Ανώφελες εκλογές
11/08/2015 12:51
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανώφελες εκλογές

Εάν η οικονομική πολιτική που θα ακολουθείται στην Ελλάδα αλλά και όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι μία και αδιαπραγμάτευτη, εκπορευόμενη από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Κατ' αρχήν, το πολίτευμα δεν είναι Κράτος του Δήμου αλλά ένα απλώς αντιπροσωπευτικό. Η δημοκρατία αποτελεί αξεπέραστη επινόηση για την διακυβέρνηση των κοινωνιών, πλην όμως απαιτεί πολίτες πρώτον πολύπλευρα καλλιεργημένους και δεύτερον ενεργούς. Σήμερα, από τη δημοκρατία έχει διατηρηθεί μόνον η καθολικότητα της ψηφοφορίας, η οποία πρακτικά σημαίνει αφενός μεν την ανάθεση ή την ανανέωση της εντολής σχηματισμού κυβερνήσεως σε ένα κόμμα, αφετέρου δε την επιλογή των εκπροσώπων του λαού οι οποίοι θα συνθέσουν την νέα βουλή. Και πέραν τούτων ουδέν. Όσον αφορά δε σε έναν προεκλογικό έλεγχο της καταλληλότητος των υποψηφίων απαραίτητο για να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα, η αναφορά του και μόνη προκαλεί πικρό μειδίαμα -αν όχι δάκρυα- όταν βλέπουμε σε θέσεις εθνικής ευθύνης τον σημερινό κυβερνητικό-κοινοβουλευτικό συρφετό.


Οι πολίτες στέλνουν πρωθυπουργό και βουλευτές στο Κοινοβούλιο ουσιαστικά παρέχοντας τους εσαεί πληρεξούσιο, "λευκή επιταγή", καθώς οποιοσδήποτε, μετέπειτα έλεγχος των πράξεών τους όταν ασκούσαν κυβερνητικά ή βουλευτικά καθήκοντα απουσιάζει. Σε αυτό λοιπόν το ανοχύρωτο πολίτευμα ένας πολιτικός απατεώνας μπορεί εύκολα να εκλεγεί με πλάνες υποσχέσεις, να διαπράξει βασιζόμενος στην ασυλία μέχρι και εσχάτη προδοσία και να αποχωρήσει για να απολαύσει όσα καρπώθηκε. Η μοναδική ποινή που του επιβάλλεται βάσει του ισχύοντος στην Ελλάδα πολιτικού συστήματος είναι ο πολιτικός καταλογισμός. Το "μαύρισμα" δηλαδή, η αποτυχία επανεκλογής-επανεξαπατήσεως. Πόσο βολικό. Γι' αυτό εκατοντάδες παράγοντες της τελευταίας τριακονταπενταετίας αποσύρθηκαν αθόρυβα από τον δημόσιο βίο ώστε να απολαύσουν ήσυχα τα κλεμμένα, αφήνοντας την επίφαση κολασμού μιας συλλήβδην φαύλης εποχής να επιπέσει σε έναν Άκη, του οποίου η απληστία και η προκλητικότητα έφτασαν το σύστημα στη θραύση.

Κατά δεύτερον, μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985, έχουμε πρωθυπουργικοκεντρικό πολίτευμα, στην ουσία πρωθυπουργική απολυταρχία. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να περιορίσει την εξουσία του. Οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία, είτε για μείζον είτε για έλασσον εθνικό θέμα, εκπορεύεται από το πρωθυπουργικό γραφείο και η Βουλή κατά το πλείστον λειτουργεί σαν μηχανισμός επικυρώσεως της βουλήσεώς του. Με τις περιπτώσεις όπου οι βουλευτές αρνήθηκαν να πράξουν έτσι να αποτελούν εξαιρέσεις. Απόλυτη εκ του Συντάγματος είναι επίσης η εξουσία του πρωθυπουργού να επιλέξει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, επιλέγοντας και το πρόσχημα για την μη εξάντληση της κυβερνητικής τετραετίας η οποία έχει καταστεί κανόνας.

