Ήλθε η ώρα της ρήξης με τους δανειστές!
19/11/2014 12:00
Του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήλθε η ώρα της ρήξης με τους δανειστές!

Ήλθε η ώρα να σηκώσουμε το (μικρό έστω) ανάστημα μας και να διαπραγματευτούμε τη μετάβαση στην πρότερη των Μνημονίων Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια.

Η τρόικα, αυτή η συντομογραφία του διεθνούς οικονομικού ελέγχου που ασκείται εδώ και μια πενταετία στη χώρα, παίζει τα ρέστα της.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και ξέρουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πιέσουν ασφυκτικά, να εκβιάσουν αποφάσεις, να έχουν τον πρώτο λόγο σε εσωτερικά ζητήματα.

Βρισκόμαστε σε μια ευνοϊκή συγκυρία: Ο τραπεζικός τομέας πέρασε τα stress tests με επιτυχία, η χώρα ξαναείδε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από …τριάντα έξι τέρμινα, η κατανάλωση (ήτοι η ενεργός ζήτηση) αυξήθηκε, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατρακυλούν.

Ήλθε η ώρα της ρήξης λοιπόν. Τόσο απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά.

Τελειώνει το πρόγραμμα και ευχαριστούμε «δεν θα πάρουμε άλλο».

Χωρίς κουτσαβακισμούς, λεονταρισμούς και λοιπές νόσους του πολιτικού μας προσωπικού.

Να δεσμευτούμε ότι θα πάρουν τα χρήματα τους, να τους δώσουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και «έξω από την πόρτα».

Να μας αφήσουν να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας.

Έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους, εφάρμοσαν «πιλοτικές» πολιτικές τεράστιου κοινωνικού κόστους, ενώ αντίθετα έδειξαν μεγάλη επιμέλεια στην προώθηση ταξικών διευθετήσεων.

Διέλυσαν την αγορά εργασίας, πριόνισαν το ούτως ή άλλως προβληματικό κοινωνικό κράτος, εκβίασαν ληστρικές φορολογικές πολιτικές.

Έκαναν αναρίθμητα εκούσια ή ακούσια λάθη στις παρεμβάσεις τους στην ελληνική οικονομία, τόσα που έχουν δώσει πρωτογενές υλικό για τριάντα διδακτορικές εργασίες.

Οτιδήποτε λιγότερο από τη συντεταγμένη αποχώρηση της τρόικας δεν θα είναι απλά έγκλημα. Θα είναι λάθος!

Η επένδυση στο φόβο (θα κλείσουν οι τράπεζες, θα κοπεί το νερό, θα κάνει σεισμό) την οποία συνεχίζουν ορισμένοι (ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης για παράδειγμα) δεν είναι απλά προβληματική, δεν είναι μόνο ξεπερασμένη, αλλά κυρίως είναι επιζήμια.

Ήλθε η ώρα να σηκώσουμε το (μικρό έστω) ανάστημα μας και να διαπραγματευτούμε τη μετάβαση στην πρότερη των Μνημονίων Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια.

Έφτασε η στιγμή ο λαός να εισπράξει ένα μέρος από τις πρωτόγνωρες θυσίες του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 19/11/2014 14:39:55

  Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα πάρουν τα χρήματά τους από εμάς γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το max που μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι θα πληρώνουμε τους τόκους αν το επιτόκιο είναι πολύ μικρό. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε ότι θα τα πάρουν από τις αγορές. Ότι δηλαδή οι αγορές θα εμπιστευτούν την χώρα μας και θα τους δίνουν τα χρήματα κάθε φορά που λήγουν δάνεια που έχουμε πάρει από τον επίσημο τομέα. Επομένως πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές αυτές που θα πείσουν τις αγορές να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα των υπολοίπων χωρών της ΕΖ. Αυτό κρίνοντας από τα σημερινά spreads μάλλον δεν έχει γίνει. Μάλλον όμως οι αλλαγές που θα απαιτήσουν αυτές δεν θα είναι και πολύ διαφορετικές από αυτές που ζητάει η Τρόικα. Η μόνη εναλλακτική είναι το default. Αλλά και αυτό φέρνει αναγκαστικές αλλαγές. Η διαφορά τελικά έγκειται στον χρόνο των αλλαγών, οι μεν είναι πριν το default, οι δε μετά. Αλλά και στο είδος των αλλαγών καθώς και στο από ποιους θα απαιτηθούν.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 19/11/2014 15:19:14

