Εκλογές για τους υδρογονάνθρακες βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Στο τραπέζι της κλειστής συνάντησης Ρούμπιο – Γεραπετρίτη οι εξορύξεις στην Μεσόγειο – Εξουσιοδότηση να κλείσει το εθνικό θέμα με μεγάλο συμβιβασμό και διεθνή διαιτησία  μελετά να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους πολίτες για να υπερβεί τα ατελείωτα σκάνδαλα που πλήττουν την κυβέρνησή του – Σε αναμονή η Ουάσιγκτον γι’ αυτό και καθυστερεί για πρώτη φορά η έλευση Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα – Συνεκμετάλλευση με μεγάλη διευθέτηση στη Μεσόγειο – Έως τις 15 Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ανάδοχος του έργου νοτίως της Κρήτης η  Chevron – Λεόντειος και επαχθής η σύμβαση που διαπραγματεύτηκε στο Τέξας ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Του Μανώλη  Κοττάκη

Σχέδιο πολιτικής απόδρασης από τον εγκλωβισμό του στα οικονομικά σκάνδαλα της εξαετούς διακυβέρνησής του και την συνακόλουθη φθορά που προκαλούν τόσο στον ίδιο προσωπικά όσο και στην κυβέρνηση άρχισε να εκπονεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τελικό στόχο τη διεξαγωγή διπλών πρόωρων εκλογών με λίστα και πλαφόν 5% όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη Κυριακή. 

Η νέα δημοσκοπική καταβύθιση της κυβέρνησης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της εταιρείας Real Poll που βρίσκει τα ποσοστά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου στο 23%, η επιδείνωση της περιφερειακής ατμόσφαιρας στη Μεσόγειο (Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία) εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, η αναζωπύρωση του μεταναστευτικού και η αίσθηση ότι έρχεται ένας δύσκολος Σεπτέμβριος με δεύτερο γύρο αποκαλύψεων για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και με έρευνα για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ μεταναστών ωθούν όλους τους βασικούς παίκτες με πρώτο τον κύριο Μητσοτάκη να σπεύδουν να τοποθετηθούν στη σκακιέρα. Η προετοιμασία εκλογών την οποία άρχισε σιγά σιγά ο πρωθυπουργός με στόχο να διασυνδέσει το δίλημμα που θα θέσει στον ελληνικό λαό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων της Μεσογείου είναι ήδη ορατή δια γυμνού οφθαλμού στην Ουάσιγκτον. Η οποία έχει άλλωστε γνώση των ελληνικών σχεδιασμών, όπως θα δούμε, μετά την πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο. Μέσα σε αυτό το φόντο εντάσσεται άλλωστε και η ακρόαση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκιλφόιλ  στο Κογκρέσο που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών (εκκρεμεί η επικύρωση του διορισμού της από την Ολομέλεια της Γερουσίας). 

Μαθήματα επιμόρφωσης Αμερικανών διπλωματών μέσα από το τουρκικό πρόγραμμα!

Οι τοποθετήσεις της για τα ελληνοτουρκικά ήταν εξαιρετικά προσεκτικές και προϊόν του γεγονότος ότι έλαβε ενημερώσεις για την παρουσία της στην ακρόαση από το Πρόγραμμα Προχωρημένων Μελετών για την Τουρκία ( Turkey Advanced Area Studies Program) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς το χωριστό πρόγραμμα του Foreign Service Institute (FSI) για διπλωμάτες που αφορούσε ενημερώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο καταργήθηκε επί Υπουργίας Μπλίνκεν! Με συνέπεια οι Αμερικανοί διπλωμάτες που οδεύουν για την Ελλάδα να περνούν υποχρεωτικά μαθήματα επιμόρφωσης για το νέο τους πόστο μέσα από το τουρκικό πρόγραμμα ! Η πιθανώς ελλιπής πληροφόρησή της για τα μεγάλα ζητήματα εθνικής ασφαλείας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αντισταθμίστηκε από ενημέρωση που τις παρείχαν άλλα  ισχυρά κανάλια επικοινωνίας με συνέπεια τα μηνύματά της να είναι αρκετά καθαρά και ευανάγνωστα: μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού FSRU στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη, εξορύξεις σύμφωνα με το νέο δόγμα Τραμπ, κάθετος διάδρομος Βαλκανίων, λιμάνι Πειραιά. Όπως επίσης και οι φράσεις της ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ανεπίλυτες» και ότι «θα αποφασίζω με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα, όχι το διεθνές δίκαιο». «Ήταν τόσο καλή όσο χρειαζόταν» σχολίαζαν με το πέρας της ακροάσεως ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που γνωρίζουν ότι η πρέσβειρα βλέπει την Ελλάδα ως «σκαλοπάτι για τις μελλοντικές πολιτικές της φιλοδοξίες». Δεδομένου όμως ότι η Ευρώπη διψά για ενέργεια επιταχύνονται και οι εξελίξεις  για τις εξορύξεις. 