Με βάση το Σύνταγμα του 1975 όπως ίσχυε μέχρι το 1985, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη εξουσία να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει εκλογές, αν κατά την κρίση του προέκυπτε μείζον εθνικό θέμα ή διαπίστωνε δυσαρμονία της παρούσας βουλής με το εκλογικό σώμα. Ένα μοναρχικής προελεύσεως προνόμιο το οποίο θέλησε ο Καραμανλής να διατηρήσει και για τον μεταπολιτευτικό "μονάρχη", προδιαγράφοντας για τη θέση τον εαυτό του. Προνόμιο που όμως καταργήθηκε από τον αχαλίνωτο αμοραλισμό του Ανδρέα. Έτσι σήμερα η απόφαση για διενέργεια εκλογών βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Τσίπρα.

Ο παράγων που έχει μεταβληθεί είναι ότι η απόφαση για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται πλέον έξω από τη χώρα.

Αν η ΕΕ, μέσα από την σύγκρουσή Γερμανίας-Γαλλίας, τελικά παράσχει τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη συμφωνία στον Τσίπρα, το πιθανότερο αυτός θα προσφύγει σε εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε, πρώτον να μην υποστεί την πολιτική φθορά από την εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου, δεύτερον η Αριστερή Πλατφόρμα να μην έχει χρόνο να οργανωθεί εκλογικά, τρίτον να εκμεταλλευτεί το ακόμα εμφανιζόμενο άφθαρτο, προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς οι Έλληνες ψηφίζουν πρωθυπουργό και όχι προγράμματα και αρχές.

Και το πιθανότερο θα τις κερδίσει πάλι, έχοντας απέναντί του μια αντιπολίτευση πολυδιασπασμένη και δίχως στιβαρή ηγετική προσωπικότητα. Ασχέτως του αν αυτή, η τρίτη μέσα σε οκτώ μήνες εντολή θα του αποδειχθεί δηλητηριώδης, καθόσον δεν θα έχει κατόπιν ουδεμία δικαιολογία άρα και ανοχή για το παραμικρό από το εκλογικό σώμα.

Αν τελικά επιβληθεί η προτίμηση του Σόιμπλε για μια συμφωνία-γέφυρα η οποία θα δίνει στον Τσίπρα μόνο τα χρήματα για να αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, παραπέμποντας μια ολική λύση σε χρόνο κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, με τη λογική "όχι ταχύτητα σε βάρος της ποιότητας" για ένα τόσο σημαίνον ζήτημα, λογική η οποία και μας βρίσκει σύμφωνους διότι απαιτούνται εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τα εξοντωτικά μέτρα που θα βαρύνουν τους Έλληνες, οι εκλογές απομακρύνονται και, όταν τις αποφασίσει, ο Τσίπρας θα βαρύνεται με το πολιτικό κόστος από την κυβερνητική του θητεία. Και με πιθανό ένα αρνητικό γι' αυτόν αποτέλεσμα.

Έτσι ακριβώς, με μια σειρά πράξεις και παραλείψεις, επιδεικνύοντας άκαμπτη επιμονή στις απαιτήσεις τους, οι ξένοι καθόρισαν την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Γνωρίζοντας τις ανθρώπινες ποιότητες του Τσίπρα και των ακολούθων του γνώριζαν πολύ καλά με ποιον ήθελαν να διαπραγματευτούν το Τρίτο Μνημόνιο για να τού τα πάρουν όλα.

Ίσως η παραπάνω θεώρηση ακούγεται λίγο αριστερή, του τύπου για όλα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, το κεφάλαιο αφηρημένα, η κακή μας μοίρα και άλλα πονεμένα. Σε έναν κόσμο σκληρού ανταγωνισμού για ένα οιονεί προτεκτοράτο και έναν δούλο χρέους δεν επιφυλάσσονται πολυτέλειες επιλογών. Το αποδεικνύει η έξωθεν έμμεση τον τελευταίο χρόνο πριμοδότηση της ανόδου του Τσίπρα στην εξουσία - χωρίς να παραβλέπονται οι βαριές αστοχίες της προηγουμένης κυβερνήσεως.

