Δεκανίκι της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ
30/08/2014 06:30
Του Αριστερού Ψάλτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεκανίκι της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κόκκινος φασισμός είναι καλύτερος από τον μαύρο;

Όπως είδατε προχθές στη Θεσσαλονίκη κατά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και χθες στην Αθήνα, στήθηκε ένα ωραίο πανηγυράκι γύρω από την παρουσία Χρυσαυγιτών δημοτικών συμβούλων.

Το ωραίο αυτό πανηγύρι έστησε μια ομάδα αριστερών, αντιρατσιστών, μελών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιφασιστών όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται. Κρέμασαν συνθήματα που έγραφαν «τσακίστε τους φασίστες», έβρισαν χυδαία τους Χρυσαυγίτες, βρίστηκαν κι αυτοί από τους «αντιπάλους» και το κυριότερο μετέτρεψαν μια υποτιθέμενη γιορτή της Δημοκρατίας σε μπάχαλο, σαν κι αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά χρόνια τώρα.

Μπήκε ο Μπουτάρης να κάνει την ορκωμοσία, τόλμησε να πει ότι είναι ο ιερός χώρος του δημοτικού συμβουλίου και δεν πρέπει να βρίζουν και να ασχημονούν και θύμισε στους… αντιφασίστες ότι τους Χρυσαυγίτες του ψήφισαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Χαμός στα θεωρεία των αριστερούληδων. Το τι άκουσε ο δήμαρχος δε λέγεται. Ήρεμος, με το αστέρι των Εβραίων στο πέτο, προσπάθησε να πολεμήσει τον φασισμό με τον δικό του τρόπο.

Τα γράφουμε όλα αυτά όχι για να επαινέσουμε τον Μπουτάρη, ουδόλως μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα συγκεκριμένα επεισόδια για το πώς αντιμετωπίζει ή πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία το φαινόμενο των νεοναζί, των φασιστών που μπήκαν ξαφνικά στη ζωή μας, απειλούν, ασχημονούν, προωθούν ρατσιστικές και αντισημιτικές θεωρίες.

Η μία λογική είναι αυτή που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συναγωνιστές του. «Πολεμήστε τους φασίστες στη γειτονιά. Τσακίστε τους», λένε με οργή. Δηλαδή με όρους πεζοδρομίου, κανόνες ζούγκλας, αν υπάρχουν τέτοιοι, οι δήθεν προοδευτικοί αριστεροί ζητούν από τον κόσμο να εξαφανίσει τους ρατσιστές και τους φασίστες. Με απλά λόγια, να πολεμήσουμε τον φασισμό με φασιστικά όπλα. Γιατί όποιος υποστηρίζει ότι ο κόκκινος φασισμός είναι καλύτερος από τον μαύρο είναι απλά ανόητος. Ο φασίστας είναι ένας, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο που ο ίδιος λέει ότι ανήκει.

Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι έχουν το μονοπώλιο του αντιφασισμού και όποιος τους πάει κόντρα είναι τουλάχιστον προδότης ή στη χειρότερη περίπτωση… δεξιός που φλερτάρει με τους φασίστες. «Πόλεμος στις γειτονιές», λένε. «Χτυπήστε το αυγό του φιδιού» στο κεφάλι διατείνονται και γίνονται ακριβώς αυτό που σιχαίνονται. Χειρότερο φασίστες, κι ας λένε ότι ενισχύουμε τη θεωρία των δύο άκρων. Τα άκρα κύριοι είναι άκρα όπως κι αν τα δεις. Θα βρίσουν, θα χλευάσουν, θα χτυπήσουν και ενίοτε θα σκοτώσουν. Μάνα και του Φύσσα ή του Γρηγορόπουλου, μάνα και των Χρυσαυγιτών του Νέου Ηρακλείου που ακόμη ψάχνουμε ποιος τους σκότωσε.

Η άλλη λογική λέει ότι το φαινόμενο του φασισμού και της Χρυσής Αυγής το χτυπάς με πολιτικούς όρους, μέσα στην κοινωνία, με δράσεις και ενέργειες απόλυτα ειρηνικές κι όχι ενισχύοντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που τόσο πολύ κατέστρεψε τη χώρα.

