Δεν είναι μόνος στραβός ο γιαλός. Και εμείς στραβά αρμενίζουμε
11/08/2015 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν είναι μόνος στραβός ο γιαλός. Και εμείς στραβά αρμενίζουμε

“O καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις την αντιπολίτευση, είναι να την καθοδηγείς”

"Δεν είναι μόνος στραβός ο γιαλός. Και εμείς στραβά αρμενίζουμε", λέει ένα σύνθημα σε κάποιο τοίχο των Εξαρχείων. Και αν τα Εξάρχεια σας φαίνονται μακριά από τη Συγγρού, τώρα που έχει φύγει ο κόσμος και η πόλη έχει αδειάσει, είναι σχεδόν μια κατηφόρα. Ζούμε σε εποχές εξόχως ενδιαφέρουσες, και αυτό είναι κατάρα, όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία.

Αυτήν την κατάρα της στρατηγικής της κεντροδεξιάς παράταξης την ζούμε πλέον σε τρία επεισόδια:

Επεισόδιο1:Η Συναινετική Σούπα

Αρχικά, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε πάνω στον άξονα -και σωστά- της διατήρησης της χώρας στην Ευρώπη, με γνώμονα την παραμονή στο ευρώ και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού πως όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα ξεκινήσει η αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα. Λελογισμένη, ορθολογική και καθόλα υπεύθυνη στρατηγική. Με μια όμως διαφορά. Πλέον δε ζούμε σε λελογισμένες και ορθολογικές εποχές. Οι παραδοσιακές στρατηγικές είναι πλέον πεπερασμένες και όλοι οφείλουν να κατανοήσουν τις νέες διαχωριστικές γραμμές που τέμνουν την ελληνική κοινωνία. Και εδώ η Νέα Δημοκρατία έχει συνυπογράψει -άρα είναι συνυπεύθυνη- και για τα αποτελέσματα της δημιουργικής ασάφειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί μην έχετε αυταπάτες πως ο κόσμος δε θα ξυπνήσει μόλις αισθανθεί τις συνέπειες της υλοποίησης των μέτρων.

Τα ψέματα πλέον τελείωσαν. Τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν και τώρα είναι η ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, να αναλάβει ενεργά το θεσμικό της ρόλο και να προσδιορίσει τη θέση της αναφορικά με το μέλλον της χώρας. Δε μπορεί πλέον να παριστάνει την πατερίτσα στην πολιτική αναπηρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεισόδιο 2: O αποτυχημένος μεσαίος χώρος

Η Νέα Δημοκρατία θέτει τελευταία το ζήτημα της επιστροφής στο λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ένα απολιτίκ και ακαθόριστο ιδεολόγημα που ανασύρεται από τον τενεκέ της ιστορίας καθότι έχει ήδη -επί Καραμανλή- απορριφθεί από την κοινωνία. Το κέντρο, ως αφηρημένη έννοια, δεν έχει πολιτικό πρόσημο, δεν έχει ιδεολογική ταυτότητα. Δεν είναι Δεξιά ή Αριστερά, δεν είναι κρατισμός ή φιλελευθερισμός. Είναι απλά καλύτερη βάρκα προκειμένου να μετακινούνται κάποιοι ανάλογα με το ρεύμα της εξουσίας. Όπως έχουμε ξαναπεί το Κέντρο πολιτικά είναι το τίποτα. Συμβολίζει την απόλυτη ανυπαρξία νέων ιδεών, συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων και εν τέλει μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής.