  Ναι, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα μας δανείσουν οι "αγορές". Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ από την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι οι "αγορές" θα μας δανείσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί ΠτΔ και να ενισχυθεί, έτσι, η πολιτική σταθερότητα. Όλο λοιπόν παίζονται γύρω από το αν θα ψηφιστεί ΠτΔ.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Διογένης 19/11/2014 18:04:47

   Συμφωνω στο να σηκωσουμε αναστημα αλλα αφου πρωτα εχουμε χιλιομετρησει τις επιπτωσεις και την αντιμετωπιση τους. Να μην αναγκαστουμε να πισωγυρισουμε σαν τη Κυπρο αλλα και να μην μπουμε σε αξεπεραστες περιπετειες, γιατι σε περιπετειες θα μπουμε ετσι κι αλλιως.....

  • Franc. avatar
   Franc. @ Διογένης 20/11/2014 09:42:02

   Αν λοιπόν ο Σαμαράς θεωρεί σημαντικώτερο το να προχωρήσει η Πατρίδα απο το να παραμείνει άλλους 3 μήνες Πρωθυπουργός, μπορεί πολύ απλά να δώσει στις αγορές την απάντηση που φρενάρει κάθε πρόοδό μας, καλώντας σήμερα να ψηφίσουν στη βουλή ονομαστικά οι βουλευτές που ψηφίζουν ΠτΔ, ώστε να μην πάμε σε εκλογές. Ετσι θα ξέρουν και οι αγορές και όλοι μας αν όντως "έχει" τους 180. Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς απάντηση στο ερώτημα, ενισχύει αφ' ενός τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δείχνει οτι ο Σαμαράς δεν "έχει" τους 180, και αφ' ετέρου κοστίζει σε "αίμα" στον Ελληνικό λαό αφού οι αγορές τον κρατούν σε απομόνωση και τα λουκέτα αυξάνουν...

 3. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 19/11/2014 20:06:43

  Ατυχές άρθρο. Ατυχέστατο. Ο αρθρογράφος πρέπει να αναλογισθεί τι έχει υποσχεθεί η Ελλάδα και τι έχει κάνει. Που έβαζε την υπογραφή της και που τήρησε τις δεσμεύσεις της. Στην εξίσωση «έσοδα – έξοδα», όλο το βάρος των προσπαθειών της κυβερνητικής πολιτικής επικεντρώθηκε στον πρώτο παράγοντα, και ελάχιστα έως τίποτα δεν έγινε για τον δεύτερο παράγοντα της εξίσωσης. Αποτέλεσμα ήταν, αν ξοδεύαμε 100 ευρώ, προσπαθούσαν οι κυβερνώντες να εισπράττουν 120 ευρώ για να βγουν και να πουν ότι είναι πλεονασματικοί. Και καταλήξαμε έτσι στην φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων. Καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Πάταξη της φοροδιαφυγής ? (να θυμίσω το περιστατικό στην Ύδρα προ λίγων ετών που έγινε μέγα θέμα στη ΕΕ). Ενιαίο μισθολόγιο ? (θα εξεταστεί στο άμεσο μέλλον). Απελευθέρωση των επαγγελμάτων ? (απελευθερώθηκε το επάγγελμα του ναυαγοσώστη και του εκπαιδευτή σκύλων). Μείωση του Δημόσιου τομέα ? (ούτε τους πλαστογράφους δεν μπόρεσαν να διώξουν). Αξιολόγηση Δημοσίων υπαλλήλων ? (θα γίνει με την βοήθεια εισαγγελέων). Καταγραφή Δημοσίων φορέων ? (όπου νάναι την τελειώνουμε). Η λίστα των ανακολουθιών των κυβερνώντων είναι μακροσκελής. Η μόνη «μεταρρύθμιση» που έγινε ήταν η φοροεισπρακτική… Γι’ αυτό το άρθρο είναι ατυχέστατο. Τουλάχιστον ένα πράγμα γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες (και γι’ αυτό δεν θα σηκώσουν το ανάστημά τους). Ότι αν γινόταν ένα θαύμα και π.χ. στις 31 Δεκεμβρίου μας διαγράφανε όλο, και εννοώ όλο, το χρέος, την 1 Ιανουαρίου θα έπρεπε να ζητήσουμε δανεικά. Και τότε …