Αν θέλεις κύριε αντιφασίστα της Αριστεράς και των κινημάτων, κύριε «επαγγελματία» των αγώνων και του αντιρατσισμού κάνε κάτι άλλο καλύτερο από το να ενισχύεις το μίσος μέσα στην κοινωνία.

Ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός πολεμιόνται μέσα στα σχολεία. Μαθαίνοντας τι έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μαθαίνοντας ότι όλα αυτά που εκπροσωπούν οι Χρυσαγίτες είναι βγαλμένα από τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου. Δείχνοντας στους νέους τον πραγματικό δρόμο της αλήθειας, του αγώνα για καλύτερη ζωή όχι επί πτωμάτων.

Διαχωρίζοντας τους Εβραίους από το κράτος του Ισραήλ που σκοτώνει παιδιά. Μαθαίνοντάς τους ότι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έγιναν… σαπούνια εκεί που οι Χρυσαυγίτες πηγαίνουν και φωτογραφίζονται όλο καμάρι.

Απομονώνοντας τους φασίστες που βρίζουν χυδαία ένα 15χρονο παιδί που το σκότωσαν αστυνομικοί. Κλείνοντας το στόμα στους Κασιδιάρηδες και τους Παναγιώταρους που βγάζουν κραυγές μίσους. Όχι σκοτώνοντάς τους, ούτε βρίζοντάς τους. Αλλά απογυμνώνοντάς τους ιδεολογικά και πολιτικά. Ένα μάτσο ανόητοι είναι που έχουν κάψει μυαλά από τα αναβολικά. Ένα μάτσο ψευτοτσαμπουκάδες είναι που επίτηδες προκαλούν για να προβάλλονται αλλά που στο σπίτι τους κάθονται σούζα μπροστά στη γυναίκα τους. Ένα τσούρμο αθλίων που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία και άνοιξαν πληγή στη χώρα. Αυτούς όμως δεν τους πολεμάς με το να γίνεις το ίδιο μ’ αυτούς.

Γι’ αυτό εσείς κύριοι που έχετε πάρει πτυχίο στην αντιφασιστική δράση αλλά δεν ξέρετε ούτε καν τι είναι φασισμός, αναρωτηθείτε που οδηγείτε την κοινωνία. Και μήπως ενισχύετε ακόμη περισσότερο τον φασισμό; Εμείς πάντως δεν θα γίνουμε ούτε σαν τα μούτρα των Χρυσαυγιτών ούτε σαν τα μούτρα τα δικά σας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 30/08/2014 07:25:35

  Σωστό σε γενικές γραμμές άρθρο , αλλά λείπει η αυτοκριτική γιά αυτούς που έχουν γίνει σαν τα μούτρα του Σόιμπλε και έχουν κάνει ελκυστικά τα μούτρα των ΧΑτων και των μπαχαλάκηδων . Γιά αυτούς που δεκαετίες τώρα έχουν επιτρέψει στο ένα άκρο να καταπατά διατηρητέα κτίρια , να ρυπαίνει πλατείες και σπίτια με αισχρά συνθήματα , να κάνει παρελάσεις έξω από τα ΑΤ και ενίοτε να τα πυροβολεί . Που έχει επιτρέψει να πετάνε μολότωφ μέσα στα ΑΕΙ και να δέρνουν όποιον τολμήσει να εκφράσει άλλη άποψη και δεν έχει κόμμα να τον στηρίξει . Γιά να είναι αξιόπιστη λοιπόν η σωστή κριτική που κάνετε πρέπει να περιέχει και λίγη αυτοκριτική , γιά τα αίτια του φαινομένου .

