Δεν είναι θέμα χρέους ή νομίσματος. Είναι θέμα αναπτυξιακού μοντέλου!
04/11/2014 06:00
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν είναι θέμα χρέους ή νομίσματος. Είναι θέμα αναπτυξιακού μοντέλου!

Το δίλημμα στις επερχόμενες εκλογές ή ακόμη και στην επικείμενη εκλογή του ΠτΔ, αν την δούμε ως πρόκριμα για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να περιοριστεί στο είδος του οικονομικού μοντέλου που προτείνει κανείς ώστε να οδηγήσει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε! Τελεία και παύλα.

Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας το ανέλαβαν οι εταίροι μας στην ΕΕ. Όχι φυσικά από καθαρή αλληλεγγύη, αλλά κυρίως από τον φόβο μην παρασύρει η χρεοκοπία της Ελλάδας ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα και τις τότε (και τώρα!) εκτεθειμένες και υπερ-μοχλευμένες γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ανάληψη του χρέους από τους υπόλοιπους εταίρους, είχε ως φυσική συνέπεια την υπογραφή μνημονίων συμμόρφωσης, ενώ το ΔΝΤ κλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όχι τόσο για τα (δανεικά) κεφάλαια που εξασφάλισε όσο για την τεχνογνωσία που (θεωρητικά) κατείχε στον τομέα των χρεοκοπημένων κρατών (failed states).

Όσο η χώρα θα εξακολουθεί να διατηρεί το σύνολο σχεδόν του εξωτερικού της χρέους σε μορφή διακρατικών δανειακών συμβάσεων, δεν είναι ούτε φυσικό ούτε δυνατόν να μην βρίσκεται κάτω από μιας μορφής ευρωπαϊκό οικονομικό έλεγχο τουλάχιστον στα βασικά της δημοσιονομικά μεγέθη. Έτσι, η έκφραση «βγαίνω – σκίζω – αφήνω πίσω» τα μνημόνια είναι τελικά πολύ σχετική και πολύ αισιόδοξη.

Το νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ! Τελεία και παύλα.

Όσοι νομίζουν πως είναι δυνατόν να επιστρέψει η χώρα σε δικό της νόμισμα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και κυρίως, με την σημερινή διάρθρωση του εξωτερικού της χρέους, χωρίς να υποστεί οικονομική καταστροφή και παντελή απομόνωση από τις αγορές, δυστυχώς εκτιμούν λάθος τα δεδομένα.

Επίσης, είναι πολύ αισιόδοξοι όσοι πιστεύουν πως μια αλλαγή νομίσματος είναι από μόνη της ικανή συνθήκη για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Δεδομένου πως η παραγωγική μηχανή της χώρας είναι μισο-κατεστραμμένη και κυρίως στρεβλά προσανατολισμένη, είναι αστείο να πιστέψει κάποιος πως θα δούμε ανάπτυξη σύντομα, λόγω ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα προέλθει από ένα δικό μας υποτιμημένο (φτηνό) νόμισμα. Ο μόνος τομέας που αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα από μια τέτοια εξέλιξη είναι ο τουριστικός, ένας τομέας όμως στον οποίο διαθέτουμε τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα που η βοήθεια των φθηνότερων υπηρεσιών θα βοηθήσει μεν, όχι όμως τόσο όσο θα βοηθούσε η συνολική αναβάθμιση και ο αναπροσανατολισμός του κλάδου.

Τέλος, για όσους λένε πως είχαμε δραχμή και νωρίτερα και δεν είχαμε υποστεί δα και καμιά οικονομική καταστροφή, η απάντηση είναι πως ποτέ η χώρα δεν έζησε με δικό της νόμισμα μακριά από τις αγορές και την ευχέρεια του δανεισμού από αυτές. Στην παρούσα φάση, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα είναι ένα πείραμα πολύ παρακινδυνευμένο, πολύ δύσκολο και τουλάχιστον για κάποιο (όχι μικρό) διάστημα θα προκαλέσει στην κοινωνία δεινά, πολλές φορές χειρότερα από αυτά που σήμερα υφίσταται.

Αν συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, θα πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης, πως το δίλημμα στις επερχόμενες εκλογές ή ακόμη και στην επικείμενη εκλογή του ΠτΔ, αν την δούμε ως πρόκριμα για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να περιοριστεί στο είδος του οικονομικού μοντέλου που προτείνει κανείς ώστε να οδηγήσει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Εδώ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το ένα μοντέλο είναι το ίδιο παλιό κρατικοδίαιτο μοντέλο που μας έχει οδηγήσει μέχρι την καταστροφή. Το μοντέλο αυτό το προκρίνει φανερά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το σύνολο σχεδόν της «δημοκρατικής παράταξης». Δυστυχώς από την άλλη, η κεντροδεξιά δεν φαίνεται να υποστηρίζει ξεκάθαρα το εναλλακτικό μοντέλο της οικονομίας της αγοράς, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, του εξορθολογισμού της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και της αναμόρφωσης εκ βάθρων του τρόπου λειτουργίας και του μεγέθους του δημόσιου τομέα.

Και λέμε δυστυχώς, επειδή κατά την γνώμη μας είναι το μόνο μοντέλο που μπορεί τούτη την ώρα να προσφέρει διέξοδο στο δραματικό αδιέξοδο της χώρας. Φοβόμαστε επίσης, πως αν τελικά δεν υπάρξει αυτό το ξεκάθαρο δίλημμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα προχωρήσουμε με το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος να (φαίνεται πως) προασπίζεται το ίδιο παλιό κρατικοδίαιτο, πελατειακό, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο που μας κατέστρεψε. Σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνία θα μείνει χωρίς εναλλακτική πρόταση και μοιραία θα επιλέξει τους αυθεντικούς εκπροσώπους του συγκεκριμένου μοντέλου (ΣΥΡΙΖΑ και παραφυάδες δηλαδή) και όχι τους κεντροδεξιούς ερζάτς ανταγωνιστές τους.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για την κυβέρνηση και την κεντροδεξιά παράταξη, ώστε να προλάβει να θέσει την ελληνική κοινωνία ενώπιον των ευθυνών της με το σωστό εκλογικό δίλημμα. Όσο θα ανταγωνιζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του γήπεδο, μοιραία θα ερχόμαστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι στις δημοσκοπήσεις και ίσως αργότερα και στις κάλπες!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GregA avatar
  GregA 04/11/2014 07:51:57

  Ας φτιάξουν όμως επιτέλους ένα αναπτυξιακό μοντέλλο. Όχι σαν συγκυβέρνηση, αλλά σαν ΝΔ. Βαρεθήκαμε πια τα πσοκονόμικς που ακολουθούμε πιστά σαν ευαγγέλιο όλα αυτά τα χρόνια. Α και να μη ξεχάσουν την έρημη μια και μόνη εξεταστική που κοντεύει να βρυκολακιάσει στη ψυχή μας σε συνδυασμό με την παρουσία της αήθους, ελλειπέστατης πομφόλυγας. Ένα δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλλο που θα μπορεί να αποδειχθεί έργοις η μετεκλογική πιστή εφαρμογή του, σε συνδυασμό με την αποστασιοποίηση από τον κυβερνητισμό και τον βασικό του φορέα, το πασοκ, είναι δυνατόν να περισώσει κάτι στις επόμενες εκλογές.

  • Seagull avatar
   Seagull @ GregA 04/11/2014 11:04:06

   Αντε και το φτιάξανε το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλεις και μάλιστα original made by ND, βλέπεις εσύ κανένα ή κάποιους στον ορίζοντα να ενδιαφέρονται να επενδύσουν? Εκτός και εάν κάποιοι εννοούν επένδυση την πώληση του ΟΣΕ στους Κινέζους ή τους Γάλλους ή όποιους άλλους. Εγώ πάντως δεν βλέπω, και μάλιστα δεν βλέπω και σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα να γίνονται επενδύσεις, αντιθέτως όλη η ευρωζώνη βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.... με άγνωστο Χ την ημέρα που θα έρθει η όποια ανάπτυξη. Οι Γερμανοί βέβαια μέχρι στιγμής έχουν κατορθώσει να βγούν ακμαίοι από αυτή την ευρωπαϊκή κρίση, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το μέλλον και γι αυτούς είναι ευχάριστο και δεν τους επιφυλλάσει εκπλήξεις. Τα κλειδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αυτή τη στιγμή τα κρατά το Βερολίνο, μέχρι να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με την ΕΕ, εάν δηλαδή συμφέρει την γερμανική βιομηχανία το Ευρώ ή εάν θα προκρίνει ότι με την επιστροφή στο μάρκο η γερμανική βιομηχανία θα προστατευτεί καλύτερα στο μέλλον. Αρα λοιπόν η Γερμανία δεν έχει κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αφήσει να ανάψουν οι μηχανές ούτε της Ιταλίας ούτε της Γαλλίας ούτε της Ισπανίας αλλά και γενικά καμιάς άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η Γερμανία απέδειξε περίτρανα ότι ένα μικρό δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αμελητέο για το σύνολο της ΕΕ, το άφησε να ξεφύγει και να γίνει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη πλέον και για το οποίο αρνείται πεισματικά να καθήσει στο τραπέζι με τους εταίρους της και να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Seagull 04/11/2014 13:12:32

    Περίπου ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες βρισκόταν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat. Όπως επισημαίνεται, το 2013 περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα (122,6 εκατ.) ή το 24,5% του πληθυσμού στην Ε.Ε. ήταν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο έναντι του 2012 (24,8%), όμως σημαντικά υψηλότερο έναντι του 2008 (23,8%).
    Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. συναντάται στη Βουλγαρία με 48% και το μικρότερο στην Τσεχία με 14,6%. Το δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζουν η Ρουμανία με 40,4% και η Ελλάδα με 35,1%, ενώ από τα χαμηλότερα, εξαιρουμένης της Τσεχίας, η Ολλανδία (15,9%) και η Φινλανδία (16%).

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Seagull 04/11/2014 14:54:41

     Έτσι είναι όλες οι μελέτες αυτό δείχνουν: Βορράς - Νότος 3-0. Στον Ευρωπαικό Βορρά υπάρχει στοιχειώδης έστω κοινωνική συνοχή. Στο Νότο υπαρχει σκληρή ανισότητα, σχεδόν ανθρωποφαγία: Άτακτη συσσώρεση και κατανάλωση προνομιούχων ομάδων εις βάρος των λοιπών, δυσαρμονικό κοινωνικό μοντέλο, με αποτυχημένα πολιτικά συστήματα πελατειακής και μειωμένης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

     • Hunter avatar
      Hunter @ Uncle Stgm 04/11/2014 16:14:26

      Στις χώρες του Νότου επικρατεί αναρχία (οχλοκρατία, "συνδικατοκρατία", πελατειακές σχέσεις της εξουσίας με επιχειρηματίες και ομάδες πολιτών, ατιμωρησία κτλ. κτλ.). Στις χώρες του Βορρά επικρατεί Δημοκρατία όπου το κράτος (νομοθετική εξουσία, εκτελεστική εξουσία, δικαιοσύνη, σώματα ασφαλείας) εμπνέει σεβασμό στον πολίτη. Δεν σας κάνει εντύπωση, ότι όλοι οι πολίτες των χωρών του Νότου, τις χώρες του Βορρά (που ευημερούν), τις αποκαλούν "αστυνομικά κράτη";;;

     • Seagull avatar
      Seagull @ Hunter 04/11/2014 16:53:08

      Και σε ποιά χώρα του βορρά υπουργός θα συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου ο κύριος παρουσιαστής της διώκεται ποινικά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

     • Hunter avatar
      Hunter @ Seagull 04/11/2014 17:34:54

      Μην πάτε στους δημοσιογράφους που είναι έμμισθοι των καναλιών αγαπητέ. Πηγαίντε στους ιδιοκτήτες των καναλιών. Σε ποια χώρα του Βορρά οι ιδιοκτήτες καναλιών διώκονται ποινικά για παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, για λαθρεμπόριο (!!!), για φέσια στις τράπεζες και θαλασσοδάνεια κτλ. και συνεχίζουν να λαμβάνουν πακτωλούς εκατομμυρίων για κρατικές διαφημίσεις;;; Σε ποια χώρα του Βορρά ιδιοκτήτης καναλιού έχει τα διόδια στις εθνικές οδούς (!!!);;;;;; Σε όλες τις χώρες του Βορρά, οι ειδήσεις διαρκούν 15'-20' όπου ένας δημοσιογράφος, όρθιος, ενημερώνει τον κόσμο για τα γεγονότα. Στην Ελλάδα βλέπουμε επί 2 ώρες (!!!) κάθε βράδυ, ομάδες "δημοσιογράφων", να προσπαθούν (πολλές φορές παραπληροφορώντας) να καλλιεργήσουν κλίμα στο λαό και να διαμορφώσουν άποψη!!!

     • Seagull avatar
      Seagull @ Hunter 04/11/2014 17:56:23

      Αυτό λέω αγαπητέ, ότι στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα - όλων των αποχρώσεων - συγχαίρει αυτούς τους .... επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες καναλιών και λοιπών κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων με την παρουσία του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν τρέχει και τίποτα, δεν άκουσαν τίποτα ... Ολοι οι καλοί χωράνε αρκεί να αλληλοκαλύπτονται! Ας μην συγκρίνουμε πλέον την Ελλάδα με τις χώρες του βορρά, είμεθε τριτοκοσμική χώρα και με την βούλα. Και μόνο το γεγονός ότι 100 εκατ. ευρώ μένουν αναξιοποίητα σε ένα συρτάρι και ουδείς ενδιαφέρθηκε να κάνει πραγματικότητα τον σκοπό για τον οποίο δεσμεύτηκαν και χορηγήθηκαν, δηλαδή προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό μιλά από μόνο του.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Seagull 04/11/2014 19:18:35

      Απόλυτα σωστοί και οι δύο. Μπροστά στα μάτια μας - εν προκειμένω ,στην κυριολεξία - η Δημοκρατία μετατρέπεται στην πιό ξετσίπωτη Πλουτοκρατία.

     • παπαδοπουλος ηλίας avatar
      παπαδοπουλος ηλίας @ Hunter 04/11/2014 17:59:11

      Δύο είναι τα "παγκόσμια" ανέκδοτα...."ανεξάρτητα Δικαιοσύνη" και "ανεξάρτητη Δημοσιογραφία"!!

 2. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 04/11/2014 08:50:31

  Μα τα αναπτυξιακά μοντέλα συνδιαμορφώνονται σαφώς μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής και λοιπής πολιτικής. Δεν είναι ανεξάρτητα! Άλλο αναπτυξιακό μοντέλο αναγκάζεσαι να ακολουθήσεις με φθηνό εθνικό νόμισμα και άλλο με ισχυρό δανεικό νόμισμα. Δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο.

