Γιατί πολεμάνε τον Σαμαρά
17/02/2015 16:55
Του Διογένη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί πολεμάνε τον Σαμαρά

Σε ποιους χαλάει τα σχέδια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

Τα πράγματα σιγά σιγά έχουν ξεκαθαρίσει στο μέτωπο της οικονομίας και μόνον όσοι επιμένουν να δίνουν πίστη στην εικονική πραγματικότητα που (θέλουν να) κατασκευάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (περιλαμβανομένου και του σε πολύ μεγάλο βαθμό ελεγχόμενου, πλέον, διαδικτύου) δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει δύο διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους επιλογές: Η πρώτη είναι να κάνει την περίφημη «κωλοτούμπα» και να αποδεχθεί όλα τα Μνημόνια, μέτρα, πολιτικές και ισοπεδώσεις, διαπραγματευόμενη από θέση αδυναμίας επιμέρους μεταβολές στις ακολουθούμενες για το μέλλον πολιτικές και η δεύτερη είναι να μην δεχθεί τις θέσεις της Ευρώπης και να πάει τη χώρα σε πλήρη και με διάρκεια χρεωκοπία και, σχεδόν αναγκαστικά, δραχμή.

Αν και διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους οι δύο παραπάνω επιλογές, εντούτοις, θα έχουν κατά βάση παρόμοιες πολιτικές συνέπειες. Και οι δύο καταρχάς θα σημαίνουν την πλήρη πολιτική δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά. Η πρώτη επιλογή θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει πλήρως και καταφανώς την πολιτική Σαμαρά – όμως χωρίς τις ικανότητες, την εμπειρία και την εργατικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά με τον εκκωφαντικό όσο και ύποπτο ερασιτεχνισμό ιθυνόντων τύπου Ιωάν(ν)η Βαρουφάκη. Θα πρόκειται για πολιτικό κόλαφο, που θα δημιουργήσει σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρωτική διάψευση προσδοκιών, πλήρη διάσταση με την εκλογική του βάση και θα δημιουργήσει ίσως έως και πρόβλημα επιβίωσης της παρούσας κυβέρνησης. Η δεύτερη επιλογή θα είναι ακόμη χειρότερη, διότι θα αποτελέσει ισχυρότατο σοκ για ένα πλήρως υπνωτισμένο ελληνικό πολιτικό ακροατήριο. Θα κλονίσει υπερβολικά την νέα κυβέρνηση – πλην μιας μειοψηφικής δράκας ανθρώπων που όντως πιστεύουν στην σοσιαλιστική επανάσταση – και οι συνέπειές της θα είναι απολύτως απρόβλεπτες, τόσο σε επίπεδο βιωσιμότητας της νέας κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο λαϊκής υποστήριξης.

Εντούτοις, η κυβέρνηση και σχεδόν το σύνολο του απολύτως ελεγχόμενου από την εκάστοτε κυβέρνηση τύπου εμφανίζουν ότι δήθεν «όλο και πλησιάζει» προς επίτευξη μια τρίτη, θετική για τις υποτιθέμενες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑνΕλ εκδοχή: Ότι δήθεν κυοφορείται μια «νέα συμφωνία» με την Ευρώπη, η οποία θα είναι καρπός ενός «συμβιβασμού», δια του οποίου θα γίνουν και «μερικώς δεκτές» οι θέσεις της Ελλάδος. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε, βέβαια, ότι κακώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επέμενε περισσότερο σε αλλαγές κατά τη διάρκεια της θητείας της και θα δικαιώνει, εκ του αποτελέσματος, την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας σύγκρουση. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε όντως κόλαφο για την κυβερνητική διαπραγματευτική τακτική της ΝΔ – αν και λιγότερο από όσο οι δύο πρώτες εκδοχές για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκδοχές θα έχει εξαπατήσει χοντρά τον κοσμάκη, ψηφοφόρους του και νεόκοπους απελπισμένους ή δόλιους υποστηρικτές του (ας θυμηθούμε μόνον το προεκλογικώς λεχθέν «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μας πει ‘όχι’ η Μέρκελ»). Και θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στον Αντώνη Σαμαρά.

Υπάρχει όντως η τρίτη εκδοχή; Μια απλή ματιά στον ξένο τύπο μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, ακόμη έστω και σε όσα δημοσιεύματα απλώς μεταφέρονται στα ελληνικά από τον ελληνικό τύπο, πείθει πλήρως (και όχι μερικώς) πως όχι. Η Γερμανία έχει χαράξει μία βασική γραμμή από την οποία δεν μετακινείται: Θα συζητήσουμε ό,τι θέλετε, αφού πρώτα αιτηθείτε παράταση του Μνημονίου. Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης συμμερίζονται τη γραμμή αυτή ούτως ή άλλως, ενώ ακόμη και όσες δεν τη συμμερίζονται εξ υπαρχής, με ολίγη γερμανική πίεση είναι βέβαιο ότι θα τη συμμερισθούν.

Αλλά ακόμη και στις δηλώσεις Ελλήνων ιθυνόντων αν ανατρέξει κανείς, μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές ότι δεν υπάρχει η «τρίτη λύση». Μόνον τις δηλώσεις Βαρουφάκη να εξετάσει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι η περίφημη «συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις» με την οποία παραμυθιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει παρατείνοντας το δούλεμα του κοσμάκη ότι δήθεν υφίσταται η τρίτη εκδοχή; Την 28η Φεβρουαρίου τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα και τις επόμενες εβδομάδες (πάντως πριν από το τέλος Μαρτίου) τελειώνουν και τα λεφτά της χώρας – ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τα καθ’ υπερβολή απαισιόδοξα μηνύματα από τα κρατικά έσοδα του Ιανουαρίου 2015. Όσο αποκοιμίζει τον κόσμο με την ανύπαρκτη δήθεν «νέα συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις», τόσο πιο δύσκολο πολιτικά θα είναι να προετοιμάσει το πολιτικό του ακροατήριο για μία από τις δύο αναγκαστικές επιλογές που έχει μπροστά του το αμέσως προσεχές διάστημα: Υποταγή ή χρεωκοπία. Και όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα εις βάρος της χώρας, τόσο περισσότερο βλάπτεται η αξιοπιστία της, το τραπεζικό της σύστημα, η εικόνα της στο εξωτερικό, η δυνατότητα να διεκδικήσει όντως και χωρίς αχρείαστες και βλαπτικές επικοινωνιακές φανφάρες κάτι καλύτερο σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση.

