Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας
27/05/2015 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας

Την Κυριακή, στο Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, που πλέον δεν ελέγχεται από το Κίεβο, δολοφονήθηκε μια από τις πιο γνωστές ηγετικές μορφές του ονομαζόμενου «φιλορωσικού, αυτονομιστικού κινήματος», ο Αλεξάντρ Μοζγκαβόϊ. Ο ίδιος περίμενε τη δολοφονία του, όχι όμως από τον εχθρό, το Κίεβο, αλλά από τους… δικούς του και ισχυρούς κύκλους στη Μόσχα.

Δεν ήταν ο πρώτος από τους «φιλορώσους αυτονομιστές» στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονμπάς, το οποίο έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί από το Κίεβο, που δολοφονείται. Τουλάχιστον άλλοι τρεις-τέσσερις πασίγνωστοι «οπλαρχηγοί» έχουν βγει από την κυκλοφορία τους τελευταίους μήνες. Τυπικώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και τώρα σε αυτήν του Μοζγκαβόϊ, την ευθύνη ανέλαβαν ένοπλες ουκρανικές μονάδες. Κι’ όμως, εντονότατες είναι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες στα ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και οι ίδιες οι δηλώσεις που έκαναν πριν τον θάνατό τους οι «οπλαρχηγοί», ότι οι εγκέφαλοι είναι «δικοί» τους άνθρωποι. Εκείνοι δηλαδή, που με τις ευλογίες κύκλων της Μόσχας, έχουν καταλάβει τις θέσεις κλειδιά τόσο στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ», όσο και στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ». Μάλιστα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ρωσικά ΜΜΕ, τις «εκτελέσεις» ανέλαβαν μονάδες κομάντος της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (GRU), που μπήκαν στις αυτόνομες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία, κατ’ εντολή κύκλων της Μόσχας.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4712 photo

Γιατί μιλάμε για «κύκλους της Μόσχας» και όχι για «Κρεμλίνο» ή για «Μόσχα»; Διότι η Μόσχα, ούτε ενιαία είναι, ούτε τους ίδιους στόχους έχουν στην Ουκρανία όλα τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεών της. Τέτοια, όπως το Κρεμλίνο, ο στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες, κ.ο.κ. Εκτός της απόφασης της Μόσχας να ξαναπάρει πίσω την Κριμαία, με στρατιωτική επέμβαση, και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ρωσόφωνου πληθυσμού, στην Ανατολική Ουκρανία φαίνεται να σύρθηκε για να στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά την ένοπλη σύγκρουση.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4713 photo

Τώρα, λοιπόν, μετά τις καθοριστικές μάχες πέρυσι το καλοκαίρι-φθινόπωρο, και φέτος το χειμώνα, οπότε απωθήθηκαν θεαματικά τα στρατεύματα του Κιέβου και των «συμμάχων» του ολιγαρχών, με πολύ μεγάλες απώλειες, ισχυροί κύκλοι της, με ταχύτατους ρυθμούς, εγκαθιδρύουν στην Α.Ουκρανία ένα νέο κρατικό και πολιτικό σύστημα, ενώ δημιουργούν και τακτικό στρατό. Και βέβαια, τοποθετούν τους δικούς τους «εγκάθετους» ανθρώπους. Με αυτούς, συχνά, συγκρούονται πολλοί «οπλαρχηγοί», που έχουν βγει μέσα από το λαό, με σύνθημα, όχι μόνον την ανεξαρτησία από το Κίεβο και τη δημιουργία της «Νεορωσίας» (πρακτικά πιάνει όλη την Ανατολική, Βορειοανατολική και Νότιο Ουκρανία), αλλά και με αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και κατάργηση του καθεστώτος της κλεπτοκρατίας και της ολιγαρχίας, που κυριάρχησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Να σημειωθεί πως η φτώχεια σε αυτή την αμιγώς βιομηχανική περιοχή (εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση βιομηχανιών σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ), όπου ο πληθυσμός είναι «σκληρή εργατική τάξη», αλλά και γενικότερα στην Ουκρανία, είναι μεγάλη.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4714 photo