 3. Geros avatar
  Geros 04/11/2014 09:19:25

  Αγαπητέ θα διαφωνήσω μαζί σου μόνο στο θέμα του τουρισμού , ένα υποτιμημένο φτηνό εθνικό νόμισμα θα αυξήσει τις αφίξεις αλλα δεν είναι πλεονέκτημα , είναι μειονέκτημα. Η αύξηση των αφίξεων δεν μπορεί να ξεπεράσει με τίποτα το είκοσι τις εκατό , ενώ το υποτιμημένο νόμισμα θα φέρει στην Ελλάδα περίπου τα μισά ευρώ. Από τα μισά αυτά ευρώ μόνο ένα ποσοστό θα περάσει στο σύστημα της κανονικής οικονομίας, τα υπόλοιπα θα γίνουν μαύρη οικονομία η οποια δεν φορολογείται , μιας και ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης που ασχολείται στον τουρισμό θα θέλει να παίρνει από τους πελάτες του μαύρα ευρώ παρά υποτιμημένες δραχμές. Στο καλύτερο σενάριο την πρώτη χρονιά μετά την υποτίμηση θα έχουμε τριάντα τις εκατό λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό από ότι πριν! Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα φέρουν την τέλεια καταιγίδα στην οικονομία, και καμία θετική επίπτωση. Οι όποιες θετικές επιπτώσεις που δήθεν θα έρχονταν είναι ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ και ακυρώνονται από τις βραχυπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις της εξόδου.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Geros 04/11/2014 15:36:38

   Tα πράγματα είναι πολύ απλά.
   Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ευρωζώνη και είμαστε ελλειμματική χώρα δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε.
   Τουλάχιστον χωρίς μια τεράστια καταστροφή Αλλά θα ήταν χίλιες φορές καλύτερα να είχαμε μείνει στη δραχμή γιατί τότε θα είχαμε γίνει μια άλλη Ισλανδία και επουδενί δεν θα βιώναμε την ανθρωπιστική Κρίση που βιώνουμε τώρα. Με μια μεγάλη υποτίμηση θα είχαμε κουρέψει το χρέος από μόνοι μας και αναγκαστικά θα στρεφόμασταν σε ότι παράγουμε ενώ τα ελληνικά προιόντα και ο τουρισμός θα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικά έξω

   • Geros avatar
    Geros @ blue nile 04/11/2014 17:26:37

    Αγαπητέ μια υποτίμηση θα είχε εκτοξεύσει το χρέος , δεν θα το είχε κουρέψει. Πως σας πέρασε αυτή η ιδέα? Το χρέος μας ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι σε δραχμές, το χρέος ήταν πάντα σε ξένο νόμισμα και μια υποτίμηση του τοπικού έφερνε και μια αντίστοιχη αύξηση του χρέους. Αυτό ήταν πάντα και το πρόβλημα που δημιουργιόταν όταν κάναμε υποτιμήσεις της δραχμής παλαιότερα , δεν θυμάστε? Είχαμε μέχρι το 2000 ανταγωνιστικά προϊόντα έξω και δεν το θυμάμαι? Τώρα αν όνειρο σας είναι ένας απομονωτισμός που ο καθένας μας ζει από ότι παράγει ο κήπος του νομίζω πως ένα τοπικό νόμισμα είναι μια χαρά για εσάς , απλά νομίζω ότι δεν θα βρείτε πολλούς Έλληνες διατεθειμένους να ζήσουν την ζωή της πτωχής πλην τίμιας Ελλάδος που κάθε άνθρωπος είχε ένα χωραφάκι και πορευόταν . Μάλλον θα βρείτε κάποιους που τους αρέσει αυτή η προοπτική ως ρομαντική ιδέα , αν όμως το βίωναν στην πραγματικότητα, ο πολιτικός που τους .... εξασφάλισε έναν τέτοιον "παράδεισο" θα μετρούσε καρπαζιές μέχρι τον αιώνα τον άπαντα. Τέλος πως σας πέρασε από το μυαλό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο να γίνει Ισλανδία? Τι έχουμε κοινό με την Ισλανδία? Μάλλον και εσείς ανήκετε στους Έλληνες που θέλει το ένα σαν της Σουηδίας , το άλλο σαν της Γερμανίας και το τρίτο σαν της Αυστραλίας ξεχνώντας φυσικά πως δεν θέλουν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ από τα άλλα χιλιάδες πράγματα που κάνουν αυτές οι χώρες. Τους καρπούς της κάθε χωρα τους φύτεψε , τους πότισε , τους κλάδεψε και μετά μπορεί να τους απολαύσει αγαπητέ. Εμείς θέλουμε τον γερμά τώρα αμέσως! Κλασικό παράδειγμα η παιδεία. "Γιατί το παιδί μου να μην έχει το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας?" Σου λέει ο Έλλην απορημένος. Οι πολιτικοί φταίνε , αυτός ο κακόμοιρος δεν φταίει , αυτός πληρώνει φόρους και σωστή παιδεία δεν έχει για τα παιδιά του. Είναι έτσι όμως? Οι καταλήψεις των σχολείων στην Γερμανία θα έφερναν ΑΜΕΣΗ επέμβαση της αστυνομίας με πρωτοβουλία των γονέων, έτσι κάνει ο Έλληνας γονιός? ΟΧΙ. Στην Γερμανία η είσοδος σε χώρους της πρυτανείας και η δημιουργία επεισοδίων θα επέφερε την άμεση διαγραφή από το πανεπιστήμιο των φοιτητών που θα συμμετείχαν σε τέτοιες πράξεις, θέλει κανείς από εμάς κάτι τέτοιο να γίνει εδώ? ΟΧΙ. Στην Γερμανία τα βιβλία είναι χρεωμένα στους γονείς των μαθητών και την όποια φθορά σε αυτά την πληρώνουν κανονικά μιας και πρέπει να επιστραφούν πριν αλλαχτούν ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ , το θέλουμε εμείς αυτό? ΟΧΙ. Στην Γερμανία ο σεβασμός προς τους διδάσκοντες είναι τόσο μεγάλος που τα παιδιά σηκώνονται όρθια όταν περνούν , το θέλουμε εμείς αυτό για τα παιδιά μας? ΟΧΙ. Στην Γερμανία η αξιολόγηση των μαθητών ξεκινά από το δημοτικό όπως και η τοποθέτηση τους σε διαφορους κλάδους, το θέλουμε εμείς αυτό? ΟΧΙ. Ο μέσος Γερμανός γονιός θα κατέγγειλε στην αστυνομία χωρίς χρονοτριβή καθηγητή που εμ δεν παρέχει καλή παιδεία στα παιδιά του εμ έχει το θράσος να παρέχει μαύρα και αφορολόγητα ιδιαιτερα μαθήματα , εμείς τι θα κάναμε για αυτό? Μα να τα σκάσουμε στον ασυνείδητο , παρανομούντα , φοροφυγά καθηγητή φυσικά! Στο κάθε τι θέλουμε το αποτέλεσμα αλλα όχι και το σύστημα που οδηγεί στο αποτέλεσμα. Οπότε μην μου λέτε ότι θα ήμασταν Ισλανδία γιατί δεν θέλετε τίποτα από αυτά που θέλει ένας μέσος Ισλανδός.

    • blue nile avatar
     blue nile @ Geros 04/11/2014 23:16:55

     ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΗΤΑΝ ΔΡΑΧΜΙΚΟ ΟΠΟΤΕ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΘΑ ΤΟ ΜΕΙΩΝΕ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ! ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΚΑΛΑ (ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ) ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Η ΛΑΓΚΑΡΤ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ; ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΟΣΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΝΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΑΜΥΘΗΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΩΝ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΦΟΥΣΚΕΣ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΚΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ. ΟΤΑΝ Ο ΜΙΤΕΡΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΛ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ, ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΡΙΣΗ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΠΕΣΤΕ ΤΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΑΥΤΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΠΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ. ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟ 2010 ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΝΑΨΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

     • Hunter avatar
      Hunter @ blue nile 05/11/2014 02:57:39

      Α έτσι δικαιολογείται λοιπόν το ότι έχουμε 60%-100% φοροδιαφυγή από το 1974 και πληρώνουμε 1.000.000 δημόσιους μισθούς από το 1981... Λέω κι εγώ, ποιος να φταίει, ποιος να φταίει... Το Ευρώ φταίει...

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Hunter 05/11/2014 23:44:27

      .. για τους ΔΥ αληθεια ειναι πως το Ευρώ επαιξε το ρόλο του.. ελλειμα στο ισοζύγιο πληρωμών, σημαινει κανονικά ανεργία σε επιπεδα δυσβασταχτα για οποιοδηποτε πολιτικό συστημα .. οι διορισμοί στο Δημοσιο "απορροφουσαν" την ανεργία που θα προεκυπτε διαφορετικά .. το κοστος μισθοδοσίας τροφοδοτουσε τα ελλειματα προυπολογισμου και ο δανεισμός το χρέος .. ήταν αδυνατο να αποφευχθει αυτή η εξελιξη στην Ελλάδα.. ήταν η διαδρομή με την ελάχιστη αντισταση παρ'ολα αυτά η ακραια κατασταση στην οποια βρεθηκε η χωρα με δεν οφείλεται στο ευρώ αλλα στα οσα εγιναν επι πρωθυπουργίας ΓΑΠ

     • Geros avatar
      Geros @ blue nile 05/11/2014 10:10:26

      Νομίζω τελικά ότι φτάσαμε στην ρίζα της παρανόησης της πραγματικότητας που χαρακτηρίζει τα σχόλια σας γύρω από τα οικονομικά. Βασίζονται σε ψευδή στοιχεία και φανταστικά δεδομένα! Θα σας απαντήσω λοιπόν με κεφαλαία όπως και εσείς μπας και καταφέρετε επιτέλους να ξεφορτωθείτε τους μύθους που σας διαμορφώνουν την γνώμη. 1. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΡΑΧΜΙΚΟ , ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Ή ΣΕ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Ή ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΞΕΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΔΗΘΕΝ ΔΡΑΧΜΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ. (Επιστρέφω στην κανονική γραφή , δεν αντέχω άλλο τα κεφαλαία , δεν ξέρω πως εσείς τα αντέχετε) Αλλα ακόμα και να κουρεύαμε τον εσωτερικό δανεισμό αγαπητέ μιας και ήταν δάνεια προς Ελληνικές τράπεζες και θεωρητικά θα μπορούσαμε να τους πούμε να ξεχάσουν τα λεφτά τους , δεν θα υπήρχε τρόπος να μην περάσει το κούρεμα αυτό στον Έλληνα πολίτη. Οι τράπεζες την άλλη μέρα θα έκλειναν και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι οι τράπεζες , θα έχαναν τα λεφτά τους. Βλέπετε ο εσωτερικός δανεισμός που γινόταν τότε γινόταν με κεφάλαια του Ελληνικού λαου , οι τράπεζες παίρναν τις καταθέσεις μας και τις δάνειζαν στο κράτος , δεν δάνειζαν στο κράτος τα λεφτά των εξωγήινων! Δεν υπάρχει μαγική συνταγή με την οποία κάποιος κλέβει στην ουσία τα λεφτά των δανειστών και δεν την πληρώνει στο τέλος ο λαός. Μια μοναδική εξαίρεση που ξέρω είναι η χρεοκοπία της Ρωσίας αλλα είναι εντελώς ειδική περίπτωση διεθνούς απάτης περισσότερο παρα κανονικής χρεοκοπίας , και φυσικά άλλο Ρωσία και άλλο Ελλάδα. 2. Η Ελλάδα ποτέ , μα ποτέ , μα ποτέ δεν υπήρξε πρώτη στις εξαγωγές ζάχαρης στην Ευρώπη , δεν υπήρξε ούτε δεύτερη , ούτε τρίτη. Ο μύθος της δήθεν πρώτης στις εξαγωγές ζάχαρης έχει ξανά ακουστεί εδώ μέσα , δεν θυμάμαι αν ήταν από εσάς ή από άλλον. Αν ήταν από εσάς σας παρακαλώ σταματήστε να πουλάτε ψέματα εδώ μέσα για να επιβεβαιώσετε δήθεν κάποιες λανθασμένες σας απόψεις! Το πραγματικό ηθικό δίδαγμα από την ιστορία της ζάχαρης στην Ελλάδα είναι ότι κρατική επιχειρηματικότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Σε μια περίοδο που η E.E. μείωνε τις επιδοτήσεις στην ζάχαρη (οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι ή κράτιστες το παρουσιάζουν λες και μειωνόταν η επιδότηση μονο στην Ελλάδα , ενώ σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν) η κρατική και μονοπωλιακή εταιρία ζάχαρης στην Ελλάδα απογείωνε τα κόστη παραγωγής ανά τόνο! ΤΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕ! Ενώ οι υπάλληλοι της διεκδικούσαν και έπαιρναν το .... αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα των 17 μισθών ανά έτος! Ένα ακόμα μάθημα που παίρνουμε από την ζάχαρη είναι το πόσο στρεβλή οικονομία δημιουργεί ο κρατισμός. Η Ευρωπαϊκή ένωση κάποια στιγμή κατάλαβε (πολύ αργά κατά την γνώμη μου μιας και αυτοί κρατιστές είναι) ότι είναι χαζό να επιδοτείς ένα προϊόν που έχεις τεράστιο παραγωγικό μειονέκτημα. Είναι καλύτερο να ξοδεύεις τα χρήματα των φορολογουμένων κάπου αλλού και όχι στην δημιουργία κρατικοδίαιτων καρτέλ ζάχαρης που αν τους άφηνες μια στιγμή χωρίς επιδοτήσεις θα κατέρρεαν. Αν ο τομέας της ζάχαρης ήταν ιδιωτικός και μη επιδοτούμενος θα είχε αλλάξει και μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο από μόνος του χωρίς να το καταλάβει κανεις, σε κάτι με συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι με συγκριτικό μειονέκτημα. Σε μια οδηγούμενη από το κράτος οικονομία όμως τίποτα δεν γίνεται , μετατράπηκε σε προβληματική. Δηλαδή έγινε πρόβλημα δικό μας. Όλα αυτά , το ότι η παραγωγή είναι ασύμφορη , το ότι η διαφθορά βασιλεύει , το ότι περνούν 17 μισθούς, έγιναν δικά μας προβλήματα! Το πιο τρελό όμως είναι ότι δεν εμείς καλούμαστε να τους εξυγιάνουμε μετατρέποντας τους σε κάτι πραγματικά κερδοφόρο, καλούμαστε με δικά μας λεφτά να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να παράγουν κάτι ασύμφορο , να είναι διεφθερμένοι και να περνούν 17 μισθούς! Αυτό είναι η κρατική οικονομία και για αυτό κατέρρευσε η παραγωγικότητα όπου εφαρμόστηκε.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Geros 05/11/2014 02:54:17

     Συμφωνώ στα περισσότερα πλην των: ΝΑΙ, είχαμε ανταγωνιστικά προϊόντα "έξω", επι δραχμής. Από ζάχαρη κλπ αγροτικά (η ντομάτα μας ας πούμε, που τώρα την ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ εν μέρει, μέχρι και από το Βέλγιο(!)) μέχρι βιομηχανικά (θυμάμαι κατασκευαστές μίνι πλυντηρίων πιάτων, ηλεκτρικών συσκευών, μαγειρικών σκευών κλπ. να κάνουν μεγάλες εξαγωγές) τσιμέντα, ΠΟΛΛΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ, πλαστικά κλπ. Και, κυρίως, αντικαθιστούσαμε την κατανάλωση ξένων με Ελληνικά προϊόντα, πχ: ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ (υπάρχει, λίγος, ακόμα), ζάχαρη, λιπάσματα, ΕΤΜΑ, Πειραϊκή-Πατραϊκή, ΒΟΜΒΥΞ κλπ. Άλλωστε, όσο και φάουλ στατιστικά και να είχαμε, άλλο το να έχεις 35% εισαγόμενα και άλλο 70%, όπως σήμερα. Σταδιακά, βέβαια, οι άθλιοι πολιτικοί μας τα διέλυσαν όλα: Βιομήχανος μου έλεγε ότι ζήταγε δάνειο από την Τράπεζα και η απάντηση του ερχόταν από το Πολιτικό Γραφείο της Ενορίας του, μαζί με κατάλογο διοριστέων στην επιχείρησή του "ανηψιών"! Πόσο να επιβιώσει; ΝΑΙ, ένα δικό σου νόμισμα είναι χρησιμότατο εργαλείο στην ανάταξη της οικονομίας. Και ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΫΠΑΡΧΕΙ, όπως τώρα, έχει και ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Δεν κυκλοφορεί ΗΔΗ, άρα δεν μπορούν να σου το προσβάλουν οι ΑΓΟΡΕΣ πριν περάσει ΠΟΛΥΣ χρόνος, και είναι στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ δικαιοδοσία σου το αν θα το εξευτελίσεις, ή θα το κρατήσεις σε μια βολική ισοτιμία με τα λοιπά. Αν βέβαια, ξέρεις κανέναν πανεπιστημιακό και μη πολιτικά μίσθαρνο οικονομολόγο , που να διδάσκει ότι ΔΕΝ είναι καλό εργαλείο το ΔΙΚΟ ΣΟΥ νόμισμα για να βγαίνεις από τα δύσκολα, καίγομαι να τον διαβάσω. Αν όχι, πάψε να τσαμπουνάς σοφιστείες και ιστορίες τρόμου για παιδιά για να μην σου θυμίσω κάτι πτωχεύσεις αποικιών χωρίς δικό τους νόμισμα, που κάνουν την Κατοχή να δείχνει Παιδική Γιορτούλα. (Κι εμείς, κάτι σαν αποικία δεν είμαστε πιά;). Τέλος πάντων, συμφωνώ ότι η έξοδος στην δραχμή θα είναι, πλέον, οδυνηρότατη και ότι, αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση (πολιτικό σύστημα, μάλλον), αυτό θα έπρεπε να γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2010. Με τις τρέχουσες, ήταν και είναι αδύνατον. Η εσωτερική υποτίμηση απέτυχε (ποτέ δεν πέτυχε, στην Ιστορία). Θα αφαιμαχθούμε, λοιπόν, μέχρι να χάσουμε ΚΑΙ το χωραφάκι, που αναφέρεις περιφρονητικά γιατί κανένας δεν μπορεί, λόγω συστήματος, να αναδειχθεί και να ηγηθεί των πολλών οδυνηρών, πλην απαραιτήτων, βημάτων για την ανάταξη, όχι μόνον της οικονομίας μας αλλά και της (ουσιαστικής) υπάρξεώς μας, ως εθνικού κράτους. Και θα έρθουμε στην μιζέρια, που κραδαίνεις ως φόβητρο, αλλά θα κοιτάμε το μέλλον ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, ενώ στην τότε μιζέρια το κοιτάγαμε ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ. Αν δεν καταλαβαίνεις ΠΟΣΑ ΠΟΛΛΑ σημαίνει αυτό, σε παραπέμπω στον Κέϋνς, που το διευκρινίζει. Τέλος πάντων, αν εσύ βλέπεις κάτι διαφορετικό, δικαιολόγησέ το, χωρίς συνθήματα και ισχυρισμούς. Αφού δηλώνεις Γέρος, έχεις και ψυχή να παραδώσεις...