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/08/2014 08:00:08

  Ο υπαρκτός σοσιαλισμός ήταν ένας κόκκινος φασισμός και ο Στάλιν σκοτωσε περισσότερους από τον χίτλερ και μάλιστα δικούς του. Ασφαλώς ο κόκκινος και ο μαύρος φασισμός είναι πάρα πολύ κοντά. Τι την θέλουν οι ναζί την εξουσία; Για να κάνουν σαπούνι όποιον διαφέρει και στο ελάχιστο, φυλετικά, γλωσσικά, θρησκευτικά. Τι την θέλουν οι αριστεροί; Για να φτιάξουν Λαοκρατίες του κ...λου όπου η ατομικοτητα και η ελευθερία, οικονομική και πολιτική, θα συνθλίβονται μέσα στο σύστημα της ισοπέδωσης και του ενός μόνο κόμματος. Τα παραπάνω δεν τα λέω για τον Σύριζα για τον οποίον έχω την αντίληψη ότι είναι ένα αστικό κόμμα, δεμένο στο άρμα του ευρώ.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Άπαντα Επιστάμενος 03/09/2014 08:05:15

   Ο Σύριζα αστικό κόμμα; Ναι, και οι ελέφαντες πετάνε και κάνουν και βολ-πλανέ... Και το άλλο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι ότι το παλαιοΠασόκ ήταν δεξιό κόμμα... Αν οι αστοί ψηφίσουν Σύριζα και οι δεξιοί Πασόκ, τότε οι ΗΠΑ είναι κομμουνιστική χώρα και οι κανίβαλοι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι.

 3. danas avatar
  danas 30/08/2014 08:12:37

  κακά τα ψέματα . Αν δεν ήταν οι αναρχικοί και οι αριστεροί , τώρα οι χρυσαυγίτες θα παρέλαζαν στις γειτονιές μας σε στρατιωτική διάταξη και θα μπαίναν με το τσαμπουκά σε όποιο σπίτι θέλανε. Κυρίως οι αναρχικοί θέλω να τονίσω.

  • Antonis Armageddon avatar
   Antonis Armageddon @ danas 30/08/2014 09:53:56

   Aν δεν ηταν η ασυδοσια της αριστερής νοοτροπίας η ΧΑ δε θα ειχε τοσο μεγαλη απηχηση στα μυαλα του κόσμου. Ακριβως επειδη η ΧΑ ειναι το αντίπαλο δεος, οι καταπιεζόμενοι απο την αριστερή ασυδοσία μετριοπαθεις και ελαφροδεξιοι τωρα «σμπρωχτηκαν» προς τη ΧΑ. Ακριβως το ίδιο που εγινε επι χουντας. Η δεξια ασυδοσία εσμπρωξε τους μετριοπαθεις και ελαφροαριστερούς στην ακροαριστερα.
   Βεβαια οσο θα υπαρχουν οι κοπανοι που αρνουνται την υπαρξη των ακρων η ιδια ιστορία θα συνεχισει να επαναλαμβάνεται.

   Δεν εχω καμια αυταπατη οτι με 5 σειρες κειμενο θα σας αλλαξω μυαλα (πολύ περισσότερο την εποχή της ακραίας διαμαχης «ιδεων»), πλα κια μονο για να υπαρχει και μια μετριοπαθης αποψη επι του σωρου των αναρτησεων.

   • ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
    ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ @ Antonis Armageddon 31/08/2014 10:38:21

    '' Βεβαια οσο θα υπαρχουν οι κοπανοι που αρνουνται την υπαρξη των ακρων η ιδια ιστορία θα συνεχισει να επαναλαμβάνεται.'' Είτε υπάρχουν ...κόπανοι που βολεύονται με τη θεωρία των δύο άκρων, είτε άλλοι ...κόπανοι που την χλευάζουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Απουσιάζει ο αυτοσεβασμός, ο αλληλοσεβασμός, η επικοινωνία, η καλλιέργεια και η αμοιβαία ανοχή από την Ελληνική κοινωνία, ενώ περισσεύουν η αλαζονεία, η εγωπάθεια, η άθλια κουτοπονηριά και ο ξερολισμός. Η αυτοκρατορία των μετρίων διοικητών, των γραβατωμένων πλιατσικολόγων και των ψυχικά αναπήρων οραματιστών του τίποτε, αυτούς τους υπηκόους χρειάζεται, αυτούς λοιπόν δημιουργεί στα παρασκευαστήρια που ονομάζει ...Σχολεία. ** Το γιατί, που και πότε βρίσκει κατάλληλο έδαφος και αναπτύσσεται ο φασισμός, είναι περισσότερο πολύπλοκο απ' όσο δείχνετε ν΄αντιλαμβάνεσθε και έχει οπωσδήποτε πιο ...δύσκολη εξήγηση απ' το απλοϊκά κουτό : ''οι καταπιεζόμενοι απο την αριστερή ασυδοσία μετριοπαθεις και ελαφροδεξιοι τωρα «σμπρωχτηκαν» προς τη ΧΑ''.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ danas 30/08/2014 10:30:03