  • Simon Bolivar VΙ avatar
   Simon Bolivar VΙ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 20/11/2014 22:44:22

   1000 μπράβο.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/11/2014 11:22:01

  Λυπάμαι, αλλά δεν γίνονται αυτά... Το σύστημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν λειτουργεί έτσι. Δείτε π.χ. τι γίνεται σήμερα στην Κύπρο: Ο Ελβετός Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην της Deutsche Bank, αναλαμβάνει πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου. Με Ιρλανδό εκτελεστικό διεθυντή και Ρώσο μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο (ο Ριμπολόβλεφ του Σκορπιού και της Μονακό, με έδρα Παρθένες Νήσους). Ούτε καν το ΑΚΕΛ δεν "βγήκε στα κεραμίδια". Εδώ σε αντίθεση με την Κύπρο, "δεξιοί" και "αριστεροί" καταγινόμαστε με ονειρώξεις...

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/11/2014 11:52:38

  Από τα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης κατευθείαν βουρ για χαλλούμι ο Ελβετός. Με μπόλικη βότκα φερμένη με το Lear Jet του Ντίμτρι κατευθείαν απο το Αικατερίνμπουργκ.
  Τα μεγαλα πάρτυ θα γίνονται στο Σκορπιό, λένε...

  Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια
  τα σελίνια μονά και διπλά
  τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού `ντα
  ο πεζεβέγγης που τα `χει στην πούγγα

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/11/2014 12:05:58

  Η "πρότερη των Μνημονίων Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια", με Turks (οι Τέρκς αδελφοποιημένοι με το Κρανίδι) and Caikos (αδελφοποιμένα με την Κύμη): τα μόνα "Λαικά και Ορθόδοξα" Νησιά που αποτελούν έδαφος του Ηνωμενου Βασιλείου. Rarities... Χώρα - αναρχομπάχαλο ήταν πρό των Μνημονίων, χώρα αναρχομπάχαλο παραμένει με το μνημόνιο. Μηδεν εις το πηλίκιον...

 7. Geros avatar
  Geros 20/11/2014 12:17:50

  Γραφει ο αρθρογράφος "Να δεσμευτούμε ότι θα πάρουν τα χρήματα τους" , μπορεί να μας εξηγήσει πως θα γίνει αυτό? Τι είδους δέσμευση έχει στο μυαλό του? Να φιλήσουμε σταυρό? Να ορκιστούμε στην κακομοίρα την μάνα μας? Μοιάζει με λεπτομέρεια αλλα δεν είναι , είναι τα κλασικά λογικά άλματα που κάνουν όσοι ανήκουν στο αντιμνημονιακό μπλόκ. Αυτή η μικρή φράση περιέχει τόσα αδιέξοδα και αντιφάσεις που αν αρχίσουμε να τα αναλύουμε θα γράφουμε σελίδες. Δεν υπάρχει αντιμνημόνιο , υπάρχει αντιπραγματικότητα!

