Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση και την Ελλάδα
18/09/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση και την Ελλάδα

Είτε ο Σαμαράς θα βάλει το «χρυσό» γκολ στη συνάντηση με την Μέρκελ και θα πάει νικητής για να εκλέξει νέο πρόεδρο, είτε η Ελλάδα θα ζήσει την περιπέτεια των εκλογών και τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ποδόσφαιρο υπήρχε κάποτε το «χρυσό γκολ». Όποια ομάδα το έβαζε κέρδιζε το παιχνίδι, όταν ήταν βεβαίως στην παράταση.

Υπάρχει επίσης και μια πολύ γνωστή φράση: «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». Με ποδοσφαιρικούς όρους επιχειρούμε να σας περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την υπόθεση της οικονομίας που συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση στα 2,5 χρόνια ζωής της. Το ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τρίτη ίσως να κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων μηνών στη χώρα. Ακόμη και τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, λένε κάποιοι που γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κι όσο κι αν η Γερμανία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση σε «επίσκεψη ρουτίνας», οι πληροφορίες λένε ότι η αγωνία της Αθήνας για το ραντεβού αυτό είναι μεγάλη.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Σαμαράς πάει στο Βερολίνο έχοντας στη φαρέτρα του τα όπλα που λέγονται δημοσιονομική προσαρμογή, πρωτογενές πλεόνασμα, πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, έντονα σημάδια ανάκαμψης και νέα έξοδος στις αγορές σύντομα. Τα στοιχεία αυτά θα τα βάλει στον τραπέζι τονίζοντας ότι άλλα περιθώρια για μέτρα δεν υπάρχουν και η διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Προφανώς και θα περιγράψει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τον σταθμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δεν αναμένεται να έχει… μαλακώσει. Στο ίδιο «βιολάκι» θα χορέψει, δηλαδή στην πίεση για νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι απλά μέτρα. Ασφαλιστικό, εργασιακό, «πάγο» στις φοροελαφρύνσεις. Ουδόλως ενδιαφέρονται για το να θα περάσουν τέτοια μέτρα από τη Βουλή. Μόνο ένα… γερμανικό θαύμα μπορεί να κάνει την καγκελάριο να αλλάξει γνώμη και πολιτική. Και όχι από εκείνα τα θαύματα που επιζητεί σήμερα στο Βατικανό ο Τσίπρας.

Όπως όλα δείχνουν πάμε σε σκηνικό σύγκρουσης ή για να το πούμε διπλωματικά, Σαμαράς και Μέρκελ θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Και μην περιμένετε πολλά από τη συνέντευξη τύπου που θα γίνει την Τρίτη μετά το ραντεβού. «Όλο λάδι κι από τηγανίτα τίποτε» που λέει και ο σοφός λαός.

Προφανώς και δεν είμαστε μάντεις για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής αλλά τα δεδομένα είναι αυτά και οι επιλογές περιορισμένες. Αν η Μέρκελ υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για μείωση του χρέους και δεν του ασκηθεί πίεση για νέα, σκληρά μέτρα τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο για να πάει τις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτός θέλει. Τότε εκλογές δεν μπορούν να γίνουν άμεσα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα.

Αν όμως επικρατήσει η λογική της σκληρής λιτότητας και της εφαρμογής του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις, τότε τα πράγματα θα γίνουν σκούρα. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να περιμένει πότε οι δανειστές θα αξιωθούν να ανοίξουν συζήτηση για το χρέος. Ούτε μπορεί να αποδεχθεί νέα μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Άλλωστε, κανένα άλλο μέτρο δεν θα περάσει ούτε έξω από την πόρτα της Βουλής, όχι μέσα στην αίθουσα. Το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο: Αν απαιτήσουν να ανοίξουμε επικίνδυνα μέτωπα στο ασφαλιστικό και το εργασιακό ή αν δεν αποδεχθούν τις ελληνικές θέσεις για τις δόσεις των δανείων, τα κόκκινα δάνεια ή κάποιες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις τότε αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος.

Δεν αποκλείεται επομένως οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες και να έρθουμε προ πολύ σημαντικών εξελίξεων που θα επισυμβούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Να πούμε την αλήθεια; Έπειτα από πέντε τόσο βαριά χρόνια και με δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός περιμένει κάτι θετικό και σίγουρα δεν θέλει άλλο σκοτάδι, η άρνηση νέων απαιτήσεων είναι μονόδρομος. Ο Σαμαράς δεν έχει άλλα περιθώρια και πάει στο Βερολίνο να παίξει το τελευταίο χαρτί, το χαρτί για την Ελλάδα που έκανε μια απίστευτη προσπάθεια η οποία ζητά δικαίωση.

Από εκεί και πέρα αν η κ. Μέρκελ και οι δανειστές συνεχίσουν το δικό τους παιχνίδι τότε ας περάσουν από το… ταμείο της Κουμουνδούρου να εισπράξουν. Το πώς θα κυβερνήσει ο Τσίπρας το είδαν οι Γερμανοί με τις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ. Αν θέλουν αυτό το μοντέλο για την Ελλάδα απλά ας ρίξουν την παρούσα κυβέρνηση κι ας κάνουν μάγκα τον Αλέξη.

