Έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
03/09/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Μπορεί για τους Αμερικανούς να αποτελεί μεγάλη σπαζοκεφαλιά το χάος με το «Χαλιφάτο» στο Ιράκ, η Συρία, το Κουρδικό και η Βόρεια Αφρική (Λιβύη), αλλά το μεγάλο «αγκάθι» είναι το Ουκρανικό.

Μπορεί για τους Αμερικανούς να αποτελεί μεγάλη σπαζοκεφαλιά το χάος με το «Χαλιφάτο» στο Ιράκ, η Συρία, το Κουρδικό και η Βόρεια Αφρική (Λιβύη), αλλά το μεγάλο «αγκάθι» είναι το Ουκρανικό. Κι’ αυτό, διότι εάν ξεκινήσει κάτι σοβαρό εκεί, άπαντες γνωρίζουν ότι μπορεί να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιος θέλει όμως, κάτι τέτοιο; Ουδείς. Παρά ταύτα, και οι δυο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, Δύση (ΗΠΑ) και Ρωσία βρίσκονται σε τροχιά κλιμακούμενης ρήξης, που μπορεί να μετατραπεί σε σύγκρουση.

Η ατζέντα της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ έχει ως θέματα το Ουκρανικό, και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Το κυριότερο είναι το Ουκρανικό. Άλλωστε, και μόνο η παρουσία του μοναδικού προσκεκλημένου, του προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο, το επιβεβαιώνει. Στη Διάσκεψη, στόχος των «σκληρών» του Οργανισμού (Πολωνία, Κ.Ευρώπη – πρώην Ανατολικό μπλόκ), είναι να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρασμούσεν, ο οποίος έχει καταγγελθεί από πολλούς ως «φερέφωνο της Ουάσιγκτον», φαίνεται πως σιγοντάρει κάτι τέτοιο, αφού πλέον ανοικτά μιλάει για «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, εάν, στο μεταξύ, έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η ονομαζόμενη «διαλλακτική» πτέρυγα του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), μάλλον θα επιδιώξει να μην ληφθούν κάποια πρακτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, αλλά απλά η Διάσκεψη να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Όμως, οι ρώσοι αντάρτες (το ΝΑΤΟ μιλάει για ρωσικό στρατό) προελαύνει, ενώ οι πιστές στο Κίεβο στρατιωτικές δυνάμεις οπισθοχωρούν. Τα περιθώρια λοιπόν, στενεύουν. Από την άλλη μεριά, το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ουσιαστική απόδειξη για εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ΝΑ Ουκρανία. Εκτός κι αν έχει και τις παρουσιάσει η ηγεσία του στη Διάσκεψη. Αλλά και πάλι, ακόμα κι αν έχει και τις παρουσιάσει, τι θα αποφασίσει; Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ; ‘Η την αποστολή δυνάμεών του Οργανισμού στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους αντάρτες ή τις ρωσικές δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του; Σε αυτή την περίπτωση, ο οικονομικός πόλεμος θα μετατραπεί σε κανονικό πόλεμο. Και είναι άκρως αμφίβολο, εάν θέλουν κάτι τέτοιο και οι Δυτικοί και οι Ρώσοι.

Ο Αντώνης Σαμαράς στην προ ημερών Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο Ουκρανικό, είπε ότι πρέπει να υπάρξει «αποφασιστικότητα και σύνεση». Κατανοούμε ότι ήθελε να εμφανιστεί με μια ισορροπημένη γραμμή, ούτως ώστε να μην θίγονται ούτε οι Δυτικοί ούτε οι Ρώσοι. Ωστόσο, όταν η ηγεσία της ΕΕ (Μπαρόζο) μιλάει για «σημείο δίχως επιστροφή», ουσιαστικά προωθεί, όχι απλά το ψυχροπολεμικό κλίμα, αλλά κάτι χειρότερο. «Αποφασιστικότητα». Που σημαίνει νέες βαρύτερες κυρώσεις προς τη Ρωσία και ανταπάντηση της τελευταίας. Άρα, φαύλος κύκλος. «Αποφασιστικότητα» για τους «σκληρούς» του ΝΑΤΟ, σημαίνει ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό. Άρα, ανοικτό casus belli για τη Μόσχα.

Βέβαια, υπάρχει και το «αποφασιστικότητα και σύνεση» της Γαλλίας, η οποία από τη μια μεριά παίρνει μέρος στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά από την άλλη, φροντίζει να έχει διασφαλίσει τα συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων με τους Ρώσους για τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral που θα τους πουλήσει. Ήδη, το πρώτο με την ονομασία «Βλαδιβοστόκ» παραδίδεται εντός του επομένου μηνός, ενώ το δεύτερο, το 2015. Και άντε τώρα να πεις στους εργαζόμενους στην πόλη Σαιν Ναζέρ, όπου για τα ελικοπτεροφόρα δουλεύουν 6.500 άτομα, ότι το δεύτερο δεν θα κατασκευαστεί. ‘Η να πεις το ίδιο στο λόμπυ των μεγαλοεπιχειρηματιών που ωφελούνται από τις συμβάσεις.

Όπως και να’ χει, τα πράγματα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Μέσα στους δυο επόμενους μήνες, η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να έχει παγιωθεί. Στρατιωτικά, κατ’ αρχήν, διότι θα έλθει χειμώνας και είναι δύσκολο να διεξαχθούν σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πολιτικά, επίσης πρέπει να έχει αποκρυσταλλωθεί. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η Μόσχα, και γι’ αυτό άλλωστε η μαζική «φθινοπωρινή αντεπίθεση», με αρχικό στόχο την –με τεράστιο ελληνικό πληθυσμό- πόλη και σημαντικό λιμάνι της ΝΑ Ουκρανίας, Μαριούπολη.

Πολιτικά και σε επίπεδο ψυχολογίας της μάζας, ο στόχος της Ρωσίας και των «φιλορώσων», είναι να προκαλέσει πανικό στην ουκρανική κοινή γνώμη. Και το έχουν πετύχει 100%. Κατ’ αρχήν, άπαντες οι Ουκρανοί πανικοβλήθηκαν ότι η χώρα πάει σε κανονικό πόλεμο. Ουδείς όμως, θέλει να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Ας πούμε, για την ακρίβεια, η μειοψηφία θα το ήθελε. Ο δεύτερος στόχος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ανίκανος να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο με τους αντάρτες της ΝΑ Ουκρανίας. Άρα, γιατί να συνεχίσουμε να χύνουμε το αίμα μας, διερωτώνται οι Ουκρανοί; Ας τα βρούμε πολιτικά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο παράγων «οικονομική καταστροφή» της Ουκρανίας. Κάτι που θα φανεί έντονα τον χειμώνα, όταν ενδεχομένως θα υπάρξουν προβλήματα με τη θέρμανση, εξαιτίας του ότι οι Ρώσοι θα κόψουν –πιθανότατα- το φυσικό αέριο. Στο μεταξύ όμως, ουδεμία παραγωγική μονάδα λειτουργεί στην Ουκρανία, και τα πάντα είναι διαλυμένα. Ο συνδυασμός όλων αυτών, θεωρεί το Κρεμλίνο, είναι πάρα πολύ πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και στην ανατροπή της «κυβέρνησης» του Κιέβου. Μια νέα πλατεία Μαϊντάν.

Όλα αυτά είναι ωραία και καλά, αρκεί να ήξερε κανείς ποιος είναι ο τελικός, στρατηγικός στόχος της Μόσχας. Αρχικώς, όταν ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση στην Α.Ουκρανία, δεδηλωμένος στόχος των «ανταρτών» ήταν η Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας. Τώρα όμως, εξακολουθεί να είναι αυτός ή άλλαξε; ‘Η, πια, στόχος είναι η προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, όπως υποστηρίζει το Κίεβο; Το τελευταίο επίσης, μεταδίδει την εικόνα ότι η Μόσχα θέλει την Ανατολική Ουκρανία, και τα δύο λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού. Αν πάρει όλη αυτή τη ζώνη η Ρωσία, τότε η Ουκρανία χάνει την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, η ζώνη αυτή ενοποιείται με την Κριμαία, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την σταδιακή προσάρτηση και της Υπερδνειστερίας (ένα «Κόσσοβο» της περιοχής που ανήκε στη Μολδαβία επί ΕΣΣΔ, αλλά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έχει ανεξαρτητοποιηθεί ). Και το κυριότερο, σε όλες αυτές τις περιοχές ο πληθυσμός, ιστορικά, πολιτισμικά, γλωσσικά, κ.ο.κ., είναι απολύτως «συγγενής» με τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει αποδείξει, όμως, ότι είναι απρόβλεπτη. Πολύ περισσότερο ότι μπορεί να περιμένει για καιρό το «θύμα» της να κάνει κάποια λάθος κίνηση, δηλαδή εάν της δώσουν την αφορμή, θα επιτεθεί. Το ίδιο έκανε και στη Νότιο Οσσετία στον Καύκασο, όταν το 2008 η Γεωργία έκανε το λάθος να εισβάλλει. Επιτέθηκε μαζικά η Ρωσία, η Γεωργία υπέστη εξευτελιστική ήττα, και σήμερα η Ν.Οσσετία, ένα ακόμη «Κόσσοβο» του Καυκάσου, ζητάει να ενταχθεί στην ρωσική Ομοσπονδία. Τα ίδια δείχνει και η αιφνιδιαστική «φθινοπωρινή αντεπίθεση» στη ΝΑ Ουκρανία.

Υπάρχει όμως και κάτι τελευταίο, πολύ σημαντικό: Από τις βιομηχανίες της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, προμηθεύεται η Ρωσία πάρα πολλά είδη. Κυρίως για την πολεμική της βιομηχανία. Αυτά δεν πρόκειται να τα «χαρίσει» στο Κίεβο. Όπως είναι γνωστό, τέλος, η Ρωσία πάσχει από υπογεννητικότητα, ενώ αντίθετα οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί εντός της Ομοσπονδίας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, λόγω των πολλών γεννήσεων. Η Ρωσία, λοιπόν, «παίρνοντας» τα 20-25 εκατομμύρια πληθυσμό της ΝΑ Ουκρανίας, έχει εξασφαλίσει το μέλλον της για πολλές δεκαετίες μπροστά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 03/09/2014 08:05:43

  ΔΝΤ: Η Ουκρανία χρειάζεται άλλα 19 δισ. δολάρια σε δάνεια διάσωσης λόγω του πολέμου.