Και δεν είναι δύσκολο, ούτε καν για έναν πρωτοετή φοιτητή πολιτικών και κοινωνικών επιστημών να αντιληφθεί, πως "όταν βάζεις σε προτεραιότητα το εκλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα κοινωνικά ζητούμενα, τότε απλώς χτίζεις ένα ψέμα". Και είναι σαφές πως το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι διττό: Αφενός θα χτίσει ένα ψέμα, αφετέρου θα υποστεί μείωση των δυνάμεών της, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει τα πιο σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Επεισόδιο 3: Η θεμελιώδης αντίφαση

Σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, "βάζει φρένο στα σενάρια περί ευρωπαϊκού μετώπου", ενώ ταυτόχρονα ζητάει να κερδίσει το σύνολο του 39% που στήριξαν το “Ναι” στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Συγνώμη, αλλά μόνο σε εμάς φαίνεται η πιο οφθαλμοφανής αντίφαση που έχει προκύψει σε στρατηγική κόμματος; Άραγε ”ποιος κάνει πλάκα σε ποιον;"

Γιατί μόνο ως αστείο ακούγεται να επιθυμείς από τη μία πλευρά να στραφείς στην ακαθόριστη και πολιτικά ευνουχισμένη αντίληψη του μεσαίου χώρου, αλλά από την άλλη να απορρίπτεις κάθε πιθανότητα συζήτησης με άλλους σχηματισμούς, με τις υπόλοιπες ομάδες της κοινωνίας που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την Ευρώπη.

Τρία επεισόδια, που έχουν το ίδιο κακό τέλος. Ένα σενάριο γεμάτο αντιφάσεις και πρωταγωνιστές αδύναμοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως με το κεφάλαιο Τσίπρα μπαίνει και η υπογραφή του τέλους της μεταπολίτευσης. Οι ξεπερασμένες αντιλήψεις, τα παλιά υλικά που έγιναν στάχτη και οι φθαρμένες νοοτροπίες του χθες, όχι μόνο μπαίνουν μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δε μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κόμματος μέσα από μια κινηματική διαδικασία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ΝΔ , θα είναι ένας απλός παρατηρητής των γεγονότων με πρώτο άμεσο αποτέλεσμα την κοινωνική της απόσχιση και την κομματική της αποδυνάμωση.

Δεν κάνουμε λόγο για το “διπλό σκορ” στις δημοσκοπήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Αυτά είναι φωτογραφίες της στιγμής και αλλάζουν.

Επειδή όμως "διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, αλλά τον βρίσκεις προχωρώντας", καθοριστικό ζήτημα σε αυτή τη συγκυρία είναι η έγκαιρη ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Μόνο όποιος καταφέρει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Γιατί είναι άλλο πράγμα η υπεύθυνη εθνικά στάση και άλλο πράγμα η ιδεολογική απογύμνωση και ο πολιτικός ευνουχισμός. Τα παλικάρια της Αριστεράς μπορεί να είναι σκράπες στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αλλά στην εσωτερική διαπάλη είναι μάγοι. Και οι μάγοι υπνωτίζουν. Φέρνουν το πιο σκληρό Μνημόνιο και υπνωτίζουν το λαό πως “θα αγωνιστούν ενάντια σε αυτό”, “το εσωτερικό τους ρήγμα βαθαίνει και στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά κατεβαίνουν και στους δρόμους”, “θέλουν τη συναίνεση από την αντιπολίτευση αλλά δε χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στη Νέα Δημοκρατία”.

Την ίδια στιγμή που η Συγγρού συζητά και προσπαθεί να επανεντάξει στους κόλπους της και στην πολιτική της συμπεριφορά, νοοτροπίες, αντιλήψεις, ανθρώπους που τους έχει απομακρύνει η κοινωνία, έχουν κάνει ζημιά στο κόμμα και τους έχει ξεχάσει η ιστορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητά μια ΝΔ συναινετικά φοβισμένη. Με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, κάθε φορά, η αντιπολίτευση θα μαζεύεται σαν κότα στο κοτέτσι.

Σε αυτή την κομβική συγκυρία χρειάζονται μεγάλες τομές και τολμηρές πρωτοβουλίες. Και καλό είναι αυτό να το λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους.

Ο Λένιν έλεγε πως “ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να μπορείς να την καθοδηγείς”.