Βλάπτεται, συνεπώς, πολιτικά, τόσο η χώρα, όσο και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τον δεύτερο, η πολιτική του βλάβη θα είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο απότομη θα είναι η διάψευση των ψεύτικων προσδοκιών που δημιουργεί στον κοσμάκη.

Τι συμβαίνει όμως παράλληλα; Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά σε επίπεδο τόσο εσωκομματικό, όσο και κοινωνικό. Τελευταία αφορμή, η περίφημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια ανακοίνωση – ύμνος στην τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία φαίνεται να μην άρεσε καθόλου σε αρκετούς επώνυμους Νεοδημοκράτες! Σείεται η χώρα, η επικαιρότητα και η ΝΔ με την ανακοίνωση του ΕΛΚ, ωσάν να μην υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα και ωσάν να εξαρτάται από τον Σαμαρά το αν θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ (λες και ο Σαμαράς είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε όσα πέτυχε...).

Η απορία και η έκπληξη από μια ανακοίνωση απολύτως κατανοητή για μια δημοκρατική χώρα με διάκριση ρόλων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, εάν αναλογισθούμε τον ανάλογο χαμό που είχε γίνει μερικές εβδομάδες πιο πριν με αφορμή την διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου. Για μια υπόθεση με αμφισβητούμενα περιστατικά, η νεοδημοκρατική επικαιρότητα σύσσωμη υιοθέτησε την εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ χτυπώντας ανελέητα τον Σαμαρά για κάτι που, ακόμη και εάν υποτεθεί αληθές, δεν είναι εν πάση περιπτώσει και σημασίας τέτοιας, που να ασχολείται όλη η χώρα επί ημέρες με αυτό – εάν μάλιστα συνυπολογισθούν αντίστοιχα και μεγαλύτερης βαρύτητας σφάλματα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όποιον έκανε τον κόπο να παρακολουθήσει, έστω και εκ των υστέρων, την ομιλία Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις, αντιλαμβάνεται ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι στην αντιπολιτευτική του Αντώνη Σαμαρά. Μόνον ο Σαμαράς μπορεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μόνον ο Σαμαράς μπορεί να αποδομήσει σωστά και χωρίς αχρείαστες υπερβολές την πολιτική απάτη που ακόμη σερβίρει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό. Τι βρήκε λοιπόν η αχρεία αντιπολίτευση που κάποιοι ασκούν στον Σαμαρά να πει εις βάρος του; Την υποτιθέμενη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου και την... υποστηρικτική της ΝΔ ανακοίνωση του ΕΛΚ! Σκεφθείτε δηλαδή τι θα γινόταν, εάν υπήρχε και κάτι πραγματικό να προσάψουν στον Σαμαρά!

Είναι φανερό, όμως, ότι οι όποιες θλιβερές απόπειρες εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα τελειώσουν ούτως ή άλλως (μαζί με τους εσωκομματικούς εμπνευστές τους) μόλις η πραγματικότητα προσγειώσει όσους με τόσο ενθουσιασμό φαντασιώνονται «θετική έκβαση» στην ψευτοδιαπραγμάτευση που (δεν) διεξάγει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να επιλέξει είτε ολοκληρωτική υποταγή είτε χρεωκοπία. Οποιαδήποτε επιλογή από τις δύο θα συνεπάγεται πλήρη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά και θα αποτελεί κόλαφο των αμφισβητιών της πολιτικής του – παλαιών και οψίμων.

Δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη μπορεί να παρατείνει την επικοινωνιακή φρενίτιδα περί δήθεν «νέας συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις» ο ΣΥΡΙΖΑ. Για πόσες ημέρες ή εβδομάδες ακόμη. Δεν αποκλείεται αυτή η ιστορία να παραταθεί έως ότου φθάνουν τα χρήματα στο ταμείο της χώρας. Είναι φανερό ότι όσο η επικοινωνιακή φρενίτιδα παρατείνεται, τόσο θα δίδεται χώρος στους αμφισβητίες του Σαμαρά εντός και, κυρίως, εκτός ΝΔ να πυροβολούν αδιακρίτως, ακόμη και άνευ πραγματικής αφορμής. Αν λοιπόν έχουν μια δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον Σαμαρά, αυτή είναι τώρα. Πρέπει να τον «ρίξουν» πριν την ολοκληρωτική υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ ή το ρίξιμο της χώρας στα βράχια.

Εάν τον ρίξουν πιο πριν, τότε είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να περάσει την υποταγή του πολύ πιο εύκολα, μια που την επικαιρότητα θα την απασχολούν (και) οι εξελίξεις στη ΝΔ. Και θα έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει πολιτικά από την υποταγή του.

Εάν όμως ο Σαμαράς επιβιώσει, τότε η επάνοδός του στην πρωθυπουργία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με ποσοστά επιπέδου 1974, πράγμα που θα του λύσει τα χέρια και θα κάνει όσες συγκρούσεις δεν μπόρεσε να κάνει παλαιότερα.