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 03/09/2014 09:13:46

  "Στο μεταξύ όμως, ουδεμία παραγωγική μονάδα λειτουργεί στην Ουκρανία, και τα πάντα είναι διαλυμένα. Ο συνδυασμός όλων αυτών, θεωρεί το Κρεμλίνο, είναι πάρα πολύ πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και στην ανατροπή της «κυβέρνησης» του Κιέβου."
  Ακριβώς. Όχι μόνο το Κρεμλίνο, αλλά και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής βλέπει ότι η ανατροπή της «κυβέρνησης» των νεοναζιστών του Κιέβου από τον ταχέως εξαθλιούμενο λαό είναι θέμα χρόνου. Το δυτικόστροφο πείραμα απέτυχε παταγωδώς από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη.
  Για το συμφέρον του ουκρανικού λαού, η κυβέρνηση που θα διαδεχθεί την παρούσα ανωμαλία θα πρέπει να είναι δημοκρατική, αντιπροσωπευτική όλων των περιφερειών (συμπεριλαμβανομένου Ντονετσκ & Λουγκάνσκ) και να αντιλαμβάνεται ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι η ομοσπονδοποίηση, η εγγύηση στρατιωτικής ουδετερότητας και η πολιτικο-οικονομική επανασύνδεση με τη Μόσχα, αφού άλλωστε ο μισός περίπου πληθυσμός είναι εθνοτικά ρωσικός.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ pythagorean 03/09/2014 09:37:22

   Ακριβώς. Και όσοι δεν είναι εθνοτικά Ρώσοι, είναι πολύ πιο κοντά στη Ρωσία από όσο φαντάζεται σήμερα ο μέσος τηλεθεατής, που εχει φθάσει να νομίζει ότι "Ουκρανία" και "Ρωσία" είναι δύο λαοί θεμελιωδώς διαφορετικοί. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιέβου του 2009, που δείχνει ποια γλώσσα ομιλείται "στο σπίτι" και φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη: http://reconsideringrussia.org/2014/03/02/what-is-ukraine/ukraine-language-map/ Ακόμη και στο Κιέβο πλειοψηφούν τα ρωσικά, ενώ στην ύπαιθρο της κεντρικής Ουκρανίας δεν ομιλούνται καθαρά ουκρανικά, αλλά μια μίξη ρωσικών και ουκρανικών η διάλεκτος Surzhyk. Στην ουσία, τα ρωσικά είναι η γλώσσα του 60-65% του λαού στην Ουκρανία. Μόνον στη Δυτική Ουκρανία (και εκεί όχι σε όλη-όλη) ομιλώνται τα καθαρά Ουκρανικά, υπάρχει θρησκευτική διαφοροποίηση (Ουνίτες του λεγόμενου "ελληνο-καθολικού ρυθμού") και η απαίτηση για "εθνικώς καθαρή Ουκρανία" που ζητά την εθνοκάθαρση όσων δεν δηλώνουν "Ουκρανοί" (και όχι Ρώσοι), εκκινώντας από το ότι το όνομα της χώρας είναι "Ουκρανία", ενώ θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο που να υποδηλώνει μεγαλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Η Ουκρανία στο πυρήνα της και στην πλειονότητά της είναι μια δεύτερη Ρωσία. Αυτό εξηγεί και την απροθυμία των στρατιωτών (όχι των μισθοφόρων ή των ακροδεξιών "Εθνοφυλάκων") να πολεμήσουν κατά των συμπατριωτών τους στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ. Όλα αυτά παραγνωρίζονται πλήρως από τη Δύση. Πλήρως. Βιώνουμε μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει στο ορατό μέλλον.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ pythagorean 03/09/2014 11:02:02

   Έχουν προκηρυχθεί εκλογές. http://viableopposition.blogspot.gr/2014/09/democracy-ukrainian-style.html

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 03/09/2014 09:15:16

  Πολύ ισορροπημένο και αντικειμενικό άρθρο. Μακριά από φιλορωσικές, συνήθεις στην Ελλάδα, αλλά και από την έλλειψη αντικειμενικότητας που από κεκτημένη ψυχροπολεμική ταχύτητα (και όχι μόνον) διέπει συχνά τους δυτικόφιλους σε ό,τι έχει σχέση με αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Δεν είμαι βέβαιος ότι "ουδείς" θέλει Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις που επενδύουν στο χάος. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που απέτυχαν να κάμψουν την Ευρώπη με αφορμή και αφετηρία την ελληνική κρίση. Είναι το τραπεζο-πετρελαϊκό καρτέλ των ΗΠΑ, που μυστικά και υπόγεια προσπαθεί να κυβερνά τον κόσμο (πρώτα τη χώρα τους και μετά τους υπόλοιπους). Που τελευταία η μεγάλη του επένδυση ακούει στο όνομα "φυσικό αέριο", που είναι "καθαρή" πηγή ενέργειας... Πρόκειται δηλαδή για μια μάχη εμπόρων φυσικού αερίου. Και ο Πούτιν έμπορος φυσικού αερίου είναι. Για το φυσικό αέριο γίνεται όλη η δουλειά. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ μου το είχε πει ανοικτά επί κυβερνήσεως Καραμανλή ακόμη, ότι το μόνοι που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή (μιλούμε για 2008-2009) είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου. Θα έλεγα, όχι ακριβώς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά αυτούς που ελέγχουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εάν οι αντίπαλοι έμποροι φυσικού αερίου αποφασίσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να αιματοκυλίσουν τον πλανήτη, ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα το κάνουν. Βλέπουμε σήμερα 28 κυβερνήσεις εν χορώ να λένε "θα τιμωρήσουμε τη Ρωσία" αντίθετα προς τα εθνικά τους συμφέροντα, και κανένας δεν φροντίζει να πιέσει την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει την κεκαλυμμένη (αλλά καθόλου κρυφή) πολιτική εθνοκάθαρσης που ασκεί το Κίεβο. 500.000 πρόσφυγες περίπου, Ουκρανοί πολίτες, με ρωσική εθνοτική καταγωγή ή ρωσόφιλα αισθήματα, τους οποίους εκτόπισε το Κίεβο στη Ρωσία από την ώρα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Εκεί γιατί δεν ασκείται καμία πίεση; Να σταματήσει αυτό το έγκλημα πολέμου; Εφόσον η ηγεσία της Ευρώπης πηγαίνει τόσο ανοικτά αντίθετα στην πραγματικότητα (εθνοκάθαρση εκ μέρους του Κιέβου) και τόσο αντίθετα προς τα δικά της οικονομικά και άλλα συμφέροντα (επικερδές για όλους εμπόριο με τη Ρωσία, μηδαμινά συμφέροντα στη βιομηχανία της Ουκρανίας, ανάγκη σταθερότητας στη χώρα διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου), τότε δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ασκήσουν πολιτική που θα αποτρέπει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για δε την κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορούμε ίσως θεωρητικά να περιμένουμε κάτι περισσότερο, λόγω της δημοκρατικότητας που υπάρχει στη χώρα αυτή, όμως η κοινή γνώμη εκεί είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από ό,τι στην Ευρώπη και ενδιαφέρεται λιγότερό, πολύ λιγότερο για το τι θα συμβεί στην "εξωτική" Ουκρανία - όταν καταλάβει τη σημασία του πράγματος θα είναι αργά. Στην ουσία ο μόνος παίκτης που δρα εναντίον του ενδεχόμενου Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου αυτή τη στιγμή είναι ο Πούτιν. Ο οποίος μπορούσε από τις πρώτες ημέρες της κρίσης και με τον Ουκρανικό στρατό σε πλήρη αποσύνθεση (όπως απέδειξε η περίπτωση της Κριμαίας) να εισβάλει και να τελειώνει μια και καλή με την Ουκρανία. Αλλά δεν το έκανε. Υπολογίζοντας προφανώς τις συνέπειες και όχι επειδή είναι καλός άνθρωπος. Άρα, ο Πούτιν δεν θέλει τρίτο ΠΠ και είναι ο μόνος που έχει μέχρι στιγμής δείξει κάτι τέτοιο. Όλοι οι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν λάδι στη φωτιά, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Μακάρι λοιπόν να διαψευσθεί το ερώτημα του άρθρου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο κάτι τέτοιο...

 4. Γρηγόρης avatar
  Γρηγόρης 03/09/2014 09:36:39

  "Έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος" Tο μεγαλύτερο ανέκδοτο όλων των εποχών. Δηλαδή επειδή οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν την Ουκρανία απο τη Ρωσία, όπως της απέσπασαν επι εποχής Γέλτσιν άλλες Ανατολικές χώρες, θα καταστρέψουν τη γή με Γ' Παγκόσμιο πόλεμο, και το λένε με το στόμα γεμάτο. Δεν σκέφτονται οτι αν το κάνουν, τελικά ,πορεί να επιβιώσει μόνο η Ρωσία εκεί στη Σιβηρία... Χωρίς Ουκρανία η ζωή στη Δύση δεν έχει νόημα βέβαια. Οπότε Κούγκι για χάρη των πολυαγαπημένων μας Ουκρανών...Και να σκεφτείς οτι για τους ταλαίπωρους Ελληνες ούτε ενα κούρεμα του χρέους δεν φιλοτιμούνται να κάνουν.

 5. sender avatar
  sender 03/09/2014 10:14:39

  Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί εξαιρετικά διπλωματικά και να αποφεύγει να εμφανίζεται ''βασιλικότερη του βασιλέως''(κ.Βενιζέλο ;)και να προτάσσει προς κάθε πλευρά,ότι έχει προτεραιότητα τον δικό της πόλεμο,αυτόν με τα μνημόνια και δεν έχει δυνατότητες εμπλοκής στον ενδεχόμενο τρίτο εμφύλιο της (ανόητης)Ευρώπης(αυτό κι'αν είναι αναβάθμιση των εμφυλίων!)

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/09/2014 11:57:13

  Εντελώς απόμακρο ενδεχόμενο. Ωστόσο, άλλου είδους "πόλεμος", ψυχρός είναι ένα ενδεχόμενο: Φοβού το πασίγνωσυο σε κάθε καλό γνώστη της διεθνούς πολιτικής "σύνδρομο της νταλίκας", αλλέως "σύνδρομο των δύο ριψοκίνδυνων νταλικιέρηδων". http://www.antinews.gr/KOSMOS/dunami-taxeias-antidrasis-gia-tin-anatoliki-europi-etoimazei-to-nato/#1612060 Ένας ψυχρός πόλεμος, έστω και άτυπος, και χαμηλής έντασης, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, οικονομικές και πολιτικές. Θα αναγκάσει όμως κάθε πονηρό κατεργάρη κα καθίσει τον πάγκο του. Και στην Ελλάδα: Π.χ. τέρμα οι αντιδυτικοί "δεξιοί", τέρμα οι "αριστεροί" φίλοι ολιγαρχών, τέρμα τα παραγάδια σε θολά νερά "για αγγούρια της θάλασσας".

