
Γιατί ο Σαμαράς δεν έκανε το 2012, ότι κάνει σήμερα ο Τσίπρας;
Η κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί και υιοθετεί αυτήν την αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δανειστές γιατί παρέλαβε μια χώρα που στέκεται στα πόδια της. Θυμάται κανένας πως ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012;
Με ρώτησε, προβληματισμένος, ένας φίλος «γιατί δεν έκανε ο Σαμαράς, το 2012, ότι κάνει σήμερα ο Τσίπρας με τους δανειστές; Όλο και κάτι περισσότερο θα είχε να κερδίσει; Γιατί είπε «ναι» σε όλα; Γιατί αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο από την αρχή δεν πίστευε ότι οδηγούσε σε έξοδο από την κρίση;»
Εύλογα τα ερωτήματα. Ίσως τα ίδια να θέτουν και πολλοί άλλοι από εμάς.
Κατ’ αρχήν ας μη βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε που «θα κάτσει η μπίλια» των διαπραγματεύσεων. Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί, καλές οι «βαρουφάκιες μαγκιές», αλλά ας περιμένουμε την τελική συμφωνία. Γιατί μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία.
Να επανέλθουμε, όμως, στο αρχικό ερώτημα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί και υιοθετεί αυτήν την αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δανειστές γιατί παρέλαβε:
- ένα προϋπολογισμό, με πρωτογενές πλεόνασμα.
-ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τους κρίσιμους μήνες των διαπραγματεύσεων
-μια οικονομία με εκτιμώμενο στόχο ανάπτυξης για το 2015 πάνω από 2%.
-μια χώρα η οποία προέρχεται από την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία της.
-δρομολογημένες μεγάλες επενδύσεις
-δεσμεύσεις, από την πλευρά των εταίρων, για οριστική ρύθμιση του χρέους.
-τις μνημονιακές υποχρεώσεις να οδεύουν προς το τέλος τους.
Επιπλέον:
-Η Ελλάδα είχε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εντός της Ε.Ε.
-Το Grexit, ως εναλλακτική λύση τραγωδίας, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα
-Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης σχεδίαζαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας μας.
-Το τραπεζικό μας σύστημα είχε αρχίσει να σταθεροποιείται.
-Η Κομισιόν ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το πακέτο Γιουνκέρ το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις.
-Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Προέδρος της ΕΚΤ εξασφαλίζει στη χώρα μας σημαντικές χρηματοδοτικές ανάσες.
Επειδή στη χώρα αυτή έχουμε «κοντή μνήμη», θυμάται κανένας πως ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012;
Αδέξιος Δεξιός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Αγαπητέ, βλέπω έγραψες τα πάντα όλα που λέει και ένας γνωστός μας που είναι τα θετικά που βρήκε ΣΥΡΙΖΑ (και δίκιο έχεις). Επειδή όμως μιλάμε για πολιτική θα επρεπε για λόγους αντικειμενικότητας και ολιστικής παρουσίασης να παρέθετες και το 1.5 εκατομμύριο ανέργους. Στο ίδιο πνεύμα , μια και η ΝΔ είναι το κατεξοχή κόμμα της ελεύθερης αγοράς, θα έπρεπε να παρέθετες επίσης και τους 8.000 απολυμένους ΔΥ που υπερασπίστηκε (αν και λαμόγια οι περισσότεροι τους) έναντι του 1.5 εκατομμυρίου του ΙΤ που προανέφερα και για τους οποίους δεν έδωσε κατα το κοινό λεγουμενο δεκάρα τσακιστή.
Αγαπητέ emm, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Ο Σαμαράς ΔΥΣΤΥΧΩΣ προστάτεψε ως κόρη οφθαλμού, αυτούς που δεν παράγουν, δεν εξάγουν, δεν πληρώνουν εφορία, δεν προσλαμβάνουν ανέργους και συνεπώς δεν μπορούν να φέρουν κανενός είδους ανάπτυξη... Και να πεις ότι προστάτεψε τους "αδύνατους" κι "αδύναμους" άιντε πάει στον κόρακα, αλλά όποιος παίρνει βρέξει-χιονίσει ένα χιλιάρικο στην Ελλάδα, μόνο "αδύνατος" και "αδύναμος" δεν είναι... Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά όλοι οι παραπάνω, για το "ευχαριστώ" ψηφίσαν ΣΥΡΙΖΑ...
Και το χειρότερο φίλε hunter , γνώριζε οτι δεν ήταν ψηφοφόροι του . Η μόνη πιθανή δικαιολογία είναι ο εκβιασμός εκ μέρους του αντιπροέδρου .
Με τίποτα. Ο "αντιπρόεδρος" ήξερε πως αν γίνουν εκλογές ήταν τελειωμένος ,και θα υποχωρούσε σε οτιδήποτε.
