Έχουν σχέδιο για παράλληλο νόμισμα;
05/04/2015 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν σχέδιο για παράλληλο νόμισμα;

Μακάρι να μη φτάσουμε ως εκεί αλλά ο Βαρουφάκης είναι δεδομένο ότι μας οδηγεί κατευθείαν στα βράχια.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, μια ισορροπία τρόμου για την οποία βεβαίως ευθύνονται τα λάθη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τελευταία διακρίνουμε μια κλιμάκωση της επίθεσης των ξένων μέσων ενημέρωσης που άλλα μας προτρέπουν να φύγουμε από το ευρώ, άλλα μας λένε ότι χρεοκοπήσαμε, κι άλλα ότι θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά η χώρα ζει σε καθεστώς χρεοκοπίας η οποία μένει να επιβεβαιωθεί σε κάποια συνεδρίαση εκτός αν το καράβι στρίψει.

Το πιθανότερο είναι πάντως οι δανειστές να μην ικανοποιηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση να στείλει κι άλλο e-mail Βαρουφάκη και την Μεγάλη Πέμπτη να γίνει ένα πρώτο βήμα για συμφωνία που θα επισφραγιστεί στις 24 Απριλίου, μία ημέρα μετά του Αγίου Γεωργίου του μεγάλου στρατηγού που σκότωσε το τέρας.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο ενός ηχηρού μηνύματος με capital control μέσα στις μέρες του Πάσχα και τότε η κατάσταση θα γίνει δραματική. Με τον κόσμο να μη μπορεί να βγάλει τα λεφτά του, με τις επιχειρήσεις να καταρρέουν και να κλείνουν, πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση.

Όλα είναι σενάρια που μπορεί να επιβεβαιωθούν, μπορεί και όχι. Η χώρα σέρνεται, διαλύεται εξαιτίας αυτής της ασάφειας, της δραματικής πορείας προς τον Γολγοθά. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να κρατήσει καιρό, ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι σκόπελοι των πληρωμών Απριλίου και Μαΐου με κάποιο μαγικό τρόπο. Μέσα στο τρίμηνο του καλοκαιριού η χώρα πρέπει να δώσεις σε χρεολύσια πάνω από 11 δις ευρώ, ποσό τεράστιο και χωρίς να υπολογίζονται μισθοί, συντάξεις και λοιπά έξοδα της χώρας. Επομένως, ακόμη και αν βγει τώρα από το τούνελ, αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τέλος Ιουνίου πάει και η παράταση του Μνημονίου.

Με απλά λόγια: Οι λογαριασμοί δε βγαίνουν, η χώρα είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Η χρεοκοπία μας χτυπά την πόρτα και οι Ευρωπαίοι καλούνται να δουν πως θα την διαχειριστούν.

Όμως, οι δανειστές δεν θέλουν μια συντεταγμένη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ γιατί τότε θα έκαναν το ίδιο και οι άλλες χώρες. Δε θέλει όμως και μια άτακτη χρεοκοπία με την οποία κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της ζημιάς.

Το βασικό σενάριο μιλά για επιστροφή στη δραχμή. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, ειδικά αν μιλούσαμε για ένα νόμισμα υποτιμημένο δραματικά σε σχέση με το ευρώ. Τότε θα μιλούσαμε για εισαγόμενα προϊόντα με το… δελτίο και για μια μεγάλη περίοδο δυστυχίας των Ελλήνων. Μπορεί μετά από κάποια χρόνια να επέστρεφε η χώρα στην ανάπτυξη, όμως, πρώτα θα είχαν πεθάνει χιλιάδες.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, διακινείται ένα νέο σενάριο που το έχουν μελετήσει στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος. Η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά να της επιτραπεί η κυκλοφορία ενός δικού της νομίσματος που θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.

Οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για νόμισμα με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, και αυτό δια νόμου. Έτσι, η χώρα θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Το νόμισμα αυτό θα κυκλοφορούσε μόνο εντός της χώρας, όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με το GR-euro π.χ. αλλά η ισοτιμία 1 προς 1.

