Γιατί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βαρέσει διάλυση
01/09/2014 12:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βαρέσει διάλυση

Όσο τα αμφιθέατρα αντί για χώροι ανταλλαγής γνώσεων και ελεύθερων ιδεών είναι στέκια μπαχαλάκηδων τόσο η ελληνική κοινωνία θα βουλιάζει στη λάσπη.

Η σκηνή είναι γνωστή σε όλους, σαν πολυφορεμένο ρούχο που το βλέπουμε πάνω σε κάποιον αλλά δεν μας κάνει πια εντύπωση: Καθηγητές, πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, συγκεντρώνονται για κάποιο λόγο που δεν έχει σημασία, και μαζί μ’ αυτούς μαζεύονται μερικές δεκάδες φοιτητές από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συνήθως αλλά εσχάτως και από τον νεόκοπο επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ. Σηκώνουν πανό με επαναστατικά συνθήματα, φωνάζουν, βρίζουν, απειλούν, ενίοτε χτίζουν τους καθηγητές στα γραφεία τους. Γενικά ένα μπάχαλο τόσο γνώριμο στα ελληνικά πανεπιστήμια που δε μας κάνει πια εντύπωση.

Κι όμως, θα έπρεπε γιατί αυτό ακριβώς είναι η καρδιά του προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας και η ενασχόληση με το πρόβλημα αυτό ίσως να έλυνε μεγάλο μέρος από την κρίση αξιών που περνά η χώρα.

Πριν μερικές ημέρες πήγε να ορκιστεί νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής της Νομικής, Θ. Φορτσάκης ο οποίος διαδέχθηκε τον φοβερό και τρομερό ηθοποιό – καθηγητή Θ. Πελεγρίνη. Βεβαίως κι εκεί δεν έλειψαν τα επεισόδια αφού 30 φοιτητές τα έκαναν μπάχαλο. Γιατί νομίζετε ότι φώναζαν; Μα για να μη διαγραφεί κανείς αιώνιος φοιτητής. 150.000 φοιτητές που δεν έχουν πατήσει τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον και κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα 50άρηδες πρέπει να συνεχίσουν να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατά τη γνώμη των αιωνίων… μπαχαλάκηδων στην Ελλάδα και μόνο σ΄ αυτήν πρέπει οι φοιτητές να έχουν… αιωνίως την ιδιότητα αυτή. Τόσο καλά.

Αλλά το αστείο δεν είναι εκεί αλλά στα όσα είπε ο απερχόμενος πρύτανης, για να καταλάβετε γιατί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βαρέσει διάλυση. Όταν ο . Φορτσάκης άφησε αιχμές λέγοντας «αυτό είναι το πανεπιστήμιο που παραλαμβάνω. Ένας από τους στόχους της πρυτανείας μου θα είναι να μην ξαναζήσει το πανεπιστήμιο μια τέτοια κατάσταση», απάντησε ο Πελεγρίνης: «Οι φοιτητές μας, ας μην μας διαφεύγει, είναι νέοι, έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο. Επόμενο είναι να είναι διεκδικητικοί και, παρασυρόμενοι από τον δυναμισμό της διεκδίκησης, ενίοτε προβαίνουν και σε βίαιες ενέργειες. Καταδικαστέες ασφαλώς! Καθώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα, θα πρέπει ακόμη και σε φαινόμενα που προκαλούν την αποστροφή μας και μας πληγώνουν, να ψάχνουμε να βρούμε μήπως υπάρχει κάποια θετική πλευρά. Έχουμε αναρωτηθεί αλήθεια γιατί το αποκρουστικό φαινόμενο του φασισμού, που, μέσα από μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, τείνει να σαρώσει την ελληνική κοινωνία, δεν έχει εμφανιστεί στο ΕΚΠΑ και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Μήπως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στον δυναμισμό των φοιτητών, ο οποίος, ομολογουμένως, είναι αποκρουστικός;», διερωτήθηκε ο απερχόμενος πρύτανης.

Εντυπωσιακό. Ο πρώην πρύτανης επιχειρεί να βάλει στη ζυγαριά τον δυναμισμό των νέων με το μπάχαλο που επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Όπως λέγαμε παλιά «νέοι είναι μωρέ, δεν θα κάνουν και καμιά επαναστατική βλακεία;». Κι επειδή δεν φτάνει αυτό για τον κ. Πελεγρίνη επεκτείνει τη συλλογιστική του. Οι οξύθυμοι νεαροί που έχουν έναν δυναμισμό αποκρουστικό είναι αυτοί που κράτησαν τη Χρυσή Αυγή έξω από τα πανεπιστήμια. Επομένως, το να χτίσουν κανέναν καθηγητή ή να ρίξουν και καμιά μολότοφ δεν έγινε και τίποτε αφού απέκρουσαν τους Χρυσαυγίτες. Δεν του πέρασε από το μυαλό του θεατράνθρωπου ότι τα κωθώνια που στρατεύονται στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής δεν χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου. Γυμναστήριο, αναβολικά, ολίγη πλαστή ελληνική ιστορία, καθοδήγηση για τον εθνικισμό και… βουρ στο δρόμο. Γιατί να πάνε στο πανεπιστήμιο; Πώς θα μπορούσε να υπάρχουν Χρυσαυγίτες οργανωμένοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όταν είναι ήδη εκεί που θέλουν; Στην καρδιά της νεολαίας;

