Ένα γέλιο θα σας θάψει
21/12/2014 11:20
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα γέλιο θα σας θάψει

Αυτό που επιβάλλεται τώρα, παράλληλα με τις διαρκείς, δύσκολες, επαφές για διαμόρφωση συνασπισμού 180 βουλευτών μέχρι την 29η Δεκεμβρίου, είναι η διακωμώδηση της υπόθεσης Χαϊκάλη. Ώστε αν τελικά καταλήξουμε σε βουλευτικές εκλογές, να φτάσουμε εκεί μέσα σε κλίμα ειρωνείας των υποτιθέμενα χρηματιζομένων.

Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους

κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται.

Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!

Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.

Κωστὴς Παλαμᾶς

Ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Λάκης Λαζόπουλος υπήρξαν ζευγάρι στους περίφημους «Δέκα μικρούς Μήτσους». Τότε, ήταν απολαυστικοί ερμηνευτές, ο ένας ως αθώος γέρος και ο άλλος ως σαρδανάπαλη γριά. Τώρα, ελέγχονται ως σαρδανάπαλοι σκηνοθέτες πολιτικών τεκταινομένων.

Βεβαίως, εάν επιμείνουμε στη θεώρηση πως από τα πάντα οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα, ως κοινωνία παίρνουμε το μάθημα ότι πρέπει να εξοβελίσουμε από την Πολιτική ηθοποιούς, συγγραφείς, ποδοσφαιριστές, μοντέλα, γενικώς αυτούς που έχουν ως μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητα και γενικώς τους μη σοβαρούς .

Αλλά η μέρα εκείνη μάλλον αργεί. Ενώ το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγουν οι μη σοβαροί και οι λυσσαλέα ιδιοτελείς, Αριστερά και συνοδοιπόροι, είναι εδώ.

Η Αριστερά, η οποία είναι πάντα μια αλλά μεταλλάσσεται αποτελεσματικά σε διαφορετικές κομματικές εκφάνσεις, διαθέτει την τεχνογνωσία συναισθηματικού χειρισμού ατόμων προς όφελός της, σε κρίσιμες περιστάσεις.

Το 1946-52 παγιδεύοντας την προσωπική αξιοπρέπεια των αγωνιστών της τούς εμπόδιζε να δηλώσουν μεταμέλεια και τους έστελνε στο εκτελεστικό απόσπασμα, για να δημιουργήσει μάρτυρες- πρότυπα σε άλλους παραπλανημένους.

Σήμερα, η Αριστερά επιδέξια έστησε ηθικά γκουλάγκ για να φυλακίσει βουλευτικές συνειδήσεις. Αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την ανωτερότητα της σε σχέση με τη Δεξιά στη διαχείριση του πολιτικού βίου – κάπως έτσι ουσιαστικά κυβερνά αδιάλειπτα από το 1981, τόσο το «βαθύ κράτος» όσο και το Παρακράτος έχει αριστερό πρόσημο.

Το «κλείσιμο της ψαλίδας» στις δημοσκοπήσεις αναβίωσε μεθόδους που ανακαλούν τις περιβόητες, αντιδεξιές «στρατηγικές Λαλιώτη». Ή να υποθέσουμε ότι όσα βλέπουμε και ακούμε οφείλονται στον ίδιο, από θέση αφανούς «στρατηγού» του ΣΥΡΙΖΑ πλέον;

Η ουσία είναι ότι η συνολική στρατηγική της Αριστεράς, η οποία είχε α) αρχή, την διακήρυξη ότι θα μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου β) μέση, την διασπορά φημολογιών για χρηματισμό βουλευτών και γ) τέλος, την εκμετάλλευση του δημιουργηθέντος κλίματος αφόρητης πολιτικής σήψης, την έχει φέρει κοντά στην ευόδωση του σκοπού της.

Η εκλογή Προέδρου είναι ακόμα «ανοιχτή». Όμως η Αριστερά πέτυχε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης να θεωρεί αργυρώνητο όποιον ανεξάρτητο βουλευτή λειτουργήσει συνταγματικά και ψηφίσει υπέρ του Προέδρου. Και αντίστροφα, (να θεωρεί) ηθικά ανώτερο όποιον λειτουργήσει αντισυνταγματικά και επιδιώξει να περιορίσει το νόμιμο βίο της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας την εκλογή Προέδρου.

Η πλήρης διαστρέβλωση των αξιών και η αντιστροφή ορθού-λανθασμένου με αποτέλεσμα να ενοχοποιούνται οι νομιμόφρονες, οδηγεί σε άρνηση εκόντες-άκοντες βουλευτές οι οποίοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ για τον Πρόεδρο, όπως ο κ. Πολύδωρας.