Είναι φανερό ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται τον τελευταίο αυτό «κίνδυνο» για τους ίδιους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν μια τέτοια εκδοχή.

Μόνο που, προσπαθώντας απεγνωσμένα να δώσουν «χώρο» στον Τσίπρα, χαϊδεύοντας τα αυτάκια όσων (πολλών) Ελλήνων ακόμη πιστεύουν στην ύπαρξη του δήθεν ενδιάμεσου δρόμου «νέας συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις», κάνουν πολύ μεγάλο κακό στη χώρα!

Διότι κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο και κρίσιμο για τη χώρα.

Η μόνη στήριξη που θα έπρεπε να δώσουν στον Τσίπρα (και παράλληλα και στη χώρα), θα ήταν να στηρίξουν όσο γίνεται περισσότερο την ολοκληρωτική κωλοτούμπα-υποταγή που φαίνεται ότι θέλει τόσο πολύ να κάνει, αλλά ακόμη διστάζει.

Το να υποστηρίζουν την πολιτική απάτη ότι η υπάρχει μια δήθεν ψευτοδιαπραγμάτευση για «νέα συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις» μπορεί να τους δίδει χώρο και χρόνο να προσπαθήσουν να γρατσουνίσουν τον Σαμαρά, μπορεί όμως να αποβεί καταστροφικό για τη χώρα!

Ας πάψουν λοιπόν τα εξουσιαστικά τους παιχνίδια και ας υποταχθούν στις αναπόφευκτες συνέπειες της μοίρας που οι ίδιοι διάλεξαν στηρίζοντας τον Αλέξη για πρωθυπουργό. Ο καθένας θα κοιμηθεί όπως έστρωσε!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/02/2015 18:37:40

  Το εκτός Ελλάδας σύστημα που έφερε ΓΑΠ και Τσίπρα στην εξουσία θέλει να έχει νέα εφεδρεία στην ΝΔ και ο Σαμαράς ως εκτός συστήματος πρέπει να πέσει πάση θυσία. Να μην τους κάνει τη χάρη. Ειδικά αυτός που μας έφτασε στην πόρτα εξόδου από την κρίση σε χρόνο ρεκόρ και δεν υποσχέθηκε τίποτα σε προεκλογική περίοδο που είχε απέναντι τον απόλυτο λαϊκιστή.

  • Ο Επιπόλαιος avatar
   Ο Επιπόλαιος @ Γεώργιος Τ. 18/02/2015 12:06:50

   Υπαινίσεσαι ότι άλλοι αποφασίζουν για τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα? Αλλοι ανεβάζουν και κατεβάζουν τους αρχηγούς των κομμάτων? Αν ναι, δεν μας λες και που εντοπίζεις αυτά τα αόρατα κέντρα εξουσίας για να τα μάθουμε κι εμείς? Είναι εντός Ελλάδος ή εκτός? Μετά θέλουμε να γίνουμε και ευρωπαϊκή χώρα λέει... καλά κρασιά λοιπόν.

   • Fotini avatar
    Fotini @ Ο Επιπόλαιος 18/02/2015 18:00:09

    Madam Secretary, State of Affairs, to name just a couple of programs μέ ὑποθετικά σενάρια πού δέν ἀπέχουν καθόλου ἀπό τήν ἀλήθεια. Πρέπει νά ἔχης ἀνοικτά μυαλά γιά νά δῆς τό δάσος!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ο Επιπόλαιος 18/02/2015 19:17:49

    Δες την δίωξη του εισαγγελέα προχθές για δίκη του γραμματέα (πρώην ή νυν δεν έχει σημασία) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην πράκτορα της CIA για τις υποκλοπές του Καραμανλή και πιες μια σόδα εγκάθετε...

 2. Νικήτας avatar
  Νικήτας 17/02/2015 20:00:35

  Νομίζω πως μία ακόμα αρετή του ηγέτη στην χώρα μας είναι και η αντοχή σε αυτές τις άηθες επιθέσεις . Ούτε το σθένος του όταν πήρε το καράβι με πορεία στα βράχια , ούτε το μάτι που δεν έλαβε υπόψιν , ούτε η ψυχή του - αυτουνού και μόνον - να τα βάλει με το φίδι της χρυσής αυγής απαλλάσοντας τον τόπο από έναν κακοήθη όγκο που μεγάλωνε , ούτε την επιτυχία της ανόρθωσης τουλάχιστον του ονόματος της χώρας στο εξωτερικό , ούτε την αγορά που πήγαινε να πάρει ανάσα τώρα πρός το τέλος και άλλα ακόμα . Η μικροψυχία ασχολήθηκε με ότι ψεύτικο μπόρεσε να στήσει για να κάνει ντόρο σε μιάν συγκηρία που το θυμικό είναι στις δόξες του. Νομίζω πως αυτά τα κύματα είναι αναμενόμενα σύμφωνα με την πορεία των γεγονότων και θέλουν ελιγμούς απλούς ώστε να χτυπάνε στον γάμο του καραγκιόζη. Συμφωνώ απολύτως πως ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι πολύ σύντομα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και αυτό είναι δύσπεπτο για κάποιους. Όλοι θέλουν τον λαό όταν πάει με τα νερά τους . Αν όμως αυτός ξυπνήσει και καταλάβει δεν μας κάνει . Για μας είναι ωραία η εικόνα του προέδρου όταν πυροβολάει τον αντίπαλο στοχευμένα με λίγες και ωραίες σφαίρες και αν συνεχίσει έτσι θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο της ψυχολογίας χωρίς απώλειες . Μετά απο τα παιδάκια θα είναι αυτός ή τα ακόμα πιο άκρα και η πόλωση ευνοεί αυτά τα τελευταία .