Μάλιστα έχουν γίνει προτάσεις για την έκδοση ομολόγων εσωτερικής κυκλοφορίας καλυμμένα από μελλοντικές αξίες που θα συνδέονται με αναπτυξιακά project, τουρισμό, real estate κ.λπ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώνει δάνεια και ταυτόχρονα να καλύπτει ανάγκες χρηματοδότησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ευρώ θα κυκλοφορούσε παράλληλα και σε διάστημα 2-3 ετών θα αποφάσιζε η Ελλάδα αν θέλει να επιστρέψει στην ΕΕ ή όχι.

Αυτό το σενάριο με το παράλληλο νόμισμα έχουν αρχίσει να το επεξεργάζονται αρκετοί και δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα της Telegraph που έκανε λόγο για έξοδο, εθνικοποίηση των τραπεζών και νέο νόμισμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει πάση θυσία της κοινωνικές υπηρεσίες και τις πληρωμές των συντάξεων, ενώ οι πιέσεις που δέχεται λόγω της έλλειψης πόρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ταπείνωση, δεν θα δεχτούμε ένα δίλημμα ανάμεσα στην στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές και μια στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Αν αυτός είναι ο στόχος των δανειστών τότε θα πρέπει να μας αποχωριστούν», αναφέρει η πηγή της Telegraph.

Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα. Είναι αχαρτογράφητα νερά όλα αυτά. Δεν ξέρουμε αν είναι ανοησία ή αν κάποιοι το προωθούν ως σίγουρο. Ξέρουμε όμως ότι το παράλληλο νόμισμα συνδεδεμένο με το ευρώ σε απόλυτη ισοτιμία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βρίσκεται στα σχέδια κάποιων στην κυβέρνηση. Μακάρι να μη φτάσουμε ως εκεί αλλά ο Βαρουφάκης είναι δεδομένο ότι μας οδηγεί κατευθείαν στα βράχια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ι. Σουλιώτης avatar
  Ι. Σουλιώτης 04/04/2015 06:42:37

  Μόνον τα λάθη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης φταίνε; Οι εμμονές και τα λάθη των "εταίρων" δεν μετέχουν στην ύφανση της θηλιάς; I.Σ

  • χρηστος τζανες avatar
   χρηστος τζανες @ Ι. Σουλιώτης 07/04/2015 22:30:32

   Αυτοι ομως ειναι στον γαιδαρο καβαλα

 2. Νίκος Πετρόπουλος avatar
  Νίκος Πετρόπουλος 04/04/2015 07:03:55

  "Μέσα στο τρίμηνο του καλοκαιριού η χώρα πρέπει να δώσεις σε χρεολύσια πάνω από 11 δις ευρώ, ποσό τεράστιο και χωρίς να υπολογίζονται μισθοί, συντάξεις και λοιπά έξοδα της χώρας." Για να καταλάβω, πως θα τα δίναμε και επί προηγούμενης κυβέρνησης;;

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Νίκος Πετρόπουλος 04/04/2015 16:56:26

   Με νέο μνημόνιο.

  • George N avatar
   George N @ Νίκος Πετρόπουλος 04/04/2015 18:03:32

   8,5 δις ήταν οι πληρωμές για το καλοκαίρι και τα T-bills θα καλύπτονταν με ανακύκλωση. Τα επόμενα χρόνια τα ποσά έπεφταν γύρω στα 5-6 δις. Το (υπερ)αισιόδοξο πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν κάλυψη των αναγκών από τις αγορές με ρεζέρβα το credit facility των 11 δις του ΤΧΣ. Soft μνημόνιο δλδ. Τώρα θα χρειασθεί κανονικό μνημόνιο για 2 χρόνια λόγω της ανάγκης για την μείωση των Τ-bills αλλά και γιατί η Ελλάδα εμπνέει λιγότερη εμπιστοσύνη κι από το 2012. Επιπρόσθετα ακόμα και τα πιο ριψοκίνδυνα funds που είχαν πάρει pole positions αποδείχτηκε ότι είχαν υποτιμήσει το πολιτικό ρίσκο, με αποτέλεσμα να καούν. Δυο defaults και μια ανώμαλη προσγείωση θα κρατήσουν τους πάντες μακρυά για καιρό.