Άλλη λύση δεν υπάρχει και άλλος τρόπος. Είτε ο Σαμαράς θα βάλει το «χρυσό» γκολ και θα πάει νικητής για να εκλέξει νέο πρόεδρο, είτε η Ελλάδα θα ζήσει την περιπέτεια των εκλογών και τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/09/2014 07:49:41

  To διαζευκτικο Σαμαράς ή Τσίπρας δεν είναι καθόλου αυτονόητο.Κατασκευάζεται από τη ΝΔ που αρνείται την απλή αναλογική. Ο Σύριζα επειδή ακριβώς φοβάται και αυτός μόνος του τις ευθύνες δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει απλή αναλογική εάν γίνουν εκλογές.Ο Βενιζέλος πιέζει και όλα τα μικρά κόμματα.Ποιός δεν θέλει;Μόνο η ΝΔ. Με απλή αναλογική δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας για κανένα.Αναγκαστικά θα γίνουν κυβερνήσεις συνασπισμού που δεν προσφέρονται για ταρζανιές στην Ευρώπη. Εάν λοιπόν ο Τσίπρας είναι τόσο εφιάλτης είναι πολύ απλή η μεθοδος αντιμετώπισης.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 18/09/2014 11:05:08

   Πιστεύω ότι κανένας στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την διαλυτική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα το 2010-2012 με τη μαεστρία που το αντιμετώπισε ο Σαμαράς. Τέθηκε το δίλημμα στην ουσία, εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει ως κράτος. Η έξοδος από το ευρώ που προετοίμαζαν, προετοιμαζόταν με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για την Ελλάδα. Προετοιμαζόταν ως "τιμωρία". Από αυτό μας γλίτωσε ο Σαμαράς διότι το δούλεψε, δεν έτυχε. Κανένας άλλος δεν θα το δούλευε. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει αν θα κυβερνήσει μόνος του ο Τσίπρας, με ενδιαφέρει να συνεχίσει να κυβερνάει ο Σαμαράς. Παρά τα όποια λάθη, ακόμη και εγκληματικά όπως ο ΕΝΦΙΑ. Η Ελλάδα παραμένει κράτος χάρη στο Σαμαρά. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια ΝΔ χωρίς το Σαμαρά, με αρχηγό ή τον Στυλιανίδη ή τον Βορίδη ή τον Κ. Μητσοτάκη θα είναι μια ΝΔ άχρηστη. Μια ΝΔ που δεν θα έχει όραμα την έξοδο από την κρίση, που το έχει ο Σαμαράς. Να μείνει λοιπόν η ενισχυμένη αναλογική και αν είναι ας βγει και ο Τσίπρας ακόμη και αυτοδύναμος, διότι αυτό θα τον βοηθήσει να καταρρεύσει μια ώρα αρχύτερα και να γλιτώσουμε από αυτό που εκπροσωπεί μια για πάντα. Αν αποφασίσει ο λαός έτσι, ας μην εμποδίσουμε τις εξελίξεις και ας είμαστε έτοιμοι, μόνον, να αντιδράσουμε. Ίσως να είναι και καλυτερα, μήπως και θεραπευθούμε συλλογικά από το μικρόβιο του λαϊκισμού με μια τέτοια άθλια επιλογή όπως ο Τσίπρας.

 2. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 18/09/2014 07:59:01

  Να έχετε εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό !!!! Δεν εχει κάνει λάθος μέχρι σήμερα στις κινήσεις του με τους δανειστές ...... Μην σας πανικοβάλει η ασχετοσύνη σας, πληροφορίες που έχετε σε σχέση με τον Πρωθυπουργό ειναι ελάχιστες και άρα όλα τα συμπεράσματα λάθος .... Εχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει. Δεν βοηθάει η παρά φιλολογία και ο πανικός

 3. ΧΥ avatar
  ΧΥ 18/09/2014 08:25:44

  Μια μικρη,αλλα σημαντικη διαφωνια: δεν προκειται για "νεα μετρα", αλλα πολλακις συμφωνηθεντα μετρα, που συνεχως αναβαλει την εφαρμογη τους η συγκυβερνηση.

 4. Seagull avatar
  Seagull 18/09/2014 09:37:38

  Λυπάμαι που το λέω αλλά μην καλλιεργείτε ψευδαισθήσεις άδικα, ο Σαμαράς δεν μπορεί να πάει και να πει ότι κάνει πίσω σε τίποτα, τα έχει όλα δεχθεί και έχει υπογράψει γι αυτά και μάλιστα δις ομού μετά του Μπένι. Ετσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και το ξέρουμε, εδώ μόλις ακύρωσαν συμβούλιο προγραμματισμένο για την ανεργία στην Ευρώπη, το υπ΄αριθμόν ένα καυτό ζήτημα, θα ασχοληθούν με την Ελλαδίτσα τώρα. Ούτε η τάχα φοβέρα ότι θα έρθει ο Τσίπρας και θα χάσουν τα λεφτά τους τους τρομάζει (πλέον), τις τράπεζες τις έσωσαν, τώρα αν στο τέλος δεν πάρουν τα κράτη τα λεφτά τους σκασίλα τους, ας είναι καλά τα κορόϊδα οι απανταχού φορολογούμενοι. Η Γερμανία σέρνει την ευρώπη στον πάτο και κατά συνέπεια στην διάλυση γιατί κατά βάση είναι ηλίθιοι, κακόβουλοι και κομπλεξικοί οι άνθρωποι, χρειαζόμαστε κιάλλο χρόνο να το καταλάβουμε?

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Seagull 18/09/2014 11:06:27

   Τα είπατε όλα σε μία παράγραφο. Είχα σκοπό να γράψω ένα κατεβατό για να πω τα ίδια πράγματα, όμως ευτυχώς με απαλλάξατε από τον κόπο. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Διογένης 18/09/2014 11:18:48

    Thanks που λένε και στο χωριό μου. Ξέρεις τι είναι αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο και από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και με το κακό μας το κεφάλι? Είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας τελικά, κορόϊδεψαν σχεδόν όλη την Ευρώπη ότι τάχα θα φτιαχτεί μιά Ευρωπαϊκή ένωση για το καλό των χωρών και των πολιτών, μιά Ευρώπη απαλλαγμένη από τον φόβο των πολέμων και της φτώχειας και ήταν όλα ψέμα, ένα ύπουλο και βρωμερό ψέμα.

