Ό, τι και να κάνει, το γιουχάισμα δεν το γλιτώνει
19/05/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ό, τι και να κάνει, το γιουχάισμα δεν το γλιτώνει

Πως στοχεύει να κρατηθεί στο πολιτικό προσκήνιο ο Τσίπρας στη μετά νέο - μνημόνιο εποχή

Αν δεν υπάρξει μια ακόμη δημιουργική μπαρούφα της κυβέρνησης, λογικά θα πάμε σε μια συμφωνία η οποία θα έχει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μαζί με άλλα σκληρότερα που μας τα κρατάνε για έκπληξη. Όπως έχουμε ξανατονίσει, οι κόκκινες γραμμές έχουν γίνει ροζ, οι τσαμπουκάδες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει «φλώροι», οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αναδειχθεί σε μνημεία ψεύδους και η ηθική της Αριστεράς είναι το επόμενο ανέκδοτο με το οποίο γελάει πλέον όλος ο κόσμος.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει με την ακριβή πένα του τη συμφωνία και θα πάρει ορισμένες εβδομάδες ή μήνες παράταση ζωής.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο όμως προϋποθέτει πολλά πράγματα, αλλά αφού είναι αποφασισμένος να κάνει την κωλοτούμπα εμείς είμαστε μαζί του.

Μια συμφωνία, όμως, εκτός των ορίων και της λαϊκής εντολής θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει μια ομαλότητα, μια ηρεμία ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και απλά να γίνει ανασχηματισμός προκειμένου να φύγουν ορισμένοι και να έρθουν άλλοι πιο… πρόθυμοι.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο Τσίπρας να μην μπορεί ο ίδιος να υπογράψει τη συμφωνία, να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα μπουν διάφοροι εκτός κομμάτων και φυσικά θα υπάρχει ένας άλλος πρωθυπουργός που θα τρέξει τη συμφωνία και θα υλοποιήσει τα μέτρα.

Ο Τσίπρας θα λέει ότι δεν υπέγραψε αυτός μνημόνια και θα έρθει αργότερα νικητής και τροπαιούχους, όταν θα έχει καθαρίσει η Ελλάδα από τις δημιουργικές ασάφειες.

Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμφωνία, μια διάσπαση που βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και με τα δύο πιο πάνω σενάρια.

Ένα κόμμα που στηρίχθηκε στον αντιμνημονιακό πόλεμο ασφαλώς δύσκολα θα αντέξει σε νέο μνημόνιo. Κι ένας πρωθυπουργός που έγινε… πρώτος μάγκας με ψέματα και αρλούμπες δεν θα έχει πρόβλημα να κάνει το επόμενο βήμα στο ψέμα και την εξαπάτηση.

Βασικός στόχος του Τσίπρα στη μετά νέο - μνημόνιο εποχή είναι να κρατηθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Να αποδείξει ότι δεν είναι αριστερή παρένθεση ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι κυρίαρχος των εξελίξεων και να βρίσκεται στο πάνω ράφι της εξουσίας για πολλά χρόνια. Άλλωστε είναι νέος και σε καμιά περίπτωση κουτός για να γίνει συνταξιούχους πρωθυπουργός στα 40 του χρόνια.

Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν φαντάζει πιο κοντά από ποτέ και ίσως και ο Τσίπρας να επιδιώκει κάτι τέτοιο. Να καθαρίσει δηλαδή από τους ακραίους του κόμματός του, δηλαδή Μηλιό, Νταβανέλο και διάφορες συνιστώσες που τώρα προτείνουν ρήξη και έξοδο από το ευρώ. Όσο για τον Λαφαζάνη και την ομάδα του κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει. Θα εξαρτηθεί από το πόσο έχουν γλυκαθεί από την καρέκλα.