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 17/02/2015 21:07:47

  Η επιλογή, τελικά, τού Παυλόπουλου ώς υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει καί τίς επιλογές τής ηγετικής ομάδας τού Τσίπρα. Άν σκεφθούμε ότι οι επιλογές Αβραμόπουλου (μέχρι χθές) και η επιλογή Παυλόπουλου σήμερα απο το ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα μέ τήν πρόταση τής Ντόρας τών «καμμένων» στοχεύουν τό κόμμα τής ΝΔ, δέν θά είναι υπερβολή. Γιατί όμως αυτή η στόχευση καί ποιά η προσδοκία; Η άποψή μου είναι ότι ο Τσίπρας θέλει να κυριαρχήσει μέ όρους πολιτικού αμοραλισμού τής εποχής Α.Παπανδρέου. Η εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ μέ τήν απορρόφηση στελεχών καί ψηφοφόρων από τό ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός, επιτομή δέ αυτής τής απορρόφησης είναι καί η χρήση όλων τών πρώην απαξιωμένων πασοκοανθρώπων σέ κρατικές θέσεις (Χριστοδουλάκης, Κατσέλη, κ.λ.π.). Τό ΠΑΣΟΚ θά ακολουθήσει τήν πορεία τών κεντρώων τού Ζίγδη καί τέλος. Τόν χώρο του ήδη τόν καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως μιά ουσιαστική καθοριστική παράμετρος πού δυσκολεύει τόν Τσίπρα νά αναδειχθεί, ώς ο αναμφισβήτητος έλληνας ηγέτης τής «μεταμνημονιακής» εποχής. Καί αυτή η παράμετρος είναι ότι, ο κρατισμός πού εγγυάται τήν εξουσία ξέμεινε από χρήμα καί δέν φαίνεται νά υπάρχει στό άμεσο μέλλον προοπτική γιά κάτι τις περισσότερο. Τό αντίθετο μάλιστα. Άρα πώς γεφυρώνουμε τόν χρόνο μέχρι νά μάθουν οι κρατικοδίαιτοι ότι ανάμεσα στούς τυφλούς προηγούνται οι μονόφθαλμοι; Οι κίνδυνοι πολλοί καί η προοπτική μόνο μία. Η διάσπαση τού κόμματος τής δεξιάς καί η απορρόφηση στελεχών καί ψηφοφόρων της από τήν «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» τού ΣΥΡΙΖΑ καί μέρους της από τόν εθνικιστικό εξτρεμισμό τών «καμμένων», οι οποίοι ειρήσθω, επιδιώκουν ώς «βέροι αντιμνημονιακοί» νά διεμβολίσουν καί τήν Χρυσή Αυγή καί νά μαντρώσουν τούς ψηφοφόρους της στό δικό τους κοπάδι. Υποθέτω ότι τό μέλλον τής κομματοκρατίας αντιλαμβάνεται τόν εαυτό του καί τήν ύπαρξή του μέσα σέ αυτά τά δύο αντιθετικά σχήματα. Τούς «δημοκρατικούς» τού ΣΥΡΙΖΑ καί τούς «εθνικιστές» τού Καμμένου. Η πρόσκαιρη κυβερνητική συμμαχία σέ αυτό αποσκοπεί καί οι δύο αρχηγοί θά «παίξουν» τό παιχνίδι τής συγκυβέρνησης μόνον όσο χρειάζεται. Μετά θά χωρίσουν μέ πάταγο, αλληλοκατηγορώντας αλλήλους γιά εθνική προδοσία, καταστροφή τής χώρας, κ.λ.π. Νομίζω ότι ο Τσίπρας υποεκτίμησε τό πολιτικό ένστικτο επιβίωσης τού Σαμαρά. Μπορεί καί νά τού υποσχεθήκανε μερικοί πολύ περισσότερα από αυτά πού προσδοκούσαν ότι θά πετύχουν μετά τίς εκλογές. Πώς υποθέτω ήταν καί είναι τό κεντρικό σενάριο τών διάφορων κρατιστών καί κρατικοδίαιτων κοθωνιών; Αρχή μέ καμμένους, πάμε σέ μιά άτυπη παράταση τού μνημονίου μέχρι τόν Ιούνιο, λεονταρισμοί καί αψιμαχίες μέ τούς «μιλημένους» ευρωπαίους μέχρι τότε, επικαλούμαστε εθνική ανάγκη γιά μιά νέα συμφωνία, τά «σπάζουμε» μέ τούς «καμμένους», στηριζόμαστε στόν συστημικό Θεοδωράκη καί στά κουρέλια τού ΠΑΣΟΚ, πάμε σέ ένα νέο μνημόνιο μέ 180 ψήφους καί απαιτούμε τήν υπερψήφισή του (ή έστω τήν ανοχή τής ) καί από τήν μισοδιαλυμένη (από τήν πολλή μετεκλογική ομφαλοσκόπηση καί τίς μνημονιακές τύψεις κατατρεχούμενη) ΝΔ. Σέ περίπτωση πού δέν βγαίνει ούτε έτσι, τότε κυβέρνηση εθνικής ενότητας καί μέ συμμετοχή τής «αποκαθαρμένης» ΝΔ. Όλο αυτό τό σενάριο όμως παίζει όμως χωρίς τόν Σαμαρά καί τόν «στρουθοκαμηλισμό» (όπως γίνεται από τόν ΣΥΡΙΖΑ αντιληπτό) τού Schäuble. Γι' αυτό καί η έκρηξη τού Τσίπρα στήν Βουλή, γιατί ο Σαμαράς δέν πήρε τήν εξάμηνη παράταση τού μνημονίου (πολύ θά βόλευε καί θά τό καταγγέλαμε καί από πάνω ώς ανηθικότητα πού μάς δένει τά χέρια). Τό πρόβλημα μέ τόν Σαμαρά είναι ότι πιστεύει στήν λαϊκή δεξιά καί είναι ο μόνος μέχρι στιγμής ορατός ηγέτης της. Μισεί τήν αρρώστια τής εθνικιστικής (άρρωστης) δεξιάς καί τό απέδειξε όταν «σέρβιρε» τήν Χρυσή Αυγή. Πολύ κλάμμα έπεσε τότε από τόν ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αλλιώς τό είχε σχεδιάσει. Φοβούνται τήν επανασυσπείρωση ψηφοφόρων πού διαθέτουν ακόμα ψήγματα κοινής λογικής καί τόν κίνδυνο διάλυσης πού αιωρείται πάνω από τά κεφάλια τους μετά τήν κυβίστηση καί τό νέο πιό σκληρό μνημόνιο πού θάρθει. Δέν νομίζω ότι ο Τσίπρας θά τρβήξει τό σχοινί μέχρι τήν χρεοκοπία. Δέν ήταν ποτέ στίς σκέψεις του. Ούτε στίς δικές του, ούτε στών παλαιοπασόκων πού τόν έφεραν στήν εξουσία. Οι «σκληρές» συνιστώσες ήταν απλώς τό καρύκευμα στήν παρεία πρός τήν εξουσία. Εν ευθέτω χρόνο θά κατέβουν από τό τρένο. Ακριβώς όπως τό έπραξε ο Α.Παπανδρέου. Ναί. Ο Σαμαράς είναι συστημικό πρόβλημα. Πρέπει νά φύγει καί θά χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον νά τό πετύχουν. Άν τούς βγεί, θά δούμε.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ιαπετός 17/02/2015 22:34:55

