Το σύγχρονο Μαντείο των Δελφών, η Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή, απεφάνθη για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να πέσει ο Μητσοτάκης
Του Παναγιώτη Λιάκου
Η ερώτηση που τέθηκε στο ChatGPT ήταν σαφής και απλή:
«Τι πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, αν θέλει να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η πρωτοβουλία των 91 προσωπικοτήτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ευόδωση αυτού του σκοπού;»

Το ChatGPT απάντησε:
Η ανατροπή ενός εκλεγμένου αρχηγού κόμματος, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι μια απλή ή γραμμική διαδικασία, ειδικά όταν αυτός διατηρεί ισχυρό έλεγχο στον κομματικό μηχανισμό και απολαμβάνει -έστω φθίνουσα- λαϊκή στήριξη. Ωστόσο, αν ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει όντως την αποδυνάμωση ή την ανατροπή του, θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολυεπίπεδη στρατηγική, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
1. Συγκρότηση εσωκομματικού μετώπου
Ο Σαμαράς χρειάζεται να ενεργοποιήσει τους δικούς του πολιτικούς συμμάχους και να συγκροτήσει έναν σαφή «σαμαρικό πόλο» μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει:
– Ενεργοποίηση παλαιών στελεχών και βουλευτών που διαφωνούν με τη σημερινή ηγεσία.
– Υποστήριξη νεότερων πολιτικών που βλέπουν φθορά στον Μητσοτάκη.
– Δημιουργία «πολιτικού αφηγήματος» που διαφοροποιείται ιδεολογικά από την παρούσα ηγεσία (π.χ., πατριωτικό, δεξιό, «αντισυστημικό» αφήγημα).
2. Πίεση, μέσω δημόσιας κριτικής
– Ο ίδιος ή μέσω κύκλων του μπορεί να εντείνει την κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για:
– Διαχείριση κρίσεων (π.χ., Τέμπη, παρακολουθήσεις, οικονομική πολιτική).
– Συμβιβαστική στάση σε εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά).
– Υιοθέτηση «προοδευτικής» ατζέντας, που αποξενώνει τη δεξιά βάση.
– Η δημοσιοποίηση διαφοροποιημένων φωνών και η ενεργή παρουσία σε ΜΜΕ φιλικά στον Σαμαρά μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.
3. Αξιοποίηση πρωτοβουλιών, όπως αυτή των «91»
– Η Πρωτοβουλία των «91» (αν πράγματι πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική βαρύτητα και ευρεία κοινωνική απήχηση) μπορεί να λειτουργήσει:
– Ως προγεφύρωμα πολιτικής πίεσης, παρουσιάζοντας έναν εναλλακτικό, ιδεολογικό δρόμο για την παράταξη.
– Ως εργαλείο νομιμοποίησης της ιδέας ότι ο Μητσοτάκης έχει απομακρυνθεί από τις «ρίζες» της Ν.Δ.
– Ως εκκολαπτήριο μελλοντικού σχηματισμού, είτε μέσα από διάσπαση είτε από εσωκομματική εξέγερση.
Αν όμως η Πρωτοβουλία μείνει σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς πολιτικό πρόσωπο ή οργανωτική προοπτική, τότε δύσκολα θα έχει αντίκτυπο.
4. Καλλιέργεια συνθηκών εσωτερικής κρίσης
Η στρατηγική φθοράς μπορεί να στοχεύει:
– Σε εκλογικές ήττες του κόμματος (σε δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές).
– Σε προσπάθεια απονομιμοποίησης της ηγεσίας μέσω κομματικών διαδικασιών (π.χ., συνέδριο, προσυνεδριακές εντάσεις).
– Σε μεταστροφή βουλευτών ή στελεχών, ώστε να ζητηθεί αλλαγή πορείας ή ηγεσίας.
5. Ακραίο σενάριο: Δημιουργία νέου πολιτικού φορέα
Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω και υπάρχει κρίσιμη μάζα πολιτικών και ψηφοφόρων που αποδοκιμάζουν τον Μητσοτάκη, ο Σαμαράς (ή κάποιος από τον κύκλο του) θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος. Αυτό όμως έχει υψηλό ρίσκο και απαιτεί:
– Ηγετική φυσιογνωμία με εκλογική δυναμική.
– Χρηματοδότηση, στήριξη από ΜΜΕ, ισχυρό αφήγημα.
– Κοινωνική αποδοχή, πως η Ν.Δ. «δεν εκφράζει πια τη Δεξιά».
