Γιατί ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε
17/01/2015 07:10
Του Διογένη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε

Ούτε αυτά που υπόσχεται, ούτε αυτά που υπονοεί...

Η ευστοχότερη διαπίστωση που έχει γίνει για τις εκλογές της 25/1 είναι ότι οι Έλληνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα κόμμα με κύριο επιχείρημα ότι... δεν θα κάνει αυτά που υπόσχεται! Όταν προσπαθείς να ανοίξεις συζήτηση με ορκισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή... καταψηφιστές του Σαμαρά, το μόνιμο επιχείρημα που σου διατυπώνουν είναι ότι «μα δεν θα κάνει τίποτε από αυτά που λέει, έτσι τα λέει για τις εκλογές. Θα υποχωρήσει κι αυτός γιατί δεν θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο».

Δεν έχει νόημα η πολιτική ανάλυση της σχιζοειδούς αυτής αντιμετώπισης εκ μέρους μεγάλης μερίδας (ίσως πλειοψηφικής – θα δείξει!) της κοινωνίας. Με τους ανθρώπους αυτούς είναι αδύνατον να κάνεις πολιτική συζήτηση. Θα ψηφίσουν με μίσος για τον Σαμαρά, μίσος που, παραδόξως, δεν μεταβάλλεται, όταν τους υπενθυμίζεις π.χ. ότι ο Σαμαράς την ανεργία την παρέλαβε στο 24,4% τον Ιούνιο του 2012 και, άρα, δεν ευθύνεται αυτός για αυτήν – ενώ δικό του έργο είναι όμως η απαρχή αντιστροφής της αρνητικής πορείας της ανεργίας.

Αυτό που έχει νόημα να γίνει, είναι να εξηγηθεί για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει απολύτως καμία υπόσχεσή του. Ούτε τις φωναχτές («λεφτά υπάρχουν»), ούτε τις σιωπηλές και υπονοούμενες («δεν θα αλλάξει τίποτε στην πολιτική»).

Ως προς το πρώτο σκέλος γνωρίζουμε ήδη την απάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις φωναχτές υποσχέσεις του, διαβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», διότι πολύ απλά λεφτά δεν υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός δεν θα έχει καμία δικαιολογία να πιστέψει, σήμερα, ότι «λεφτά υπάρχουν», διότι πολύ απλά λεφτά δεν υπάρχουν! Και πλέον το γνωρίζουμε όλοι. Αν το 2009 δεν το γνωρίζαμε, σήμερα πια το γνωρίζουμε. Δικαιολογία δεν υπάρχει.

Κατά βάθος, το ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» ο κόσμος το γνωρίζει, γι’ αυτό και οι περισσότεροι υποστηρίζουν την εκδοχή «δεν θα αλλάξει τίποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπάρχει βέβαια η εκδοχή ότι «αυτό ρε σεις το λέτε για... καλό; Διότι αν το να μην αλλάξει τίποτε είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως να ψηφίσεις Σαμαρά για να είσαι σίγουρος;». Αυτή η εκδοχή δυστυχώς δεν πιάνει, διότι μετά σου αρχίζουν όλα τα... στραβά που έκανε ο Σαμαράς και για τα οποία θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για... να μην αλλάξουν!

Άρα, τι θα κάνει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ; Τη μεγαλοπρεπή κυβίστηση που περιμένουν και, κατά βάθος, ελπίζουν όλοι;

Παρακάτω θα αποδειχθεί ότι η μεγαλοπρεπής αυτή κυβίστηση είναι όχι μόνον απίθανη, αλλά είναι και απολύτως ανέφικτη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καθόλου απρόβλεπτος παράγοντας «Γερμανία»

Με μεγάλη έκπληξη διαβάζω στον διεθνή τύπο αναλύσεις επί αναλύσεων, που υποστηρίζουν με απολύτως σοβαροφανές ύφος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει, λέει, σε συμφωνία με τη Γερμανία, ότι θα γίνει, λέει, διαπραγμάτευση, ότι θα υπάρξει, λέει, ένας συμβιβασμός, ότι μπορεί, λέει, να υπάρξει συμμετοχή του επίσημου τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέος (OSI) και άλλα πολλά ελπιδοφόρα. Κοινή συνισταμένη τέτοιου είδους αναλύσεων είναι ότι η Γερμανία, ε, δεν μπορεί, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει λίγο νερό στο κρασί της, θα κάνει μερικά χατίρια στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τα βρούνε κάπου στη μέση, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Δεν υπάρχει λόγος να σταθούμε στο ποιοι γράφουν τέτοιες αναλύσεις (ούτε στο ποιοι έχουν συμφέρον να γράφονται τέτοιες αναλύσεις). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα γίνει ακριβώς αυτό που ισχυρίζονται οι αναλύσεις αυτού του είδους: Το οποίο συνοψίζεται ότι η Γερμανία, εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγκαστεί να κάνει «μερικές υποχωρήσεις».