Τσάρος και σφυροδρέπανο, μαζί

Ένας από αυτούς τους «οπλαρχηγούς» ήταν ο Αλεξάντρ Μοζγκαβόϊ. Επικεφαλής της μονάδας «Πρίζρακ» («Φάντασμα») που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταλλουργίας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, την πόλη Αλτσέφσκ (περί τις 120 χιλιάδες κάτοικοι). Ο ίδιος, πριν τον πόλεμο, ήταν σολίστας σε χορωδία της περιοχής. Πολιτικά, μάλλον θα τον κατέτασσε κανείς στους φιλομοναρχικούς. Ωστόσο, αυτός, όπως και άλλοι «λαϊκοί οπλαρχηγοί», συνεργαζόταν στενά με κομμουνιστές και με τις ένοπλες μονάδες τους. Μάλιστα, η πόλη του, όπως και άλλες περιοχές της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ήταν προορισμός αριστερών και αριστερίστικων –ακόμα και αναρχικών- οργανώσεων από την Ευρώπη (μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα).

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4715 photo

Βέβαια, τα πολιτικά και ιδεολογικά όρια ανάμεσα στους κομμουνιστές, τους υποστηρικτές της Σοβιετικής Ένωσης, τους Δεξιούς, και τους φιλομοναρχικούς στην Ανατολική Ουκρανία –αλλά και σε όλη τη ρωσόφωνη Ουκρανία, καθώς και στην ίδια τη Ρωσία- είναι ιδιαιτέρως λεπτά και συχνά δυσδιάκριτα. Εκεί, η σημαία του Κόκκινου Στρατού με αυτήν του τσαρικού, του Λένιν και του Χριστού, πάνε μαζί.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4716 photo

Ένας εθελοντής «πολιτοφύλακας», όπως ονομάζονται οι μαχητές του αυτόνομου Ντονμπάς, είχε κολλήσει στο μπράτσο του, πάνω στη φόρμα παραλλαγής του, ένα εθνόσημο που μισό ήταν η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, και το υπόλοιπο μισό ήταν το σύμβολο του τσαρικού στρατού. Όταν τον ρώτησα, πως συμβιβάζονται αυτά τα δυο, η απάντηση ήταν απλή και … αφοπλιστική: «Είμαστε υπέρ της μεγάλης χώρας, της Σοβιετικής Ένωσης, και υπέρ της μεγάλης χώρας, της Ρωσίας». Στο γραφείο του Μοζγκαβόϊ, που τα παράθυρα ήταν κλεισμένα με σακιά άμμου για τυχόν επίθεση, η εικόνα του Χριστού και το λάβαρο του Κόκκινου Στρατού, ήταν δίπλα – δίπλα. Και παραπέρα, κρεμόταν το λάβαρο των «ζηλωτών Χριστιανών», με τη νεκροκεφαλή και το σύνθημα: «Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος, αιώνος αμήν».

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4717 photo

Η νοσταλγία των μεγαλείων της ΕΣΣΔ και της τσαρικής Ρωσίας, είναι ο ιδεολογικός «μύθος», γύρω από τον οποίο κινείται σήμερα σημαντικό κομμάτι της ρωσικής κοινωνίας, και οι περισσότεροι ρωσόφωνοι γενικότερα. Αυτά έρχονται να «παντρευτούν» με τους φόβους περί επέκτασης της Δύσης προς Ανατολάς, της απειλής των ρωσικών παραδοσιακών αξιών, της Ορθοδοξίας, κ.ο.κ. Ιδεολογικά «μυθεύματα», πίσω από τα οποία οργανώνεται η άμυνα της Ρωσίας έναντι της Δύσης, ή δύσκολη πραγματικότητα για το σήμερα και το αύριο της Ρωσίας; Πολιτικοί μύθοι του Κρεμλίνου για να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα της ρωσικής κοινωνίας, τις τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους πάμπλουτους ολιγάρχες, τους διεφθαρμένους πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες που κατέκλεψαν τη χώρα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και στον απλό λαό, ούτως ώστε να αποτρέψει μια κοινωνική εξέγερση στη χώρα;