Το προεκλογικό αφήγημα για τους υδρογονάνθρακες 

Το τουρκικό παιχνίδι αμφισβήτησης των περιοχών νοτίως της Κρήτης που πρόκειται να πραγματοποιήσει τις έρευνες της η Chevron μέσω των ρηματικών διακοινώσεων της παρένθετης Λιβύης προσφέρει για την ώρα στην κυβέρνηση τη δραματοποίηση που της  χρειάζεται για να εντάξει το θέμα των υδρογονανθράκων και του μεγάλου συμβιβασμού παραχωρήσεων που κρύβεται πίσω από αυτόν στον προεκλογικό της σχεδιασμό. Ακόμη και με ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο όπως υποστηρίζουν πηγές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που βλέπουν στο βάθος, εφόσον προχωρήσουν όλα αυτά τα θεωρητικά, είτε διεθνή διαιτησία για τη Μεσόγειο, είτε διεθνή συνδιάσκεψη όλων των παράκτιων κρατών που εμπλέκονται στο ενεργειακό παιχνίδι (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Συρία, Αλγερία , Λιβύη και Τουρκία). Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τον ομολογημένο πλέον τουρκικό αναθεωρητισμό αλλά και από τις διαρκείς αναβολές της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Άρθρο της  Daily Sabah υποστήριζε την περασμένη Πέμπτη ότι η Άγκυρα ετοιμάζει ως απάντηση στην τριπλέτα «Ελλάδα-Ισραήλ-Γαλλία»  μεγάλη ενεργειακή συμμαχία για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της Μεσογείου μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λιβύη , το Μαρόκο, τη Σομαλία και την Αίγυπτο με την οποία συνέστησε μάλιστα και «κοινή επιτροπή».

Κρήτη αντί Καστελλόριζου 

Τα δεδομένα  στα καθ’ ημάς είναι μέχρι στιγμής τα εξής :

– Το ζήτημα των υδρογονανθράκων τέθηκε στην τελευταία συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο που για να πραγματοποιηθεί  «κόστισε πολλά» στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Τέθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδος.  Σύμφωνα με τις διαρροές που ακολούθησαν στον ελληνικό τύπο από το «μαρτυριάρικο» ΥΠΕΞ «ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής διασύνδεσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών». Πράγματι, η έλευση της Chevron γύρω από την παρουσία της οποίας στην περιοχή θέλει να κτίσει και το προεκλογικό του αφήγημα ο πρωθυπουργός με στόχο «ένα μέλλον ευημερίας» αλλά και «ένα παρόν εντός του οποίου θα πάψει να απολογείται για τα σκάνδαλά του» είναι στο επίκεντρο. Ανομολόγητος διπλωματικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανταλλάξει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας νοτίως της Κρήτης στη Μεσόγειο με την υποχώρηση των ελληνικών θέσεων για τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου. Και την οριστική απεμπόληση της δυνατότητας ένωσης των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ποτέ με εξαίρεση την περίοδο Δένδια η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ μάχη για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και όχι μόνο δεν απέτρεψε την υπογραφή του αλλά αφήνει μέχρι και σήμερα τα πράγματα να εξελίσσονται με τις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στον ΟΗΕ. Η μετατροπή των περιοχών δυνητικής ελληνικής δικαιοδοσίας σε διαφιλονικούμενη περιοχή (disputed) κατ’ ουσίαν εξυπηρετεί τα άρρωστα σχέδια για τον εθνικό συμβιβασμό και τις μείζονες παραχωρήσεις.

– Ο ανάδοχος του διαγωνισμού για τα θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κρήτης θα αναδειχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα είναι η  Chevron η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει  για να αρχίσει τις έρευνες παρά τις τουρκικές προβοκάτσιες, απειλές και χάρτες. Η έλευσή της στην περιοχή θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διεργασιών για τη μεγάλη διευθέτηση στη Μεσόγειο (η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται ήδη ως προπομπός στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στην Αλγερία).  Προς τούτο και η τελευταία επικοινωνία του Υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου με την αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.

