Ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά στη Ρωσία κλαιγόμαστε
07/08/2014 20:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά στη Ρωσία κλαιγόμαστε

Επιεικώς απαράδεκτοι και με μεγάλη καθυστέρηση οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, στα ρωσικά αντίμετρα στις Δυτικές κυρώσεις. Η πλήρης ταύτιση με τη Δύση, προκαλεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Μπορεί να “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, αλλά τώρα τη Μόσχα παρακαλάμε μπας και ελαφρύνει τις αντι-κυρώσεις που αποφάσισε, ως απάντηση στις αμερικανικές, αρχικά, κυρώσεις, και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές. Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μεριά της, και ειδικά το καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, αν και γνώριζε τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της Ρωσίας (κι' αν δεν τις ήξερε, ας έβαζε κάποιον να διαβάζει ρωσικό Τύπο), ούτε για μια στιγμή δεν διαφώνησε με τις Βρυξέλλες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα συντονίζονταν ολοένα περισσότερο με την Ουάσιγκτων. Το μόνο που ακούγαμε να επαναλαμβάνει κουραστικά ο κ.Ευ.Βενιζέλος, ήταν ότι “είμαστε μέλη της Δύσης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ότι συντασσόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται”.

Ποιός δουλεύει ποιόν

Επειδή όμως, είμαστε βέβαιοι ότι στο ΥΠΕΞ γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει, δεν μπορούμε να τους δώσουμε “συγχωροχάρτι”. Η Ελλάδα της κρίσης που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, θα έπρεπε να κάνει διπλωματικό αγώνα δρόμου και προς τις Βρυξέλλες, και προς τη Μόσχα, ώστε τουλάχιστον να διασώσει ό,τι μπορούσε από τα εθνικά της συμφέροντα. Αντί αυτού, τι βλέπουμε; Κάποιες προσπάθειες καθησυχασμού της κοινής γνώμης και κυρίως των επαγγελματιών που δουλεύουν με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 4 Αυγούστου, όπου αναφέρεται ότι “κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Π. Μίχαλος συναντήθηκε την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Α. Μασλώφ, προκειμένου να ενημερωθεί ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. Αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά”. 'Η μας δουλεύουν οι Ρώσοι ή μας δουλεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολύ φοβούμαστε το δεύτερο. Διότι, προτού λαλήσει τρις από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και επίσημα ανακοινώθηκαν ρωσικές αντι-κυρώσεις.

Σήμερα, βέβαια, τρείς ημέρες μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, ο Ευ.Βενιζέλος εμφανίζεται κάπως πιο “μαζεμένος”. Την αισιοδοξία του της 4ης Αυγούστου, την διαδέχεται το “μικρότερο κακό”. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε”. Καλά, ας μην μας πεί. Αλλά και την 4η Αυγούστου που μας είπε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, δεν τις είδαμε να επιβεβαιώνονται. Είπε ακόμα ότι “οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή”.

Στο μεταξύ, σήμερα ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ ότι σε “σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον γγ ΔΟΣ, Π. Μίχαλο, με συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και εξαγωγικών φορέων για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων– με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της”. Είναι αυτό που λέμε ότι, όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια Επιτροπή. Μην περιμένει κανείς βέβαια, να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και η συγκεκριμένη Επιτροπή.

Οι ελέφαντες και τα βατράχια

Προφανώς, μια τόσο χοντρή γεωπολιτική κόντρα, όπως αυτή που εξελίσσεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, δεν είναι δυνατόν να την επιλύσει η μικρή Ελλαδίτσα. Στην προκειμένη ισχύει το γνωστό πως, όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Και η Ελλάδα της κρίσης είναι ακριβώς στη θέση των βατράχων. Όμως, άπαντες ανέμεναν ότι, ειδικά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, πριν περίπου από ένα μήνα, αργά ή γρήγορα θα έρχονταν τα χειρότερα. Και την πρόγευση την έδωσαν οι ΗΠΑ με τις νέες κυρώσεις τους. Ε, θα ήταν τουλάχιστον απίστευτο να σηκώσουν οι Βρυξέλλες μπαϊράκι, και να πουν “όχι”.