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ Uncle Stgm 03/09/2014 15:15:54

   «τέρμα οι αντιδυτικοί "δεξιοί"» Να σας το τυλίξουμε; Είναι για δώρο;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Φίλτατος Αγαπητός 03/09/2014 21:32:40

    Να σας το τυλίξετε. Και στείλτε ένα πακετάκι και στη Μαρίν, στα ένδοξα Παρίσια. Και τα κεφάλια μέσα, τ' αστεία κάποτε τελειώνουν.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 04/09/2014 02:18:32

     Η κατρακύλα σου δεν έχει όριο.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 04/09/2014 03:42:05

      Δες το τελευταίο σχόλιο στον mezapos (03:02) και θα καταλάβεις γιατί ο αναθεωρητισμός, εκτός του ότι προκαλεί απόλυτη αναρχία στη διεθνή πολιτική, στρέφεται ευθέως κατά των Ελληνικών συμφερόντων. Φυσικά Αμερικανοί και Ρωσοι τον προωθησαν διαγκωνιζόμενοι αλλήλους. Γάλλοι, Γερμανοί, σύρθηκαν καιροσκοπικά πίσω τους, νομίζοντας ότι δεν θίγονται (άυριο άν "ξυπνήσουν" οι Βαυαροί, το Βερολίνο θα κυπνήσει άσχημα και τι θα κάνει, θα ξαναστείλει τα Freikorps όπως το 1917 όταν κατέπνιξε τα Σοβιετ του Μονάχου;). Απλως ηλίθιοι δεξιοί καιροσκόποι. Απο τις μεγαλύτερες χώρες μόνον οι Ισπανοί αρνήθηκαν τη βλακεία του Κοσόβου. Γιατί έχουν το πρόβλημα με Καταλωνία, Βασκία, Ανδαλουσία... Φυσικά αρνήθηκε και η Ελλάδα (Κυπριακό). Ωστόσο είναι θέμα αρχής, και τα συμφέροντά σου τα υπερασπίζεσαι καλά, μονον ασκώντας πολιτική αρχών. Ο καιροσκοπισμός Αμερικανών και Ρωσων συχνότατα γίνεται μπούμεραγκ, γι αυτό και έχουν υποστεί τόσες ήττες στη διεθνή πολιτική - απο τη μία το Βιετνάμ, η ομηρία στην Τεχεράνη το δημιούργημα των ΗΠΑ Αλ Κάιντα, το φιάσκο στο Ιράκ, απο την άλλη το φιάσκο στο Αφγανιστάν και κυρίως η απόλυτη απομόνωση της σημερινής νεο-τσαρικής Ρωσίας απο τους πρώην εταίρους της στην Σ. Ένωση, πλήν Λευκορωσίας και Ουζμπεκιστάν.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Uncle Stgm 04/09/2014 14:32:45

      ...πλήν Λευκορωσίας, Ουζμπεκιστάν και μερικών Ελλήνων αιώνια χθεσινών (Russian party, όπως στην εποχή του Όθωνα)

 7. George N avatar
  George N 03/09/2014 12:47:19

  Γ ΠΠ? Κάθε φορά που η Ελλάδα πτωχεύει μετά από λίγο ξεσπά ένας ΠΠ. Τυχαίο? Ούτε μια θεωρία συνωμοσίας, ένας αστικός μύθος έστω... Πιό σοβαρά, Γ ΠΠ πόλεμος αποκλείεται και είναι το μόνο στοίχημα που είμαι διατεθειμένος να βάλω με οποιαδήποτε odds. Τόσο σίγουρος που δέχομαι να ασφαλίσω και οτιδήποτε για αυτόν τον κίνδυνο με οποιοδήποτε ασφάλιστρο.

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 03/09/2014 12:55:48

  "Η Ρωσία, λοιπόν, «παίρνοντας» τα 20-25 εκατομμύρια πληθυσμό της ΝΑ Ουκρανίας" Αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων είναι σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της ουκρανίας! Η ουκρανία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα και μόνο ένα 10% του εδάφους της διεκδικείται ή φιλοξενεί ταραχές από ρωσόφωνους.
  Η κριμαία έχει μόλις 2 εκατομμύρια. Όλοι όσοι προσδιόρισαν εαυτούς ως ρωσόφωνους σε ολόκληρη την ουκρανία, στην απογραφή του 2001, είναι μόλις 8 εκατομμύρια. Και προφανώς μιλάμε και για ρώσους που ζουν ακόμη και μέσα στο κίεβο και άλλες πειοχές που είναι αδύνατον να διεκδικηθούν από τους ρώσους. http://en.wikipedia.org/wiki/Russians_in_Ukraine Έχω την εντύπωση ότι το νούμερο των 20 - 25 εκατομμυρίων είναι απίθανο. Όπως και η σκέψη ότι θα λυθεί έτσι το δημογραφικό πρόβλημα της ρωσίας

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 03/09/2014 13:18:37

   Πράγματι,αυτό με το δημογραφικό δεν το καλοκατάλαβα κι εγώ. Είναι σαν να λέμε ότι θα λύσουμε κι εμείς το δημογραφικό,άμα αρχίσουν και γεννοβολάνε στην Ελλάδα οι Αλβανίδες και οι Νιγηριανές...

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Κυθήριος 03/09/2014 13:38:55

    Γιατί νομίζεις δεν το έχουν ήδη πει αυτό; http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=154085 https://athens.indymedia.org/post/288980/

   • mezapos avatar
    mezapos @ Κυθήριος 03/09/2014 13:46:06

    Η Ρωσία έχει σοβαρή ανάγκη από πληθυσμό. Οι Ρώσοι δεν γεννάνε. Οι μουσουλμάνοι γεννάνε πολύ. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι μεσομακροπρόθεσμα αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Από που μπορεί να "αντλήσει" πληθυσμό; Σίγουρα -και- από την Ουκρανία, όπου μεγάλο κομμάτι είναι πολιτισμικά-γλωσσικά-ιστορικά ρωσικής προέλευσης. Η Ουκρανία έχει πληθυσμό περί τα 50 εκ. Τουλάχιστον οι μισοί έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ρωσικό στοιχείο. Πολλοί μάλιστα, ζούν στη Ρωσία. Ενα εκ. μόνο είναι οι πρόσφυγες στη Ρωσία σήμερα από τις εμπόλεμες περιοχές.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ mezapos 03/09/2014 15:24:03

     "Τουλάχιστον οι μισοί έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ρωσικό στοιχείο" Το νόημα του πιο πάνω σχολίου μου ήταν ότι ΔΕΝ είναι ρώσοι το 50% του ουκρανικού πληθυσμού αλλά μόνο 8 εκατομμύρια, τα οποία είναι και αυτά δύσκολο να τα διεκδικήσει η ρωσία στο σύνολό τους. Θα έπρεπε εξάλλου οι συγκρούσεις να καλύπτουν το 50% της ουκρανίας, κάτι που δεν συμβαίνει. Ακόμη και πολύ κοντά στην ρωσία υπάρχουν περιοχές με μόλις 15% ρώσους.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Κυθήριος 03/09/2014 14:04:10

    Όλοι οι Ουκρανοί (και όχι μόνον μια μερίδα τους) έχουν την ίδια περίπου σχέση με τους Ρωσους που έχουν οι Αυστριακοί με τους Γερμανούς και με τους γερμανόφωνους Ελβετούς. Απλώς Ουκρανοί και Ρώσοι μιλάνε την ίδια περίπου γλώσσα αλλά όχι την ίδια ακριβώς. Αυτό δεν τους εμπόδισε στην ιστορία να έλθουν κατα καιρούς σε σύγκρουση - όπως ακριβώς και οι Αυστριακοί με τα προ-γερμανικά κράτη (π.χ. Πρωσία) συγρκούστηκαν πολλές φορές στο πεδίο της μάχης. Πολιτισμικά είναι περίπου το ίδιο, αλλά η ιστορία χώρισε πολλές φορές τις κυρίαρχες κοινωνικές τάξεις τους. Άλλες τόσες όσες τους ένωσε. Μη ξεχνάμε ότι το πρώτο Μεσαιωνικό (Σκανδιναβικό) κράτος των Ρως ιδρύθηκε στο Κίεβο. Η Αγία Όλγα (στην αρχική γλωσσα των Ρως Χέλγκα) που έκανε τους παγανιστές Ρώσους Χριστιανούς είχε το παλάτι της στο Κϊεβο. Κοζάκους του Δνείπερου και του Δον είχαν ως ήρωες οι Ουκρανοί, Κοζάκους του Βόλγα οι Ρωσοι. Όταν οι Αψβούργοι και οι Χόενζόλλερν με τους ευγενείς τους έστελναν τους στρατιώτες τους να ερημώσουν χωριά και πόλεις, ο ένας του άλλου, δεν σκέφτονταν την κοινή τους γλώσσα και τον κοινό τους πολιτισμό, αλλά την εξουσία και τον πλούτο. Το ίδιο ακριβώς κάνουν ο Πούτιν, ο Ποροσένκο και οι ολιγάρχες τους. Έχουν να μοιράσουν πολλά, μεταξύ αλλων τις διαδρομές της ενέργειας.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Uncle Stgm 03/09/2014 14:27:48

     Δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι τα γερμανικά κρατίδια, με την εξαίρεση της περιόδου Καρλομάγνου και Όθωνα Α΄ ήταν σχεδόν ανέκαθεν διαφορετικά κράτη, μέχρι τον Βίσμαρκ και τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο που οδήγησε σε αναγκαστική συνένωση - αν και η Ένωση των γερμανικών κρατιδίων ήταν εθνικό όνειρο από τους Ναπολεόντειους πολέμους και μετά. Αντιθέτως, η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους κοινή κρατική υπόσταση, κοινά συμφέροντα, κοινή θρησκεία και κοινή ιστορία. Δεν υπήρχαν ιστορικά αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώσων και αυτού που ονομάζεται "Ουκρανοί". Μην ξεχνούμε ότι αυτό που ονομάζεται ουκρανική γλώσσα ομιλείται αυτούσιο μόνον στις πολύ δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, οι οποίες όμως κατά μεγάλο μέρος ουδέποτε υπήρξαν τμήμα της τσαρικής Ρωσίας (και το σημερινό βορειοδυτικό άκρο της Ουκρανίας που ήταν μέρος της τσαρικής Ρωσίας, δεν ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ήταν ποτέ ταυτισμένο με τη Ρωσία). Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι αυτοί οι "καθαροί" Ουκρανοί του δυτικού άκρου της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι τάχατες "όλη" η χώρα είναι κάτι διαφορετικό πολιτισμικά-εθνικά από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο, αλλά η μικρή αυτή μειονότητα της Δύσης προσπαθεί να οικοδομήσει νέα εθνική ταυτότητα για το όλο ουκρανικό κράτος, κατά τη γνώμη μου με έξωθεν επίνευση. Η ιστορική σύγκριση με τα γερμανικά φύλα είναι λοιπόν, νομίζω, ατυχής ως προς την ύπαρξη, το περιεχόμενο, αλλά και τη βαθύτερη αιτία των συγκρούσεων.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 03/09/2014 21:34:40

      Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά μοιάζουν αρκετά έως πολύ. Αυτό ακριβώς έγραψα.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 03/09/2014 21:40:54

      Μη ξεχνάμε ότι οι δύο επιφανέστεροι Γερμανοί όλης της ιστορίας, ο Γκαίτε και ο Χέγκελ, ήταν θαυμαστές του ...Ναπολέοντα, ακριβώς την εποχή που αυτός έβαλε κάτω απο τη μπότα του όλο, μα όλο, το Γερμανικό χώρο σύν την Αυστροουγγαρία και Ελβετία. Έ λοιπόν, υπ΄αυτό το πρίσμα, δικαιούνται και μερικοί Ουκρανοί (όχι τόσο εξέχοντες, όσο εξέχοντες Γερμανοί ο Γκαίτε και ο Χέγκελ) να θαυμάζουν τον Πούτιν, τη στιγμή που απλώς μπούκαρε στπ 5 % του Ουκρανικού εδάφους. Είπαμε: όλα στην ιστορία επαναλαμβάνονται, την πρώτη φορά τραγωδία, τη δεύτερη μπουρλέσκα κωμωδία.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 04/09/2014 02:19:26

      Η ιστορία δείχνει ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις συγκρούσεων, η εθνική ή πολιτισμική ταυτότητα είναι απλό πρόσχημα, μέσο για να κινητοποιούν οι εξουσίες τα πλήθη. Η συγκρουση είναι για την εξουσία και τον πλούτο. Μια άλλη τυπική περίπτωση με πολύ χυμένο αίμα είναι ο Αμερικανικός Εμφύλιος. Και εκεί επικαλέσθηκαν διαφορετικές ταυτότητες (που εν μέρει υπηρχαν). Ένας μέσος Νεο-Υορκέζος και έναςμέσος λευκός πολίτης της Αλαμπάμα ή της Νότιας Γεωργίας είχαν (και ακόμη έχουν) μεγάλες πολιτιστικές διαφορές. Η ουσία της αντίθεσης ήταν όμως τα διαφορετικά συμφέροντα του νεοαναπτυσσόμενου βιομηχανικού βορρά με τον δουλοκτητηκό νότο της μεγαλης γαιοκτησίας.