   • oδυσσέας Κ. avatar
    oδυσσέας Κ. @ George N 04/04/2015 18:51:08

    Και το χειρότερο φίλε George είναι οτι αυτά τα 2 χρόνια δεν βλέπω να έχουμε καλύτερη λύση στον ορίζοντα. Πάντως μάλλον καλύτερα θα είναι απο το να πάμε στη Δραχμή...Θα το συνηθίσουμε κι αυτό.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ George N 05/04/2015 20:19:53

    «T-bills» (σύντμηση του «treasury bills») πάει να πει «έντοκα γραμμάτια του δημοσίου». «Credit facility» πάει να πει «πλαίσιο πιστωτικής διευκόλυνσης». «Soft»=μαλακό. «Fund» πάει να πει «επενδυτικός οίκος». «Pole position» (εδώ χρησιμοποιούμενο μεταφορικώς) είναι η, ενέχουσα πλεονέκτημα, μπροστινή θέση εκκίνησης, στη φόρμουλα ένα, που δίνεται στον οδηγό που έκανε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά. «Default» πάει να πει «χρεωκοπία».

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΚΜ 05/04/2015 20:57:06

     Χμμμμ, ίσως το καλύτερο σχόλιό σας εδώ μέσα .... ever!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ akenaton 06/04/2015 01:47:51

      Επίσης.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Νίκος Πετρόπουλος 06/04/2015 17:12:32

   ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΑΠΑΛΑ.

 3. George N avatar
  George N 04/04/2015 08:31:11

  Ισοτιμία 1-1! Το σχέδιο είναι να δούμε αν ισχύει ο νόμος του Gresham τον 21ο αιώνα? Και επειδή θα αποδειχθεί ότι ισχύει (Bad money drives out good) θα δούμε και την αντίδραση μιας κοινωνίας με την μισή αγοραστική δύναμη σε ένα βράδυ.

 4. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 04/04/2015 10:08:29

  Αν κάποιος σας έδινε 10 απ΄αυτά τα GR-Euro (ή πως θα λέγονται) από την μια ή μπορούσε απ' την άλλη να δώσει 10€ για να πληρώσει οτιδήποτε (market, ενοίκια, λογαριασμούς, έξοδα πάσης φύσεως κ.ά.), εσείς ποια θα παίρνατε? Τα € ή τα GR-Euro? Δηλαδή, αλλάζετε π.χ. 50€ που έχετε στην τσέπη σας με 50GR-Euro? Και θα 'χετε 50 GR-Euro με την εγγύηση του Ελλ. Δημοσίου.. Μη γελάσει ή έστω μειδιάσει κανείς, τον έφαγα! :) :) Λοιπόν? Απαντήστε (και μια δημοσκόπηση δεν θα 'ταν άσχημη) και έχετε... έτοιμη την απάντηση.

 5. blue nile avatar
  blue nile 04/04/2015 10:08:49

  Αν οι εταίροι δεν μας δανείσουν για να πληρώσουμε τα παλιά δανεικά (ότι έκαναν μέχρι τώρα δηλαδή) επειδή δεν θέλουμε νέα περιοριστικά μέτρα το διπλό νόμισμα είναι η μόνη λύση.
  Δεν είναι η καλύτερη αλλά επαναλαμβάνω είναι η μόνη. Όλα αυτά σε μια ευρωζώνη που συνεχίζει να παραλογίζεται και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός και αμερόληπτος αναλυτής που να μην βλέπει την εξής απλή αλήθεια: Ότι χωρίς πολιτική, δημοσιονομική και σωστή τραπεζική ενοποίηση το ευρώ δεν μπορεί να συνεχίσει. Καμία όμως από τις παραπάνω ενοποιήσεις δεν τις θέλει η Γερμανία γιατί με τις δύο πρώτες από οδηγός του λεωφορείου θα γίνει απλός επιβάτης και με την τρίτη θα αποκαλυφθεί η χρεοκοπία των γερμανικών τραπεζών. Βέβαια δεν σημαίνει κάτι τέτοιο ότι φουντάρουμε και φεύγουμε από μόνοι μας. Υπάρχει πάντα η ελπίδα έστω και μικρή να φτιάξουν τα πράγματα και τελικά είχε δίκιο ο Σαμαράς όταν έλεγε ότι πρέπει να είμαστε μέσα στην ευρωζώνη μέχρι την τελευταία στιγμή της. Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, η ύπαρξη ενός δεύτερου νομίσματος πέρα από την ανακούφιση ρευστότητας που θα προσφέρει θα μας έχει πιο έτοιμους για τα δυσάρεστα μελλούμενα.

