«Ό,τι σήμερα μοιάζει ανώδυνο θα πονέσει αύριο. Περιμένετε λιγάκι να ξημερώσει»
10/03/2015 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ό,τι σήμερα μοιάζει ανώδυνο θα πονέσει αύριο. Περιμένετε λιγάκι να ξημερώσει»

Το πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων είναι όταν θα ξημερώσει να έχουμε αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλες.

Η διελκυστίνδα που σοβεί στην ελληνική κοινωνία συνοψίζεται σε ένα διαμετρικά αντιθετικό δίπολο που συγκρούεται με οξύτητα, αν και σε πλείστες όσες περιπτώσεις η σύγκρουση αυτή διεξάγεται με άνισες μεταξύ των δυνάμεις και με όρους μάχης ετεροβαρείς. Το πολεμικό αυτό δίπολο συναπαρτίζεται από τις έννοιες, όπως προσφυώς τις όρισε ο Παναγιώτης Κονδύλης, της «εθνικής πραγματικότητας» και της «εθνικής μυθολογίας» οι οποίες και διαγράφουν μια σαφή πολεμική τροχιά στην Ελλάδα εν αντιθέσει με άλλη εθνικά κράτη.

Η ευσύνοπτη ερμηνεία, χωρίς περιττά ψιμύθια, της εθνικής μας πραγματικότητας οριοθετείται από τα ζέοντα και «ουσιώδη μεγέθη της πολιτικής και της οικονομίας», όπως αυτά εξειδικεύονται στις εκάστοτε κατηγορίες και τις υποστάσεις τους. Η εθνικής μας μυθολογία, αντιθέτως, βρίθει ψυχολογικών υπεραναπληρώσεων, αταβιστικών συμπτωμάτων εθνικιστικής υστερίας και αυθαίρετων ψυχολογικών κορυφώσεων νοσηρού εγωκεντρισμού και ομφαλοσκοπίας.

Η κατίσχυση στην ελληνική κοινωνία της τελευταίας έναντι της πρώτης, αρχής γενομένης από την εκλογική νίκη και τον σχηματισμό της τωρινής Κυβέρνησης, είναι ολοκληρωτική και μέχρι πρότινος φάνταζε αδιάτρητη και μη αμφισβητήσιμη. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απολάμβαναν ευρείας, αν όχι σχεδόν καθολικής, αποδοχής από το λαϊκό σώμα, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταύτισης ή κομματικής απόχρωσης, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι η εθνική μυθολογία των ψευδαισθήσεων, που εντέχνως και δολίως καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφίσταται της επώδυνης και δυσοίωνης εθνικής πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται, και σχετίζεται αναφανδόν με βαθύτερα, ουσιωδώς πολιτικά και ιστορικά αίτια πάρα με επικαιρικά, κομματικής φύσεως σκοπιμότητες του εκλογικού σώματος. Η τέχνη της Αριστεράς βεβαίως έγκειται στο να αναμοχλεύει τέτοια ορμέμφυτα προσβλέποντας στην πολιτικής τους εκμετάλλευση- εκεί άλλωστε εδράζεται τόσο η κοντόθωρη προεκλογική όσο και μετεκλογική τακτική των συγκυβερνόντων.

Και όπου «το έθνος συρρικνώνεται και φθίνει, εκεί η διάσταση ανάμεσα σε εθνική μυθολογία και εθνική πραγματικότητα έχει, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, μοιραίες συνέπειες».

Ο Παναγιώτης Κονδύλης σκιαγραφεί ανάγλυφα στο επίμετρο «Προϋποθέσεις, παράμετροι και ψευδαισθήσεις της ελληνικής εθνικής πολιτικής» του βιβλίου του «Πλανητική εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» την επικράτηση του θυμοειδούς έναντι του λογιστικού, την υπεροχή των ψευδαισθήσεων έναντι της πραγματικότητας, της ηθικολογίας έναντι της πολιτικής αφού «οι σημερινοί Έλληνες αντιδρούν με έντονες αντανακλαστικές κινήσεις μονάχα σ’ ό,τι τους ερεθίζει άμεσα και ειδικά· οι δηλώσεις κάποιου «φιλέλληνα» στη Χαβάη ή κάποιου «μισέλληνα» στη Γροιλανδία ευφραίνουν ή εξάπτουν, αναλόγως, τα πνεύματα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τα απασχολούν τα ουσιώδη».

-Απασχολεί, λοιπόν η ενδυματολογική επιλογή του κ. Βαρουφάκη παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την εσωτερική πτώχευση, πριν την κήρυξη στάσης πληρωμών.

-Επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο κουτσαβάκικο ύφος του Πρωθυπουργού παρά στην αδιάψευστη και αδήριτη αλήθεια ότι η χώρα βρίσκεται απομονωμένη από τους παραδοσιακούς της συμμάχους, αποκομμένη από το διεθνές περιβάλλον, στερούμενη ψηγμάτων αξιοπιστίας.

-Εντυπωσιάζει η επικείμενη επαναλειτουργία της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ την ίδια ώρα που το ελληνικό Δημόσιο παγώνει τις πληρωμές του προς τον ιδιωτικό τομέα.