Εάν οι συνέπειες μιας τέτοιας αντίληψης για τη χώρα και για την έκβαση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν ήταν τραγικές, η κατάσταση θα ήταν ασφαλώς για γέλια: Διότι καμία από αυτές τις αναλύσεις – ούτε ο κόσμος που θέλει να πιστεύει μέσα στην αφροσύνη του τέτοια πράγματα – δεν κάθησαν να ρωτήσουν τον ίδιο τον... ξενοδόχο: Τη Γερμανία! Θα κάνει υποχωρήσεις; Και αν ναι, τι είδους;

Τα δεδομένα και οι πιθανές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως γνωρίζουμε, ενόψει της προεδρικής εκλογής και των πιθανών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δόθηκε δίμηνη «τεχνική» παράταση στο Μνημόνιο, χωρίς να υποχρεούται η Ελλάδα να λάβει μέτρα, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Διατηρούνται, έτσι, σε ισχύ οι εγγυήσεις που έχει δώσει ο EFSF υπέρ της Ελλάδας και κάποια από τα ομόλογά του, τα οποία άλλως θα έληγαν στις 31-12-2014.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την 1-3-2015 η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα χρειάζεται κάποιου είδους συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (και, άρα, και η δυνατότητά τους να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου). Θα χρειάζεται δηλαδή έως τότε υπερψήφιση από τη Βουλή ενός είδους Μνημονίου, μια που το τρέχον τελειώνει στις 28-2-2015.

Αυτό θα πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση κυβερνητικών συμμάχων (αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία), τις προγραμματικές δηλώσεις, την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης, που θα πάρουν κάμποσες ημέρες και εβδομάδες. Μέχρι να καταλάβουν και οι νέοι υπουργοί τις ακριβώς γίνεται, δεν θα μπορέσουν να κάνουν ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν τις 15-2015.

Θα έχουν δηλαδή μάξιμουμ 15 ημέρες περιθώριο για να βρουν μια ελάχιστη συμφωνία με την τρόικα, που θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

15 ημέρες περιθώριο για να φέρουν στη Βουλή μια παράταση του Μνημονίου ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί αυτό, που θα προϋποθέτει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με την τρόικα.

Πρόβλημα πρώτο: Πώς θα πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές του, ιδίως όσους είναι στα κάγκελα κατά των Μνημονίων, να υπερψηφίσουν... παράταση των Μνημονίων με το που θα τελειώσουν οι προγραμματικές δηλώσεις;

Πρόβλημα δεύτερο: Τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα και κυρίως δόσεις δανείων στο ΔΝΤ. Χωρίς νέα δάνεια δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Ήδη παρενέβη σχετικά στη συζήτηση το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν δεν γίνουν οι πληρωμές αυτές, η χώρα θα θεωρηθεί ότι χρεωκόπησε και αυτή τη φορά μάλιστα, «άτακτα».

Άρα, για να μην τεθεί η χώρα πάλι σε καθεστώς χρηματοοικονομικής χρεωκοπίας («sovereign default», όπως αποκαλείται), θα πρέπει μέχρι τότε, μέχρι τις αρχές Μαρτίου το αργότερο, δυο-τρεις εβδομάδες δηλαδή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, να έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Εάν η χώρα τεθεί σε καθεστώς sovereign default, έστω και για μία μόνον πληρωμή που θα αθετηθεί, τότε όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Ιούνιο του 2012 και μετά για τη σταθεροποίηση της χώρας, θα έχουν καταρρεύσει. Τα spreads θα εκτιναχθούν, οι αγορές χρήματος θα κλείσουν για όλους, η αξιοπιστία της χώρας θα καταβαραθρωθεί και πάλι, η ΕΚΤ που έχει κάμποσα ελληνικά ομόλογα στα χέρια της θα αρχίσει να χορεύει... πεντοζάλη, όχι κάνοντας ό,τι της λέει ο Αλέξης, αλλά από την παραζάλη της για το κύρος το δικό της και του ευρώ που θα τρωθεί ανεπανόρθωτα, εάν ο ισολογισμός της αναγκαστεί να εγγράψει μια τόσο τεράστια ζημία όσο τα μερικά δις ελληνικών ομολόγων που έχει ακόμη στα χέρια της.

Αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα, δηλαδή, θα έχουν τελειώσει και η χώρα θα μπει στην περιπέτεια της άτακτης χρεωκοπίας, χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα – αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται άτακτη χρεωκοπία και την ξορκίζει, μάλιστα.