  • oδυσσέας Κ. avatar
   oδυσσέας Κ. @ blue nile 04/04/2015 11:01:54

   Τo διπλό νόμισμα αγαπητέ Blue Nile οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη Δραχμή (ήτοι στο Grexit)αν δεν ισχύει για τις συναλλαγές με το εξωτερικό και κυρίως για την αποπληρωμή των δανειστών. Aν συμφωνήσει το Ευρωιερατείο στο διπλό νόμισμα και η κυβέρνηση κάνει τις πληρωμές της στους πολίτες με κανονικά ευρώ και για τις πληρωμές των δανειστών χρησιμοποιεί τα Gr-euro θα είναι όντως η λύση στο πρόβλημα, ήτοι το κούρεμα με έμμεσο τρόπο. Αλλά τότε δεν χρειάζεται, γιατί αρκεί ο Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο Q.E. δίνοντάς της "φωτοτυπημένα ευρώ". Αν το Gr-euro χρησιμοποιοθεί μόνο στο εσωτερικό, θα οργιάσει το λαθρεμπόριο "συναλλάγματος" όπως στην πρό ευρώ εποχή με τις βαλίτσες του "γκαζόν απο δολλάρια" και στην ουσία θα πρόκειται για τεάστια περικοπή μισθών και συντάξεων που θα κάνει το e-mail Χαρδούβελη να μοιάζει με γή της Επαγγελίας.Είναι προτιμώτερο να γίνει αυτό που έκανε ο Σάλλας στην αρχή της κρίσης, ήτοι υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών των ΜΙΣΩΝ Δ.Υ. για ένα εξάμηνο, εναλλάξ. Το Grexit και η Δραχμή είναι χίλιες φορές προτιμώτερα στην περίπτωση που οι δανειστές πάψουν να αποπληρώνουν μόνοι τους "το μεγαλύτερο δάνειο όλων των εποχών" που μας επέβαλλαν, έχοντας άτύπως αποδεχτεί οτι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους το αποπληρώσουμε και γι αυτό καθιέρωσαν τις δήθεν αξιολογήσεις της τρόικας (που ποτέ δεν τηρήσαμε) και τις σταδιακές δόσεις με κατάληξη το δικό τους ταμείο... Αν τελικά η Μέρκελ δεν δεχτεί να χαλαρώσει τη λιτότητα στην Ελλάδα και ο Τσίπρας δεν δεχτεί να γίνει Σαμαράς και Χαρδούβελης με το παραπάνω, ή θα παραιτηθεί και θα πάμε σε εκλογές, ή θα κάνει Δημοψήφισμα προτείνοντας Δραχμή. Αν η Μέρκελ δεχτεί έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό, το πρόβλημα θα λυθεί και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Δεν νομίζω οτι υπάρχουν άλλες επιλογές. Το τι θα κάνουμε εμείς άν πάμε στη Δραχμή και άρα φύγουμε απο την ΕΕ, είναι μια άλλη Ιστορία, που ίσως βγεί και σε καλό και για μας και για την ΕΕ τελικά...

