό μας, εξίσου το κυβερνητικό και το αντιπολιτευόμενο. Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά: πότε θα πάψει να σκέφτεται αποκελιστικά και μόνον την "καλή πελατεία" του. Πότε; Ποτέ;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Βασιλική Κ. Σ. 30/11/2014 01:57:37

   Η "ευμάρεια" και ο τρόπος ζωής που δεν αλλάζει ούτε με σεισμό ! Μη τύχει και χάσουν τα μεσοστρώματα το life style τους... Φροντίζουν γι' αυτό τα "μαύρα" των παραοικονομικών συναλλαγών, που κάποτε τα εκθείαζαν πολιτικοί μας ως "ανάχωμα στην κρίση". Τώρα δεν τα εκθειάζουν, όμως τα διογκώνουν στα μουλωχτά με τις αποφάσεις τους. Φροντιζουν τα μέγιστα και οι "σιγουράντζες" αρκετών κατοχυρωμένων απασχολήσεων εκτός ανταγωνισμού της αγοράς και κυρίως εκτός μνημονιακών μέτρων. Iphone και ταξίδια για ψώνια στη Ρώμη και στο Παρίσι. Για τα high levels, αλλά και για όσους "μεσαίους" δεν υπέστησαν περικοπές..

  • Μάρξανδρος avatar
   Μάρξανδρος @ Βασιλική Κ. Σ. 30/11/2014 10:13:28

   "Θυμίζω μια κρίσιμη παράμετρο του σχεδίου Ανάν που τότε ελάχιστοι είχαν προσέξει: ότι οι βρετανικές βάσεις αποκτούσαν θαλάσσια οικονομική ζώνη, ωσάν να επρόκειτο για κυρίαρχο κράτος. Τώρα που ανακαλύφθηκαν οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου (όπου και οι βάσεις) αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της πρόνοιας.". Η μυθολογία συνεχίζεται, σωστά γράφτηκε τελικά ότι δεν θα ξεπεράσετε ποτέ το στάδιο της άρνησης. Η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης 1960 (Παράρτημα Α, Παράγραφος 3): "η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει ως μέρος των χωρικών της υδάτων τη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής των βάσεων, σε πλάτος τριών ναυτικών μιλίων".

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Μάρξανδρος 30/11/2014 17:51:40

    Μάρξανδρε θες να πεις πως η Τουρκία είναι νομικά θωρακισμένη στα τελευταία της παραλληρήματα; και γιατί δεν το λες ευθέως; φοβάσαι τον ευθύ λόγο; φοβάσαι να εκτεθείς σε ετούτο το σύνολο των σχολιαστών που δεν είναι και χθεσινοί με το κυπριακό; Η Στρατηγική για την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων ενός συνόλου ανθρώπου γονατίζει τω όντι κάποια μέλη αυτού του συνόλου που επέλεξαν το στάδιο της κατάθλιψης ως φυσική τους θέση. Ας είναι, τα οφέλη της εν τέλει θα τα απολαύσουν κι αυτοί. κι ας μη το αναγνωρίσουν ποτέ.

 26. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 30/11/2014 00:08:46

  ...και να προσθέσω και κάτι ακόμα: Τα CDS της Ελλάδας δεν έχουν αυξηθεί εδώ και 6 μήνες, μπορεί.. (491 μ.β. Πηγή: www.capital.gr). Δηλαδή, δεν κινδυνεύουμε περισσότερο από πτώχευση με όσα γίνονται τελευταία, ούτε με την δήλωση μας ότι θέλουμε να βγούμε νωρίτερα στις αγορές. Τίποτα δεν πάθαν τα CDS!.. Δεν ξέρω αν προτρέχω και δεν υπολογιζω κάτι, αλλά... Μπας και μας δουλεύουν οι τροϊκανοί? Πριν μας αφήσουν, μας δουλεύουν "κάτσε, μη σου ρίξω καμία!.." και γελάν μετά όλοι μαζί πίσω απ' την πλάτη μας?!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Θόδωρος 17.06.201? 30/11/2014 02:05:33