Είναι δυνατή η κυβίστηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει ελάχιστες εβδομάδες (λιγότερο από μήνα) μετά τις προγραμματικές δηλώσεις για να κάνει την κυβίστησή του. Πρέπει λοιπόν, εάν θέλει να επιβιώσει, να την κάνει.

Πώς όμως θα μπορέσει να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η χώρα.

Πολύ απλά, η χώρα θα πρέπει να εκτελέσει τα προαπαιτούμενα των οποίων την εκτέλεση έχει αναβάλει από πριν από τις... ευρωεκλογές! Αναβλήθηκαν για μετά τις ευρωεκλογές λόγω πολιτικού κόστους, μετά η χώρα επεχείρησε αποτυχημένα να εξέλθει από το Μνημόνιο, άρα, έπεσε πάλι στα νύχια της τρόικας, και μετά τη διαπραγμάτευση την ανέστειλε η εκλογή του Προέδρου της δημοκρατίας και η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Η τρόικα, όμως, επιμένει στα προαπαιτούμενα! Υπεσχημένες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα κλπ. Και επιμένει επίσης ιδιαίτερα στο «δημοσιονομικό κενό», στο οποίο η προκήρυξη των εκλογών και η κατάρρευση των εσόδων που αυτή αποδεδειγμένα πλέον έφερε μέσα στο Δεκέμβριο, έδωσε υπόσταση που πριν δεν είχε.

Αν λοιπόν προηγουμένως η τρόικα έβλεπε δημοσιονομικό κενό 2 δις και 3,5 δις ευρώ στη φαντασία της, ποιος θα μπορέσει τώρα, μετά την κατάρρευση των εσόδων, να την διαψεύσει;

Όχι μόνον δεν θα την διαψεύσει, αλλά οι απαιτήσεις για λήψη μέτρων θα αυξηθούν και άλλο. Το «δημοσιονομικό κενό» θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θα καλείται να έλθει σε μια συμφωνία με την τρόικα, που θα περιλαμβάνει όχι μόνον τα «χρωστούμενα» που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά πολύ περισσότερα μέτρα.

Γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά, πως όταν η τρόικα δεν έχει πεισθεί πλήρως για τα επιχειρήματα της Ελλάδας, επιμένει στις θέσεις και δεν τις αλλάζει, μέχρι να υποχωρήσει η Ελλάδα.

Κυρίως, όμως, γνωρίζουμε ότι η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να ταπεινώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό του ακροατήριο, ώστε να μην διανοηθούν οι Podemos και διάφοροι άλλοι να διανοηθούν να ζήσουν εις βάρος της Γερμανίας.

Εάν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι δια του ίδιου τρόπου θα τα καταφέρουν και άλλοι.

Και οι Γερμανοί δεν θέλουν να καταφέρει κάτι τέτοιο κανένας! Διότι μετά θα μπορεί ο καθένας να την εκβιάσει και να ζει εις βάρος της.

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο για τους Γερμανούς, από το να τους κάνεις να αισθανθούν ότι ζεις εις βάρος τους! Καλύτερα να τους σκοτώσεις παρά να αισθανθούν κάτι τέτοιο!

Άρα, μια συμφωνία με την τρόικα θα περιλαμβάνει αναγκαστικά:

α) Εκτέλεση «των συμφωνηθέντων» (αυτό δεν λένε και ξαναλένε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε;). Δηλαδή, μεταξύ άλλων, όχι μόνον να μην ξανανοίξει την ΕΡΤ, αλλά και να φθάσει τον συμφωνημένο αριθμό απολύσεων,

β) Συμφωνία με την τρόικα για δημοσιονομικό κενό – και, άρα, νέα μέτρα, πολλά νέα μέτρα! – πολύ υψηλότερο από αυτό που συζητιόταν πριν από την απόπειρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και, συνεπώς,

γ) Ολοκληρωτική ταπείνωση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο εκλογικό του ακροατήριο, ώστε να μην ξανασκεφτεί ποτέ κανείς να διανοηθεί να ζητήσει να ζήσει εις βάρος των Γερμανών

Ποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να «περάσει» μια τέτοια κατάσταση από Βουλή με σχετική η απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ;

Εάν η κυβέρνηση Σαμαρά αναρωτιόταν εάν θα έβρισκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει ορισμένα μέτρα από την προηγούμενη Βουλή, είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κουτσαβακισμό και την ψευτομαγκιά που τον διακρίνει να προσπαθήσει, έστω, να πείσει τους βουλευτές του να περάσει μερικά τέτοια μέτρα;

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η άμεση κυβίστηση που είναι αναγκαία για να μην χρεωκοπήσει η χώρα θα είναι πολιτικά αδύνατη για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα περιλαμβάνει, πέραν της ανατροπής όλη της κομματικής του φιλοσοφίας, και την πολιτική του ταπείνωση. Η οποία είναι προφανώς αδύνατη για αυτό το κόμμα, που ανδρώθηκε επί της ακριβώς αντιθέτου βάσεως.