     • Geros avatar
      Geros @ ΠΗΛΕΑΣ 05/11/2014 10:32:03

      Γιατί βρε παιδιά όλοι μεταφράζετε το Geros σε γέρος και όχι σε γερός? Mάλλον όμως εσύ είσαι πολύ νέος , αλλιώς δεν εξηγείται. Μάλλον είσαι τόσο νέος που δεν θυμάσαι πως όλα αυτά που ανέφερες ότι υπήρχαν επί δραχμής ενώ δήθεν πάψαν να υπάρχουν μετά την δραχμή , στην πραγματικότητα είχαν εξαφανιστεί , καταστραφεί , διαλυθεί ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ. Την Ελληνική βιομηχανία δεν την διάλυσε το ευρώ , την βρήκε διαλυμένη μετά από μια εισβολή σοσιαλιστικών πρακτικών σε αυτή που ξεκινούν από το 1974 και μετά. (πολλοί λένε ότι έγινε από το 1980 και μετά αλλα κάνουν λάθος , ο Καραμανλής έπασχε από σοσιαλμανία όπως λέγαν τότε) Οι βιομηχανίες που ανέφερες δεν υπήρχαν όταν μπήκαμε στο ευρώ , ψάξε και θα το δεις και μονος σου , απλά κάνεις λάθος τις ημερομηνίες.

     • blue nile avatar
      blue nile @ Geros 05/11/2014 12:18:20

      Συγνώμη για τα κεφαλαία πριν αλλά από τον υπολογιστή του σπιτιού δεν μπορώ να γράψω μικρά. Γερέ. Για να συζητήσεις με κάποιον πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση ορισμών και ιδεών. Αλλιώς δεν διαφωνείς απλά αλλά οδηγείσαι σε σύγκρουση. 1) Επιμένεις να γράφεις ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος δεν αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας Κρίσης. (Πρόσεξε δε σου λέμε ότι μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ ούτε το ότι εμείς σαν χώρα εκμεταλευτήκαμε σωστά τα όποια καλά της δραχμής.) Αυτή η άποψη σου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 2) Και στην πρώτη θέση εξαγωγής ζάχαρης ανάμεσα στις χώρες της μετέπειτα ευρωζώνης βρεθήκαμε ή σε μια από τις πρώτες. Θα σου προσκομίσω στοιχεία. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Θα μπορούσα να σου αναφέρω τις βιοτεχνίες στη Μακεδονία που έκλεισαν ή ξενιτεύτηκαν αμέσως μετά την έλευση του ευρώ. Πρόσεξε όμως δε σου λέω ότι πριν τα πράγματα ήταν ρόδινα. Απλά με τη δραχμή που ήταν ένα φτηνό νόμισμα σωζόταν κάπως η κατάσταση. Το θέμα είναι ότι εσύ αρνείσαι το αυτονόητο. Ότι με το ευρώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι γερμανικές εξαγωγές και μειώθηκαν αντίστοιχα οι εξαγωγές των χωρών της περιφέρειας. Αυτό δεν έγινε λόγω βελτιστοποίησης των γερμανικών προϊόντων είτε λόγω επιδείνωσης των δικών μας. Η ένταξη στο κοινό νόμισμα το επέτρεψε και αυτή είναι η μοίρα των νομισματικών ενώσεων. Να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος των οικονομικά ισχυρών. Επειδή όμως η νομισματική ένωση έχει τα καλά της όταν δημιουργείται θα πρέπει να έχει κατά νου την αναπόφευκτη διεύρυνση των ανισοτήτων εντός των χωρών μελών της. Και να υποχρεώνει τις πλεονασματικές χώρες να μοιράζονται μέρος των κερδών τους με τις ελλειμματικές . Ένας τρόπος είναι το να υποχρεώνεις τις γερμανικές Siemens και ΜΑΝ να φτιάχνουν εργοστάσια σε Ελλάδα και Πορτογαλία αντί της Τουρκίας. Όχι για να βγάλουν μεγάλα κέρδη, αλλά για να βοηθήσουν αυτές τις χώρες να μειώνουν την ανεργία τους άρα να στέκονται όρθιες και να συνεχίζουν να καταναλώνουν γερμανικά προιόντα. 3) Δεν σε έχω δει να γράφεις κάτι για τις τράπεζες και τα αίσχη που αποφασίζονται υπέρ τους με πρόσχημα το μνημόνιο. 45 δις φανερά, σαράντα κάτω από το τραπέζι και δέκα μελλοντικές φοροαπαλλαγές για να επιβαρύνεται το κουφάρι της κοινωνικής οικονομίας. Το γράφω αυτό γιατί διακρίνω σε ότι γράφεις μια πίστη στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο πολύ παρόμοιο με τη φανατική υπεράσπιση τω ελεύθερων αγορών που ακούω κάθε φορά που βγαίνει ένας τραπεζίτης στην τηλεόραση

     • Geros avatar
      Geros @ blue nile 05/11/2014 17:00:28

      1. Με κατηγορείτε ότι είμαι εκτός πραγματικότητας για κάτι που ποτέ δεν είπα. Η υποτίμηση είναι αρκετές φορες χρήσιμο εργαλείο και αρκετές φορες το μόνο διαθέσιμο εργαλείο. Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι ανώδυνο , δεν είναι δωρεάν , είναι εναντια στα λαϊκά στρώματα και δεν είναι θεραπεία για πάσα νόσο. Εσείς με την λογική σας (δεν είναι δικη σας υπάρχουν διάφοροι στην τηλεόραση που σας την πέρασαν) δημιουργείτε την εικόνα πως αν κάναμε μια υποτίμηση θα καθαρίζαμε και δεν θα μάτωνε ο λαός. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! Ο λαός θα μάτωνε και με την υποτίμηση όπως με κάθε εργαλείο φτωχοποίησης ,γιατί εργαλείο φτωχοποίησης είναι η υποτίμηση , είναι η πιο αντιλαϊκή φορολόγηση στην ουσία. Οι εταίροι μας μας έδωσαν τα χρήματα για μια καλύτερη λύση , χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι και η λύση που μας πρότειναν δεν ήταν φτωχοποίηση. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΘΑ ΦΤΩΧΑΙΝΑΜΕ. Μάγκικες και μαγικές ανώδυνες λύσεις δεν υπήρχαν , δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν , όσοι δε υπαινίσσονται κάτι τέτοιο λένε ΨΕΜΑΤΑ. 2. Ούτε πρώτοι ήμασταν , ούτε στις πρώτες θέσεις και ΝΑΙ εκεί είναι το θέμα! Αν βασίζεις τα συμπεράσματα σου σε πραγματικά στοιχεία ή αρλούμπες βγαλμένες από το κεφάλι σου. Όποιος έχει δυο δράμια μυαλό και ένα δράμι μνήμης ξέρει ότι το ευρώ βρήκε μια χωρα αποβιομηχανοποιημένη μετά από 35 χρονια πίστης σε κρατικίστικες δοξασίες που μοιράζονταν και οι δεξιοί και οι αριστεροί αυτού του τόπου. Να κατηγορήσουμε το ευρώ ότι δεν συνέβαλε στην λύση του προβλήματος ναι , είναι μια σωστή κριτική. Το να πούμε ότι δημιούργησε το πρόβλημα όχι , είναι ψέμα. 3. Αυτό το ακατάληπτο που είπατε " 45 δις φανερά, σαράντα κάτω από το τραπέζι και δέκα μελλοντικές φοροαπαλλαγές για να επιβαρύνεται το κουφάρι της κοινωνικής οικονομίας" τι σημαίνει? Σε τι ακριβώς αναφέρεστε? Αν είναι να μιλήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα ευχαρίστως , είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στην Ελλάδα που θα σας έλεγε ότι οι σχέσεις κράτους και τραπεζών είναι οι ενδεδειγμένες. Αλλα έτσι όπως τα λέτε εσείς ούτε κατάλαβα τι εννοείτε και έχω την αίσθηση ότι έχετε βάλει σε ένα τσουβάλι την διαπλοκή των τραπεζών με την πολιτική ηγεσία, με μετρα που έγιναν και ήταν απαραίτητα για να μπορείτε να πηγαίνετε σήμερα στο ATM και να σηκώνετε χρήματα. Δεν είναι όλα ένας αχταρμάς αγαπητέ ....

     • MCA avatar
      MCA @ Geros 05/11/2014 17:11:38

      Το ευρώ έδωσε την ευκαιρία λόγο των χαμηλών επιτοκίων για υπερβολικό δανεισμό με τα γνωστά αποτελέσματα. Βέβαια για αυτό δεν μας φταίει κανείς παρά μόνο το κεφάλι μας. Το κακό όμως έγινε. Με δραχμή δεν θα μπορούσαν οι πολιτικοί μας να βρουν κεφάλαια για να τα κακοδιαχειριστούν.Έτσι τα ανοίγματα θα ήταν μικρότερα.

     • Geros avatar
      Geros @ MCA 05/11/2014 17:29:24

      Αυτή είναι σωστή κριτική αλλα μετά το PSI μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν την πληρώσαμε μονο εμείς την νύφη αλλα και οι αγορές πλήρωσαν την απερισκεψία τους να μας δανείσουν. Τέλος μια παρατήρηση ,αν έχετε δίκιο (και έχετε) πως ο υπέρμετρος μας δανεισμός δημιούργησε το βιοτικό επίπεδο το οποίο απολαμβάναμε πριν την κρίση , με ποιό δικαίωμα θέλουμε να επανέλθουμε και μάλιστα τάχιστα σε αυτό το επίπεδο? Μου κάνει εντύπωση ότι στην ουσία όλοι θέλουν την επιστροφή στην φούσκα και όχι την έξοδο από την κρίση. Όλοι να γυρίσουμε στην εποχή προ κρίσης θέλουμε , κανεις δεν λέει στην εποχή προ φούσκας ......

     • MCA avatar
      MCA @ Geros 05/11/2014 17:47:34

      Δεν νομίζω ότι η απαίτηση από τους περισσότερους είναι η επιστροφή στο 2008 . Δουλειές θέλουν και να ξεμπλέξουν από τα δάνεια που πήραν με βάση τα εισοδήματα που είχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια.

     • Seagull avatar
      Seagull @ Geros 05/11/2014 17:49:50

      Εργολαβία έχεις πάρει την κατήχηση για τις καλές αγορές και τους κακούς ΄Ελληνες που δημιούργησαν φούσκες όπως λες, τι κρίμα βρε παιδί μου γέροντα να μην σε έχουμε ανακαλύψει εγκαίρως, θα είχαμε αποφύγει τις κακοτοπιές και οι καημένες οι αγορές δεν θα είχαν διακινδυνεύσει!! Σου ζητάμε έλεος, μην μας μαστιγώνεις άλλο, το μάθαμε το μάθημα, θα είμαστε καλοί και υπάκουοι στις αγορές για να μας δανείζουν πάντα!! Αρκεί ή να προχωρήσουμε και σε χαρακίρι?

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Geros 05/11/2014 19:57:45

      Γερέ, λοιπόν, πλην ξεροκέφαλε, αφήνεις να εννοηθεί ότι, η "εσωτερική υποτίμηση" ήταν χατήρι, που μας έκαναν οι πάτρωνές μας, ενώ ήταν Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για να μην ζημιώσουν οι ίδιοι. Τελικά τι βλέπεις, πέτυχε η Εσ.Υποτ.; Μας έσωσε χωρίς τόσο πολλά θύματα ("ότι και να κάναμε θα φτωχαίναμε": εσύ το είπες); Αν το 2009-10 βγαίναμε στην δραχμή, δεν θα είχαμε λιγότερη συνολική ζημιά, υλική (γιατί η εγχώρια παραγωγή θα ευνοείτο άμεσα, τόσες απολύσεις δεν θα γίνονταν, οι λάθρο- θα απογοητεύονταν, οι μισθοί, ονομαστικά, δεν θα περικόπτονταν) και ηθική (θα είχαν ζημιωθεί ΚΑΙ οι κλέφτες και επιβήτορες της οικονομίας μας); ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ, το καταλαβαίνεις; Έχεις δίκιο ότι το ευρώ (και η ΕΕ) δεν κατέστρεψε μόνο του την Ελληνική παραγωγή, αλλά παραδέξου ότι απετέλεσε την ταφόπλακά της καθιστώντας την απαγορευτικά ακριβή. Ούτως ή άλλως, για τους συνδικαλιστές, το ήθος ΠΑΣΟΚ (που αντέγραψε και η ΝΔ) και το θανάσιμο (και μητέρα όλων των κακών) πρόβλημα παιδείας και νοοτροπίας συμφωνούμε απολύτως. Το Ευρώ, όμως, λειτούργησε και λειτουργεί εξυπηρετώντας άλλων συμφέροντα. Απόδειξη ότι, ενώ εμεις καιγόμασταν το ευρώ ανέβαινε, ενώ τώρα κατεβαίνει (ευτυχώς ΚΑΙ για εμάς), αλλά επειδή μπήκε από την μεριά μας στη ζυγαριά του και η Γαλλία (που το απαίτησε, ενώ εμείς, επισήμως τουλάχιστον, ΠΟΤΕ!). Γενικά, αν δεν ομοσπονδοποιηθεί η Ευρώπη, το Ευρώ θα την διαλύσει. Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες αναπτυξιακές επιλογές, από όσες θα επιχειρούσαμε αν είχαμε σύνορα και νόμισμα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ λόγω ΕΕ και Ευρώ. Άσε τον ΑΚΕΝΑΤΩΝ να ονειρεύεται αναπτυξιακά σχέδια (μετά 5ετια από την πτώχευση και με Γιακουμάτο στο ΥΠΑΝ ακούγεται χλευαστικά). Αυτά απαιτούν πυγμή και σοβαρότητα, που δεν διαθέτουμε. Ούτε θα μας "αναπτύξουν" οι άλλοι με το ζόρι. Πτωχευμένοι κοστίζουμε λιγότερο! Θα αιμορραγούμε, λοιπόν, μέχρις αυτοαναλώσεως!

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ blue nile 05/11/2014 17:44:45

      Αγαπητέ Blue Nile πόσο δίκιο έχεις κάθε φορά που με τετράγωνη λογική γράφεις την αλήθεια! Και πόση υπομονή να απαντάς σε κάποιον που αν δεν είναι συνταξιούχος τραπεζίτης, ακριβώς όπως λες, "γράφει με μια πίστη στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο πολύ παρόμοια με τη φανατική υπεράσπιση των ελεύθερων αγορών που ακούμε κάθε φορά που βγαίνει ένας τραπεζίτης στην τηλεόραση"... Εγώ όμως, επειδή ακριβώς εκεί που μου χρωστάγανε (Δεν έχω πάει σε ξενυχτάδικο ούτε μια φορά στα 62 μου χρόνια!) μου πήραν και το βόδι, αν και δεν έχω ούτε τρίτου βαθμού συγγενή Δ.Υ. και μου έκλεισαν το μαγαζί απο το 2010, λέω κάτι πιό τετράγωνα πράγματα : Οι Γερμανοί αμετανόητοι φασίστες, οι εκτελεστές αόπλων των Καλαβρύτων και του Διστόμου που όσα κι αν μας δώσουν δεν θα ξεπληρώσουν το πολύτιμο αίμα Ανθρώπων και όχι βελανιδοφάγων που άδικα έχυσαν μόλις χτες, ακόμα κι αν διαπίστωναν αυτοπροσώπως οτι η Ελλάδα εκπορνεύτηκε, δεν θα έπρεπε να ξαναδικαστούν τώρα στη Νυρεμβέργη και να δημευτεί κατα βούληση των Ελλήνων ό,τι έχουν και δεν έχουν , όταν τόλμησαν να δημοσιεύσουν και πρωτοσέλιδη μάλιστα έγχρωμη φωτογραφία την Ελλάδα ως πόρνη? Δεν ώφειλαν τουλάχιστο να στείλουν το Focus στον εισαγγελέα αντί να χασκογελάνε για τις δικές τους "νόμιμες" κτηνοβασίες? Και δεύτερον, οι "βαθυστόχαστες αναλύσεις " του "Γερού", δεν μπορούν να καταλάβουν οτι δεν νοείται, οταν καλώς ή κακώς υπάρχει κοινό νόμισμα σε μια Ενωση κρατών, να είναι κοινό και το χρέος των μελών της Ένωσης, εξ αιτίας και χάριν της οποίας το δημιούργησαν τα κράτη? Επρεπε να το πει η Λαγκάρντ στους Γερμανούς και αυτοί ως βόδια να παριστάνουν οτι δεν κατάλαβαν Γαλλικά? Αλλά ο Χέλμουτ Σμιτ που θεωρεί τους σημερινούς Γερμανούς οικονομολόγους με πρώτο τον Βάιντμαν σφουγγοκωλάριους των Παγκόσμιων Τραπεζιτών, σίγουρα τους ξέρει πολύ καλύτερα απο τον "Γερό", και οπωσδήποτε είναι ειλικρινέστερος και προφανώς αφιλοκερδής στα 95 του...