    • George N avatar
     George N @ Seagull 18/09/2014 12:53:34

     Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο των Γερμανών που ακριβώς κοροϊδέψανε? Τους εκβιάσανε να μοιραστούν το μάρκο για να γίνει η επανένωση. Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν ήταν πιό αυστηροί από αυτούς που ίσχυσαν. Συμφωνήσανε όλοι σε αυτούς γιατί θέλανε μάρκο και όχι λιρέτα. Και μετά όλοι πήγανε στον αυτόματο για 10 χρόνια με cheap credit λόγω Γερμανίας και ξυπνήσανε από το νερό που κάλυπτε την βυθιζόμενη βάρκα. Μια χαρά να την πέφτουμε στους Γερμανούς, είναι και διασκεδαστικό, αλλά να ρίχνουμε καμιά ματιά και στην καμπούρα μας. Κι αν θέλουμε περισσότερη και πιο δίκαιη Ευρώπη που είναι οι προτάσεις? Μόνο ο Σοιμπλε κάνει. Ο Ολάντ ψάχνει να βρει με ποιά τα έχει...

     • Seagull avatar
      Seagull @ George N 18/09/2014 15:26:55

      Δεν θέλεις να κάνεις τον συνήγορο των Γερμανών αλλά τον έκανες. Για πιό λόγο βάλανε την Ελλάδα στην νομισματική ένωση, πληρούσαμε τις προϋποθέσεις? Είχε καμία σχέση η οικονομία της Ελλάδας με τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες? Οταν φτιάχνεις ένα νέο νόμισμα δεν πρέπει να προβλέψεις και τους κινδύνους και ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν τόσες χώρες με τόσο διαφορετικές δομές και οικονομίες? Οταν πουλούσε στην Ελλάδα η Γερμανία τα κάθε λογής υπερτιμημένα μιζενάκια και υποβρυχιάκια δεν ήξερε ότι η χώρα βυθιζόταν όλο και πιό πολύ στο χρέος? Μιάς και δεν είσαι συνήγορος των Γερμανών μήπως να μας έλεγες γιατί δεν άφησαν και τον Χριστοφοράκο να έρθει στην Ελλάδα? Δεν ξέρεις ότι αυτό είναι ένα καρφί στο μάτι του πολιτικού συστήματος που μας διακυβέρνησε και εν πολλοίς της καταστροφής του? Δεν γράφω άλλα έτσι κι αλλιώς βαριέμαι να ασχολούμαι με τους σιχαμένους ναζί, ας ξυπνήσουν και οι άλλοι, όσοι τελος πάντων δεν τρέφονται από δαύτους.

     • George N avatar
      George N @ Seagull 18/09/2014 16:53:57

      Είπα ότι δεν κοροιδέψανε κανέναν υπό την έννοια ότι όλα όσα έγιναν ήταν γνωστά και συμφωνημένα. Και (δεν είπα) τίποτα από αυτά που μου απαντάς. Δεν ήταν δικιά τους ιδέα το Ευρώ άσχετα αν τους βγήκε σε (πολύ) καλό. Άλλοι πιστεύανε ότι μπαίνουν σε παράδεισο αλλά για αυτό δεν τους φταίνε οι Γερμανοί αλλά η κεφάλα τους. Η Ελλάδα μπήκε γιατί "έπρεπε" να μπει η Ιταλία και τα κριτήρια χαμήλωσαν. Πρόβλεψη και εκτίμηση κινδύνου από την EuroDisneyland?? Ακούγεται ακόμα πιο αστείο και από τους στόχους της Λισαβόνας. Μα αυτοί είναι σαν τα cartoon που συνεχίζουν να τρέχουν στο κενό ενώ έχει τελειώσει ο δρόμος. Κανείς δεν είπε ότι η EuroDisneyland δεν είναι βαθιά διεφθαρμένη. Άλλωστε τι ηπειρωτική Ευρώπη θα ήτανε χωρίς. Πάντα έτσι ήσαν.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ George N 18/09/2014 16:52:58

      Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Δεν τους κορόιδεψαν μόνον οι Γερμανοί τους υπόλοιπους, αλλά και αυτοκοροϊδεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους. Δεν ξέρω αν πιο πολύ τους κορόιδεψαν οι Γερμανοί ή αυτοκοροϊδεύτηκαν μόνοι τους, εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι η ίδια η Ε.Ε. φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε αρχικώς να ζει η Γαλλία εις βάρος της Γερμανίας. Πώς έγινε αυτό: Καταρχάς μέσω της συνθήκης ΕΚΑΧ (άνθρακα και χάλυβα) η κυρίαρχη σε εκείνη την ένωση Γαλλία αποκτούσε έμμεσα τον έλεγχο της γερμανικής βιομηχανίας. Εν συνεχεία, στην ΕΟΚ, η κύρια δαπάνη της πρώτης ΕΟΚ δεν ήταν ούτε τα "διαρθρωτικά ταμεία" ούτε τίποτε άλλο, αλλά οι γεωργικές επιχορηγήσεις. Ποιος είχε γεωργική παραγωγή; Η Γαλλία. Ποιος δεν είχε; Η Γερμανία ποιος επωφελούνταν από τις επιχορηγήσεις; Η Γαλλία. Θεωρητικά πλήρωναν από κοινού, αλλά μόνον ένας εισέπραττε. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η άθλια Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οδηγούσε ευρωπαϊκά τρόφιμα κατά χιλιάδες τόνους στις χωματερές. Τέτοια ύβρις έναντι του Θεού ή έστω της φύσεως, για όσους είναι άθεοι, δεν νομίζω να ξαναϋπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας: Να παράγουμε και να αγοράζουμε τρόφιμα για να πετάξουμε, ώστε να αυξάνεται η τιμή τους... Ήρθε η ώρα της γερμανικής επανένωσης και οι ανόητοι οι Γάλλοι σκέφθηκαν ότι μπορούν να επωφεληθούν και από το μάρκο. Ναι, αλλά τα πράγματα είχαν πια αλλάξει. Η Γερμανία είχε επανενωθεί και δεν τους είχε πια ανάγκη. Συμφώνησαν αλλά απαίτησαν να γίνουν όλα με τους δικούς τους κανόνες. Η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, το νόμισμα θα λέγεται ευρώ και όχι εκιού (που ήταν μεν θεωρητικά συντομογραφία, αλλά ήταν και το όνομα ενός παλιού γαλλικού νομίσματος), η ίδια η ΕΚΤ θα είναι ομοίωμα της Μπούντεσμπανκ κλπ. Η κατάληξη ήταν εντέλει αυτό που βιώνουμε σήμερα. Για να ξεπεράσει το ευρώ την κρίση του όλοι στράφηκαν προς τη μήτρα του, την Γερμανία. Έτσι σήμερα έχουμε μια γερμανική Ευρώπη και όχι μια ευρωπαϊκή Γερμανία. Το 2008 τα πράγματα ήταν ακόμη διαφορετικά, όμως το 2010 μετά τον "μηχανισμό στήριξης" τίποτε δεν ήταν πια το ίδιο. Εκεί η Γερμανία επέβαλε πλήρως τους κανόνες της και έκανε τη ζώνη του ευρώ μια πλήρως εκγερμανισμένη πολιτικώς ζώνη. Η μιζέρια και η απαισιοδοξία που εμπνέει η γερμανική κυριαρχία είναι μοναδική. Άλλο πράγμα. Ο λόγος που δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ανάπτυξη με τους Γερμανούς πάνω από το κεφάλι μας είναι αυτή ακριβώς η μίζερη και συμπλεγματική γερμανική προσέγγιση. "Σας αξίζει να είστε φτωχότεροι από εμάς, διότι είστε χειρότεροι από εμάς". Ο Γερμανός με τίποτε δεν μπορεί να δεχθεί άλλους λαούς για ανώτερους ή έστω ίσους. Θυμάμαι το 1998 στο Μουντιάλ τον Γερμανό εκφωνητή στο Κροατία-Γερμανία 3-0 να λέει "θα γκρεμιστεί άραγε το αήττητο της εθνικής μας ομάδας;" λες και ήταν η στρατιά του Βίσμαρκ, ενώ ήδη έχανε με 3-0 και η πρώην (και νυν) αποικία τους, Κροατία, τους είχε κυριολεκτικά διαλύσει. Και όμως, ο εκφωνητής εκεί, το "αήττητο" της γερμανικής μας ομάδας! Κάτι τέτοια συμπλεγματικά πίστευαν ορισμένοι στρατιωτικοί επιτελείς μας το 1914 περί του "αήττητου" του γερμανικού στρατού και δεν διέβλεπαν δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στον Α΄ ΠΠ με ενωμένο τον πολιτικό κόσμο. Η Γερμανία δεν μπορεί να έχει αυτοκρατορικό όραμα, διότι δεν μπορεί να είναι πολυεθνική. Όποιος έχει πάει και στη Γερμανία και στη Βιέννη (ή στην Αυστρία εν γένει), εκπλήσσεται από την πολυεθνικότητα της δεύτερης, που δεν υπάρχει πουθενά στη Γερμανία. Ο Αμερικανός μπορεί να έχει αυτοκρατορία: Έχει ένα όραμα να δώσει, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο Άγγλος μπορεί να δώσει ένα όραμα, ο καθένας μπορεί να γίνει Άγγλος και να μετάσχει του βρετανικού μεγαλείου. Ακόμη και ο Ρώσος έχει να δώσει όραμα, μπορείς να γίνει μέρος της πολυεθνικής Ρωσίας, να ασπασθείς την Ορθοδοξία και να εκρωσισθείς. Όχι όμως ο Γερμανός. Γερμανός δεν γίνεσαι, Γερμανός γεννιέσαι. Γερμανός είναι όποιος έχει γερμανικό αίμα. Ο ρατσισμός είναι στη φύση τους, διότι δεν υπήρξαν ποτέ μεταναστεύσεις προς τον χώρο εκείνον, αντιθέτως, έφυγαν από εκεί γερμανικά φύλα για αλλού, όμως ποτέ κανένας δεν ήρθε εκεί. Ο Γερμανός λοιπόν μπορεί να είναι "εθνικά καθαρός" ενώ οι άλλοι όχι, οπότε έχει επενδύσει ιστορικά σε αυτό το στοιχείο για την εθνική του ταυτοποίηση. Και είδαμε πώς έφτασε η τάση αυτή σε ακραίες μορφές το 1933-1945, όμως στην πραγματικότητα αυτό που βιώσε τότε ο πλανήτης όλος ενυπάρχει πάντοτε στη βάρβαρη γερμανική ψυχή. Τρεις φορές είχαμε εδώ γερμανοκρατία, μία με τον Όθωνα, μία στην κατοχή και η τρίτη τώρα με το Μνημόνιο. Επί Όθωνα φτιάχτηκε αυτό το άθλιο κράτος των νταβατζήδων που δίωξε τους αγωνιστές της επανάστασης, καταδίκασε τον Κολοκοτρώνη σε θάνατο, δημιούργησε αυτό το άθλιο υποκατάστατο αστικής τάξης και έθεσε τις βάσεις για να μην φτιάξουμε ποτέ πραγματικά αντιπροσωπευτικό του Ελληνισμού κράτος. Επί κατοχής είναι γνωστό τι συνέβη και το τι συμβαίνει τώρα είναι κάτι αντίστοιχο. Όλα "τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά" και μόνοι μας έχουμε βαλθεί να αυτοϋποτιμούμαστε ότι τάχατες τίποτε δεν μπορούμε να το κάνουμε καλά εμείς και ότι πρέπει να βασανιζόμαστε και να υποφέρουμε επειδή μας αρέσει να πίνουμε τον καφέ μας με τις ώρες. Πολύ σωστά ειπώθηκε, αν μας βλέπουν έτσι, γιατί έκαναν νομισματική ένωση μαζί μας; Εδώ είναι το πόσο κορόιδεψαν τους άλλους. Είδαν προοπτικές για τις επιχειρήσεις τους, γι' αυτό έκαναν νομισματική ένωση. Και τώρα μας κράτησαν αρχικά, διότι ο ΓΑΠ τους υποσχέθηκε να τους χαρίσει τη χώρα, ενώ στη συνέχεια όταν είδαν ότι δεν προκύπτει αυτό πήγαν να μας πετάξουν τιμωρητικά έξω από το ευρώ, αλλά τους το χάλασε ο Σαμαράς και δεν χάρηκαν καθόλου τελικά με την ελληνική σταθεροποίηση. Οπότε τώρα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουμε σε μια "ημιμνημονιακή" μιζέρια για πάντα. Τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, όσο θα κρατήσει η "επιμήκυνση" που θα μας κάνουν την τιμή κάποια στιγμή να μας "χαρίσουν". Εμείς να διακαιούμαστε ανάπτυξη; Από πού κι ως πού; Με τα λεφτά των Γερμανών; Μα τα δικά μας μας τα φάγατε με το PSI και μας τα διώξατε με την κρίση που φουντώσατε όσο γινόταν περισσότερο με τους άθλιους χειρισμούς σας. Μην εκνευρίζεστε, διότι οι καταθέσεις που σήμερα λείπουν από τις δικές μας τράπεζες είναι κυρίως στις δικές σας. Πήγαν στις δικές σας και τις καρπώνεται η δική σας οικονομία. Αυτό δεν το κάναμε μόνοι μας, δεν το έκανε μόνον ο ΓΑΠ, συμπράξατε και εσείς. Και γι' αυτό είστε αξιοκατάκριτοι και καταδικαστέοι. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Η φούσκα ακινήτων που βιώνει σήμερα η Γερμανία σύντομα θα σκάσει. Να δούμε τότε που θα βρεθεί η απασχόληση, τα ελλείμματα και το τραπεζικό τους σύστημα. Θα έχει πολύ πλάκα αυτό που θα συμβεί. Διότι τότε, όσοι εξαρχής έστησαν την κρίση εναντίον της Γερμανίας, χωρίς να αντιληφθούν οι Γερμανοί ποιος τους έφταιγε πραγματικά, που ασφαλώς και δεν ήταν οι Έλληνες, θα πέσουν να τους κατασπαράξουν αλύπητα. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα είναι πολύ μακριά αυτή η ημέρα...