Άρα, η κήρυξη χρεωκοπίας θα καταστεί αναπόφευκτη, με όλο το πισωγύρισμα που στην παρούσα φάση θα συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα.

Και εάν, μετά την κήρυξη χρεωκοπίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποθέσουμε ότι αλλάζει γνώμη και ζητάει από την τρόικα να ψηφίσουν τελικά αυτά που αρνούνταν μερικές εβδομάδες πριν, πλέον η τρόικα θα τους ζητάει και ακόμη περισσότερα μέτρα. Η ταπείνωση/υποταγή που θα ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολοκληρωτική! Δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ζητήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Θα είναι πολύ χειρότερα! Και απολύτως αδύνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει.

Τι διαφορετικό θα κάνει ο Σαμαράς;

Κάπου εδώ θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί; Τι διαφορετικό θα κάνει ο Σαμαράς; Άραγε το δημοσιονομικό κενό δεν θα είναι μεγαλύτερο, μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα; Δεν θα πρέπει να γίνουν και πάλι π.χ. οι συμφωνηθείσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Καταρχάς οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι κάτι απολύτως αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Η γκρίνια, μάλιστα, των Νεοδημοκρατών κατά της σημερινής κυβέρνησης, είναι γιατί να την πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και όχι ο δημόσιος, που υποτίθεται ότι είναι και ο κατεξοχήν άρρωστος.

Δεύτερον, το πολιτικό κοινό της ΝΔ και οι βουλευτές της είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι πολιτικά για τη λήψη κάποιων τελευταίων μέτρων για να τελειώνουμε με την τρόικα και να μπούμε, επιτέλους, οριστικά στη μεταμνημονιακή εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπόσχεται τα πάντα σε όλους και όχι βέβαια ο Σαμαράς.

Τρίτον: Τυχόν εκλογή της ΝΔ στην πρώτη θέση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στις αγορές χρήματος και άμεση λήξη του λεγόμενου «πολιτικού ρίσκου» της χώρας. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα υποχωρήσουν αμέσως σε επίπεδα στα οποία θα είναι ρεαλιστικός ο δανεισμός από τις αγορές, που κατέστησε αδύνατη τη μονομερή αποχώρηση από το Μνημόνιο τον περασμένο Οκτώβριο. Χωρίς να χρειάζεται η κυβέρνηση να πάει σε μονομερή αποχώρηση από το Μνημόνιο, πάντως θα μπορεί να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας και να μπορέσει να βρει με ευχέρεια την αναγκαία χρηματοδότηση για να μην κηρύξει χρεωκοπία η χώρα μέσα στο Μάρτιο.

Αυτό θα είναι ένα εναλλακτικό όπλο μιας νέας κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ασφαλώς δεν μπορεί ο Σαμαράς να βγει και να πει «με εμένα πρωθυπουργό θα μπορέσουμε να δανειστούμε από τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές», διότι θα δυσχεράνει υπέρμετρα τους μελλοντικούς χειρισμούς του, σε περίπτωση επανεκλογής του. Όμως εμείς οι πολίτες μεταξύ μας επιβάλλεται να το αντιληφθούμε και να το καταστήσουμε και αυτό κριτήριο της ψήφου μας.

Το αληθινό Αντιμνημόνιο

Το Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Για να μας βάλει ο ΓΑΠ στο Μνημόνιο διέλυσε στο πρώτο καταστροφικό του επτάμηνο την εμπιστοσύνη προς τη χώρα. Και συνέχισε να το κάνει μέχρι που αποχώρησε από την πρωθυπουργία. Η χώρα έπαυσε να στέκεται στα πόδια της. Και βρέθηκε στην επιλογή είτε της χρεωκοπίας, είτε της οδυνηρής στήριξης με Μνημόνιο.

Αντιμνημόνιο σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από την ανάγκη στήριξης με Μνημόνια: Σημαίνει ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις.

Αντιμνημόνιο μπορεί να υπάρξει λοιπόν, είτε με την άνεση του να έχει αποκαταστήσει η χώρα την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, είτε υπό καθεστώς κήρυξης χρεωκοπίας. Όπου και πάλι στέκεται μεν στα δικά της πόδια, αλλά με συνθήκες απείρως δυσκολότερες από το εάν διατηρεί την εμπιστοσύνη.

Το καλύτερο Αντιμνημόνιο είναι αυτό που θα επιτρέψει τη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από την περιπέτεια της χρεωκοπίας.

Αυτό το Αντιμνημόνιο σήμερα, μόνον ο Σαμαράς μπορεί να το προσφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επαγγέλλεται το Αντιμνημόνιο, θα επιχειρήσει να περάσει Μνημόνιο για να σταθεροποιηθεί στην εξουσία, θα αποτύχει και τελικά δεν θα μπορέσει να επιτύχει ούτε Αντιμνημόνιο, ούτε Μνημόνιο.