 8. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 20/11/2014 13:54:54

  Αγαπητότατε Μικρέ Οδυσσέα, αυτά τα πολύ όμορφα που λέτε, έπρεπε να τα είχε τολμήσει ο επαϊων, πολύ χρόνο πριν... Τώρα ό,τι και να λέει, του απαντά στο τελευταίο του κουπλέ, το παρακάτω εξόχως σουρεαλιστικό τραγουδάκι : Η Συνέλευση των ποντικών - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας http://www.youtube.com/watch?v=3gkqNvx-RwQ

 9. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 23/11/2014 22:05:06

  Θα συμφωνήσω, Μ. Οδυσσέα. Και παρ' όλα τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα που εκφέρονται, οι "αγορές" δεν είναι πάντα λογικές. Το αντίθετο μάλιστα. Αν δουν ευκαιρία σε σένα, γίνεσαι το αγαπημένο τους παιδί και τελείωσε. Και ας μην τους θέλεις δλδ, αυτοί θα σε θέλουν! Μέχρι το επόμενο αγαπημένο παιδί, βέβαια.. Αυτό πρέπει να καταφέρουμε εμείς: Να γίνουμε έστω και για 1 χρόνο το "αγαπημένο παιδί" των διεθνών χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών αγορών.. Το πως είναι το θέμα.. Πάντως όχι με μειώσεις μισθών και υπέρογκους φόρους. Αυτά είναι τριτοκοσμικά παραμύθια.. Χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, για να μπορούν να εμπιστευθούν, να δώσουν κάποιοι χρήματα. Οι αρλούμπες του Σύριζα δεν βοηθούν σ' αυτό. Και να δούμε τι θέλει κάποιος που επενδύει τώρα για να επενδύσει. Τώρα, όχι σε 2 χρόνια. Θα πρέπει να κινούμαστε πιο γρήγορα, όπως κινείται ο υπόλοιπος κόσμος. Και δεν εννοώ να δώσουμε "γη και ύδωρ", να παραμείνουμε μπανανία. Αλλά "θα σου δώσω και θα πάρω όμως". Σαν ίσος προς ίσο. Έχω την δυνατή πεποίθηση ότι άπαξ και πάρουμε την πάνω βόλτα, θα γίνουμε πολύ καλύτερα και θα κρατήσει καιρό.

  • Geros avatar
   Geros @ Θόδωρος 17.06.201? 23/11/2014 23:14:48

   Και αν αυτό που δούμε όταν ψάξουμε το τι θέλει κάποιος για να επενδύσει στην Ελλάδα , είναι όλα αυτά που ζητάει η τρόικα συν άλλα εκατό που η τρόικα δεν τα έχει σκεφτεί, τι κάνουμε αγαπητέ Θόδωρε?

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Geros 24/11/2014 00:19:43

    Κανένας σε ολον τον κόσμο δεν έχει κάνει ή δεν εφαρμόζει όλα αυτά που ζητάει η τρόϊκα, αγαπητέ Γέρο. Πιστεύω ότι αυτό το ξέρεις καλύτερα από μένα, αφού είσαι γνώστης απ' ότι καταλαβαίνω.. Ορισμένα βασικά, που είναι και λογικά δλδ και που εξασφαλίζουν (όχι γραφειοκρατία π.χ.) έναν υποψήφιο επενδυτή, ναι. Αλλά οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα? Που έγινε αυτό? Έγινε σε μας μήπως? Όχι τέτοια παραμύθια. Και δεν μιλάω για τους μισθούς του παλιού ΔΤ. Σίγουρα, ήθελαν διόρθωση και έγινε. Γι' αυτά και για παρόμοιες νεοφιλελε μπούρδες μιλάω..