 6. Kimon avatar
  Kimon 04/04/2015 11:09:21

  Οι "οικονομικοί αναλυτές" έχετε πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική και βεβαίως με την επιστήμη. Σας υπενθυμίζω μερικές βασικές αρχές της οικονομίας: 1) Το χρήμα αντιπροσωπεύει παραγωγή, άρα όπως και η ενέργεια δεν παράγεται εκ του μηδενός. 2) Μηδενική παραγωγή συμεπάγεται χρήμα μηδενικής αξίας, δηλαδή δραχμή. 3) Μηδενική παραγωγή με ισχυρό χρήμα συνεπάγεται μηδενική κυκλοφορία χρήματος, δηλαδή πτωχοποίηση του πληθυσμού. 4) Ένας τόνος γεωργικών προιόντων κοστίζει 250 δολ. Ένας τόνος βιομηχανικών προίόντων 10 - 100 χιλ δολ. και ένας τόνος προιόντων υψηλής τεχνολογίας 1 δισ δολ. 5) Η Ελλάδα στους δείκτες παραγωγής καινοτομίας/τεχνολογίας είναι 99η στον κόσμο στην ίδια θέση με την Μποτσουάνα. 6) Η χώρα, με συνειδητές πολιτικές αποφάσεις, διάλλεξε την "ανάπτυξη" με δανεικό χρήμα και εισαγώμενη εργασία, συνταγή που όχι μόνο νέκρωσε την παραγωγή, αλλά απαξίωσε και την όποια παραγωγική τεχνογνωσία.7) Χώρες χωρίς δικό τους νόμισμα δεν μπορούν να ασκήσουν οικονομική πολιτική. Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Βρυξέλλες), το κοινό νόμισμα κυκλοφορούσε σε μικρές ποσότητες στις περιφέρειες μέσω δανεισμού (Ελλάδα). Το αποτέλεσμα ηταν η καταλήστευση των επαρχιών μέσω της παραγωγής προϊόντων με μικρή κυκλοφορία χρήματος, που εξαθλίωνε τους πληθυσμούς (λιτότητα) με ταυτόχρονο πλουτισμό της Ρώμης (Βερολίνου). Συμπέρασμα, όπως τα φτιάξατε,με οποιοδήποτε νόμισμα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Εξαθλίωση!

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Kimon 04/04/2015 12:45:17

   Ορθότατες παρατηρήσεις. Το θέμα είναι όμως πολιτικό. Η ελληνική οικονομία ασφυκτιά. Έχει ανάγκη από τουλάχιστον 30-40 δις ρευστοτητας για να κινηθούν οι υπάρχουσες δυνάμεις της οικονομίας στο μέγιστο δυνατό. Οπότε πιθανό τύπωμα χρήματος θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο. Μπορεί να μην καταστήσει την όποια ανάπτυξη βιώσιμη αλλά θα είναι ωφέλιμο βραχυπρόθεσμα. Κάπου εδώ έρχεται το πολιτικό: Το χρήμα τυπώνεται μόνο από την ΕΚΤ η οποία έχει το μονοπώλιο τυπώματος χρήματος το οποίο εκχωρήθηκε από τα κράτη σε αυτήν. Εάν η Ελλάδα αφεθεί να τυπώσει νόμισμα δικό της παράλληλα με το ευρώ 1:1 τότε ουσιαστικά τυπώνει ευρώ εφόσων βρίσκεται εντός ευρωπαικής ένωσης με όλα τα κεκτημένα από το 1981 και εντεύθεν. Σημαίνει ότι όποιος έχει πρόβλημα δύναται να ζητήσει και αυτός να τυπώσει τοπικά ευρώ. Και αφού τυπώνει τοπικά ευρώ 1:1 γιατί να μην επικρατήσει το τοπικό νόμισμα έναντι του ευρώ; Θα γίνει ένα θεωρητικό νόμισμα όπως ήταν περίπου το σύστημα ECU τη δεκαετία του 90. Πολύ θα το θελαν οι σαξωνες και τα συριζόπουλα τους. Ίσως και κάποιος άλλος που την είδε πλανητάρχης τελευταία . Εάν αποδεκτεί η γερμανία οτιδήποτε τέτοιο υπογράφει το τέλος της Ευρωζώνης όπως είναι τώρα. Δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό.