Ο Τσίπρας θέλει να διώξει και τους ΑΝΕΛ και ίσως οι επόμενες ημέρες να δείξουν ότι τους χρησιμοποίησε και τώρα θέλει να τους ξεκάνει. Αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να βρει νέους συμμάχους. Οι πληροφορίες λένε ότι η ψήφιση στη Βουλή των σκληρών μέτρων, όταν έρθουν αυτά, από βουλευτές του Ποταμιού και ίσως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» για μια γενικότερη «εισπήδηση» του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα προς τα… δεξιά του. Το κόλπο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ο Τσίπρας ένα μέτωπο κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό, που θα διατηρήσει τον ίδιο στην εξουσία για καιρό (παρά τα ψέματα που θα έχουν αποκαλυφθεί) και θα βάλει στο παιχνίδι κι άλλους πολιτικούς που διψάνε για μια καρέκλα, έστω κι αν μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο αυτό είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της οικουμενικής κυβέρνησης αλλά με διατήρηση του Τσίπρα στην πρωθυπουργία και με διασπασμένο το κόμμα του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη στο Μαξίμου και οι επικοινωνιολόγοι που έχουν προσληφθεί, έχουν συμβουλεύσει τον Τσίπρα να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, όχι κάνοντας ρήξη αλλά κάνοντας πονηρή διαχείριση της πραγματικότητας. Κυρίως επιχειρώντας να αποδείξει ότι δεν είναι αριστερή παρένθεση, ότι μπορεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια βρίσκοντας «μαξιλαράκια» όταν τα χρειαστεί, όταν θα έχουν αποχωρήσει κάποια στελέχη του και οι ανεξάρτητοι ψεκασμένοι θα έχουν πεταχτεί σαν την τρίχα από το ζυμάρι. «Χρήσιμοι ηλίθιοι» θα υπάρξουν αρκετοί για να στηρίξουν τον Τσίπρα.

Όλα αυτά, όμως, είναι σενάρια του καφενείου, κατά τη διάρκεια της ηρεμίας πριν από τη θύελλα. Γιατί αν ο κόσμος πάρει ανάποδες, όταν θα δει άδειες τις τσέπες και ακόμη πιο άδειο το μυαλό του, όταν θα καταλάβει ότι έχει να κάνει με τους μεγαλύτερους πολιτικούς απατεώνες της χώρας, τότε μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Τότε το λόγο θα έχει ο ίδιος ο λαός και ίσως τότε να αποφασίσει με περισσότερη ωριμότητα το μέλλον του.

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει ο λαός. Όταν ο Τσίπρας κάνει σχέδια τότε γελάει ο λαός μαζί με το Θεό. Αρκεί να μην τον κοροϊδέψουν ξανά…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 19/05/2015 06:58:48

  "Όταν ο Τσίπρας κάνει σχέδια τότε γελάει ο λαός μαζί με το Θεό." Δεν είπαν ποτέ ότι θα σκίσουν το μνημόνιο. Η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο ήταν σχήμα λόγου. Η ρήτρα μηδενικού ελλείματος τελικά ΔΕΝ οδηγεί σε μείωση συντάξεων, απλά σε διαπίστωση της μείωσης. Οι συντάξεις θα μειωθούν αναπόφευκτα. Τελικά ο ΕΝΦΙΑ μένει, ο ΦΠΑ αλλάζει και προς τα πάνω και έπονται κι άλλα. Όσο για το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", αυτό εφαρμόζεται σταδιακά και σε βάθος τετραετίας! Απ' ότι φαίνεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του τόπου, δηλαδή το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", ήταν μια μπαρούφα και αυτό δεν οφείλεται σε "λεκτικές υπερβολές". Όπως αποδείχτηκε το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" πάσχει ως προς την υλοποίησή του, διότι κατά το σχεδιασμό και την ανακοίνωσή του εμφιλοχώρισε ελλατωματική δήλωση βούλησης λόγω συναισθηματικής φόρτισης (ενθουσιασμού) και άκρατης βουλιμίας για κατάληψη της εξουσίας. Τα τσακάλια του ΣΥΡΙΖΑ πόνταραν στην ευήθεια, στο θυμό, στην αγωνία και κατάφεραν, με πρώτο άλογο στο άρμα την ελπίδα, να εξαπατίσουν τόσους εκλογείς ώστε να συγκεντρώσουν ποσοστό 36%. Μετά από 113 μέρες στην Κυβέρνηση ήδη έχουν μπει σε αντίστροφη μέτρηση, με πρώτο όριο τις 155. Άλλες 42 λοιπόν και βλέπουμε. Υ.Γ. Το γιουχάισμα θα ακούγεται σα νανούρισμα, μπροστά σε ότι άλλο θα ακούσει ο Αλέξης. Ή μήπως ακούει ήδη κάτι από μακριά;