   Παρήλαζαν; Παρήλαυναν εννοείς...
   Δεν είναι λύση να βασίζεσαι στην άμυνά σου στρέφοντας την μία εξτρεμιστική ομάδα απέναντι στην άλλη. Αυτό δεν πρόκειται να μας πάει μακριά. Εξάλλου αναρχοαυτόνομους, τρομοκράτες και εθνομιδενιστές είχαμε και πριν την άνοδο της ΧΑ. Σε μεγάλο βαθμό ήταν αυτός ο συρφερτός που προκάλεσε μαζί με την κρίση την άνοδο της ΧΑ. Θέλω να πω ότι το ένα άκρο τροφοδοτεί το άλλο, δεν το αποδυναμώνει.

   • danas avatar
    danas @ Άπαντα Επιστάμενος 30/08/2014 12:14:51

    εδώ πρέπει να δεχτούμε αμέσως την θεωρία των δύο άκρων? Απο που κι ως που άκρο ο αναρχικός και ο αριστερός χώρος? Το οτι υπάρχουν κοινοι εγκληματίες στον αναρχικό χώρο σημαίνει οτι πρέπει να τον στιγματίζουμε όλον εύκολα? Ο φασισμός είναι μέσα μας και αυτοί οι άνθρωποι (επαναλαμβάνω όχι όλοι) συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας κατά της χ.α και των πρακτικών της και δείχνουν αντιθέτως με μένα που είμαι καναπέος οτι έχουν πραγματικές ευαισθησίες . Μην τα ισοπεδώνουμε όλα λοιπόν.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ danas 30/08/2014 17:45:21

     Δεν είναι αυτοδίκαια ακραίος όλος ο αριστερός χώρος. Πιο πάνω έγραψα ότι δεν είναι ακραίος ο Σύριζα.
     Ο αναρχικός χώρος όμως είναι αυτοδίκαια ακραίος, γιατί το αίτημα για μη ύπαρξη κράτους είναι ακραίο. Και τα συνθήματα που βλέπω στους τοίχους υπογεγραμμένα με ένα Α είναι ακραία: "Να πεθάνει η ελλάδα να ζήσει η τάξη μας" / "Ελλάδα σκάσε" / "Κρεμάλες στους ......(βάλε ότι θες εδώ)" / Πατριώτες Φ16 να είναι οι ώρες σας κτλ κτλ κτλ

   • blackunder avatar
    blackunder @ Άπαντα Επιστάμενος 30/08/2014 20:12:56

    συρφετός εννοείς...

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ blackunder 31/08/2014 14:29:42

     Ευχαριστώ για την διόρθωση.

     Θα πρέπει ππαντως να μάθεις να ξεχωρίζεις τα λάθη που προέρχονται απο γρήγορη πληκτρολόγιση από αυτά που εισάγουν νέες ανύπαρκτες και κακόηχες λέξεις..

     • blackunder avatar
      blackunder @ Άπαντα Επιστάμενος 31/08/2014 14:55:46

      Αφού ζητάς κατανόηση, ομοίως να δείχνεις κατανόηση και στην άγνοια. Δεν είναι όλοι φιλόλογοι.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ blackunder 31/08/2014 20:57:28

      Ο φίλος πιο πάνω θα συνέχιζε να λέει "παρήλαζαν". Κάποιος έπρεπε να του πει ότι δεν είναι έτσι ο παρατατικός του παρελαύνω. Δεν είναι κακό. Έτσι κι αλλιώς δεν τον ξέρουμε προσωπικά. όταν θα παέι να μιλήσει δια ζώσης θα αποφύγει το λάθος και αυτό είναι καλό για αυτόν. Υπάρχει διαφορά σε ένα λάθος πληκτρολόγισης από ένα λάθος απόλυτης άγνοιας. Εγώ τον βοήθησα να μάθει κάτι ενώ εσύ δεν με βοηθάς σε τίποτα. Δεν ζήτησα την κατανόησή σου για κάτι. Αντίθετα, προασπαθώ εγώ να σε κατανοήσω. Ίσως είσαι κάποιος αυτόκλητος υπερασπιστής της αξιοπρέπειας "των μη φιλόλογων"...