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 05/11/2014 18:36:53

      *να μην είναι κοινό και το χρέος

     • Geros avatar
      Geros @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 05/11/2014 18:59:25

      Ποιοι σας έκλεισαν το μαγαζί αγαπητέ? Είσαστε από ότι κατάλαβα ο "σε τίποτα δεν έφταιξε και όμως όλα τα πληρώνει" Έλληνας. Επειδή όσοι τέτοιοι εμφανίστηκαν στην παρέα μας στην πορεία αποδείχτηκαν φιδέμπορες μπορείτε να μας τα κάνετε λίγο πιο λιανά? Όχι πως δεν σε πιστεύω βρε αδελφέ , απλά για να καταλάβουμε το δράμα σε όλο του το μεγαλείο ....

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Geros 05/11/2014 20:52:41

      Αυτό λέω κι εγώ φίλε Γερέ, φιδέμπορα, συνάδελφε. Είδες εσύ κανένα μαγαζί να κλείνει απο την κρίση? Ή μήπως έστω και εναν Ελληνα που δεν έφταιξε σε τίποτα και όμως όλα τα πληρώνει? Υπάρχει κανείς που να μην έφαγε βόδι με τον Πάγκαλο? Αφού ο έντιμος, ειλικρινής και ευφυέστατος σαν τους Γερμανούς, αυτός πολιτικός, το δήλωσε δημοσίως και ευθαρσώς στην τηλεόραση. "Ολοι μαζί τα φάγαμε εξ ίσου τα δανεικά απο τους κουτόφραγκους που τώρα μας δανείζουν κι αλλα για να διορίζουμε τις κόρες μας στη βουλή". Κομμουνιστική προπαγάνδα των Συριζαίων κομμουνιστών είναι όλα αυτά για να χτυπήσουν τον Παγκόσμιο Καπιταλισμό των Τραπεζών. Πάντως εγώ το δικό σου δράμα το καταλαβαίνω και σε συμπονώ αγαπητέ Γερέ και όχι γέρο...Χώρια που ξέρω οτι είσαι ειλικρινέστατος αδελφέ μου.

     • Geros avatar
      Geros @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 06/11/2014 09:29:34

      Συγγνώμη φίλε αλλά σου λέω να μας πεις τι σου έκαναν τα τέρατα της τρόικας που σου κλείσανε το μαγαζί και μου λες άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μέχρι ψεύτη με έβγαλες χωρίς να καταλάβω όμως τι είπα που το θεωρείς ψεύτικο. Είπαμε , είσαι 62 χρονων και δεν έχεις ξενυχτήσει μια φορά , δεν έχεις ούτε τρίτο ξάδελφο στο δημόσιο , πάντα πλήρωνες όλους τους φόρους που σου αναλογούσαν , δεν χρησιμοποίησες ποτέ με κάποιο τρόπο το κράτος προς όφελος σου και τα χριστούγεννα γυρίζεις στα σπίτια , μπαίνεις από τις καμινάδες και μοιράζεις δώρα στα παιδιά κάνοντας Χο Χο ! Σε πίστεψα, δεν ξέρω γιατί κάποιος να μην σε πιστέψει.

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Geros 06/11/2014 10:33:01

      Εχεις λοιπον την εντύπωση μετά απο αυτά που λες οτι πιστεύει έστω και ενας εδώ μέσα, εσένα? Αλήθεια δεν ξέρεις, ούτε έχεις καν ακουστά τι έκαναν τα τέρατα της τρόικας και τα αφεντικά τους στους Ελληνες μικρομεσαίους πάσης φύσεως και στα μαγαζιά τους? Και νομίζεις οτι σε πιστεύουμε κι απο πάνω?

     • Βουστροφηδόν avatar
      Βουστροφηδόν @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 06/11/2014 15:28:27

      Μα Ευστάθιε! Δεν εντρέπεστε; Γιατί τον συγχύζετε τον Γεροφιδέμπορα στην ηλικία που βρίσκεται; Δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΖΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΟΥ.....Δεν θέλει να καταλάβει και την ώρα του χάνει, όποιος κάθεται να του ...εξηγήσει και να αντιπαρατεθεί για τ΄αυτονόητα.

     • Γιαγιά avatar
      Γιαγιά @ Geros 05/11/2014 12:19:02

      ...Να βάλετε τη ...βαφτιστική σας τη φωτογραφία, για να μην μπερδευόμαστε.

     • Geros avatar
      Geros @ Γιαγιά 05/11/2014 16:25:28

      Μα την βαφτιστική μου έβαλα στο avatar ! Είσαι μηχανή παραγωγής nicks εσύ .....

     • Γιαγιά avatar
      Γιαγιά @ Geros 06/11/2014 09:44:51

      Ε, αφού βάλατε τη βαφτιστική σας τη σταφιδιασμένη και φαλακρή, τί παραπονιέστε που σας αποκαλούν Γέρο; Τι ανόητος ναρκισσισμός επί τέλους; Για ...Γερό, δεν σας κόβω. Εκτός αν εννοείτε γερό ...ποτήρι στο φασκόμηλο :)

    • kastis avatar
     kastis @ Geros 19/11/2014 15:14:59

     Δεν έχεις Δημόσια Υγεία και Δημόσια παιδεία επειδή οι δαπάνες σε αυτές είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Γιατί α) από την μια μεριά τα φορολογικά έσοδα τής χώρας ήταν 6% τού ΑΕΠ χαμηλότερα από την μέση ευρωπαϊκή χώρα (λόγω υποφορολόγησης τού κεφαλαίου και των αυτοαπασχολούμενων) και β) από την άλλη μεριά σπαταλούσαμε σε τόκους και καταστολή 5% τού ΑΕΠ περισσότερα από μια μέση ευρωπαϊκή χώρα. Δλδ κάθε έτος το κράτος έχανε ή σπαταλούσε το 11% τού ΑΕΠ του είτε για τα κέρδη είτε για την προστασία τού κεφαλαίου. Αυτό το 11% αν το βάλεις για μια μόνο δεκαετία σημαίνει ΟΛΟ το δημόσιο χρέος!

 4. Δημήτρης Κ. avatar
  Δημήτρης Κ. 04/11/2014 09:26:39

  To καλύτερο μοντέλo δοκιμασμένο στην πράξη λέει η επιστήμη, ήταν, είναι και θα είναι το Σκανδιναυικό. Ήτοι ελεύθερη αγορά πρώτα για τους μικρούς και αδύνατους και μετά για τους ισχυρούς με το κράτος σε ρόλο αυστηρού διαιτητή τόσο στην δίκαιη κατανομή των βαρών, όσο και στην μέγιστη μείωση της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Μέχρι σήμερα ΟΛΟΙ παραδέχονται (και ο Τσίπρας σε αλεπάλληλες συνεντεύξεις του) οτι το Σκανδιναυικό είναι το καλύτερο μοντέλο ελεύθερης αγοράς. Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε το μοντέλο της "ελεύθερης" αγοράς των "ιδιωτών" κρατικοδίαιτων νταβατζήδων. Γι αυτό έχουμε και τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε σημείο που και οι Γερμανοί να μας λένε οτι οι Ελληνες πλούσιοι είναι πλουσιώτεροι απο τους Γερμανούς και δεν πληρώνουν δεκάρα φόρο, ενώ κερδίζουν πολλά και εξάγουν το χρήμα τους σε δισεκατομμύρια ακόμα και μέσα στην κρίση.

 5. 40doctor avatar
  40doctor 04/11/2014 09:31:54

  Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε. Είναι απαράδεκτο σήμερα να διαφημίζεται το μοντέλο του κρατικού προγραμματισμού της οικονομίας και της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και ο κόσμος να ακούει τους συριζαίους και τις αριστερίστικες ονειρώξεις τους χωρίς σοβαρό αντίλογο. Το κράτος δεν υπάρχει για να παράγει προϊόντα και να βρίσκει δουλειά στον κόσμο. Το κράτος υπάρχει για να δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και για να θεραπεύει ακραίες ανισότητες και τις αποτυχίες της αγοράς (με την έννοια της οικονομικής θεωρίας). Το μοντέλο της κεντρικά καθοδηγούμενης οικονομίας έχει αποδείξει περίτρανα την αποτυχία του στην Ελλάδα (βλ. Ανδρέα Παπανδρέου) όσο και διεθνώς (βλ. κατάρρευση ΕΣΣΔ και την πείνα που ακολούθησε). δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος συριζαίος ότι θα εφαρμόσει καλύτερα τον «επιστημονικό σοσιαλισμό» από αυτούς που τον έκαναν θρησκεία, που στο όνομα του έσφαξαν ανθρώπους και γέμισαν τα γκουλάγκ «αντιφρονούντες», για να καταλήξουν τελικά να καταρρεύσουν και να καταδικάσουν το λαό τους στην πείνα και την εκπόρνευση. δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες που να πιστεύουν πια αυτό το παραμύθι με το «κράτος-πατερούλη». Ο Σύριζα πρέπει να στιγματιστεί ως ένα σταλινικό κόμμα, με κινεζικές και αλβανικές επιρροές απομονωτισμού, απολίθωμα του παρελθόντος. Οι αριστεροί του «εσωτερικού» τρελαίνονται αν ακούν για σταλινισμό. Τι περιμένουν στου Μαξίμου για να δραστηριοποιηθούν, να τα διαβάσουν στα σχόλια μας στο antinews; Ταυτόχρονα να χτιστεί μία εναλλακτική πρόταση για οικονομικό μοντέλο που να στηρίζεται στην επιχειρηματική ελευθερία και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τόσο απλά. Αλλά ποιος θα εφαρμόσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης και ποιος θα πείσει τον λαό ότι δεν εξαντλείται το θέμα στη διατίμηση του φρέντο και του τοστ στη πλαζ ???

  • George N avatar
   George N @ 40doctor 04/11/2014 14:51:11

   Δεν χρειάζεται να στιγματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώς ένα απομονωτικό κόμμα. Το λέει το ίδιο για όποιον κάνει τον κόπο να ακούσει τι λένε. Στην συζήτηση στην βουλή που το ίδιο προκάλεσε για την μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ & ΗΠΑ ήταν έκδηλη η ανησυχία των στελεχών του για τις συνέπειες που θα είχαν ενέργειές του (ως μελλοντική κυβέρνηση) που θα αντιβαίνουν τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Να μην πάνε την χώρα στα δικαστήρια ήταν ο προβληματισμός τους, λες και θα μπορούσε αυτή να παραμείνει στην ΕΕ αν προχωρούσε σε τέτοια μέτρα. Δηλώνω ανθρωπιστική κρίση-η πατέντα σου για το φάρμακο μόλις έληξε-το φτιάχνω τοπικά-δεν θέλω να με τρέχουν στα δικαστήρια, είναι λίγο πολύ το ρεζουμέ. Είστε κακοί (και η κακία θα σας μείνει) που μου κόψατε στήριξη τραπεζών-ευρώ-εσπα-αγροτικές επιδοτήσεις και με αφήσατε να χρεοκοπήσω.....η λογική προέκταση.

  • MoonWalk avatar
   MoonWalk @ 40doctor 04/11/2014 15:43:11

   Τι περίμεναν μέχρι σήμερα στο Μαξίμου; Μα φυσικά εσάς πάνσοφε 40doctor, να τους ανοίξετε τα μάτια! Τώρα ξέρουν πια τι θα κάνουν για να βοηθήσουν τον Σύριζα να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Θα εφαρμόσουν πιστά τις ...προωθημένες ιδέες και τις ρηξικέλευθες επισημάνσεις σας. Και σημασία έχει κυρίως να επιμείνουν στο καταπληκτικό και πιασάρικο : '' να στιγματιστεί ως ένα σταλινικό κόμμα, με κινεζικές και αλβανικές επιρροές απομονωτισμού, απολίθωμα του παρελθόντος'' , ώστε να γελάνε ακόμη και οι πέτρες. Χαχαχαχα.Που τα βρίσκετε βρε παιδιά ορισμένοι;Σαν να ζείτε κάπου αλλού.Ή μήπως όντως ζείτε αλλού;

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ 40doctor 04/11/2014 20:23:18

   Εσύ μπορείς να στιγματίζεις όποιον γουστάρεις διότι απλώς η γνώμη σου δε μετράει. (irrelevant) Όμως κάτι φωστήρες της πολιτικής όπως π.χ. ο Α.Γεωργιάδης όποτε ανοίγουν το στόμα τους και λένε τα ίδια η Ν.Δ. χάνει τουλάχιστον 1% από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Οπότε θα σου συνιστούσα, για το καλό της παράταξης, τις «««αναλύσεις»»»!; σου να τις κρατάς για τον εαυτό σου._

   • 4odoctor avatar
    4odoctor @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 01:08:44

    Σου απάντησα παρακάτω!

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ 40doctor 04/11/2014 21:14:40

   "Ότι η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας˙ και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του." Doctor ξερεις απο που είναι το παραπάνω;

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Σπαθάριος 04/11/2014 21:36:56

    Πού να ξέρουν; Απλώς, είδαν φως και μπήκαν.

   • George N avatar
    George N @ Σπαθάριος 05/11/2014 07:33:24

    Πραγματιστική προσέγγιση. Αρκεί η διεύρυνση να "οικονομικού τομέως" το οποίο ελέγχει το κράτος να μην φτάνει στα άκρα. Αλλιώς δεν υπάρχει καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία (μόνο κρατικοδίαιτη), πόσο μάλλον να βρει και δικαίωση :-) 60% του ΑΕΠ δημόσιες δαπάνες είναι καλά ή να προσθέσουμε κάτι ακόμα? 80-90% ήταν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Φαντάζομαι θα πρέπει να θεωρηθεί ταβάνι. http://www.bloombergview.com/articles/2014-08-19/european-austerity-is-a-myth

    • Σπαθάριος avatar
     Σπαθάριος @ George N 05/11/2014 11:33:35

     Φίλε μου το "Μέτρον άριστον" φυσικά πρέπει να καθοριζει τα πάντα. Απλά σκέπτομαι οτι αυτά, κυρίως το αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας όλων των Ελλήνων, πρέπει να αποτελούν τον μπούσουλα μιας κυβέρνησης Ν.Δ ή αν όχι, να τα αποκηρύξει και να τα διαγράψει απο τον ιστότοπό της.

