Άλλο πράγμα το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση;;!!
17/02/2015 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άλλο πράγμα το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση;;!!

Χάθηκε στη μετάφραση η κυβέρνηση...

Εκεί που νομίζαμε ότι στην κυβέρνηση δεν είναι στα συγκαλά τους, κάνουν την κωλοτούμπα και δεν θα διαλυθεί η χώρα, φαίνεται ότι πέσαμε έξω. Η απόφαση για κατάθεση αιτήματος παράτασης δεν αφορά το Μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση, διαμηνύει το Μαξίμου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Αθήνα ζητά εξάμηνη παράταση, να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να μας δίνουν λεφτά αλλά να μην συνδέεται η παράταση με τα μέτρα που προβλεπόταν από το Μνημόνιο.

Πρόκειται για μια καθαρή κίνηση τακτικής, ένας ελιγμός της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος όμως, αν αναλύσουμε καλά τις προθέσεις των δανειστών, δε θα γίνει αποδεκτή.

Μένει φυσικά να δούμε τι θα περιλαμβάνει η επιστολή του Βαρουφάκη, όμως, αυτά που διαρρέονται δεν είναι καθόλου ευχάριστα και σίγουρα δεν οδηγούν σε άρση του αδιεξόδου.

Μάλλον θα την χαρακτήριζε κανείς «εξυπνακισμούς» του μέγα οικονομολόγου Βαρουφάκη και μια προσπάθεια να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα ή στο γήπεδο των δανειστών.

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ ήταν σαφές. Παράταση του Μνημονίου με ότι αυτό προβλέπει. Μακάρι να γίνει δεκτή μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα, όμως, το μάτι των Ευρωπαίων γυαλίζει επικίνδυνα. Και ίσως να θελήσουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα ή μάλλον την ελληνική κυβέρνηση. Οι ειρωνείες του Σόιμπλε για τον Βαρουφάκη δείχνουν ότι η γερμανική πλευρά, που έχει μαζί της και τις 18 άλλες χώρες, θα παραμείνει άκαμπτη μέχρι το τέλος.

Πώς θα υποχωρήσουν άραγε σε ένα κείμενο που θα προβλέπει παράταση της σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο με μόνο όρο να παγώσει για το διάστημα αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δημοσιονομικό κόστος; Οι Ευρωπαίοι ζητούν να πάρουμε και μέτρα. Τα αποδέχεται αυτά η ελληνική κυβέρνηση; Αν όχι τότε είμαστε και πάλι προ αδιεξόδου.

Είναι σίγουρο, όπως λένε οι πληροφορίες μας, ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει την Τετάρτη κίνηση να κλείσει τις στρόφιγγες προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» σε μια χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ίσως να το κάνει σε 15 ημέρες από τώρα όταν δε θα υπάρχει και πρόγραμμα αφού θα έχει λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.

Χωρίς να μπορούμε να προδικάσουμε τις προθέσεις των δανειστών και της Αθήνας, φαίνεται ότι η αγωνία θα παραταθεί και ίσως όχι μόνο μέχρι την Παρασκευή. Πιθανότατα να τραβήξει η υπόθεση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα και να πάει η κυβέρνηση σε νέα συμφωνία για νέο πρόγραμμα που δεν θα το ονομάζει Μνημόνιο αλλά κάτι άλλο. Έτσι θα μπορεί να πουλάει στο εσωτερικό της χώρας ότι άντεξε και δεν αποδέχθηκε παράταση του Μνημονίου κι ότι πήγε σε νέα συμφωνία με καλύτερους όρους. Αυτό μένει να αποδειχθεί από τη ζωή. Όπως δείχνουν πάντως οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας τσακίσουν και τους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με το που ακούνε για Βαρουφάκη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pgm avatar
  Pgm 17/02/2015 20:58:00

  Ήρθε η κούφια η ώρα.. https://www.youtube.com/watch?v=5tQ29kzlY2s

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 17/02/2015 22:59:27

  Τους εμπαίζουν τους ευρωπαίους κανονικά. Όποτε ->δραχμη, ρίξιμο φράχτη, "ελλαδοποιήσεις" εκατομμυρίων, αφοπλισμός αστυνομίας, απαγόρευση νόμιμης οπλοκατοχής, τρίτος κόσμος. Λιβανος/Βοσνία. Προγραμματικές δηλώσεις επόμενης κυβέρνησης: ανακατάληψη εδαφών, επάρκεια σίτου.