    • Γρηγόρης avatar
     Γρηγόρης @ Uncle Stgm 03/09/2014 14:34:47

     Πολύ σωστά θέτεις το θέμα αγαπητέ θείο. Πρόκειται για μια υπόθεση αποκλειστικά οικογενειακή της Ρωσίας και μιας Α΄ βαθμού συγγένειας χώρας της, που άλλοτε ενώνονται σε ένα κράτος με ενιαία σχεδόν γλώσσα και καταγωγή, και άλλοτε όπως τώρα, χωρίζονται και καυγαδίζουν για την μεταξύ τους μοιρασιά της ενέργειας κλπ. Γι αυτό η ανάμειξη των ΗΠΑ και της ΕΕ σ΄αυτή την ξένη οικογενειακή υπόθεση είναι απλά εγκληματική και το τίμημα που πληρώνουμε άξιο της κουτοπονηριάς και της απληστίας μας. Δικαιώνει δε ΠΛΗΡΩΣ κάθε είδους επέμβαση της Ρωσίας. Οταν π.χ. η Ελλάδα και η Ιρλανδία διεκδικεί οφέλη απο την Ουκρανία μέσω ΕΕ και Νάτο, γιατί να μην διεκδικήσει ο Πούτιν? Και βεβαίως αφήνουμε κατα μέρος το ηθικό ζήτημα που μεταξύ κρατών δεν υφίσταται...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Γρηγόρης 03/09/2014 21:48:15

      Όσο "εγκληματική " ήταν και η ανάμειξη της Αγγλίας, της τσαρικής Ρωσίας και της Σουηδίας στον πόλεμο μεταξύ Αχβούργων και Χοεντσόλλερν που ακολούθησε στον Τριακονταετή. Ή της ...Ελλάδας (και άλλων πολλών) στον ενδο-Σοβιετικό πολεμο Κόκκινων - Λευκών μετά το 1917. Στη διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν "εγκληματικές" αναμειξεις σε συγκρούσεις, ούτε "εσωτερικές" υποθέσεις. Υπάρχουν διαφορετικά συνφέροντα, διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές συμμαχίες. Η έννοια "εσωτερικές" υποθέσεις ήταν σταλινική κατασκευή της εποχής της Σοβιετίας και κανείς άλλος δεν της έδινε σημασία παρά μόνον οι Στάλιν, Μπρέζνιεφ κτλ. Οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Ανατολικογερμανοί, οι ιδιοι οι Ρωσοι ως λαός, παρακαλούσαν να επέμβουν άλλοι στα εσωτερικά τους για να τους γλυτώσουν απο την τυραννία

    • mezapos avatar
     mezapos @ Uncle Stgm 03/09/2014 14:46:55

     @Uncle Ναι στη γενική διαπίστωση σου περί Ουκρανών-Ρώσων, ιστορίας τους και συγκρούσεών τους, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στην ιστορία των πληθυσμών της Ανατολικής και της Δυτικής Ουκρανίας. Οι δεύτεροι, έτσι τα έφερε η ιστορία, που πράγματι ταυτίστηκαν με δυνάμεις της Κ.Ευρώπης, ενώ οι πρώτοι (όπως και η κεντρική Ουκρανία) ταυτίζονται με την ιστορική Ρωσία.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Άπαντα Επιστάμενος 03/09/2014 14:44:10

   Συγγνώμη, αλλά η πηγή σας, "άπαντα επιστάμενε" λέει άλλο από αυτό που μεταφράζετε. Λέει "ethnic Russians". Δηλαδή ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως "Ρώσοι" στην καταγωγή. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται ως "Ουκρανοί" στην καταγωγή, αλλά έχουν μητρική τους γλώσσα τα ρωσικά. Τώρα, πως ξεχωρίζει ένα "Ουκρανός με μητρική γλώσσα τα ρωσικά" δηλαδή ένας "Ρωσόφωνος Ουκρανός" από έναν "Ρώσο", είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πιστεύω πάντως ότι αν δεν ζήσει κανείς εκεί δεν το καταλαβαίνει. Άς πούμε, οι περισσότεροι κάτοικοι του Κιέβου είναι Ρωσόφονοι, αλλά δεν νομίζω να αυτοπροσδιορίζονται ως "Ρώσοι". Ας πούμε, θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό σε μια άλλη χώρα: Έχοντας ζήσει μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες μου είχαν πει κάποτε για έναν παρόντα συνομιλητή μας που τον ήξερα από πριν "είναι Φλαμανδός" και λέω "α, Φλαμανδός; Νόμιζα ότι είσαι ολλανδόφωνος Βρυξελλιώτης" (το 15% των Βρυξελλιωτών είναι φλαμανδόφωνοι και οι υπόλοιποι 85% γαλλόφωνοι, παρόλο που οι Βρυξέλλες είναι μέσα στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα) και μου λένε "α, μπράβο σας που ξεχωρίζετε αυτές τις λεπτές διαφορές". Τώρα, ποια η διαφορά του "Φλαμανδού" από τον "ολλανδόφωνο Βρυξελλιώτη" είμαι βέβαιος ότι ούτε κι αυτοί ήξεραν ακριβώς. Ίσως κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στην Ουκρανία. Αν ψάξει κανείς να βρει δυτικές πηγές θα δει τσιτάτα του τύπου "παρόλο που έχει διαμορφωθεί μια σχετική πλειοψηφία στην Ουκρανία που επιθυμεί ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις δεν υπάρχει καμία συναίνεση μεταξύ του πληθυσμού για ένταξη στο ΝΑΤΟ". Πράγμα που δείχνει ότι πολιτικά αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ακόμη ως τμήμα της πρώην ΕΣΣΔ - ως παράρτημα της Ρωσίας δηλαδή. Επιστρέφοντας στο γλωσσικό ζήτημα, ούτε η λοιπή Ουκρανία πλην του δυτικού άκρου ομιλεί ουκρανικά. Ομιλεί αντιθέτως ένα κράμα ουκρανικών και ρωσικών που ονομάζεται Surzhyk. Ζήτημα είναι αν τελικά ένα 10-20% του πληθυσμού ομιλεί την καθαρή ουκρανική. Άρα, για ποια "εθνικά καθαρή Ουκρανία" μιλάμε, που υποτίθεται ότι ζητούν οι νεοναζί του δυτικού της άκρου; Όπως απέδειξε και το δημοψήφισμα της Κριμαίας, όπου υπερψήφισαν μαζικά την ένταξη στη Ρωσία ακόμη και οι μη Ρώσοι-Ρωσόφονοι, οι Ουκρανοί στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξαναϋπαχθούν στη Μόσχα και να ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή που τους υπόσχεται το ουκρανικό κράτος. Να ξαναγίνουν μέρος μιας μεγάλης-αυτοκρατορικής δύναμης. Η Ρωσία μπορεί λοιπόν πολιτικά-πολιτισμικά να απορροφήσει το σύνολο της Ουκρανίας, εάν της το επιτρέψουν οι συνθήκες, και όχι μόνον τα 20-25 εκατομμύρια του νότιων και ανατολικών περιοχών. Η βασική αντίσταση σε κάτι τέτοιο θα ερχόταν όχι από τους απλούς ανθρώπους, αλλά από τους Ουκρανούς ολιγάρχες, που κοντά 25 χρόνια τώρα καλόμαθαν να έχουν ένα κράτος υπό τον απόλυτο εσωτερικό τους έλεγχο και δεν έχουν καμία όρεξη να βρουν μπροστά τους ένα σαφώς ισχυρότερο κράτος και έναν Πούτιν που θα τους στριμώξει με διάφορους τρόπους. Γι' αυτό και οι ολιγάρχες είναι σαφώς με το μέρος της σημερινής κυβέρνησης του Κιέβου. Από εκεί προέρχεται η χρηματοδότηση μισθοφόρων για τον πόλεμο στο Ντονμπάς, από εκεί προέρχεται η πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Γιαννούκοβιτς, από εκεί προέρχεται η πολιτική (και οικονομική) πριμοδότηση των βίαιων παραστρατιωτικών ταγμάτων εφόδου του "δεξιού τομέα" ή όπως αλλιώς λέγονται. Η κατάσταση όμως φθάνει ήδη στα όριά της και η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση του καθεστώτος στο Κίεβο θα αναγκάσει πολλούς ολιγάρχες να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία και να αλλάξουν ρότα.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Διογένης 03/09/2014 17:32:29

    Εξαιρετικά, βαθύνοα καί ακριβή όλα τά σχόλιά σου Διογένη. Μπράβο

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Διογένης 03/09/2014 17:37:17

    Πράγματι, η πηγή μου αναφέρεται σε ρώσους κι όχι σε ομιλούντες ρωσικά πολίτες της ουκρανίας, οι οποίοι ενδεχομένως είναι αρκετά περισσότεροι. Ωστόσο, πιστεύω, ένας βούλγαρος ή εβραίος που μιλάει και ρώσικά μέσα στην ουκρανία, δεν έχει μεγάλη καούρα να κάνει πόλεμο υπέρ της ρωσίας.

 9. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 03/09/2014 17:00:51

  στη συζητηση ου εχει ανοιξει, σχετικα με το ουκρανικο, παρακολουθω αποψεις υψηλου επιπεδου, ασχετα αν συμφωνω η διαφωνω. Τα δικα μας ομως, τα βλεπουμε με παρωπιδες, ιδεολογικες, κοινωνικης θεσης του καθενος μας κλπ. Δεν βγαζω τον εαυτο μου απεξω, παρολο που προσπαθω να βλεπω το δικηο των αντιθετων αποψεων. Ειμαι απο αυτους που υποστηριζαν, πως οι ουκρανοι ειναι απλα τα πιονια στο εργο του ανταγωνισμου των μεγαλων δυναμεων, πως οι ηπα ηθελαν να κανουν ζημια στον πουτιν ,να εχει μονιμη φωτια στη γειτονια του, δεν ηταν ομως προθυμοι να αναλαβουν το κοστος και να καλυψουν την ουκρανια οικονομικα. Αντι για σχεδιο μαρσαλ που περιμεναν οι ουκρανοι, τους εστειλαν το δντ. Και περιμενουν νικη, σε μια χωρα που φυλετικα ειναι ρωσοι; Ομως πρωτα η ελλαδα, μετα η ουκρανια, την κουτσοβολευει ηνυπερδυναμη, με χαμηλο κοστος. Οι γερμανοι , παρολο που βλαπτονται, προσπαθουν να παρουν το χρισμα του χωροφυλακα στην ευρωπη απο ηπα. Αλλα δεν νομιζω πως οι αμερικανοι εχουν τετοιες πολυτελειες σημερα. Να δω ποιος θα ψωνιζει γουνες το χειμωνα, τωρα που πεταχτηκαν τα ροδακινα. Να μπει καθηκον στην κ βουλτεψη και τις αλλες μεγαλοκυραδες. Καθεμια και η γουνα της. Χωρις ραμματα.