Αλλά εάν το εκλογικό αποτέλεσμα, εμμέσως πλην σαφώς, προδιαγράφεται από πολιτικές που επηρεάζουν άμεσα, ουσιαστικά "καναλιζάρουν" την εκλογική επιλογή των ψηφοφόρων, οι εκλογές καθίστανται ανώφελες και προσχηματικές.

Η νέα πρόταση για Ευρωπαίο υπερυπουργό Οικονομικών ο οποίος θα ελέγχει την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, δηλαδή τη λιτότητα, οδηγεί επίσης σε προσχηματικές εκλογές. Οι εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται κυρίως για την επιλογή αυτού ή εκείνου του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ουσιαστικά για τον τρόπο διανομής του παραγόμενου διαθεσίμου εισοδήματος, όπως υποστηρίζονται από τους διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς που, υποτίθεται, απηχούν και διαφορετικά συμφέροντα κοινωνικών διαστρωματώσεων. Εάν η οικονομική πολιτική που θα ακολουθείται στην Ελλάδα αλλά και όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι μία και αδιαπραγμάτευτη, εκπορευόμενη από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 11/08/2015 14:08:41

  Εγώ Προφήτη μου απ΄όλα αυτά που λες ξέρεις τι συμπεραίνω; Οτι στην Ευρωζώνη των εκβιαστών και των εκβιασμών, στη συμφεροντολόγα νομισματική τους ένωση που επιβάλει ανθρωποκτόνα μνημόνια και οδηγεί αναπότρεπτα στην τελεσίδικη προτεκτορατοποίησή μας, στα σίγουρα, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ. Μόνο στη θλιβερή αγωνιώδη επιβίωση του δούλου, μπορούμε να ...ελπίζουμε. Για ένα μουχλιασμένο κομματάκι παντεσπάνι που υπόσχονται να μας πετάνε, θα έχουμε το δικαίωμα ν΄...αγωνιζόμαστε. Τι νόημα έχει; Μήπως λοιπόν ν΄αρχίσουμε να συζητάμε ψύχραιμα και να επεξεργαζόμαστε τα σχέδια, μιας προσεχώς επιβεβλημένης και ασφαλούς, οριστικής μας απόδρασης από αυτό το Αλκατράζ της ανήθικης και απροκάλυπτης εκμετάλλευσης ; Σε λίγο ίσως να είναι ήδη, πολύ αργά.... Δεν θα υπάρχει κάτι για να υπερασπιστούμε ή να διασώσουμε. Ούτε πατρίδα, ούτε ψυχή, ούτε ζωή, ούτε κι αξιοπρέπεια.....

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 11/08/2015 15:09:56

   Αν ήθελες να αποφεύγεις πια τους εκβιασμούς και να γυρίσεις στην προ του 2010 κατάσταση αυτοκυβερνησης της χώρας, δεν είχες παρά να ψηφίσεις Σαμαρά τον Ιανουάριο. Που μας πήγαινε στην προληπτική γραμμή, με μέτρα τρίχες για τον λαό, όπως το 13% ΦΠΑ στον τουρισμό, που όμως θα έφερνε ένα δις ευρώ στο δημόσιο ταμείο, χωρίς να βλάψει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν, όπως γίνεται τώρα που πάει η εστίαση πάλι στο καταστροφικό 23%. Γιατί λοιπόν δεν ψήφισες Σαμαρά που κόντευε να μας βγάλει από τα Μνημόνια; Γιατί διέκοψες με την ψήφο σου την διαδικασία εξόδου μας από τα Μνημόνια;

   • Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής @ Διογένης 11/08/2015 15:58:17

    Αλυτη εξισωση ιδου πεδιον δοξης λαμπρον. Τα πραματα πλεον ειναι ξεκαθαρα. Ειμαι περιεργος να δω τι απαντηση θα δωθει στο ερωτημα του Διογενη.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Παρατηρητής 11/08/2015 16:41:27

     Το ερώτημα του Διογένη, είναι ερώτημα για τον Διογένη αγαπητέ και για όσους σκέφτονται σαν τον Διογένη. Εγώ έχω τα δικά μου βασανιστικά ερωτήματα, που είναι βέβαια, άλλα.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 11/08/2015 17:36:06