  • Tζανής avatar
   Tζανής @ airman 19/05/2015 07:25:15

   "Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει ο λαός. Όταν ο Τσίπρας κάνει σχέδια τότε γελάει ο λαός μαζί με το Θεό". Ο Λαός, αυτός ο χυλός, εγκρίνει τα σχέδια του Τσίπρα. Έχει ρημάξει την Ελλάδα και το 36% του λέει πως κάνει καλά. Πληρώνει δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις και ο χυλός του λέει πως κάνει καλά. Το 1/100στό να είχε κάνει ο Σαμαράς απ' όλα αυτά τα αίσχη θα τον προτιμούσαν λιγότεροι από όσοι τον Λεβέντη.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ airman 19/05/2015 09:52:01

   Φίλε airman απο τα λεγόμενά σου προκύπτει οτι για πρώτη φορά οι Έλληνες μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ή έστω να μάθουν το προεκλογικό "πρόγραμμα" ενός κόμματος, του Σύριζα, και όχι μόνον! Το πίστεψαν κιόλας!! Για πρώτη φορά μετά απο 40 χρόνια διάψευσης ΟΛΩΝ των προεκλογικών προγραμμάτων... Εγώ πάντως δεν το διάβασα, γιατί επι πλέον θεωρώ τα φυλλάδια των κομμάτων περιβαλλοντική ρύπανση χωρίς λόγο και αποτέλεσμα, πλην βεβαίως των αμοιβών των τυπογράφων...Μου φτάνει το ότι οι υπαίτιοι της κρίσης επι 40 χρόνια, έχασαν τις κουτάλες...

   • airman avatar
    airman @ οδυσσεύς Κ. 20/05/2015 06:35:03

    "Τα τσακάλια του ΣΥΡΙΖΑ πόνταραν στην ευήθεια, στο θυμό, στην αγωνία και κατάφεραν, με πρώτο άλογο στο άρμα την ελπίδα, να εξαπατίσουν τόσους εκλογείς ώστε να συγκεντρώσουν ποσοστό 36%." Αυτό μεταφράζετε σε "κόπο να διαβάσουν ή έστω να μάθουν το προεκλογικό "πρόγραμμα" ενός κόμματος, του Σύριζα ..."; Ή μήπως "φωτογραφίζει" το "Μου φτάνει το ότι οι υπαίτιοι της κρίσης επι 40 χρόνια, έχασαν τις κουτάλες..."; Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Περαστικά!

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 19/05/2015 08:03:45

  Απ'ότι φαίνεται υπάρχουν οι λιγούρηδες της "δεξιάς" που κάθησαν μάλιστα πρώτη σειρά χθες στο μέγαρο για να...απολαύσουν τον μεγάλο διαπραγματευτή και ολετήρα της χώρας και θα του προσφέρουν "πατριωτική" στήριξη.