    • Geros avatar
     Geros @ Θόδωρος 17.06.201? 24/11/2014 10:05:38

     Δυστυχώς είσαι ένας ακόμα που χαρακτηρίζει ως "νεοφιλελεύθερα" γενικά και αόριστα όσα πράγματα δεν του αρέσουν στα οικονομικά. Άσχετα αν αυτά τα πράγματα είναι στην ουσία νεοφιλελεύθερα ή είναι εντελώς στον αντίποδα της θεωρίας αυτής. Δεν σου αρέσει? Το λες νεοφιλελεύθερο και είσαι μέσα! Αλλά ακόμα και αν (κατά τύχη προφανώς) κάποια πράγματα που χαρακτήρισες νεοφιλελεύθερα τελικά είναι , λες ένα "μπούρδες" και καθάρισες! Έτσι απλά! Όταν κάτι είναι νεοφιλεύθερο, είναι εκ προοιμίου μπούρδα! Ας τα πάρουμε με την σειρά αυτά που είπες μπας και καταλάβεις την πλάνη και πραγματικά πιστεύω πως αν είσαι καλόπιστος θα την δεις. 1. Λες ότι κανείς στον κόσμο δεν εφάρμοσε όλα όσα ζητάει η τρόικα , κανεις λάθος αγαπητέ. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που ζητάει η τρόικα που δεν εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Και όταν μιλάμε για χώρες δεν μιλάμε για την Ουγκάντα και την Ονδούρα , αλλα για την Ολλανδία , την Σουηδία και δεκάδες άλλες ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ χώρες. Αν εννοείς ότι μερικά από αυτά που ζητάει η τρόικα υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που δεν τα εφαρμόζουν ναι , έχεις δίκιο , έχουν και άλλες χώρες αγκυλώσεις και θέματα που είναι πολιτικά ευαίσθητα , δεν έχουμε το προνόμιο εμείς να είμαστε η μοναδική χωρα με τέτοια προβλήματα. Αλλα δεν λες αυτό , λες ότι αυτά που μας ζητάει η τρόικα είναι κάτι το πρωτότυπο και πειραματικό. Κατηγορηματικά όχι! Αυτά που ζητάει είναι σε τεράστιο αριθμό δυτικών χωρών ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Αν κάτι μπορείς να προσάψεις της τρόικας είναι το ανάποδο , έλαβε υπερβολικά υπόψιν της την "Ελληνική ιδιαιτερότητα" δημιουργώντας ένα πρόγραμμα που δεν έχει μέσα πολλά πράγματα που είναι αυτονόητα για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες , δεν έθεσε παραδείγματος χάριν θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο , μιας μονιμότητας που δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρώπη. 2. Θεωρείς την άρση της γραφειοκρατίας λογικό μέτρο και είναι περίεργο γιατί είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο. Μα θα μου πεις όλα τα κόμματα και όλοι οι οικονομολόγοι μιλούν για άρση της γραφειοκρατίας , γιατί είναι νεοφιλελεύθερο? Γιατί τα κόμματα μιλούν για την γραφειοκρατεία ως σαν να πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Ένα κακό χτικιό που ενέσκηψε χωρίς να ξέρουμε γιατί και ότι και να λέμε όσο ξέρω τον εαυτό μου για να το καταπολεμήσουμε αυτό εκεί! Ζει και βασιλεύει. Πάταξη της γραφειοκρατίας έχουν εξαγγείλει όλοι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα από την ίδρυση της και μετά , αν οι διαγνώσεις ήταν σωστές κάτι θα είχε γίνει σε αυτόν τον τομέα διακόσια χρονια τώρα. Οι