 10. Akritas avatar
  Akritas 03/09/2014 17:20:07

  Nαί υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Νοτιανατολικών περιοχών και της υπόλοιπης Ουκρανίας που οφείλονται στο διαφορετικό ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν (η Δυτική Ουκρανία ήταν μέρος της Πολωνίας και Λιθουανίας τον Μεσαίωνα, θρησκευτικά είναι Ουνίτες οι περισσότεροι). Γλωσσικά υπάρχουν διαφορές σε γράμματα του αλφαβήτου και την ορθογραφία λέξεων. Αυτό όμως που γίνεται τώρα στην Ουκρανία είναι Ρωσική εισβολή (συγκεκαλυμμένη) για δήθεν προστασία μειονοτήτων . Τί περισσότερο έκανε ο Τούρκος στην Κύπρο; Απλά έκανε εισβολή με την σημαία του και όχι χρησιμοποιώντας στρατό χωρίς διακριτικά (όπως στην Κριμαία η Ρωσία) ή ψεύτικα διακριτικά όπως στην Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Πρόκειται περί επέκτασης συνόρων μιάς καθαρά ιμπεριαλιστικής πράξης που στηρίζεται στην βία. Ο Πούτιν ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για χώρες που έχουν μειονότητες γειτόνων τους!! Το ζήτημα της Ουκρανίας θα μπορούσε να λυθεί με περιορισμένη αυτονομία σε Ντονετσκ και Λουγκάνσκ με σεβασμό στις γλώσσες των μειονοτήτων (όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός να είναι δεύτερη γλώσσα επικοινωνίας)

  • Γρηγόρης avatar
   Γρηγόρης @ Akritas 03/09/2014 18:20:35

   H Μεγάλη διαφορά φίλε Ακρίτα είναι οτι η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι σαν να εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, αλλά σαν να εισέβαλε η Ελλάδα, προσπαθώντας να την ενώσει μαζί της, και οι Δυτικοί σύμμαχοι να έχουν πάρει το μέρος των Τουρκοκυπρίων...

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Γρηγόρης 03/09/2014 22:15:14

    "η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι σαν να εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, αλλά σαν να εισέβαλε η Ελλάδα, προσπαθώντας να την ενώσει μαζί της" Αυτό που λες φίλες Γρηγόρη είναι αυθαίρετο και λάθος. Η ρωσική εισβολή στην ουκρανία είναι ακριβώς σαν αυτήν της τουρκίας στην κύπρο και ακόμη χειρότερη μάλιστα: Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα δύο κράτη Ελλάδα και κύπρος, επιθυμούσαν την ένωσή τους η οποία απετράπη τελικά μετά από έντονο παρασκήνιο. Αντίθετα, στην ουκρανία έχουμε μία πλειοψηφία που δεν είναι ρωσική και συνεπώς το επίσημο ουκρανικό κράτος είναι εχθρικό προς την ρωσία. Η αναλογία της ρώσικής εισβολής στην ουκρανία με αυτήν της τουρκίας στην κύπρο είναι απόλυτη. Και οι δύο είχαν μία δική τους μειωνότητα στην χώρα που εισέβαλαν, μόλις 12% οι τουρκοι, 17% οι ρώσοι. Η ρωσική εισβολή μάλιστα είναι ακόμη χειρότερη: η τουρκική εισβολή έγινε ενώ υπήρχαν από χρόνια ταραχές με τους τούρκους της κύπρου ενώ στην ουκρανία δεν είχε ανοίξει μύτη ρώσου πριν την απρόκλητη εισβολή της ρωσίας. Κύπριοι και τούρκοι της κύπρου, μισιούνταν ενώ οι ουκρανοι και οι ρώσοι θεωρούσαν εαυτούς αδελφά έθνη μέχρι πριν την ρωσική εισβολή.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ Άπαντα Επιστάμενος 03/09/2014 22:21:04

     μειονότητα

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Akritas 03/09/2014 18:23:53

   +1

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 03/09/2014 17:58:32

  Αλήθεια πώς μπορεί νά εξηγηθεί τό: MEMORANDUM FOR: Angela Merkel, Chancellor of Germany FROM: Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) SUBJECT: Ukraine and NATO; http://consortiumnews.com/2014/09/01/warning-merkel-on-russian-invasion-intel/

  • Γρηγόρης avatar
   Γρηγόρης @ Ιαπετός 03/09/2014 19:41:53

   Mπορεί να εξηγηθεί φίλε Ιαπετέ απλά με το οτι η Γερμανία μόνο αν είναι ηλίθια θα θυσιαστεί για τα συμφέροντα των Αμερικάνων εμπόρων όπλων...Εκτός αν το μερτικό της είναι μεγαλύτεροή ισο με εκείνο των Αμερικάνων υπό την προυπόθεση οτι στην αναμέτρηση με τον Πούτιν θα νικήσουν χωρίς πολλές απώλειες οι "Σύμμαχοι" . Αν οι Γερμανοί τρώνε ακόμα βελανίδια πάνω στα δέντρα του Μέλανα Δρυμού θα το κάνουν κι αυτό. Ετσι κι αλλοιώς η μοίρα τους είναι να κατατρέφονται κάθε φορά που πάνε να ορθοποδίσουν... * Πάντως βγάζοντας αυτό το μήνυμα στον αέρα, "καίνε" τους γύπες του πολέμου πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ιαπετός 03/09/2014 21:51:52

   Πολλή CIA βλέπω μέσα. Έχετε δει τις 3 μέρες του "Κόνδωρα"

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Uncle Stgm 03/09/2014 22:01:08

    Μού θυμίζεις Μαοϊκό Θείε. Όλη η αλήθεια στό κόκκινο βιβλιαράκι. Όλη η αλήθεια στό γερμανικά σοσιαλιστικό βιβλιαράκι. Από εκεί καί πέρα αναλήθειες, σκοταδισμός καί συνωμοσιολογία.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Ιαπετός 03/09/2014 23:42:25

     Yes, Karl Marx, Das Kapital. Άλλωστε, το έχει κηρύξει μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και η Ουνέσκο. Για να πω την αμαρτωλη μου αλήθεια, μου αρέσει εξίσου και η "Προτεσταντικη Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμου", του Μάξ Βέμπερ. Και η "Οικονομία και Κοινωνία" του. Φυσικά δεν είμαι καθόλου ορθόδοξος μαρξιστής. Όσο για τους Μαο-μάο, βλέπεις που οδήγησε αυτό το κατάντημα πολιτικής σκέψης και έμπρακτης πολιτικής που λεγόταν Μάο Τσε τουγκ: Πίσω στον Βικτωριανό καπιταλισμό του 19ου αιώνα, θρίαμβος για την κινεζική ελίτ, μισθοί 50 ετρώ το μήνα για τους Κινέζους εργαζόμενους. Δεν θέλω και δεν ήθελα ποτέ να έχω καμμιά σχέση με αυτούς τους αγιογδύτες και τα παλιά ή νέα τσιράκια τους, τα συνειδητά ή τα κατά λάθος - μαιοικούς, κινεζοπασόκια, η "αντιδυτικούς νεοδημοκράτες".

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 03/09/2014 23:57:03

    Την ταινία του πολύ μεγάλου Σίντνευ Πόλλακ με τον πολύ μεγάλο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, την εκτιμούσα και πάντα την εκτιμώ αφάνταστα. Και ως εξαίρετο κινηματογράφο, αλλά και γιατί ο Πόλλακ είπε με θάρρος, απο μέσα, χωρίς φόβο να χαρακτηρισθεί "αντεθνικό στοιχείο (που χαρακτηρίσθηκε), πολιτικές αλήθειες για τον παρανοικό κόσμο των αμερικανικών (και όχι μόνον) "υπηρεσιών". Και για τις φράξιες των πολιτικών και κοινωνικών ελίτ ή τους ολιγάρχες που παίζουν παιχνίδια αλληλοεξόντωσης μεσα τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα, σε ΗΠΑ, Ρωσία, παντού. Μνημείο του πολιτικού κινηματογράφου. Οι "συνωμοσιολογίες" που διαδίδονται συνήθως (τώρα κυρίως με το ίντερνετ) είναι συνήθως παραπλανητικό μελάνι σουπιάς που αποκρύπτει την πραγματικότητα. Ποιοι τις διαδίδουν; Συνήθως αυτοί που οργανώνουν τις πραγματικές "συνωμοσίες", δηλαδή τον αγώνα για εξουσία και χρήμα. Οι πραγματικές "συνωμοσίες" είναι ο αδυσώπητος μέχρι θανάτου αγώνας μέσα στις ελίτ και μέσα στις ολιγαρχίες, ένας αγώνας βαθύτατα ταξικός, για εξουσία και χρήμα. Εμφύλιος πόλεμος των ελίτ πάνω στην πλάτη ημών των απλών πολιτών, που το βάρος του σπάει τα κόκκαλά μας. Τόσο το χειρότερο που δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβως συμβαίνει.

 12. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 03/09/2014 20:02:18

  Μια αμερικανικη θεωρια συνωμοσιας ή κατι περισοτερο;

  • KimKim avatar
   KimKim @ ETERNAL MUSIC 03/09/2014 23:26:51

   2015 JohnTitor έναρξη τρίτου παγκόσμιου πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ- Ευρωπη με πυρηνικές καταστροφές.Πρόβλεψη το 2000 ...Λες ?

 13. mezapos avatar
  mezapos 04/09/2014 01:03:55

  Η Ουκρανία είναι ένα τεχνητό κράτος. Δεν θα υπήρχε ως τέτοιο που είναι σήμερα, αν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση. Τα σύνορά της είναι τα σοβιετικά. Και έτσι, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μας προέκυψε ως κράτος με τα σημερινά σύνορά της. Αν υϊοθετήσουμε τη θεωρία του αναθεωρητισμού που είναι ευρέως διαδεδομένη στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σαλόνια των ελίτ, γιατί να μην δούμε την ίδια διαδικασία και από Ανατολάς; Απλά είναι τα πράματα. Εάν είμαστε πράγματι δεν μια τέτοια ιστορική φάση, που όπως λένε θεωρητικοί της Δύσης, ανατρέπεται το στάτους κβό που δημιουργήθηκε μετά τον Β παγκόσμιο, τότε το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία. Στην περίπτωσή της ισχύει και για το στάτους κβο της ΕΣΣΔ. Τα υπόλοιπα, περί δημιουργίας τετελεσμένων αλα εισβολή Ατίλα στην Κύπρο, είναι σωστά. Ο παραλληλισμός της ρωσικής "επέκτασης" με την τουρική στην Κύπρο, ισχύει. Αλλά νομίζω μετά το Κόσσοβο και πολλά άλλα Κόσσοβα στον κόσμο, τώρα πιά αυτό είναι δευτερεύον. Τα Κόσσοβα αποδεικνύουν τον αναθεωρητισμό. Και σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Δικαιούται η Ρωσία να το κάνει, αφού το έχουν κάνει επανειλημμένως και οι Δυτικοί; Κυνικό, θα πείτε το ερώτημα, αλλά έτσι είναι.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ mezapos 04/09/2014 02:02:21