   Ξέρουν αυτοί Θόδωρε, έκαναν το λογαριασμό. Δεν κινδυνεύουμε από αθέτηση πληρωμών, σε περίπτωση τρικυμίας εγγυάται η EKT από το καλοκαίρι να κάνει "whatever it takes"... Ούτε απο Grexit κινδυνεύουμε, το εκτίμησε και ο Φίσερ προχτές, άλλοτε YΠΕΞ τώρα στο Columbia University: "H ευρωζώνη θα διατηρηθεί με τη σημερινή μορφή και μέγεθός της - κανείς δεν θέλει να πειράξει τα τραπουλόχαρτα και να προκαλέσει ντόμινο". Από άλλα κινδυνεύουμε: Από την ασφυξία των 2/3 των πολιτών και από την ακλόνητη γαïδουριά του 1/3.

 27. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 30/11/2014 01:30:53

  Υπάρχει περίπτωση να έχει αγανακτίσει η τρόικα επειδή εδώ και 5 χρόνια τους κοροϊδεύουμε ? Μήπως ο τίτλος του άρθρου "Δεν πάει άλλο" έπρεπε να το πει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση ? Απλές ερωτήσεις, μην βαράτε ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 02/12/2014 21:43:53

   Τα μέτρα της τρόικας απέτυχαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το ομολογούν και οι Ευρωπαίοι και εμμέσως το ΔΝΤ μετά το λάθος που αποδέχθηκαν πως έκαναν με τους πολλαπλασιαστές και που ο Σαμαράς ως αντιπολίτευση τότε είχε διαπιστώσει. Πέρυσι ήθελαν 3 δις επιπλέον μέτρα που δεν δεχθήκαμε. Αν τα είχαμε δεχθεί το ΑΕΠ ακόμη θα έπεφτε. Οι 2 τελευταίοι προϋπολογισμοί μας ξεπέρασαν τους στόχους και τολμούν να αμφισβητούν τον προϋπολογισμό του 2015. Με τι μούτρα; Αυτοί το μόνο που επιδιώκουν είναι να μην ξεκολλήσουν από την Ελλάδα. Πουθενά δε βλέπω μέτρα ανάπτυξης πέρα από κάτι λίγα που ήταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ -δε τα ζήτησε η τρόικα αυτά απλά εφαρμόσαμε κάποια για αύξηση ανταγωνιστικότητας όπου όντως έχουμε ανέβει πολλές θέσεις τα 2 τελευταία χρόνια.