 3. πΔπ avatar
  πΔπ 17/02/2015 23:18:25

  Ο Γιάννοις Μπαρουφάκης μπορεί να ξεχωρίσει την σύμβαση από το μνημόνιο! eat your heart out, Chuck Norris!

 4. Λιψ avatar
  Λιψ 18/02/2015 01:34:21

  Είναι προφανές ότι απευθύνονται σε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης. Ή σε ιδεοληπτικούς που ονειρεύονται επαναστάσεις από τον υπολογιστή τους...

  • airman avatar
   airman @ Λιψ 18/02/2015 08:20:02

   Φαντάζομαι ότι περιγράφεται αυτούς που επιλέξαμε να μας κυβερνήσουν. Οι οποίοι όντως έχουν την εντύπωση ότι "απευθύνονται σε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης". Αλλά αφού τους πέρασε εντός γιατί να μη ρίξουν τη ζαριά τους και εκτός;

   • Λιψ avatar
    Λιψ @ airman 18/02/2015 14:12:09

    Εννοείται ότι αυτούς περιγράφω, τα μέλη της φευγάτης φανταστικής μας κυβέρνησης.

 5. bob o mastoras avatar
  bob o mastoras 18/02/2015 05:02:24

  Λοιπόν βάζω στοίχημα, ότι ούτε η κυβέρνηση το έχει διαβάσει. Το μνημόνιο. Γιατί στον τίτλο γράφει: Greece: Letter of Intent, Memorandum of Economic and Financial Policies, and Technical Memorandum of Understanding Εδώ, πίσω από τις λέξεις... www.imf.org/external/country/grc/index.htm?type=23

 6. George N avatar
  George N 18/02/2015 06:28:52

  Ίσως και να φτάσουμε σε ένα κείμενο που θα περιγράφει επέκταση δανειακής, μη μονομερείς ενέργειες, διαρθρωτικές αλλαγές και ένα επικαιροποιημένο πλεόνασμα. Αν η ΕΚΤ δεν περιορίσει ή ακόμα καλύτερα επεκτείνει το ELA αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε πρόσχημα για να ανεβάσει τα ρίσκα. Ουσιαστικά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα πει ότι θέλω χρήματα χωρίς όρους, κάτι που θα τον απομονώσει ακόμα και μέσα στην Ελλάδα ή θα πάει σε επέκταση του προγράμματος έστω και αν η διατύπωση είναι περιγραφική.

 7. Geros avatar
  Geros 18/02/2015 06:35:33

  Θα διαφωνήσω ως προς την βεβαιότητα για τις προθέσεις της ΕΚΤ. Από πολλούς στην Γερμανία η κίνηση για αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης συνδυάζεται με τον φόβο ότι σήμερα η ΕΚΤ θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις Ελληνικές τράπεζες. Η ανάγνωση της έτσι και αλλιώς αφελούς και καταδικασμένης σε αποτυχία πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι είναι μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Ότι δηλαδή ενώ η αίτηση έχει προαναγγελθεί από σήμερα, θα κατατεθεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ, δημιουργώντας ασάφεια για τις προθέσεις της Ελλάδος και στερώντας το επιχείρημα της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα είναι de facto εκτός προγράμματος. Κοντός ψαλμός αλληλούια, σε λίγες ώρες θα δούμε αν είναι έτσι ή απλά είναι μια κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης, γιατί τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Ή είναι προσπάθεια να κερδηθεί με τα ψέματα χρόνος από την ΕΚΤ ή κίνηση για να φανεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό ότι έκανε ότι μπορούσε για να βρεθεί συμφωνία. Το να προσπαθεί όντως με αυτή την κίνηση να πείσει οποιονδήποτε στο εξωτερικό το θεωρώ απίθανο, θα πρέπει να είναι πολύ ηλίθιοι για να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Η κίνηση αυτή εξοργίζει την άλλη πλευρά μιας και είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", σίγουρα δεν δημιουργεί συμμαχους.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ Geros 18/02/2015 11:31:00