   @Ιαπετός προσυπογράφω. Ο Σαμαράς όμως έκανε λάθη στις πολιτικές που επηρέαζαν τη μεσαία τάξη και έτσι αδυνάτισε πολύ τη βάση στήριξής του. Ουσιαστικά, η εξουσία προσφέρθηκε στον Τσίπρα.

   Χαιρετισμούς

   • aris. aold avatar
    aris. aold @ Προφήτης 18/02/2015 13:02:00

    Η ΝΔ θυμίζει πλέον νεκροταφείο στελεχών. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος έγινε στις βουλευτικές εκλογές του 1989 επειδή ο Μητσοτάκης ήθελε να αποκαραμανλοποιήσει το κόμμα και έσπρωξε στο προσκήνιο μια νέα γεννιά ανθρώπων που πρωταγωνιστούν ακόμα. Από εκεί και πέρα δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης του στελεχακού δυναμικού και ανάδειξης αξιων και ικανών ανθρώπων από την κοινωνία και την παραγωγή. Απόδειξη της ανυπαρξίας ανθρώπων που θα εκφράσουν το νέο και θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια της ΝΔ να ανοιχθεί σε νέα κοινωνικά ρεύματα είναι ότι ούτε Υπουργό Οικονομίας δεν είχε να υποδείξει από τις γραμμές της και στηρίχθηκε στον Στουρνάρα και τον Χαρδούβελη. Να μην μιλήσουμε για τις επιλογές κυβερνητικών εκπροσώπων όπως της Βούλτεψη και Σπυράκη. Από την άλλη πλευρά ο Σϋριζα φέρνει μια ιδιαίτερα νεανική ομάδα Βαρουφάκης Παππάς Σακελλαρίδης κλπ αξιοποιεί σε κυβερνητικές θέσεις μη σκληρά κομματικούς Νικολούδης Κοτζιάς Σπρίτζης κλπ. Μαζί με την επιλογή Παυλόπουλου απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ψηφοφόρων με στόχο να ψωνίσει από όπου μπορεί. Είναι προφανείς η έλλειψη στελεχών με ηγετικά χαρακτηριστικά και φαντασία στην ΝΔ που μπορούν να σκεφθούν να πουν και να εκφράσουν για το πως θέλουν την ΝΔ στην νέα εποχή που ήδη έχει δημιουργηθεί. Αντί λοιπόν να βγουν στο διάσελο να απευθυνθούν στην κοινωνία να διεκδικήσουν την πατρότητα ιδεών και πολιτικών τρέχουν από τραπέζι σε τραπέζι και από γραφείο σε γραφείο. Φοβούνται και τον ίσκιο τους και μαζεύονται όλοι μαζί για να νοιώθουν καλύτερα. Αν ο Τσίπρας την καβατζάρει από τον Σοιμπλε δεν βλέπω τις πολιτικές εφεδρείες της άλλης πλευράς που μπορούν να σταματήσουν την πολιτική ηγεμονία που προετοιμάζει.

    • Fotini avatar
     Fotini @ aris. aold 18/02/2015 18:03:24

     Εὐτυχῶς πού τό μητσοτακέικο δέν ἐπεκράτησε!!!!!!!!!!!!!

   • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- avatar
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- @ Προφήτης 18/02/2015 22:09:31

    Προφήτη συμφωνούμε. Αυτό λέω κι εγώ ουσιαστικά στον Ιαπετό που επιμένει...

  • intruder avatar
   intruder @ Ιαπετός 17/02/2015 23:13:25

   Ιαπετέ, θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων φιλελεύθερων στην Νέα Δημοκρατία θα μεταπηδήσει ανετότατα στο Ποτάμι και όχι πουθενά αλλού.Ο Θεοδωράκης έιχε εξαρχής υποστηρίξει Ντόρα το 2009 και στο προσωπο του Σαμαρά βλέπει αυτό που σιχαίνεται.Εναν πατριώτη ευρωπαιστή που κάνει τον σταυρό του και βάζει αυστηρότατα κριτήρια στην απόδοση ιθαγένειας .