   Δηλαδή να αναρωτηθούμε άν πρέπει να δικαιώσουμε αναδρομικά την εισβολή της Τουρκιας στην Κύπρο το 1974; Η καθαρή απάντηση είναι καθαρή απόρριψη του αναθεωρητισμού, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο δράστης της παραβίασης. Τα σύνορα είναι απαραβίαστα, τα σύνορα μεταξυ ομόσπονδων τμημάτων ομοσπονδιακών κρατών επίσης. Μη ξεχνάμε ότι η ΕΣΣΔ δεν ήταν καν ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος (όπως είναι π.χ. ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία), ήταν Ομοσπονδιακή Ένωση τυπικά ανεξάρτητων κρατών. Γι αυτό και διαλύθηκε τόσο εύκολα και αναίμακτα. Η ίδια η Ρωσία, που ήταν δομικός λίθος της, ήταν και είναι Ομοσπονδιακό κράτος Υπ' αυτό το πρίσμα: Ο αποχωρισμός και η αναγνώριση του Κόσοβου είναι απο την άποψη της διεθνούς νομιμότητας παράνομος, όσο και της "Βόρειας Κϋπρου". Το Κόσοβο ήταν τμήμα της Σερβίας (αυτονομη επαρχία της), και δεν είχε δικαίωμα απόσχισης όχι Ομόσπονδη Χωρα της Γιουγκοσλαβίας, όπως π.χ. η Κροατία, το Μαυροβούνιο ή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ως Ομόσπονδες χώρες είχαν δικαίωμα ανεξαρτησίας. Το ίδιο ισχύει για την απόσπαση της Νότιας Οσετίας απο την Γεωργία ή της Τρανσιστρίας απο την Μολδαβία. Προφανώς, η επέμβαση της σημερινής Ρωσικής εξουσίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας, στο βαθμό που είναι αποσχιστική, είναι απολύτως παράνομη. Αλλά η καταδίκη της προυποθέτει ένα πράγμα: να αρχίσουμε την καταδίκη των αναθεωρητισμών και αλλαγών συνόρων απο το Κόσοβο. Ήταν η πρώτη εφαρμογή του αναθεωρητισμού και ο κύριος δράστης ήταν η αμερικανική πολιτική. Εκεί οδηγεί η πολιτική χωρίς αρχές και ανάλογα με το τί βολεύει την α ή β δύναμη: Σε διεθνοπολιτικό χάος, στην "υπνοβασία" που οδήγησε το 1914 στην αυτοκαταστροφή της Ευρώπης

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Uncle Stgm 04/09/2014 07:37:28

    Πάντως μην υπερτιμάς την κάλυψη που προσφέρει η "πολιτική αρχών".Είναι αλήθεια ότι οι χώρες που δεν έχουν δύναμη και δεν έχουν σημαντικές μειονότητες έξω από τα σύνορά τους πολιτική αρχών τις συμφέρει να ακολουθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμποδίσει όσους έχουν συμφέροντα και μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα. Τίποτε δεν μένει σταθερό και φυσικά και τα σύνορα.

   • mezapos avatar
    mezapos @ Uncle Stgm 04/09/2014 13:03:32

    @Uncle Stgm Βασικά πρέπει να αναρωτηθείς γιατί η Ελλάδα (Αθήνα-χούντα-αμερικάνοι) δεν υπερασπίστηκε την Κύπρο και όχι γιατί η Τουρκία έκανε εισβολή. Ας πάψουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω από την ήττα (;) μας και την κακομοιριά (;) μας. Οταν έρχονται να σου πάρουν κομμάτι της πατρίδας σου, το υπερασπίζεσαι. Ακόμα κι αν το 1/3 ήταν τουρκοκύπριοι. Χάσαμε κύριοι. Και υφιστάμεθα τις συνέπειες της "πραγματικής πολιτικής" που είναι κυνική και δημιουργεί τετελεσμένα, είτε με πολιτικά-οικονομικά, είτε με στρατιωτικά μέσα. Αλλο, λοιπόν, να καταγγέλουμε την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και να προσπαθούμε με διπλωματικούς-πολιτικούς τρόπους να πάρουμε πίσω κάτι τι, και άλλο να μην βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας. Που σημαίνει ότι πρέπει να χύσεις και αίμα είτε για την πατρίδα σου, είτε για τη δημοκρατία σου.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ mezapos 04/09/2014 14:29:07

     Η τότε Αθήνα (χούντα) απλώς δεν μπορούσε. Οι ΗΠΑ δεν έιναι Ελλάδα Τι τους έκοφτε να επιλέξουν μεταξύ 2 εταίρων τους Τουρκίαα και Ελλάδας τον μικρότερο και πιο ...βλάκα; Άν είσαι μυαλωμένος, το θέμα είναι να προλαβαίνεις, να μην κάνεις βλακείες, όχι να τρέχεις εκ των υστέρων να διορθώσεις τα αδιόρθωτα. Εκ των υστέρων μόνον οι μωροί πράττουν. Αλλά άν ψάξουμε μυαλό στη χούντα και δη στου Ιωαννίδη, τότε είμαστε ακόμη πιο άμυαλοι απο τους χουνταίους.

   • George N avatar
    George N @ Uncle Stgm 04/09/2014 14:34:52

    Δικά σου είναι μόνο όσα και μόνο για όσο μπορείς να τα υπερασπιστείς (όχι μόνο στρατιωτικά). Το διεθνές δίκαιο έρχεται μετά για να επικυρώσει τα τετελεσμένα. Η Ρωσία εκτιμά ότι η Δύση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία και σε στρατιωτικό επίπεδο έχει δίκιο. Δεν είναι όμως τα στρατιωτικά τα μόνα όπλα που έχει η Δύση. Η στρατηγική είναι να της κοστίσει τόσο ακριβά που να της περάσει κάθε μελλοντική ιδέα αναθεώρησης συνόρων, με την Κριμαία απόδειξη μιας Πύρρειας νίκης. Η Δύση θέλει να δείξει στην Ρωσία ότι έκανε λάθος υπολογισμούς για το τι μπορεί να υπερασπίσει και τι όχι.

    • kosmas avatar
     kosmas @ George N 04/09/2014 19:26:17

     @George N Ε, τότε, με λάθος χώρα βρήκε να τα βάλει η Δύση. Μπορεί να της περνούσε με τη Γιουγκοσλαβία που διαλύθηκε (και με την ευγενική συνεισφορά της Δύσης), μπορεί να διάλυσε το Ιράκ (που πλέον τριχοτομείται, και μας σκάνε τα μπουμπούκια-συνέπειες της αμερικάνικης εισβολής, οι τζιχαντιστές), αλλά η ρωσία δεν είναι το ίδιο. Το θλιβερό είναι ότι δύο αδελφικοί λαοί (Ρώσοι - Ουκρανοί) εξαιτίας ολέθριων χειρισμών και των δύο πλευρών (και πάλι με την ευγενική χορηγία της Δύσης) σκοτώνονται μεταξύ τους.

   • kosmas avatar
    kosmas @ Uncle Stgm 04/09/2014 19:36:14

    @ Uncle Σωστός, ειδικά στο τελευταίο σημείο ότι ο "αναθεωρητισμός" οδηγεί σε "διεθνοπολιτικό χάος". Ομως, για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, σε όλες τις μεταβατικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας, για να περάσουμε στο "νέο", δεν περνάμε από τη φάση του χάους; Επίσης, ποιός βάζει κάθε φορά τους όρους για το πέρασμα στη νέα κατάσταση; Ο νικητής της προγηγούμενης αντιπαράθεσης, έτσι δεν είναι; Και ποιός είναι αυτός; Οι ΗΠΑ-Δύση. Τουλάχιστον έτσι αισθάνονται. Ως οι νικητές μιας ιστορικής αντιπαράθεσης, του ψυχρού πολέμου. Το θέμα είναι ότι το αισθάνονται έως σήμερα, 25 χρόνια μετά την νίκη τους, και με αυτό τον γνώμωνα εξακολουθούν και κινούνται και απέναντι στη Ρωσία. Στην παραγματικότητα -πιστεύω εγώ- η Ρωσία σήμερα μάλλον αμυνόμενη, παρά επιτιθέμενη είναι. Το κλασσικό που συμβαίνει όταν στιμώχνεις ένα ζώο στη γωνία. Σου επιτίθεται.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ mezapos 04/09/2014 11:38:30

   Όλα τα κράτη τεχνητά είναι, δεν προέκυψαν από φυσικά φαινόμενα. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αναπτύχθηκε κάποια στιγμή ο εθνικισμός που οδήγησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους όταν και αν οι συνθήκες ήταν ευνοικές. Είναι γελοίο να επικαλείστε την "τεχνητή" δημιουργία κάποιων κρατών για να επικροτείτε την εισβολή άλλων κρατών στο έδαφός τους. (Ερώτηση: η τέως Γιουγκοσλαβία, ήταν "τεχνητό" ή "φυσικό κράτος";)

   • mezapos avatar
    mezapos @ βαγγέλας 04/09/2014 13:13:59

    @βαγγελας Η Δυτική Ουκρανία (Γκαλίτσια, Λβόφ) ανήκαν ιστορικά στην Κ.Ευρώπη-Δύση. Η Ανατολική και Κεντρική, πήγαιναν μια από δώ μια από εκεί. Κυρίως, ιστορικούς δεσμούς είχαν με Ρωσία. Και σημερα υπάρχει βαθιά πολιτιστική, ιστορική διαφορά και διαφορά νοοτροπίας. Το "κράτος" αυτό φτιάχτηκε με τα σημερινά σύνορά του επί ΕΣΣΔ. Οι Δυτικοί Ουκρανοί επιθυμούν και σήμερα ένωση με Δύση. Οι Ανατολικοί είναι με τα δυο ποδια σε δυο βάρκες, αν και θα έλεγα, σαν νοοτροπίες περισσότερο στη Ρωσία. Για την Γιουγκοσλαβία το ίδιο ισχύει. Ηταν τεχνητό κράτος. Είπαμε όμως, το ερώτημα είναι εάν πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο "ιστορικός αναθεωρητισμός". Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, που πολυεθνικά κράτη-ομοσπονδίες διαλύονται, είναι οξύμωρο. Κανονικά θα έπρεπε να συνεχιστεί η ύπαρξή τους, παρά τις τεράστιες εσωτερικές διαφορές τους. Οι μεγάλες δυνάμεις όμως, τα έσπρωξαν στη διάλυση. Οι εσωτερικές αιτίες υπήρχαν, άρα είχε μπεί φωτιά στο φυτίλι, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις (κυρίως Δύση, γιατί η Ανατολή βρισκόταν σε ιστορική υποχώρηση) έριξαν το λάδι στη φωτιά.Διακρίνω λοιπόν μια "ηθικολογική" προσέγγιση στην τοποθέτησή σου. Ναι, να πάμε κόντρα στον "αναθεωρητισμό", αλλά να βλέπουμε και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα (μπορούμε άραγε;). Σε ποιά τροχιά έχει μπεί η ανθρωπότητα.