   Nομίζω έχεις δίκιο γέρο.

 8. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ 18/02/2015 07:31:48

  Η μεταφραση δεν χαθηκε , εκ του ασφαλους κανουν πως δεν καταλαβαινουν και αυτος ειναι ο λογος που δεν παρουσιαζουν τις Υποτιθεμενες προτασεις τους διοτι γνωριζουν οτι πολυ συντομα θα σηκωθουν και οι πεθαμενοι να τους κυνηγανε

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ 18/02/2015 11:11:00

   Πριν από λίγο δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς βλ. http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=678201

 9. asterix avatar
  asterix 18/02/2015 13:30:36

  με απλά ελληνικά για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις όπως ο Αλέξης : κάποιος προκειμένου να σωθεί από το οικονομικό μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η οικογένεια του, αιτείται για να σωθεί οικονομικά (και να αναπτυχθεί μπας και πουλήσει σε καλή τιμή κάποια στιγμή) από την τράπεζα ένα δάνειο για να φτιάξει μια πολυκατοικία και η τράπεζα εγκρίνει την χορήγηση/καταβολή του, σταδιακά, δηλ. κάθε φορά που αποπερατώνεται ένα διαμέρισμα θα λαμβάνει και την επόμενη δόση του δανείου για να φτιάξει το επόμενο διαμέρισμα.... Μέχρι να πουληθούν αυτά που έχει φτιάξει και όταν με το καλό πάρει χρήματα από την πώλησή τους σταδιακά θα ξεπληρώνει τα δάνεια και θα έχει και κέρδος για να ζει παράλληλα. Τώρα έρχεται ο αλέξης και τι λέει : α) μην έρχεστε να δείτε εάν έχω χτίσει τα διαμερίσματα που έχετε πληρώσει για να φτιάξω - δεν σας αφήνω καν να δείτε.... β) δώστε μου τα χρήματα της επόμενης δόσης - παράταση της δανειακής σύμβασης και αφήστε με παράλληλα να πουλήσω κάποια από τα προπροηγούμενα διαμερίσματα που έχω φτιάξει χωρίς να Σας πληρώσω (δώστε μου κιόλας και άλλα από το τχσ κλπ), ακόμα και αν εγώ έχω αποφασίσει να μην χτίσω τα επόμενα διαμερίσματα για τα οποία έχω ήδη πάρει δάνεια και θα συνεχίζω να παίρνω, γ) με τα νεα χρήματα - δόση που μου δίνετε δεν θα φτιάξω διαμερίσματα αλλά θα τα χαρίσω στον γείτονά μου γιατί έτσι γουστάρω και σε έξι μήνες που δεν θα έχω λεφτά ούτε εγώ, ούτε ο γείτονας μου, ούτε διαμερίσματα θα υπάρχουν... για να πουλήσω ή να τα πάρετε έστω εσείς ..θα σας πείσω ότι το δάνειο που μου δώσατε δεν έπρεπε να μου το δώσετε, εσείς φταίτε και συνάμα δεν σας δίνω μια, διαμέρισμα φτιαγμένο και για πούλημα δεν υπάρχει γιατί είτε τα είχα ήδη πουλήσει είτε δεν υπάρχουν και συνάμα θα σας ενημερώσω ότι ούτε οι εργάτες μου πληρώθηκαν επειδή φταίτε εσείς που δεν μου χαρίσατε και άλλα λεφτά με το ΕΤΣΙ θέλω.... και μετά θα φταίει η ευρώπη !!! έλεος-ωραία διαπραγμάτευση... αν πετύχει θέλω και εγώ τέτοια χρήματα !!!