Άσχετο, δε σας κάνει εντύπωση που η Αυγή επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για την Αμφίπολη; Τόσο πολύ τον φοβάται;

Vanzetti

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 11/08/2015 13:49:00

  Μπορεί η ΝΔ να λέει ότι είναι κεντρώο κόμμα αλλά στην πραγματικότητα εγινε κεντροαριστερό. Με 60% δημόσιες δαπάνες μέχρι και οι Σκανδιναβοί Σοσιαλδημοκράτες θα θεωρούσαν ότι το παράκαναν. Οπότε στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς έχουμε συνωστισμό. Το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, το Ποτάμι και εσχάτως το προεδρικό ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς που έφυγε ο Κουβέλης... Σε αυτό τον χώρο όμως η ΝΔ έχει πιθανότητες να ξεχωρίσει μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Χάνει και από το προεδρικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά προοπτικά και από το Ποτάμι. Υπάρχει ακάλυπτος όλος ο χώρος από το κέντρο μέχρι την ακροδεξιά και το αναμενόμενο θα ήταν η ΝΔ να στραφεί προς τα εκεί. Με μια πρόταση ασφάλειας, χαμηλής φορολογίας, προσέλκυσης επενδύσεων και δικαιώματος επιλογής. Μια δεξιά και φιλελεύθερη εναλλακτική που να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα του λαού. Τώρα κινδυνεύει να χάσει και τακτικά αλλά και στρατηγικά μια και θα ήταν αφελής όποιος πιστέψει ότι ο Τσίπρας μπορεί να μεταμορφωθεί σε μνημονιακό μέσα σε μια βδομάδα αλλά ως χαλασμένος transformer δεν μπορεί να κάνει το αντίθετο σε μια ημέρα. Και αυτό ίσως να γίνει κάποια στιγμή τον χειμώνα όταν η κατάρρευση της οικονομίας θα γίνει εμφανής. Θα έχει χρεωθεί η ΝΔ το τρίτο μνημόνιο, δεν θα έχει να προτείνει τίποτα διαφορετικό από ένα τέταρτο και ο Αλέξης θα παριστάνει τον Κολοκοτρώνη με τον Λαφαζάνη να το παίζει Καραϊσκάκης.

 2. Jim Beam avatar
  Jim Beam 11/08/2015 14:14:17

  Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος, η ΝΔ με τον Αντωνη Σαμαρα, άντλησε το μεγαλύτερο ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων στην ιστορία της. Όλο το σοβαρό πρώην ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΣΑΜΑΡΑ. Δεν θα ψηφίσουν όμως τον Βαγγέλα, την Ντορα ή τον Καραμανλη. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα συρθεί στις εκλογές άβουλη και έρμαιο του ΤΣΙΠΡΑ. Αμφιβάλλω για το εαν θα κατορθώσει να συσπειρώσει τους Νεοδημοκράτες του Καμμένου και της Χρυσής αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ .... Το θέμα ειναι οτι πρέπει να τιμωρηθεί ο Τσιπρας για την απάτη που διέπραξε, για τα δημοψηφίσματα και τις ύβρεις. Και ο μόνος τρόπος να ταπεινωθεί και να αποδομηθεί ειναι να απέχει η ΝΔ απο την ψηφοφορία, ώστε να φανεί η μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα πρέπει να υποστηρίξει ο Τσιπρας και οι Υπουργοί του !!!!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Jim Beam 11/08/2015 14:43:35

   Καταπληκτική διαπίστωση: Όντως η ΝΔ άντλησε επί Σαμαρά το μεγαλύτερο ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων της ιστορίας της!