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4718 photo

Ουκρανία: Καταλύτης εξελίξεων

Η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει το ελατήριο για μεγάλες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και στη Ρωσία. Στην Ουκρανία έγινε μια εξέγερση με αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία όμως χειραγωγήθηκε, και από τη Δύση, και από τη Μόσχα, για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε σύγκρουση εθνικισμών. Επιπλέον, πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η σύγκρουση των αντιτιθέμενων στρατοπέδων των -κοινών συχνά- ρωσο-ουκρανών ολιγαρχών-μεγαλοεπιχειρηματιών. Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τόσο χάλια όσο ήταν στη Ρωσία στη δεκαετία του 1990, επί Γιέλτσιν, όταν τα πάντα ελέγχονταν από τη μαφία των ολιγαρχών. Η Ρωσία, αντίθετα, πέρασε αυτό το στάδιο και σίγουρα ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας επί όλων αυτών των κύκλων είναι πλέον πολύ μεγάλος. Κάτι τέτοιο, βέβαια, επουδενί σημαίνει ότι δεν υφίσταται απίστευτη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας με ομάδες ολιγαρχών, και ότι αυτοί οι διεφθαρμένοι δεν πλουτίζουν σε βάρος του λαού.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4719 photo

Να τι μας είχε πει, όμως, ο Αλεξάντρ Μοζγκαβόϊ για το τι οικοδομείται στο Ντονμπάς, μετά την απόσχισή του από το Κίεβο: «Στην πραγματικότητα, εδώ, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στο παρελθόν». Και, όταν ερωτάται «σε ποιο παρελθόν … το ρώσικο ή το ουκρανικό;», απαντά ευθέως: «Ποια η διαφορά ανάμεσα στο παλιό το ρωσικό και το ουκρανικό; Η διεφθαρμένη εξουσία είναι η ίδια και στη μια και στην άλλη πλευρά» (!).

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4720 photo

Εκμεταλλεύονται τον λαό

Αυτά τα έλεγε ο Μοζγκαβόϊ μερικές εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, στην αρχή του Μαρτίου του 2015. Τότε, σε διάγγελμά του, είχε αφήσει σαφέστατες αιχμές κατά των «εγκάθετων» στο Λουγκάνσκ από ισχυρούς κύκλους στη Μόσχα. Για το τι πράγματι συμβαίνει στην Ουκρανία, σε μας είχε πει τα εξής: «Σε αυτό τον πόλεμο, στρατιωτική νίκη δεν θα υπάρξει. Ο πόλεμος θα σταματήσει, όταν η πλειοψηφία του κόσμου καταλάβει πως τους χρησιμοποίησαν, και από τη μια και από την άλλη μεριά (σ.σ. και στις αυτόνομες περιοχές και στις περιοχές ελέγχου του Κιέβου). Για κέρδη. Δεν συμβαίνει εδώ κάτι διαφορετικό απ’ ότι κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στον κόσμο. Ο πόλεμος ήταν, είναι και θα είναι μπίζνες. Όσο δεν θα καταλαβαίνουμε ποιος κερδίζει από αυτές τις μπίζνες, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει. Η πραγματική νίκη θα υπάρξει μόνον όταν δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση που θα ασχολείται σοβαρά με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευμάρεια της κοινωνίας».