μόνες χώρες στον κόσμο που μείωσαν την γραφειοκρατία (όχι εξάλειψαν , χρειάζεται και κάποια γραφειοκρατία τελικά) είναι οι χώρες που άλλαξαν την έννοια των αρμοδιοτήτων του κράτους , και αυτό είναι νεοφιλελεύθερο. Στην Ελλάδα όταν έχουμε ένα πρόβλημα προτείνουμε την λύση: "να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα αναλάβει να ...." , "να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αναλάβει να ....." , "να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα αναλάβει να ....." , "να επιληφθεί το κράτος για να αναλάβει να ......" , "να μεριμνήσει η πολιτεία για να αναλάβει να ......" Αυτό είναι η γραφειοκρατία. Αυτό την δημιουργεί. Βγαίνουν πολλοί και λένε "μα είναι δυνατόν να χρειάζονται τόσες υπογραφές για να ληφθεί η τάδε άδεια?" Φυσικά και είναι τρελό αλλα ας αναρωτηθούμε γιατί και ποτε κάποιος έβαλε τις διαδικασίες της κάθε μια από αυτές τις υπογραφές. Αν το ψάξετε θα δείτε ότι πίσω από κάθε μια υπογραφή κρύβεται μια λύση πολιτικού του στιλ "να επιληφθεί το κράτος να αναλάβει να ...." 3. Η μείωση μισθών και συντάξεων δεν είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων έγινε όχι γιατί την διάβασε ο Τόμσεν σε κάποιο βιβλίο του Friedman, η μείωση έγινε γιατί ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ , το ταμείο ήταν άδειο , δεν υπήρχε σάλιο , έπεσε φαλιμέντο , πως να το πούμε αλλιώς? Και γιατί ήταν άδειο το ταμείο? Γιατί εδώ και 40 χρονια δημιουργούσαμε βήμα βήμα ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας ολόκληρη. Χωρίς αξιολόγηση , χωρίς ανταγωνισμό , χωρίς επιβράβευση της αριστείας. Φτιάχναμε ένα σοσιαλιστικό μοντέλο και φαλιρίσαμε και τώρα που δεν υπάρχει φράγκο στο ταμείο φταίει ο νεοφιλελευθερισμός επειδή κάποιος μας είπε "μείωσε μισθούς γιατί δεν έχεις από που να τους πληρώσεις" ? E όχι αγαπητέ! Αυτό είναι αντιστροφή της πραγματικότιτας. 4. Η διόρθωση που λέτε ότι έγινε στους μισθούς του δημοσίου τομέα δεν έγινε αγαπητέ. Το χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεγάλωσε στην κρίση δεν έκλεισε. Μην κοιτάτε αν πλησίασε ο μισθός του δημοσίου στα χαρτιά αυτόν του ιδιωτικού , κοιτάξτε την πραγματικότητα. Ο όγκος χρήματος που δινόταν για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον όγκο χρήματος στο δημόσιο, που έγινε η μεγάλη μείωση? Στο δημόσιο? Όχι φυσικά, στον ιδιωτικό. Αυτό έγινε μέσο της ανεργίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύθηκαν, απλά δέχθηκαν μικρή μείωση των αποδοχών τους , οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έμειναν στον δρόμο. Αν υπολογίσουμε και τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιους υπαλληλους που μέσα στην κρίση βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, το χάσμα μεταξύ των δυο αυτών κόσμων στην Ελλάδα έγινε τεράστιο. Η διόρθωση , είναι μπροστά μας , στην επόμενη φάση της Ελληνικής κρίσης.