      Δηλαδή δεν ήθελες να βγούμε από τα Μνημόνια;

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 11/08/2015 18:07:05

      Eίσαστε παραζαλισμένος μάλλον, από το άσκοπο και συνεχές οδυνηρό στριφογύρισμα, μες στις στοές του θεοσκότεινου Λαβύρινθου και όπως όλοι οι χαμένοι στην έρημο, οραματίζεστε ανύπαρκτες διεξόδους - οάσεις. Εγώ, παραμένω νηφάλια. Βαθιά λυπημένη, αλλά νηφάλια. Απλά δεν παραδίνομαι στις αυταπάτες μου, όπως κάνετε εσείς.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 11/08/2015 19:43:40

      Τσίπρα δεν ψήφισες; Άρα πώς δεν παραδίδεσαι στις αυταπάτες σου; Σου τα λέγαμε εμείς και εσύ μας κατέβαζες τη συνήθη ακατάσχετη αρλουμπολογία σου. Τώρα δεν νιώθεις κάπως ηλίθια; Εγώ στη θέση σου αντί για νηφάλια θα ένιωθα ηλίθια. Όταν μου λένε κάτι τόσοι άνθρωποι και εγώ πάω εκεί και κάνω ακριβώς αυτό που μου λένε ότι θα βγει στραβό. Και βγαίνει ακριβώς όπως σου το είπαν και χειρότερα.

     • Fotini avatar
      Fotini @ Άλυτη Εξίσωση 12/08/2015 00:19:22

      Τουλάχιστον, ὁ ἀγαπημένος σας λαοπρόβλητος ἀνδρέας εἶπε καί ἕνα mea culpa, ἐσεῖς δέν τολμᾶτε, ΑΕ.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 11/08/2015 16:26:15

    Καλό χειμώνα αγαπητέ Διογένη και προσοχή, μην κάθεστε στα ρεύματα. Οι ψύξεις, θερίζουνε πάλι :-).

  • airman avatar
   airman @ Άλυτη Εξίσωση 11/08/2015 18:20:05

   "... να επεξεργαζόμαστε τα σχέδια, μιας προσεχώς επιβεβλημένης και ασφαλούς, οριστικής μας απόδρασης ..." Να θυμίσω πως: λαφαζάνης < τουρκική lafazan < περσική لافزن (lāf-zan), πολυλογάς, φαφλατάς, που (συνήθως) λέει ψέματα. Αφού σας την έφερε ο "τσιπροσάλιαγκας", μπορείτε να δοκιμάσετε κι αλλού την τύχη σας!

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ airman 11/08/2015 18:34:10

    Οι φανατικοί προσωπολάτρες, είναι καταδικασμένοι να παραμένουν αγκιστρωμένοι σε ιδεοληψίες, ακόμα κι όταν οι ''Θεοί'' τους, αποδεικνύονται χάρτινοι. Υποχρέωση του ελεύθερου ανθρώπου, είναι να δοκιμάζει και να διακινδυνεύει το λάθος. Μονάχα έτσι προχωράει η ζωή. Όταν κυλάει κι όταν πειραματίζεται....

    • airman avatar
     airman @ Άλυτη Εξίσωση 12/08/2015 07:43:34

     Αρκεί να διασφαλίζει ότι το λάθος δεν είναι θανάσιμο, ολέθριο, καταστροφικό σε έκταση (είτε χρονική είτε πληθυσμιακή) και τέλος πάντων να λαμβάνεται υπόψη και το λεγόμενο "λελογισμένο ρίσκο". Βέβαια όταν μιλάμε για καθαρά προσωπικό ρίσκο, καθένας μπορεί να βάλει το δικό του μέτρο ως "ελεύθερος άνθρωπος".