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4721 photo

Και όσον αφορά τους «εχθρούς», δηλαδή την υπόλοιπη Ουκρανία που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Κιέβου, έλεγε: «Οι άνθρωποι (σ.σ. στην Ουκρανία) αρχίζουν να κατανοούν ότι τους ξεγέλασαν και ότι τους εκμεταλλεύονται. Άρα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τη λογική, εμείς εδώ είμαστε οι καλοί, κι’ εκεί είναι οι κακοί. Και άντε, πάμε να τους σκοτώσουμε. Και εδώ (σ.σ. Ντονμπάς), όμως, οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι δυο αντίπαλες πλευρές, λοιπόν, πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα και να ξαναενωθούν. Και τότε θα τα πούμε και με τους μεν και με τους δε που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κάτι ελπιδοφόρο».

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4722 photo

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μοζγκαβόϊ καλούσε σε ενότητα όλο τον λαό της Ουκρανίας για να ανατρέψει τα «καθεστώτα» που εγκαθιδρύονται και στη μια και στην άλλη μεριά. Είναι επίσης εμφανές ότι εμφανιζόταν ως διαλλακτικός, θεωρώντας ότι ο απλός λαός είναι θύμα αυτής της σύγκρουσης, αλλά και ιδιαίτερα επικριτικός τόσο προς το Κίεβο, όσο και προς εκείνους που κατέλαβαν ηγετικές θέσεις στις «Λαϊκές Δημοκρατίες», με τις ευλογίες της Μόσχας. Άρα, και η Μόσχα και το Κίεβο –ή και οι δυο μαζί !- είχαν κάθε λόγο να βγάλουν έναν «ενοχλητικό» από τη μέση. Με την ευκαιρία, μπορεί να φαίνεται σε πολλούς η ονομασία «Λαϊκή Δημοκρατία» ως ένα σχήμα που επινοήθηκε από κάποιους νοσταλγούς της «Σοβιετίας», αλλά εκεί στην Ανατολική Ουκρανία το εννοούν. Οι απλοί πολίτες πιστεύουν ότι το σύστημα που θα φτιαχτεί, θα πρέπει να έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και συμμετοχή, και να μην έχει σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της κλεπτοκρατίας. Να σημειωθεί επίσης, ότι οι πιο πολλοί «οπλαρχηγοί», εκείνοι που πρωτοξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα κατά των δυνάμεων του Κιέβου, είναι απλοί άνθρωποι, βγαλμένοι από τον λαό, εργάτες στα ανθρακωρυχεία (νόμιμα και παράνομα) και τα μεταλλεία, μικροεπιχειρηματίες, και πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ιδίως από ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4723 photo

Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να επέλθει ρήξη των «οπλαρχηγών» με τις νέες ηγεσίες των «εκλεκτών». Μια από τις αφορμές είναι και η τεράστια «ανθρωπιστική βοήθεια» που καθημερινώς φτάνει από τη Ρωσία. Άλλωστε, ολόκληρο το Ντονμπάς ζει από τη ρωσική βοήθεια και σε χρήμα και σε αγαθά. Ως γνωστόν, το Κίεβο έχει κόψει τη ροή χρήματος προς το Ντονμπάς, και δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Να τι μας είχε πει γι’ αυτά ο Μοζγκαβόϊ: «Βλέπουμε κάθε φορά να διαφημίζεται με πομπώδη τρόπο ότι μπαίνουν κονβόϊ με ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ, αλλά δεν βλέπουμε να φωτίζεται πως μοιράζεται αυτή η βοήθεια. Ο πόλεμος είναι περίεργο πράγμα. Άλλοι σκοτώνονται και άλλοι πλουτίζουν. Και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα από αυτά τα μέσα. Όσο περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει, τόσο περισσότερο θα κλέβουν». Και καταλήγει: «Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες εδώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ δηλώνουν ότι αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού. Στην πράξη όμως, αυτό που βλέπουμε είναι να παραμένει ο πλούτος στα χέρια εκείνων που τον είχαν και πριν».