  • oδυσσέας Κ. avatar
   oδυσσέας Κ. @ Kimon 04/04/2015 14:15:26

   Aγαπητέ Κίμων, μας έπεισες για το πόσο κακός και αμαρτωλός είναι ο δανεισμός, όμως αν πάψει ο δανεισμός, θα καταρρεύσει ο Καπιταλισμός. Η κρίση στις ΗΠΑ την ΕΕ και τον κόσμο δεν οφείλεται στην έλειψη παραγωγής, αλλά στην υπερπαραγωγή "εικονικού χρήματος" απο τις Τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Χρήμα που ΔΕΝ αντιπροσωπεύει καμμία παραγωγή, αλλά δημιουργείται απο χρηματοπιστωτικά παράγωγα τα οποία ακριβώς επειδή δεν αντιστοιχούν σε πραγματική παραγωγή, είναι τοξικά και οδηγούν τις τράπεζες σε σκάσιμο. Δημιουργούνται απο ραντιέρηδες σαν τους Λουξεμβούργιους οι οποίοι είναι χειρότεροι απο όσους ζουν με δανεικά, διότι άν και ομολογούν (Γιουνκέρ) οτι είναι ανήθικο αυτό που κάνουν, είναι λέει "νομότυπο"...Αν η Ελλάδα αποφασίσει να γίνει η πρώτη χώρα στη γή χωρίς δάνεια, και οι Έλληνες γίνουμε oι μισοί plaisio, multirama, Germanos και οι υπόλοιποι μισοί πάρουμε τσαπί, φτυάρι, μυστρί και πηλοφόρι, έχεις την εντύπωση οτι δεν θα ξανασκάσει κάποια άλλη Leehman brothers? Η Ελλάδα είναι το 0,5%!!! της παγκόσμιας Πραγματικής οικονομίας, και το 2,5% εκείνης της ΕΕ...Ασε που αν περάσουμε σε τέτοιο μοντέλο παραγωγής και να μας παρακαλάνε δεν θα μπαίνουμε στο Ευρώ γιατί δεν θα μας συμφέρει πιά, όπως δεν μπαίνουν και οι Ισλανδοί...

 7. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 04/04/2015 11:25:18

  Το σενάριο νομίσματος όπως περιγράφεται πάνω ουσιαστικά είναι τύπωμα ευρώ εκ μέρους μας. Αν επιτραπεί αυτό το σενάριο ουσιαστικά μιλούμε για τη διάλυση του ευρώ και την ακύρωση της ΕΚΤ. γιατί να μην το κάνει αυρίο ο οποιοσδηποτε για να καλύψει ότι απολύτως θέλει; αν αυτή η ισοτιμία γίνει με έξοδο από το ευρώ και επίσημα άλλου παπά αλλά αυτό το διπλό νόμισμα όπως το σχεδιάζουν είναι σοφιστίες τύπου Αρτέμιου Σώρρα. Γελάει ο πλανήτης μαζί με την κατάντια μας.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Παρατηρητής 04/04/2015 14:30:12

   Εγω παλι, διαβαζοντας το αρθρο κι ολα τα παραπανω σχολια, αναρωτιεμαι: ειναι αληθινες οι δημοσκοπησεις;;;διοτι αν δεν ειναι, κατανοητο και παω πασο, αλλα αν ειναι, τοτε η κατασταση του λαου μας ειναι απαγοητευτικη και μην περιμενουμε κατανοηση. Απλα οταν μια βραδυα συνειδητοποιησουν οτι αυτο που θα βγαζουν τα ΑΤΜ θα ειναι απλες φωτοτυπιες χωρις κανενα αντικρυσμα στην αγορα, γιατι αυτο θα ειναι σε πολυ συντομο διαστημα, τοτε εγχωριοι, αλλοδαποι, πρακτορες, μουσουλμανοι και ο,τι αλλο ενσκηψει, θα γινουν ενας αχταρμας με κοινη συνισταμενη την ευρεση τροφης. Κοινως ο σωζων εαυτον..... Μεσα σ αυτη την αναμπουμπουλα, αλλοι την εχουν πει "πολιτειακη ανωμαλια", να παρακαλαμε να μην κρατησει πολυ,( ο Αγιος Παϊσιος αναφερει "μηνες θαναι") αν τη γλυτωσουμε χωρις εδαφικες απωλειες θα ειμαστε οι τυχεροι του πλανητη...... Παντως αν ειναι να τα περασουμε ολα αυτα και ακομα να χρωσταμε, καλυτερα να τα περασουμε με μια "πτωχευσαρα" απο δω μεχρι την αλλη πλευρα του Ατλαντικου, γιατι εντος της χωρας τα αποτελεσματα θα ειναι τα ιδια. Αν παλι ειναι να ξεκινησει κατι "μεγαλυτερο" παγκοσμια, ετσι κι αλλιως τα χρεη θα διαγραφουν. Και στις δυο περιπτωσεις εμας αυτο που μας συμφερει ειναι να μειωσουμε οσο γινεται το διαστημα της πεινας του λαου. ΥΓ Ισως τωρα να ερμηνευεται το ρηθεν απο ολους τους Αγιους οτι για πρωτη φορα στα παγκοσμια γεγονοτα η Ελλαδα θα τηρησει ουδετεροτητα. Η φτωχοποιηση θα ειναι τετοια που δεν θα της επιτρεπει να κανει οτιδηποτε αλλο.

   • Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής @ Ρηνα 04/04/2015 17:30:33

    O κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται όπως τα τελευταία 40 χρόνια. "Με κάποιο τρόπο στο τέλος θα γίνει το δικό μας" . Ο Σαμαράς έπεσε και δεν είχε την απήχηση που έπρεπε, παρόλες τις σημαντικές επιτυχίες στη διακυβέρνηση του, διότι ακριβώς για πρώτη φορά κάποιος έδειξε ότι δεν θα γίνει το δικό του κάθε συνδικαληστη και οππορτουνιστή(ερτ,επίταξη επί μετρό, μεταρυθμίσεις σε υγεία, φάρμακα, εργαλειοθήκη οοσα, ΣΔΟΕ πλήρης λειτουργικό κλπ). τα ψέματα τελείωσαν. το λίπος κάηκε. έμειναν τα καρκινικά κύτταρα. ο Ελληνικός λαός ή θα ωριμάσει ή θα φάει τις σάρκες του. Game is over.

   • Φιλελεύθερος avatar
    Φιλελεύθερος @ Ρηνα 04/04/2015 17:49:01

    Αλήθεια που τα διαβάζεις όλα αυτά, για να τα διαβάσουμε και εμείς μπας και σωθούμε....

    • Φιλελεύθερος avatar
     Φιλελεύθερος @ Φιλελεύθερος 04/04/2015 18:04:37

     Είναι για το σχόλιο της Ρήνα.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Φιλελεύθερος 04/04/2015 20:11:49

     Ακουσε το τραγουδι "η σωτηρια της ψυχης ειναι πολυ μεγαλο πραγμα", νομιζω για σενα ειναι υπεραρκετο, ιδιως αν εισαι κατω απο 40.

     • Φιλελεύθερος avatar
      Φιλελεύθερος @ Ρηνα 04/04/2015 21:08:59

      Μακρυά από πεδιάδες λένε...Θα σωθούν αυτοί που θα....πιάσουν τα ψηλά βουνά.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Φιλελεύθερος 04/04/2015 21:54:01

      Αφού είσαι.....μελετημένος, τι ρωτας;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Παρατηρητής 05/04/2015 21:03:47

   Διπλό νόμισμα απλώς δεν υπάρχει (που λένε και οι νεώτεροι). Οδηγεί μαθηματικώς και ταχέως σε εθνικό νόμισμα. Period.

 8. Greco avatar
  Greco 04/04/2015 14:56:40

  ο μαρδας αποταν ξεκινησε η κριση ηταν υπερ του "διπλου νομισματος", αρα απτη στιγμη που τοποθετηθηκε στο υπουργειο ειναι απιθανο να μην εχουν τετοιο σχεδιο ρωτηστε καναν γεροντα για το πως ηταν μεταπολεμικα η κατασταση με τις χρυσες λιρες...γιατι κατι τετοιο θα ειναι πλεον το ευρω

 9. Jimakos avatar
  Jimakos 04/04/2015 15:05:55

  Δε θέλουμε να κοπούν τα εφάπαξ των προνομιούχων, αλλά να τους πληρώσουμε με λεφτά της monopoly "ίδιας αξίας"! Είμαστε για δέσιμο!

