Ώρα για ξεκαθάρισμα
12/12/2014 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώρα για ξεκαθάρισμα

Αν την βγάλουμε «καθαρή» απ' όλη αυτή την περιπέτεια των εκλογών και της οικονομικής περιδίνησης τότε να είστε σίγουροι ότι θα συμβούν κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ίσως, μάλιστα, όλη αυτή η πίεση που ασκείται στη χώρα από την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορων ψεκασμένων και απίθανων συμμάχων τους, να κάνει καλό στην Ελλάδα.

Αν την βγάλουμε «καθαρή» απ' όλη αυτή την περιπέτεια των εκλογών και της οικονομικής περιδίνησης τότε να είστε σίγουροι ότι θα συμβούν κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ίσως, μάλιστα, όλη αυτή η πίεση που ασκείται στη χώρα από την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορων ψεκασμένων και απίθανων συμμάχων τους, να κάνει καλό στην Ελλάδα.

Από το 2012 γράφουμε ότι ήρθε η ώρα για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Όλο το γράφουμε κι όλο διαψευδόμαστε όλοι. Ξαναζεσταμένο φαγητό τρώμε, μια παραλλαγή του διπολισμού με διαφορετικό τρόπο και μορφή έχουμε και πιθανότατα να έχουμε και μετά τις εκλογές.

Η πιο τραγική εξέλιξη και βασικό χαρακτηριστικό της χρεοκοπημένης Μεταπολίτευσης ήταν το πελατειακό σύστημα, ο διογκωμένος και καλοταϊσμένος δημόσιος τομέας (και δεν εννοούμε τους υπαλλήλους του μεροκάματου, ακόμη κι αν είναι τεμπέληδες). Ακόμη και σήμερα, μετά από τέτοια κρίση, τον ίδιο χρεοκοπημένο δημόσιο τομέα έχουμε.

Ο κρατισμός που κάνει τη ζωή της χώρας δύσκολη και δεν την αφήνει να ανοίξει φτερά. Που πλήττει ακόμη και τα πιο υγιή τμήματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσαν να σώσουν τη χώρα. Αυτός ο ίδιος κρατισμός που αναπτύχθηκε από την εποχή του Ανδρέα συνεχίζεται και σήμερα και αυτόν ακριβώς υπόσχεται να ενισχύσει και ο ΣΥΡΙΖα

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της Μεταπολίτευσης ήταν και η εξουσία των νταβατζήδων. Των 5-10 μεγαλοεπιχειρηματιών που μοιράζονταν τα έργα, είχαν τον έλεγχο της τέταρτης εξουσίας και ταυτόχρονα ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις. Έτσι και σήμερα, το ίδιο κάνουν, έστω και με μικρότερη ένταση λόγω έλλειψης χρημάτων. Όμως, ακόμη και τώρα όλοι αυτά τα τζάκια, παραδοσιακά και νέα, οι οικογένειες των Βορείων και Νοτίων προαστίων που είχαν το χρήμα στις διάφορες λίστες ή άλλοι που πλούτισαν ξαφνικά με «μαύρο» χρήμα, επιχειρούν να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα.

Για να μην πούμε και για το ίδιο το πολιτικό προσωπικό που ναι μεν έχει ανανεωθεί και έχουν φύγει οι «δεινόσαυροι» όμως ακόμη και σήμερα κινούνται στον αστερισμό του τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου, πώς θα πολιτευτεί ο Κώστας ο Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και ο άλλος ξάδερφος ή αν η Ντόρα μας στραβοκοιτάζει στη Βουλή. Μαζί αδέρφια, ξαδέρφια και ανίψια είναι βουλευτές και φιλοδοξούν να γίνουν υπουργάρες και πρωθυπουργάρες.

Και όσοι δεν ανήκουν σε φατρίες παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι...

Επομένως, όλα τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την Μεταπολίτευση το «τέρας» της Δημοκρατίας είναι εδώ και δείχνουν ότι συνεχίζει να επιβιώνει, παρά εκείνους που πιστεύουν ότι έχει τους τελευταίους σπασμούς της.

Ο Σαμαράς είχε την δυνατότητα να βάλει ένα λιθαράκι στο τέλος της Μεταπολίτευσης. Η εκλογή του και μόνο στην ηγεσία της ΝΔ απέναντι στο γαλάζιο σύστημα ήταν μια ρωγμή στο τείχος. Όμως. Ακόμη κι αν ήθελε να κάνει πολλά, η βόμβα που πήρε στα χέρια του ήθελε είτε να σκάσει είτε να απασφαλιστεί. Ο Σαμαράς επέλεξε να μην την αφήσει να σκάσει αφήνοντας πίσω τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι ίσως οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Εδώ και τώρα πρέπει να καθαρίσει η ήρα από το στάρι και σ' αυτό πρέπει να βοηθήσει και ο ελληνικός λαός με τις επιλογές του. Πρέπει πρώτα να ξεφορτωθούμε όλη αυτή την πολιτική καφρίλα που υπάρχει στη Βουλή απ' όπου κι αν προέρχεται. Πρέπει ακόμη να συνταξιοδοτηθούν όλοι εκείνοι οι γερόλυκοι που νομίζουν ότι θα είναι εσαεί «καβαλάρηδες» της εξουσίας.