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ιαπετός 18/02/2015 11:49:20

   Εγώ νομίζω ότι ο Τσίπρας μετέχει σε μια συνωμοσία της οποίας δεν γνωρίζει όλα τα σκέλη ή γνωρίζει μόνον ελάχιστα. Αυτοί με τους οποίους μιλάει από την συνωμοσία, του επέβαλαν τον Βαρουφάκη για ΥπΟικ, ο οποίος είναι πιο πολύ μέσα στη συνωμοσία: Ο Δραγασάκης υπέγραψε το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Βαρουφάκης όχι. Γιατί; Ο "παλιός" του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του οικονομικού επιτελείου του, αδειάστηκε από τον Βαρουφάκη. Ο οποίος πήρε επί 30 λεπτά τηλέφωνο τον αρχηγό και του άλλαξε γνώμη. Για να μην πάει στον συμβιβασμό. Ούτε ο Βαρουφάκης γνωρίζει πλήρως τους όρους της συνωμοσίας, όμως είναι "μέσα" στο ότι το πάει για δραχμή. Αυτός είναι και ο λόγος που αφέθηκαν κάποιοι υπαινιγμοί από την Ευρώπη για αντικατάστασή του και όχι βέβαια ότι "τα βρήκαν σκούρα" μαζί του, όπως νομίζουν οι χαχόλοι και οι βαρουφίτσες. Είδα ότι από την πλευρά του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει καλύτερη διάθεση συμβιβασμού παρά από τον Βαρουφάκη - που δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ! Να το πούμε μια μια λέξη: Ωραίο πουλέν βρήκε ο Σόρος για να κάνει παιχνίδι στην Ελλάδα! Ο Τσίπρας λοιπόν θέλει να πάει σε συμβιβασμό, αλλά ο Βαρουφάκης στην πορεία με τις στημένες εξυπνάδες του θα προκαλέσει το "ατύχημα". Για το οποίο ήδη μιλά σχεδόν ανοικτά ο αγγλοσαξωνικός τύπος. Χθες ο Simon Jenkins στον Guardian έγραφε ότι "είναι ευτύχημα που η ελληνική κυβέρνηση έχει Plan B τη δραχμή". Δεν το διάβασα με τα μάτια μου, αλλά μου μεταφέρθηκε αξιόπιστα από το εξωτερικό. Όποιος έχει περισσότερο χρόνο να το ψάξει, ας το ψάξει. Για μένα η χρεωκοπία και η δραχμή είναι προδιαγεγραμμένη. Όσοι ήθελαν τον Τσίπρα για να πάνε τα πράγματα προς τα εκεί, στη συνέχεια ίσως τον πετάξουν σαν στιμμένη λεμονόκουπα. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Τσίπρας θα γίνει κάτι σαν τον Ιωαννίδη, που ήταν ο σκληροπυρηνικός της "όλης δεξιάς", αν υπήρχε κάτι τέτοιο, και αποδείχθηκε η ταφόπλακά της. Τώρα οι σκληροπυρηνικοί της μεταπολίτευσης, η ανανεωτική αριστερά που πάντοτε ήλεγχε τα πάντα ιδεολογικώς στη χώρα από το 1974 και μετά, θα κάνουν τη δουλειά που θέλουν τα αφεντικά και μετά θα πεταχτούν και αυτοί σαν στιμμένη λεμονόκουπα. Ακριβώς τη στιγμή που νόμιζαν κι αυτοί ότι πάνε να εκπληρώσουν έναν εθνικό πόθο...

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Διογένης 18/02/2015 13:22:13

    Αγαπητέ Διογένη σε μιά πρόταση .. ...Ωραίο πουλέν βρήκε ο Σόρος για να κάνει παιχνίδι στην Ελλάδα!.. συνόψισες όλο το σημερινό πρόβλημα της χώρας. Βολεύει και μερικούς (!!) από τους σημερινούς κυβερνώντες. Που καταντήσαμε...

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Διογένης 18/02/2015 14:08:44

    Σωστότατος Διογένη. Και αν σκεφτούμε ότι αιχμή του δόρατος της πολιτικής της πέραν του ατλαντικού, συμμάχου μας είναι η γηραιοτάτη Αλβιών, όλα αυτά που γράφονται στον αγγλοσαξωνικό τύπο εχουν μεγάλη δόση αλήθειας, όπως και τα δημοσιεύματα που παρακινούσαν τον τσίπρα να μην κάνει πίσω. Ολα για την διάσωση του δολλαρίου {με το οποίο αλλωστε συναλλάσεται διεθνώς και η Κίνα}και την υποταγή του ευρώ, με την αναμπουμπούλα -ενεκα Ελλάδος- που θα γίνει. Να δώ μετά ποιά πλατεία θα χωρέσει τους τέως αγανακτησμένους και νυν υπερήφανους , ούτως καλούμενους, διαδηλωτές υπερ της πολιτικής Τσίπρα. "....καὶ κλαυθμὸς καὶ ὀδυρμὸς πολύς· Ραχὴλ κλαίουσα τὰ τέκνα αὐτῆς, και ουκ ήθελε παρακληθήναι..."

   • Ίων και Ελευθέριος avatar
    Ίων και Ελευθέριος @ Διογένης 18/02/2015 23:18:34

    When I ask Varoufakis if he has a plan B, for all negotiators surely have a credible alternative, he looks at me wide-eyed. “We constantly hear, ‘if you don’t sign on the dotted line there is going to be Armageddon’. My answer is ‘let it happen!’ There is no fall-back plan. That is my plan B.” http://www.theguardian.com/world/2015/feb/13/greece-finance-minister-yanis-varoufakis-interview-syriza-eurozone

 4. Vassilis avatar
  Vassilis 17/02/2015 21:56:51

  Διογενη ευγε για της αληθειες που αναφερεις.

 5. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 17/02/2015 22:14:16

  Μπράβο , Διογένη για το εμπεριστατωμένο άρθρο . Μεγάλες αλήθειες . Μπράβο όμως και στους '' Νικήτα '' και '' Ιαπετό '' που με τα εμβριθή τους σχόλια , συμπλήρωσαν το δικό σου άρτιο κείμενο !

