Γκίκα, κάντο όπως οι Ρωμαίοι πατρίκιοι
11/03/2015 15:19
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γκίκα, κάντο όπως οι Ρωμαίοι πατρίκιοι

Μπορεί να ήταν νόμιμο, αγαπητέ, αλλά ηθικό, άστα να πάνε…

Περνώντας από την Ομόνοια καθημερινά βλέπω την παλιά γνώριμη εικόνα να επιστρέφει. Απρόσκλητοι μουσαφιραίοι από τα μήκη και τα πλάτη της Ασίας και της Αφρικής περιφέρονται ασκόπως. Οι πιο φρέσκοι, άρτι απελευθερωθέντες από τις «πρώτη φορά Αριστερά» πρωτοβουλίες της συγκυβέρνησης, με τα μπαγκάζια υπό μάλης.

Ο υπουργός Πάνος ακόμη σφυρίζει κλέφτικα, απτόητος απολαμβάνει τα στρατά να του βαράνε προσοχές και προσποιείται πως ψιλοβρέχει αλλά δεν ψιλοβρέχει. Αλλιώς το λένε. Μπορείς να το πεις και αλλιώς. Γαργάρα εθνικών θέσεων για την ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, ενώ η Λασχώρη, η Καμπούλ και το Μογκαντίσου επανεγκαθίστανται στο κέντρο της πόλης και ο Πανούσης δηλώνει …ανήσυχος για τις συνέπειες των ίδιων του των πράξεων, στήνεται άλλο σουρεαλιστικό σκηνικό. Θα ‘ρθουν οι «τρεις θεσμοί», οι ίδιοι τροϊκανοί, με τις ίδιες αρμοδιότητες για το Μνημόνιο που έφυγε από το παράθυρο και ξαναμπαίνει με φόρα από την πόρτα αλλά τώρα θα γίνει αλλιώς η δουλειά.

Ο Γιάνης θα σηκώσει το γιακά και θα ΄ρθει ο δίδυμος αδελφός του Ράσμουσεν, πως τον λέγανε τον σγουρομάλλη πονόψυχο της Τρόϊκας, στη ζούλα να του βάψει την κόκκινη γραμμή στο σβέρκο ροζ ή λιλά.

Η δε νέα και πρωτοποριακή ιδέα των πρακτόρων Θου Βου – φοροφυγαδοκυνηγών έχει μερικά τεχνικά προβλήματα, ειδικά για το κυνήγι στα beach bar. Η νέα άτιμη μόδα των μικρομπικίνι περιορίζει δραστικά το εύρος του υφάσματος στο οποίο θα μπορεί να κρυφτεί η κάμερα. Ούτε «ψείρα» σαν αυτές του Μάκη δεν χωράει. Οπότε αναγκαστικά οι προσλήψεις θα περιοριστούν σε άντρες και σε σεμνές κυρίες και δεσποινίδες που θα φοράνε κλασσικά πράγματα. Θραύση θα κάνουν οι υπέρβαρες γιαγιάδες με τα ολόσωμα και μερακλήδες ρετρομάνιακς που θα φοράνε ριγωτή σκελέα δεκαετίας του 1920. Μέχρι τρικάμερο θα βολεύουν στις πτυχώσεις.

Απ’ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της ένδοξης αριστερής περιόδου που ξεκίνησε, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2013 η ανεργία άρχισε πάλι να ξανασκαρφαλώνει. Μεγάλη πετυχεσιά.

Αυτό όμως που είναι το εντυπωσιακότερο, είναι η μηντιακή αντιμετώπιση του άτσαλου και πανικόβλητου εσωτερικού δανεισμού που κάνει η κυβέρνηση. Βάζουν χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, στα χρήματα για τους αγρότες και πάει λέγοντας, για να πληρώσουν την δόση των δανείων που δεν θα αναγνώριζαν, για να ξοφλήσουν το χρέος που θα κούρευαν και που τελικά του έκαναν μιζαμπλί, που λέει κι ο Γιακουμάτος.

Αν αυτό είχε τολμήσει να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν, θα ζητούσαν οι τιμητές κι ο πάσα ένας αγανακτισμένος να κρεμαστούν ανάποδα στο Σύνταγμα πρωθυπουργός και υπουργοί και να τους βάλουν και φωτιά στα μαλλιά, σε όσους έχουν τέλος πάντων. Τώρα όμως βλέπω πχ καλλίπυγο μελαχροινή βετεράνο της πρωϊνής ενημέρωσης, που στις εκπομπές της μέχρι πριν λίγο, μόνο που δεν χαστούκιζε τους αντιμνημονιακούς, τώρα να αποκαλεί γερμανοτσολιάδες΄, όποιους αποπειρώνται την ελάχιστη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και στις αφασιακές και «δημιουργικώς ασαφείς» δηλώσεις.

Παρατηρώντας δε τα ξένα μέσα είναι ολοφάνερο πως με τα τρελά που λένε διάφοροι υπουργοί, ιδίως ο καπετάν Βαρούφας ο μοδάτος, μας έχουν πάρει στο μεζέ. Και δυστυχώς η μπάλα παίρνει την χώρα κι όχι τα πρόσωπα, τα οποία μπορεί κάποτε να είναι μια μακρινή ανάμνηση.