  • oδυσσέας Κ. avatar
   oδυσσέας Κ. @ Jimakos 04/04/2015 17:11:25

   Tζιμάκο, μόνο ο Μιχαλολιάκος θα κόψει τα εφάπαξ. Ξέρεις εσύ κανέναν άλλο?

 10. Δημήτρης Τραπεζιώτης avatar
  Δημήτρης Τραπεζιώτης 04/04/2015 20:53:24

  Έχω μια απορία εάν μετά το GR-euro ακολουθήσει το It-euro, κ.λ.π δεν θα οδηγηθούμε νομοτελειακά του euro - 2 για τις χώρες του νότου ; Θεωρώ ότι η συμφωνία θα υπογραφεί με μέτρα και η χώρα θα υποδεχθεί το φθινόπωρο την νέα αριστερή μετεξέλιξη του ΕΝΦΙΑ με την μεσαία τάξη στο καναβάτσο

  • oδυσσέας Κ. avatar
   oδυσσέας Κ. @ Δημήτρης Τραπεζιώτης 05/04/2015 11:59:32

   .Συμφωνώ απόλυτα φίλε κ. Τραπεζιώτη. Το διπλό νόμισμα έστω και στην Ελλάδα ,ουσιαστικά οδηγεί στο eurosud. Ήτοι η Γερμανία και ίσως η Φινλανδία που είναι οι μόνες με ΑΑΑ απο τους "οίκους", κρατάνε το ισχυρό ευρώ και οι υπόλοιπες 17 χώρες καθιερώνουν το eurosud και επαναπροσεγγίζουν και τη Ρωσία με στόχο την ένταξή της στην ΕΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της, "απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια". Πάντως το σημείο καμπής θα είναι σε 20 μήνες οι Γαλλικές Προεδρικές εκλογές. Εκεί θα δείξει σαφώς αν το euro θα συνεχίσει να υπάρχει ως Γερμανικό ευρώ.

   • foros1 avatar
    foros1 @ oδυσσέας Κ. 05/04/2015 18:05:09

    ότι και να σκαρφιστούν, νομισματική χωρίς πολιτική ένωση είναι μακροχρόνια ΑΔΥΝΑΤΗ. οι ΗΠΑ είναι το καλύτερο παράδειγμα, είναι δυνατό να μην το βλέπουν;

    • Naruto avatar
     Naruto @ foros1 05/04/2015 18:40:50

     Φυσικά και το γνωρίζουν . Εξάλλου το αρχικό σχέδιο αυτό προέβλεπε ,δηλαδη πολιτική ένωση μέσα σε μια πενταετία . Με το ισχυρό euro όμως να συσσωρεύει πλούτο στην Γερμανία εις βάρος των υπολοίπων ευρωπαίων οι Γερμανοί το ξέχασαν . Πιθανόν μάλιστα να άλλαξαν το σχέδιο μόνοι τους και να το τραβήξουν μέχρι την διάλυση με την Γερμανία πάμπλουτη και τους άλλους με τα χρέη . Θα είναι ο θρίαμβος του τέταρτου ραιχ .

     • oδυσσέας Κ. avatar
      oδυσσέας Κ. @ Naruto 05/04/2015 21:47:59

      Αυτό ακριβώς έγινε φίλτατε Naruto! Όμως, όπως και με το τρίτο Ράιχ, θα μείνουν πάλι με τον πούλο (ευρώ) στο χέρι, διότι όταν οι υπόλοιποι τους αδειάσουν, και τους κλείσουν τα εμπορικά σύνορα, ποιός θα αγοράζει τα πανάκριβα τότε προιόντα τους?

   • товарищ Θόδωρος avatar
    товарищ Θόδωρος @ oδυσσέας Κ. 05/04/2015 19:14:25

    Je suis d' accord! 'A santé. Je m'appelle Sarkozy. Nicolas Sarkozy.

    • oδυσσέας Κ. avatar
     oδυσσέας Κ. @ товарищ Θόδωρος 05/04/2015 21:53:21

     Tres connu mr. Sarkozy. La justice vous attend a nouveau pour les affaires Liliane Bettencourt et Bernard Tapie

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.