 6. intruder avatar
  intruder 17/02/2015 23:04:54

  Ο Σαμαράς ηγείται ενός πλοίου-φαντάσματος.Ηταν, είναι και θα είναι μόνος του.Αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό όλων των πολιτικών δυνάμεων από την Χρυσή Αυγή μέχρι το Ποταμι.Και μην ακούω χαζομάρες περί ευρωπαικων δυνάμεων.Διαβάζω το σάιτ του Θεοδωράκη από την ημέρα που βγήκε στο διαδίκτυο.Οτι και αν κάνει,ότι και να μην κάνει πάντα αυτός είναι ο φταίχτης.Αρθρα γεμάτα μίσος και εμπάθεια από όλους τους αρθρογράφους.Εργολαβικά.Διαβάστε και θα δείτε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ intruder 18/02/2015 14:06:50

   O συνδυασμός πατριωτισμού, ευρωπαισμού και κυρίως αποτελεσματικής διακυβέρνησης χαλάει τη σούπα πολλών.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ ψυχραιμια 18/02/2015 19:18:40

    Μια μεγάλη αλήθεια. Και, θα συμπλήρωνα, χωρίς ίχνος λαϊκισμού.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 18/02/2015 19:22:47

    Λογικό δεν είναι να μισούν αυτόν που αποδεικνύει την ανύπαρκτη αξία τους συγκρινόμενοι μαζί του;

 7. airman avatar
  airman 18/02/2015 12:03:46

  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν το ΠΑΣΟΚ το 1981 είχε απέναντι τον αείμνηστο ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ η ροή των εξελίξεων δεν θα ήταν η ίδια. Πως ο Αβέρωφ βγήκε εκτός παιχνιδιού τότε, το θυμούνται πολλοί. Τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ (παλαιό σκληρό ΠΑΣΟΚ) δε θέλουν απέναντι τον Αντώνη Σαμαρά. Αμ δε!

 8. товарищ Фёдор avatar
  товарищ Фёдор 18/02/2015 17:08:38

  Μεταφέρω απόσπασμα από προηγούμενη στιχομυθία μας με τον Διογένη και την roadrunner, για να διατυπώσω την γνώμη μου. Τα μεταφέρω και τα 2 γιατί βοηθούν στην γνώμη που θέλω να παρουσιάσω. Με την άδεια τους βέβαια.. Αλλά και είναι ήδη δημοσιευμένα. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για να γράψω ολοκληρωμένο κείμενο της προσωπικής μου άποψης με τους κατάλληλους εκφραστικούς όρους, που θα την έκαναν πιο κατανοητή. Παρόλα αυτά πιστεύω το νόημα των λεγόμενων μου θα γίνει κατανοητό κι έτσι. Στο άρθρο "Ναυάγιο στο Eurogroup" έγραφα:
  товарищ Фёдор 16/02/2015 22:47 Πάντως δεν θα 'ταν καλή κατάληξη η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ενδεχομένως να ξυπνήσουν εν υπνώσει ισχυρές πεποιθήσεις ένθεν και ένθεν. Και όταν πρόκειται για την ζωή του, κανένας δεν υποχωρεί. Φαντάζεστε να γίνονται συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του € στην ίδια πόλη? Καλύτερα να το αποφεύγαμε... Απάντηση
  roadrunner 16/02/2015 23:38 Δημοψήφισμα; Γιατί να μην παραιτηθεί ; Πιστεύεις ότι η συγκυβέρνηση σύριζα-ανελ έχει λαϊκό έρεισμα τώρα που: είτε θα κινδυνεύσει ένα "αξιοπρεπές Grexit" (αθέτηση υπόσχεσης για λύση εντός ευρώ) είτε θα αναγκαστεί να τηρήσει τους μνημονιακούς όρους ή τα ισοδύναμά τους (αθέτηση υποσχέσεων για κούρεμα χρέους, τερματισμό της λιτότητας κτλ) ; Απάντηση
  товарищ Фёдор 17/02/2015 18:33 Έχει ακόμα, αγαπητή roadnunner. Και αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο: Μήπως μέσα στην απελπισία, την άρνηση και την σύγχυση που ζει ο κόσμος, κάνει την "κίνηση χωρίς επιστροφή"? Θα 'ταν ολέθριο. Όχι βέβαια για τον σύντροφο μου τον Παναγιώτη τον ΥΠΑΝ, γιατί τότε θα αρχίσει η πραγματική επανάσταση!.. Απάντηση
  Διογένης
  17/02/2015 00:25 Ο λόγος που δεν το θέλεις εσύ, μαγκάκο μου, είναι ότι θα σε αναγκάσει να πάρεις θέση και να σταματήσεις να το παίζεις "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ". Ο λόγος που δεν το θέλουμε οι υπόλοιποι είναι ότι θα πρόκειται για μια ακόμη έκφανση της απατεωνικής που επιχειρεί να ασκήσει ο Αλέξης στην πλάτη του λαού και του έθνους. Απάντηση
  товарищ Фёдор
  17/02/2015 18:29 Με την Πατρίδα μας, Διογένη, με την πατρίδα μας είμαι. Την ξεχνάτε την έρμη την Πατρίδα, στην απεγνωσμένη πρεμούρα σας να υποστηρίξετε τον ΑΣ και να μην διαψευστείτε.. Πες μου ένα σχόλιο μου που ήταν αντιπατριωτικό. Αν πετύχει ο Σύριζα, δεν θα 'ναι καλό για όλους μας? Αριστερούς και Δεξιούς? Γι' αυτό κι εγώ δεν υπολογίζω κόμματα και ιδεολογίες, φιλαράκο. Ό,τι κάνει καλό στην Πατρίδα, μ' αυτό θα είμαι.. Και ας με πουν κ@#$τούμπα, 1000 φορές.. Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά κάποια στιγμή είχαμε συμφωνήσει στο antinews ότι είμαστε Σαμαρόφρωνες, όχι Σαμαρικοί. Δεν ισχύει πια? Έχεις την αυταπάτη, ότι αν ξαναγίνονταν εκλογές, ο κόσμος θα ψήφιζε ΝΔ με τον ΑΣ αρχηγό? Δυστυχώς (και με πονάει που το λέω, με πονάν τα προηγούμενα 3 χρόνια που αγωνιστήκαμε με τον ΑΣ), όχι δεν θα ψήφιζε!.. Ο ΑΣ μάλλον έκλεισε τον κύκλο του, γιατί βγήκε στον περισσότερο κόσμο ότι έκανε κακό. Πάρτο απόφαση, ο πολύς κόσμος ούτε antinews διαβάζει, ούτε οικονομικά ξέρει. Γιατί δεν το καταλαβαίνετε? Και να σου πω και το άλλο? Ο κόσμος που κατηγορείται για ανόητος και τρελός και κακομαθημένος (και εμένα με έχει εκνευρίσει αυτή η άγνοια και η αφασία του κόσμου και έχω οργιστεί πολλές φορές) δεν είναι ο ίδιος κόσμος που ψήφισε την ΝΔ και τον ΑΣ το 2012? Τώρα αυτός ο κόσμος είναι τρελός και ανόητος? Θυμάσαι το 2012... Τότε που δεν τον ψήφισες εσύ, όταν ζητούσε την δύναμη ενός έθνους! Τώρα κατάλαβες αλλά είναι αργά.. Υ.Γ.1 Θα σου πρότεινα να χαλαρώσεις. Αρχίζεις και φέρεσαι σαν την άλλη.. Την άλλη, ντε.. Την τρελή του χωριού με τα πολλά ψευδώνυμα. Αυτή που μιλάει εξ' ονόματος όλων... ----------------------------------------------------------------

  Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον ΑΣ, τον τελευταίο χρόνο κυρίως. Αυτός δεν ξαναγυρνάει πιστεύω.
  Μακάρι να ξαναγυρίσει ο ΑΣ σαν σωτήρας και να έρθει η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σ' όλον τον κόσμο και να τον ακολουθήσει!..
  Φοβάμαι όμως πως μάλλον όχι, η ευκαιρία χάθηκε. Τότε που όλοι φωνάζαμε πως πρέπει τα επισπευστούν τα πράματα, πως χρειάζονται τομές και αλλαγές άμεσες στον ΔΤ για τον εξορθολογισμό του κ.ά.
  Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

  Σαμαρόφρωνας ναι πιστεύω πως είμαι, όχι απαραίτητα Σαμαρικός. Σαν να λέμε "Χομεϊνικός"

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ товарищ Фёдор 18/02/2015 21:01:47

   Δεν είδα το σχόλιό σου για να σου απαντήσω, αλλά να σου απαντήσω τώρα: Ούτε σαμαρόφρονας είσαι ούτε σαμαρικός. Βαλτός είσαι. Διάλεξες ένα πιασάρικο ψευδώνυμο με ημερομηνίες αρχικά για να προσποιείσαι τον σαμαρικό. Έχει σημασία ποιες είναι οι απόψεις των άλλων; Εσύ οικονομικά ξέρεις; Αν δεν ξέρεις πώς τοποθετείσαι σε οικονομικά θέματα; Αν ξέρεις, συμφωνείς με όσα λέμε εδώ; Αν συμφωνείς, δεν έχεις ευθύνη να τα διαδώσεις και άλλο; Ο Σαμαράς και οι πολιτικοί γενικότερα έχουν τις ευθύνες τους και αυτό είναι αυταπόδεικτο. Εμείς οι πολίτες δεν έχουμε καμία ευθύνη; Η έμμεση επίθεση απαξίωσης μέσω της σύγκρισης με την "αλλη" κάτι δείχνει. Δείχνει ότι δεν είναι ειλικρινής κάποιες τοποθετήσεις ότι τάχα "δεν ξέρουν όλοι οικονομικά - δεν διαβάζουν όλοι antinews". Εγώ αυτό που βλέπω σε σένα είναι μια σαφή άρνηση να πάρεις θέση. Κριτικάρουμε εκ του ασφαλούς χωρίς να ρισκάρουμε να πούμε τίποτε περί του πρακτέου. Κάτι σαν τον Βαρουφάκη δηλαδή. Ανάρτησες εδώ μια συζήτηση άλλη, για ποιο λόγο; Για να πάρεις απάντηση που δεν πήρες εκεί; Τι σχέση έχει η συζήτηση εκείνη με το θέμα αυτής εδώ της ανάρτησης; Καμία. Ήθελες απλώς να πεις εδώ την εκ του ασφαλούς κριτική. Εντάξει, την είπες. Αλλά αναρωτήσου αν σε εκθέτει ή αν σε κολακεύει το να εκφέρεις αυτού του είδους την εύκολη κριτική.

  • товарищ Фёдор avatar
   товарищ Фёдор @ товарищ Фёдор 18/02/2015 21:06:10

   Να συμπληρώσω ότι ψηφίζω ΝΔ από το 2000. Στις τελευταίες εκλογές τις προάλλες έπεισα και 2-3 συγγενείς ακόμα να ψηφίσουν τον ΑΣ, που ούτε να τον ακούσουν δεν ήθελαν, όντας κεντρώοι ή και ψηφοφόροι της αριστεράς. Δεν λέω αριστεροί γιατί αριστεροί (αν είναι κι αυτοί) είναι μόνο το 3% του παλιού Σύριζα (που να τους βρεις κι αυτούς τώρα πια...).. Αυτά προς επίγνωση και αποφυγή παρεξηγήσεων..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.