@ Hunter,AYTOI που δεν φερνουν την αναπτυξη οπως γραφεις ,και παιρνουν Ενα Ολοκληρο χιλιαρικο! Σημερα, αυτην την ωρα, παλευουν στις πλυμμυρισμενες περιοχες να σωσουν ψυχες και περιουσιες,χτες ηταν στα χιονια,στα ναυαγια στους σεισμους! Προσπαθουν με νυχια και με δοντια να κρατησουν ορθια τα νοσοκομεια η τα σχολεια, στις εσχατιες της πατριδας μας! ΑΞΙΖΟΥΝ τον σεβασμο μας,και κυριως ΔΕΝ χρωστουν ευχαριστω σε κανεναν, το αντιθετο θα ελεγα συμβαινει!
ΚΩΣΤΑ Χ , υπαρχουν φυσικα και αυτοι. Αλλα η αξιολογηση δεν περασε για να προαχθουν οι ικανοι και να πανε σπιτι τους οι ανικανοι. Φυσικα και αξιζουν τον σεβασμο μας οι Στρατιωτικοι , οι Λιμενικοι και καποιοι ρομαντικοι εκπαιδευτικοι. Αλλα μη ξεχναμε οτι ακομα η ταριφα στην πολεοδομια ειναι 150 Ευρω , μη ξεχναμε τα αιτησαδικα εξω απο τις εφοριες και τα Υπουργεια που διακινουν γρηγοροσημα. Μη ξεχναμε την παραπαιδεια , το φακελακι και τοσα αλλα στραβα. Το κρατος δεν τολμησε και τωρα ακομα εδειξε οτι δεν θα τολμησει. Οι καθαριστριες πουλησαν αλλα αυτη ειναι η αδικια. Οι καθαριστριες με 2χιλ . μισθο οι νοσοκομειακοι ιατροι και οι καθηγητες με 1χιλ. Ο πτυχιουχος ΔΥ με 2 ξενες γλωσσες 1.2 χιλ αλλα ο Δεητζης με 2.5 χιλ. Ετσι κρατος δεν φτιαχνεται.
Αυτά όλα που αναφέρετε, δεν λύνονται με τσάτρα πάτρα...αξιολογήσεις, ''εμπνεόμενες'' από Τροϊκανικές διατακτικές απολύσεων. ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ που θα τιμωρούν πάραυτα με άμεση απόλυση τους επίορκους Δ.Υ. Ούτε μακροχρόνιες...εξεταστικές, ούτε συνδικαλιστικές κωλυσιεργίες. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ του χρηματιζόμενου Δ.Υ, που δεν σέβεται την ιδιότητά του σαν κρατικού λειτουργού. Αυτή είναι μία ουσιαστική και κοινωνικά αποδεκτή μεταρρύθμιση.
Μόνο που ο συνδικαλισμός προστατεύει τα λαμόγια εδώ και δεκαετίες ώστε να μην γίνονται οι απολύσεις που αναφέρεις. Και ο Σύριζα στηρίζει το συνδικαλισμό. Και ενώ απολύθηκαν κάποιες εκατοντάδες επίορκοι τα τελευταία 2 χρόνια που δεν είχαν απολυθεί τα πρηγούμενα 20 μαζεμένα, τώρα επανερχόμαστε στα ίδια. Ποιο το θετικό λοιπόν;
Οταν αυτος που πληρωνει το φακελακι θα καταδικαζεται το ιδιο αυστηρα με αυτον που το παιρνει, σαν συνενοχος, τοτε θα σταματησει αυτο το αισχος. Το γρηγοροσημο υπαρχει επειδη εσεις το ζητατε, αν ολοι αρνουνταν να δωροδοκησουν θα εξελειπε αυτη η πρακτικη.
Και γιατί να τον ψηφίζαμε, λοιπόν;;
Ετσι. Καμιά Τρόικα δεν επέβαλε στην Ελληνική κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον ισολογισμό αλλάζοντας μας τα φώτα στους φόρους. Αντίθετα ,εκείνοι επέμεναν στην ανάγκη πραγματικής απόλυσης Δ.Υ , αλλά εμείς οι "έξυπνοι" τους κοροϊδεύαμε με παραμύθια , διαθεσιμότητες και ακριβοπληρωμένες συνταξιοδοτήσεις! Φάτε Τσίπρα τώρα ,για να δείτε την...ευγνωμοσύνη των Δ.Υ (που τον ψήφισαν δαγκωτό!)
Ανεργία τον Ιούνιο του 2012 στο 24,4%.Εκανε maximum τον Σεπτέμβρη του 2013 με 27,9 περίπου και από τότε συνεχώς μειώνεται,με 25,9 τον Οκτώβριο του 2014 όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο λάθος της σύγχρονης ιστορίας μας,τις εκλογές με αφορμή τον Π.τ.Δ.. Το καράβι το γύρισε για τα καλά ο Σαμαράς.Τον Ιούνιο του 2012 οι ξένοι ρωτούσαν αν στα νησιά θα έχουν χρήματα τα ΑΤΜ.