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4724 photo

Πούτιν – Μέρκελ – Κέρι

Η δολοφονία Μοζγκαβόϊ συμπίπτει με μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Αυτή χαρακτηρίστηκε κυρίως από την επίσκεψη Μέρκελ στη Μόσχα, στις 10 Μαΐου, μια ημέρα μετά την –χολυγουντιανού τύπου- παρέλαση για τα 70χρονα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Ήταν η μοναδική επίσκεψη από πρωτοκλασάτο Δυτικό ηγέτη, τη στιγμή που συνολικά η Δύση έχει επιβάλλει «πολιτικό εμπάργκο» στον Πούτιν. Στη συνέχεια ακολούθησε η εξαιρετικά βαρύνουσα επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Ρωσία.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4725 photo

Και οι δυο επισκέψεις χαρακτηρίστηκαν από τον ρωσικό Τύπο ως μια σημαντική προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα. Με ποια ανταλλάγματα, όμως; Τι θα δώσει η Μόσχα και τι οι ΗΠΑ; Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ (με Βρετανία και Καναδά) έχουν στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς «συμβούλους - «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία, ενώ στέλνουν και όπλα. Το ίδιο κάνει και η Μόσχα στην Ανατολική Ουκρανία. Άραγε, θα συνεχιστεί ο πόλεμος με στόχο την επέκταση των αυτόνομων, ανατολικών περιοχών, δυτικότερα, για να δημιουργηθεί η Νοβορωσία; Θα επιδιώξει το Κίεβο να επανακαταλάβει το Ντονμπάς; ‘Η καμία πλευρά δεν θα προβεί σε μια τέτοια περιπέτεια, επειδή και η μια και η άλλη μεριά έχουν πλέον οργανωθεί στρατιωτικά καλύτερα, με τη βοήθεια Ουάσιγκτον και Μόσχας; Πάντως, οι «οπαδοί του πολέμου» υπάρχουν –και είναι ισχυροί- και στα δυο στρατόπεδα.

Αποκλειστικό: Συζήτηση με έναν… νεκρό οπλαρχηγό της Ανατολικής Ουκρανίας 4726 photo

Το Ντονμπάς, πάντως, είναι ήδη ένα «νέο Κόσσοβο». Η Μόσχα, βέβαια, όπως εκτιμά μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ, φροντίζει, και με τις «εκκαθαρίσεις ενοχλητικών», τύπου Μοζγκαβόϊ, να κόβει και να ράβει στα μέτρα της την κατάσταση στο Ντονμπάς. Έτσι, μειώνει τις πιθανότητες για αυθόρμητες κινήσεις επέκτασης του πολέμου δυτικότερα, στην Ουκρανία. Όμως, από του σημείου αυτού μέχρι να «πουλήσει» την Ανατολική Ουκρανία, η απόσταση είναι μεγάλη, και το Κρεμλίνο φοβάται πάρα πολύ τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, που ενδεχομένως θα σήμαινε τρομερούς κραδασμούς και στην εσωτερική πολιτική ζωή της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο, σε αυτή την περίπτωση, θα κατηγορείτο για εθνική προδοσία.

[photo_16]

Η Ρωσία φαίνεται παγιδευμένη στην Ουκρανία, όπως είναι και οι ΗΠΑ. Με τη διαφορά ότι η Ουάσιγκτον, στην προκειμένη, είναι η επιτιθέμενη. Η δε Ευρώπη, και κυρίως η Γερμανία, πατάει με το ένα πόδι στις ΗΠΑ και με το άλλο στη Ρωσία. Η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης, εκτός κι αν Μόσχα και Ουάσιγκτον τα βρουν, και μέσα από ένα βελούδινο ή βίαιο «πραξικόπημα» στο Κίεβο, αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο η πολιτική κατάσταση, ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατον.

Sukhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/05/2015 19:02:32

  Ως συνήθως, στις κρίσιμες καταστάσεις οι άνθρωποι με ιδανικά οδεύουν πρώτοι στον ηθικό ή φυσικό αφανισμό.
  Πολύ καλό S. , ευχαριστούμε.
  Η σημαία και το σήμα στο μανίκι του Μαζγκ. είναι η αυτονομιστική του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο χωρίς τα άστρα. Αυτό άραγε ήθελε να αναπαραστήσει ή δεν έχει σχέση;..

  Στην Ουκρανία διεξάγεται καθαρός πόλεμος, ο πρώτος σε τέτοια έκταση στην Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ, ευρύτερος από την πρώην Γιουγκοσλαβία, με πολύ πιο εκτεταμένες καταστροφές, αλλά η Ευρώπη ασχολείται με τα δικαιώματα των ομο.

  • mezapos avatar
   mezapos @ Προφήτης 27/05/2015 12:36:58

   Oχι @Προφήτη δεν έχει σχέση η σημαία με εκείνη του αμερικανικού Νότου. Μοιάζουν. Είναι σύμβολο των αυτονομιστών, παλιό σύμβολο ρωσικό

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 26/05/2015 22:52:18

  Πολύ καλό. Καί διδακτικό.

  • mezapos avatar
   mezapos @ Ιαπετός 27/05/2015 12:39:53

   Σε σημαντική μερίδα του ρωσικού Τύπου που ξέρει πολύ καλά τα δεδομένα στην Αν.Ουκρανία, αυτή ακριβώς η εκδοχή αναφέρεται που γράφει και ο Σουχόϊ. Αναφέρουν επίσης και το οργανωμένο έγκλημα της περιοχής, αν και ως απίθανο σενάριο.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/05/2015 07:52:13

  Όλο αυτό με τη συνύπαρξη τσαρικών και κομμουνιστικών εμβλημάτων θυμίζει αρκετά και την κυβέρνηση συριζανέλ. Κατά τα άλλα οι εκκαθαρίσεις ενοχλητικών είναι μέρος της τοπικής παράδοσης.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ψυχραιμια 27/05/2015 08:58:47

   Όσο η ανθρωπότητα εφαρμόζει νόμους και συστήματα που έφτιαξε η ίδια θα σπαει τα μούτρα της. Όταν θα αποφασίσει να ακολουθήσει το νόμο του Θεού θα λυθούν όλα τα προβλήματα της. Αυτό δυστυχώς δε γίνεται από μόνο του, θα επιβληθεί μέσα από δραματικές καταστάσεις και συνέπειες που μόνο τότε θα κάνουν τον άνθρωπο να αναθεωρήσει.... Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς τη καταστροφή.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 27/05/2015 21:30:31

   Μιλάει και ο Ψυχραιμίας για «εκκαθαρίσεις ενοχλητικών»! Οποία ειρωνεία...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΚΜ 29/05/2015 08:17:29

    Γιατί να μη μιλάω;Οι δολοφονίες όχι αντιπάλων αλλά συντρόφων που απλώς διεφώνησαν είναι μέρος της παράδοσης εκεί.Ο Στάλιν πρώτα τους αντιπάλους του μέσα στο κόμμα εκτελούσε.Και μην πεις τι σχέση έχει αυτό γιατί η ονομασία "Λαική Δημοκρατία" για το Λουγάνσκ παραπέμπει σε συγκεκριμένο τύπο καθεστώτος όπως και τα αγάλματα που υπερασπίζονται και γκρεμίζουν οι άλλοι όπως και οι κατηγορίες εναντίον όλων των αντιπάλων κομμάτων αδιακρίτως ότι είναι φασίστες.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 29/05/2015 13:53:45