Εδώ έρχεται στον νου η επιλογή Καραμανλή το 2009, η οποία λοιδορήθηκε από πολλούς ως φυγομαχία και παράδοση της εξουσίας. Μάλλον είχε εκτιμήσει ορθά τι θα συνέβαινε εάν παρέμενε κυβέρνηση μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία εκλογής Προέδρου.

Δεν το υπενθυμίζω θέλοντας να αντιπαραβάλω την επιλογή εκείνου με τις επιλογές της κυβέρνησης ή να αναβιώσω άσκοπες κόντρες Καραμανλικών-Σαμαρικών, αλλά επειδή στην Πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Η ΝΔ με τις επιλογές της έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση ως μη όφειλε. Η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου ήταν γνωστή από την Άνοιξη. Η ανάγκη λήψεως και εφαρμογής επώδυνων για την κοινωνία μέτρων ήταν γνωστή από τις διαρκείς απαιτήσεις των δανειστών και την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου. Η δυσανεξία των πολιτών σε νέα, επώδυνα μέτρα ήταν σίγουρα γνωστή μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Η ανάγκη ευρέσεως άλλων 25, εξωκυβερνητικών, βουλευτών για την εκλογή Προέδρου ήταν επίσης γνωστή. Αν λοιπόν μετά από επαφές διαπιστωνόταν ότι οι απαραίτητοι βουλευτές παρέμεναν επαμφοτερίζοντες δίχως διάθεση δεσμεύσεως, η κυβέρνηση έπρεπε να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πριν την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ η οποία υπήρξε δημοσκοπική «ταφόπλακα» των κυβερνητικών εταίρων. Ακόμα και να τις έχανε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αυτός αντιμέτωπος με την αδήριτη κυβερνητική πραγματικότητα, υπήρχε τότε η πιθανότητα «αριστερής παρενθέσεως» - σήμερα όχι.

Αυτό που επιβάλλεται τώρα, παράλληλα με τις διαρκείς, δύσκολες, επαφές για διαμόρφωση συνασπισμού 180 βουλευτών μέχρι την 29η Δεκεμβρίου, είναι η διακωμώδηση της υπόθεσης Χαϊκάλη. Ώστε αν τελικά καταλήξουμε σε βουλευτικές εκλογές, να φτάσουμε εκεί μέσα σε κλίμα ειρωνείας των υποτιθέμενα χρηματιζομένων.

Είναι γνωστό ότι οι συντηρητικοί άνθρωποι γενικά εκδηλώνονται με σοβαρότητα. Αυτό ίσως είναι προσόν σε προσωπικό επίπεδο αλλά έχει μειωμένη επίδραση στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά το 1981, όταν εξουσία έγιναν οι εθνικά ελλιποβαρείς πλην γοητευτικά ευφυολόγοι των φοιτητικών συνελεύσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η αντίδραση της ΝΔ αφήνει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με μια θα έλεγα θεσμική σπασμωδικότητα, κάπως αγχωμένα και όχι «αεράτα», γεγονός που στην κοινή γνώμη δηλοί τεκμήριο πιθανής ενοχής. Μα τι άλλο να κάνουν εκτός από αυτό που έκαναν, να στείλουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, θα αντιτείνουν πολλοί. Αντιμετωπίζονται παρόμοιες υποθέσεις με ελαφρότητα;

Δεν θα υποδείξω στον πρωθυπουργό τι να κάνει. Αυτό που θα κάνω είναι να διαχωρίσω τα δυο σκέλη τής υπόθεσης, το ποινικό και το πολιτικό. Δυστυχώς δεν πορεύονται παράλληλα, το γνωρίζουν όσοι έχουν άδικα δυσφημιστεί και η Δικαιοσύνη έχει καθαρίσει το όνομά τους, αλλά η ρετσινιά έχει μείνει.

Ο Χαϊκάλης μπορεί μεθαύριο να καταδικαστεί για ψευδή καταγγελία, δηλαδή η ΝΔ έχει κερδίσει ποινικά. Όμως αν η κοινή γνώμη πιστέψει σήμερα και διαμορφώσει τη σταθερή άποψη ότι έλαβε χώρα εκτεταμένη επιχείρηση χρηματισμού βουλευτών, η ΝΔ έχει χάσει πολιτικά και εξ αυτού πιθανόν θα χάσει τις εκλογές.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί ο Χαϊκάλης να εμφανιστεί ως ένας που έχει δίκιο αλλά δεν μπορεί να το αποδείξει, περίπτωση την οποία η ελληνική κοινή γνώμη είναι ευεπίφορη στο να αποδεχθεί δεδομένου ότι σχεδόν όλοι έχουν «λαδώσει» εφοριακούς, γιατρούς, πολεοδόμους χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν με στοιχεία. Και δεδομένης της γνώμης που έχει συλλήβδην για το ήθος του πολιτικού κόσμου.