   • 40doctor avatar
    40doctor @ Σπαθάριος 07/11/2014 19:42:01

    Σπαθάριε, Γιάννη Κιαπέκο, Moonwalk, θα απαντήσω σε όλους από εδώ. Mε έκπληξη είδα τα σχόλια σας μετά κανα-δύο ημέρες και προβληματίστηκα για το αν πρέπει να σας απαντήσω. Πρώτα από όλα τα επιχειρήματα σας δεν τεκμηριώνουν ικανοποιητικά την κριτική σας και δεύτερον το ειρωνικό ύφος σας σίγουρα είναι αχρείαστο. Θα σας απαντήσω όμως καλή τη πίστη, επειδή θα εξακολουθήσω να διαβάζω antinews και δεν θέλω να αφήσω εκκρεμότητες, κυρίως για τους φίλους μου που διάβασαν το αρχικό σχόλιο μου. Σπαθάριε, το απόσπασμα είναι από λόγο του Κ. Καραμανλή στο ιδρυτικό συνέδριο της ΝΔ. Το αντέγραψες από πρόσφατο άρθρο του Στυλιανίδη? Δεν είχα γεννηθεί τότε, ίσως εσύ Σπαθάριε να την είδες και live, και μπράβο σου. Τότε ο Κ.Κ. στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου και δεδομένου ότι η αριστερά στην Ελλάδα μόλις είχε νομιμοποιηθεί, είπε αυτά τα λόγια για να δείξει στους Έλληνες ότι το κράτος της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας που θέσπισε, θα φρόντιζε όλοι οι Έλληνες-και των «ευρύτερων λαϊκών τάξεων»- να δουλεύουν και να απολαμβάνουν, ώστε να μην ψηφίζουν μόνο τους κομμουνιστάς (η δεύτερη και τρίτη πρόταση του αποσπάσματος είναι εξίσου σημαντικές, μην μένεις μόνο στην πρώτη πρόταση). Σίγουρα δεν εννοούσε τον κρατισμό που ζήσαμε τη δεκαετία του 1980. Το άρθρο που σχολιάσαμε μιλούσε για αναπτυξιακό μοντέλο, είναι λογικό ότι οι συνθήκες δεν είναι απόλυτα ίδιες σήμερα με το 1974. Η ιδεολογία της ΝΔ ακολουθεί ακομα τις ίδιες βασικές αρχές με τις οποίες συμφωνώ και εγώ, αλλά μετά την λαίλαπα της δεκαετίας του 1980 απλά λέω: όχι παντού και πάντα κράτος, αλλά κράτος με μέτρο και εκεί που χρειάζεται. Moonwalk, απομόνωσες μία πρόταση μου περί σύριζα ως «απολίθωμα του παρελθόντος», που σκοπό είχε να καταδείξει το ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο που πρεσβεύει ο Σύριζα, υπερτόνισα κάποιες επιρροές που το διαμόρφωσαν εν είδη καρικατούρας. Πιστεύω ότι είπα και κάτι παραπάνω από αυτά που συγκράτησες. Η πρόταση αυτή πάντως μπορεί να αποτελέσει και πραγματικό πολιτικό επιχείρημα για να χτυπήσει περίπου 3% μείον το Σύριζα (όσο έπαιρνε λόγω κκε εσωτερικού, που είναι αντίσταλινικοί μέχρι τα μπούνια, αλλά ήθελες να κάνεις χιούμορ). Δικαίωμα σου να καταφεύγεις στην εύκολη λύση της ειρωνείας, αλλά θα προτιμούσα τα επιχειρήματα. Απαντώ πάντα με επιχειρήματα, Franck και Διογένης ξέρουν. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα χάσει κόσμο αντί να κερδίσει σε συσπείρωση και ψήφους η ΝΔ αν επισημάνει τα ξεπερασμένα και ιστορικά αποτυχημένα στοιχεία της ιδεολογίας του Σύριζα (χωρίς γραφικότητες και γλαφυρές περιγραφές, αλλά με πολιτικά επιχειρήματα). Πολιτική αντιπαράθεση αναπτυξιακών μοντέλων προτείνω. Να εξηγήσω για το «στιγματισμό» γιατί σας έπεσε βαρύ και μάλλον σας έπιασε η πολιτική ορθότητα, ενώ χρησιμοποίησα τη λέξη για έμφαση: εννοούσα να φανεί ξεπερασμένο το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο Σύριζα με πολιτικά επιχειρήματα και ταυτόχρονα να χτιστεί εναλλακτική πρόταση. Πρέπει να στιγματιστεί ως κακή και αναποτελεσματική η θέση του Σύριζα για ένα ξεπερασμένο μοντέλο κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, θέση που πηγάζει από τα σταλινικά/σοβιετικά στοιχεία της ιδεολογίας του, ενώ στην προσπάθεια του να δώσει επίπλαστη αυτοπεποίθηση για να στηριχτούν οι λεονταρισμοί περί μονομερούς σκισίματος των μνημονίων ανατρέχει στη αβάσιμη θέση ότι δεν έχουμε ανάγκη τις αγορές, (αυτάρκεια και άρα απομονωτισμός που είναι επιρροή του κινέζικου κομμουνισμού). <τέλος μαθήματος>. Εκεί αποσκοπεί το πολιτικό επιχείρημα. Κατάλαβες; Παραθέτω από το εδώ άρθρο: «[…]Εδώ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το ένα μοντέλο είναι το ίδιο παλιό κρατικοδίαιτο μοντέλο που μας έχει οδηγήσει μέχρι την καταστροφή. Το μοντέλο αυτό το προκρίνει φανερά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το σύνολο σχεδόν της “δημοκρατικής παράταξης”». Μήπως να ρίξει το βάρος της η ΝΔ στο να αποδείξει ότι θα είναι καλύτερη στον κρατισμό από ότι ήταν ο Α. Παπανδρέου το 1980 και οι σοβιετικοί σιλοβίκοι??? Η ΝΔ έχει ΚΑΙ φιλελεύθερες αρχές και είναι ορθή η θέση της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις, γιατί λεφτά για «δημόσιες επενδύσεις» α λα σοσιαλίστα καπούτ. Εγώ μίλησα για φιλελευθερισμό και επιχειρηματική ελευθερία, με ρόλο του κράτους όπου χρειάζεται, και οικονομική και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ανάπτυξη. Ο Σπαθάριος τόνισε μονόπλευρα τον κρατισμό. Σας τα επισημαίνω αυτά γιατί αν δω ότι θα αναφέρει κάποιος από εσάς την ανάγκη «ιδεολογικής ανασυγκρότησης» της ΝΔ, ενώ μου έχει γράψει σχόλια σαν τα δικά σας που αντιδρούν στα φιλελεύθερα λεγόμενα μου και ζητάει κρατική παρέμβαση άνευ όρων στην οικονομία και καταδικάζετε την πρόταση μου για «στιγματισμό» της θέσης του Σύριζα για κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, καλύτερα να χρησιμοποιήσει άλλο ψευδώνυμο γιατί θα ξεχάσω την ευγένεια. Γιαννάκη Κιαπέκο, δεν είσαι σε θέση να με "συμβουλεύσεις" να μην λέω την άποψη μου.Θα τη λέω όπου γουστάρω! και δεν είναι σωστό να κρίνεις χωρίς επιχειρήματα αν η γνώμη κάποιου μετράει. Η παράταξη χάνει κόσμο από νοοτροπίες σαν τη δική σου και όχι από αναλύσεις σαν τη δική μου… και κυρίως χάνει κόσμο επειδή κάποιοι μπέρδεψαν τα αναπτυξιακά μοντέλα με τον μοντελισμό. Για αυτόν το λόγο το άρθρο του Akenaton είναι πολύ χρήσιμο. Παρεμπιπτόντως, ο Άδωνις και εμένα δεν μου λέει κάτι, αλλά δεν είναι το θέμα μας. Να μην ξεχάσω και τον ικο….ΙΚΟ….άντε γειά! Σβήσε και το φως γιατί τσάμπα καίει η λάμπα, μάλλον εσύ είδες φως και μπήκες. Διευκρίνισα με επιχειρήματα την άποψη μου και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω το ύφος σας. Φίλοι?

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ 40doctor 09/11/2014 06:40:51

     Πράγματι, είδα ΦΩΣ και μπήκα. Το έκανα το 1974 και είμαι ακόμα μέσα, γιατί το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Παράταξης (απόσπασμα του οποίου, σου παρέθεσε ο Σπαθάριος) είναι σε πλήρη ισχύ.

   • 4odoctor avatar
    4odoctor @ Σπαθάριος 09/11/2014 01:08:02

    Σου απάντησα παρακάτω!

 6. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 04/11/2014 10:27:11

  Η Ελλάδα έπεσε έξω με ρυθμό ανάπτυξης 3%. Όχι, δεν είναι θέμα ανάπτυξης, είναι θέμα πολιτικής βούλησης να μικρύνει το κράτος. Καθαρά και ξάστερα. Τα κρατικά ελλείμματα μας βύθισαν, το γιγάντιο κράτος μας κατέστρεψε. Πρέπει το κράτος να μικρύνει και να γίνει πλεονασματικό από ελλειμματικό. Αυτό δηλαδή που παλεύει να κάνει η παρούσα κυβέρνηση, όσο της επιτρέπουν οι παράφρονες αριστεροί μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Η μεγάλη γάγγραινα της Ελλάδας ήταν και είναι οι αριστεροί της. Δεν είναι η μόνη, αλλά είναι η σοβαρότερη. Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι αγγελικός, ωστόσο στο σημερινό μας χάλι το σοβιετικό κράτος μας έφερε, όχι οι ιδιώτες. Όσοι δεν το βλέπουν αυτό, έχουν σοβαρό πρόβλημα επαφής με την πραγματικότητα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νέστωρ 04/11/2014 20:20:26

   Δεν λέω κάτι διαφορετικό αγαπητέ μου. Η Ελλάδα έπεσε έξω με ρυθμό ανάπτυξης 3%, που είχε όμως επιτύχει μέσω κατανάλωσης δανεικών. Εγώ μιλώ για πραγματική ανάπτυξη, με παραγωγικές επενδύσεις, που θα φέρουν αύξηση του "υγιούς" πλούτου της χώρας και "αληθινές" δουλειές για τους ανέργους.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/11/2014 12:33:48

  Η κρίση ως όλον είναι Ευρωπαική. Οφείλεται στον κακό αρχικό σχεδιασμό του κοινού νομίσματος και κυρίως στην κάκιστη διαχείριση της οικονομίας μετά το 2000 απο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ (απόλυτη επικράτηση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού εις βάρος του παραγωγικού καπιταλισμού). Ευρωπαική θα είναι και η λύση (ή μη λύση). Η μεγάλη ένταση της κρίσης στην Ελλάδα (η πιο άρρωστη μέσα στους άρρωστους) οφείλεται στον αμφίπλευρο πελατειακό κομματισμό. Αυτός άφησε (και ώθησε) την ανισότητα και τις στρεβλώσεις να θεριέψουν. Οι στρεβλώσεις δημιούργησαν μια Ελληνική οικονομία ακκορντεόν ("boom and bust"), στηριγμένη στην άτακτη εσωτερική κατανάλωση και συσσώρευση των εχόντων, χωρίς παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών, με τεράστια μεταφορά δημόσιων πόρων σε ανενεργά περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών (φοροδιαφυγή, φορο-ευνόηση, πελετειακή οικονομία, κρατικοδίαιτη "επιχειρηματικότητα") Στην εσωτερική οικονομική διαχείριση, απο κεί πρέπει να αρχίσει κανείς. Αυτό απλώς θα βελτιώσει τις προυποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και θα μειώσει τις τερατώδεις για ευρωπαική χώρα κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Η σχετική στενότητα πόρων ήλθε για να μείνει. Η μερίδα της παγκόσμιας πίττας που λαμβάνει η Ευρώπη διαρκώς θα συρρικνώνεται. Το ορατό μέλλον θα είναι εποχή ισχνών αγελάδων (σε σχέση με το παρελθόν) και θα πρέπει να συμβιώσουμε με αυτό. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα ενδοελληνικής και ενδοευρωπαικής αναδιανομής ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις (εργασία - "εισοδηματίες", αλλά και χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός - παραγωγικός καπιταλισμός) και ανάμεσα σε χώρες (Βορράς - Νότος). Η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της οικονομίας μέσα στο διεθνές σύστημα δεν ταυτίζεται με την αύξηση του πλούτου μιας χώρας (ονομαστικού ΑΕΠ). Απόδειξη: Βόρειες και κεντροευρωπαικές χώρες με σχετικά χαμηλό ΑΕΠ π.χ. Τσεχία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία έχουν ασυγκρίτως καλύτερους δείκτες κοινωνικής συνοχής και ανταγωνιστικότητας στη διεθνή αγορά, από Νότιες χώρες με υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ (βλ. Eurostat και την τελευταία μελέτη για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη του ιδρύματος Bertelsmann). Η άτακτη συσσώρευση-κατανάλωση και η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής μιας χώρας καταστρέφει εκτός των άλλων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της στην παγκόσμια αγορά. Ανταγωνιστικές οικονομίες έχουν οι χώρες με υψηλή κοινωνική συνοχή, άσχετα από το ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ (βλ. αφενός Σκανδιναβικές και αφετερου Κεντροευρωπαικές). Οι κοινωνικά απορρυθμισμένες χώρες (με μεγάλη ανισότητα, κοινωνικές διακρίσεις και κακά συστήματα κοινωνικής προστασίας) έχουν επίσης χαμηλή ανταγωνιστικότητα και δεν προσελκύουν πια παραγωγικές επενδύσεις (βλ. Νότος, από Πορτογαλία μέχρι Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο).

 8. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 13:24:38

  Το οικονομικό μοντέλο θα αλλάξει εκ των πραγμάτων ούτως ή άλλως, λόγω αδυναμίας αλόγιστου δανεισμού. Όποιος και αν πάρει το τιμόνι, είναι αδύνατο να επαναλάβει το παλιό και χρεωκοπημένο σύστημα που επέτρεπε ως χθες να μην παράγουμε σχεδόν τίποτε, να εξάγουμε ελάχιστα και να δανειζόμαστε αφειδώς, ώστε να τρέφουμε το δημόσιο τέρας και να καλύπτουμε τεράστια ελλείμματα. Όσο για το τάχα προτεινόμενο από την "κεντροδεξιά" ….εναλλακτικό μοντέλο της οικονομίας της αγοράς και της ….ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που θα δημιουργήσειανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αφήστε το καλύτερα. Αυτό που συνέβη στα τέσσερα χρόνια μνημονιακών τάχα ….μεταρρυθμίσεων, απέδειξε ότι όλα όσα αναφέρετε είναι μονάχα όμορφα λόγια, κενά περιεχομένου. Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε πυγμή, ούτε θέληση. (Δεν είναι σχέδιο φυσικά η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε …τυχερούς φίλους , οι οποίοι ουδέποτε επανεπένδυσαν τα προεξασφαλισμένα τους κέρδη, για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας). Το 30% της ανεργίας, τα χιλιάδες κλειστά καταστήματα, οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις, οι μισθοί χαρτζηλίκια, οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας που παγιώθηκαν στον Ιδ.Τομέα (εν αντιθέσει με τον Δημόσιο), αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι …εναλλακτικό του νοσηρού μοντέλου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ από κανέναν τους κι αυτό είναι το απειλητικό για το παρόν και για το μέλλον μας. Όποιος δεν έχει σαφές σχέδιο και δεν ορίζει προορισμό, πάει αναγκαστικά με τα κέφια του ανέμου και των κυμάτων και στη χειρότερη περίπτωση, υπό τις διαταγές των τοκογλύφων, εκβιαστών…. Πείτε τους εσείς και …δανειστές, αν σας ευχαριστεί. Υ.Γ Η χώρα επτώχευσε, εμείς επτωχεύσαμεν, έτσι μας λένε ολημερίς οι βολεμένοι στριγκλίζοντας στα πληρωμένα μικρόφωνα των τσοντοκάναλων. Μα οι τζιτζιφιόγκοι πολιτικάντηδες, οι άπιαστοι γοργοπόδαροι φοροφυγάδες, οι σεβαστοί πλιατσικολόγοι, οι Εθνικοί μας νταβατζήδες και οι πολυπληθείς τους στρατοί,καλά κρατάνε τους χορούς και πίνουν στην (ιδιωτικοποιημένη) υγειά μας, των κορόϊδων.... Πολύ επιλεκτική αυτή η καταραμένη η ..πτώχευση!