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Διογένης 18/09/2014 17:30:32

      @ Διογενη Μπραβο για τη καθαροτητα της κρισης σου και για τα συμπερασματα σου. Ετσι ακριβως ειναι, ακομα και μισος Γερμανος να εισαι, γι αυτους δεν εισαι ....καθαρος.

     • Fotini avatar
      Fotini @ Ρηνα 18/09/2014 18:16:59

      Μέ λίγα λόγια ὁ ναζισμός καλά κρατεῖ! Οἱ γερμανοί δέν ἔφυγαν ποτέ ἀπ᾿τήν ῾Ελλάδα. . . ἤ μᾶλλον "Οἱ γερμανοί ξανάρχοντε."

     • Χωρίς Όνομα avatar
      Χωρίς Όνομα @ Fotini 05/03/2015 05:02:52

      Αυτό που μου αρέσει είναι ότι από ορθογραφία σκίζεις αλλά το πολυτονικό, όλα κι όλα, πολυτονικό!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 20/09/2014 00:50:03

      Όποιος δεν θέλει να μιλήσει για νεοφιλελευθερισμό και καπιταλισμό, καλά θα κάνει να μη λέει τίποτε για την κρίση. Η Γερμανία είναι σήμερα ηγεμόνας στην ΕΕ, αλλα ηγεμόνας κινούμενος όχι κινών. Καθοδηγούμενος, όχι καθοδηγητής. Είναι πιόνι, όχι σκακιστής. Ξέρετε ποιός είναι ο σκακιστής, η κινητήρια δύναμη - το καζίνο και μπουρδέτο των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο σημερινός καπιταλισμός των ακρίδων, οι δισεκατομμυριούχοι που γίνονται όλο και περισσότεροι - αλλά ποτέ δεν θα το πείτε, εκτός άν παύσετε να είστε αστοί και φίλοι του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Ένας δεξιός αυτό τποτέ δε το κάνει - αλλοιώς παύει να είναι δεξιός και αστός. Δείτε τι έκανε σήμερα στα χρηματιστήρια η Κινεζική πλατφόρμα ιντερνετικών πωλήσεων Alibaba (amazon - ebay - paypal σε κοινή συσκευασία, με μετοχολόγιο πολυεθνικό κινέζων κροίσων, της ιαπωνικής softbank, της αμερικανικής yahoo και 35 % free float. "Ξέσκισε" κάθε προηγούμενο στα διεθνή χρηματιστήρια - το προηγουθμενο ήταν η Κινεζική Αγροτική Τράπεζα. Μέσα στον όγκο χρήματος που κυκλοφορεί παγκόσμια η Γερμανία είναι αμελητεά ποσότητα, τείνει να γίνει και οικονομικός νάνος, όπως είναι πολιτικός.

     • kosvag avatar
      kosvag @ George N 18/09/2014 18:56:32

      Έτσι είναι όπως τα γράφεις κι ακόμα χειρότερα όσον αφορά τις δικές μας ευθύνες. Σκέψου αύριο να μας χαρίσουν όλο το χρέος και να σκίσουν τα μνημόνια και να μας πουν: εφαρμόστε από δω κ πέρα το δικό σας σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σας. Δεν μπορεί από το 2010 θα το έχουμε ήδη σχεδιάσει, τώρα που έχουμε και πλεόνασμα ποιος μας πιάνει - τότε να δεις γέλια και κλάματα.