     • blackunder avatar
      blackunder @ Άπαντα Επιστάμενος 31/08/2014 22:40:32

      Εγώ δεν ζητησα τίποτα από σένα. Ανώνυμα σου "την λέω", όπως "την είπες " και εσύ στον άλλον φίλο, όχι για να τον διδάξεις αλλά για να τον μειώσεις για την άγνοιά του και να καμαρώσεις για τη γνώση σου. Όπως ενοχλήθηκες εσύ, έτσι ενοχλήθηκε πιθανόν και αυτός. Όπως όταν συναντάς ένας εύσωμο άνθρωπο, δεν του λες "καλημέρα χοντρέ", ακόμα και αν το σκέφτεσαι, η επίδειξη γνώσης είναι πριν από όλα αναίδεια.

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ danas 30/08/2014 11:26:29

   Ναι οντως, μας εχουν σωσει η ''αναρχο-μπαχαλακηδες''.... !! Μηπως να τους κοψουμε και καποιο μηνιατικο ?? Αντε να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε... Μηπως να κανουν και κοινα περιπολα με την Αστυνομια και τη Πυροσβεστικη ??? Πραγματικοι Αναρχικοι υπηρχαν μεχρι τη δεκαετία του 80' . Οι τωρινοι μονο μπάχαλα ψαχνουν...

 4. my way avatar
  my way 30/08/2014 09:52:30

  Μόλις πριν πέντε χρόνια, τον Οκτώβριο του 2009, η Χ.Α είχε 0,29% και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Κουβέλη 4,60%, ενώ δεν υπήρχαν καθόλου οι ΑΝΕΛ. Τα τεράστια εκλογικά άλματα που έκαναν τα δύο πρώτα κόμματα και η ύπαρξη του τρίτου, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ας το καταλάβουν επιτέλους οι ηγήτορες ότι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής τους, είναι ότι μας φέρνουν πλησίστιο τον Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνουν την ισχυρή παρουσία των φασιστών.

 5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π 30/08/2014 10:10:58

  Αφου λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκανίκι της ΧΑ εμείς θα ψηφίσουμε Λοβέρδο. Κοιμηθείτε ήσυχοι...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/08/2014 11:33:31

  Oι τύποι αυτοί δεν αντέχουν να φανούν ότι καταπολεμούν τη ΧΑ με βάση τους θεσμούς του "αστικού κράτους" γιατί ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί αντίπαλοί του επαναστάτες.Άρα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το δικό τους ιδιωτικό πόλεμο κατά της ΧΑ που αναπόφευκτα θα εξελιχθεί σε πόλεμο συμμοριών. Η κυβέρνηση πρέπει απλά όποιον παραβιάζει τους νόμους να τον χώσει μέσα αδιαφορώντας για τις κραυγές του.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. @ ψυχραιμια 30/08/2014 12:22:23

   .Δεν είναι ομως ανάγκη να το κάνει αμέσως φίλε ψυχραιμία, γιατί μπορεί να σκίσει και κανα καλσόν. Το κάνει την επόμενη τετραετία και βλέπουμε...