Ως καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας υπόθεσης προβάλλει το να την βοηθήσεις να πνιγεί στη γελοιότητά της.

Τα δημόσια πρόσωπα και τα δημόσια πράγματα μπορούν να αντέξουν κάθε επίθεση που γίνεται με σοβαρότητα. Εκεί που καταρρέουν είναι όταν γίνονται αντικείμενο χλεύης, γέλωτα, σάτιρας και ειρωνείας. Με μια κουβέντα, όταν οι πολίτες αρχίζουν να παίρνουν το πρόσωπο ή το ζήτημα «στην πλάκα».

Για να γίνει αυτό, αν όχι η κ. Βούλτεψη, επειδή είναι επίσημη κυβερνητική εκπρόσωπος, μερικοί αλέγροι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν να περάσουν στο δημόσιο λόγο κωμική προσέγγιση του θέματος. Για παράδειγμα : «Όχι μόνο δίνουμε πάνω από δυο εκατομμύρια σε κάθε βουλευτή που θα ψηφίσει Πρόεδρο, αλλά προσφέρουμε επιπλέον δώρο στις γυναίκες μια πλαστική για αύξηση στήθους ή/και ανόρθωση γλουτών, ό,τι θέλουν, και στους άντρες πλαστική οσχέου από τον ίδιο πλαστικό που έφτιαξε τον George Clooney στο Los Angeles. Οι δε πρώτοι δέκα βουλευτές που θα τηλεφωνήσουν τώρα, θα πάρουν εκτός από μια βαλίτσα Louis Vuitton με τρία εκατομμύρια, δύο εισιτήρια για τη Bora – Bora με 20μερη παραμονή σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, και μια ευχαριστήρια κάρτα υπογεγραμμένη από τον ίδιο το Σόιμπλε, ενθύμιο που μπορούν αύριο να δώσουν σε δημοπρασία στο Sotheby’s και να βγάλουν επιπλέον λεφτά».

Ή ένα συνθηματάκι που να γίνεται σλόγκαν, του τύπου
«Δώσαμε στο μπακάλη - δε ‘μείναν για Χαϊκάλη».
Αν θυμάστε, ο Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές από την επικράτηση του συνθήματος «καλύτερα παπάκι παρά το Μητσοτάκη»

Η ΝΔ μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει σε βίντεο τη συνέχεια αυτού που έδωσε ο κ. Χαϊκάλης, κι αν διαμαρτυρηθεί να τού απαντήσουν ότι πρόκειται για διαφορετική εγγραφή εικόνας και διαφορετική εγγραφή ήχου.

Βίντεο, με σκηνές από το «50-50» όπου ο Χαϊκάλης ως σουρωμένος από τα τσίπουρα Μιμάκος λέει τραυλίζοντας «καταραμένη φτώχεια χικ μόνο τρια εκατομμύρια είχε μέσα η βαλίτσα χικ πώς θα ξωφλήσω το δάνειο χικ και πού θα ξανάβρω ευκαιρία να ψηφίσω για Πρόεδρο χικ ούτε απέξω δεν θα ξαναδώ τη Βουλή χικ άτιμε Νικηφόρεεε, τι μου ‘κανες με τη συμφωνία που έκλεισες».

Ενώ εμβόλιμα στη ροή του βίντεο θα παρεμβάλλονται εικόνες του Πάνου Καμμένου με μουσική υπόκρουση το τραγούδι του Νίκου Μακρόπουλου «Όποιος έμπλεξε μαζί σου καταστράφηκε» .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 21/12/2014 21:26:51

  Κανονικά θάπρεπε να βάλετε το βίντεο με τον Τσίπρα να χαρακτηρίζει τη καταγγελία Χαϊκάλη σοβαρή και να το αφήσετε εκεί, αναρτημένο στη πρώτη σελίδα μέχρι τις εκλογές. Να εμπεδωθεί με τον πιο πειστικό τρόπο ποιοι τέλος πάντων είναι οι σοβαροί σ'αυτή τη χώρα και ποιοι οι καταγέλαστοι ασόβαροι και φαιδροί.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ iconology2009 22/12/2014 13:01:34

   Η καταγγελία είναι σοβαρή.Οι άνθρωποι που εμπλέκονται και η εξέλιξη της δεν είναι

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/12/2014 21:36:52

  Τι παρακμιακά δείγματα προσώπων οι εκλεκτοί μας εκλεγμένοι. Τους ακούς να μιλάνε, το λεξιλόγιό τους, βλέπεις πως συσπώνται χαρακτηριστικά οι φάτσες τους, βλέπεις τις στάσεις στου σώματός τους και αμέσως σούρχεται να πείς, "τι χλεχλές Θεέ μου", ''τι άπατη ρουφήχτρα χαρτονομισμάτων", τι "κεντρική αποθήκη πάμπερς"... "Απίστευτος ο (πολιτικός) κόσμος κι ο χαρακτήρας τους"...