  • franck avatar
   franck @ Seagull 18/09/2014 11:13:28

   TA ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ!!! φίλε Seagull. Aς ξεκινήσουμε λοιπόν την αντίδρασή μας στην αποδεδειγμένη ηλιθιότητα , ανικανότητα και απληστία των Γερμανών (οι περισσότεροί τους σήμερα είναι πρώην κομμουνιστές με πρώτη και καλύτερη τη Μέρκελ) με τον Τσίπρα, και βλέπουμε. Οταν ξαναμείνουν μόνοι οι Γερμανοί, θα ξυπνήσουν, όπως και την άλλη φορά και θα παρακαλάνε. Και μην νομίζεις οτι έσωσαν τις τράπεζές τους. Φούσκες είναι, τίγκα στα τοξικά. Τά 'φαγαν τα εξαφάνισαν? Ή θα τους τα πληρώσουν τα κορόιδα οι Γάλλοι, αφού εμείς οι υπόλοιποι είμαστε στεγνοί? Και σοβαρά, αντί να σπρώχνουν την Ουκρανία να μπεί στην ΕΕ θα βγάλουν την Ελλάδα απ' έξω και θα περάσει αυτό στο ντούκου? Κάτσε να τους φύγουν η Σκωτία, η Καταλωνία, οι Βάσκοι, οι Φλαμανδοί και η Κορσική και θα δούμε αν θα ξυπνήσουν ή θα μείνουν μόνοι στο τέλος. Οι λαοί φτιάχνουν τράπεζες άν θέλουν. Και επίσης τις κλείνουν ή τις κρατικοποιούν. Διαλύουν και ξαναφτιάχνουν τα κράτη τους απ' την αρχή , αρκεί να ξυπνήσουν. Και όταν φτάνουν στον πάτο πάντα ξυπνάνε. Ποτέ δεν αφανίστηκε λαός επειδή χρεωκόπησαν οι τράπεζές του... Πόσο μάλλον ο λαός της Ευρώπης.

   • Seagull avatar
    Seagull @ franck 18/09/2014 15:51:56

    Κομμουνιστές δεν τους λες με τίποτα, ο κομμουνιστής είθιστε να δείχνει και μιά ελάχιστη αλληλεγγύη , αυτοί δεν δίνουν ούτε στον άγγελό τους νερό.. Μιλάμε για λαό που επινόησε Νταχάου και Αουσβιτς, έχει άλλος λαός επινοήσει κάτι τέτοιο στο βάθος της ιστορίας?

  • Naruto avatar
   Naruto @ Seagull 18/09/2014 12:36:21

   Εμένα πάλι με εξαγριώνει η αφέλεια των πολιτικών και όχι μόνο των ελλήνων , που πίστεψαν οτι οι γερμανοί θα σηκώσουν την Ευρώπη στην ράχη τους και όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε μια νέα συγχρονη και ευημερούσα Ευρώπη . Δέν γνώριζαν τους γερμανούς και την ιστορία τους ?. Δέν γνώριζαν οτι οι γερμανοι δεν είναι ικανοί για κανένα καλό ? .Είναι δυνατόν να εμπιστεύονται ενα σαδιστή δολοφόνο ? Και μόνο απο αυτό έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στο πολιτικό σύστημα .

   • Νικόλας Κ. avatar
    Νικόλας Κ. @ Naruto 18/09/2014 13:22:07

    Σιγά μην πίστεψαν αυτά οι πολιτικοί οι οποίοι ξέρουν και ομολογούν κάθε φορά οτι σε κάθε κράτος, όπως ακριβώς το είχε γράψει ο Μάρξ απο τον 19ο αιώνα, κυβερνούν οι Νταβατζήδες που τότε κατείχαν τα μέσα παργωγής που παρήγαν τον πλούτο και τώρα κατέχουν τις τράπεζες και τις πολυεθνικές που είναι τα κύρια μέσα παραγωγής πλούτου στην εποχή μας, αφού μπορούν να τυπώνουν χρήμα κατα βούλησιν που το μοιράζονται μεταξύ τους κατ βούλησιν επίσης... Ο Χέλμουτ Σμίτ που τους ξέρει καλύτερα απο τον καθένα, το λέει προς πάσα κατεύθυνση: "Oι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ είναι σφουγγοκωλάριοι και goden boys των παγκόσμιων Τραπεζιτών"...Εμας μας το είχε πει ο Κώστας Καραμανλής με τον πλέον ειλικρινή τρόπο. Κι εσύ τους είχες εμπιστοσύνη φίλε Naruto?

   • ser avatar
    ser @ Naruto 18/09/2014 14:19:26

    Εμένα πάλι με εξαγριώνει η αφέλεια η δικιά σας που πιστέψατε ότι οι πολιτικοί είναι αφελείς ότι δεν γνώριζαν.... όλα τα παραπάνω που αναφέρεις.

 5. GregA avatar
  GregA 18/09/2014 09:58:46

  Τίποτε και ποτέ δεν κρίθηκε σε μια συνάντηση. Ποτέ ένας πρωθυπουργός δεν πήγε να διαπραγματευθεί τα πάντα σε δυο τρεις ώρες που διαρκεί μια συζήτηση. Όλα έχουν προετοιμασθεί από το περιβάλλον των δυο οι οποίοι απλά καλούνται να να σφραγίσουν τη συμφωνία και να λύσουν κάποιες ελάχιστες εκκρεμότητες. Δεν είναι φυσικό να αποφασισθεί το μέλλον μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής σε μια επαφή απλά και μόνο. Ο Σαμαράς έχει αυτοεγκλωβισθεί στο "όχι εκλογές" και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ξαφνικά αυτή τη θέση χωρίς να προβάλλει κάποιες συγκλονιστικές αιτίες. Από την άλλη και η Μέρκελ έχει εγκλωβισθεί και αυτή στη λογική της άνευ όρων τήρησης των προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποκλείεται να υποχωρήσει υπό τον φόβο ανάληψης της εξουσίας από τον Τσίπρα. Τότε τι θα κάνει στην Ισπανία και στην Ιταλία, εκεί που το διακύβευμα - οικκονομικό και πολιτικό - είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας; Πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα προχωρήσει στην εφαρμογή των "συμφωνηθέντων" (βλέπε νέο μνημόνιο) και θα αφήσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες και κυρίως το ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει τη κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει αποδιοπομπαίος τράγος.

