Από το δεν πληρώνω στο σκάσε και πλήρωνε…
11/02/2015 14:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από το δεν πληρώνω στο σκάσε και πλήρωνε…

Αλήθεια, που πήγε εκείνο το κίνημα του «δεν πληρώνω»;

Από την πλούσια ειδησειογραφία των τελευταίων ημερών συγκρατώ τρεις ειδήσεις , που μαρτυρούν πολλά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, δήλωσε «πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά!» Δηλαδή, σκάστε και πληρώστε τώρα και στο μέλλον θα ελαφρύνουμε τους φόρους που πληρώνετε!

Αλήθεια, που πήγε εκείνο το κίνημα του «δεν πληρώνω»; Τι έγιναν οι δημόσιες παραινέσεις από πολιτικούς αρχηγούς και στελέχη που σήμερα κατέχουν υπουργικές θέσεις προς τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους; Η εξουσία, μεταξύ άλλων, είναι και ισχυρό καθαρτικό. Διαγράφει επιλεκτικά δυσάρεστα πράγματα.

Ουδείς προφανώς ήταν ευχαριστημένος από τη δυσανάλογη αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια. Όμως, κάποιοι επιτήδειοι επέλεξαν να μην πληρώνουν τους φόρους τους σε αντίθεση με όλους εμάς, που με το ζόρι και θυσίες μεγάλες, προσπαθούσαμε να ανταποκριθούμε. Όσοι, λοιπόν, περιφέρονται και φωνάζουν για τη φοροδιαφυγή, ας κοιτάξουν προς τον καθρέφτη, μήπως και οι ίδιοι με τις δηλώσεις και την πολιτική τους, ενίσχυσαν αυτή την τάση. Σε βάρος, επαναλαμβάνω, των πολλών! Σε βάρος της χώρας.

Έχετε αναρωτηθεί, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα,, αν είχαν εισπραχθεί, έστω 15-20 από τα 70 δις ευρώ στα οποία εκτιμάται η φοροδιαφυγή; Και δεν αναφέρομαι στους 3.500 μεγαλο-οφειλέτες που μας υπενθύμισε ο κ. Νικολούδης.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει για το πολύ απώτερο μέλλον το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και κυρίως την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο στόχος είναι προφανής. Μεταθέτουμε τα χρέη, που εμείς δημιουργήσαμε, στις επόμενες γενιές. Στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Στους αγέννητους. Μια κοινωνία, που τις τελευταίες δεκαετίες είχε γαλουχηθεί στα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια, χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ, στέλνει τους λογαριασμούς της καλοπέρασής της, στους επερχόμενους. Στους αθώους. Υπάρχει πιο ανήθικη συμπεριφορά;

Η τρίτη είδηση, έρχεται από την Πορτογαλία. Η χώρα αυτή, μπήκε σχεδόν μαζί μας στα μνημόνια. Όμως, η Πορτογαλία είναι μια σοβαρή χώρα, χωρίς τα καρκινώματα του λαϊκισμού που κατέστρεψαν την δική μας πατρίδα. Έβαλαν το κεφάλι κάτω. Δούλεψαν. Πραγματοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις που έδωσαν ώθηση στην οικονομία τους, βγήκαν ήδη στις αγορές και χθες, πλήρωσαν, πριν την ώρα της, την τελευταία δόση του δανείου των 14 δις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι, κάνει μια περήφανη χώρα. Μια χώρα που έχει εθνική αξιοπρέπεια. Που τιμά τις συμφωνίες και το λόγο της και δεν συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής στις διεθνείς αγορές.

Εμάς, μας πέρασε από το μυαλό να κάνουμε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια! Εμείς ζητάμε κούρεμα χρέους!

Ζητάμε ειδική αντιμετώπιση και εξαιρέσεις.

Υποσχόμαστε κατώτατο μισθό 751 ευρώ! Ξέρετε ποιος είναι κατώτατος μισθός στη Σλοβενία, που είναι επίσημος δανειστής μας; 530 ευρώ! Θα μου πείτε είναι αρκετά τα 751; Όχι, δεν είναι! Όμως, είναι λογικό και παραγωγικό να δίνουμε αυτόν τον μισθό με δανεικά;

Όμως, έτσι, έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, έτσι πορευόμαστε. Κακομαθημένοι.

Μας φταίνε πάντα οι άλλοι για τις κακοδαιμονίες μας.

Εμείς, τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Οι αλάνθαστοι.

Και τώρα το παίζουμε τζάμπα μάγκες!

Ποιος ξέρει, ίσως κερδίσουμε μερικά ψίχουλα υποχώρησης. Πάντα δίνουν κάτι, ελάχιστο, σ’ αυτόν που κάνει φασαρία.

Όμως, ουδείς διαγράφει μια τέτοια συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και θα χρειαστεί συμμαχίες για τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Πολύ φοβούμαι πως για το εφήμερο του σήμερα, για κάποιες λάγνες ελπίδες, υποθηκεύουμε το μέλλον της χώρας.

Αδέξιος Δεξιός

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκος Πετρόπουλος avatar
    Νίκος Πετρόπουλος 11/02/2015 16:22:45

    Και γιατί "να μην μιλήσεις για τους 3.500 του Νικολούδη"; Παρεμπιπτόντως, η ελαφρά φοροδιαφυγή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχουν κεφάλαια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.