Αυτό που μας περιμένει είναι μια περιπέτεια απολύτως αγνώστων διαστάσεων, όπως αγνώστων διαστάσεων ήταν και η περιπέτεια που μας περίμενε μετά την ασύνετη ψήφο του 2009.

Ο ελληνικός λαός μεθυσμένος από ανεξήγητη εκδικητικότητα – λες και έφερε ο Σαμαράς το Μνημόνιο – φαίνεται αυτή τη στιγμή να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή.

Το δίλημμα δεν είναι καν «ευρώ ή δραχμή». Όντως το δίλημμα είναι ξεπερασμένο. Υπό τις συνθήκες του 2012 υπήρχε, έστω, η επιλογή της δραχμής. Σήμερα το δίλημμα είναι η συνέχιση της πορείας της χώρας στην κουραστική έξοδο από το Μνημόνιο ή η απόλυτη, απότομη και ολική καταστροφή της αξιοπιστίας της για μια ακόμη φορά, πολύ πιο συντριπτικά από ό,τι συνέβη αυτό στη διετία 2009-2011.

Ας ελπίσουμε την τελευταία στιγμή, έστω, τα προγνωστικά να διαψευσθούν και ο κόσμος να ψηφίσει με σύνεση το αληθινό Αντιμνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 16/01/2015 08:27:42

  Έτσι είναι. Η ΝΔ όμως οφείλει να χτίσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια επιστροφή. Δεν ξέρω αν υπάρχει πια χρόνος αλλά ίσως πρέπει να το προσπαθήσει. Έχει μια καλή δικαιολογία, να αποδώσει δλδ τα λάθη της στην αναγκαστική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς η στάση πληρωμών που ήταν αναμενόμενη, έγινε με αφορμή τις εκλογές και πια δεν μπορεί το τζίνι να μπει πίσω στο μπουκάλι.

  • Eva avatar
   Eva @ George N 16/01/2015 12:04:57

   Τα εθνικά θέματα και τα ρουσφέτια ίσως?

 2. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 16/01/2015 10:07:32

  ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ,
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ME TIS ΣΥΡΙΖΟ-ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ . ΜΕΤΑ ΤΗΝ LEEMAN ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ,ΔΥΟ (ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ )ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ,Η BΑΝΚ OF IRELAND ΚΑΙ Η ΑLLIED IRISH BANK ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA 50 ΔΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ (ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ) ΚΑΙ ΝΑ Ε Π Ι Σ Τ Ρ Ε Ψ Ο Υ Ν ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ELA ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ .
  ΕΛΕΟΣ ,ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΕΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΡΟΖ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ ΜΑΣ.

  • Eva avatar
   Eva @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 16/01/2015 11:56:31

   Μην υποτιμούμε την κυρια Μακρή. Γνωρίζει πολυ καλά σε ποιους απευθύνεται και τι είναι σε θέση να κατανοήσουν οι ψηφοφόροι της. ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΛΕΕΙ.

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Eva 16/01/2015 18:48:37

    Σωστή η Eva..

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 16/01/2015 11:00:47

  Η ΡΑΧΗΛ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΓΛΕΖΟ . ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ...

  • airman avatar
   airman @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 18/01/2015 14:52:10

   Τίποτα δεν είναι απίθανο σ' αυτό τον τόπο. Αν (λέμε τώρα) ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να εξασφαλίσει 135-140 έδρες, τότε ένα τουλάχιστον κόμμα της αντιπολίτευσης με αριθμό Βουλευτικών εδρών 11-16 μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής και ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας, με το βάσιμο και ισχυρό όντως επιχείρημα ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. Ο Πάνος ο αναγκαίος, ο Γιωργάκης ο ανανύψας ή ακόμα και το ΚΚΕ υπό προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν Πρωθυπουργό τον Αλέξη. Εδώ τον έκανε μάγκα ο κυρ-Φώτης!

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/01/2015 11:07:18

  To μίσος κατά του Σαμαρά που παρατηρείτε και βρίσκετε ανεξήγητο δεν είναι προσωπικό.Είναι το άσβεστο μίσος για τη δεξιά που υπάρχει στην αριστερά και το παλιό πασόκ που έγινε σύριζα,μίσος που μεγαλώνει συνέχεια όποτε αποδεικνύεται η ισχύς και αποτελεσματικότητα του κοινωνικού συστήματος που εκπροσωπεί. Δεν ξέρω εάν θα υποχωρήσει ή όχι η Γερμανία.Ξέρω ότι όποιος από τους ψηφοφόρους της ΝΔ πιστεύει σε κάποια "εθνική ενότητα" απλά ονειρεύεται και ζει στον κόσμο του.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 16/01/2015 11:17:15

   Βασικά μιλώ για νεοδημοκράτες που δεν θα ψηφίσουν ΝΔ και έχουν τέτοιο μίσος. Αυτό είναι το ανεξήγητο.