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Geros 24/11/2014 18:25:34

      Τζάμπα κουράζεσαι, Γέρο, να μου αναλύεις θέματα που μου είναι γνωστά. "Δυστυχώς" για σένα, που εγώ χαρακτηρίζω πράγματα νεοφιλελεύθερα και "κακά". Ευτυχώς για μένα, λέω εγώ. Το να μου λες ότι δεν ξέρω τι είναι νεοφιλελευθερισμός και ότι το χρησιμοποιώ γενικά σαν αφορισμό, υποβιβάζεις συνειδητά το επίπεδο της συζήτησης μας. Φτηνό επιχείρημα και το αντιπαρέρχομαι μεγαλόψυχα.. 1. Οι Ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρεις τι κατώτατο βασικό μισθό έχουν? Η Ιρλανδία που ήταν κι αυτή σε μνημόνιο, γιατί έχει μεγάλο βασικό μισθό? Μήπως γιατί εκεί δεν τόλμησαν να τους μειώσουν τόσο πολύ? Λες η τρόϊκα δεν έθεσε θέμα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Από όσο ξέρουμε -και ξέρουμε όλοι- αυτό που λες είναι λάθος. Το έθεσε και το ζητά ακόμα. Το οποίο είναι και σωστό για μένα. Η τρόϊκα δεν έλαβε καμιά Ελληνική ιδιαιτερότητα υπόψη της. Εκτέλεσε τις εντολές που είχε, απλά. 2. Η άρση της γραφειοκρατίας δεν είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο, είναι φιλελεύθερο μέτρο μιας φιλελεύθερης οικονομίας που ευνοεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Να φτιάξεις δλδ. σε σωστές και λειτουργικές βάσεις τις ΔΥ ενός κράτους. Όχι την εγκατάσταση μιας νέας φεουδαρχίας, όπως κάνει ο νεοφιλελ/σμος. Το outsourcing με μισθούς πείνας, μειώνει κατά πολύ την γραφειοκρατία, αλλά δημιουργεί σύγχρονους σκλάβους. Αυτό είναι ο νεοφιλελευθερισμος -και η εφαρμογή του κυρίως- για μένα. 3. Αν μειώσεις μισθούς, μειώνεις και τις ασφαλιστικές εισφορές. Όχι? Πως σώζεις τα ταμεία έτσι? Δεν καταλαβαίνω. Όσο για τις συντάξεις, να το δεχτώ, ότι φαλήρισαν τα ταμεία και γι' αυτό τις μειώνεις, αφού ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις εισφορές (όχι όλες, βέβαια). Ερωτώ: Τώρα έχουν ισοσκελιστεί αυτά τα 2? Πότε θα ξέρουμε το σημείο της "δίκαιης σύνταξης"? Γιατί αν συνεχίσεις μετά, αφαιρείς άδικα, "κλέβεις" από τους συνταξιούχους στην ουσία. 4. Οι ΔΥ είχαν μεγάλες μειώσεις στον μισθό τους, δεν τα ξέρεις (ή κάνεις πως δεν τα ξέρεις) καλά. Ναι, ο ΙΔ χτυπήθηκε περισσότερο, ΙΥ είμαι και το ξέρω. Αλλά για πόσο θα κρατάει αυτός ο ακήρυχτος "πόλεμος"? Αυτά γίναν, θα κοιτάξουμε μπροστά κάποτε? Να φτιαχτεί ο ΔΤ και μέσω της μείωσης γραφειοκρατίας να προωθήσει την επανάκαμψη του ΙΤ. Ισορροπία, όχι εκμηδενισμό του ενός εις βάρος του άλλου, όπως έγινε ως τώρα με τον ΙΤ. Κε Γέρο, εγώ βλέπω το 60% του παγκόσμιου πλούτου να συσσωρεύεται στο 1% των υπερπλούσιων μεγιστάνων της Γης (τυχαία νούμερα αλλά κάπου εκεί είναι). Βλέπω ότι αυξήθηκαν οι Έλληνες (δισ-) ή (εκατόντα-) εκατομμυριούχοι όπως διάβαζα πρόσφατα σε κάποια αξιόπιστη έρευνα. Αυτά εμένα μου μυρίζουν ΝΕΑ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ! Για μένα δεν κερδίζει αυτός που παράγει καλύτερα, αυτός που εργάζεται περισσότερο ή πιο αποτελεσματικά, ο πιο έξυπνος εν τέλει, βρε αδερφέ!.. Δεν οφελείται ο ικανός αλλά τουναντίον αυτός που (και πάλι) θα κλέψει, θα ξεγελάσει, θα εξαπατήσει, θα κερδίσει από το short selling με inside info. Δεν είναι φιλελευθερισμός αυτό, σας είπα τι είναι. ΝΕΑ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ εμείς θα αγωνιστούμε να μην υπάρξει, κε Γέρο. Όσο κι αν κάποιοι το θέλουν!..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.