Η Ελλάδα, με τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τη Ρωσία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί δραστήρια σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Δεν το έκανε. Τώρα, πολύ πιθανώς, θα την πληρώσει κυρίως ο αγροτικός κόσμος. Εκτός των άλλων, θα πάνε στράφι πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης για να μπούν Έλληνες (έστω ασύντακτα, ανοργάνωτα και κουτοπόνηρα) στην τεράστια ρωσική αγορά. Αυτή τη στιγμή, εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος στη ρωσική αγορά η Τουρκία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και του “Τρίτου Κόσμου”. Και, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Το επόμενο πλήγμα που πρέπει να αναμένεται, είναι στον Τουρισμό. Ήδη, έχουν γίνει ολέθριοι χειρισμοί, όπως, μεταξύ άλλων, η μη παρουσία της υπουργού Τουρισμού, δυο φορές στη Μόσχα, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία-Κριμαία, και το “πολιτικό εμπάργκο” που κήρυξε η Δύση στη Μόσχα. Κι' ας προφασίστηκε “ασθένεια” για να μην πάει. Ουδείς το' χαψε, αναφέρουν καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στη ρωσική πρωτεύουσα. Ήδη, όπως είναι γνωστό, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία που στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα, “βάρεσαν κανόνι”, και αναμένονται κι' άλλα.

Le canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σκεπτικιστης avatar
  Σκεπτικιστης 07/08/2014 22:53:04

  ωραια προστασια των ελληνικων συμφεροντων προσεφερε ο μπενυ και η κυβερνηση προσπαθειες χρονων κατερρευσαν σε λιγους μηνες. Βεβαια ο μπενυ εδω και χρονια προσπαθει να γινει το παιδι των αμερικανων στην ελλαδα, πιστευοντας πως και πολιτικα θα ευτυχησει και τη φυλακη θα αποφυγρι. Ως τωρα τα απεφυγε τα παλουκια, αλλα ειναι πολλα στο δρομο του. Μαζευονται τα σταφυλια της οργης. Οι μερες που κουνα τoδακτυλο ειναι λιγες.

 2. foros1 avatar
  foros1 07/08/2014 23:09:44

  ακόμα οι ελέφαντες "κοιτιούνται". αν αρχίσουν να μαλώνουν, το εμπάργκο γεωργικών προϊόντων θα είναι το ...ασήμαντο για τα βατράχια.

 3. GregA avatar
  GregA 07/08/2014 23:15:48

  Αυτά παθαίνουμε όταν ένας ναρκισσευόμενος ανίκανος βερμπαλιστής αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό υπουργείο. Η ανικανότητά του και η ανοησία του φάνηκαν με την επιβολή του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά και με την αμέριστη υποστήριξή του στο δημοψήφισμα του άλλου πολιτικού γίγαντα. Επιτέλους, τι του χρωστάμε και δεν το έχουμε εξοφλήσει ακόμη;

 4. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 07/08/2014 23:25:35

  Εδώ ταιριάζει το βιβλικό "και τούτο ποιήσαι και το άλλο μη αφιεναι". Η εξωτερική μας πολιτική δεν έχει αποκτήσει ακόμα την ευελιξία και προσαρμοστικότητα που χρειάζεται, για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες στην περιοχή, στη χώρα και το διεθνες σκηνικό.

 5. Tassos avatar
  Tassos 08/08/2014 01:54:18

  Το θέμα θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Οι Ουκρανοί έχουν μπει στο Ντονέτσκ, τελειώνει ο πόλεμος και όλα μέλι γάλα

  • σκεπτικιστης avatar
   σκεπτικιστης @ Tassos 08/08/2014 10:00:59

   Φιλε μου αν καταλαβες εσύ , πως το θέμα είναι οι αυτονομιστές της Ουκρανίας, νομίζω πως λάθος κατάλαβες. Παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα με τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας. Το παιχνίδι μάλλον τώρα ξεκινά.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- @ Tassos 08/08/2014 10:07:13

   Με την έναρξη του χειμώνα, σε δυό μήνες ο πόλεμος θα έχει τελειώσει σίγουρα, μόλις οι Ρώσοι κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Tassos 08/08/2014 11:15:20