Ακόμη πρέπει να βγουν από τη Βουλή κάτι άθλια ανθρωπάκια και πολιτικά κόμματα που προσβάλλουν και με την παρουσία τους τη Δημοκρατία.

Και μετά σειρά έχει η ανατροπή στα κόμματα, στις διαδικασίες τους, στον τρόπο λειτουργίας τους, στη χρηματοδότησή τους. Δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που ήταν το 1974. Δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που είναι ή που μετασχηματίζεται σε ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρξει «επανάσταση» σε θεσμούς, κόμματα, σύμβολα και ονόματα.

Τέλος, το μεγάλο καρφί στον σταυρό της Μεταπολίτευσης θα μπει με την Συνταγματική αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να διορθωθούν αθλιότητες τύπου ασυλία πολιτικών ή νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταγματικές αστοχίες ή προβλέψεις που ίσχυαν το 1960.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν, αλλά προϋποθέτει να τον «πηδήσουμε» αυτόν τον χειμώνα για να την σκαπουλάρουμε. Με τους απίθανους ψευτοεπαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ όμως πολύ φοβούμαστε ότι η Μεταπολίτευση θα είναι παράδεισος μπροστά σ' αυτό που έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 12/12/2014 19:35:48

  Το πιστεύω κι εγώ αυτό. Καταρχάς, όσοι υπερψηφίσουν Πρόεδρο, στο τέλος, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο θα ενταχθούν υπό τη ΝΔ ή υπό το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, "Δημοκρατική Παράταξη" ή όπως αλλιώς. Άρα, η κυβέρνηση θα βγει πολύ ισχυρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί σε μικρότερα σχήματα. Κάποιοι πασοκογενείς (Μητρόπουλοι κλπ., που είδαν ότι δεν τους πολυθέλουν εκεί στην αριστερά) θα ξαναβρούν το δρόμο για τη "Δημοκρατική Παράταξη". Άρα, η κυβέρνηση από αυτό θα ενισχυθεί κι άλλο. Ο κόσμος θα πάρει ανάσα. Την επόμενη ημέρα θα διάκειται φιλικότερα στην κυβέρνηση και θα είναι πιο αισιόδοξος. Για πρώτη φορά θα τείνει να αναγνωρίσει τα οικονομικά επιτεύγματα, που τώρα υποσυνείδητα μόνον αναγνωρίζει, αρνούμενος πλειοψηφικά τις εκλογές. Αυτά όλα θα δώσουν μεγάλη ώθηση. Οι ΑΝΕΛ και ό,τι αυτοί συμβόλιζαν δεν θα υπάρχουν πια, το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ. Ο ΓΑΠ θα σταματήσει να κρατά όμηρο την κυβέρνηση, λόγω της αριθμητικής της ενίσχυσης. Η χώρα ίσως και να βγει "προληπτικά" στις αγορές, μέχρις ότου τελειώσει η διαπραγμάτευση, οπότε σιγά σιγά ίσως βγούμε από το Μνημόνιο χωρίς να το καταλάβουμε. Όλα θα είναι διαφορετικά. Μόνον να εκλεγεί Πρόεδρος. Θα βιώσουμε τότε το "ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό". Αν σε σκοτώσει, σε σκότωσε. Αν δεν σε σκοτώσει, θα σε δυναμώσει. Ο Θεός βοηθός, λοιπόν, να πάνε τα πράγματα στο καλύτερο δυνατό...

