«Όλα βαίνουν καλώς……εναντίον μας»*
08/02/2015 21:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όλα βαίνουν καλώς……εναντίον μας»*

Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης πρώτα, πριν αρχίσουμε να… βαράμε προσοχές! Γιατί πολλές φορές για θρίαμβο ξεκινήσαμε και στη συνέχεια αναζητούσαμε σωτήρες για να διαχειριστούν την πανωλεθρία μας.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Μια αποτυχία της Κυβέρνησης θα αποτελέσει πισωγύρισμα για τη χώρα. Όχι μερικών μηνών, αλλά άγνωστης διάρκειας. Γιατί η κρίση γρήγορα έρχεται, αλλά έχει μια τάση να κατοικοεδρεύει. Και απαιτεί θυσίες για να την ξεπεράσεις.

Δυστυχώς, σε μια περίοδο που τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εξελίσσονταν θετικά (μόλις πριν λίγες μέρες η Κομισιόν δημοσιοποίησε την εκτίμησή της για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2.5% το 2015), είμεθα μάρτυρες μιας χοντροκομμένης βαρουφάκειας επικοινωνιακής καταιγίδας, που αναπότρεπτα οδηγεί τη χώρα σε μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε.

Μια και αυτοδιαφημίζεται ως …γκουρού της θεωρίας των Παιγνίων, ο Υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει είμαι βέβαιος, ότι μια τέτοια σύγκρουση αποβαίνει καταστροφική για τον πιο αδύναμο της σύγκρουσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη χώρα μας.

Η αλαζονική του συμπεριφορά και η διατύπωση θέσεων, έτσι ευκαίρως-ακαίρως, είναι εκτός πλαισίου πολυμερών σχέσεων. Επικίνδυνοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί. Δεν διαπραγματεύονται έτσι οι χώρες. Μέσω συνεντεύξεων. Σε κάθε συνέντευξή του ο Βαρουφάκης διατύπωνε και μια νέα θέση την οποία ανασκεύαζε στην επομένη.

Μας υποσχέθηκαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια το βράδυ των εκλογών, μετά ότι θα τα καταργήσουν μ’ ένα νόμο και στη συνέχεια μας αποκάλυψαν ότι το….67% των μνημονίων θα τα είχαν κάνει και οι ίδιοι!!!!

Ξεκίνησαν για να κάνουν διαγραφή του χρέους, μετά μας είπαν να για κούρεμα, στη συνέχεια αναδιάρθρωση, μετά έφτασαν να παρακαλάνε για να εκδώσουμε perpetual bonds και κατέληξαν να ζητάνε να μας υποβάλλει η Γερμανία τις….προτάσεις της. Perpetual ανακολουθίες! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Τέτοιες μαγκιές είναι για τα παράθυρα των πρωϊνάδικων της ελληνικής τηλεόρασης. Όχι για το Eurogroup. Τελεία.

Μετά από όλες αυτές τις …..lifestyle διαπραγματεύσεις, ήρθε το κρύο ντούζ με την απόφαση της ΕΚΤ και ακολούθησε η απαίτηση για άμεση υποβολή σχεδίου δράσης με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, δηλαδή σε δέκα μέρες! Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι μπορεί να καταρτιστεί ένα σοβαρό σχέδιο για το μέλλον μιας χώρας, εντός 10 ημερών;

Τι άλλο κατάφερε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δια του Βαρουφάκη;

Να στρέψει εναντίον της Ελλάδος ακόμα και τις έως πρόσφατα φίλα διακείμενες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Ταλέντο χρειαζόταν για να το καταφέρεις.

Σε μια Ένωση που έχει μάθει να παίρνει αποφάσεις δια της ομοφωνίας η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς συμμάχους, μάλιστα. Αυτά είναι τα πρώτα «κατορθώματα» της κυβέρνησης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επικοινωνιακή καταιγίδα για να μας πείσουν ότι, η χώρα επιτέλους διαπραγματεύεται. Ακόμα και ο, κατά δήλωση του, δεξιός πρώην Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μπαλτάκος, βαράει, λέει, προσοχή, εντυπωσιασμένος από την σκληρή στάση της κυβέρνησης! Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης πρώτα, πριν αρχίσουμε να ….βαράμε προσοχές! Γιατί πολλές φορές για θρίαμβο ξεκινήσαμε και στη συνέχεια αναζητούσαμε σωτήρες για να διαχειριστούν την πανωλεθρία μας.

Θα είμαστε οι πρώτοι που θα καλωσορίσουμε μια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα επειδή για την αλλαγή αυτής της πολιτικής μάτωσε ο ελληνικός λαός.

Για την αλλαγή αυτής της πολιτικής η Κυβέρνηση Σαμαρά κουβάλησε τον σταυρό του μαρτυρίου. Δημιούργησε τα πρωτογενή πλεονάσματα χάρη στα οποία μπορεί να παριστάνει τον τζάμπα μάγκα ο νεόπλουτος Βαρουφάκης.