  • Seagull avatar
   Seagull @ GregA 18/09/2014 10:58:21

   Το πόσο στεναχωριέμαι που είναι εγκλωβισμένη η Μέρκελ στις πολιτικές λιτότητας δεν λέγεται.... Μα τα θέλουμε και τα γράφουμε αυτά, πως κάποιος είναι εγκλωβισμένος κάπου όταν είναι επιλογή του, όταν για το συγκεκριμένο έργο (της λιτότητας) έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι θα το ακοληθήσει πιστά και εμμονικά και έχει εγκριθεί γι αυτήν την θέση? Σιγά μην μας πεις ότι κάνει και αγκαρία η μαντάμ.

   • GregA avatar
    GregA @ Seagull 18/09/2014 21:55:11

    Εγκλωβισμένος βρίσκεσαι όταν από επιλογή σου έχεις πάρει λανθασμένο δρόμο. Η επιλογή της Μέρκελ είναι η επιβολή της λιτότητας και δεν είναι δυνατόν να απεγκλωβισθεί διότι έχει στήσει τη εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική επάνω σε αυτή. Ούτε εγώ είμαι στενοχωρημένος για τον εγκλωβισμό της φράου, αλλά όμως είμαι σκασμένος για τον εγκλωβισμό του Σαμαρά που συνεπάγεται το σφίξιμο της θηλειάς στο λαιμό της κοινωνίας και της οικονομίας της πατρίδας μου. Δεν με ενδιαφέρει εάν κάνει αγκαρεία ή εάν το χαίρεται. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι η πολιτική αυτή οδηγεί στην διάλυση της νομισματικής ένωσης και μακροπρόθεσμα και της Ε.Ε.

 6. danas avatar
  danas 18/09/2014 10:24:37

  o πρωθυπουργός δεν πέφτει απο κανέναν. Το πολύ πολύ αν φύγει το πασόκ να πάει σε λύση μεγάλου συνασπισμού προβάλλοντας και στον σύριζα τα αδιέξοδα του τόπου. Και εκει θα είναι η χρυση ευκαιρία του τσίπρα να φτιάξουν απο κοινού τον μεγάλο συνασπισμό και να πάνε να διαπραγματευτούν όπως πρέπει . Ή μιλάτε με μάς ή με όποιο τέρας βγεί αν δεν κρατηθούμε εμείς.Μια φορά θε μου ας κάνουμε κάτι έξυπνο και ωφέλιμο για τους πολίτες.

  • Θεος avatar
   Θεος @ danas 18/09/2014 12:02:18

   Eχω εντελως διαφορετικα σχεδια.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Θεος 18/09/2014 17:36:24

    Στειλε μια γραφη, μια προφητειουλα εστω, μη μας αφηνεις στην αγωνια.... ΥΓ Θεε, μη ξεχασεις να βαλεις μεσα στην Αμφιπολη εκτος απο τον Αλεξανδρο μ ολο του το σοϊ, και μερικες κασες χρυσαφι, περιπου οσο το χρεος, για να μη μας κουνιεται ο καθε αντιθεος, ξερεις Εσυ....

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Θεος 18/09/2014 18:42:53

    Δε θα κάνεις τίποτα ,αν δε τα ελέγξω πρώτα..

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/09/2014 13:50:14

  Οι πληροφορίες μου από αρκετούς και κυρίως αξιόπιστους φίλους Ευρωπαίους, λένε ότι στους Ευρωπαϊκούς κύκλους υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι ο Σαμαράς επέλεξε το άρμα της Μέρκελ και ...έχασε! Πίστεψε στις προφορικές διαβεβαιώσεις περί ελαφρύνσεως του χρέους και της ηπιότερης εφαρμογής των πράγματι σκληρών Μνημονιακών μέτρων και αυτό , εξηγούσαν οι Γερμανικοί κύκλοι, δεν θα μπορούσε να γίνει άμεσα, αλλά σιγά σιγά ώστε ...να μην αντιδράσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Με αυτό τον τρόπο η Μέρκελ πέτυχε να "υπνώσει" τον Σαμαρά, αλλά και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο "ντου" της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!! Τώρα μας έχει στο χέρι και λίγο την ενδιαφέρει πλέον η αντίδρασή μας! Πάντως η προσωπική μου άποψη είναι ότι πάντοτε μια έξοδος από την ΕΕ, ενέχει απρόβλεπτες συνέπειες, με απροσδόκητα αποτελέσματα, για όλα τα κράτη μέλη και αυτό γιατί η ψυχολογία στην Οικονομία, αποτελεί τον κυριότερο αστάθμητο παράγοντα! Πάντως ένα 'Μπάμ", καλλίτερα να γίνει από μία σοβαρή Κυβέρνηση(έστω!), παρά από μια Κυβέρνηση ανερμάτιστων συνιστωσών!!

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΝΤΙΝΟΣ 18/09/2014 14:35:43

   δεν μπορεί.... κάποιος τρόπος θα υπάρχει, αν μας "πετάξουν" από την ευρωζώνη, να την κάνουμε "γαία πυρί μειχθήτω". δυστυχώς για την Ευρώπη που κάποτε ονειρευτήκαμε, μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι βορειο-ευρωπαίοι. και σίγουρα πολλοί μεγάλοι, παλαιοί και νέοι "παίχτες" στην παγκόσμια οικονομία, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ foros1 18/09/2014 16:55:29

    Ναι. Υπάρχει. Να γίνουμε πράγματι η 51η Αμερικανική πολιτεία...και να φύγουμε τελείως από το άρμα της Ευρώπης....