  • Fotini avatar
   Fotini @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 14:01:58

   ᾿Αγαπητή μου, ὁ "γιατρός" πιό πάνω ἀνέλυσε καί ἐξήγησε ποιό πολιτικό μοντέλο ἔφερε τήν καταραμένη πτώχευση μέ ζωντανά παραδείγματα. Τά κοσμητικά σας ἐπίθετα οὐδεμία σχέση ἔχουν μέ τήν ἀμείληκτη πραγματικότητα.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Fotini 04/11/2014 14:38:05

    Ο ...ειδικός ''γιατρός'', πείθει πάντα μονάχα, τους απελπισμένους του ''ασθενείς'' .... Το μοντελάκι αγαπητή μου, μιά χαρά φορέθηκε και ΦΟΡΙΕΤΑΙ ακόμη, εξ απολύτου επιλογής, κυκλοφορεί δε σε πρασινογάλαζη κολλεξιόν χειμώνα-καλοκαίρι και απομένει μονάχα, να το απολαύσουμε κάποια στιγμή και στη ....ροζ του εκδοχή. Όσο η προτεινόμενη ''εναλλακτική πρόταση'' θ΄αποτελεί ευχάριστη έκθεση ιδεών που κανένας δεν διαθέτει τα κότσια να υπερασπιστεί και να επιβάλλει, απλά θα εξακολουθούν να χειροκροτούν ενθουσιασμένα τα κακόμοιρα τα...μερμηγκάκια (http://www.youtube.com/watch?v=0p6r9a6ibfQ). Δεν περίμενα φυσικά ποτέ, ειδικά εσείς, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να δει κάτι πιο πέρα, από αυτό που επιθυμείτε χρόοοονιααα τώρα να βλέπετε…. :-)

  • Geros avatar
   Geros @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 17:47:19

   Την πρώτη ειδικά παράγραφο θα μπορούσα να την έχω γράψει εγώ ! Δύο πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί , ή κάποιος χάκεψε τον λογαριασμό σας και γράφει δικά μου κείμενα με το δικό σας nick ή τελικά τα πραγματα που μας χωρίζουν είναι λίγα αλλά τα κάνει να φαίνονται πολλά ο συγκρουσιακός σας χαρακτήρας.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Geros 04/11/2014 18:48:53

    :-) Θα έλεγα οτι πράγματι σωστά το επισημάνατε, ευθύνεται κυρίως ο συγκρουσιακός σας χαρακτήρας και η ωμότητα με την οποία επιλέγετε να εκφράζετε τις θέσεις σας. Η κατάσταση που βιώνουμε είτε την κοιτάζεις από αριστερά είτε από δεξιά, είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για συμφορά, που επ΄ουδενί δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Η ουσιαστική διαφορά της αριστερής από τη δεξιά οπτική όμως, θα παραμένει πάντα πως η πρώτη, δεν δικαιολογεί στο όνομα καμιάς σκοπιμότητας, τη θυσία της ζωής, έστω κι ενός ανθρώπου. Επίσης, δεν προτείνει την ...κατάψυξη των 2.000.000 ανέργων στο όνομα του εξορθολογισμού των ελλειμμάτων, μέχρι να φτάσει η... άφαντη ανάπτυξη. Οι προτεραιότητες είναι σαφείς. Αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, εργασία, ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες πολίτες, ακόμα και αν πρέπει να ...πληγούν οι αριθμοί, οι αγορές, οι επενδυτές και τα Χρηματιστήρια.

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 19:16:38

     Έτσι γεννιόνται οι μεγάλοι διαδικτυακοί έρωτες. Συγχαρητήρια και στα δικά μας, οι υπόλοιποι.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΙΚΟ 04/11/2014 19:32:10

      Κι εσύ κουμπάρε πάντα άξιος,και στα δικά σου.. :-)

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Κυθήριος 04/11/2014 20:41:28

      Αγαπητοί IKO και Κυθήριε, μας παρεξηγήσατε.... Για ένα ....μίνιμουμ συναίνεσης στα..βασικά πασχίζουμε, πονηρές μέρες που είναι :-) !! Δίνουμε το καλό παράδειγμα στον Αντώνη και στον Αλέξη, ώστε να καταφέρουν να συμφωνήσουνε κι εκείνοι κάποια στιγμή, πως παραμένουνε βαθύτατα διαφωνούντες....

     • Hunter avatar
      Hunter @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 21:03:44

      "Αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις"... :) :) :) :)

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Hunter 04/11/2014 22:57:32

      Μα πράγματι δεν είναι αυτό που νομίζεις. Είναι αυτό που είναι. Δηλαδή, μία εξαίρεση! :-)

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 21:33:18

      Αγαπητή και εστία χαρίτων, γείτων, η έμφυτη συστολή σου δεν θα μας εμποδίσει να απολαύσουμε το εξαιρετικό προϊόν μιας εκρηκτικής χημικής αντίδρασης.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΙΚΟ 04/11/2014 22:53:50

      Τι ακριβώς επιμένετε να απολαύσετε εσείς τώρα αγαπητέ, δεν είναι επακριβώς αντιληπτό ..... Τόση ειρήνη, καταντάει πλέον πλήξη! :-)

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 22:20:32

      Όχι αγαπητή Βασίλισσα,μην αφήνεις αυτή την ιστορική ευκαιρία να χαρίσεις χαρά σε τόσους διαδυκτιακούς προξενητές,να περάσει έτσι! Σκέψου ότι για το έτερον άσπονδο ήμισυ,μπορεί λόγω ηλικίας να μήν ξαναπαρουσιαστεί τέτοια ευκαιρία...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Κυθήριος 04/11/2014 22:50:00

      Δυστυχώς αγαπητέ Κυθήριε, θα σας απογοητεύσω. Αντικειμενικά, το μόνο που είναι δυνατόν να επιτευχθεί, είναι μία υπό προθεσμία (;) πολυευαίσθητη εκεχειρία.... Εξάλλου, δεν πρέπει να αφήνετε να σας παραπλανά το τάχα μειλείχιο και τάχα ειρηνόφιλο ύφος του συμπαθούς, πλην άκρως κυκλοθυμικού Geros και να πλάθετε ιστορίες με την αθώα, καλπάζουσα φαντασία σας. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει....και ξανά προς την κόντρα τραβά :-). Eίναι η φύση του τέτοια και δεν αλλάζει τώρα πια.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 04/11/2014 22:55:19

      μειλίχιο

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Κυθήριος 04/11/2014 20:41:56

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ, επίσης!

 9. in medias res avatar
  in medias res 04/11/2014 14:14:30

  Άντε και να (προλάβεις να) το θέσεις το δίλημμα, Akenaton -ποιός θα σε πιστέψει? Μερικές σκόρπιες σκέψεις ... 1. Κατ' αρχάς, το δίλημμα "κρατικοδίαιτο μοντέλο" - "οικονομία της αγοράς" είναι ορθό να το θέτεις. Αν, όμως, ταυτοχρόνως "κοπανάς" ότι κρατικοδίαιτο = πελατειακό και αναξιοκρατικό τότε οι συλλογικοί συνειρμοί του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος μάλλον δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος της ΝΔ -ιδίως, αν θα βλέπουμε στην ΤV να το κατακεραυνώνουν κάτι παλικάρια που έχουν χάσει τον λογαριασμό από τα τόσα ρουσφέτια που έχουν κάνει. Η αντίστιξη με την περίοδο 74-81, του Κωνσταντίνου Καραμανλή (που αρκετοί τον μέμφονται, ακόμη και σήμερα, ως "κρατιστή" (ή "κρατικιστή", ποιό είναι το σωστό?)), κατά την οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη, ούτε τόσο πελατειακό ούτε τόσο αναξιοκρατικό ήταν το "μοντέλο" (όσο, τουλάχιστον, εν συνεχεία έγινε), πάλι δεν λειτουργεί υπέρ (στο βαθμό που δείχνει ότι η διαχείριση του κράτους είναι και θέμα ποιότητας προσώπων). 2. Αλλά, ακόμη κι αν τα παραβλέψουμε όλ' αυτά, τα βιώματα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος -αναφέρομαι κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικώς, στην (σε καιρούς βαθιάς ύφεσης) υπερφορολόγηση - συνηγορούν, μήπως, υπέρ της υπεράσπισης της ιδιωτικής οικονομίας? 3. Και, εδώ, φτάνουμε στο κρισιμότερο, ίσως, σημείο. Όταν μιλούμε για αναπτυξιακό μοντέλο υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, εννοούμε όλοι (όσοι ισχυριζόμαστε ότι το ασπαζόμαστε) το ίδιο πράγμα ? Μήπως κάτω από την ίδια "ομπρέλα" πάμε να χωρέσουμε διαφορετικές αντιλήψεις? Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, π.χ., είναι βέβαιον ότι αποτελούν κομμάτι του αναπτυξιακού μοντέλου υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, όπως το φαντάζονται κάποιοι? Κατά τη γνώμη μου, προφανώς και δυστυχώς, όχι. Βλ. π.χ. αντιθέσεις Μίχαλου - Κορκίδη με ΣΕΒ κλπ., αλλά και συνσχολιαστές, εδώ μέσα, που ισχυρίζονται (σε ελεύθερη μετάφραση) ότι η "κατάρα" της Ελλάδος είναι η μεσαία τάξη. 4. Τέλος, χωρίς να μειώνω την αξία του διλήμματος, έχω να παρατηρήσω ότι τα ίδια τα αντικειμενικά πολιτικά δεδομένα το σχετικοποιούν. Όποιος κι αν έρθει πρώτος στις εκλογές το (πολύ) πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι αυτοδύναμος. Επομένως, όποιο "αναπτυξιακό μοντέλο" κι αν έχει στο μυαλό του, αυτό που τελικά θα εφαρμόσει (εάν, βεβαίως, εφαρμόσει οποιοδήποτε "μοντέλο") δεν θα είναι ένα "πούρο" πράγμα, αλλά το αποτέλεσμα συμβιβασμών, αναλόγως του συσχετισμού των δυνάμεων.

 10. Hunter avatar
  Hunter 04/11/2014 14:33:38

  Οποιοδήποτε οικονομικό πρόγραμμα και αναπτυξιακό μοντέλο, δεν έχει απολύτως καμία τύχη αν δεν συνοδεύεται από γενναίες ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ όπου θα μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο!!! Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς από αυτούς που έχει ανάγκη! Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει την παγκόσμια πρωτοτυπία που λέγεται "εφάπαξ"! Δεν μπορεί το κράτος να βγάζει κόσμο στη σύνταξη κάτω από 65 ετών! Δεν μπορεί το κράτος να διώχνει για το εξωτερικό την νεολαία που πήρε πτυχίο διότι στην Ελλάδα χρειάζεται 400 χιλιάρικα να αγοράσει μια άδεια για κάποιο "κλειστό" επάγγελμα! Δεν μπορεί το κράτος να κρατήσει κρατικές τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ τύπου ΟΣΕ, που πληρώνει 15 χιλιάδες μισθούς για να μεταφέρει σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο αποκλειστικά και μόνο λαθρομετανάστες που δεν πληρώνουν! Δεν μπορεί το κράτος να κοιτάζει αμήχανο τους επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα να πάνε το βασικό μισθό στα 400 Ευρώ και από την άλλη να υπεραμύνεται των 800-1.000 Ευρώ μισθού στο δημόσιο! Δεν μπορεί το κράτος να μην έχει καμία μέριμνα για το 1,5 εκατομμύριο ανέργων του ιδιωτικού τομέα αλλά από την άλλη να μην απολύει ούτε τους επίορκους φοβούμενη τα συνδικάτα στις ΔΕΚΟ να μην κάνουν απεργίες! Δεν μπορεί το κράτος να δίνει 3-4 επιδόματα εσαεί στους Δ.Υ και στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων να δίνει 3 κατοστάρικα για κάτι μήνες! Δεν μπορεί το κράτος να κλείνει το μαγαζί (και το σπίτι μαζί...) ενός εμπόρου, βιοτέχνη κ.λ. για 5 χιλιάρικα χρέη και ο Κοντομηνάς να πίνει καφέ έξω στο Κολωνάκι μαζί με τον Ψωμιάδη της ΑΣΠΙΣ που αυτοί οι δύο μόνο χρωστάνε (εξαπατήσαν) πάνω από ένα Δις (σ)το Δημόσιο!!!!!!! Δεν μπορεί το κράτος να μην μπορεί να φτιάξει έναν αδιάφθορο ελεγκτικό μηχανισμό της προκοπής ώστε να ελέγξει το 60% της φοροδιαφυγής (σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους εως και 100%)! Δεν μπορεί το κράτος να κρατήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα υπερμπουκωμένα νοσοκομεία και να δίνει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος σε γιατρούς για να ανοίγουνε ιατρεία όπου βλέπουμε την ταμπέλα "δέχεται μόνο με ραντεβού" (με ένα κατοστάρικο ως επί το πλείστον μαύρο)! Όποιος γιατρός θέλει να ανοίξει ιατρείο θα πρέπει να είναι αυτόματα συμβεβλημένος με όλα τα ταμεία ώστε να πάει ο κόσμος χωρίς χρήματα να κάνει εκεί τις απλές εξετάσεις και να μην μπουκώνουν τα νοσοκομεία! Έτσι γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης! Δεν μπορεί το κράτος να επιτρέπει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν απογευματικά ιδιωτικά ιατρεία και να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο μόνο για "δημόσιες σχέσεις"! Δεν μπορεί το κράτος να διατηρεί σύστημα "αντικειμενική αξία - εμπορική αξία" (παγκόσμια πρωτοτυπία) και να αβαντάρει μαύρες συναλλαγές και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εφόσον ξέρει ότι η διαφορά αντικειμενικής-εμπορικής θα δοθεί "ντούκου" με μαύρα! Μία θα είναι η τιμή που θα πωληθεί το ακίνητο και θα αναγραφούν ΌΛΑ στο συμβόλαιο, τέλος! Δεν μπορεί το κράτος να συντηρεί (εν μέρει και να αβαντάρει) την ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ! Έχει παρατήσει τα δημόσια σχολεία στο έλεος λαθρομεταναστών, ακροαριστερών γκρουπούσκουλων και ζαμανφουτιστών καθηγητών, με συνέπεια ο κόσμος είτε να κάνει το σκ@ατό παξιμάδι για να στείλει τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο και φροντιστήριο, είτε να φέρνει καθηγητές στο σπίτι και να τους πληρώνει με μαύρα στο χέρι! Δεν μπορεί το κράτος να ταϊσει, ποτίσει, περιθάλψει τζάμπα, δώσει μαύρη εργασία σε 2,5 εκατομμύρια Αφρικανούς και Ασιάτες! Αυτό πρέπει να το καταλάβουν αυτοί που υποστηρίζουν την παραμονή τους στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο τη νομιμοποίησή τους! Δεν έχει να κάνει με "ανθρωπισμό" αλλά με επιβίωση (ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενη). Πρέπει μεγάλος αριθμός να απελαθεί στις χώρες προέλευσης, δεν υπάρχει άλλη λύση (εντός της χώρας). Δεν μπορεί ολόκληρες πτυχές του κράτους και της διοίκησης να τις κάνουν κουμάντο 4-5 εργολάβοι/νταβατζήδες τους οποίους δεν τολμά να ελέγξει κανείς και οι οποίοι, όπως παλιά οι λήσταρχοι, έβαζαν "διόδια" όπου γούσταραν, απήγαγαν και κρατούσαν σε ομηρία για να πάρουν "λύτρα" (ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενο)... Είναι κι άλλα πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Τέλος, θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας (όλων των 10 εκατομμυρίων πολιτών), από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη...

  • GregA avatar
   GregA @ Hunter 04/11/2014 17:03:09

   Και ποιός σου είπε ότι το εφάπαξ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία; Το εφάπαξ υπάρχει σε όλο το δυτικό κόσμο. Παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ο σφετερισμός των κεφαλαίων του εφάπαξ από το κράτος με αποκορύφωμα την επιβολή του PSI, σε βάρος του Έλληνα πολίτη και προς όφελος των Γαλλογερμανικών τραπεζών. Αντί το κράτος να κλείσει τον ΟΣΕ, ας δημιουργήσει ένα ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον για να τον ιδιωτικοποιήσει και να εκμεταλλευθεί τη παγκόσμια τάση ανάπτυξης των χερσαίων μεταφορών σε σταθερή τροχιά. Όσον αφορά τον κοντομηνά και τον Ψωμιάδη ας όψεται ότι οι κύριοι αυτοί μπαινοβγαίνουν, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, σε κάθε σημαντικό κέντρο λήψεως αποφάσεων θεσμικό ή μη και επιβάλλουν τις απόψεις τους. Έχουν βλέπεις και την εκκλησία δίπλα. Ο σωστός φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι "ελεγχόμενος" και έτσι χαλάει τη πιάτσα και πως να βρεθούν τα μύρια για τις προεκλογικές ανάγκες. Στα λοιπά ως επι το πλείστον συμφωνούμε.