 7. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 30/08/2014 13:31:41

  Έχεις δίκιο Α.Ψ. για όσα λές. Ιδιαιτέρως πιστεύω κι εγώ,όπως κι εσύ διακηρύττεις,ότι ο ναζισμός πολεμείται στα σχολεία,όταν διδάξουμε τα παιδιά από μικρά τί κακά επέφερε αυτή η ιδεολογία στην Πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο. Όμως,ποιοί δάσκαλοι θα το καταφέρουν αυτό; Οι αριστεροί που η θολοκουλτούρα τους έχει κατακλύσει τον εκπαιδευτικό χώρο και κάθε έννοια περί πατρίδας και αγάπης πρός αυτήν,τη σιχαίνονται,ή στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν; Ποιοί δάσκαλοι,αυτοί που στις Εθνικές Επετείους χρησιμοποιούν τις ώρες για την ειδική για τις περιστάσεις επιμόρφωση των παιδιών,κάνοντας άλλα μαθήματα,ή απλώς χαβαλέ; Ή εκείνοι που αν ο διευθυντής το επιτρέψει,δεν θα πατήσουν κάν το πόδι τους στις Παρελάσεις,καθήμενοι προκλητικά μπροστά στις καφετέριες απολαμβάνοντας τον καφέ τους; Μην αναφέρουμε δε για την καταπολέμηση του ναζισμού στα Πανεπιστήμια τί χαρακτήρα έχει και από ποιούς εξασκείται,γιατί θα μακρύνει πολύ ο λόγος... Κάπως έτσι πιστεύω το χάσαμε το παιχνίδι και το χειρότερο,δε βλέπω πώς θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα...

  • teogorge avatar
   teogorge @ Κυθήριος 30/08/2014 14:03:38

   Είστε σωστότατος.Καλό Σαββατοκύριακο.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ teogorge 30/08/2014 21:37:35

    Καλό Σαββατοκύριακο,να είστε καλά!

 8. panas avatar
  panas 30/08/2014 16:24:26

  Η θεωρία των δύο άκρων, όπως εννοείται στο άρθρο δεν βοηθά την χώρα. Η αλήθεια είναι πως ο Σύριζα έχει την ίδια σχέση με τον κόκκινο φασισμό όση έχει και η ΝΔ με την ΧΑ. Στην πραγματικότητα δηλαδή -πλην λίγων γραφικών- καμία!! Ο Σύριζα είναι πολύ πιο αστικό κόμμα απ΄ ότι το Πασοκ το 1980. Και αν προσέξετε οι πιο ριζοσπατικοί στον Σύριζα είναι οι προερχόμενοι από το Πασοκ... Επίσης, η ΝΔ, κυρίως μέσω του Καραμανλή και πολλών άλλων της εποχής του, έχουν θεμελιώσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας σε δύσκολες εποχές. Το κακό που έχει κάνει ο κόκκινος φασισμός είναι πως δύσκολα μιλά κάποιος για κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς να κατηγορηθεί για κομμουνιστοφασίστας, αλλά και ο μαύρος φασισμός, όπως εκφράζεται από την ΧΑ, καθιστά υπόπτους για πατριδοκαπηλία όσους μιλούν για ανιδιοτελή αγάπη προς την πατρίδα και για προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους. Η ζημιά που κάνουν αμφότεροι οι φανατικοί είναι τεράστια για τη χώρα και για τον μέσο πολίτη της...

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ panas 30/08/2014 17:46:57

   Η τελευταία πρότασή σου απαντάει στην πρώτη.

 9. Χατζησμάλης Θεόδωρος avatar
  Χατζησμάλης Θεόδωρος 30/08/2014 16:26:28

  "Η θεωρία του ολοκληρωτισμού αναπτύχθηκε στη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και βασίστηκε στην εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού. Κατά την άποψή μου, ήταν και συνεχίζει να αποτελεί ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, το οποίο αποκρύπτει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει." -Mark Mazower,Καθημερινή10.02.2013- Ο Βρετανός ιστορικός Mark Mazower,μάλλον την έκλεισε την υπόθεση όσον αφορά την "θεωρία των δύο άκρων".Στην συνέντευξη που έδωσε τότε στην Καθημερινή,όσο και στην ομιλία που ακολούθησε,είπε πράγματα που σίγουρα φέρνουν σε δύσκολη θέση τους υποστηρικτές αυτής της "κατασκευασμένης" θεωρίας. Ο Mazower σε αντίθεση με τον δάσκαλο του,τον μεγάλο Eric Hobsbawm (1917-2012),δεν ήταν ποτέ του μαρξιστής. Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα λόγο να υπερασπιστεί πρακτικές και πολιτικές της αριστεράς.Όμως όταν μιλάει για τη θεωρία των άκρων στην Ελλάδα,είναι αποκαλυπτικός."«Η άκρα Αριστερά εκλογικά είναι ασήμαντη. Είναι νομίζω δευτερεύουσα 'απειλή' σε σχέση με την άκρα Δεξιά» Τι σκοπό εξυπηρετεί λοιπόν ένα άρθρο που κουνάει το δάχτυλο στην αριστερά επειδή τάχα ενισχύει "το εμφυλιοπολεμικό κλίμα...",την στιγμή που δύο βδομάδες πρίν,κάποιοι -απο το ίδιο πάντα site- "ξέθαβαν" την κοπριά απο το άλογο του Βελουχιώτη προκειμένου να επιτεθούν στην αριστερά?