     Σίγουρα, ο Στάλιν ήταν μανούλα στις εκκαθαρίσεις, όμως οι δυο Λαϊκές Δημοκρατίες δεν είναι καθεστώτα με κομμουνιστική ιδεολογία, κι άν διάβαζες και την ανάρτηση θα έβλεπες που κολλάει το «λαϊκή». Δεν κολλάει η λάσπη σου, από τα μαλλιά σου πιάνεσαι. Οι εκκαθαρίσεις ήταν μέρος της παράδοσης του κομμουνισμού λοιπόν, και όχι «της περιοχής» όπως λες. Και από τότε που ψόφησε ο Κομμουνισμός, τα σκήπτρα στις εκκαθαρίσεις τα έχει η δικιά σου η πατρίδα (εξ ου η ειρωνεία, να μιλάς κι εσύ), και μάλιστα με ειδίκευση στην εκκαθάριση ενοχλητικών εκτός των συνόρων της.

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 27/05/2015 22:11:58

  Μεγάλη απώλεια. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του. Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο συντάκτης της ανάρτησης, ο συγχωρεμένος ο Μοζγκοβόι ήταν ένας απλός άνθρωπος που αναδείχτηκε μέσα από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Ντονμπάς, και όχι με αβάντες τρίτων. Εκτός από ικανότατος και ατρόμητος οπλαρχηγός όμως, και ιδεαλιστής, ήταν και άνθρωπος που έβλεπε μακριά. Όταν στις συνεντεύξεις του τόνιζε την ανάγκη απελευθέρωσης και της υπόλοιπης Ουκρανίας (και όχι μόνο της Νοβορωσίας), από το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, το έκανε γιατί έβλεπε ότι ήταν η μόνη βιώσιμη και σταθερή λύση για την παρούσα κρίση. Γιατί ακόμα κι άν απελευθερωνόταν ολόκληρη η Νοβορωσία, πάλι θα είχαν οι Αμερικανοί την υπόλοιπη μισή Ουκρανία, ούτως ώστε να απειλούν και να αποσταθεροποιούν Ρωσία και Νοβορωσία. Η μόνη λύση που θα μπορούσε να σταθεί λοιπόν ήταν η ολική αποφασιστοποίηση της Ουκρανίας. Και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συστράτευση των ίδιων των Ουκρανών, κατά του φασιστικού καθεστώτος. Γι'αυτό και στα διαγγέλματά του, ο μακαρίτης ο Μοζγκοβόι, απευθυνόταν σε όλους τους Ουκρανούς, και τους καλούσε σε ξεσηκωμό. Φυσικά, υπάρχουν και εντός της Ρωσίας, φωνές και κύκλοι, που στο όραμα αυτό, αντιπαραβάλλουν, μια «Αμπχαζοποίηση» του Ντονμπάς, λες και υπάρχει περίπτωση «κατευνασμού» της Δύσης. Όμως, αυτοί οι κύκλοι δεν απηχούν τη γραμμή Πούτιν - πρόκειται είτε για ολιγάρχες που έχουν πολλά πάρε-δώσε με τη Δύση και δεν θέλουν να τα χάσουν, είτε για πεμπτοφαλαγγίτες. Δεν μπορώ να αποκλείσω να βρίσκονται αυτοί πίσω από την δολοφονία, όμως θεωρώ πιθανότερο να εμπλέκεται ο Πλοτνίσκυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που είναι πολύ μυστήριος τύπος και δεν έχω διαβάσει ή ακούσει από κανέναν καλή κουβέντα γι΄αυτόν. Σε αντίθεση με τον Ζαχαρτσένκο, τον ομόλογό του του Ντονέτσκ, που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα από τότε που ανέλαβε. Φαίνεται ότι στο Λουγκάνσκ, αντί να πολεμάνε τον εχθρό όσο θα μπορούσαν, αναλώνονται σε παιχνίδια εξουσίας και τρώγονται μεταξύ τους. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα εδάφη που απελευθερώθηκαν, από πέρυσι το καλοκαίρι και μετά, ήταν εδάφη του Ντονέτσκ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΚΜ 28/05/2015 09:43:05

