Αυτή την παιδεία θέλουμε;
23/10/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτή την παιδεία θέλουμε;

Με βουλευτές – καταληψίες και με στήριξη μπαχαλάκηδων και τρομοκρατών;

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Μια έκφραση συγκλονιστική και ταυτόχρονα ιστορική, με βαρύ φορτίο. Ήταν το σήμα κατατεθέν μια εποχής στην οποία η Χούντα σκίαζε τα πάντα και η εν λόγω φράση αποτέλεσε τη διέξοδο των ελεύθερων Ελλήνων, φοιτητών και μη. Αυτή η φράση πέρασε στην ιστορία κι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί σ' αυτή την «κουτσή» Δημοκρατία μας. Εκτός από κάποια αριστερά γκρουπούσκουλα, που συνήθως δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, που κάνουν επανάσταση στα 18 και στα 30 πατάνε επί πτωμάτων. Αυτοί κατά καιρούς μιλάνε για «Ψωμί, Παιδεία. Ελευθερία», ονειρευόμενοι της... γενιάς του Πολυτεχνείου.

Και δεν ντρέπονται, δεν κοιτάνε τα μούτρα τους στον καθρέφτη. Όπως εκείνοι που πήγαν στο γραφείο του πρύτανη του ΕΚΠΑ, το κατέλαβαν και έβαλαν ένα πανό με την συγκεκριμένη φορτισμένη φράση. Έβγαλαν και μερικές... selfies για να έχουν να τις δείχνουν στις γκομενίτσες για την... επανάσταση που έκαναν. Τρομάρα τους. Αντάρτες της φακής με τα λεφτά του μπαμπά που μπουκάρουν όπου γουστάρουν και ζητάνε συνδιοίκηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα κουνιόνταν αν ήταν στο Χάρβαρντ; Θα τους πέταγαν έξω με τις κλωτσιές. Εδώ βρίσκουν και κάνουν.

Τι λέτε βρε βρομόπαιδα που έχετε για ινδάλματά σας τον... Τσίπρα και τον Στάλιν; Σας έλειψε ποτέ το ψωμί. Μπουχτήσατε στα χάμπουργκερ και τα φρεντοτσίνο στις καφετέριες έξω από τις Σχολές. Εκεί που περνάτε τις ώρες σας μιλώντας για... ένοπλη πάλη και ετοιμάζοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον Μαζιώτη και τον Παλαιοκώστα.

Σας έλειψε η παιδεία; Όλα δωρεάν και στο τέλος καίτε τα βιβλία και βρομίζετε τους τοίχους των σχολών σας δείχνοντας τον σεβασμό στα λεφτά που δίνουν οι μπαμπάδες σας για να έχετε δωρεάν παιδεία.

Σας έλειψε η ελευθερία; Ε όχι δα. Εισβάλλετε όπου σας γουστάρει, απειλείτε καθηγητές και φοιτητές, κλείνετε τα πανεπιστήμια και τους δρόμους, κάνετε μπάχαλο το Σύνταγμα. Ελευθερία είναι αυτό ή μήπως αναρχία για να κάνετε ότι θέλετε χωρίς κανείς να σας λέει κάτι.

Πήγαν λοιπόν οι επαναστάτες της δραχμής και απαίτησαν να παίρνουν μέρος στις συζητήσεις των πρυτανικών αρχών και να αποφασίζουν από κοινού. Και τόλμησε ο Φορτσάκης να τους πει ότι τέλειωσε το μπάχαλο, και οι νεολαίοι, η ελπίδα της χώρας ούρλιαζαν κι έβριζαν το δάσκαλό τους.

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που θέλουν να υπηρετήσουν και οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Με βουλευτές – καταληψίες και με στήριξη μπαχαλάκηδων και τρομοκρατών. Υπηρετούν την πατρίδα με τον τρόπο αυτό;

Έλεος. Κάποιοι σκυλεύουν ακόμη στο πτώμα του Πολυτεχνείου και στα συνθήματά του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 23/10/2014 09:00:51

  Μη στρέφετε τα βέλη σας μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να είναι ο κύριος υπεύθυνος, μαζί με τις όποιες συνιστώσες του, για τα τεκταινόμενα την τελευταία τριετία, όμως ας θυμηθούμε και πιο παλιά τί συνέβαινε. Πού είναι οι ανακοινώσεις στήριξης του ήρωα κ. Φορτσάκη από τις νεολαίες ή κι από τα ίδια τα κόμματα της συγκυβέρνησης; Αν δεν στηριχθεί ο κ. Πρύτανης από πολιτειακούς, πολιτικούς, πνευματικούς και άλλους θεσμικούς φορείς της χώρας, θα μείνει μόνος του να παλεύει με την ¨τρομοκρατία¨ και με τη ¨μαφία¨ των ΑΕΙ και θα χάσει τον αγώνα. Αν δεν βγούμε τώρα απ' αυτό το βούρκο, δεν βγαίνουμε ποτέ...Καλημέρα