   • Hunter avatar
    Hunter @ GregA 04/11/2014 21:10:32

    Greg, για το σφετερισμό του "εφάπαξ" συμφωνώ αλλά διαφωνώ με την ύπαρξή του. Δεν νομίζω να υπάρχει σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο κτλ. αλλά επιφυλάσσομαι. Θα το ψάξω και θα επανέλθω. Όσο για τον ΟΣΕ, συμφωνώ απολύτως έτσι όπως το περιγράφεις αλλά εδώ "φοβάται" από τα συνδικάτα να τον πουλήσει έτσι ξεχαρβαλωμένο όχι να τον έχει εξυγιάνει κιόλας πρώτα... Δεν βλέπεις που μόλις γίνεται κάποια νύξη, αμέσως πετάγονατι οι γνωστοί-άγνωστοι που κόπτονται για το "δημόσιο χαρακτήρα";;;;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Hunter 04/11/2014 21:50:59

     Ο ΟΣΕ; Είναι αδύνατο να πουληθεί αυτό το πράμα. Πρέπει πρώτα να φτιάξουν πραγματικό σιδηρόδρομο ως δημόσια (δηλαδή Ευρωπαική) διακρατική επένδυση στα δίκτυα. Πολλοί οικονομολόγοι προτείνουν ένθερμα αυτη την επενδυση, όχι μόνον για αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά είναι επειγόντως απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαικών μεταφορων. Η ευκαιρία θα είναι με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Με συντονισμένη δράση μπορεί να φτιαχτεί ένα οικονομικα, περιβαλλοντικά και κοινωνικά πολύτιμο διασυνοριακό δικτυο σύγχρονων σιδηροδρομικών μεταφορών, φορτίων και επιβατικών, από Πελοπόννησο μέχρι Ουγγαρία. Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όλα τα συστήματα χερσαίων μεταφορών φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις στηρίζονται σε τέτοια δίκτυα και είναι εξαιρετικά φθηνά και γρήγορα Ταξιδεύοντας σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία ή Βέλγιο, αλλά και Βρετανία, βλέπει κανείς ότι τα Logistics των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται πάντα δίπλα στα σιδηροδρομικα δίκτυα. Δεν είναι τυχαίο.

     • Hunter avatar
      Hunter @ Uncle Stgm 04/11/2014 23:01:56

      Σωστά τα γράφεις για τους ευρωπαϊκούς σιδηρόδρομους αλλά για να γίνει στην Ελλάδα καταρχάς το δίκτυο παρόμοιο θέλει καποια Δις που το κράτος δυστυχώς δεν τα διαθέτει. Ή θα τον πάρει ιδιώτης ή θα μείνει όπως είναι να πληρώνει μόνο μισθούς σε αυτούς που κόπτονται για το "δημόσιο χαρακτήρα"...

    • GregA avatar
     GregA @ Hunter 04/11/2014 22:27:42

     Hunter σε διαβεβαιώ ότι το Αμερικανικό δημόσιο καταβάλλει κανονικά εφάπαξ, όπως και πολλές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που διατηρούν τα δικά τους ασφαλιστικά συστήματα για τους εργαζόμενους.

     • Hunter avatar
      Hunter @ GregA 04/11/2014 22:57:18

      Άλλο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κι ο πατέρας μου παίρνει τη λεγόμενη Betriebsrente από την εταιρεία που είχε τα ανθρακωρυχεία στο Gelsenkirchen και του κρατούσε χρήματα από το μισθό για αυτό το λόγο. Δεν βλέπω όμως το λόγο, γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος που παίρνει 2-3 φορές πάνω από το μισθό του ιδιωτικού τομέα, να παίρνει μετά από 25-30 χρόνια κι επιπλέον ένα "κεφάλαιο" από κρατικά λεφτά...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Hunter 04/11/2014 18:31:22

   Έχετε δίκιο Ηunter, στα περισσότερα. Η λογική είναι στέρεη. Σημειώνω μόνον: 1. Θα προτιμούσα τα μισθολόγια για ανάλογα προσόντα και υπηρεσίες στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να είναι ίδια. Και να ορίζονται απο κοινές συλλογικές συμβάσεις. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να κάθονται μαζί στη μία πλευρά ΓΣΕΕ + ΑΔΕΔΥ, στην άλλη εργοδοτικές οργανώσεις + το Δημόσιο ως συλλογικός εργοδότης (το αρμόδιο Υπουργειο). Αλλά διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων, οχι διαταγματα. 2. Όλες οι οικονομικά ανταγωνιστικές χώρες της ΕΕ έχουν καλό σιδηρόδρομο, ιδίως φορτίων. Ο ΟΣΕ δεν είναι σιδηρόδρομος αλλά η γιαγιά μου με καρούλια. Βασική επένδυση για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα (θα κατεβάσει πολύ τα μεταφορικά κόστη), κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. 3. Το "εφάπαξ" και η σκοτεινή αδιαφανής ιστορία των σχετικών κρατήσεων - ασφαλιστικό κόστος είναι στοιχείο πελατειακού κράτους. Το ασφαλιστικό κόστος (εργαζομένου και εργοδοτικό) πρέπει να περιοριστεί ριζικά, με αντίστοιχη εξαφάνιση των πελατειακών προνομίων - σε χρήμα και χρόνο - για "εκλεκτούς" συνταξιούχους. 4. Οι "εθελούσιες" έξοδοι είναι σκάνδαλο και αίσχος, συμπαιγνία ισχυρών εργοδοτικών φορέων και "ευγενούς" αριστοκρατίας εργαζομένων εις βάρος των Ταμείων, του δημοσίου, των πολλών κοινών εργαζομένων. 5. Το "Δουβλίνο" πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά. Οι μη νόμιμοι μετανάστες και όσοι αναζητούν άσυλο χρησιμοποιούν την Ελλάδα (και Ιταλία, άλλες Βαλκανικές χώρες) ως τόπους διέλευσης στην πορεία τους προς το Βορρά. Εγκλωβίζονται λόγω του καθεστώτος του Δουβλίνου. Το πρόβλημα, άν και δυσεπίλητο, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενιαία ευρωπαική λογική κατανομής του βάρους.

   • Hunter avatar
    Hunter @ Uncle Stgm 04/11/2014 21:20:31

    Συμφωνώ απολύτως και στα 5 σημεία μέχρι κεραίας! Όσον αφορά τις "εθελούσιες εξόδους" έγραψα χτες σε άλλο ποστ, ότι η Alpha Bank που χρηματοδοτείται κατά 90% από το ΤΧΣ δηλαδή ανήκει ουσιαστικά στο κράτος, θα βγάλει στις 01.12 περί τα 2.000 άτομα ηλικίας 45-52 στη σύνταξη, τα οποία προέρχονται από τις μικρές τράπεζες (Εμπορική, Ιονική κτλ.). Η σύνταξη θα είναι γύρω στα 8,5 κατοστάρικα (η κατώτερη) και θα την αναλάβει το ΤΧΣ εώς να γίνουν αυτά τα άτομα 58 ετών για να αναλάβει μετά τη σύνταξη το ΙΚΑ!!! Αυτήν την συμφωνία είχανε κάνει τα συνδικάτα των μικρών τραπεζών με το κράτος... Θα πληρώνουμε εμείς δηλαδή ΕΝΦΙΑ και 400 άλλους φόρους, προκειμένου να ενισχύεται το ΤΧΣ για να πληρώνονται σύνταξη αυτοί οι 45άρηδες και μετά στα 58 να τους αναλάβει το ΙΚΑ!!! Μπήκε ο άλλος 30 χρονών στην τράπεζα και μετά από 15 χρόνια θα βγει στη σύνταξη να πληρώνεται για άλλα 45 χρόνια!!! Καλά μου είχε πει μια φορά σε μια διάλεξη ένας γερμανός καθηγητής Οικονομικών: "Europa kann nicht das griechische Luxusrentensystem finanzieren"

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Hunter 04/11/2014 21:40:34

     Αυτή η ιστορία με τις "εθελούσιες" εξόδους επαναλαμβάνεται για εκατοστή φορά απο το 1990: ¨Ολες οι τράπεζες 3 - 4 φορές κάθε μία, ΔΕΗ, ΠΑΣΟΚ, ΚΑΠΗ, ΟΤΕ κλπ "ευγενείς"... Ευθύνη των εκάστοτε (δηλαδή ολων) κυβερνώντων είναι. Μεταφέρουν το βάρος της μισθοδοσίας 45ρηδων σε συνταξιοδοτικά ταμεία τώρα και απευθειας στο Δημόσιο προυπολογισμό (ΤΧΣ) με εγγυήσεις του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας. Φυσικά, συνένοχος είναι πια και ο Μηχανισμός, η τρόικα που το αποδέχεται, η Κομισιόν και η ΕΚΤ που τελικά εγκρίνουν. Μετά από χρόνια θα δίνουν εγγυήσεις και για το "στραγγισμένο" ΙΚΑ. Όλο αυτό το σύστημα των "εθελουσίων" εξόδων, μαζί με πάρα πολλά άλλα, αποδεκνύουν ότι οι τράπεζες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν ως υγιείς επιχειρήσεις του ιδιωτικου τομέα. Σε πείσμα όσων παραμυθιών λέγονται, οι εμπορικές τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι ήδη οργανικό μέρος του βαθέος, βαθύτατου δημόσιου τομέα...

 11. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 04/11/2014 17:12:27

  Η φυγή από την πραγματικότητα είναι το μοντέλο μας. Και μόνο που οι επόμενοι στόχοι ,πολιτών και πολιτικών που υποτίθεται θα φέρουν αλλαγή είναι..οι εκλογές και οι εξεταστικές επιτροπές από την μια και τα δανεικά και αγύριστα από την άλλη για να πληρώνουμε τις στρατιές των νεοελλήνων ώστε να φέρουν ανάπτυξη οι καφετέριες, τα στρατόπεδα και τα πανεπιστήμια σε κάθε χωριό, είναι δηλωτικό της μοίρας μας. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε την ορθολογική Ευρώπη με τους "σκληρούς" θεσμούς της. Ακενατόν το σωστό σου άρθρο αφορά την λογική, που έχει χαθεί από την χώρα μας. Το θυμικό και τα κατώτερα ένστικτα του φόβου είναι πιά αυτά που καθορίζουν την μοίρα του τρελλαδιστάν μας. Για ποιο αναπτυξιακό μοντέλο να μιλήσεις και τι να αντιληφθεί μια κοινωνία που πιστεύει στα ευρώδενδρα που βγάζουν ομόλογα και στους σώρες που θα μας ψεκάσουν με δολλάρια? Κάθε μέρα που περνάει λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι αντοχές του ορθολογισμού..Δυστυχώς , δεν θα είναι το διακυβευμα η σωστή αλλά ορθολογική σου σκέψη.. Μόνο ο φόβος διάλυσης των πάντων που προξενεί ο δραχμαζάνης και ο ρούντυ κρατά ακόμη την συνοχή της κοινωνίας και δεν τα κάνουμε όλα μπάχαλο. Ως πότε?

 12. chp avatar
  chp 04/11/2014 17:57:26

  Αγαπητέ Hunter μπορείς να έχεις όποια άποψη έχεις .Θα ήθελα όμως να μην χύνεις κροκοδίλεια δάκρυα για τα νέα παιδιά που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό ,γιατί δήθεν στην πατρίδα δεν παίρνουν άδεια φαρμακείου. Είναι άκομψο να μιλάς για νέα παιδιά που τα διώχνει η πατρίδα με τον τρόπο της και προσπαθεί με κόλπα να τους φορολογήσει 50% ,με το "παγκόσμιο εισόδημα". Τα περισσότερα αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν και υπηκοοτητα για να γλιτώσουν τις κομματικές νομενκλατούρες που λυμαίνονται το κράτος. Και τα διώχνουν και τα ληστεύουν και τα κοροιδεύουν ! Οσο αφορά το θέμα του άρθρου βλέπω με έκπληξη ότι μπαίνει το θέμα του νομίσματος και του χρέους. Καλώς ή κακώς η Ελλάς με την δραχμή ,την ταπεινή δραχμή έστω , πέτυχε να πολλαπλασιάσει τα εδάφη της ,να αντέξει την προσφυγιά μεγάλου μέρους Ελλήνων ,να προοδεύσει με εκπληκτικούς ρυθμούς αναπτύξεως. Χρεοκόπησε με τα απόνερα της συμμετοχής της στην Λατινική ένωση (χρεοκοπία Τρικούπη) ,της πρόσδεσης της στην λίρα (χρεοκοπία Βενιζέλου) και της συμμετοχής της στο Ευρώ .Ολες οι χρεοκοπίες συνέβαιναν όταν η δραχμή φυλακιζόταν,όταν θέλαμε μεγαλεία. Τα νομισματικά εργαλεία έχουν θεμελειώδη αξία . Για αυτό και ο Φρήντμαν ήταν πολέμιος του ευρώ(από τους νεοφιλελευθερους μάλιστα) . Το ίδιο και το ποσοστό χρέους διότι όταν είναι απαιτητό απομυζά τεράστιους πόρους από την οικονομία και μειώνει την αξιοπιστία του κράτους. Γενικά όμως οι Ελληνες θέλουν το ευρώ και είναι δικαίωμα του λαού που αποφάσισε . Ας μας πούνε οι εραστές του ευρωμεγαλείου πως θα γίνει ανάπτυξη.Τόσα χρόνια τί κάνουν ? Ο κος Πλασκοβίτης παίρνει 13.000 € μηνιαίως για να συμμετάσχει σε μια νομισματική επιτροπή .(????!!!!!!) Ο πρόεδρος της κομισιόν παίρνει περισσότερο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 40000 γραφειοκράτες των Βρυξελών με τους παχυλούς μισθούς και την ελάχιστη φορολογία σκέπτονται και συσκέπτονται . Αποιτέλεσμα :Ανάπτυξη ΜΟΝΟ με δανεικά . Η δραχμή ήταν -και μπορεί να ξαναείναι- οπισθοδρομικούλα παλαιομοδίτικη ,ξεπερασμένη . Οσοι όμως είναι μοντέρνοι και "έξυπνοι" όλο σκέπτονται και συσκέπτονται και τα τσεπώνουν από τον δημόσιο κορβανά ,από λύσεις ΜΗΔΕΝ ! Από όλους τους σχολιαστές δεν διάβασα ούτε μιά ,προς το παρόν λύση ,πέρα από γενικόλογες αναφορές. Και κάτι ακόμη : Πείτε μου μια Ελληνική επιχείρηση που γιγαντώθηκε εντός ΕΕ .ΜΙΑ !!!! Για την ζώνη του δολλαρίου θα σας πώ για την ναυτιλία , για τις κατασκευαστικές και πλήθος άλλων . Ξερετε γιατί? Γιατί στην πατρίδα τους θέλουν μόνο επιστημονικό προσωπικό και εστιάτορες από Ελληνες . Στά άλλα βάζουν ΔΙΟΔΙΑ .Ενώ εμείς τα καταργούμε.(με εξαίρεση τα οδικα που τα πολλαπλασιάζουμε )

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ chp 04/11/2014 18:47:00

   Ελληνικές επιχειρήσεις που γιγαντώθηκαν εντός ΕΕ, κυρίως με διασυνοριακές δράσεις και με τις συνακόλουθες οικονομίες κλίμακας υπάρχουν, άν και όχι όσες θα έπρεπε. Αναφέρω παραδείγματα, με κίνδυνο να θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση - αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αλλοιώς: ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, από τις χαρακτηριστικα παραγωγικες θα αναφέρω 2 - 3 σημαντικούς εν μέρει καθετοποιημενους εξαγωγικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα μέταλλα (π.χ. Βιοχάλκο και Μιτυληναίου) και πολλές μικρότερες στα δομικά υλικά (π.χ. ΑLUMIL, ISOMAT), μέχρι μικρές εταιρείες που ασχολούνται με βιοτεχνολογία, εξειδικευμένο software, αυτοματισμούς, τυποποίηση τροφίμων και ειδικό φαρμακευτικό υλικό. Οι ασχολούμενοι τις ξέρουν. Το ερώτημα είναι αλλο: Ως Πολιτεία και ως τοπικές κοινωνίες, θέλουμε παραγωγική-εξαγωγική βιομηχανία, μικρή, μικρομεσαία ή μεγαλύτερη; Μερικές φορές έχω την πολύ έντονη υποψία, ότι με διάφορα παρανοικά επιχειρήματα, δεν την θέλουμε.