   Στην υπόλοιπη Ουκρανία έγιναν εκλογές και τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω. http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_parliamentary_election,_2014 Από τα κόμματα αυτά (29 συνολικά) φιλορωσικά είναι το Αντιπολιτευόμενο Κόμμα (9,43%) ,το Κομμουνιστικό Κόμμα (3,88%) και το "Δυνατή Ουκρανία" (3,11%). Σύνολο 16-17%.Ποιός να ξεσηκωθεί;Μάλλον ονειρευόταν ο άνθρωπος.Με την απόσπαση της Κριμαίας και του Ντόνμπας στην εναπομείνασα Ουκρανία οι φιλορώσοι έχασαν κάθε πιθανότητα πλειοψηφίας.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 28/05/2015 15:05:11

    Οι «εκλογές» αυτές έγιναν κατά παράβαση του Ουκρανικού συντάγματος, από την χούντα του Κιέβου και υπό τον τρόμο των νεοναζί. Για όποιον διαφωνούσε, επεφύλασσαν στην καλύτερη περίπτωση «Trash Bucket Challenge» (αναζητήστε τα σχετικά βίντεο) και στη χειρότερη ολοκαύτωμα Οδησσού (02/05/2014) ή σταύρωση (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά).

   • kosmas avatar
    kosmas @ ψυχραιμια 28/05/2015 16:50:37

    @ψυχραιμία, αν οι παραστρατιωτικές - παρακρατικές μονάδες που δημιούργησαν οι ολιγάρχες, οι πολιτικές μαφίες του Κιέβου - με τις ευχές των αμερικάνων- αυτή τη στιγμή και το Κίεβο θα χε πέσει

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΚΜ 28/05/2015 15:08:26

   Ούτε σφαίρα δεν έριξε ο συγκεκριμένος. Εχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Λουγκάνσκ για πλιάτσικο, ότι δεν συμμετείχε στις μάχες και ότι κρατούσε τους στρατιώτες του για όταν βρεθεί λύση να το παίξει "παράγων". Αλλά σε τέτοιες ιστορίες τα "παιχνιδάκια" με τον Πούτιν μπορεί να σε βγουν ξυνά.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Tassos 28/05/2015 16:39:34

    Ψέματα. Έριξε σφαίρες και πολλές, και πιο πρόσφατα τον περασμένο Φλεβάρη, όταν οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν τον θύλακα του Ντεμπάλτσεβο (στρατηγικό σημείο, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ), και διέλυσαν τον υπέρτερα εξοπλισμένο στρατό του Καθεστώτος του Κιέβου και τους ακροδεξιούς κατσαπλιάδες. Η μονάδα του Μοζγκοβόι («Ταξιαρχία φάντασμα») είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή. Όσο για την κυβέρνηση του Λουγκάνσκ, προφανώς αναφέρεσαι στον αμφιλεγόμενο Πλοτνίτσκυ, για τον οποίον έγραψα παραπάνω.

    • kosmas avatar
     kosmas @ ΚΜ 28/05/2015 16:54:06

     Σωστός ο @ ΚΜ

   • kosmas avatar
    kosmas @ Tassos 28/05/2015 16:53:22

    @Tassos Οπως διαβάζεις τι λέει η μια πλευρά έτσι να διαβάζεις και την άλλη. Λέγεται λοιπόν, ότι στη μεγάλη μάχη του Ντεμπάτσεβο, δεν έστειλε σε βέβαιο θάνατο τους άντρες του. Και δικαιώθηκε γι αυτό. Το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτά βόλευαν εκείνους που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση γιατί "ενοχλεί" πολιτικά και την τσέπη τους.

 5. tt avatar
  tt 28/05/2015 19:53:56

  Ενδιαφέρον άρθρο. Όσο για το σφυροδρέπανο και τον Χριστό, εχει ξαναγίνει στον μεγάλο πατριωτικό πολεμο. Στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, οπως λενε οι Άγγλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.