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ mezapos 04/09/2014 19:38:30

     Αγαπητέ μου η αντίληψη των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας χρωματίζεται από τις προεγκατεστημένες αντιλήψεις - προκαταλήψεις μας. Διαβάζοντας όσα γράψατε (και άλλοι χίλιοι) για "τεχνητά κράτη", αντιλαμβάνομαι ότι η μόνη έννοια εθνικισμού που γνωρίζετε και παραδέχεστε είναι ο εθνοτικός εθνικισμός. Αυτός θεωρεί το έθνος σαν φυσική και εν πολλοίς μεταφυσική οντότητα, που μπορεί να τελεί «εν υπνώσει», να αφυπνίζεται, να έχει μια «ψυχή» και μια «αποστολή» και να υπάρχει ανεξάρτητα από τα «κύτταρά» του, δηλ. τους πολίτες. Η «Εθνική Γη» (Fatherland, Vaterland) έχει μια μυστικιστική αυτοτελή ύπαρξη στη «συλλογική συνείδηση» και ο αλυτρωτισμός είναι πολλές φορές άμεσα συνδεδεμένος με αυτή. Σαν αποτέλεσμα αυτής της θεώρησης, το έθνος συμπεριλαμβάνει μόνο όσους πληρούν τα εθνοτικά κριτήρια και όπως θα μπορούσε να αναμένει κανείς, η ιστορική αφήγηση, οι γενεαλογικοί μύθοι καταγωγής και τα σύμβολα έχουν κεντρικό ρόλο στην ταυτότητα του έθνους. Σύμφωνα με την παραπάνω θεώρηση, όσα έθνη είναι "μη γνήσια", "τεχνητά", "γιαλατζί" που λέω και πιο κάτω, είναι "δικαιωματικά" βορά στις ορέξεις των γειτόνων του, είναι έθνη και κράτη "β διαλογής". Με ενοχλεί αφόρητα όταν χρησιμοποιεί κάποιος τέτοια επιχειρήματα για να δικαιολογήσει όσα θέλει να δικαιολογήσει. Έχετε υπόψη σας πάντως, ότι υπάρχει κι ο πολιτικός εθνικισμός, βασισμένος στον Διαφωτισμό, που δίνει βαρύτητα στο «κοινωνικό συμβόλαιο» και στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των ατόμων – υπηκόων. Το έθνος αντλεί την ταυτότητα και την ενότητά του από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα παραπάνω και όχι από κάποια κοινά εθνοτικά ή πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Σαν αποτέλεσμα, το έθνος έχει πολιτική υπόσταση και είναι δημιούργημα της ελεύθερης βούλησης των ατόμων – μελών του, περιλαμβάνει δε όλους τους πολίτες που ζουν μέσα στα όρια του εθνικού κράτους. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, όποιο κράτος είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, είναι το ίδιο νόμιμο και σεβαστό όσο και όλα τα άλλα κράτη και συνεπώς η κουβέντα περί "τεχνητών" κρατών και "ανύπαρκτων" εθνών είναι παντελώς άσχετη με την συζήτηση.

 14. μπαγασάκος avatar
  μπαγασάκος 04/09/2014 06:03:38

  Αγαπητοί, Τρία σημεία, επιγραμματικά και μόνο, λόγω ελλείψεως χρόνου για μακρά συζήτηση... α) Επειδή διαβάζω για ρωσόφωνους ουκρανούς, ουκρανόφωνους ρώσους κ.τ.τ. Με δύο λόγια, λίγο πολύ το "ουκρανικό έθνος" είναι τόσο γνήσιο όσο και το "μακεδονικό έθνος". Ούτε λέξη στη γλώσσα τους δεν έχουν για να αυτοπροσδιοριστούν. "Ουκρανία" προέρχεται από τη σλαβική "κράινα", που είναι για τους σλαβικούς λαούς αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται march = military frontier. Σημαίνει, δηλαδή, τις στρατιωτικοποιημένες συνοριακές περιοχές της Ρωσίας. Θέλω να πω, ακόμα και όταν θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν, το κάνουν ετεροπροσδιοριζόμενοι με αναφορά στη Ρωσία. Σε ελεύθερη μετάφραση, ουκρανός σημαίνει ρώσος ακρίτης. β) Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι σχέσεις δικαίου αλλά σχέσεις ισχύος. Δε βλέπω να έπαθε τίποτα η Τουρκία με την εισβολή στην Κύπρο. γ) Το δημογραφικό πρόβλημα δε λύνεται με προσάρτηση εδαφών και πληθυσμών. Το πολύ-πολύ αναβάλλεται η δημογραφική κατάρρευση, κι άμα... Αυτά.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ μπαγασάκος 04/09/2014 11:50:21

   Άρα η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών που αυτοπροσδιορίζονται σαν "Ουκρανοί", δεν ξέρουν τι λένε και τι είναι, καλά που είστε και σεις για να τους το πείτε. Αν μάλιστα ο Βλαντιμιρ Πούτιν μετατρέψει το Κίεβο σε Γκρόζνι, θα μάθουν να λένε μόνο ότι τους επιτρέπει αυτός και τα πράγματα θα έλθουν στη θέση τους. Θα βγάλετε τότε και πιστοποιητικά γνησιότητας εθνών. Όχι απομιμήσεις, γιαλατζί έθνη... Μόνο όσα έφτιαξε ο Θεός.

   • μπαγασάκος avatar
    μπαγασάκος @ βαγγέλας 04/09/2014 14:42:48

    Ναι, την περίμενα μια τέτοιου τύπου απάντηση, γι' αυτό επί μέρες δεν το αποφάσιζα να γράψω. Ειλικρινά δεν έχω χρόνο ούτε κανένα ενδιαφέρον για ατελείωτες γύρω-γύρω συζητήσεις. Κοίταξε όμως. Σε μια ιστοσελίδα όπου η πλειοψηφία των αναγνωστών - σχολιαστών της θα επικροτούσαν μια δημόσια τοποθέτηση του τύπου "δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα", "δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος", θεώρησα ότι το σημείο α) που έδωσα θα είχε το ενδιαφέρον του. Έδωσα άλλωστε και δύο στοιχεία μαζί του ώστε όποιος θέλει να το ψάξει περαιτέρω. Εσένα δε σου άρεσε. Ε, τι να κάνουμε. You can't please everybody all the time. Δεν έχω γνωρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ουκρανών, αλλά οι πολύ λίγοι που έχω γνωρίσει (και δεν έχω κρατήσει επαφή να ξέρω τι λένε τώρα), μου έδιναν την εντύπωση ότι αγαπούσαν τους ρώσους, ήθελαν να συνεχίσουν να έχουν την προνομιακή σχέση που είχαν (φτηνό αέριο, εύκολη διάβαση συνόρων για να βλέπουν τα ξαδέρφια τους στη Μόσχα), αλλά ήθελαν και τις ευκολίες που παρέχει η συμμετοχή στην ΕΕ (άδεια εισόδου και εργασίας στις Γερμανίες κλπ). Δηλαδή τα ήθελαν... όλα τα καλά από παντού. Πιθανολογώ ότι τώρα ίσως ξυπνάνε στη σκληρή πραγματικότητα του τι σημαίνει να βρίσκεσαι στο μέσο αντικρουόμενων συμφερόντων. Δυστυχώς, κάποιοι ξυπνάνε χωρίς πόδια και χέρια. https://www.youtube.com/watch?v=vYhaPURiz30 Σκοπός είναι να μη φτάνουν τα πράματα σε τέτοιες καταστάσεις. Όταν φτάνουν, ό,τι και να γράψω κι εγώ κι εσύ κι ο από πάνω κι ο παρά δίπλα... από τις πολυθρόνες μας... άδικο έχουμε.

    • μπαγασάκος avatar
     μπαγασάκος @ μπαγασάκος 04/09/2014 18:43:21

     Να αναφέρω επίσης, μια που έγραψα τη φράση "τα ξαδέρφια στη Μόσχα", ότι έχω ακουστά περίπτωση γνωστής μου ουκρανής που το σόι έχουν χωριστεί στα δύο. Οι μισοί Ρώσοι (της Ουκρανίας) και οι άλλοι μισοί Ουκρανοί. Κατά σάρκα συγγενείς όλοι! Δεν έγραψα τυχαία περί Μακεδονίας, αντίστοιχες καταστάσεις διαβάζουμε στη Μακεδονία του 1904-1908, διαβάζουμε για οικογένειες να χωρίζονται στα δύο με τους μισούς εξαρχικούς - βούλγαρους και τους άλλους μισούς πατριαρχικούς - έλληνες. Υπάρχουν αναλογίες (και διαφορές, ασφαλώς).

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ μπαγασάκος 04/09/2014 19:43:09

     Στα περί "γνησιότητας" απαντούσα, διάβασε και πιο πάνω όσα έγραψα σαν απάντηση στον mezapos (post 04/09/2014 20:38)

     • μπαγασάκος avatar
      μπαγασάκος @ βαγγέλας 04/09/2014 20:38:34

      Εντάξει. Διάβασα αυτά που λες παραπάνω. Είναι η θεώρηση που λέει ότι το κράτος φτιάχνει το έθνος (δια της έννοιας του πολίτη, του κοινωνικού συμβολαίου, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων κλπ), αν το καταλαβαίνω καλά. Δεν θα δεχτώ χωρίς ερωτηματικά αυτή την προσέγγιση, αλλά νομίζω ξεφεύγουμε και δεν είναι της παρούσης η σχετική συζήτηση. Θά 'θελα απλώς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είπα πουθενά ότι κάποιος είναι δικαιωματικά βορά κάποιου άλλου ή ο,τιδήποτε παραπλήσιο. Όταν γράφεις 3 πράματα... ο αναγνώστης τα συσχετίζει με κάποια άλλα με παραπλήσιες λέξεις που διάβασε αλλού και καταλαβαίνει 10 πράματα... και μετά σου προσάπτει 20 πράματα... νομίζω αυτό συνιστά πρόβλημα. Και είναι ο λόγος που αποφεύγω αυτού του είδους την επικοινωνία. Αν πρέπει σώνει και καλά να γράψω τι σκέφτομαι για την παρούσα κατάσταση, αυτό που σκέφτομαι είναι ότι η σημερινή Ουκρανία βρίσκεται στα όρια πολιτισμών, γλωσσών, επιρροών, πρώην αυτοκρατοριών (όχι και τόσο παλιών)... συμφερόντων τωρινών, επίσης. Ιστορικά, τέτοιες περιοχές μέχρι να ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κλίνουν ή πώς θα χωριστούν, βλέπουν πολύ αίμα να χύνεται, δυστυχώς. Αυτό βλέπουμε και σήμερα και ελπίζω να τελειώσει σύντομα. Ε δεν είπα και τίποτα καινούριο ή σοφό.

  • mezapos avatar
   mezapos @ μπαγασάκος 04/09/2014 13:20:05

   @ μπαγασακος Σωστός ο μπαγασάκος για το "Ουκραίνα". Βγαίνει από το "κράϊ" (άκρον), "κράϊνα" ("περιοχή στο άκρον" και με μπροστά το "Ου", σημαίνει "στην περιοχή, στο άκρο"). Και αυτό τον χαρακτηρισμό τον έδωσαν οι Ρώσοι και όχι οι Ουκρανοί. Εκτός αυτού, η "πρώτη Ρωσία" είναι η "Ρωσία του Κιέβου" (Κιέφσκαγια Ρους). Εκεί πρωτοδημιουργήθηκε η σύγχρονη Ρωσία. Πέρασε βέβαια από χίλια κύματα. Μια ο τσάρος την έδινε (ανατολική και κεντρική Ουκρανία) στις δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης, μια τις έπαιρναν πίσω κ.ο.κ.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ mezapos 04/09/2014 15:10:16

    Έτσι είναι. Όταν οι Βίκιγκς - Ρως - Βάραγγοι (των Βυζαντινών) κατέβηκαν με τα σκάφη τους απο τα ποτάμια και ίδρυσαν το πρώτο Ρωσικό πριγκηπάτο στο Μεσαίωνα, στο Κίεβο είχαν την πρωτεύουσα. Οι άρχοντές τους με τα διπλά ονόματα (Σλαβικά και Σκανδιναβικά) είναι κοινοί ήρωες Ρώσων και Ουκρανών: O προπάτορας της πρώτης Ρωσικής δυναστείας Ρούρικ (μέχρι τον Ιβάν τον Τρομερό), ο Όλεγκ (ή Helgi), ο Ιγκορ (ή Ingvar), η Αγία Όλγα (Helga), ο γιός της Σβιατοσλάβ (Sven), ο Βλαδίμηρος ο Μέγας (Waldamarr) Ακριβώς όπως ο Αβραάμ-Ιμπραήμ και ο Ιωσήφ-Γιουσούφ, είναι οι κοινοί προπάτορες Εβραίων και Αράβων: Όσο πιό κοινό παρελθον έχουν οι λαοί, τόσο πιό άγρια φιλονικούν μεταξύ τους. Δυστυχώς ένα διδάσκει η ιστορία: ότι δεν διδάσκει τίποτε.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/09/2014 07:46:25

  Η Δυτική Ουκρανία ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι είναι ίδιο έθνος με τους Ρώσους. Από την εποχή του ψυχρού πολέμου τα δυτικά έντυπα έγραφαν για τις αυτονομιστικές τάσεις των δυτικοουκρανών.Όλα αυτά ήσαν πολύ γνωστά. Επίσης μια και πολύ συζήτηση έχει γίνει τελευταία για τις γενοκτονίες,το ουκρανικό ολοκαύτωμα ή Xολοντόμορ = θάνατος από πείνα κατά την εποχή της κολλεκτιβοποίησης του Στάλιν χρησιμοποιείται ως εθνικιστικό πολιτικό όπλο κατά της Ρωσίας. Το Χολοντόμορ τώρα μόνο κάποιοι στην .....Ελλάδα το αμφισβητούν όπως και το Κατύν (οι γνωστοί). Στην Ουκρανία δεν υπάρχουν αρνητές,απλά οι ρωσόφιλοι και ο Γιανούκοβιτς ρίχνουν την ευθύνη στο πρόγραμμα της κολλεκτιβοποίησης και το παρουσιάζουν εθνικά ουδέτερο ενώ οι φιλοδυτικοί του προσδίδουν στόχο εξολόθρευσης του ουκρανικού έθνους από τους Σοβιετικούς και φανατίζουν τους εθνικιστές.