– Η κυβέρνηση αποκρύπτει από τους Έλληνες ότι η ίδια παρακάλεσε αυτή τη φορά την Chevron να έρθει στην Ελλάδα (αφού την είχε διώξει επί Μπάιντεν προ διετίας καθώς τότε προωθούσε μόνο την πράσινη ενέργεια των ανεμογεννητριών στο Αιγαίο!) και μαζί αποκρύπτει και κάτι ακόμη: ότι η σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει μαζί της, αν όλα πάνε καλά, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο-Ιανουάριο θα είναι λεόντειος και επαχθής. Επειδή το κοίτασμα στην επίμαχη περιοχή είναι σε μεγάλο βάθος και θα απαιτηθούν δαπάνες για την εξόρυξή του οι Αμερικανοί διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Ο κύριος Παπασταύρου επέστρεψε πολύ προβληματισμένος από το πρώτο ταξίδι του στην έδρα της εταιρείας στο Τέξας προ καιρού.

Προσφυγή στις κάλπες ακόμη και με σκηνοθετημένη ένταση

Όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοούν τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος αναζητά εναγωνίως το εθνικό θέμα που θα του επιτρέψει να παραβιάσει την υπόσχεσή του για εξάντληση της τετραετίας και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ακόμη και με σκηνοθετημένη ένταση, αν χρειαστεί. Στην αγωνία του να συσπειρώσει κόσμο ειδικά από τα δεξιά του είναι ικανός για όλα. Ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη Chevron ως σημαία για να υποσχεθεί στους Έλληνες φθηνή βενζίνη για τα ΙΧ τους, φθηνό ρεύμα για τις οικίες και τις επιχειρήσεις, φθηνότερα προϊόντα στις αγορές λόγω της μελλοντικής πτώσης του ενεργειακού κόστους. Ο πατέρας του υποσχόταν φθηνά ΙΧ το 1985, εκείνος ίσως υποσχεθεί φθηνή βενζίνη το 2025, σαράντα χρόνια μετά . 

Σε κάθε περίπτωση αξιόπιστες πηγές από την Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι «στον ορίζοντα της αμερικανικής οπτικής των πραγμάτων υπάρχει η διάγνωση και αναμονή πολιτικών εξελίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σε προεκλογική ετοιμότητα τα κυβερνητικά στελέχη 

Στο εσωτερικό οι προετοιμασίες για τις πρόωρες εκλογές έχουν ήδη αρχίσει. Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε λαϊκά ταβερνάκια της Δραπετσώνας για να τονώσει το λαϊκό του προφίλ  (επαναλαμβάνεται- είχε πάει στα ίδια δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές του 2024!), ανεβαίνει στα ορεινά του Καρπενησίου, σχεδιάζει να κόβει μέσα στον Ιούλιο κορδέλες εγκαινίων σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία (ήδη πήγε στο ΚΑΤ), προσπαθεί να ξεπαγώσει τις σχέσεις με την Ορθοδοξία (επίσκεψη στο Άγιο Όρος), κλείνει νέες πράσινες μετεγγραφές για τα γαλάζια ψηφοδέλτια (τον υιό του Θεόδωρου Πάγκαλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο) και βεβαίως μελετά το τελικό πακέτο των παροχών στη ΔΕΘ με κύρια στόχευση την ελληνική οικογένεια, το οποίο όλο και μεγαλώνει. Δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει αν οι πρόωρες εκλογές θα βγάλουν αυτοδυναμία ή θα προκύψει ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τρίτο πρόσωπο επικεφαλής όλοι οι παίκτες είναι σε συναγερμό. Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σταθμίζει το μέλλον του στις τάξεις αυτής της κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας σφραγίζεται καθημερινά από ήττες, ταπεινώσεις και παλινωδίες. Ειδικώς μετά την απώλεια εδάφους στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ τις οποίες στην περιοχή μονοπωλεί μάλλον η Τουρκία -ο δικός μας ρόλος είναι συμπληρωματικός, και αν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον ηγούμενο της Μονής του Σινά. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης άρχισε να εμφανίζεται σε συνεστιάσεις μνήμης στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ όπως η τελευταία που διοργάνωσαν ο δικηγόρος Αργύρης Οικονόμου και ο επιχειρηματίας Σάκης Ανδριανόπουλος στα «Τρίγωνα» των Καλυβίων. Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας είναι δραστήριος μετά από καιρό, το ίδιο και η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως που προσεταιρίζεται στην περιφέρεια της υποψήφιες των περασμένων εκλογών για να ενσωματώσει τις ψήφους τους στις δικές της. Ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δείχνει να μη βιάζεται και παρακολουθεί τα πρόσωπα που θεωρεί ότι μετέχουν στον εσωκομματικό πόλεμο εναντίον του αυτή την εποχή ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από λήθαργο διαρκείας, με εντολή Μαξίμου βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο να καθαρίσει για τα… σκάνδαλα. Όσο για τους δεινόσαυρους πρώην πρωθυπουργούς; Ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει τον εκνευρισμό που δημιουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου η φημολογία  ίδρυσης κόμματος μετά την διακήρυξη των «91» ενώ ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε «σάιτ- αρχείο» στη βιτρίνα του οποίου φιγουράρουν φωτογραφίες του με τον… Πούτιν, τη Μέρκελ, τον Ομπάμα, τον Μπους και τον Χο Τζιντάο. Και  βεβαίως με στελέχη της ΟΝΝΕΔ της χρυσής περιόδου ως γέννημα θρέμμα της παράταξης που είναι.