 3. κατωυποστάθμης avatar
  κατωυποστάθμης 19/05/2015 08:38:14

  θαρρω πως ο φουσκοψευτοδεξιόπατριώτης συνεταίρος του ,ειναι πολύτιμος ,είναι άλλοθι ,αν του φύγει η τον ξεφορτωθεί ,το πρόβλημα θα τό έχει η σοφή πρωθυπουργάρα ομού μετά των λοιπων πολύχρωμων συνεργατών του ,ο φόβος του ινδάλματος του Τσίπρα ,του Παπανδρέου β ντέ, καπου εκεί στά 1982 ηταν μην έχει την τύχη του Χιλιανού Αλλέντε [36% ειχε και αυτός μόνο] διαδήλωσεις με κατσαρόλια τηγάνια φορτηγά και δός του να λοιδωρεί αυτούς τους συμπατριωτες του τούς ιδιους και οχι απλά και μόνον τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οτι ειναι άσπλαχνα καθάρματα,διχαστικός χωρίς επίγνωση, το τέλος γνωστό,στο θέμα μας ,χωρίς τον ψεκασμένο ,τα σκυλιά λυμένα πλέον και θα το δείτε

  • ΒΜ avatar
   ΒΜ @ κατωυποστάθμης 19/05/2015 15:23:43

   Και πόσο % είχε ο Πινοσέτ ;

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 19/05/2015 09:00:32

  Όλα αυτά τα σενάρια παραγνωρίζουν την αστραπιαία μεταβολή των όρων του παιχνιδιού που θα φέρει η επερχόμενη χρεωκοπία του κράτους. Η οποία για εμένα είναι το βασικό σενάριο. Είναι βέβαιο ότι ο Τσίπρας έχει σχέδια για την επόμενη ημέρα μετά την χρεωκοπία, άλλωστε σε αυτό φαίνεται να αποσκοπεί η πρόσληψη της Lazard, η οποία προετοιμάζει τη χρεωκοπία με εχεμύθεια που δεν μπορούσε να διασφαλιστεί, εάν αυτό γινόταν από κρατικές υπηρεσίες ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως αυτά τα σχέδια θα δοκιμαστούν σκληρά α) από την οικτρή διάψευση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τσίπρα και β) από τη συνειδητοποίηση όσων σήμερα είναι οπαδοί της ρήξης διότι τάχατες "δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε": Όταν καταλάβουν ότι το να έχεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο γεμάτο το στομάχι σου δεν είναι αυτονόητο, τότε θα καταλάβουν ότι είχαν τελικά πολλά και σημαντικά να χάσουν. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το σκεφτούν τώρα. Εάν πάλι δεν επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο και πάμε σε υπερψήφιση σκληρής συμφωνίας, τότε θα πάμε πιθανότατα σε διάσπαση της ΝΔ, με Δένδια, Μητσοτάκηδες και "καραμανλικούς" (όχι όλους) να πηγαίνουν με τον Τσίπρα. Είναι γεγονός ότι εάν επιτευχθεί και ένα είδος διάσπασης εντός της ΝΔ, προκειμένου να υπερψηφιστούν τα μέτρα της νέας "συμφωνίας", τότε ο Τσίπρας πιθανότατα θα επιβιώσει πολιτικά, ενώ θα τον ευνοήσει και το "φαίνεσθαι" ότι θα έχει πάρει ένα μέρος της ΝΔ μαζί του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποταμι. Όμως αυτή η νίκη θα είναι όχι μόνον προσωρινή, αλλά και απολύτως Πύρρειος. Ο Σαμαράς αύριο δεν θα κάνει αντιμνημονιακή αντιπολίτευση τύπου 2010-2011, όταν η αντιμνημονιακή απαίτηση της κοινωνίας κινούνταν από διαφορετικά κίνητρα (αποκάλυψη και τιμωρία της συνωμοσίας του ΓΑΠ κατά της χώρας), αλλά αντιπολίτευση από θέση ισχύος που θα του δίδει η επιτυχής πρωθυπουργική θητεία 2012-2015: Η παρουσία του Σαμαρά στην πολιτική σκηνή θα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι γινόταν και διαφορετικά. Άρα, η διάσπαση της ΝΔ για την υποστήριξη Τσίπρα, την οποία ασφαλώς θα υποστηρίξουν διάφορα συμφέροντα που έχουν λυσσάξει αυτή τη στιγμή να φάνε τον Σαμαρά, θα είναι αναμφίβολα ευνοϊκή για τον Σαμαρά, διότι θα του ξεκαθαρίσει το κόμμα με τη μία. Φεύγουν οι Μητσοτάκηδες (και οι δύο), πολύ πιο αποδυναμωμένοι από το 2009-2010, φεύγει ο Δένδιας, φεύγουν διάφοροι αχρείοι "καραμανλικοί" (πιθανότατα όχι ο ίδιος ο Καραμανλής, εκτός πια και αν είναι τόσο ανόητος), οι οποίοι θα καούν πολύ συντομότερα από όσο νομίζουν στηρίζοντας την αχρεία κυβέρνηση Τσίπρα. Και μαζί με αυτούς θα τελειώσει το σύνολο της μεταπολιτευτικής σαπίλας στη χώρα. Αν άλλαζε και ο Σαμαράς το επιτελείο του, που δεν ξέρουμε σε τι καινούργια ανοησία θα τον καθοδηγήσει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τα νέα αυτά θα ήταν μόνον ευχάριστα...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Διογένης 19/05/2015 09:18:31