 28. η Dimi avatar
  η Dimi 30/11/2014 01:34:51

  "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (Athens Bar Association) «AMETAΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ» Με το άρθρο 14 παρ. 5 της Σύμβασης, η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από τις Ασυλίες Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας. Τέτοιος πρωτόγνωρος όρος Δεν συναντάται ούτε σε Αποικιακές Συμβάσεις. Είναι όρος που παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου σε Όλα τα επίπεδα: του Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Δικαίου. Πρόκειται για όρο ο οποίος παραβιάζει τη Θεμελιώδη Αρχή Σεβασμού της Κυριαρχίας του Κράτους. Απειλεί, θέτει σε κίνδυνο και προσβάλλει στον πυρήνα τους τα Κυριαρχικά Δικαιώματα, την ίδια την Κυριαρχία και την Υπόσταση της χώρας. Ο Κίνδυνος Καθίσταται Άμεσος, αν συνδυαστεί με τον όρο της Σύμβασης, ότι οι Δανειστές, Όλοι Μαζί ή, με συμφωνία Όλων, Μπορούν Να μεταβιβάσουν σε τρίτη χώρα τα Δικαιώματά τους από τη Σύμβαση! Επιπλέον στη Σύμβαση ρητά ορίζεται ότι διέπεται από το ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Αποκλειστικά Αρμόδιο Δικαστήριο συμφωνήθηκε να είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΑΣ. Η Δανειακή Σύμβαση είναι Ε Κ Ν Ο Μ Η. ΚΑΛΟΥΜΕ την Ελληνική Βουλή, να τοποθετηθεί επί της Δανειακής Σύμβασης η οποία από τις 4 Ιουνίου 2010, έχει κατατεθεί σε αυτήν. Χωρίς κάποιο προηγούμενο, παραδώσαμε με μόνη μία Υπογραφή, την Εθνική μας Κυριαρχία, Ολόκληρη τη Δημόσια Περιουσία μας. Από της Συστάσεως του νεοελληνικού κράτους είμαστε συνηθισμένοι να δανειοδοτούμαστε. Τέτοιους όρους, όμως, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποδεχθήκαμε. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Ν’ ΑΠΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Ο Πρόεδρος, Δημήτρης Χ. Παξινός 22 Φεβρουαρίου, 2011." πηγή: antinews.gr/2011/02/22/87144 ••• Προς Τρόϊκα: οι πολύ δυσαρεστημένοι Έλληνες Πολίτες, είμαστε η μεγαλύτερη πηγή σας, μάθησης. Μάθετε κύριοι, ως Διεθνούς Οργανισμού στελέχη με αυτοεκτίμηση, να αναγνωρίζετε τα σφάλματά σας, εν προκειμένω, κατά των σκληρά δοκιμαζόμενων Ελλήνων Φορολογουμένων. Σημασία δεν έχει μόνον ότι "η Συνταγή σας" είναι λανθασμένη. Σημασία πρωτίστως έχει ότι Εσείς, τις αιματηρές θυσίες μας δεν τις σέβεστε, ούτε και καλή πρόθεση δείχνετε άμεσα τα λάθη σας, να διορθώσετε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, αξιώνουμε τον Σεβασμό σας κι ευελπιστούμε στην Ανθρωπιά σας. Ευχαριστούμε για τη Προσοχή σας. ••• “Τhe moon stays bright when it doesn’t avoid the night.” ~Rumi http://bit.ly/1vwtmqu •••

 29. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/12/2014 16:17:43

  Αγαπητή Δήμη, το λέγαμε πολλοί από το 10-11 αλλά είμασταν "ψεκασμένοι" για το σύστημα που ρήμαξε την Ελλάδα. Η ολιγαρχία (δες εδώ: http://www.foreignaffairs.com/articles/142196/pavlos-eleftheriadis/misrule-of-the-few) παραμένει δυνατή, και ενωμένη! Γι' αυτό ο Α. Σαμαράς πρέπει να προσέχει.

 30. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/12/2014 21:36:27

  Όποιος άκουσε και είδε το Σαμαρά απόψε ξέρει ότι τρόικα τέλος οριστικά. Και όντως τα μέτρα που προτείναμε ήταν μόνο για την περίπτωση που δεν πάει καλά ο προϋπολογισμός. Πράγμα που και πέρυσι πήγε να κάνει η τρόικα πιέζοντας για μέτρα 3δις και δεν συμφωνήσαμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Σαμαράς απόψε, στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο είπε ότι κανείς δε μπορεί να πιέζει περαιτέρω την Ελλάδα με νέα μέτρα ύφεσης. Τώρα περιμένω τη νέα απάντηση της τρόικα χωρίς καμιά ανησυχία. Είτε είναι δεδομένη η θετική τους απάντηση, είτε υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο χωρίς νέα μέτρα και χωρίς ΔΝΤ. Θα προτιμούσαμε όλοι το 2ο αλλά τα σπρεντς θα έπεφταν πιο γρήγορα με το 1ο. Πάντως μετά την αποψινή ομιλία είμαι πολύ περήφανος που έχω τέτοιο ηγέτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.