 10. George N avatar
  George N 30/08/2014 18:36:02

  Ο φασισμός στο μυαλό είναι το πρόβλημα. Η μη ανεκτικότητα. Η πίστη ότι κατέχεις την πάσα αλήθεια. Η αντίληψη ότι οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να ομιλούν. Το "Δεν δικαιούσθαι δια να ομιλείται" Αντίθετα από τα φαινόμενα η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα από το 81. Έγινε βαθιά δημοκρατική και η δημοκρατία της άντεξε ακόμα και μια τεράστια οικονομική κρίση. Το 81 έξι στους δέκα ψήφιζαν φασίστες με λατινοαμερικάνικες και μεσανατολικές καταβολές (το ΠΑΣΟΚ της εποχής) ή Σταλίνες (ΚΚΕ). Και αυτό μόνο 7 χρόνια μετά από μια χούντα! Τότε που ο φασισμός σε λέρωνε με το που έμπαινες σε αεροπλάνο της ΟΑ, που τον ένιωθες στο παλιό Ελληνικό, που ξεπηδούσε σε κάθε γωνιά της πόλης από τις εφημερίδες τις κρεμασμένες στα περίπτερα με τους πηχαίους τίτλους. Που δεν ήξερες αν θα πρέπει μα γελάσεις ή να κλάψεις όταν άκουγες τις "ειδήσεις" στην Ελληνική τηλεόραση. Που ένοιωθες ανακούφιση που το ταξίδι στην Ελλάδα τελείωσε. Τότε που η φωνή του Μάνου Χατζιδάκι έμοιαζε να είναι η μόνη διαμαρτυρία. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε την τυπική μεσανατολίτικη πορεία λόγω της ένταξης στην ΕΟΚ. Ο Καραμανλής νίκησε στον πόλεμο ενώ ταυτόχρονα έχασε την μάχη! Η Ευρώπη ημέρεψε το ΠΑΣΟΚ, το πήγε πρώτα στον Γαλλικό σοσιαλισμό και στην συνέχεια στη Γερμανική σοσιαλδημοκρατία. Το τελευταίο επεισόδιο προς την Σκανδιναβική δυστυχώς το χάσαμε λόγω χρεοκοπίας αλλά το θέμα είναι ότι στο ενδιάμεσο οι φασίστες κάθε χρώματος γίνανε μειοψηφία. Ολα αυτά τα χρόνια το παράθυρο που άνοιξε προς την Ευρώπη έφερνε δημοκρατία. Μένει η ανασύνταξη της οικονομίας για να γίνει αυτή η μειοψηφία πρώτα θλιβερή και μετά φαιδρή.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/08/2014 18:42:37

  Eίναι όμως τρομοκρατικά σημαντική.75 ανθρώπους έχει σκοτώσει στη μεταπολίτευση η 17Ν και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτά ο Μαζάουερ κάνει ότι δεν τα βλέπει γιατί και αυτός έχει ατζέντα,αν όχι αριστεράς "κεντροαριστεράς".

 12. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 30/08/2014 19:50:48

  Μάλιστα το πασοκ , πήγε πρώτα στον σοσιαλισμό και μετά στην σοσιαλδημοκρατία . Ανάμεσα στα πάμπερς , στα δωράκια των 300 εκ , στις υποκλοπές και στα ΚΥΣΕΑ θα έγιναν αυτά , γιά αυτό δεν το καταλάβαμε .....