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Jim Beam 11/08/2015 15:32:58

   "Αμφιβάλλω για το εαν θα κατορθώσει να συσπειρώσει τους Νεοδημοκράτες του Καμμένου και της Χρυσής αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ ...." δεν πρόκειται να τους ξαναμαζέψει και ειδικά με τα άτομα που προανέφερες. είναι ψηφοφόροι που έχουν απασφαλίσει και δεν πάνε με τίποτα τις παραδοσιακές οικογένειες που κάνουν κουμάντο στη ΝΔ. Ο Καμμένος θα καεί με το μεταναστευτικό όμως τη φθορά του θα τη κερδίσει η ΧΑ λόγω της υπερβολικά ήπιας αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ. Είναι γεγονός ότι ο Σαμαράς κέρδιζε τους κεντρώους χωρίς μεσαίους χώρους, ενώ οι μεσαιοχωρίτες τους απωθούν. Έτσι λένε οι δημοσκοπήσεις.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ουδέτερος 12/08/2015 11:47:20

    Δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο Καμμένος.Η κριτική και η καταγγελία εναντίον του πρέπει να μην σταματήσει.Ο Καμμένος είναι ο πιο προχωρημένος μεσαιοχωρίτης του τύπου που άλλοτε τους έλεγαν συνοδοιπόρους.Κρύβονται και άλλοι πολλοί wanna be καμμένοι στη μεσαιοχωρίτικη ΝΔ και ο εξευτελισμός του Καμμένου ειναι και δικός τους εξευτελισμός. Διακωμωδώντας τον Καμμένο διακωμωδείτε όλο τον μεσαιοχωριτισμό.

 3. Jim Beam avatar
  Jim Beam 11/08/2015 14:17:14

  Ο Μειμαρακης άλλαξε πολιτική για το Ευρωπαϊκό μέτωπο, διότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί !!! Δεν εχει την ικανότητα και το κύρος, το πολιτικό ειδικό βάρος να ηγηθεί μιας τέτοιας πολύ κομματικής προσπάθειας !!!