 3. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 21/12/2014 22:04:59

  Ax, βρε Προφήτη , πόσο δίκιο έχεις ! Το χιούμορ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ν' αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση . Εν προκειμένω , τσακίζει τα κόκκαλα του αριστερού '' ηθικού πλεονεκτήματος '' και όχι μόνο ... Αυτό το '' αλλέγκροι βουλευτές '' , πολύ μου άρεσε ! Όσο δε , για την μουσική επιλογή , τι να πω;; Εγκυκλοπαιδικές οι γνώσεις σου !!

 4. Chr avatar
  Chr 21/12/2014 22:27:46

  Αγαπητέ Προφήτη,και ο Ερτογάν κατηγορήθηκε και μάλιστα ΕΥΘΕΩΣ ,αλλά.....Υπάρχει η ρημάδα η ανάπτυξη βλέπεις ... Οπως οι χώρες με απόλυτη μοναρχία. Προσέχουν τον κόσμο για να μακροημερεύουν.....Για να περάσει ένα απο τα 10.000 μέτρα που πέρασαν εδώ το συζητάνε στις εφημερίδες και παθαίνουν τα νεύρα σου . Απλή είναι η ζωή ,ομορφη και πολύ σύντομη για να κάνουμε πειράματα . Τίποτε δεν θα συνέβαινε όταν υπήρχε προσοχή στο οικονομικό .

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 22/12/2014 15:54:06

  Κωμικοί ψηφοφόροι επιλέγουν κωμικούς αντιπροσώπους. Τελικά, εκείνος ο Πλάτων στην Πολιτεία μάλλον είχε δίκιο

  • airman avatar
   airman @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/12/2014 17:36:30

   "Δυστυχώς η πολιτική και ειδικότερα η κομματική πρακτική, αντί να καλλιεργεί τις αρετές του λαού μας, καλλιεργεί τις κακίες του. Με το να εξαίρουμε όλοι τα προσόντα του λαού μας, χωρίς να επισημαίνουμε και τα ελαττώματά του, τον διαφθείρουμε. Τον καθιστούμε ανίκανο να τα θεραπεύσει. Θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσει και ο λαός τις ευθύνες του. Να συνειδητοποιήσει δηλαδή το γεγονός ότι αυτός είναι εκείνος που με τις πολιτικές επιλογές του προσδιορίζει κάθε φορά την πορεία και συνεπώς τις τύχες του έθνους" Κωνσταντίνος Καραμανλής (αναφερόμενος στις ευθύνες που αναλογούν στο λαό)

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ airman 23/12/2014 13:44:35

    Του... αυτομαστιγώματος κι ο ΚΚ ε;

 6. Chr avatar
  Chr 22/12/2014 22:18:09

  Παιδιά ας αφήσουμε τους Πλάτωνες και τους αποβιώσαντες γενικότερα . Αν τα λεφτά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα άλλα μαγικά και τα πεταμένα τα έριχναν στην οικονομία ,δεν θα συζητούσαμε καθόλου σήμερα .

 7. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 23/12/2014 10:10:38

  Το πρόβλημα με την ΝΔ δεν είναι το χιούμορ αλλά η σοβαρότητα! Από το 1980 μέχρι το 2010 ΔΕΝ ήταν αυτό που ισχυριζόταν ότι είναι : φιλελεύθερη και συντηρητική. Τα τελευταία χρόνια, επί Α. Σαμαρά, αρχίζει να βρίσκει την ταυτότητά της. Γι' αυτό θα ανταμειφθεί από τους πολίτες στις εκλογές, όποτε κι αν έλθουν.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΓΓΣ 23/12/2014 16:44:58

   Σωστός. Μόνο που για όποιον θυμάται, κανείς δεν κέρδισε εκλογές λέγοντας την αλήθεια και προτείνοντας μέτρα μείωσης δαπανών. Μόνο τάζοντας χρήμα σε όλους. Το κακό είναι ότι ενώ ο Σαμαράς θέλει να μείνει στην σωστή πορεία σταθεροποίησης θέλοντας να μειώσει το φορτίο των αδύναμων, οι περισσότεροι πιστεύουν τον αρχιψεύτη Τσίπρα με τη θολούρα των 100 διαφορετικών απόψεων μεταξύ των στελεχών του. Λες και αν είχε χρήμα να μοιράσει ο Σαμαράς δε θα το έδινε. Ξεχάσανε το κοινωνικό μέρισμα που το έδωσε στους αδύναμους τη στιγμή που πάλι οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι υπάρχει καν; Κοντή μνήμη=επανάληψη λαθών=αποκλειστική ευθύνη του λαού για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Δικαιολογίες υπήρχαν έως το 2010. Τώρα καμμιά αφού "το δις εξ αμαρτείν..."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.