   • chp avatar
    chp @ Uncle Stgm 04/11/2014 20:28:52

    Η πετρελαική έχει παρουσία από ΕΕ μόνο σε Βουλγαρία και Κύπρο (Μαυροβούνιο, Σερβία,Σκόπια, Γεωργία δεν είναι ΕΕ). Οι τράπεζες έχουν παρουσία σε όλη την Αν Ευρώπη και Τουρκία αλλά από ΕΕ μόνο Βουλγαρία,Ρουμανία και Κύπρο. Και οι μεταλλευτικές το ίδιο , κατά βάση Μ.Ανατολή ,Αν Ευρώπη . Αντιμετωπίζουν όμως σκληρό ανταγωνισμό από Τουρκία,Κίνα και Ινδία στην Μ.Ανατολή .Εχουν κάποιες δραστηριότητες και στον πυρήνα της ΕΕ αλλά οι περισσοτερες δουλειές είναι εκτός ΕΕ και ευρώ.Το ίδιο και η δομικών υλικών. Συμπερασματικά δεν έχουμε σημαντική διείσδυση στην ζώνη του ευρώ,όσο αφορά την βιομηχανία ,τον κατασκευαστικό κλάδο ,τις τράπεζες κτλ .Μόνο με χώρες με τις οποίες συνορεύουμε αλλά αυτό ισχύει και για όμορες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ .Ουτως ή άλλως θα συνέβαινε . Από την άλλη για να γίνω ποιο κατανοητός η Ελληνική Χαλυβουργία άφησε πίσω της 200 χιλιάδες τόνους ενός υλικού που παράγεται από τα εργοστάσιά της. Η Γερμανία φρόντισε να περάσει έναν κοινοτικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα απόβλητα των χαλυβουργιών είναι τοξικά όσο βρίσκονται στις χώρες που παράγονται. Στο μεταξύ η ίδια η Γερμανία για ξεκάρφωμα έχει στήσει κανα δυο εργοστάσια ανακύκλωσης του συγκεκριμένου υλικού στο έδαφός της. Αναγκάζει λοιπόν την Ελλάδα να της δίνει 60 ευρώ τον τόνο για να παίρνει για ανακύκλωση το συγκεκριμένο υλικό που χαρακτηρίζεται, όσο βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος, τοξικό απόβλητο. Αφού φορτωθεί στα πλοία και φθάσει σε γερμνανικό λιμάνι αμέσως το τοξικό απόβλητο χαρακτηρίζεται προιόν παραγωγής και οι Γερμανοί το πουλάνε στους Κινέζους 30 ευρώ των τόνο. Οι Κινέζοι έχουν προηγμένα εργοστάσια ανακύκλωσης που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες του συγκεκριμένου υλικού. Αρα οι Γερμανοί βγάζουν 90 ευρώ τον τόνο! Αν βάλουμε και το υψηλό κόστος ενέργειας λογω μη επαρκούς χρήσης λιγνίτη ,ενώ η Πτολεμαίδα και η Κοζάνη "διψάνε" για εντατικοποίηση της χρήσης του , λόγω παρατεταμένης ανεργίας φτάνουμε σε κάποια συμπεράσματα. ... Για να μην μιλήσουμε για τα αγροτικά που βαφτίζονται σε τεράστια έκταση(Οπως οι πατάτες Συρίας.Εχετε δεί πατάτες Συρίας ?Και όμως υπάρχουν ,απλώς λέγονται αλλιώς) Για να δείτε τι σημαίνει προώθηση εξαγωγών ,ετοιμαζω μια χωριάτικη σαλάτα εδώ που βρίσκομαι .Πήρα και FETA . Παραγωγή Σ.Αραβίας !


    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ chp 04/11/2014 22:08:27

     Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκόπια είναι χώρες συνδεδεμένες με την ΕΕ και η πραγματική οικονομία τους είναι απολύτως συνδεδεμένη. Μάλιστα το Μαυροβούνιο έχει ήδη εθνικό νόμισμα το ευρώ, χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες μεταλλουργικές και δομικών υλικών έχουν διεσπαρμένη την παραγωγή τους σε πολλές χώρες, και της ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία) και συνδεδεμένες. Και η διασύνδεση τους με την παραγωγή στον πυρήνα της Ευρώπης είναι πολύ προχωρημένη. Η μια απο αυτές (ΕΛΒΑΛ - Βιοχάλκο) είναι αποκλειστικός προμηθευτής της Γερμανικής Audi σε έτοιμα εξαρτήματα αλουμινίου για όλα τα μοντέλα της. Η γεωργική παραγωγή είναι θλιβερή ιστορία. Η παλιά Κοινοτική Κοινή Γεωργική Πολιτική, με τις αποσύρσεις και την πριμοδότηση των γεωργοεργολάβων είναι απολύτως αποτυχημένη, εξίσου αποτυχημένη σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία ή Δανία. Για τα χαλυβουργικά σκράπ θα μπορούσαν να κάνουν εδώ ανακύκλωση, όπως κάνουν παντού, ιδίως στις γύρω χώρες (Σερβία, Σκόπια, Βουλγαρία). Αλλά οι δικοί μας χαλυβουργοί δεν θέλουν να επενδύσουν σε σχετική τεχνολογία ή έχουν τα εργοστάσια που μπορούν να το κάνουν στη ...Βρετανία. Η μεγαλύτερη ποσότητα σκράπ σιδήρου προς ανακύκλωση δεν πάει στη Γερμανία. Πάει στα Σκόπια (το 70 % περίπου) και ανακυκλώνεται μαζί με νωπό σίδηρο στο εκεί χαλυβουργείο. Μετά επανεισάγεται στην Ελλάδα ως επεξεργασμένο προιόν (κυρίως γαλβανισμένη λαμαρίνα). Οι ασχολούμενοι με κατασκευαστικά έργα το γνωρίζουν καλά αυτό: ένα πολύ μεγάλο μέρος της φθηνότερης γαλβανισμένης λαμαρίνας που κυρίως αυτή χρησιμοποιείται στην Ελλάδα έχει ως προέλευση αυτό το εργοστάσιο.

  • Hunter avatar
   Hunter @ chp 04/11/2014 23:21:49

   Ενώ πριν το '81, εκτός "κοινής Αγοράς", ήταν κολοσσοί στο εξωτερικό οι ελληνικές επιχειρήσεις... Το Ευρώ τις "μάρανε"... Όσο για τη φορολογία του 50%, ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 40 χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα όπου στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αλλά η Αριστερά (με την συνδικαλιστίλα) ήταν στην εξουσία, μόνο εκεί υπήρχε και υπάρχει αναρχία (κυριολεκτικά και μεταφορικά)... Εκτός Ε.Ε και εκτός Ευρώ, η χώρα θα πάει σε επίπεδο Γουινέας Μπισσάου. Αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε πλέον και δεν έχουν τίποτε να τους πάρει ο Τσίπρας, δικαίωμά τους να θέλουν να γίνουμε Αφρική... Δικαίωμά μας κι εμάς να μην θέλουμε... Όσο για τους Έλληνες που θα αλλάξουν υπηκοότητα μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα... Θα τους αναπληρώσετε στα δημοτολόγια με Αφρικανούς και Ασιάτες όπως είναι και το σχέδιό σας...

 13. kosvag avatar
  kosvag 04/11/2014 18:07:57

  ΕξαιρετικόΧ1000 άρθρο. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος πλέον, οι ψηφοφόροι θα το δουν ως κολοτούμπα της κολοτούμπας, αυτά έπρεπε να γίνουν και να επικοινωνηθούν από τον Ιούνιο του 2012. Το δίλημμα (νομίζω) θα είναι εθνικό.

 14. danas avatar
  danas 04/11/2014 20:16:43

  δεν καταλαβαίνω κάτι, πώς μπορεί να κάνει οτιδήποτε ο σαμαράς όταν αυτά που λεει τα υπονομεύει με την χτεσινή του συνέντευξη ο γκίκας. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε δντ θα χουμε για χροοοοονια ακόμα και βουλώστε το .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ danas 04/11/2014 20:52:06

   Δεν είπε καθόλου αυτό ο Υπ.Οικ. στη συνέντευξη αλλά δνε πειράζει, όταν θ αφύγει το ΔΝΤ και η τρόικα οριστικά θα καταλάβεις κι εσύ τι είπε αυτός και τι θέλει και τι κάνει ο Σαμαράς τόσον καιρό τώρα και κυρίως, ΓΙΑΤΙ το κάνει...

 15. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 04/11/2014 23:06:14

  Μην είμεθα κινδυνολόγοι...Ας δούμε τα πράγματα λίγο αισιόδοξα, ο Μπένυ χειρίζεται επιδέξια την εξωτερική μας πολιτική, ο Αβραμό θα κάνει "ντα" τον Ερντογάν, ο Δένδιας ακονίζει το ξίφος του και τέλος... ο Σκρέκας θα φέρει -επιτέλους- την ανάπτυξη...Καληνύχτα!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Αιρετικός 05/11/2014 01:28:08

   Ενω η Δουρου θα γινει ΥΠΕΞ ο Αλεξης πρωθυπουργος, ο αιωνιος φοιτητης Λαφαζανης υπουργος οικονομικων, ο συνδικαλιστης Στρατουλης υπουργος Εργασιας και οι αρνητες συνειδησης Υπουργοι Αμυνας.

   • Hunter avatar
    Hunter @ Ρεαλιστης 05/11/2014 03:03:37

    Κι ο Καμμένος παρά τω πρωθυπουργώ :)

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ Ρεαλιστης 05/11/2014 10:06:23

    Μα τι εφιάλτες, βλέπετε, νυχτιάτικα! Αλλά το ζήτημα είναι, να ξυπνάς και ο εφιάλτης να συνεχίζεται...

 16. rally monkey avatar
  rally monkey 05/11/2014 01:32:29

  αν το "να διορθωσουμε τα κακώς κειμενα" το λεμε πλεον "αναπτυξιακό μοντέλο" πάω πάσο.. πάντως το αν θα έρθει η αναπτυξη απο τον ιδιωτικο ή τον δημόσιο τομέα δεν το ξερει κανείς.. όπως επισης δεν ξερει επισης το αν θα ερθει η αναπτυξη καν.. (πιστευω λογω της υποτιμησης που εχουμε υποστει οι πιθανοτητες είναι με το μέρος μας αν αποφυγουμε το λάθος..) η υφήλιος ολοκληρη ψαχνει τροπους "να συντηρησει την αναπτυξη".. στην Αμερική το κρατος τυπωσε τρις-εκατομύρια $$ και τα έριξε προς τον ιδιωτικό τομέα με στοχο την αναπτυξη και την πτωση της ανεργίας - φτηνό χρημα για τις εταιρίες σε βαθμο που δεν ειχε ιστορικο προηγουμενο.. και η αναπτυξη ειναι ακομα υπο συζήτηση, σε βαθμο που ενω σταματησαν το τυπωμας τελος του μηνα σκεφτονται να το ξαναρχίσουν .. στην Ιαπωνία τυπωνουν ασταματητα εδώ και καμμια 20ετία.. στην ευροζώνη δεν εχει ξεκινησει καν το τυπωμα.. και εχουμε φτασει εδώ στην Ελλάδα με το -30% ΑΕΠ και 26% ανεργία να είμαστε δογματικοί ωστε να απορριπτουμε την πιθανοτητα ο τροπος για την αναπτυξη να απαιτει κρατική στηριξη, συμμετοχή ή παρέμβαση.. είμαστε τοσο large τελικά το μονο που που μπορει να κανει η Ελλάδα είναι να εκπέμπει σταθερότητα - αξιοπιστία - μεταρυθμίσεις ωστε να υπάρξει θετικό κλιμα και ροή επενδύσεων απο το εξωτερικό - προηγουνται νεα ευρωπαικά κονδυλία ή επενδυσεις απο εθνικους/υπερ-εθνικους κολοσσους - οι αμιγως ιδιωτικές επενδύσεις θα ακολουθησουν οταν αποκατασταθει η εμπιστοσύνη και (ξανα)αισθανθούν ασφαλεια

 17. MCA avatar
  MCA 05/11/2014 08:04:57

  Αν δεν κάνω λάθος σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή το χρέος μας θα παρέμενε σε ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, έξοδος από το ευρώ ίσον πείνα. Από οικονομικής απόψεως χίλιες φορές να μην είχαμε μπει ποτέ στην Ευρωζώνη.

 18. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 05/11/2014 12:36:27

  Αναπτυξιακό μοντέλο με φορολογία πρακτικά 50% στο ελεύθερο επάγγελμα, δεν γίνεται.

 19. Νιόβη avatar
  Νιόβη 05/11/2014 12:44:23

  Πιστεύω ότι θα ήταν προς το συμφέρον μας η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κάτω όμως από προϋποθέσεις. Διότι είναι αλήθεια ότι, είτε μ᾽ εθνικό νόμισμα είτε μ᾽Ευρώ, καμία οικονομία και κατ᾽επέκταση εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να μακροημερεύσει με τον τρόπο που επεδίωξε να το πράξει η Ελλάδα. Όπως είναι, δυστυχώς, αλήθεια ότι ακόμα και για την επιστροφή σ᾽ εθνικό νόμισμα θα χρειαζόταν πρωτύτερα μια συνειδητή εθνική (με την έννοια κυρίως της «κρατικής») κινητοποίηση και προετοιμασία - από αυτές που δεν είναι το φόρτε μας - ούτως ώστε να μετριαστούν κάπως οι δραματικές συνέπειες. Αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων και οργανωμένα δίκτυα διάθεσής τους είναι το λιγότερο που θα όφειλε να έχει στη διάθεσή του ένα κράτος που φιλοδοξεί να κηρύξει οικονομικό αντάρτικο στην Ευρώπη ούτως ώστε να μπορεί να περιμένει ότι δεν θα πεινάσει με τη μία και μέχρι ν᾽αρχίσει κάπως να στέκεται στα πόδια του - κι αυτά φαντάζομαι ότι δεν τα διαθέτουμε. Είναι φυσικά στο χέρι των Ελλήνων να πάρουν τις αποφάσεις τους και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα επέλεγαν να ταλαιπωρηθούν για την ανεξαρτησία τους, όμως αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν εξ αρχής - ότι δηλαδή θα υποστούν συνέπειες, κι ότι τα όσα ευαγγελίζονται όσοι ευαγγελίζονται τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές χωρίς κόστος απλώς δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς να μεσολαβήσει μια μακρά περίοδος εθνικής κόπωσης και στέρησης για να ξαναστηθεί η χώρα από την αρχή. Κι αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πολύ δύσκολο: να ξαναστηθεί η χώρα από την αρχή μ᾽ένα σύστημα σύγχρονο και βιώσιμο. Έχει δίκιο ο αρθρογράφος όταν θέτει θέμα οικονομικού μοντέλου. Το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά και διαχειριστικά μοντέλα ανήκουν και αυτά σε μια ευρύτερη κουλτούρα. Είναι προϊόντα της. Κι από το πρίσμα αυτό, η επιλογή οικονομικού (και κάθε άλλου) συστήματος γίνεται τελικά ζήτημα υπαρξιακό. Όπως λέει κι ο Γέροντας παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα έχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα συγκρίνεται με της Γερμανίας αν δεν έχει πρώτα εξασφαλίσει ότι, σαν τη Γερμανία, αυτό του το σύστημα δεν θα υποφέρει από την περιρρέουσα κουλτούρα, τα ήθη, τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες που το καθηλώνουν ποικιλοτρόπως. Για να μην υποφέρει, όμως, από το «συγκείμενο», θα πρέπει το τελευταίο ν᾽αλλάξει και, τελικά, ν᾽αλλάξουμε εμείς. Οπότε, χωρίς επί της ουσίας να διαφωνώ με το άρθρο, καταλήγω ότι πριν κι από την επιλογή συστήματος, αυτό που πρέπει ν᾽αποφασίσουμε επιτέλους είναι τί πραγματικά θέλουμε και πόσα είμαστε διατεθειμένοι ν᾽αλλάξουμε (ή να μην αλλάξουμε) εντός κι εκτός μας και τί κόστος είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε για να το έχουμε. Ό,τι κι αν είναι αυτό.

 20. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/11/2014 23:40:40

  Τελικά το πιο συνετό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης είναι να μην αναπτύσσεσαι καθόλου! Αν για παράδειγμα χτυπάς τα -7% το ένα μετά το άλλο, ποιος μπορεί να σε κατηγορήσει ότι έχεις ενδώσει σε μία αμαρτωλή ανάπτυξη?

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/11/2014 00:31:34

  Ερώτηση πληροφοριακή (και κρίσεως); Ξέρετε άλλη χώρα βορείως του Τροπικού του Καρκίνου όπου να συμβαίνουν "εθελούσιες" έξοδοι εργαζομένων του ευγενούς ιδιωτικού τομέα (Τράπεζες), με συντάξεις στα 45 που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο προυπολογισμό μέχρι την τυπικη ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης; Άν όχι, πώς χαρακτηρίζεται αυτό το ευγενές μέτρον (δηλαδη που παίρνουν τα μέτρα ημών των άλλων, των μη "ευγενών"); 1. "εξυγιαντικόν" 2. "αναπτυξιακόν" 3. Λαμογιά με τη λεία μοιρασμένη στα τρία; Ποιά είναι τα τρία και ποιό είναι το μακρύτερο απο τα τρία; Ο ευρών την ορθήν απάντησιν κερδίζει ποδηλατάκιον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.