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 11/08/2015 14:36:47

  Καταπληκτικό άρθρο, πάρα πολλά τα θέματα που θέτει. Καταρχάς, για τον μεσαίο χώρο: Το θεώρημα αυτό εφευρέθηκε σε μια περίοδο που η ΝΔ είχε επιλέξει τον εκπασοκισμό της για να μπορέσει να κυριαρχήσει πολιτικά. Είχε κάποιο νόημα το 2004 - έστω και πολλαπλά εσφαλμένο - αλλά τώρα πια το μόνο νόημα που έχει είναι να βγάλει την αντιπάθεια και τα κόμπλεξ έναντι του Σαμαρά όποιου μεσαίου ή μεγάλου στελέχους προσποιείται τον καραμανλικό. Σήμερα είναι απολύτως κενό περιεχομένου. Σήμερα που η πολιτική είναι, είτε πάμε με τον δύσκολο δρόμο για να μείνουμε σε κάποια στοιχειώδη σταθερότητα, είτε πάμε με τον φαινομενικά εύκολο που θα μας καταστρέψει, ποιος είναι πλέον ο μεσαίος χώρος; Αυτοί που παλιά ήταν απολιτίκ, στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν επιλέξει στρατόπεδο, όπως απέδειξη η πόλωση του δημοψηφίσματος. Περί συναίνεσης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία τώρα που η χώρα δεν κινδυνεύει και θα είναι τεράστιο λάθος της ΝΔ εάν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία. Να επιτρέψει να περάσει απέχοντας (και να το πει αυτό), αλλά να φωνάξει σε όλους τους τόνους τι διαπραγματευόταν τον Δεκέμβριο του 2014 (προληπτική γραμμή και έξοδο στις αγορές) και τι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και σήμερα υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, λόγω του ότι η ΝΔ δεν είναι οι τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ που θυσίασαν τη χώρα με το δημοψήφισμα για να αποκτήσουν πολιτική κυριαρχία (άλλο αν τα κατάφεραν, πρέπει αυτό να αναδειχθεί σε όλους τους τόνους από τη ΝΔ ότι ήταν τυχοδιωκτισμός). Πιστεύω ότι κάποιο τμήμα της διαπλοκής με επιρροή στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ επιβάλλει αυτή την ψευτοσυναίνεση, οπως είχε προσπαθήσει να την επιβάλει και επί Σαμαρά, αλλά δεν τα κατάφερε. Τέλος, ως προς την επιδίωξη του Μεϊμαράκη να απευθυνθεί στο 39% του "ναι". Άλλη βλακεία, συνδυασμένη με πολιτική μυωπία και πολιτικό αναλφαβητισμό: Κυριαρχεί αυτός που μπορεί να μιλήσει στη λαϊκή ψυχή. Το 1974 ήταν ο Καραμανλής, το 1952 ήταν ο Παπάγος, το 1912 ο Ελ. Βενιζέλος, δεν είχαν όλοι αυτοί εύκολες λύσεις να προτείνουν. Και το 2009 - ναι - ήταν ο Σαμαράς! Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης πρέπει και μπορεί να εμπνεύσει κάτι διαφορετικό, κάτι γνήσιο και αληθινό από τον ψεύτικο και τυχοδιώκτη Τσίπρα. Όταν όμως είσαι γυμνός ή, έστω, όταν αισθάνεσαι γυμνός, έχεις την ανάγκη να ρίξεις πάνω σου ένα κουρέλι. Αυτό το κουρέλι είναι σήμερα ο Τσίπρας. Η ΝΔ πρέπει να προσφέρει κανονικό ρούχο. Το έκαμνε μεν την περιόδο 2012-2014, αλλά δεν το έκανε με τον σωστό πολιτικά τρόπο και ο Σαμαράς έπεσε εκεί θύμα της διανοητικής του υπεροχής έναντι των περισσοτέρων Ελλήνων. Πολύ απλά, ο Σαμαράς έφυγε διότι οι περισσότεροι δεν ήταν καν σε θέση να καταλάβουν πόσο πολύ έσωσε τη χώρα ο Σαμαράς. Δεν μιλούμε για τον απλό λαό, αλλά και για δημοσιογράφους, αναλυτές, οικονομολόγους, που αποδείχθηκε ότι δεν έχουν ιδέα πού παν τα τέσσερα από οικονομικά, αφού μιλούσαν επί μήνες για "ψεύτικα" πλεονάσματα, μετά μιλούσαν για "μη βιώσιμα" πλεονάσματα, μετά για ένα σωρό άλλες ανοησίες, ώσπου τα κατάφεραν και ήρθε ο Τσίπρας. Κάπου λοιπόν έπρεπε να γίνει καλύτερη διαχείριση της κυβερνητικής και διανοητικής υπεροχής του Σαμαρά. Ας γίνει τουλάχιστον στο μέλλον. Και ναι, ο μόνος που φοβούνται είναι τελικά ο Σαμαράς. Ούτε ο Καραμανλής, που θεωρούν ότι τον έλεγξαν (;) μέσω Παυλόπουλου, ούτε βέβαια ο Μεϊμαράκης, ούτε ασφαλώς οι Μητσοτάκηδες. Ο μόνος που έχει πολιτική αντιπρόταση σήμερα είναι ο Σαμαράς. Ας τους ευχαριστήσουμε, λοιπόν, που τον συντηρούν στην επικαιρότητα δια της Αμφιπόλεως και ας ασχοληθούμε σοβαρά, ως παράταξη, να αναδείξουμε την ενδιάμεση πολιτική κληρονομιά Σαμαρά, προτού οι αχάριστοι Έλληνες τον ξαναφωνάξουν στην πρωθυπουργία ως άλλον Κινγκινάτο για να τους ξανασώσει.