-Εν χορδαίς και οργάνοις υιοθετήθηκε ο αφοπλισμός της Αστυνομίας ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται χιλιάδες λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, ένας έντιμος αξιωματικός καρατομείται, μια ανερμάτιστη μεταναστευτική πολιτική ακολουθείται και η απειλή του ισλαμοφασιστικού φάσματος βρίσκεται επί θύραις.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και διευρύνεται. Και όλα αυτά σε λιγότερο από πενήντα ημέρες διακυβέρνησης. Και όμως η Κυβέρνηση αριστερών ιδεοληπτικών και καμμένων εθνολαϊκιστών, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, φαντάζει ακατάβλητη. Η εξήγηση είναι απλή: Η Κυβέρνηση εμπρός στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα, που κοντεύουν να βουλιάξουν τη χώρα, προτιμά για μικροκομματικούς λόγους να εξωραΐζει μια δραματική κατάσταση με ψυχολογικές υπεραναπληρώσεις που επιδρούν στο θυμικό του συλλογικού υποσυνειδήτου. Έτσι, επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού που θολώνουν και χειραγωγούν το λαϊκό αισθητήριο.

Η πολιτική διεκδίκηση «εθνικών δικαίων» από την πλευρά της Κυβέρνησης φανερώνει ερασιτεχνισμό που σύντομα θα αποκαλύψει τη γύμνια της στρατηγικής και την έλλειψη σχεδιασμού. Δεν αντελήφθη εγκαίρως ότι «χρειάζονται αλήθειες ακόμη και για να πεις ψέματα». Η Κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στη μέγγενη των προεκλογικών της δεσμεύσεων, οι οποίες καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα διαισθάνεται την ανάσα ενός χυδαίου λαϊκισμού που η ίδια εξέθρεψε να την κυκλώνει και τους εταίρους να σφίγγουν τον κλοιό των απαιτήσεών τους. «Ίσως να θεωρεί κανείς «απάνθρωπα» και λυπηρά αυτά τα δεδομένα ˙ αν όμως ασκεί εθνική πολιτική αγνοώντας τα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου τη λύπη για την ηθική κατάπτωση των άλλων θα τη διαδεχθεί ο θρήνος για τις δικές του συμφορές», συνεχίζει την ανάλυση του ο Παναγιώτης Κονδύλης.

Σε τούτον εδώ τον τόπο οι ποιητές μας τα έχουν γράψει σχεδόν όλα και έχουν προφητέψει τα περισσότερα. Στην «Αναφορά» του στον Ανδρέα Εμπειρίκο ο μυσταγωγός Οδυσσέας Ελύτης λέει πως «ό,τι σήμερα μοιάζει ανώδυνο θα πονέσει αύριο. Περιμένετε λιγάκι να ξημερώσει. Τα φαντάσματα είναι κακοί σύμβουλοι». Το πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων είναι όταν θα ξημερώσει να έχουμε αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλες.

Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 10/03/2015 14:26:50

  Δυστυχώς η κυβέρνηση βρήκε την λύση για την τζιχάντ, που απλώνεται από Λιβύη μέχρι Συρία και Λίβανο: εισαγωγή του προβλήματος και στην Ελλάδα.

 2. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 10/03/2015 14:56:34

  Χτυπάς κέντρο , στην ουσία . Εξαιρετικό , Γιώργο !!

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 11/03/2015 00:10:40

  «Το γεγονός, το οποίο περιπλέκει αφάνταστα τη σημερινή ελληνική κατάσταση, κάνοντάς τη να φαίνεται κατ’ αρχήν αδιέξοδη , είναι ότι η υπέρβαση του παρασιτικού καταναλωτισμού ειδικότερα και του κοινωνικού και ιστορικού παρασιτισμού γενικότερα, η εκλογίκευση της οικονομίας και της εθνικής προσπάθειας στο σύνολο της, δεν προσκρούουν απλώς στα οργανωμένα συμφέροντα μιας μειοψηφίας, η οποία στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να παραμερισθεί με οποιαδήποτε μέσα και προ παντός με τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας. Τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα. Για να ακριβολογήσουμε, βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε ότι σε σχέση με τη σύγχρονη Ελλάδα η έννοια του παρασιτισμού μόνον οξύμωρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί: γιατί εδώ δεν πρόκειται για έναν λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ποσοτικώς αμελητέα, παρά για ένα πλαδαρό σώμα πού παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει τις σάρκες του και συχνότατα και τα περιττώματα του. Οι κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές, πού ευδοκιμούν μοιραία σε τέτοιο μικροβιολογικό περιβάλλον, συμφυρόμενες με ζωτικότατα κατάλοιπα αιώνων ραγιαδισμού, βαλκανικού πατριαρχισμού και πελατειακού κοινοβουλευτισμού, αποτελούν την άκρα αντίθεση και τον κύριο φραγμό προς κάθε σύλληψη και λύση των προβλημάτων της εθνικής επιβίωσης πάνω σε βάση μακροπρόθεσμης και οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας. Η σημερινή ψυχοπνευματική εξαθλίωση του ελληνικού λαού στο σύνολο του δεν νοείται ωστόσο εδώ με τη στενή σημασία των διαφόρων ηθικολόγων, παρά πρωταρχικά ως μέγεθος πολιτικό: έγκειται στην επίμονη και ιδιοτελή παραγνώριση της αδήριτης σχέσης πού υφίσταται ανάμεσα σε απόδοση και απόλαυση, και κατ’ επέκταση στην αδιαφορία απέναντι στην υπονόμευση. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων έχει εν τω μεταξύ συνυφάνει, κατά τρόπους κλασσικά απλούς ή απείρως ευρηματικούς, την ύπαρξη και τις απασχολήσεις της με τη νοοτροπία και με την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού και του κοινωνικού παρασιτισμού του εθνικού μέλλοντος εξ αιτίας απολαύσεων μη καλυπτομένων από αντίστοιχη απόδοση.» Π.Κονδύλης (γραμμένο το 1992!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.