   • Πόπη avatar
    Πόπη @ Διογένης 16/01/2015 11:45:27

    Ίσως να υπέστησαν κάποιου είδους οικονομική καταστροφή ενώ πριν ήταν νοικοκύρηδες. Δύσκολα τον αγαπάς αυτόν που θεωρείς υπαίτιο για κάτι τέτοιο.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Πόπη 16/01/2015 14:12:18

     Η λέξη "θεωρείς" τα λέει όλα! Έχουμε πλανεθεί οικτρά από τα ΜΜΕ εδώ και 15 χρόνια και μυαλό δε βάζουμε! Ποιος δε θυμάται το περίφημο debate Καραμανλή-ΓΑΠ όπου ο ΓΑΠ απαντούσε με ανέφικτες ανοησίες στο ερώτημα για εύρεση χρημάτων ώστε να μην ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα; Την άλλη μέρα τα ΜΜΕ έλεγαν ότι τα πήγε καλά. Και οι νεοδημοκράτες αντί να διαφυλάξουν τη χώρα από την νέα λαίλαπα του μεγαλύτερου λαϊκιστή και από τον πατέρα του (εκείνος είχε γεμάτα ταμεία τουλ), απείχαν από τις εκλογές ή ψήφισαν τον προδότη Καρατζαφέρη που τώρα βλέπει με καλό μάτι Καμμένο και Τσίπρα ενώ ήταν ο μόνος που ψήφισε το Α μνημόνιο με το Πασόκ. Έχουμε πόλεμο ενάντια στην Πατρίδα. Ξυπνήστε να γλιτώσουμε τα ασύγκριτα χειρότερα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Διογένης 16/01/2015 12:33:16

    Αυτό μπορεί να οφείλεται σε τρεις αιτίες : 1) προσωπικά προβλήματα (ΕΝΦΙΑ) 2) συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και η αίσθηση ότι οι ωφελημένοι του πασόκ τη βγαζουν καθαρή και 3) και κυριότερο το ότι είναι πολύ πετυχημένος και έτσι δείχνει την ανεπάρκεια προηγούμενων ηγετών της ΝΔ που αυτοί είχαν στηρίξει.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ψυχραιμια 16/01/2015 12:56:24

   Δυστυχώς έχει βάση αυτό που λες. Δεν αντέχουν κάποιοι την διάψευση

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ ψυχραιμια 18/01/2015 15:43:40

   Ψυχραιμία όταν η εκλεκτή σου και όλο της το σόι εν βρασμώ ψυχής απασφάλισε τους ασκούς του αιόλου για να φτιαχθούν δησυδημιουργίεςξανάδράσειςκοινωνίεςαξιώνκουλουπουκουλουπου και να θεριέψουν οι ανελ και η χρυσή αυγή και τα ποτάμια μετά και όλα τα φρούτα εποχής, επειδή φυσικά στερείται σωφροσύνης και στρατηγικής σκέψης, για να εκδικηθεί κοντόθωρα για την σίγουρη ηγεσία που έχασε σα μπουκιά μέσα από το στόμα, δεν σκέφτηκε πως ο γυιός της που ετοιμάζεται δεν θα μπορέσει να μαζέψει ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ όσα σκορπίσανε στους πέντε ανέμους.... ας πρόσεχε.

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ ψυχραιμια 18/01/2015 15:47:14

   και φυσικά τον Καρατζαφέρη! το καλύτερό της χέρι, από τότε που του οργάνωνε η Μαρίκα τις βεγγέρες στα πολιτιστικά κέντρα της παραλιακής.... πως τον ξέχασα... αφού τον ξέχασε κι ο ίδιος ο Θεός, λογικό...

