Έγκλημα στα ορυχεία Λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας

Ο «ξαφνικός θάνατος» που αποφάσισε ο Μητσοτάκης στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Υπάρχει μια εφιαλτική και απόκοσμη κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ, που λέγεται «Σκοτεινός Λόφος», και μιλάει για μια πόλη που δεν γεννήθηκε στο μυαλό των δημιουργών της.  

Βασίστηκε στην πραγματική ιστορία ενός χωριού, που το έλεγαν «Σεντράλια» στην Πολιτεία της Πενσιλβανίας βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου το μακρινό 1962 άναψε μια φωτιά στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία της περιοχής που σιγοκαίει ακόμα. Υπολογίζεται πως θα καίει για τα επόμενα 250 χρόνια, «ποτίζοντας» με δηλητηριώδη στάχτη ανθρώπους και χώματα. Είναι μια εκδοχή της κόλασης, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.   

Κι είναι αυτό που όσοι ξέρουν φοβούνται ότι θα συμβεί και σε μικρή έκταση έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη, στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ που βιάστηκε, με μια σπουδή ύποπτη, να κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πτολεμαΐδα.

Η πορεία σε τούτη τη φθορά, στην κατάληξη της οποίας παραμονεύει ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα όχι μόνο εις βάρος της Δυτικής Μακεδονίας αλλά ολάκερης της χώρας, έχει το χρονικό της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 από τις ΗΠΑ εξαγγέλλει τον «ξαφνικό θάνατο» όλης της λιγνιτικής παραγωγής. Δηλώνει: «Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν δουλειές για τις γερμανικές επιχειρήσεις» και «οι κάτοικοι θα βρουν κάτι άλλο να κάνουν» (σ.σ.: φυσικά και για τις αμερικανικές. Όπως γράψαμε ο πρώην πρέσβης Τ. Πάιατ, που τώρα ασχολείται ενθέρμως με τα ενεργειακά, ζήτησε όταν έφευγε να μην τον… κλάψουν, αλλά να του δώσουν δώρο το Βέρμιο, όπου τοποθετεί σήμερα ανεμογεννήτριες μια εταιρία του Τέξας. και να αξιοποιήσουν και την Αλεξάνδρα Σδούκου σε υπουργικό πόστο, όπερ και εγένετο).

Το αποτέλεσμα της επιλογής που μάλλον υπαγορεύτηκε στον Μητσοτάκη; Χάνονται συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Παρά τις εύκολες πρωθυπουργικές υποσχέσεις δεν δημιουργείται καμία νέα θέση εργασίας, ενώ εξανεμίζεται το 60% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας που καθίσταται η φτωχότερη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, συμπαρασύροντας σε δημογραφική κατάρρευση.

Ανεργία και φτώχεια «χτυπούν την πόρτα» της περιοχής. Πολλοί κάτοικοι, και κυρίως τα νέα παιδιά, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και παίρνουν των ομμάτιών τους αναζητώντας αλλού μια καλύτερη τύχη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού πήρε τους δρόμους της ξενιτιάς. Τον οικονομικό μαρασμό, αν συνυπολογιστεί η κρίση της γούνας στην Καστοριά μετά το ανόητο εμπάργκο Βενιζέλου στις ρωσικές αγορές, ακολουθεί η ραγδαία περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε με νόμο να απαλλάξει τη ΔΕΗ από τη νομική και ηθική υποχρέωση αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, όχι ασφαλώς «στην προτεραία μορφή τους», αλλά σε μια νέα παραγωγική βαθμίδα, όπου προοδευτικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Στην τελική αποκατάσταση βάσει υπαρκτών προτάσεων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα οικοσυστήματα, δάση, περιφραγμένες περιοχές ανάπτυξης της άγριας πανίδας, λιμνούλες και χωράφια που θα παραχωρούνταν σε συνεταιρισμούς και νέους αγρότες.

Σήμερα, όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση, τροποποιώντας το Σχέδιο Ανάκαμψης, θεωρεί ανέφικτη την «αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία»…

Το κακό, όπως όλα δείχνουν, έρχεται με φόρα. Τα εκτός λειτουργίας ορυχεία γίνονται «τεράστιες πληγές στο σώμα της Δυτικής Μακεδονίας». Ντόμινο κατολισθήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ορυχείο Αμυνταίου και ολόκληροι οικισμοί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Το ορυχείο Αμυνταίου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή τα ορυχεία έχουν μεγάλο βάθος και τα πρανή είναι κάθετα, οι μάζες πιέζουν και οι κατολισθήσεις με βάση δυσοίωνες προβλέψεις δεν θα σταματήσουν ποτέ.

Τα νερά της περιοχής λόγω του κατεστραμμένου από τις εξορύξεις υδροφόρου ορίζοντα χύνονται στα βάθη των ορυχείων, στερώντας τους κατοίκους από πολύτιμους υδάτινους πόρους.