 2. Αχιλλέας Π. avatar
  Αχιλλέας Π. 11/08/2015 15:34:36

  Πολυ σωστά αγαπητέ Προφήτη. Δεν υπάρχει πλέον λόγος για μίσος και αλληλοσπαραγμό. Ολοι προτεκτοράτα της Αυτοκρατορίας των Banksters Είμαστε. Οπως κάποτε της Ρωμαικής και μετά της Οθωμανικής και της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Δυνάμεων. Εκτός απο την οικονομία μας, ορίζουν και τη ζωή μας όπως είδαμε στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, και πρόσφατα των Β. Αφρικανικών χωρών και τώρα της Συρίας. Είναι το 1% και ελέγχουν πάνω απο το 50% του πλούτου της γής. Οπως είπε και ο Μάρξ, ο ελέγχων την οικονομία που είναι η βάση, ελέγχει τα πάντα...Ο σημαντικώτερος παράγων στη σημερινη πολιτική ανέλιξη, είναι η τύχη, όπως και στα περισσότερα προσωπικά και παγκόσμια γεγονότα. Ακόμα και στη Δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος...

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/08/2015 18:44:20

  @ Άλυτη εξίσωση Πολύ σωστά σου τα λέει ο Διογένης.17 από τις 19 χώρες της ευρωζώνης ΔΕΝ είναι σε μνημόνιο.Σε λίγο θα βγει και η Κύπρος και θα μείνει μόνο η Ελλάδα.Η ψήφος σου παρέτεινε το μνημόνιο για τρία χρόνια. Αλλά εσένα δεν σου αρέσει η έξοδος από το μνημόνιο όπως κάνει όλος ο κόσμος,με την επιτυχή ολοκλήρωσή του.Όχι.Εσένα σου αρέσει να είσαι φεσαδόρος και να τα σπάσεις.ΟΚ.Μη ζητάς από τους άλλους να συμμερίζονται τις μπαρουφολογίες της αριστεράς.Μπορείς να πας στον Λαφαζάνη και να κάνετε μαζί ότι θέλετε. Ένα πρόβλημα έχει η Ελλάδα,πολιτικό.Ότι έχει ακόμη μια παράταξη ζόμπυ που έχει εξαφανισθεί από τον πολιτισμένο κόσμο και λέγεται αριστερά.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/08/2015 20:00:55

  @ Αλυτη εξισωση Ιδεοληψία είναι να πιστεύεις έναν αγράμματο πολιτικό που ανήκει σε μια πολιτική ομάδα που έχει εξαφανισθεί από τον πολιτισμένο κόσμο εδώ και 25 χρόνια ότι θα εξαναγκάσει 18 χώρες να του χαρίσουν τα μισά λεφτά που χρωστάει η χώρα του και θα του δώσουν και άλλα από πάνω. Ιδεοληψία μετά το 1990 είναι να είσαι αριστερός.Και κυρίως ΒΛΑΚΕΙΑ.

 5. tt avatar
  tt 11/08/2015 20:58:19

  Κοιτάξτε, κοινωνία ειναι ενα σύνολο ανθρώπων με καποια κοινά, το λεει και η λέξη. Δυστυχώς μετά την πόλωση των τελευταίων πέντε ετών, μεγάλα μέρη της κοινωνίας (του 30% έκαστο θα έλεγα ) πλέον δεν τέμνονται πουθενά. Δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ κοινό σημείο δηλαδή. Εγώ πχ ανήκω σε εκείνους που θεωρούν οτι καλό θα ηταν αυτη η χώρα να παραμείνει κυρίαρχη, ακέραια και με πληθυσμό κατα κύριο λογο ευρωπαίους, ιδανικά μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφεία Ελλήνων. Μεγάλο μέρος της μη κοινωνίας ομως θεωρεί οτι ειναι αδιάφορο αν η χώρα κατοικείται κατα 60-70% απο Αφγανούς και Σομαλούς, ή χασει τη Λέσβο τη Σάμο, την Αθήνα και τα Δωδεκάνησα, αρκεί να υπαρχει κρατική ζάχαρη, σύνταξη άγαμης θυγατέρας και επίδομα πλύσης χειρών. Εγώ, ως άπιστος ο ίδιος, με ασκεπείς γυναίκα και κόρη, εχω ενα θεματάκι με την Σαρία. Επιπλέον δεν μου αρέσουν τα FAILED STATES. Χώρα που δεν ελέγχει την επικράτεια της εμπίπτει στον ορισμό του FAILED STATE, ειναι ενα απο τα 4-5 βασικά γνωρίσματα. Μια αναζήτησή στην Wikipedia θα σας πείσει. Οποτε ό,τι και να λέμε δεν εχει νόημα σε failed state χωρις κοινωνία, αλλα μονο με ομάδες, ή για την ακρίβεια με οργανωμένες συμμορίες ανθρώπων, συνασπισμένες γύρω απο τα πιο ταπεινά τους ένστικτα και κίνητρα. Αφου τα κάναμε ολα κ*λο, θα κοιτάξω κι εγώ την βιολογική επιβίωση της οικογένειας μου. Δεν με νοιάζει πια τιποτα. Βεβαιως, μέχρι να καβατζωθω θα φέρομαι πολυ προσεκτικά. Μετά θα γελάω στα μούτρα (οκ, στο ημέηλ) των ανθρώπν που θεωρώ συνυπεύθυνους για την κατάσταση Λιβανεζικου MAD MAX που αναπόδραστα οδηγείται η χώρα. Ευχαριστώ πολυ.