 5. blue nile avatar
  blue nile 16/01/2015 11:57:16

  H στάση της Γερμανίας μπορεί να προβλεφτεί. Όποια αντιμνημονιακή κυβέρνηση σταθεί με σθένος απέναντι της ουσιαστικά θα την βάλει μπροστά σε ένα δίλημμα που αποφεύγει εδώ και πέντε χρόνια να απαντήσει: Συνέχιση της ευρωζώνης ή διάσπασης της Δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτήν την φάση αποπληθωρισμού που ήδη έχει μετατρέψει την ευρωζώνη σε ασθενή με βαριά πνευμονία (κουραφέξαλα τα περί προετοιμασίας , έτοιμος είναι κάποιος να αντιμετωπίσει μια ζημιά όταν πρωτίστως είναι δυνατός) να υπάρξει αποχώρηση κράτους και να μην διαλυθεί η ευρωζώνη. Αυτό οι Γερμανοί το γνωρίζουν αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν να κάνουν. Γιατί επίσης γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική που επιβάλουν σκοτώνει την ευρωζώνη. Αν τελικά αποφασίΣουν τη συνέχιση του ευρώ αναγκαστικά όσο και αν τώρα διακριτικά απειλούν θα βάλουν νερό στο κρασί τους. Με μια συνολική λύση για όλη την ευρωζώνη όχι μόνο για την Ελλάδα. Αν αποφασίσουν να το κλείσουν το μαγαζί τότε θα μείνουν αδιάλλακτοι. Βέβαια τα παραπάνω είναι θέματα που δεν αφορούν τους πολλούς πολίτες... Η ΝΔ ζητάει κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Να έχει πάρει τόσα αντιλαϊκά μέτρα μαζεμένα και να την ψηφίσουν οι πολίτες. Και μάλιστα όταν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα λίγους πείθουν ότι είναι μια επένδυση για το μέλλον. Ούτε και η εκστρατεία φόβου συνδυασμένη με μια διαρκή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση μπορεί να αποφέρει σημαντικούς καρπούς. Γιατί έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί μίσησαν την υπάρχουσα συγκυβέρνηση και δεν τους νοιάζει αν ένα πρώης κόμμα διαμαρτυρίας καταστρέψει τη χώρα. Οπότε πόσο μπορείς να επιχειρηματολογήσεις σ'αυτούς υπέρ ΝΔ ή υπέρ αποφυγής μιας μεγάλης περιπέτειας;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 16/01/2015 12:15:53

   Όποιος νομίζει ότι η Γερμανία θα τη νοιάξει πολύ η διάσπαση του ευρώ, είναι βαθιά νυχτωμένος. Δεν έχει ιδέα με πόσο επαρχιώτικο τρόπο λειτουργεί ο γερμανικός πατριωτισμός/"εθνικισμός" (αν και η τελευταία αυτή λέξη "απαγορεύεται" στη Γερμανία). Το ευρώ δεν ήταν ένα πρότζεκτ που πρότεινε η Γερμανία. Ήταν ένα πρότζεκτ που πρότεινε η Γαλλία. Με την επίνευση και στήριξη συγκεκριμένων τραπεζών. Τελικά ως κράτος επωφελήθηκε η Γερμανία πολύ περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγάπησε το ευρώ. Ούτε ότι έχει οποιοδήποτε δίλημμα να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το δίλημμα μπορεί να υπήρχε το 2010, όμως το 2012 έπαυσε να υπάρχει και αν δεν είχε σταθεροποιήσει ο Σαμαράς την οικονομία η Ελλάδα θα ήταν ήδη εκτός ευρώ. Ακόμη λιγότερο υπάρχει το δίλημμα αυτό το 2015, που όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ είναι μια χαρά σταθεροποιημένες και η κρίση της Ελλάδας δεν διαχέεται πια σε κανέναν άλλον. Η λογική των "αντιλαϊκών μέτρων" είναι πολύ ξεπερασμένη και είναι το παλιό που πρέπει να πεθάνει. Το ζητούμενο είναι το συμφέρον της χώρας, που είναι και το συμφέρον του λαού. Η λογική ότι "φιλολαϊκός" είναι όποιος μοιράζει λεφτά και "αντιλαϊκός" όποιος τραβάει λεφτά από τον κόσμο είναι αισχρά λαϊκιστική. Πρέπει να φύγει και θα φύγει. Μόλις οι συμπολίτες μας εκφραστούν στην κάλπη και δώσουν πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για να θεραπευτούμε πρέπει πρώτα να βιώσουμε όλα τα συμπτώματα της ασθένειάς μας. Μέχρι το πικρό τέλος...

   • Naruto avatar
    Naruto @ Διογένης 16/01/2015 13:02:42

    Αρκεί η ασθένεια να μην είναι ανίατη ,γιατί εμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται σαν συνδιασμός καρκίνου και σχιζοφρένειας .Η συμπεριφορά μάλιστα των συριζαίων αποτελεί πρώτης τάξεως πεδίο ψυχιατρικής έρευνας .