Δημοσιεύεται στην «Εστία της Κυριακής»

  1. “Η κυβέρνηση αποκρύπτει από τους Έλληνες ότι η ίδια παρακάλεσε αυτή τη φορά την Chevron να έρθει στην Ελλάδα (αφού την είχε διώξει επί Μπάιντεν προ διετίας καθώς τότε προωθούσε μόνο την πράσινη ενέργεια των ανεμογεννητριών στο Αιγαίο!)”

    Ο πατριώτης Μωυσής φίλος του Μπαιντενοπουλου τότε ήθελε πράσινη ανάπτυξη, ανεμογεννητριες, λοατκι, συμπερίληψη, σλαβα ουκραινι, τρανς αφυλα αντινατιβισμο και pride. Τώρα με τον Τραμπ η chevron κανει ναζακια. Και είναι αναμενόμενο. Πριν 2 χρόνια πρότεινε το ποσοστό που ισχύει παγκοσμίως για τις εξορύξεις συν τη δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακού κόμβου προς κεντρική Ευρώπη. Τώρα γιατί να δώσει τα ίδια; Για αυτό έφυγε προβληματισμενος ο Παπασταυρου.
    Έτσι όπως πάει η δουλειά, θα φύγει ο Μητσοτάκης και εμείς θα μείνουμε με τους αχινούς στα 6 μίλια, μιναρέδες στις γειτονιές μας, και ένα άγαλμα της Άννας Μαρίας Λογοθέτη μπροστά από τον Παρθενώνα να δαφνοστεφανωνει τους Πακιστανούς που θα απλώνουν τις μπουγαδες με τις σωβρακοφανελες τους στα μάρμαρα.
    Τελειώσαμε. Δεν σώζεται με τίποτα η κατάσταση. Πρέπει να γυρίσει ανάποδα ο κόσμος για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα στην άβυσσο.

  2. Σε δημοψήφισμα θα πάει τελικά ο Μητσοτάκης, με το ερώτημα “ΒΟΎΤΥΡΟ ‘Ή ΚΑΝΌΝΙΑ”; Διότι περί αυτού πρόκειται.

    Και τι θα ρισκάρει; Το κεφάλι του, στην κυριολεξία;
    Την αντίδραση των ΕΔ; (“ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο” τί υπονοεί ο αρθρογράφος, προδοσία εκ μέρους των ΕΔ, “σκηνοθετημένη ένταση” ή μήπως ένα νέο “no ships no troops no AOZs”;

    Η μόνη σταθερά είναι το επεισόδιο. Που πλησιάζει γοργά.

    Θα είναι πραγματικό, ούτε “σκηνοθετημένο” ούτε “ελεγχόμενο”, θα έχει άγνωστη έκβαση, όπως σε κάθε πόλεμο, και γύρω από αυτή τη σταθερά χτίζονται στο άρθρο αφηγήματα και σενάρια.

    Αύριο έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για το Κυπριακό, όπως είπε, αλλά θα τεθούν θέματα. Υπεμονή κε Κοττάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Ένας ανόητος (;) διασύρει το ΥΠΕΞ!

Συχνά πλέον διερωτώμαι αν μετά και τη βροντώδη παραίτηση του επικεφαλής των πολιτικών διευθύνσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου...

Τσουνάμι οργής «κατεδαφίζει» τον Μητσοτάκη

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το «επιτελικό κράτος» που έχει κτίσει. Την ώρα που στο Μέγαρο...

Για να βγούμε από το τέλμα της μικροπολιτικής 

Ο Τζον Φ. Κένεντι στο βιβλίο του «Σκιαγραφία των γενναίων», που έγραψε πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, το αφιέρωσε...

Και πάλι περί του κόμματος των 90

Επανέρχομαι στη σύναξη των 90 για να συμπληρώσω τις αρχικές σκέψεις μου. Ουδόλως είμαι εναντίον των 90, ούτε ως...