 2. George N avatar
  George N 23/10/2014 10:38:14

  Δεν έχουμε παρά να δώσουμε: A. voucher σε κάθε φοιτητή για τα χρόνια φοίτησης που καλύπτει τα δίδακτρα ανά γνωστικό αντικείμενο. Χοντρικά αυτό το voucher θα ισούται με τις δαπάνες για 3βάθμια εκπαίδευση προς τον αριθμό των ενεργών φοιτητών. Β. Επιλογή πανεπιστημίου από τους φοιτητές και μεταγραφή τους σε όποιο άλλο θέλουν και σε όποιο στάδιο σπουδών το επιθυμούν. Γ. Χρηματοδότηση των AEI και των υπαλλήλων του από τα vouchers ή έσοδα που φέρνουν τα ίδια, ερευνητικά προγράμματα, έρευνες για παραγωγικούς φορείς, σπουδές αλλοδαπών με δίδακτρα που τα ίδια καθορίζουν, αλλά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα κτλ Δ.Κλείσιμο του ιδρύματος αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυταπόδεικτη η μη ανταπόκριση στις απαιτήσεις μια και οι φοιτητές ψηφίζοντας με τα πόδια τους το εγκατέλειψαν. Δ. Αναγνώριση ως δικαιούχου πανεπιστημίου για να δεχθεί φοιτητές με voucher οποιοδήποτε έχει αναγνωρισθεί από κάποιο κράτος της ΕΕ και έχει παράρτημα στην Ελλάδα. Ε. Αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των προγραμμάτων σπουδών από ανεξάρτητο φορέα ώστε να μπορούν να δέχονται φοιτητές με voucher.

 3. Eva avatar
  Eva 23/10/2014 11:08:10

  Φυσικά και θέλουν αυτό το Πανεπιστήμιο και αυτού του είδους την παιδεία. Τα δικά τους τέκνα ούτως η άλλως φοιτουν εκτός Ελλάδος.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 23/10/2014 15:11:37

  Βλέποντας την αναρτημένη φωτογραφία, μόνο μελαγχολικοί συνειρμοί μου έρχονται στο νου. Τότε (τον καιρό εκείνο), που ήμουνα ένας υπερήφανος φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ή Ανωτάτης Εμπορικής όπως τη λέγαμε, τότε που τα προπύλαια της ήταν κόσμημα ευπρέπειας και καθαριότητας, τότε που μέσα στα γυαλισμένα και αστραφτερά έδρανα της καθρεφτίζονταν το νεανικό και γεμάτο ελπίδες και προσμονές πρόσωπό μας, τότε που πριν μπούμε μέσα στο αμφιθέατρο σκουπίζαμε προσεκτικά τα παμπάλαια , αλλά καλογυαλισμένα παπούτσια μας ,από τον Μήτσο, τον με κάθε καιρό ευρισκόμενο έξω από την είσοδο της Σχολής, "λούστρο" και ισιάζαμε την χιλιοφορεμένη γραβάτα, που ..στόλιζε το τριμμένο και ντεμοντέ κουστούμι!! Τότε που πληρώναμε δίδακτρα φοίτησης για κάθε έτος, τότε που για να σε εξετάσει ο Καθηγητής απαιτούσε για κάθε μάθημα εξέταστρα 35 δρχ. της εποχής εκείνης, τότε που κάθε αγορά βιβλίου απαιτούσε μια μικρή περιουσία (τουλάχιστον έτσι φάνταζε στα μάτια μας) και πουλούσαμε αυτά της περασμένης χρονιάς για να αγοράσουμε αυτά της νέας! Τότε που μπορούσες μόνο ένα μάθημα να μεταφέρεις στο επόμενο έτος, διαφορετικά παρέμεινες στάσιμος στην ίδια χρονιά! Τότε που εμείς τα παιδιά της επαρχίας , γυρίζαμε στη φτωχική κάμαρα του παμπάλαιου προπολεμικού σπιτιού, που συνήθως μοιραζόμασταν με κάποιον άλλο συνάδελφο, χωρίς θέρμανση, χωρίς μπάνιο, χωρίς χρήση κουζίνας, χωρίς ψυγείο και κρύο νερό! Αλλά πάντοτε είχαμε μέσα μας έμφυτο σεβασμό μεν αλλά και φλόγα αλλαγής δε, σε αγαστή ισορροπία, εκτιμώντας αυτά που έχουμε και προσδοκώντας αυτά που ονειρευόμασταν!

  • Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ avatar
   Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ @ ΝΤΙΝΟΣ 23/10/2014 15:24:07

   Ξαδέλφια με το Ταμήλο είστε ;;

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ 23/10/2014 22:34:03

    Αυτό κατάλαβες εσύ από αυτή την ιστορία; Ορίστε ΝΤΙΝΟ γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα από τη δική σου αληθινή εποχή...

  • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
   ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ ΝΤΙΝΟΣ 24/10/2014 10:22:02

   Τι να πω. Μπράβο εύγε. Φαντάζομαι θες και για τα παιδιά σου τα ίδια.

 5. Hunter avatar
  Hunter 23/10/2014 15:59:49

  Αυτήν την Παιδεία έχουμε εδώ και ακριβώς 40 χρόνια, με την προτροπή (ή τουλάχιστον την ανοχή) όλων των κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα! Οι (υποτιθέμενες και μη) δεξιές κυβερνήσεις, φοβόταν (και φοβούνται) να βάλουν τάξη στην Παιδεία διότι αντιδρούν η ΑΔΕΥ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ και γενικότερα οι πάσα φύσεως "αντάρτες" και τεμπελχανάδες χαραμοφάηδες...

 6. Κρίτων avatar
  Κρίτων 23/10/2014 16:15:03

  Έτσι και χειρότερα, όπως τα γράφετε. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω ακόμα είναι γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, και ακόμα και τώρα, δεν επιβάλλεται ο νόμος και μλεσα στα ΑΕΙ. Δλδ, ισχύει ακόμα το πτώμα που λέγεται άσυλο (φρενοβλαβών και αλητηρίων);

 7. toxo avatar
  toxo 23/10/2014 17:22:50

  Γιατί να μην παριστάνουν τους επαναστάτες,όταν με την ισχύουσα νομοθεσία,αναγνωρίζεται το "δικαίωμά "τουςνα είναι μεν επαναστάτες -θύτες,με θύματα νεκρούς,αλλά να μην έχουν καμία αντίστοιχη κύρωση;Οι παλαιότερες πραγματικές επαναστάσεις είχαν και θύτες, και θύματα,από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

 8. Κρίτων avatar
  Κρίτων 23/10/2014 18:19:33

  Διαβάστε πιο κάτω τι λένε οι φοιτητικοί σύλλογοι και θαυμάστε την διαστροφή της γλώσσας και των εννοιών: «...ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών» Μερικές παρατηρήσεις: 1) Προφανώς με τους αγώνες εννοούν τις μηνιαίες Οκτωβριανές επαναστάσεις της δεκάρας για να ανέρχονται στην κλίματα τα κομματικά παράσιτα και να τα παρουσιάζουν ως επιτεύγματα. Είναι οι ίδιοι που στελεχώνουν ΟΛΑ τα κόμματα-παράσιτα και που που δεν μπορούν να χωρίσουν 2 γαϊδάρων άχυρο. 2) "...στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούντα..." Προφανώς με το συλλογικές εννοούν τις φασιστικές τους επιθέσεις σε καθηγητές και φοιτητές. Είναι τα ίδια κομματικά παράσιτα που θα γίνουν αργότερα γραμματείς, υφυπουργοί κοκ. 3) "...θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών..." Η πλήρης διαστροφή της νομιμότητας και της δημόσιας αξιοπρέπειας των ιδρυμάτων μας που τα έχουν μετατρέψει σε αχούρια, αλλά και των πολιτών. Τώρα ξέρετε γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, οι ίδιοι συνεχίζουν να κυβερνούν και τώρα που μας "σώζουν", επανειλημμένα.

 9. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 23/10/2014 19:07:39

  Αγαπητέ Κουκουέ, Καμία σχέση με τον Ταμίλο δεν έχω, ίσως εσύ έχεις περισσότερο λόγω ταύτισης με τον λαϊκισμό. Ήμουν γόνος μικροαστικής οικογένειας από επαρχιακή πόλη και αυτό που με ενδιέφερε ήταν ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον στηριζόμενος στις δικές μου δυνάμεις και όχι στις δήθεν επαναστατικές παρεούλες , που το κύριο μέλημα τους ήταν να θέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον όπως λόγω χάρη πολλοί από τους ομοϊδεάτες σου που εκμεταλλεύτηκαν ..εξαντλητικά τον αγώνα του Πολυτεχνείου! Ούτε σε πολιτικά γραφεία τριγύριζα γιατί ντρεπόμουν τον εαυτόν μου, για τον οποίο είμαι υπερήφανος και γι΄αυτό διατήρησα και το ψευδώνυμο μου όταν έγραψα το σχόλιο μου , κάνοντας μια κατάθεση ψυχής! Και επί της ουσίας, τότε η ΑΣΟΕΕ μαζί με το ΕΜΠ,ήταν γνωστά παγκοσμίως , ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τώρα τι είναι; Εύχομαι να τυγχάνουν την ίδια τουλάχιστο διάκριση!