Όμως, η αλλαγή αυτής της πολιτικής είχε ήδη δρομολογηθεί με την ολοκλήρωση του μνημονίου στο τέλος Φεβρουαρίου, την προληπτική γραμμή στήριξης και τη συμπεφωνημένη, από το 2012, ελάφρυνση του χρέους. (Επειδή η ζαλισμένη από τη σφαλιάρα του εκλογικού αποτελέσματος ΝΔ, δεν μπορεί να πεί δυο σοβαρά λόγια, απλώς υπενθυμίζω ότι η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια είχε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Και μάλιστα ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.)

Λοιπόν, για ποιό λόγο ο νεόπλουτος Βαρουφάκης ξεκίνησε από το χρέος, η λύση για το οποίο, επαναλαμβάνω έχει δρομολογηθεί, και το οποίο αποτελεί ένα ζήτημα που φέρνει σε δύσκολη θέση όλες τις χώρες και όχι από κάτι στο οποίο οι δανειστές μας θα μπορούσαν ευκολότερα να δείξουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού, παραδείγματος χάριν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος; Είναι επιπόλαιος ή επένδυσαν στην σύγκρουση επειδή έχουν άλλο σχέδιο στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους;

Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει εγκλωβιστεί στις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της. Οι υπουργοί της νομίζουν ότι είναι ακόμα στην αντιπολίτευση. Εντελώς ανεύθυνα επαναλαμβάνουν τις γνωστές παρόλες τους και συνεχίζουν να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Ο λαϊκισμός πάντα…ευημερούσε σ’ αυτή τη χώρα. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργείται συστηματικά ένας νέος διχασμός. Τέτοιους διχασμούς η πατρίδα τους έχει πληρώσει ακριβά. Για αυτό και κάποιος να τους μαζέψει.

Στο δια ταύτα: Οι άφρονες επιλογές του Βαρουφάκη έχουν ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα, οι επιχειρήσεις που εισάγουν κυρίως πρώτες ύλες αντιμετωπίζουν απίστευτες απαιτήσεις, μας ήρθε η πρώτη υποβάθμιση από την S&P ενώ έπονται και άλλες (εκείνος ο Σαμαράς είχε διαπράξει το…έγκλημα να περιμένει αναβαθμίσεις), το κόστος των εντόκων πλησιάζει προς το 3%, ενώ τα spreads τους τριετούς και του δεκαετούς ομολόγου, άστα να πάνε! Και αυτό λέγεται διαπραγματευτικός «θρίαμβος»! Συγνώμη, αλλά η αποτυχία πως ονομάζεται;

Οι επιλογές της συγκυβέρνησης είναι περιορισμένες. Είτε θα επιμείνει σε μια πορεία μετωπικής αντιπαράθεσης με τους δανειστές, με άγνωστα, αλλά καταστροφικά αποτελέσματα. Είτε θα υποχρεωθεί σε κάποιον έντιμο συμβιβασμό. Όμως, ο συμβιβασμός δεν γίνεται με δημόσιες αντιπαραθέσεις. Γίνεται στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων.

Επειδή η αμετροέπεια και η αλαζονεία έχουν ακριβό αντίτιμο είναι πιθανόν η συγκυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών μέσα σ΄ ένα πρωτόγνωρο κλίμα φανατισμού, ενώ η οικονομία θα καταρρέει. . Και αυτό επειδή δεν διαθέτει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το μέλλον της χώρας.

Και αυτά, ενώ ετοιμαζόμαστε να εισπράξουμε τα πρώτα ψίχουλα της κυβερνητικής γενναιοδωρίας. Τουλάχιστον ο ΓΑΠ στις προγραμματικές του ήταν πιο ….ανοιχτοχέρης μιας και μοίρασε ένα δις! Άσχετα, αν στη συνέχεια έβαλε το μακρύ χέρι του κράτους και στις δυο μας τσέπες…

Το έχουμε ξαναζήσει το έργο…..

Αδέξιος Δεξιός

΄*Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φρουρός avatar
  Φρουρός 08/02/2015 22:42:23

  Να δω το σχέδιο δράσης της Ελληνικής πλευράς μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου και τι στον κόσμο... Έχουν δίκιο οι Ευρωπαίοι που τα θέλουν γραμμένα σε χαρτί, γιατί μ΄αυτούς έχουμε χάσει τ΄αυγά και τα πασχάλια, τα έχουμε ακούσει όλα τα αντιφατικά δια στόματος διαφόρων Συριζαίων.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φρουρός 09/02/2015 21:07:05

   Δε θα έχουν κανένα ποσοτικοποιημένο σχέδιο. Δεν έχουν ιδέα από οικονομικά. Το έχουν αποδείξει ως αντιπολίτευση. Δεν ξέρουν να δουλεύουν, μόνο να μιλάνε, και άν... Την πατήσαμε οι Έλληνες και πάλι. Και αυτή την φορά πιο άσχημα από όλες τις προηγούμενες. Και επειδή δεν έχουμε περιθώρια ως χρεοκοπημένοι που μας κρατάνε οι δανειστές από το 2010 όρθιους με τα δανεικά τους και λόγω της ανεύθυνης στάσης Τσίπρα-Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.