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ tt 12/08/2015 08:54:09

   Πολύ σωστός.

 6. Παράξενος avatar
  Παράξενος 12/08/2015 08:51:01

  Γιατί να μην κάνουμε εκλογές; Σύμφωνα με τη μεταμοντέρνα κουλτούρα ο άνθρωπος πρέπει να δοκιμάζει άκριτα τα πάντα, να λέει ναι σε όλα, εντός μια συνολικής απουσίας νοήματος, αφού η αλήθεια και το σωστό δεν υπάρχουν αντικειμενικά, είναι μόνο θέμα άποψης. Ο σύγχρονος, χωρίς πυξίδα, εσωτερικά κατακερματισμένος κι ελκυόμενος από αμέτρητες εξωτερικές φωνές άνθρωπος ηδονίζεται αυτοεξαφανιζόμενος. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε τη δύναμη να σκαρφαλώσουμε προς τα πάνω, άρα ας σκάψουμε προς τα κάτω, που είναι εύκολο. Εξάλλου, στον υποκειμενισμό "πάνω" και "κάτω" δεν υπάρχουν, είναι μόνο "συμβάσεις" και το σημερινό Άτομο απορρίπτει τις συμβάσεις. Ριγμένο στη δίνη του μηδενισμού, αποσυντίθεται απορρίπτοντας την προσωπική του αυτονομία, την οποία δεν καταλαβαίνει ότι έχει. Αποδέχεται μια ντετερμινιστική, υλιστική ερμηνεία του ανθρώπινου όντος ως εξελιγμένου ζώου κι έτσι μετατρέπεται με τη θέλησή του σε εξάρτημα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος την ίδια ώρα που διαλαλεί τη χειραφέτησή του. Δοκιμάζει αυτά που του υποδεικνύουν να δοκιμάσει (και ποιος ξέρει τι θα δοκιμάσει στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας) και έχει τη μονίμως ανικανοποίητη ανάγκη να αυτοεπιβεβαιώνεται διατηρώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι προοδευτικό και ανεξάρτητο. Ούτε το ενοχλεί που οι πειραματισμοί του χειροτερεύουν την κατάσταση της κοινωνίας. Το άτομο που έχει χάσει την ταυτότητά του δεν είναι σε θέση να νοιαστεί για την κοινωνία. Όταν έχουν επικρατήσει οι σοφιστές και ο ηθικός σχετικισμός το τι συνιστά βελτίωση ή επιδείνωση είναι ακατανόητο ή αδιάφορο. Το παρηκμασμένο άτομο δεν μπορεί κι ούτε θέλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του ή να δεσμευτεί εθελοντικά σε συλλογικές αξίες και στόχους. Το μόνο που του μένει είναι η συνεχής φυγή προς τα εμπρός, μέχρι να πέσει σε γκρεμό. Παίρνοντας μαζί του το μισητό Άλλο, το μεγάλο αντίπαλο που ποτέ δε νίκησε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.