Έτσι!
Επειδή η σταθερή και με προσωπικό κόστος βαρύ πολιτική θέση και άποψη, η ωριμότητα σκέψης, η ηγετική διαχείριση των κρίσεων, οι γνώσεις του αντικειμένου και η ικανότητα πρόβλεψης των κινδύνων, ο οικονομικός σχεδιασμός και τα απτά αποτελέσματα με τηρούμενα τα χρονοδιαγράμματα --μεταξύ των δύο ανδρών-- ΔΕΝ είναι συγκρίσιμα.
Το πραγματικο ερωτημα δεν ειναι γιατι δεν εκανε ο Σαμαρας το 2012 οτι κανει ο Τσιπρας σημερα ,αλλα γιατι αφου σταθεροποιησε την οικονομια δεν εκανε το 2014 αυτο που κανει τωρα ο Τσιπρας .
Δηλαδή η προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο που πολλοί την χαρακτήρισαν πρόωρη και την μπλόκαρε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση δεν ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει; Το θέμα είναι ότι τότε το ΔΝΤ μας μπλόκαρε ενώ τώρα ο μπάμιας προσπαθεί να βοηθήσει υπέρ μας στη διαπραγμάτευση. Πολύ κάθαρα τα πράγματα με Βαρουφάκη-αμερικανάκι υπουργό της κάρτας του πολίτη. Το θέμα είναι ότι δεν παίρνει τη Μέρκελ να κάνει πίσω και δε το έχουν καταλάβει οι του Σύριζα και θα πάρουν την Ελλάδα στο λαιμό τους με την άτακτη χρεοκοπία στην οποία μας οδηγούν νομίζοντας ότι οι πλάτες των ΗΠΑ είναι αρκετές. Χρήσιμοι ηλίθιοι των στοχεύσεων των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΕ είναι και εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, λες και η ιστορία με τον ΓΑΠ είναι παλιά...
Ξεχνάτε όμως κάτι σημαντικό. Το γεγονός ότι στη πρόσφατη προεκλογική περίοδο, ο Σαμαράς κινήθηκε στη βάση της συνέχισης της ίδιας στρατηγικής, χωρίς την επιθετική στρατηγική του Σύριζα απέναντι στους δανειστές. Ναι μεν, συμφωνώ απολύτως με το άρθρο , το γεγονός οτι διαφαίνεται από τις κινήσεις του Συριζα οτι υπήρχε χώρος για δυναμική παρέμβαση και αλλαγή των κανόνων, ο Σαμαράς και η ΝΔ δεν το είδαν. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Λάθη συμμαχιών, λάθη προσώπων κ.ο.κ
Ο Σαμαράς δεν πήρε γιατί δεν μπορούσε να δώσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει ότι μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις θα πάρει την ελάφρυνση. Αν έχεις την αριστερά πχ να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ή να περνάει την αξιολόγηση στο δημόσιο, ο στόχος επιτεύχθηκε. Fair and square.
Τα πράγματα είναι πιό απλά, ο Σαμαράς έπαιξε όλα του τα χαρτιά στο "άρμα" της Μέρκελ η οποία τον πούλησε και το μεγαλύτερο σφάλμα του ήταν που δεν το κατάλαβε εγκαίρως (ή δεν ήθελε να το καταλάβει), ώστε να αλλάξει πολιτική και να κλειδώσει την πόρτα της εξουσίας στον Τσίπρα!
Δεν ήταν μόνο τα άδεια ταμεία...