  • GregA avatar
   GregA @ Διογένης 12/12/2014 21:47:50

   Όταν η πολιτική ανάλυση καθορίζεται από τις επιθυμίες μας, προκαλέι θυμηδία. Το σχόλιό σου Διογένη είναι η απόδειξη ότι έχεις το χάρισμα ή έτσι σου ήρθε να γράψεις ένα χρονογράφημα, μια αστεία ιστορία για να διασκεδάσουμε και να σκάσει λίγο το χειλάκι μας, μέρες που είναι. Το πασοκ έχει διαλυθεί και εσύ βλέπεις το σύριζα να διαλύετα!!! Έχεις δει ποτέ κόμμα στο προθάλαμο της εξουσίας να διαλύεται; Φαντάζεσαι το πασοκ ενισχυμένο, με πιό καταλύτη; Τον αχρειότερο Έλληνα πολιτικό, τον βενιζέλο; Απαξιώνεις τη ενδοπασοκική δυναμική του ΓΑΠ, που με μοναδικό εφόδιο το όνομα, όπως και ο μοναχικός λύκος (από τα αρνάκια που καταβροχθίζει) της Ραφήνας, έγινε εύκολα πρωθυπουργός. Ακόμη και εαν εκλεγεί πρόεδρος λοιπόν, η μοναδική δεδομένη εξέλιξη είναι η αναγκαστική συμμετοχή του ΓΑΠ στη συγκυβέρνηση, με τόση εκδικητική διάθεση, που ακόμη και η παράταση της ζωής της να είναι υπό απόλυτη αμφισβήτηση. Εγώ προσωπικά αρνούμαι να ταυτισθώ με το όποιο πασοκ και προσβλέπω στις εκλογές για να προχωρήσουμε στην αυτοκάθαρση της παράταξης και την ετοιμασία για επάνοδο στην εξουσία μετά τη σύντομη συριζέϊκη παρένθεση.

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ Διογένης 13/12/2014 19:01:05

   O GregA παραπάνω, Διογένη, έδωσε μια αποτύπωση που συμφωνώ κι εγώ, παρόλο που έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν. Η κίνηση του ΓΑΠ για νέο κόμμα είναι για να εξοβελίσει και να εξαφανίσει τον Ευάγγελο.. Αν γίνουν Εθν. Εκλογές δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ την άλλη μέρα και ο ΓΑΠ κοιτάει πως να μαζέψει από τώρα τα ψίχουλα μπας και μπορέσει να συμμετέχει σε μια κεντρο-αριστερή κυβέρνηση και να συνεχίσει το... θεάρεστο έργο του! Γι' αυτό και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι λιγότερο να τους φοβάσαι για την εκλογή ΠτΔ. Αλλά τι να το κάνεις, δεν φτάνουν.. Αν γίνουν Εθν. Εκλογές και βγει η ΝΔ 1η, ο ΑΣ θα συνεχίσει να κυβερνά με Ανεξάρτητους και το Ποτάμι. Ανεξάρτητους βουλευτές, όχι τους ψεκασμένους.. Αν εκλεγεί ΠτΔ -το οποίο όλο και βλέπω πιθανότερο λόγω του πολύ δυνατού ένστικτου αυτοσυντήρησης, έως την ύστατη στιγμή- συνεχίζουμε με την συγκυβέρνηση δυναμωμένη και ελπίζοντας σε μια πιο αντιμνημονιακή στροφή του ΑΣ. Για τον Σύριζα, ούτε που να το συζητάς. Δεν διαλύεται με τίποτα.

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Θόδωρος 17.06.201? 13/12/2014 21:11:44

    Με άλλα λόγια είμαστε ανάμεσα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=tGbRZ73NvlY κι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=h0G1Ucw5HDg Μιας που μ' έπιασε κι ο ποιητικός μου οίστρος.. Άλλωστε εγώ δεν είμαι λογοτέχνης, το'χω δείξει..

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Θόδωρος 17.06.201? 13/12/2014 22:28:38

    ...και συνεχίζω με την ίδια διάθεση.. https://www.youtube.com/watch?v=HiHhETz8AM4

 2. Wolf avatar
  Wolf 12/12/2014 20:06:39

  Έτσι περίπου είναι τα πράγματα. Αλλά για να την "σκαπουλάρουμε" όλοι πρέπει να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης και η κοινωνία να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο χαβαλές τελείωσε. Δεν μπορεί κανένας ψεκασμένος ψευτοεπαναστάτης αριστεριστής και όχι μόνο να παίζει με τις ζωές των Ελλήνων, των κόπων τους, με το μέλλον των παιδιών μας, μόνο και μόνο για το γινάτι τους και την αρρωστημένη εξουσιολαγνεία τους. Όλοι όσοι ορέγονται εξουσίες ενάντια στη θέληση του λαού, που έχει καταλάβει τι διακυβεύεται και δε θέλει επ ουδενί εθνικές εκλογές, δε θα ξέρουν που να κρυφτούν αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πανηγυράκι τέλειωσε και κανένας δε θα παίξει μπιλιάρδο στην πλάτη μας.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/12/2014 00:00:14

  Έχει τελειώσει η μεταπολίτευση από τις 6 Μαίου 2010 ημέρα υπογραφής του μνημονίου.Η διάλυση του Πασοκ που ήταν το κόμμα της μεταπολίτευσης το αποδεικνύει. Δεν υπάρχει επιστροφή ούτε με δραχμή.Κανείς δεν θα ξαναδανείσει την Ελλάδα για πλάκα και όποιος προσπαθήσει να αντιμετωπίσει νομισματικά το πρόβλημα ανταγωνιστικότητος θα καταλήξει σε μνημόνιο μόνο από το ΔΝΤ αυτή τη φορά με το πρόβλημα να παρουσιάζεται ως έλλειψη συναλλάγματος. Ο καπιταλιστικός μας πλανήτης δεν έχει θέση για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και έχει τελειώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

  • Hunter avatar
   Hunter @ ψυχραιμια 13/12/2014 15:28:46

   Άψογος!