   Θα βγεις στην Ομόνοια να πανηγυρίζεις μετά;

 6. pythagorean avatar
  pythagorean 08/08/2014 06:44:49

  Δυστυχώς μέχρι να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος, ο Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθεί τη χαμερπή και αυτοκαταστροφική πολιτική της Μέρκελ και των άλλων γελοίων ευρωκρατών που, για ύποπτους λόγους, δεν έχουν ακόμα τολμήσει να κακοκαρδίσουν τους ψυχανώμαλους μιλιταριστές της Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνικής εξαίρεσης από τις ρωσικές κυρώσεις κατά της ΕΕ θα εξόργιζε τη Μέρκελ, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση του χρέους. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει, σε συνεργασία με άλλες χώρες που επιθυμούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, να πιέσει τη Γερμανία, καθιστώντας σαφές πως η συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα θα είναι για την ΕΕ οικονομικά καταστροφική.

 7. yiannis avatar
  yiannis 08/08/2014 09:00:59

  Όσον άτσαλα και να χειρήστηκε την υπόθεση το υπούργειο εξωτερικών, πάλι η Ρωσία μας πούλησε, όπως πούλησε και την Κύπρο την εποχή του μνημονίου. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ουδέτερες χώρες της ΕΕ στο Ουκρανικό ζήτημα, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες είναι ανοιχτά εναντίον της Ρωσίας. Οι Ρώσοι μια εξαίρεση για τις χώρες του νότου, έπρεπε να της κάνει. Και αν θέλουν κυρώσεις, ας βοηθήσουν οικονομικά χώρες που είναι στο μνημόνιο! Έτσι θα πλήξουν τη Γερμανία!

 8. Seagull avatar
  Seagull 08/08/2014 11:27:08

  Μόλις κλείσει και τις στρόφυγγες του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ο Πούτιν εκεί να δεις κλάμα η ΕΕ. Κανονικά πρέπει να το κάνει και να τραβήξει την μπρίζα η Ρωσία για να πάει η οικονομία της ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας καμιά δεκαριά χρόνια πίσω έτσι για να μάθουν. Διότι όπως λένε και στο χωριό μου αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις και ιδιαίτερα η Γερμανία όπου μετά από 2 ΠΠ είναι ακόμη ανεπίδεκτη μαθήσεως.

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ Seagull 08/08/2014 11:33:48

   Δεν είναι ...ανεπίδεκτη. Άπληστη είναι και οι συμφορές τη συμφέρουν.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Seagull 08/08/2014 11:53:27

   Θα χρεωκοπήσει πρώτα αυτός, δεν περνάει από το μυαλουδάκι σου, έτσι?

   • Νάρκισσος avatar
    Νάρκισσος @ Tassos 09/08/2014 19:22:08

    Δεν έμαθες Τάσσο μου ότι ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνία για να πουλάει φυσικό αέριο σε Κίνα & Ινδία; Είναι μεγάλη γάτα ο Βλαδίμηρος. Τους έχει πάρει και τα σώβρακα. Δυστυχώς όμως όλα αυτά δείχνουν να πλησιάζει ο 3ος Π.Π.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Seagull 08/08/2014 13:11:40

   μα τοσο απλο πως και δεν το κανει; αν θελεις να αυτοκτονήσεις ετσι πρεπει να κανεις σύνελθε

 9. ολγα avatar
  ολγα 08/08/2014 11:44:17

  Να σηκωθουν να φυγουν. Μονο κακο κανουν στην πατριδα μας. Νοσταλγουμε τον Κ.Καραμανλη που ηξερε καλα να υπερασπιζεται τα συμφεροντα μας, αλλα... δεν τον αφησαν.