To μεγάλο πρόβλημα στα τέλη του 2011 ήταν το ότι η γερμανική ηγεσία δεν είχε πειστεί ακόμα ότι ένα Grexit θα σκότωνε την ευρωζώνη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί μια ελληνική έξοδο με παροχή επιπλέον ρευστότητας κάτι που είναι όμως παντελώς αδύνατο. Προς την άνοιξη του 2012 φαίνεται ότι η Μέρκελ πείστηκε από Ντράγκι και συμβούλους ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανή σε περίπτωση εξόδου οποιουδήποτε μέλους. Ακόμα το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης επειδή πρώτα δεν κούρεψε το τεράστιο χρέος (προδοτική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ) και στηρίχθηκε σε υπερβολικά μεγάλες οριζόντιες περικοπές που κατακρήμνισαν το ΑΕΠ (ευθύνη ΠΑΣΟΚ πάλι, θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη συμπίεση του μισθολογικού κόστους από πάνω προς τα κάτω, να είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα) απέτυχε πολύ γρήγορα. Σε μας ήταν πασιφανέστατο ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν ενώ η λοιπή νότια Ευρώπη παρόλο που και αυτή πήγαινε σε αδιέξοδο δεν παρουσίαζε την ίδια εικόνα διάλυσης. Οπότε αφενός είχαμε δεδομένο το ενδεχόμενο η Γερμανία να μας πετάξει έξω ενώ από την άλλη η αποτυχία του προγράμματος αποδιδόταν σε δική μας αβελτηρία και ανικανότητα. Οπότε ο Σαμαράς το 2012 θα μπορούσε και αυτός να πει ΟΧΙ όμως το ρίσκο θα ήταν πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που παίρνει ο Τσίπρας τώρα. Τότε ένας πρόσφατα εκλεγμένος Μπερλουσκόνι πήγε να αντιτεθεί στον παραλογισμό του ευρωπαικού ιερατείου και με ένα εσωκοινοβουλευτικό πραξικόπημα οι ίδιοι οι βουλευτές του τον καθάρισαν στο άψε σβήσε. Τώρα με εξαίρεση τη Γερμανία (που πια όμως και αυτή κατανοεί ότι Grexit = επαναφορά στα εθνικά νομίσματα) στις υπόλοιπες τρεις από τις τέσσερις σημαντικότερες χώρες της ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) προηγούνται δημοσκοπικά οι αντιπολιτεύσεις με βασική ατζέντα την έξοδο των χωρών τους από την ευρωζώνη ! Μπροστά τους ο Βαρουφάκης που ομιλεί για εξορθολογισμό της ευρωζώνης φαντάζει συνετός οικονομολόγος. Οπότε ο Σαμαράς είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένος όταν ενστερνίστηκε αναγκαστικά το μνημόνιο γιατί τότε θα μπορούσαμε να βγούμε από το ευρώ ακόμα και από ένα λάθος στη μετάφραση! Οι ευθύνες του όμως αρχίζουν από τη στιγμή που η Γερμανία δεν υλοποίησε την υπόσχεση της για κούρεμα του χρέους αν παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Εκεί ήταν το κομβικό σημείο. Θα έπρεπε να περιμένει μερικούς μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές και μέσα στο 2013 να αλλάξει ρότα. Κύριοι δεν τηρείτε τις υποσχέσεις σας, το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει επειδή ακριβώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο, οπότε δεν μπορώ να τηρήσω αυτά που υπογράψαμε, μέσες άκρες θα έπρεπε να έχει πει. Και να μην χρειάζεται να περνάει μέτρα που διαλύουν την κοινωνική οικονομία και εξαγριώνουν τους πολίτες. Να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση στην κορυφή της προσπάθειας μας και κούρεμα του χρέους που να μην πολυφαίνεται ότι είναι κούρεμα. Μόνο με επιμήκυνση + ρήτρα ανάπτυξης ήταν και είναι εφικτό κάτι τέτοιο όμως δεν το ακούσαμε να ξεστομίζεται ποτέ από τα προηγούμενα κυβερνητικά χείλια. Οι συνέπειες γνωστές...
''Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι για δεύτερη φορά.'' Ηράκλειτος Πριν φύγει το 2011, πριν ακόμα την άθλια κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί τελείως διαφορετικά.... Δεν έχει νόημα όμως να τα αναχαράζουμε, μονάχα αισθήματα πικρίας προκαλούν σε όλους μας. Καλύτερα ας κοιτάξουμε μονάχα μπροστά με αισιοδοξία, ενότητα και πίστη, ώστε να καταφέρουμε έστω και σήμερα, αυτά που σαν Ελληνικού λαού, μας αξίζουν.
*Ό,τι κάνουμε στη ζωή, αντηχεί στην Αιωνιότητα* ~Μάρκος Αυρήλιος, o 16ος Αυτοκράτωρ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (161-180 μ.Χ), “O τελευταίος των 5 Καλών Αυτοκρατόρων”, “O Mέγας Βασιλικός Φιλόσοφος” http://bit.ly/1EZJMKy Credits: Wiki / Creative Commons * What We Do In Life Echoes In Eternity *
Ό,τι κάνουμε στη ζωή δεν αντηχεί πουθενά. Τα πάντα ξεχνιούνται ή προσπερνιούνται και είναι απλά θέμα χρόνου.
"Η κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί και υιοθετεί αυτήν την αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δανειστές γιατί παρέλαβε μια χώρα που στέκεται στα πόδια της" Σωστό. Αλλά από την άλλη και τώρα να συνέχιζε να κυβερνάει η ΝΔ, μήπως δεν θα συνέχιζε να διαπραγματεύεται όπως πριν? Μήπως δεν πήγαμε σε εκλογές 2 μήνες νωρίτερα γιατί ακομη και την ύστατη στιγμή ζητούσε η τρόικα και νέα μέτρα?