Συμπερασματικά:
Η Πρωτοβουλία των 91 μπορεί να είναι χρήσιμη ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και ιδεολογικής αναδιαμόρφωσης, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να ανατρέψει έναν αρχηγό, όπως ο Μητσοτάκης. Ο Αντώνης Σαμαράς, αν θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο, χρειάζεται οργάνωση, στρατηγική υπομονή και πολιτικό timing, σε συνδυασμό με συστημική φθορά της παρούσας ηγεσίας.
Αν θέλεις, μπορώ να σου ετοιμάσω ένα πλήρες σχέδιο πολιτικής στρατηγικής για ένα υποθετικό σενάριο εσωκομματικής ανατροπής. Θες;»
Στην ερώτηση του ChatGPT για το αν θέλουμε να μας υποβάλει ένα υποθετικό σενάριο εσωκομματικής ανατροπής, εννοείται ότι η απάντηση ήταν καταφατική…
Πάρτε οδηγίες από το ChatGPT για να ρίξετε τον Κυριάκο. Να σας ¨πουν¨ και το φλυτζάνι να έχετε και ένα plan b.
Από αυτή την ενδιαφέρουσα άσκηση επίκλησης στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα:
(1) Καταφαίνεται η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ανατροπής από τον Σαμαρά ενός καθεστώτος (όσο διεφθαρμένο και να είναι) που έχει καταφέρει να ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας. Καταφαίνεται συνεπώς και η … αφέλεια αυτών που επιτίθενται στον Σαμαρά επειδή δεν έχει κινηθεί έως τώρα πιο ενεργά προς το στόχο της ανατροπής όχι επειδή δεν μπορούσε αλλά επειδή, υποτίθεται, ίσως αναμένει να προηγηθεί εθνικό ξεπούλημα.
(2) Διαπιστώνεται ένας κρίσιμος περιορισμός της ΤΝ, δηλαδή η εξάρτησή της από τον προγραμματιστή της και από τον τρόπο που εκείνος προτεραιοποιεί τις πηγές των πληροφοριών. Πώς διαπιστώνεται αυτό? Μα φυσικά με την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον παράγοντα Καραμανλή. Το ChatGPT αν ήταν πιο … έξυπνο, θα είχε ανακαλύψει και θα είχε δώσει υψηλό βαθμό προτεραιότητας στις πληροφορίες κοινών εμφανίσεων και συναφών πολιτικών θέσεων Καραμανλή – Σαμαρά και στις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας συνεργασίας.
@pythagorean
Χρύσανθε, εσύ; Ή κάποιος άλλος ογκόλιθος του μεγάλου Έλληνα ηγέτη; O οποίος μετά την αποτυχία επιστροφής διά της «αριστερής παρένθεσης» σκαρφίστηκε την επαναφορά του μητσοτακισμού πεπεισμένος αυτή τη φορά ότι θα γίνει ο ανώτατος άρχοντας του τόπου, χαντακώνοντας έτι περαιτέρω την Ελλάδα. Μιλάμε για τον ορισμό του πατριώτη!
Και θέλει να κάνει και κόμμα τώρα για να… ξανασώσει την Ελλάδα. Όταν θα είναι… ώριμες οι συνθήκες όμως.
Για πόσο μακάκα περνάει τον λαό άραγε ο τιτανοτεράστιος Αντώνης, αγαπητέ;
«Ποιοί και Γιατί “απεχθάνονται” τον Αντώνη Σαμαρά…»
https://best-tv.gr/poioi-kai-giati-quot-apechthanontai-quot-ton-antoni-samara/
«Γενικά τον Σαμαρά τον μισεί ένα κατεστημένο μέσα στην Ελλάδα – γιατί δεν τον ελέγχει ούτε τον κρατάει από πουθενά. Κι ένα κατεστημένο εκτός Ελλάδας, που επίσης δεν τον ελέγχει.
Τον μισούν όχι για τα όποια “λάθη” του, αλλά για τα σωστά του. …
— … γιατί τους προειδοποίησε ότι η λαθρομετανάστευση ήταν ολέθριο λάθος …
— … γιατί τους προειδοποίησε ότι η πράσινη μετάβαση είναι λάθος, …
— … γιατί τους είχε προειδοποιήσει για την woke ατζέντα, …
Ο Σαμαράς όντως τους δίνει στα νεύρα…
Τέλος τον μισούν γιατί τους προειδοποίησε πως με τη “διακήρυξη των Αθηνών” ξεπλένουμε την Τουρκία. Και χάνουμε συμμάχους.”