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- @ asterix 18/02/2015 21:11:05

   Αγαπητέ asterix, είσαι ο ίδιος που έγραφες εδώ και το 2010? Λίγο άσχετο το παράδειγμά σου αλλά με εκπλήσσει να βλέπω οτι υπάρχουν ακόμα Ελληνες που πιστεύουν οτι το 2010 οι Γερμανοί ουσιαστικά, απο άδολη αγάπη (ίσως και σαν έμμεση αποζημίωση για τις εκτελέσεις αμάχων που έκαναν στην Ελλάδα οι πατεράδες τους) δάνεισαν στην ουσιαστικά και τυπικά χρεωκοπημένη Ελλάδα που ήδη χρώσταγε στους Τραπεζίτες 300 δις Ευρώ (και είναι μαθηματικά βέβαιο οτι θα χρειαστεί πάνω απο 150 χρόνια για να τα εξοφλήσει), άλλα 240 δισ. που και πάλι ξέρουν οτι ούτε σε 200 χρόνια δεν θα τα πάρουν πίσω τώρα που η Ελλάδα έμεινε η μισή και τα καλύτερα νέα μυαλά της έφυγαν και φεύγουν έξω...Αν πάλι το έκαναν για το συμφέρον τους, τότε γιατί να μη μας δώσουν κι άλλα, αφού τους συφέρει?

   • Asterix avatar
    Asterix @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- 19/02/2015 07:50:20

    Δεν γουςταρω τους Γερμανούς αλλα αυτοί μου δάνεισαν.. , Δεν μου δάνεισαν επειδή με αγάπησαν, αλίμονο, αλλα ούτε επειδή οι πατεράδες τους... (δεν τους ενδιαφέρουν αυτά) , αλλα για να μη λέμε οτι θελουμε η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε δεδομένα και τα δεδομένα δεν αλλάζουν.. Εαν ο Αλέξης γινόταν πρωθυπουργός στηριζόμενος είτε στο δόγμα πάμε για ρήξη εαν ..... ειτε οτι το χρέος είναι βιωςιμο δεν θα έβγαινε ........ Κατα τα λοιπά και δεδομένου οτι ο Αλέξης είναι ο αρχηγός ενός λαού που έχει προβλήματα ελπίζω τουλάχιστον να συνειδητοποιήσει οτι με ατάκες δεν λύνεται το ζήτημα., οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν τι γινεται ..... Αν και δεν τους έχω εμπιστοσύνη δίνοντας 45% στο γαπ, αλλα τι να κάνουμε .., αυτούς θελουμε αυτούς ψηφίζουμε !!! Πάντως ο Σαμαρας όσο και να μη θέλει κάποιος να το πιστέψει, μετα το σοκ και την στεναχώρια της ήττας , χαλάρωσε και περιμένει ... οχι για να ξανακυβερνήσει !!!

 10. patriotis avatar
  patriotis 18/02/2015 16:37:39

  Είναι πραγματικά απίστευτο που ζούμε,αυτό ήταν το αποκορύφωμα.Ζητάνε να παίρνουν λεφτά χωρίς εγγυήσεις,ήμαρτον.Το ανησυχητικό είναι οτι ο μέσος ηλίθιος Έλληνας θεωρεί οτι είναι λογικό.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- @ patriotis 18/02/2015 21:16:06

   Εσύ θεωρείς οτι τα προηγούμενα 240 δις μας τα έδωσαν με εγγυήσεις και είναι σίγουροι οτι θα τα πάρουν πίσω? Κι αν είναι σίγουροι για τα 240, γιατί να μην είναι σίγουροι και για τα 60-70 που ζητάει ακόμα ο Τσίπρας?