 4. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 13/12/2014 01:03:51

  Αν ο πόνος αξίζει τον κόπο, ας γίνει ό,τι είναι να γίνει.

 5. Giorgis avatar
  Giorgis 13/12/2014 08:19:16

  Από ότι φαίνεται οι Έλληνες ακόμα δεν έχουν καταλάβει απλές πραγματικότητες. Δεν θα ξαναυπάρχουν φθηνά λεφτά ... ΤΕΛΟΣ. Αφού δεν βρίσκουν 10 δις για την Ουκρανία και η Ευρώπη παρακαλάει τη Ρωσία που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης να την σώσει. Έτσι λίγο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει καλό στον Έλληνα για να σβήσει ότι παράλογες αντιλήψεις έχει για την πραγματικότητα και να καταλάβει ότι το επίπεδο διαβίωσης έχει μόνο δύο μέτρα, το επίπεδο διαφθοράς και την συγκριτική παραγωγικότητα. Αν κάποιο άλλο κράτος είναι πιο παραγωγικό από σένα να περιμένεις μια ροή του επιπέδου ζωής να αρχίσει

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Giorgis 13/12/2014 15:00:27

   Το επίπεδο ζωής δεν έχει να κάνει με τη γενικότερη εικόνα της χώρας, την παραγωγικότητα και τους δείκτες, αλλά με το κοινωνικό στρώμα όπου ανήκει καθένας. Αν δεν ήταν έτσι, οι Κινέζοι εργαζόμενοι θα είχαν το ανώτερο βιοτικό επίπεδο του κόσμου.

  • Hunter avatar
   Hunter @ Giorgis 13/12/2014 15:32:19

   Σωστός! Σε ένα κράτος όπου οι δομές, οι υποδομές, η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η παραγωγή, οι εξαγωγές και οι νοοτροπίες των πολιτών είναι "Βουλγαρίας", τότε οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η παιδεία και το βιοτικό επίπεδο γιατί να είναι "Γερμανίας";;;;;;;

 6. Hunter avatar
  Hunter 13/12/2014 15:26:54

  Δεν θέλουμε να δούμε "αλλαγές" στο πολιτικό σκηνικό, με την εξαφάνιση παλαιών κομμάτων ή την ίδρυση νέων. Θέλουμε ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ! Μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για χώρα άνωθεν της Σαχάρας εν έτει 2014! Μεταρρυθμίσεις που έγιναν και ισχύουν στις πολιτισμένες χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εδώ και 40 χρόνια (για αυτό ακριβώς ευημερούν). Εφόσον οι παγιωμένες πλέον νοοτροπίες μεγάλου μέρους του λαού (π.χ. φοροδιαφυγή, διαφθορά κτλ.) δεν βοηθούν να γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικοί με πυγμή (ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενο) για να τις περάσουν και να τις εφαρμόσουν μεχρι να εμπεδωθούν και στο λαό. Πολιτικοί που θα συγκρουστούν με τους βολεμένους, με τα συνδικάτα, με τις συντεχνίες, με τους κρατικοδίαιτους υπαλλήλους, με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, με τα κατεστημένα σε υγεία-παιδεία κτλ. κτλ. Ο ΓΑΠ δεν μπορεί να κάνει αυτές τις συγκρούσεις και κατόπιν τις μεταρρυθμίσεις, όπως και να λέγεται το καινούριο κόμμα του... Ο Βενιζέλος δεν μπορεί να κάνει αυτές τις συγκρούσεις και κατόπιν τις μεταρρυθμίσεις, γιατί το κόμμα του είναι που παγίωσε αυτές τις συντεχνίες και δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα "δικά του παιδιά" κτλ... Ο Σαμαράς δεν μπορεί, με αυτήν την Ν.Δ, να κάνει αυτές τις συγκρούσεις και κατόπιν τις μεταρρυθμίσεις, για τους λόγους που δεν μπορεί και ο Βενιζέλος... Η Αριστερά έχει μείνει στις συγκρούσεις της Αθήνας του '44, του Γράμμου και του Βίτσι το '46-'49 άντε και με ολίγον Πολυτεχνείο... Αντιλαμβάνεται (η Αριστερά) τις "συγκρούσεις" αλλιώς από ότι ο πολιτισμένος κόσμος... Καμμένοι, Δημαράδες, Κουβέληδες κ.λ. ψεκασμένοι και ραντισμένοι, είναι ανάξιοι αναφοράς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.