Αυταναφλέξεις των εκτεθειμένων στην ατμόσφαιρα λιγνιτικών κοιτασμάτων, που ήδη έχουν εμφανιστεί, απειλούν με σοβαρά προβλήματα υγείας τους κατοίκους, εκπέμποντας μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου, ισχυρά δηλητήρια, που μπορεί να επιφέρουν και τον θάνατο.

Αυτανάφλεξη ορυχείου

Και την ίδια ώρα, ενώ οι εκτάσεις που έχουν εξορυχτεί δεν αποκαθίστανται, τα φιλέτα 52.000 στρεμμάτων που έπρεπε να επιστραφούν στους αγρότες και την κοινωνία της περιοχής χαρίζονται στη ΔΕΗ και τη γερμανική RWE για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.

Το κερασάκι στην περιβαλλοντική καταστροφή προσθέτουν οι ολέθριοι οδοστρωτήρες των ΑΠΕ. Έργα συνολικής ισχύος 7,5 γιγαβάτ που αντιστοιχούν στο 25% των ΑΠΕ ολόκληρης της χώρας κατασκευάζονται στη Δυτική Μακεδονία καταστρέφοντας βουνά και δάση, λίμνες και ποτάμια, χορτολιβαδικές εκτάσεις και γόνιμη γη. Η περιοχή, επιλέγεται να γίνει η χαβούζα της Ελλάδας. Μέσω του προγράμματος «Εγνατία των απορριμμάτων» η Δυτική Μακεδονία επιλέγεται για να υποδεχτεί τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδος προκειμένου να καούν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Χιλιάδες τόνοι πλαστικού θα καίγονται στις υψικαμίνους. Καρκινογόνες διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα που θα εκλύονται θα μολύνουν ανεπανόρθωτα, όπως φοβούνται οι κάτοικοι, την περιοχή.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Κυβέρνηση και ΔΕΗ, αντί να δώσουν αυτά που οφείλουν στη Δυτική Μακεδονία, όπως σχολιάζει ο Στέφανος Πράσσος, μέλος της Κίνησης «Ενέργεια – Περιβάλλον SOS» και επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Δ. Μακεδονίας «Αριστερή Συμπόρευση», χαρατσώνουν ακόμα περισσότερο τον λαό της περιοχής με τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανσης και αποπληρωμή δυσβάσταχτων χρεών που οι ίδιες δημιούργησαν.

Χωρίς δράκο το παραμύθι του Κυριάκου 

Οι (πρώην…) εργαζόμενοι, επιστήμονες και οι κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν τεράστιο ψέμα το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα εκπέμπει 1.000 κιλά λιγότερο από τον Μ.Ο. της Ε.Ε. στο έτος ανά άτομο και 44% λιγότερο από τον Μ.Ο. της Ε.Ε.

Η Γερμανία, την ίδια ώρα, εγκαινιάζει νέους λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ η Πολωνία, που παράγει το 80% της ενέργειας από λιγνίτη, παίρνει εξαίρεση και για μετά το 2050. Συνεχίζουν με λιγνίτη Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία κ.ά.

Στο βάθος των πραγμάτων, λένε οι γνωρίζοντες, είναι η συμφωνία να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου του αμερικανικού υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου LNG

Το σχέδιο απλό: Η Ελλάδα κλείνει τη λιγνιτική της παραγωγή και υπογράφει τη νέα συμφωνία για τρεις νέες βάσεις, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αναβαθμίζεται σε κύρια ναυτική βάση των ΗΠΑ. Κατασκευάζεται και πλέον λειτουργεί κανονικά ο σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU)] στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτές είναι οι ολέθριες συνέπειες 

Οι συνέπειες της πρόωρης απολιγνιτοποίησης στο περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι οι εξής: 

– Εγκατάλειψη και μη αποκατάσταση των ανοιχτών ορυχείων.

– Κατολισθήσεις – εξαφάνιση οικισμών και γεωργικών εκτάσεων.

– Κίνδυνος αποστράγγισης λιμνών. 

– Μόνιμη διάρρηξη υδροφόρου ορίζοντα.

– Κίνδυνος αναφλέξεων – αυταναφλέξεων.

– Μόνιμες εκπομπές σκόνης και τέφρας.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Συνταγή επιβίωσης των μειοψηφιών η κουλτούρα της συναλλαγής!

H τρέχουσα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. συγκροτείται από τη συγχώνευση τριών αποδεδειγμένα ανθεκτικών μειοψηφικών ρευμάτων του ελληνικού πολιτικού συστήματος....

Κοινοπολιτεία μουσουλμάνων η Τουρκία;

Προηγήθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τόμας Μπάρακ, ο οποίος μίλησε για το πόσο «καλή» ήταν η...

«Η ελαία του Πεισιστράτου»

Όποιος ατενίζει σήμερα το θολωμένο συχνά από την αφρικανική σκόνη αστικό τοπίο του λεκανοπεδίου της Αττικής αδυνατεί να φανταστεί...

Τα ενοίκια «πνίγουν» 6 στα 10 νοικοκυριά

Δυσβάστακτο είναι το κόστος στέγασης για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς με τη «βούλα» της Τραπέζης της Ελλάδος οι τιμές...