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 18/02/2015 19:22:00

  Δώστε προσοχή σε ένα άρθρο του βρετανού δημοσιογράφου Simon Jenkins που δημοσιεύθηκε χθες στον Guardian: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/feb/17/greece-only-way-out-eurozone Μας λέει καθαρά την τελευταία του πρόταση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει Plan B τη δραχμή! Δική του υπόθεση; Δικό του ρεπορτάζ; Όπως και να έχει, είναι λίγο δύσκολο να το έβγαλε μόνον από το μυαλό του: "In a year’s time we will know the outcome of “Grexit”. It will have seemed the obvious, the inevitable, move. The tourist industry and other exports will boom. Greece will be “bouncing back”. The country’s government and business will be attracting capital which, in the eurozone, would touch them only at crippling interest rates. Everyone will agree that Greece should never have joined the euro in the first place. Thank goodness it voted in a government with a plan B."

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 18/02/2015 20:18:07

  «Καμμένος: Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε «Κούγκι»!» http://on-msn.com/1AFQffq Εμάς μάς ρώτησες, τιτανοτεράστιε; Έτσι κι αλλιώς, μιά με τις "βίζιτες", μιά με τα "τέσσερα", μιά με τη "προεδρίνα", μιά με τα "Κούγκια", εσύ Βουλή, ΔΕΝ ξαναβλέπεις!

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 18/02/2015 21:39:24

   Οπότε, Kαλοτάξειδος (Χωρίς Εμάς), χάρτινε Leo.

 13. Μάνια avatar
  Μάνια 18/02/2015 20:28:00

  ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΣΤΟΚΟΙ ,ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς , ΠΡΟΔΟΤΕς. Καταργουν τα προτυπα σχολεια , προκιεμενου να μην μεινει η ρετσινια.. http://www.protothema.gr/greece/article/452652/upourgeio-paideias-peri-aristeias-kai-retsinias/ Αφηνουν ελευθερους τους λαθρο., κρατανε τον κοσμο εδω και ενα μηνα σε απιστευτη αγωνια και τρομοκρατια , με συνεπεια η αγορα να είναι νεκρη μιας και κανεις δεν κανει ανοιγματα για οτιδηποτε. Μια ζωη τραγωδιες αυτος ο τοπος,, Ο Σαμαρας προσπαθησε να κλεισει τις πληγες της τραυματισμενης ΕΛλαδας, με οσο πιο ανωδυνο τρόπο μπορουσε ,,και πανω που αυτες εκλειναν , μετα απο τοσο πονο και κοπο , ερχονται τα τσουτσεκια και ρίχνουν επανω καυστικο , δηθεν να μας θεραπευσουν Κανεις δεν ειναι ευχαριστημενος , η αγορα εχει νεκρωσει ενω μεγαλες υγιεις επιχειρησεις περιμενουν με το ενα ποδι ορθιο προκειμενου να την αποχωρησουν απο την χωρα. Πραγματικα μιλαμε για μια 2 μικρασιατικη καταστροφη.

 14. κεντροδεξιος avatar
  κεντροδεξιος 18/02/2015 22:47:28

  Το έχω ξαναγράψει ότι μια άτακτη χρεωκοπία είναι ένας εφιάλτης χωρίς τέλος, και κανένας πολιτικός δεν θέλει να περάσει την θηλιά στο λαιμό του την δραχμή την ονειρεύονται ντόπια συμφέροντα για δικούς τους λογους τώρα πιστεύωο κ.τσιπρας αφού έκανε το «χατίρι» σε μερικούς σοσιαλιστές της Ευρώπης , αντιμετωπίζει την «ξεροκέφαλη» στάση της Γερμανίας που θέλει να μας πετάξει εξω από το Ευρώ είναι σίγουρη (και μάλλον έτσι είναι) ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση η Ευρώπη Γι αυτό και ο τσιπρας έγινε ξαφνικά φαν του μνημονίου στην σκληρή του μορφή(βιωσιμότητα χρέους ισοδύναμα, έλεγχος) Θα δούμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.