 10. dim avatar
  dim 23/10/2014 19:17:49

  Φορτσάκη είμαστε όλοι μαζί σου, να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή τη αναρχοάπλυτη πλέμπα που κρατάει πίσω τόσα χρόνια την αναβάθμιση της ποιότητας των πανεπιστημίων μας.

  • Κρίτων avatar
   Κρίτων @ dim 23/10/2014 19:31:36

   forza....Φορτσάκη. Μαζί σου, για να δούμε άσπρη μέρα.

 11. valia avatar
  valia 23/10/2014 20:20:47

  Έχει δίκιο ο πρύτανης, θέλει όμως και έναν επιδέξιο χειρισμό. Η διπλωματία είναι προσόν που ποτέ δεν αποδείχτηκε άχρηστο. Δε λέω να μην γίνει αυτό που πρέπει, αλλά όχι με άκαμπτη στάση, χωρίς κανέναν διάλογο, πιθανές προτάσεις που μπορεί να αποδεχτεί η σύγκλητος και κυρίως όχι με εκκαθαριστικές επεμβάσεις ΜΑΤ εναντίον φοιτητών. (Δεν εννοώ ασφαλώς παράνομους και άσχετους εισβολείς που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο). Έκανε κινήσεις συνεννόησης τελευταία και ελπίζω να αποδώσουν. Όσο για τα σημερινά παιδιά, ο αρθρογράφος τα αδικεί, χάσμα γενεών ίσως; Σκεφτείτε μόνον πόσο αβέβαιο δείχνει το μέλλον τους.

  • Fotini avatar
   Fotini @ valia 24/10/2014 00:08:24

   Τά καυμένα (παιδιά) τά ἁδικεῖ ἡ ἄτιμη κενωνία!!!

   • valia avatar
    valia @ Fotini 24/10/2014 14:20:57

    Όχι ολόκληρη η κενωνία. Μόνο όσοι περνάνε κρίση ηλικίας.

    • Fotini avatar
     Fotini @ valia 25/10/2014 12:09:07

     Νόμιζα ἡ κρίση χρόνους δέν κοιτᾶ. :) :)

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Fotini 25/10/2014 16:59:14

      Η κρίση όχι. Η κριτική όμως, δεν θα έπρεπε να συμβαδίζει και να γίνεται με ωριμότητα, ανάλογα με τους χρόνους; :-)

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/10/2014 05:30:17

  Φίλε Κυθήριε, πόσο δίκιο έχεις! Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι η παντελής έλλειψη ρομαντισμού από τους ανθρώπους που δήθεν προσπαθούν να αλλάξουν την Ελλάδα!

 13. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/10/2014 11:08:27

  ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ, Όπως λέει και ο Κυθήριος πάρα πάνω, αυτό μόνο κατάλαβες από όλη την ιστορία; Αλλά ίσως και να έχεις δίκιο θωρώντας τα πράγματα από τη δική σου σκοπιά, που πιστεύει ότι ή αλλαγή και η επανάσταση, καθώς και το καλλίτερο αύριο, έρχεται με την ανατροπή και την καταστροφή των πάντων, με μόνο γνώμονα ότι έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους διαφορετικής ιδεολογίας! Δυστυχώς όμως για σας, η ιστορία μας έχει διδάξει, αλλά και αποδείξει, ότι η πρόοδος είναι απαραίτητο συστατικό της βελτιώσεως του προηγούμενου πολιτισμού και όχι της καταστροφή του!!!

 14. ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 26/10/2014 13:08:48

  Συγχαρητήρια γιά τό άρθρο σας, Έπειδή είμαι καί εγώ τής γενιάς τού πολυτεχνείου,φοιτητής πανεπιστημίου Πειραιά (Α.Β.Σ.Π.),Όπου συνδικαλιστές ήσαν μόνο αριστεροί ,αυτοί ήσαν οί αιώνιοι φητητές καί δέν τούς ενδιέφερε ή γνώση παρά ό χαβαλές ,καί τούς βόλευε ή δωρεάν παιδεία (παραπαιδεία ) γιατί έδινε δωρεάν βιβλία καί στούς υιούς τών βιομηχάνων ,οί οποίοι όταν συνλαμβάνονταν έτρεχαν οί βολευτές καί τούς εγλύτωναν από τά περαιτέρω .Μπράβο στόν κ.φορτσάκη . σάς ευχαριστώ γιά αυτή τήν δυνατότητα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.