  • mezapos avatar
   mezapos @ ψυχραιμια 04/09/2014 13:25:37

   @ψυχραιμία Οι τάσεις στη Δυτική Ουκρανία που περιγραφεις δεν εκδηλώθηκαν μόνον επί Ψυχρού Πολέμου, αλλά πολύ πιο πριν, στο μεσοπόλεμο, και ιδίως μετά την Οκτωβριανή επανάσταση (1917) που οι Δυτικοουκρανοί ήταν και κατα των μπολσεβίκων και κατά των "λευκών" τσαρικών, καθώς και προπολεμικά (Β Παγκόσμιος) όταν προσαρτίστηκε μετά από τις γνωστές συμφωνίες (ΕΣΣΔ-χιτλερική Γερμανία) Μολότοφ-Ριμπερντροπ. Με την ευκαιρία, προ εβδομάδων, όταν η Μέρκελ επισκέφτηκε το Κίεβο, ήταν ακριβώς τη μέρα που έκλειναν 75 χρόνια από τη συμφωνία ;)

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ ψυχραιμια 12/09/2014 21:42:51

   Η δυτικη Ουκρανια ειναι φιλογερμανικη....οι νεοναζι που φαινονται σημερα , εχουν τις ριζες τους στους παλιους Ναζι, τους οποιους αποδεχτηκαν με χαρα οταν ο Χιτλερ βαδιζε εναντιων της Μοσχας....μαλιστα ειχανε και ενεργο συμετοχη , στρατευομενοι μαζικα στα ταγματα των ναζι του Χιτλερ εναντια στην Ρωσια στον Β'ππ...

 16. Tassos avatar
  Tassos 04/09/2014 10:10:23

  Επειδή ξεμύτισαν κάποιοι ψεκασμένοι ρωσοφιλόφιλοι: 10% πληθωρισμός, 20% τα τρόφιμα απάνω, άδεια ράφια, Κινέζοι , Τούρκοι κλπ "κουμπάροι"διεμήνυσαν στους Ρώσσους "για τρόφιμα από του χρόνου και βλέπουμε", αδυναμία των μεγαλύτερων Ρωσσικών εταιρειών και τραπεζών να κινηθούν καθώς οι κυρώσεις τους σπάζουν την ραχοκοκκαλιά, το ρούβλι καταρρέει, ο πρώην υπουργός οικονομικών λέει ότι η χώρα επαναπαυόμενη στις πρώτες ύλες έχει μείνει τεχνολογικά αιώνες πίσω (ξέρετε κανένα ρώσσικο αυτοκίνητο ή υπολογιστή?) ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΡΑΒΑ ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ, ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΣ (στα βράχια)

  • ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
   ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ @ Tassos 04/09/2014 11:27:49

   ΠΑΝΤΑ γελάει καλύτερα, εκείνος που γελάει τελευταίος....

  • Γρηγόρης avatar
   Γρηγόρης @ Tassos 04/09/2014 11:29:28

   Tασσο ανυσηχείς μην πέσει ο Πούτιν στα βράχια? Τουλάχιστο εμείς δε θα πεινάσουμε. Μπορεί να μην παράγουμε αυτοκίνητα και κομπιούτερ, αλλά έχουμε πολλά ροδάκινα να τρώμε...

  • mezapos avatar
   mezapos @ Tassos 04/09/2014 13:49:46

   @ Tassos Κρίμα, γιατί ενώ το συνεχίζεις καλά, με ενδιαφέροντα και πολυ ενδεικτικά στοιχεία, το χαλάς με το που ξεκινάς. Οποιος διαφωνεί με την άποψή σου είναι "ψεκασμένος ρωσόφιλος"; Εσύ ρε περήφανε Ελληνα, δηλαδή, που δεν είσαι "ψεκασμένος ρωσόφιλος" γιατί πας και ζητιανεύεις στη Μόσχα για να σου ρθουν ρώσοι τουρίστες και να πουλήσεις τα ροδάκινά σου; Κοίτα να δείς, σε μια χώρα που η σύγχρονή της ιστορία ξεκίνησε με "αγγλικό", "γαλλικό" και "ρωσικό" κόμμα, δεν θεωρώ τιμή για την πατρίδα μου να ανήκω σε κάποιο από αυτά τα τρια. Αν εσύ θες να ανήκεις, όπως κάποιοι πρόγονοί σου, στα δύο πρώτα και να μάχεσαι το τρίτο, με γειά σου με χαρά σου. Εγώ δεν θα πάρω.

   • Tassos avatar
    Tassos @ mezapos 04/09/2014 15:19:37

    Οχι Ρωσόφιλος, Ρωσοφιλόφιλος. Ο Ρωσόφιλος είναι ρομαντικός βλάκας, ο Ρωσοφιλόφιλος είναι αρρωστημένη περίπτωση. Γιατί ρε αδερφέ ζητιανεύω για τα ροδάκινα? Το 20% δίνουμε εκεί, θα ζήσουμε και χωρίς να πουλάμε στην Ρωσσία ακτινίδια. Και οι Ρώσσοι αν γουστάρουν Ελλάδα αν και βασικός τους προορισμός είναι η Τουρκία, καλώς να έρθουν, αν δεν θέλουν ας παν για μπάνιο στην Αφρική ή στην Σιβηρία.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Tassos 04/09/2014 21:14:01

     Τάσσο,''ρωσοφιλόφιλος'',δηλαδή όπως λέμε ερμαφρόδιτος ομοφυλόφιλος; Που πάς και τα βρίσκεις βρε παιδί μου...

 17. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/09/2014 13:18:25

  Να λες να μη γινει τιποτα γιατι .....ροδακινιες δε βλεπω στην Αθηνα και για ναρθουν τα ροδακινα απο τη Βεροια θελουν βενζινη και αυτοκινητα...

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/09/2014 14:52:20

  Εν αναμονή των εξελίξεων, ας κάνουμε λίγη υπομονή - για την οποία δυστυχώς δεν διακρινόμαστε ως κοινωνία. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, το αγγούρι το κοτσάνι. Δεν ξέρω πάντως άν θα έχει φυσικό αέριο το χειμώνα, αλλά και οι κάπως πιο χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι, κάνουν καλό στην υγεία. Ιδίως στην πνευματική διαύγεια.

 19. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 04/09/2014 15:21:30

  Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

 20. MCA avatar
  MCA 04/09/2014 20:26:57

  Αρκετή παγκοσμιοποίηση φάγαμε στην μάπα. Άντε να μαζευόμαστε. Σιγά μην αφήσει ο κάθε Ρώσσος,Εμίρης,Κινέζος κ.λ.π τους λευκούς δυτικούς να κάνουν ότι γουστάρουν. Όλοι θέλουν ανοιχτά σύνορα αρκεί να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο.Όταν εμφανίζονται περισσότεροι από ένα ισχυροί παίκτες τότε δημιουργούνται πόλοι και συγκρούσεις. Έτσι αρχίζουν και μπαίνουν όρια στις ΄΄ανοιχτές αγορές΄΄ και στον ΄΄ελεύθερο ανταγωνισμό΄΄που είχε επιβάλλει ο μέχρι πρότινος μοναδικός ισχυρός παίχτης.

  • Χαβιάρης avatar
   Χαβιάρης @ MCA 05/09/2014 08:57:47

   Τι σχέση έχει η παγκοσμιοποίηση με την έλλειψη διπολισμού, άλλα αντ' άλλων....

   • MCA avatar
    MCA @ Χαβιάρης 05/09/2014 14:15:37

    Αν βάλω την λέξη παγκοσμιοποίηση σε ομοιωματικά ίσως γίνω ποιο κατανοητός σε εσάς.

    • MCA avatar
     MCA @ MCA 05/09/2014 16:33:56

     Παρακαλώ αυτό σβήστε το. Ευχαριστώ.

   • MCA avatar
    MCA @ Χαβιάρης 05/09/2014 14:20:03

    Αν βάλω την λέξη παγκοσμιοποίηση σε εισαγωγικά ίσως γίνω πιο κατανοητός σε σας.

 21. Ψιλοσκεπτομενος avatar
  Ψιλοσκεπτομενος 06/09/2014 11:51:07

  Η δηθεν απρογραμματιστη αεροπορικη ασκηση αποκλεισμου των δαρδανελιων προχτες εγινε ως απαντηση στην επιθετικοτητα των τουρκων;
  Ας γελασω, χιχιχιχι !
  Και το πιστεψατε οτι εγινε ως απαντηση στους τουρκους;
  Στα ευρυτερα δαρδανελια;
  Ελληνικη και Τουρκικη Π.Α. με πανω απο 700 -800 αεροπλανα κι οι δυο μαζι, φτηνο κρεας...

 22. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 08/09/2014 18:00:10

  Δυστυχώς, ένας άλλος παγκόσμιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος, όπως ο θάνατος, αλλά όχι ακόμα. Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [2008 - Γεωργία] και όπως την τελευταία φορά [και τώρα η Ουκρανία. Άλλη μια θεαματική επιτυχία]». (Δανιήλ 11:28, 29)

  Αλλά η τρίτη φορά θα είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ. (Δανιήλ 11:30α) Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8)

 23. Νικήτας Αποστόλου avatar
  Νικήτας Αποστόλου 13/09/2014 21:32:37

  " μπορούμε, ίσως, να μιλάμε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που εκτυλίσσεται αποσπασματικά, με εγκλήματα, σφαγές, καταστροφές".
  Αυτά τα σημερινά λόγια του Πάπα πρέπει να προσεχθούν .
  Ο Επίσκοπος Ρώμης χτυπάει το καμπανάκι! Ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει να δώσει την δέουσα προβολή, γιατί οι πολιτικοί που σήμερα ηγούνται στον κόσμο είναι κατώτεροι των περιστάσεων και όπως εκείνοι του 1914 έτσι και σήμερα χωρίς να το συνειδητοποιήσουν μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε παρόμοιο με εκείνον όλεθρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.