 10. Tassos avatar
  Tassos 08/08/2014 11:59:08

  Η ΕΟΚ επέβαλλε κυρώσεις στην Ρωσσία γιατί εξόπλισε κάτι κατσαπλιάδες οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να ρίχνουν με πυραύλους οτιδήποτε πετάει. Και το ερώτημα προς τους πουτινοφιλόφιλους είναι: με πόσα κιλά ροδάκινα ρε ξεφτίλες αν αγοράσει ο πούτιν, θα σιωπήσετε μπρος στα πτώματα των διαμελισμένων παιδιών? Και δεν το πάω και παραπέρα, γιατί αυτό που κάνετε να υπερασπίζεστε την ρωσσία είναι σαν να σκότωναν το παιδί σας και να πήγαινε ο δολοφόνος και να "μπούκωνε" την αστυνομία ώστε να μην κάνει τίποτα. Ας χρεωκοπήσει όλη η Ευρώπη, η Ρωσσία θα την πληρώσει πολύ άσχημα, υποτίμηση νομίσματος, μαζική εκροή κεφαλαίων ήδη συμβαίνει αλλά και φτώχεια τους έρχεται. Θα πέσει στα γόνατα ο πούτιν.

  • Seagull avatar
   Seagull @ Tassos 08/08/2014 12:20:58

   Τα νεύρα σου είναι χάλια.

  • Seagull avatar
   Seagull @ Tassos 08/08/2014 12:28:28

   Ηρέμησε, ένα πουλάκι τιτίβισε και είπε ότι το Μαλαισιανό αεροπλάνο έπεσε από πύραυλο των Ουκρανών. Τώρα εσύ τι ζόρι τραβάς και θέλεις σώνει και καλά οι Ρώσοι να κάτσουν και να κάνουν τις κότες στους Αμερικανούς δεν το ξέρω και ούτε με νοιάζει τι συμφέρον έχεις. Πάντως μιά μεγάλη και σοβαρή χώρα να αφεθεί να γίνει το κλωτσοσκούφι στα χέρια μιάς χούφτας κανιβάλων & όρνεων, γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν νομίζω μπορεί να περάσει έτσι. Φίλε Τάσο, ετοίμασε τα άρματα.

   • Tassos avatar
    Tassos @ Seagull 08/08/2014 12:41:33

    Εσύ τι νταλγκάς βαράς με τους Ρώσσους? Είσαι γεννημένος εδώ?

    • Seagull avatar
     Seagull @ Tassos 08/08/2014 13:06:52

     Οχι στο Μπαγκλαντές. Μα τι ερώτηση είναι αυτή αγαπητέ? Επειδή εσύ θέλεις να κάνουν οι άλλοι σαν τα μούτρα τους και την Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι?

    • ρεμαλι avatar
     ρεμαλι @ Tassos 08/08/2014 13:15:54

     ειναι απ αυτους που περιμενει το ξανθο γενος να του δωσει την πολη
     προφανως απ αυτους που μαζευονται στο site της olympia.gr

     • Seagull avatar
      Seagull @ ρεμαλι 08/08/2014 13:36:19

      Μόλις κέρδισες χρυσό ρολόι 24 καρατίων. Μας πως τα καταλαβαίνετε όλα, είναι απίστευτο. Και εξηγούμαι, εσείς (εννοώ και τον ανωτέρω Τάσο) εάν και η Ρωσία γίνει προτεκτοράτο των " έτσι " τι έχετε να κερδίσετε? ΄Η ακόμη πότε η Ρωσία με τις ενέργειές της έβλαψε την Ελλάδα? Σοβαρευτείτε και ανοίξτε τους ορίζοντές σας γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Αν θέλετε Γ" ΠΠ εμείς οι άλλοι δεν έχουμε καμία όρεξη, γιατί οι πρώτοι που θα καταστραφούμε θα είμαστε εμείς οι μικροί.

     • ρεμαλι avatar
      ρεμαλι @ Seagull 08/08/2014 13:47:08

      Η ακόμη πότε η Ρωσία με τις ενέργειές της έβλαψε την Ελλάδα? -------------------------------------------------------- για σενα ποτεεεεεεεεεεε