 5. Vanzetti avatar
  Vanzetti 11/08/2015 14:50:56

  Αν κάποιος κλείσει τη φωνή και δει τις εκφράσεις του Μεϊμαράκη, τότε δε σε πείθει για ηγέτης. Ουτε καν για παλαιοκομματικός κομματάρχης της δεκαετίας του 80. Γελάκια, αστειάκια κτλ. Και είναι σαφές με όρους επικοινωνίας, πως όταν γελοιοποιείς τον φόβο και τον κίνδυνο στην ουσία τον εξοικειώνεις στην κοινωνία και τον κάνεις πιο φιλικό και προσιτό.

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Vanzetti 11/08/2015 15:36:38

   είναι μεταβατικός που έχει 2 αποστολές, 1) να ολοκληρώσει τη μεσαιοχωρίτικη μετάλλαξη (πιο εύκολα περνάει η μεσαιοχωρίτικη παλινόρθωση με το Μειμαράκη παρά με τη Ντόρα) και 2) να φάει αυτός τη συντριβή στις πρόωρες εκλογές για να μην καεί η Ντόρα ή ο οποιοσδήποτε άλλος δελφίνος.

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Vanzetti 11/08/2015 16:41:50

   .... ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ... ζητάει να κερδίσει το σύνολο του 39% που στήριξαν το “Ναι” (ΝΔ, Ποτάμι, Πασοκ} στο πρόσφατο δημοψήφισμα.... Και αγνοεί το 65-70% των ελλήνων που θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαική ένωση ακόμη και ευκαιριακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τόση διορατικότητα... Ο.. Λεβέντης, στα λόγια τουλάχιστον , έχει καλύτερο πολιτικό λόγο. Να γίνουν οι εκλογές για να "ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι" στη ΝΔ. Για το ξεκαθάρισμα στον Συριζα δεν μας ενδιαφέρει

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Σωκράτης 11/08/2015 23:45:12

    Εγώ δεν έχω την ίδια εικόνα για το πόσοι θέλουν να μείνουμε στην Ε.Ε. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μας κάνει να το σκεφτόμαστε, ακριβώς λόγω της αποτυχίας του να μας διευκολύνει να ζήσουμε με αυτήν σε αυτήν. Συζητάω κάθε μέρα με ένα σωρό κόσμο και βλέπω πάρα πολλούς δικούς μας που ήδη αμφιταλαντεύονται για το αν μας συμφέρει (βλέπε βολεύει), κατ'αρχάς το ευρώ και κατά δεύτερον αυτή η Ευρώπη. Όσο και να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα, ο κόσμος έχει δικό του κριτήριο το οποίο μάλλον κλίνει προς την άποψη της "ψευτομάγκικης" εξόδου (αν δεν μας γουστάρουν μία εμείς δεν τους γουστάρουμε δέκα).

  • Fotini avatar
   Fotini @ Vanzetti 11/08/2015 23:53:01

   ῎Επρεπε λοιπόν νά γίνη ἐκλογή τοῦ νέου προέδρου ἀμέσως μετά τήν παραίτηση Σαμαρᾶ ἀφοῦ ὁ ἴδιος ἔβαζε καί πάλι ὑποψηφιότητα. ῎Ετσι θά βούλωνε τά στόματα ὅλων. ῾Ο Βαγγέλας εἶναι χαβαλέ ἀρχηγός, δέν τραβάει. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ νά παραιτηθῆ ὁ ΑΣ στήν πιό κρίσιμη φάση γιά τό μέλλον τῆς πατρίδας καί τῆς ΝΔ. Περιμένομε ὅμως νά πάρη πρωτοβουλίες ὁσονούπω!!

   • ουδέτερος avatar
    ουδέτερος @ Fotini 12/08/2015 10:02:37

    ίσως να ήταν καλλίτερα αν έφτιαχνε το δικό του ευρωπαϊκό κόμμα με προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα, χωρίς να κουβάλα τα βαρίδια της οικογενειοκρατίας και του κομματικού σωλήνα.

    • Savaren avatar
     Savaren @ ουδέτερος 12/08/2015 16:04:34

     Νέο κόμμα. Αυτή είναι η μόνη λύση, πραγματικά.