   Το ότι θα θεωρηθεί και ο Σαμαράς υπεύθυνος για τη χρεωκοπία δεν το φαντάζεσαι,έτσι; Γιατί θα μου πεις.Ήδη εάν κάνεις μια δημοσκόπηση τώρα θα δεις ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Σαμαράς προκάλεσε τις εκλογές και ας έχει γίνει το αντιθετο.Σου έχω ξαναγράψει ότι το υπέροχο ελληνικό έθνος είναι κατά το πλείστον παρανοικοί αλλά δεν το πιστεύεις.Να ξέρεις ότι από τη στιγμή που ο Σαμαράς πήρε άγρια μέτρα λιτότητας,ανεξάρτητα αν ήταν αναγκαία ή όχι έχει μπει στο δρόμο των Μητσοτάκηδων,δηλαδή εκλαμβάνεται ως όργανο των ξένων και αντιλαικός.Το ίδιο θα συμβεί και με άλλους.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ ψυχραιμια 19/05/2015 09:27:33

    Φίλε Διογένη, μπορώ να πω ότι έχει δίκαιο ο "ψυχραιμία".Παραβλέπεις έναν σοβαρό και εν πολλοίς αστάθμητο παράγοντα. Τον νεοέλληνα! (και το αταβιστικό αντι-Δεξιό σύνδρομο που τον διακατέχει!)

    • Tζανής avatar
     Tζανής @ πΔπ 19/05/2015 12:34:50

     Λεβέντες, πρέπει η Ν.Δ. να μάθει να λέει ψέματα. Από το 1981 μέχρι σήμερα τα ψέματα μας κυβερνούν. Τα πολύ χοντρά ψέματα. Είδατε κανέναν ψεύτη να πάθει κάτι; Ο Αντρίκος, ο Γιωργάκης, ο Τσιπράκος μια χαρά τα κατάφεραν. Ο Έλληνας θρέφεται με τον παρηγορητικό λόγο και όχι με τη λογική.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Tζανής 19/05/2015 17:24:15

      O Γιωργάκης έφτασε στο 1%, εκτός πασόκ (που κι αυτό είναι στο 3%) και εκτός βουλής επειδή έλεγε ψέματα. Δεν μπορεί να σταθεί πουθενά στην Ελλάδα επειδή έλεγε ψέματα.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ ψυχραιμια 19/05/2015 12:30:40