Η χώρα στεγνώνει κάθε μέρα από ρευστό και προοπτικές αλλά προς το παρόν ακόμη πολλοί θεωρούν τις σφαλιάρες και την καζούρα που τρώμε, ως αποδείξεις «αντίστασης» κι όχι ως έκπτωση της όποιας σοβαρότητας είχε ανακτήσει η χώρα.

Απ’ ότι τελικά φαίνεται όχι μόνο δεν υπήρχε σχέδιο Β αλλά ούτε σχέδιο Α. Θυμάστε το γνωστό θεατρικό «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»; Ε, κάπως έτσι μαθαίνουν μπαρμπερική στου κασίδη λαού το κεφάλι.

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω τις φοβερές δηλώσεις του Χαρδούβελη. Έβγαλε έξω ένα σκασμό λεφτά, λίγα – λίγα, γιατί λέει φοβήθηκε, το πουλάκι μου. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Δεξιά δεν μπορούσε να βάλει έναν δικό της σοβαρό άνθρωπο στο Υπουργείο Οικονομικών κι έπρεπε να ψάχνει στην ντουλάπα του Σημιταρά του Κουρδοφάγου αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Το παράδειγμα, κυρ Γκίκα μου, δεν είναι απλά άλλος ένας τρόπος ηγεσίας. Είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος ηγεσίας. Εσύ λοιπόν ζητούσες από τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, να μην βγάλουν έξω τα χρήματα τους και να τα φέρουν πίσω όσοι τα έβγαλαν;

Εγώ δεν θα αμφισβητήσω πως είναι δικά σου λεφτά, από τις νόμιμες παχυλές αμοιβές ή άλλες νόμιμες προσόδους που έχεις, όλα αυτά που έβγαλες έξω από φόβο. Μπορείς όμως νομίζω να προσφέρεις μια τελευταία υπηρεσία στην Πατρίδα και να το κάνεις όπως οι Ρωμαίοι πατρίκιοι. Να μπεις σε μια γεμάτη μπανιέρα με πολύ ζεστό νερό κι ύστερα να κόψεις τις φλέβες σου. Λένε πως το ζεστό λουτρό διευκολύνει την ροή του αίματος. Μπορεί να ήταν νόμιμο, αγαπητέ, αλλά ηθικό, άστα να πάνε…

(Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 11/03/2015 17:22:23

  Φανταστείτε έναν μικρό οικισμό (την Ελληνική οικονομία) , που πολιορκείται από τις φλόγες, μιας φοβερής πυρκαγιάς. Ο αρχιπυροσβέστης (Γκίκας) παροτρύνει όλους τους κατοίκους, να παραμείνουν εντός του οικισμού μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους (τραπεζικές καταθέσεις). Επειδή, όπως ισχυρίζεται, αν παραμείνουν όλοι μέσα στο φλεγόμενο χωριό, περισσότερα χέρια θα βοηθούν στην κατάσβεση (=ρευστότητα τραπεζών). Ταυτόχρονα υπόσχεται στο λαό, ότι κάνει ότι μπορεί για να σωθεί ο οικισμός και όλοι οι κάτοικοί του (δηλαδή και ο ίδιος και τα παιδιά του). Την ίδια στιγμή, ο αρχιπυροσβέστης (Γκίκας), κρυφά έχει φυγαδεύσει ολόκληρη τη δική του οικογένεια, παιδιά και λοιπούς συγγενείς (καταθέσεις Χαρδούβελη) και έχει φορέσει κάτω από την πυροσβεστική στολή, ένα σύγχρονο εξοπλισμό για να σώσει τον εαυτό του, αν και όταν, όλοι οι άλλοι θα έχουν καεί. Αν και έχουμε ενδείξεις ότι το χωριό (Ελληνική οικονομία) και οι κάτοικοι θα πάνε άκλαυτοι, η ιστορία της καιόμενης οικονομίας μας, δεν έχει ακόμη κριθεί . Παρά ταύτα, το ήθος του αρχιπυραγού (Χαρδούβελη) κρίνεται (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος) ως ανύπαρκτο. Όχι απλά κατώτερο των περιστάσεων, αλλά πολύ πολύ χειρότερα.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/03/2015 17:26:02

  "Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Δεξιά δεν μπορούσε να βάλει έναν δικό της σοβαρό άνθρωπο στο Υπουργείο Οικονομικών κι έπρεπε να ψάχνει στην ντουλάπα του Σημιταρά του Κουρδοφάγου αλλά αυτό είναι άλλο θέμα." Δεν είδες τι είπε προχθές ο Σαμαράς για την συγκυβέρνηση; 7 ώρες συζητούσε με Βενιζέλο και Κουβέλη για 1 θέμα μόνο. Σκέψου κυβέρνηση που πρέπει να πάρει 100 αποφάσεις σε ένα μήνα και καίει την ώρα της στις ιδεοληψίες των εταίρων. Και θέλαμε να τα είχε πάει καλύτερα ο Σαμαράς με τέτοια βαρίδια που του κληροδότησαν οι δεξιοί της τσέπης που πήγαν σε ΧΑ και Καμμένο...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γεώργιος Τ. 11/03/2015 17:49:23

   Πόσο δίκιο έχεις...

   • ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ avatar
    ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/03/2015 19:08:28

    μετά που έφυγε ο Κουβέλης, δε μειώθηκαν οι ώρες;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ 11/03/2015 23:25:21

     6.

     • airman avatar
      airman @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/03/2015 07:48:48

      Πεντέμιση ώρες συζήτησης με δύο 15' διαλείμματα νομίζω! Για τις ανάγκες του καταπιώνα του Μπένυ φαντάζομαι!

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Γεώργιος Τ. 12/03/2015 01:51:56

   '' Όποιος είναι απ' έξω απ' το χορό , πολλά τραγούδια ξέρει ..'' Αυτό μου θυμίζουν τα παντός είδους παράπονα από τους κρίνοντες εκ του ασφαλούς ..... Το κακό είναι ότι οι λίγοι καταλαβαίνουν χωρίς να μιλάνε , ενώ οι πολλοί μιλάνε χωρίς να καταλαβαίνουν .

 3. Eva avatar
  Eva 11/03/2015 17:51:45

  Εξαιρετικό το άρθρο σας. Οντως θα είχε ξεσηκωθεί το (συριζαίικο) συμπαν, αν πολλά απ οσα τώρα λέγονται και γίνονται, είχε τολμήσει να τα πει η να τα κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τωρα όμως μούγκα. Το σύμπαν είναι αισιόδοξο. Ελπίζει να διοριστεί στο δημόσιο.

 4. Σταματης Περιδης avatar
  Σταματης Περιδης 11/03/2015 21:31:41

  Ηρθε επιτελους η ωρα ο Ελληνικος εθνικισμος να απενεχοποιηθει από τον μεσο Ελληνα και να αποκατασταθεί το τεραστιο λαθος του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Καραμανλη!

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 11/03/2015 21:32:29

  Πολύ σωστά όλα,όπως πάντα Φαήλο.Και για τον Γκίκα μαζί σου. Τα τζιμάνια του ΣΥΡΙΖΑ όμως που ξεσάλωσαν,τί έχουν να πούν για τη Νάντια,που κι αυτή έχει το κάτι τίς της έξω; Εκείνη βέβαια λέει ότι έχει όσο τα έξοδα ενός εξαμήνου για μεταπτυχιακό στην Αγγλία,δε μας λέει όμως σε ποιά Σχολή...

  • Fotini avatar
   Fotini @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/03/2015 00:23:12

   Δέν εἶναι μόνο ἡ νάντια, Κυθήριε. Σταθάκης, τσακαλῶτος καί ἄλλοι.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Fotini 12/03/2015 00:40:23

    Και ο Τσουκαλας ο τραπεζουπαλληλος με το 1 εκ εφαπαξ? Ποσο που δεν παιρνει στελεχος πολυεθνικης που κανει τζιρο μεγαλυτερο απο το χρεος της Ελλαδας και που αποφερει απιστευτα κερδη. Κια ο Λαφαζανης ο αιωνιος φοιτητης που δεν δουλεψε ποτε του ? Και τοσοι αλλοι. Αχ Fotini μου. Επτωχευσαμε σαν χωρα , σαν πολιτες .

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/03/2015 03:19:53

  Ο Γκίκας ευθύνεται για το γεγονός ότι όταν έγινε υπουργός Οικονομικών δεν έφερε τα λεφτά του πίσω.Δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος για την οικονομία μιας χώρας και να μην την εμπιστεύεσαι.Αλλά δεν είναι υπεύθυνος για το ότι το Μάιο 2012 εν όψει σύριζα και τότε έβγαλε ως ιδιώτης που ήταν έξω λεφτά. Εγώ δεν δέχομαι ότι δεν έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να προσπαθήσει να σώσει την περιουσία του από δεδηλωμένους κομμουνιστές που μπορεί να κυβερνήσουν.Και δικαίωμα έχει να τη σώσει και να φύγει και ο ίδιος έξω.

 7. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 12/03/2015 12:08:09

  Επειδή πλέον οι "θεσμοί" δε θα πηγαίνουν στα υπουργεία αλλά θα συναντούνται με τα κυβερνητικά στελέχη σε ξενοδοχεία, προτείνω να πηγαίνουν στο "Πρίαμος" που ταιριάζει με ότι θα προκύψει.

 8. FRESH (again) avatar
  FRESH (again) 12/03/2015 21:13:37

  τελικά ο στουρνάρας (με τον απερίγραπτο ενφια_δήμευσε την αστική περιουσία και άφησε απεξω όλους τους μη κατέχοντες αθήνα, θεσσαλονίκη), τώρα δικαιώνεται!

 9. Τρελό νερό avatar
  Τρελό νερό 12/03/2015 23:25:16

  Το....χαρακίρι αγαπητέ Φαήλο, είναι γι αυτούς που έχουν φιλότιμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.