  • George N avatar
   George N @ κοινός νούς 31/08/2014 05:35:09

   Δεν είπα ότι δεν ήταν βαθιά διεφθαρμένο σε όλη του την πορεία. Από character assassinations μέσω Αυριανής ("τραβεστί ο διοικητής ΑΠΕ"), από προσγειώσεις Boeing που έκανε ο ηγέτης, από το "γεμάτο κατασκόπους το τζάμπο της Korean Airlines" που καταρρίφθηκε και τις υποσημειώσεις όμως ξέφυγε...

 13. ManosK. avatar
  ManosK. 30/08/2014 23:06:33

  Πέρα απο τα τρέχοντα άρθρα, θα ήθελα αποτελέσματα και σχολιασμό των αποφάσεων και τη θέση της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής....είναι πολύ σημαντική γιατί συζήτησαν φλέγοντα θέματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα των πολέμων....γύρω μας γίνεται χαμός και δεν υπάρχει η φωνή της Ελλάδας....ας ξεκολήσουμε λιγο απ τα τετριμένα...Ενφια-Σύριζα-ΧΑ...η γειτονιά μας καίγεται κι εμείς στον κόσμο μας....

 14. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 31/08/2014 00:29:46

  Καμιά πολιτική ένλογων και νοήμονων ατόμων των σύγχρονων κοινωνιών δεν μπορεί να περιέχει την αφαίρεση της ζωής του πολιτικού αντιπάλου. ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Η αφαίρεση ή η απόπειρα αφαίρεσης της ζωής ή ο σωματικός τραυματισμός ενός αντιπάλου δεν είναι πολιτική, είναι ποινικό αδίκημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μπορεί 30 χρόνια ''αριστεράς" να μας έκαναν να ανεχόμαστε τις παρανοϊκές θεωρίες των μουρλο-αναρχικών και ακροαριστερών (που θεωρούσαν "πολιτική" τον 19ο ή των αρχών του 20ου αι. τις βόμβες σε σιδηροδρ. σταθμούς ή καφενεία αντιφρονούντων στην Ευρώπη) ή -λόγω κρίσης τώρα- των ακροδεξιών και των "δεξιών" της κακιάς ώρας που αντιδρούν στις περικοπές και τους στηρίζουν, στηρίζουν φονιάδες δλδ. επειδή τους κόψαν τον μισθό- αλλά η αλήθεια είναι αυτή: ΊΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΔΕΞΙΟΣ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ! Η θεωρία των 2 άκρων ΥΠΑΡΧΕΙ. 1. Η ΧΑ, 2. Μέρος του Σύριζα και 3. Διάσπαρτες γραφικές "αριστερές" ομάδες (ή συλλογικότητες ή οργανώσεις ή σύλλογοι ή επιτροπές ή κολοκύθια καλαβρέζικα) είναι ΑΚΡΑ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ ΒΙΑ, σωματική ή λεκτική! Όταν σταματήσουν να την χρησιμοποιούν -και μάλιστα εναντίον των ίδιων των συμπατριωτών τους- τότε δεν θα είναι άκρα.. Αν δεν θεωρούν τους υπόλοιπους από μας συμπατριώτες τους, τότε δεν είναι Έλληνες και δεν έχουν καμιά θέση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απομονωθούν και να υποδειχθεί ότι είναι υποκινούμενοι να αποσταθεροποιήσουν αυτήν την χώρα.

 15. CHRIS avatar
  CHRIS 31/08/2014 02:58:48

  Δεν υπάρχουν δυο άκρα. Τα άκρα είναι 4 ή και περισσότερα αναλόγως τις διαστάσεις που απεικονίζεις. Π.χ. ΧΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν το εξής κοινό: Είναι Κρατιστές.

 16. tt avatar
  tt 03/09/2014 14:23:50

  Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που πήγαν να παίξουν ξύλο με τους ΧΑυγιτες που ορκίζονταν. Ειναι του ΣΕΚ, γνωστού και ως ΚΕΡΦΑΑ. Το έγραφαν τα πανώ τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.