    Όχι, το φαντάζομαι. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις. Και έχω διαπιστώσει κι εγώ ότι π.χ. πολλοί πιστεύουν σήμερα ότι ο Σαμαράς προκάλεσε εκλογές. Αυτό δεν είναι εντελώς άστοχο, βέβαια, διότι ο Σαμαρας προσπάθησε να πάει στην εκλογική αναμέτρηση λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου με ευνοϊκούς όρους. Τη χρεωκοπία θα προσπαθήσουν να τη φορτώσουν στον Σαμαρά όχι μόνον οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως ο άθλιος Νεοέλληνας που αρνείται να παραδεχτεί τη βλακεία που έκανε. Θα το κάνει από μόνος του δηλαδή και δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσει και πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση Καραμανλή, αυτό δεν θα έχει μέλλον. Ο ΓΑΠ που είχε πείσει τους πάντες ότι για το Μνημόνιο φταίει ο Καραμανλής είναι πολιτικό παρελθόν και μάλιστα με οικτρό τρόπο, ενώ ο Καραμανλής παραμένει "χρυσή εθνική εφεδρεία", του υποκλίνεται ήδη η σημερινή κυβέρνηση και περιμένει την καταστροφή για να έλθει να επικαθήσει αρχηγικά επί των ερειπίων, ενώ διακριτικά κοιτάζει μήπως μπορεί να πριονίσει την καρέκλα του Σαμαρά από τώρα. Άρα, η συνωμοσία εις βάρος του Καραμανλή δεν έπιασε. Όλοι ξέρουν κατά βάθος ότι το Μνημόνιο το έφερε ο ΓΑΠ, άσχετα αν ο δημόσιος λόγος εξακολουθεί να κυριαρχείται από την αντίθετη "πεποίθηση" - αυτό ίσως να μπερδέψει τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Έτσι θα γίνει και με τον Σαμαρά σήμερα. Οι Συριζαίοι θα επιχειρήσουν και προσωρινά θα καταφέρουν εν μέρει (αλλά μόνον εν μέρει) να φορτώσουν την χρεωκοπία στον Σαμαρά, όμως κατά βάθος όλοι θα ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Σταδιακά το κύριος βάρος θα περάσει στον Τσίπρα, όμως αυτό όλο χρειάζεται μια κάποια χρονοκαθυστέρηση για να συμβεί. Ήδη όμως ο πολιτικός χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το 2010-2011. Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγαλύτερη και ταχύτερη από τη φθορά του ΓΑΠ, όσο μεγαλύτερα είναι και ταχύτερα είναι τα ψέματα που λέει στον κόσμο. Και όσο μικρότερη είναι και η συγκολλητική ουσία που κρατάει τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από τη συγκολλητική ουσία που λεγόταν "ΠΑΣΟΚ". Άρα, η πραγματικότητα θα διαμορφώσει άλλους όρους, απλώς δεν θα είναι αυτόματα θετικοί υπέρ του Σαμαρά, που θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να μην την πατήσει όπως ο Καραμανλής το 2010-2011 και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν προσπαθεί και πολύ και νομίζει ίσως το επιτελείο του ότι θα γίνουν όλα από μόνα τους.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Διογένης 19/05/2015 13:28:27

     Ο Καραμανλής δεν έχει φθαρεί τόσο γιατί δεν πήρε ο ΙΔΙΟΣ αντιλαικά μέτρα.Παρ ότι οι πάντες λένε ότι άφησε τα ελλείμματα να μεγαλώσουν ο "άθλιος Νεοέλληνας" αδιαφορεί όπως αδιαφορεί και για το μεγάλο ηγέτη Ανδρέα.Τον άθλιο κλπ τον ενδιαφέρει να μην του βάλεις εσύ το χέρι στην τσέπη.Μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί και εθνικοί στόχοι δεν υπάρχουν γιαυτόν. Θα το καταλάβεις κάποτε.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ ψυχραιμια 19/05/2015 17:32:29