Από την άλλη δηλαδή όταν κάποιος διαλύει τις ιερές αίθουσες του πανεπιστημίου, βρίζει και χτυπά καθηγητές, συγκρούεται με συμφοιτητές του γιατί δεν είναι της ίδιας ιδεολογίας πόσο λιγότερο φασίστας είναι από τον Χρυσαυγίτη; Τι παραπάνω θα έκανε δηλαδή ένας φοιτητής Χρυσαυγίτης από έναν αναρχικό ή ακροαριστερό που σπάει ότι βρει επειδή έχει… δυναμισμό που λέει και ο Πελεγρίνης;

Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και κάτι τύποι σαν τον Πελεγρίνη εξέθρεψαν τέτοιες ντροπιαστικές εικόνες. Κι όσο τα αμφιθέατρα αντί για χώροι ανταλλαγής γνώσεων και ελεύθερων ιδεών είναι στέκια μπαχαλάκηδων τόσο η ελληνική κοινωνία θα βουλιάζει στη λάσπη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π 01/09/2014 16:01:35

  Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί οι "αιώνιοι φοιητές" δεν πήγαν για μισή ώρα στο Πανεπιστήμιο να δώσουν ενα μάθημα. Προφανώς δεν έχουν πληροφορηθεί οτι αυτό αρκεί για να παραμείνουν "αιώνιοι" .Και βεβαίως δεν ήταν σίγουρα παρόντες στις διαδηλώσεις των μπαχαλάκηδων υπέρ τους. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί οι μπαχαλάκηδες διαδηλώνουν υπέρ των απόντων "αιωνίων" που δεν επιθυμούν πια να είναι "αιώνιοι" και δεν διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας. Προφανώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό πρόβλημα της αριστεράς ή της δεξιάς, αλλά με ψυχολογικό πρόβλημα καθυστερημένης εφηβείας...

  • ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
   ο εμπεσών εις τους ληστάς @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π 01/09/2014 16:57:48

   "Καθυστερημένης εφηβείας" που μπορεί να σε κάνει ακόμη και πρύτανη!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π 03/09/2014 00:13:23

   Ρωτηστε τον αρχηγο της αριστερας συνιστωσας του ΣΥΡΙΖΑ γιατι δεν πηρε πτυχιο. Ο δε αρχηγος Αλεξης ειναι πτυχιουχος αλλα ολοι γνωριζουμε πως αποφοιτησαν οι συνδικαλιστες στις στα Πανεπιστημια. Καθυστερημενη εφηβεια μεχρι τα 70 :)

   • Γρηγόρης.. avatar
    Γρηγόρης.. @ Ρεαλιστης 03/09/2014 09:50:52

    Φίλε ρεαλιστή με επιβεβαιώνεις... Αν σκεφτείς οτι είχαμε υφυπουργό οικονομικών της ΝΔ που δεν γνώριζε οτι ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν είναι άντρας αλλά πίστευε οτι είναι μια διάσημη κυρία, πράγματι εχουμε καθυστερημένη εφξβεία και πάνω απο τα 70...

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 03/09/2014 10:47:32

  Κλασσικό χαιδεμα αριστεριστών φοιτητών μήπως και εξασφαλίσει λίγη εύνοια. Είπε κι άλλα διφορούμενα.

 3. ελεος avatar
  ελεος 03/09/2014 12:07:55

  αν θυμηθουμε τις πολυ συχνες "δημοκρατικες" ανταλλαγες αποψεων με κρανοι καδρονια και νερατζια με ξυραφια μεταξυ των ταγματων εφοδου της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ απο την δεκαετια του 80 μεχρι και προσφατα τοτε το φαινομενο δεν ειναι ακροαριστερο μονον αλλα μαλλον γενικοτερο ... και μην ξεχναμε οτι ολοι αυτοι προηγηθηκαν των χρυσαυγιτων

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/09/2014 19:29:45

  Σαράντος Ι. Καργάκος: "Ελληνική Παιδεία: Ένας Νεκρός με... Μέλλον (απόσπασμα)
  Δεν υπονοώ κάποια νεκρανάσταση, ούτε κάποια μεταθανάτια ζωή. Ο τίτλος δεν έχει κανένα μεταφυσικό πρόσημο· απεναντίας διαθέτει πολύ ρεαλιστικό ενδόσημο. Το μέλλον φυσικά δεν αφορά στην παιδεία αλλά στα κοράκια που τρέφονταν από τις σάρκες της, όταν ήταν ημιθανής, και θα τρέφονται από το κουφάρι της για πολύ, όταν θα είναι εντελώς νεκρή, όπως άκουσα να λέγεται ένα βράδυ σε μια "μορφωτική" εκπομπή. Πάντα, δυστυχώς, υπήρχαν όρνεα που τρέφονταν από τις σάρκες της παιδείας μας." Έτος Έκδοσης: 2008/ ISBN: 978-960-527-469-6/ Εκδoτικός Οίκος: Αρμός

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 10/09/2014 08:42:42

  Το πιό γλυκό θεματικό πάρκο μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι. Κλέβει τις εντυπώσεις το “Εργοστάσιο Σοκολάτας” στην 79η ΔΕΘ. Τιμή εισιτηρίου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, € 2.50 http://youtu.be/Uhm8IvrnOjk (μεταφορτώθηκε: Voria.gr)

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 10/09/2014 12:58:27

  Εκπληκτικό βίντεο: τυφλός o αυτοδίδακτος μικρός Felix, τραγουδά και παίζει BB King: "every day I have the blues" http://bit.ly/1BrBwl5 (click στον σύνδεσμο: “τυφλό αγόρι τραγουδά blues” για να το δείτε από την αρχή).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.