 6. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 11/08/2015 23:39:13

  Μία παρατήρηση. Έχω την άποψη ότι η αναφορά της Αυγής στην Αμφίπολη δεν έχει να κάνει με τον Σαμαρά, αλλά με την προσπάθεια εύρεσης θυμάτων για την αρένα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη εδώ και καιρό ο Σπίρτζης προσπαθεί να αναβιώσει παμπάλαιες ιστορίες του Σουφλιά και δεν είναι ο μόνος. Μην απατώμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί αίμα στην αρένα για να καλύψει την παταγώδη αποτυχία του και τι πιο εύκολο από το να ανακαλύψεις δήθεν διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή δήθεν κατασπατάλησή του σε άχρηστα έργα και ανασκαφές.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2015 08:07:46

  Όχι ,έχει να κάνει με τον Σαμαρά και το μακεδονικό.Το μακεδονικό είναι το προπατορικό αμάρτημα της αριστεράς και τους ενοχλεί κάθε έστω και έμμεση ανακίνησή του γιατί υπενθυμίζει τα λόγια του Γεωργίου Παπανδρέου ότι υπήρξαν το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας.Αυτοί - τα κατά Παπανδρέου εγκλήματα και προδοσίες - είναι οι αγώνες που σέβεται και τιμά ο μεσαιοχωρίτης. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι παραδοσιακοί αραχτοί και λάιτ της ΝΔ.Σε όλη τη ζωή τους δεν έμαθαν να κάνουν κάτι άλλο από γνωριμίες,κονέ,ρουσφέτια και τα παρόμοια."Πολιτική" για αυτούς είναι οι διορισμοί των ψηφοφόρων και κοινωνικές εκδηλώσεις και να περιμένουν τη σειρά τους για να γίνουν κυβέρνηση βάσει αναλογίας 2 : 1 (δύο θητείες ΠΑΣΟΚ,μία θητεία ΝΔ). Ωστόσο η κατάσταση άνοιξε πλέον και οι ψηφοφόρο χειραφετήθηκαν.Για τους ακροδεξιούς υπάρχει η ΧΑ και για τους φιλελεύθερους το Ποτάμι.Για να κρατηθεί ο κόσμος στη ΝΔ απαιτείται ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που να απαντά καλύτερα στις ανησυχίες του κόσμου και να αποδεικνύει την ανωτερότητά του με αντιπαράθεση με τα άλλα και όχι "πολιτικός πολιτισμός" και "ήπιο κλίμα" και γιατί τότε σας ψηφίζουμε ρε παιδιά,γιατί ψήφιζε και ο πατέρας σας τον πατέρα μου.

 8. Naruto avatar
  Naruto 12/08/2015 12:29:42

  Τα έχουμε γράψει επανειλημμένα εδώ στον antinews οτι η μετατόπιση της Ν.Δ προς το κέντρο όχι μόνο δεν έφερε ψήφους αλλά το αντίθετο . Ο δεξιός φιλελεύθερος χώρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχει μείνει χωρίς κόμμα να τον εκπροσωπεί . Εχω μάλιστα διαπιστώσει οτι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν τρέφουν καμία εκτίμηση πλέον για την Ν.Δ . Προφανώς φταίει η κρατικίστικη νοοτροπία και η αποδοχή των αριστερών αντιλήψεων που κυριάρχησαν στην πολιτική της Ν.Δ για πολλά χρόνια . Για να κερδηθεί πάλι ο φιλελεύθερος χώρος το κόμμα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές , επαναστατικές ιδέες και να εγκαταλείψει τις αριστερίστικες τοποθετήσεις , δεν μπορεί να γίνει αριστερά στην θέση της αριστεράς . Η Ν.Δ πρέπει να γίνει φιλελεύθερο κόμμα στα πρότυπα των χριστιανοδημοκρατικών της Ευρώπης , ο χώρος της είναι ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.