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Διογένης 16/01/2015 14:00:41

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ,ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ,ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ,ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΘΟΥΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΕΠΕ-ΓΚΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΛΕΠΕΝ ΛΑΙΚΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Διογένης 16/01/2015 15:39:07

    Διογένη δεν υπάρχει περίπτωση να βγει χώρα από το ευρώ αυτή τη χρονική περίοδο και να μην διαλυθεί το ευρώ. Έτσι και αλλιώς ο αποπληθωρισμός από μόνος του θα στείλει την ευρωζώνη στον αγύριστο χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα στην Γερμανία που δεν θέλει το ευρώ. Έχεις δίκιο που το γράφεις. Τραπεζίτες και μεγαλοβιομήχανοι που δραστηριοποιούνται σε ασιατικές χώρες το καλοβλέπουν το μάρκο. Όμως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της γερμανικής επιχειρηματικής τάξης που κυρίως διοχετεύει τα προϊόντα της στις χώρες της ευρωζώνης και δεν θέλει με τίποτα για νόμισμα ένα ανατιμημένο μάρκο που θα φέρει τις εξαγωγές της Γερμανίας σε χαμηλότερα από τα προ του 2000 επίπεδα. Έχει μεσολαβήσει και η Κρίση του 2008 που έχει λιγοστέψει τις εξαγωγές προς ΗΠΑ. Αυτό δυσκολεύει και άλλο την κατάσταση. Η Μέρκελ νομίζω ότι είναι ανάμεσα σε αυτές τις δύο σχολές σκέψης χωρίς να ξέρει τι πρέπει να αποφασίσει. Προς το παρόν βολεύεται με πολιτικές που επιτείνουν την Κρίση ενώ παράλληλα η Γερμανία (χωρίς να το έχει σχεδιάσει αλλά της ήρθε) έχει γλυτώσει πολλά δις λόγω του χαμηλότοκου της δανεισμού. Όμως αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Άντε και βγαίνει ο Σαμαράς , αυτοδύναμος ή με άλλη βοήθεια και συνεχίζει αυτή την πολιτική. Το σίγουρο ότι δεν θα την συνεχίσουν οι Γάλλοι και οι Ισπανοί με τους Ιταλούς να ακολουθούν. Δες πόσο ανεβαίνουν και δημοσκοπικά έχουν πάρει κεφάλι οι αντιπολιτεύσεις εκεί που δηλώνουν ορθά κοφτά ότι θέλουν αποχώρηση από το ευρώ Οπότε η ευρωζώνη είναι τελειωμένη υπόθεση. Εκτός και αν αλλάξουν πολλά, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας. Όσο για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Έχει πλήξει επιλεκτικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του πληθυσμού οπότε αναπόφευκτα έχει συσσωρευτεί μεγάλο θυμός. Είμαστε μάλλον η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που μετά την Κρίση του 2008, παρόλο που έχει πέσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δεν έχει κλείσει καμιά τράπεζα ούτε και καμιά μεγάλη επιχείρηση της διαπλοκής ή μη. Τέτοιος καπιταλιστικός παράδεισος, φαίνεται ότι υπάρχει μόνο στην Ελλάδα...

  • George N avatar
   George N @ blue nile 16/01/2015 12:37:07

   Η Ελλάδα και όποιος άλλος χρειασθεί θα ονομασθεί ειδική περίπτωση. Η Γερμανία δεν παίζει με το νόμισμα. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν και το ζητούμενο για όσους μπήκαν στην ΕΖ. Ένα σταθερό νόμισμα. Παραχωρήσεις φυσικά και θα κάνει αλλά η κεντρική ιδέα είναι: γίνεσαι ανταγωνιστικός και μένεις ή φεύγεις. Η Ελλάδα και ο Νότος γενικότερα μπορούν να κερδίσουν την Γερμανία στο παιχνίδι της. Έχουν ατού που δεν τα έχει αυτή. Το θέμα είναι αν είναι έτοιμες να πετάξουν ταυτόχρονα και πολλά από τα βαρίδια που κουβαλάνε.

 6. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 18/01/2015 10:39:08

  @Διογένης Εχω μια ένσταση ως προς το πρόβλημα 1 που αναφέρεις .Ο Τσίπρας έχει στόφα αυταρχικού ανθρώπου .Θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και με την απειλή διαγραφής+απώλειας της έδρας θα περάσει τα νομοσχέδια του .Οσοι δεν ψηφίσουν θα αντικατασταθούν από αναπληρωματικούς .Κανένα πρόβλημα ....

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ελενα Κανελοπούλου 18/01/2015 13:08:31

   @ Ελενα
   Συμφωνώ απολύτως. Η Αριστερά είναι σχολείο απολυταρχίας. Έχει τις δηλώσεις τους στο χέρι. Οι έδρες ανήκουν στο κόμμα. Όποιος δεν ψηφίζει αυτά που θέλει ο Τσίπρας αντίο. Ο επόμενος.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Προφήτης 18/01/2015 16:03:54

    Αν δεν είναι αυτοδύναμος δε του φτάνει η παράδοση της έδρας...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Προφήτης 14/03/2015 17:21:25

    Νομίζω, Προφήτη, ότι η μέχρι στιγμής στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το 92/200 που στήριξαν (και αυτοί με κρύα καρδιά) την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μάλλον το ακριβώς αντίθετο δείχνουν. Ότι το κόμμα του έχει στο χέρι τον Τσίπρα και όχι ο Τσίπρας το κόμμα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.