     • mezapos avatar
      mezapos @ ρεμαλι 08/08/2014 16:46:27

      Για μπάστα ρε @ρεμαλι Οταν εσένα σου μπήκαν στην αυλή σου και πήραν τη μισή Κύπρο, (δεν έκανες τίποτα βέβαια) δεν τα πήρες; Δηλαδή, όταν οι άλλοι μπαίνουν στην αυλή της Ρωσίας (σε περιοχές με αμιγώς ή κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό), θα πρέπει να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια; Αν είναι όπως λές γεωπολιτικό το θέμα, τι ζόρι τραβάς εναντίον της Ρωσίας; Τα συμφέροντά της κοιτάζει και δεν αφήνει τους άλλους να μπούν στην αυλή της. Εσύ είσαι μάλλον από εκείνους (σαν τον Βενιζέλο που επισκέφτηκε πρώτος την δήθεν κυβέρνηση του Κιέβου) που θέλει τη Ρωσία στο καναβάτσο και τους Δυτικούς από πάνω. Πες το να τελειώνουμε βρε παιδάκι μου

     • ρεμαλι avatar
      ρεμαλι @ mezapos 09/08/2014 15:18:50

      οτι σε συμφερει. Αν στο κανουν οι τουρκοι στην Θρακη τοτε θα τρεχεις . ποιος μπηκε σε ποιανου το κρατος το εψαξες η οτι σου παπαγαλιζει ο ρωσος πρεσβευτης λες

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ρεμαλι 09/08/2014 16:37:08

      Άν το κάνουν οι Τούρκοι στη Θράκη (και παραβλέπω προς στιγμή το ανόμοιο των συγκρινομένων), τότε δεν θα το κάνουν με τις πλάτες της Ρωσίας αλλά με τις πλάτες των εχθρών της. Των ιδίων που μεθόδευσαν το πραξικόπημα και τώρα επιδιώκουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μακάρι να σπάσουν τα δόντια τους στην Ουκρανία για να είναι και η Θράκη ασφαλέστερη και ο κόσμος εν γένει. Αυτά και δε σου φταίει καμία Ρωσία.

  • Α-10 avatar
   Α-10 @ Tassos 08/08/2014 14:02:21

   Θα το ριξουν 100 φορές και μετά θα κάμουν ερωτήσεις. Ειναι ΠΟΛΕΜΟΣ και μάλιστα εμφύλιος. Εμείς μετά τον δικό μας θα έπρεπε να είμασταν λιγότερο φανατισμένοι με τον ένα και τον άλλο. Πόλεμοι δια αντιπροσώπου ήταν και είναι. ΔΕΝ υπάρχει ανθρώπινη ζωή , δεν τη λογαριάζει κανείς που κινεί τα νήματα, πόσο μάλλον κάμποσων επιβατών αεροπλάνου την ώρα που κάτω σφάζονται οικογένειες με τα μαχαίρια. Μην πεφτουμε στην παγίδα να υποστηρίζουμε κάποιον. Είδαμε πως υποστήριξαν εμάς πρόσφατα.

 11. Amfidexia avatar
  Amfidexia 08/08/2014 16:55:22

  Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε τώρα. Φυσικό να επιβληθούν αντίποινα από τη Ρωσία και δυστυχώς, εμείς βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Οι επιλογές μας είναι μετρημένες κι οι επιπτώσεις μακροχρόνια (απομάκρυνση από τη Ρώσικη αγορά), βαρύτατες. Μακάρι να υπάρξει άτυπη εξαίρεση των προϊόντων που μας αφορούν, αλλά δύσκολο. ντων που μας αφορούν, αλλά

 12. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 09/08/2014 04:15:02

  Ηξεις αφιξεις (καπως ετσι, δεν ειμαι σιγουρος για τις λεπτομερειες)! Ειλικρινα δεν καταλαβα. Τι θελει να μας πει ο αρθρογραφος. Ασε, για τα σχολια των αναγνωστων, δεν μπορω να ανεβω στο επιπεδο τους!.... Εχει κανεις την λυση για τον γορδιο δεσμο? Ας μας πει. Παλικαριες εκ του ασφαλους, και κοψιμο του γορδιου δεσμου με το σπαθι ανηκουν σε αλλες εποχες. Τοτε που ημασταν εμεις εκπολιτιζαμε τους βαρβαρους. Τωρα αλλοι εχουν και το πεπονι και το μαχαιρι. Οταν οι μισοι πινουν νερο στο ονομα της Ρωσιας και οι αλλοι μισοι στο ονομα της Δυσης, ειναι να ανυσηχουμε σοβαρα για το μελλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.