   • Naruto avatar
    Naruto @ foros1 18/09/2014 20:23:13

    Πολλοί μεγάλοι παίχτες θα βοηθούσαν αλλά όχι για το δικό μας καλό . Μια λύση θα μπορούσε να ειναι το διπλό νόμισμα που θα έλυνε κάμποσα προβλήματα ,γιατί δεν το ψάχνουν που σκοντάφτει ?

  • sender avatar
   sender @ ΝΤΙΝΟΣ 18/09/2014 18:43:43

   Τώρα με την κρίση στην Ουκρανία,κανένα ''μπαμ''δεν τολμά η ΕΕ (βλ.Γερμανία),να σκεφτεί.Μάλλον η συγκυρία αυτή ευνοεί την ατζέντα του κ.Σαμαρά.

 8. Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ avatar
  Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ 18/09/2014 16:07:33

  Δεν θα μας πετάξουν αμέσως έξω.Θα αγοράζουν χρόνο όσο η Ελλάδα φυτοζωεί και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ίσως δοκιμάσει η Γερμανία και το μαλακό και σκληρό ευρώ στην Ελλάδα. Η Mέρκελ και το CDU έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη Γερμανία και η Mέρκελ είναι η πιο ισχυρή αρχηγός κράτους στην Ε.Ε. Mόνο ο Πουτιν έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην Ευρώπη.

 9. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 18/09/2014 16:31:44

  Απορία: Η ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Σαμαράς έχει δηλώσει ότι σύντομα θα έχουμε όχι απλα πρωτογενές αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δηλαδή πλεόνασμα ακόμη και μετά την εξυπηρέτηση των δανείων. Επομένως, για ποιον λόγο να συμφωνήσει η γερμανία σε περαιτέρω ελάφρυνση; Αφού τα πάμε περίφημα δημοσιονομικα. Γιατί να μην αφήσουν για πάντα τον ασθενή στο κρεβάτι του πόνου; Ή μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Άπαντα Επιστάμενος 18/09/2014 18:01:06

   Εμ, έτσι είναι. Ή μάλλον, έτσι θα έπρεπε να είναι. Η Γερμανία θέλει όμως να "δώσει" αυτή την επιμήκυνση κλπ. με ανταλλάγματα ενισχυμένης εποπτείας, επιπλέον μέτρων κλπ., που δεν θέλει να τα δώσει η Ελλάδα. Εδώ φαίνεται πόσο λάθος ήταν η πολιτική Στουρνάρα να επενδύσουμε στην "ελάφρυνση" εκ μέρους της Ευρώπης και πόσο αυτοκαταστροφική η αποδοχή της ρητορικής ότι το χρέος μας τάχα δεν είναι "βιώσιμο", ενώ είναι αφού τα επιτόκια έχουν πέσει και πρόκειται να πέσουν κι άλλο (πλην απροόπτου). Η Γερμανία δηλαδή επιδιώκει την επιμήκυνση κλπ. με αντάλλαγμα ένα διαρκές μνημόνιο και η Ελλάδα φυσικά δεν το θέλει αυτό, αλλά έχει εγκλωβιστεί στο να θέλει την "ελάφρυνση". Κακώς. Πολύ κακώς. Ήταν προφανές ότι θα συνέβαινε αυτό.

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/09/2014 00:54:18

  Σχόλια... Θα την γράψω την κακία μου πάλι: Εθνικολαικίστικες φούλ πασοκιές από φουλ δεξιούς. Έχει μεγάλη πλάκα να βλεπεις, πόσο κατέστρεψε τα μυαλά των δεξιών Ελλήνων ο Άντριου Παπάντριου. Χειρότεους από Πασόκους τους έκανε.

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/09/2014 02:44:43

  Η οικονομική πραγματικότητα είναι αλλού. Εμείς νομίζουμε ακόμη ότι είμαστε στον 19ο αιωνα. Alibaba show! http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231349180

  • strange avatar
   strange @ Uncle Stgm 20/09/2014 09:07:14

   Προφανώς Θείο, τα 11,5 δίς ο Τσίπρας , που τον ρωτάει "το οικονομικό επιτελείο" του Σαμαρά πού θα τα βρεί, τά έχει ήδη βγάλει απο μετοχές alibaba που έχει ο Τσακαλώτος που είναι μανούλα σ' αυτά...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ strange 20/09/2014 10:52:38

    Καμμιά φορά η πραγματικοτητα ξεπερνά κάθε φαντασία
    Ποτέ μη λες ποτέ. Να γιατι λέω, κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Τώρα, απο τη Βουλη αυτή. Χωρις εκλογές.

    • strange. avatar
     strange. @ Uncle Stgm 20/09/2014 11:25:07

     • Factorx avatar
      Factorx @ strange. 20/09/2014 13:04:37

      Παρακαλώ αλλαξε το ψευδώνυμο, επειδή υπάρχει κι άλλος "strange"

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ strange 20/09/2014 10:57:20

    ...όλη η καρδιά των καλών επενδυτών, σαν τον Ευκλείδη στην Κίνα βρίσκεται, όχι η μισή... Καημένε Ναζιμ Χικμέτ, Σαλονικιέ, που νά 'ξερες πως μπουκάρει καμαρωτός ο Kινέζος CEO, ο Τζάκ Χαν (;) στη Wall Street, κατακτητής.... Άλλος κόσμος, άλλη γή...

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/09/2014 02:48:26

  Αυτοί τις παγκόσμιες μπίζνες τους, εμείς ως άλλα "θεία βρέφη" του ΥΠΕΧΩΔΕ της δεκαετίας του '80 στην εθνικολαικίστικη κοσμάρα μας http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/alibaba-furioser-boersenstart-an-der-wall-street-bricht-alle-rekorde-a-992662.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.