      Αυτά που λες είναι αλήθεια αλλά αντιπροσωπεύουν όλους τους λαούς του κόσμου. Δεν είναι εύκολο με δημοκρατικό πολίτευμα να θυσιάσει κάποιος λαός το παρόν του για το μακρινό μέλλον.
      Να θυμίσω τους αρχαίους αθηναίους που είχαν ψηφίσει νόμο, όχι απλά να μην πληρώνουν φόρο αλλά τα έσοδα του κράτους (απο χορηγίες, δασμούς και μετοίκους) να μοιράζονται κάθε χρόνο στο σύνολο των πολιτών, με αποτέλεσμα το δημόσιο ταμείο να μην έχει ποτέ χρήματα!!!! Ήταν τότε που ο Δημοσθένης είπε Δη δει χρημάτων. Δεν έλεγε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να καταργηθούν τα "θεωρικά" γιατί συν τοις άλλοις είχαν θεσπίσει και ποινή θανάτου (!!!) σε όποιον πρότεινε κάτι τέτοιο!
      Δεν είναι λοιπόν θέμα του νεοέλληνα (που τόσο χαίρονται να τον μειώνουν κάποιοι) αλλά του έλληνα διαχρονικά και των ανθρώπων όλων.

     • George N avatar
      George N @ Άπαντα Επιστάμενος 19/05/2015 21:27:45

      Απολύτως σωστό. Από την άλλη η δημοκρατία αν καταφέρει να παραμείνει ως πολίτευμα δίνει την λύση μακροπρόθεσμα μια και οι ψηφοφόροι εκπαιδεύονται μέσα από την λειτουργία της. Ακόμα καλύτερα περνάνε την γνώση από γενιά σε γενιά. Δείκτης ωριμότητας είναι η δυσπιστία σε νεωτερικές προτάσεις. Η αντιμετώπιση του φορέα τους ως αυθάδη και εξυπνάκια μια και ισχυρίζεται ότι αυτός έχει σκεφτεί κάτι καλύτερο όχι μόνο από όλους τους άλλους αλλά και από όλες τις γενιές που έχουν ήδη περάσει. Η ενδελεχής εξέταση και σε περίπτωση που όντως φαίνεται ενδιαφέρουσα η πειραματική της υιοθέτηση, η μελέτη του αποτελέσματος και μόνο τότε η πλήρης υιοθέτησή της. Ενας δεύτερος δείκτης η ετοιμότητα να δοκιμασθούν πολλές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα, η αποδοχή δηλαδή ότι οι κοινωνίες είναι περίπλοκες για να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ποια είναι η βέλτιστη λύση.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ ψυχραιμια 19/05/2015 12:32:38

    Και δεν πιστεύω ότι έχει μπει ή θα μπει ποτέ στο δρόμο των Μητσοτάκηδων. Είναι πολύ διαφορετική η πολιτική υφή του ενός και του άλλου. Ο κόσμος κάποια στιγμή θα καταλάβει τι εστί Σαμαράς και τι τύχη είναι για τη χώρα να έχει έναν κυβερνήτη σαν κι αυτόν. Ίσως να είναι κάπως αργά τότε, αλλά πιστεύω ότι θα δεχθεί κάποια σύντομη θριαμβευτική αναγνώριση ο Σαμαράς προς το τέλος του πολιτικού του βίου. Του τη χρωστάει η ιστορία.

 5. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 19/05/2015 13:58:22

  Τα καταστροφολόγα και ευφάνταστα σενάρια, όμορφα και γρήγορα πάντα θα καίγονται! Το μόνο που θα μείνει, είναι ακόμα ένας τσουχτερός λογαριασμός που θα πληρώσουμε λίγο - πολύ, οι πάντα δεδομένοι για όλους τους, υποζύγιοι είλωτες. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς πάντα στα ίδια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.