Η αριστούχος των πανελλαδικών εξετάσεων έτυχε θερμής υποδοχής προχθές στο ΕΚΠΑ και έστειλε το δικό της μήνυμα σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της
Του Βασίλη Γαλούπη
Λίγα 24ωρα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, βρέθηκε στο Μόναχο. Νωρίτερα είχε ήδη πάει στην Πάρο για να πάρει μερικές «ανάσες». Ήταν ενθουσιασμένη: «Είναι το καλύτερο πράγμα που έχω κάνει σε όλη μου τη ζωή, ήταν τέλειο!» δήλωνε στο κρατικό κανάλι.
Η Στρατονίκη Βελισσαρίδη δεν αναφερόταν στο επίτευγμά της για το οποίο παραμιλούσε όλη η Ελλάδα, αλλά στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ, που είχε μόλις παρακολουθήσει επί γερμανικού εδάφους: «Έγινε ένα θαύμα, από πέρυσι έψαχνα εισιτήρια. Τελευταία στιγμή άνοιξαν δύο θέσεις, έκλεισε εισιτήρια η αδερφή μου και έτσι πήγαμε. Είναι η αγαπημένη μου η Τέιλορ Σουίφτ. Ακόμα και τώρα δεν πιστεύω ότι πήγα» είπε.
Είναι πράγματι μια άριστη μαθήτρια, αλλά και μόλις στα 18 της. Στην ηλικία της μια συναυλία στο εξωτερικό της καλλιτέχνιδος που θαυμάζει, της πιο δημοφιλούς αυτήν τη στιγμή σε όλον τον πλανήτη, λογίζεται ως μοναδική εμπειρία. Ειδικά έπειτα από την πίεση τόσων μηνών για τις πανελλαδικές εξετάσεις και μια σπουδαία επιτυχία.
Η Στρατονίκη κατάφερε να αγγίξει την ιδανική βαθμολογία: Έγραψε 20 στο μάθημα της Χημείας, 20 στη Βιολογία, 20 στη Φυσική και 19,1 στη Νεοελληνική Γλώσσα. Με τα 19.820 μόρια που συγκέντρωσε πέρασε πρώτη στην Ιατρική Αθηνών.
Προχθές την υποδέχθηκαν στο ΕΚΠΑ ο πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος και η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου. Συνεχάρησαν την πρωτοετή φοιτήτρια για την εξαιρετική της επίδοση και της ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγχαίρει τη Στρατονίκη Βελισσαρίδη, καθώς και όλους τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και όλες τις νεοεισαχθείσες φοιτήτριες, οι οποίοι και οι οποίες κατάφεραν να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις και να εισαχθούν στο πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας».
Οι κόποι τόσων χρόνων επιβραβεύονται για τη φοιτήτρια πλέον. Η συμβουλή της στα παιδιά που θα δώσουν μελλοντικά πανελλαδικές εξετάσεις είναι απλή, αλλά όχι και τόσο εύκολα υλοποιήσιμη στην εποχή μας: «Να διαβάζουν και να βρουν έναν τρόπο να συγκεντρώνονται. Εγώ, για παράδειγμα, χρειάστηκε να κλείσω από τον Μάρτιο τα social media».
Μια συχνή προτροπή προς τους μαθητές είναι να βάλουν ένα πρόγραμμα. Στη 18χρονη δεν λειτούργησε και πολύ: «Θέλει σίγουρα πολύ διάβασμα και προσπάθεια. Επιχείρησα να βάλω πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν βγήκε ποτέ, αλλά καθόμουν και διάβαζα πάντα όσο χρειαζόταν. Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ίσως να κοιμόμουν κάποιες φορές λιγότερες ώρες. Δεν το συστήνω, όμως. Δεν ήταν σωστό αυτό».
Σίγουρα, πάντως, και η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο: «Είχα τη στήριξη των καθηγητών μου και της οικογένειάς μου. Πίστευαν σε εμένα. Κι εγώ αγχωνόμουν για να τα καταφέρω».
Η αναποφασιστικότητά της στην αρχή για την κατεύθυνσή της δεν κράτησε πολύ: «Είχα ένα θέμα με τις κατευθύνσεις στην αρχή της Β’ Λυκείου. Είχα ξεκινήσει με Θετική Κατεύθυνση, που ήταν τα Μαθηματικά, αλλά σκεφτόμουν παράλληλα και την υγεία. Στο τέλος διάλεξα την Ιατρική, επειδή η ανθρώπινη ζωή είναι σε προτεραιότητα. Και παλαιότερα μού είχε περάσει η ιδέα, αλλά το τελευταίο διάστημα καταστάλαξα».
Λέει ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με τη χειρουργική, αλλά ότι την ενδιαφέρει εξίσου και η έρευνα. Σημαντική για την εξέλιξή της θεωρεί τη μετάβασή της από το γυμνάσιο της Ν. Φιλαδέλφειας στο πρότυπο λύκειο Αγ. Αναργύρων:
«Η αλήθεια είναι ότι και στη Β’ γυμνασίου είχα πολύ καλούς καθηγητές, αλλά δεν είχα πολύ καλές παρέες. Είχε αδειάσει μια θέση στο πρότυπο γυμνάσιο και είπα να δώσω εξετάσεις. Αν και δεν είχα κάνει ειδική προετοιμασία, πέρασα εκεί. Προσωπικά θεωρώ ότι αξίζει το πρότυπο λύκειο, μας εμπιστεύονταν οι καθηγητές, ήταν πολύ καλό το κλίμα».
Η ωριμότητά της, η αυτοπεποίθησή της και η προσήλωση στον στόχο της εγγυώνται ότι η Στρατονίκη θα γίνει μια εξαιρετική ιατρός. Ήδη έχει καταφέρει αρκετά, όμως έχει μπροστά της πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις για να πετύχει πολλά περισσότερα.
Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει νέες και νέους με τέτοιες ικανότητες. Πώς θα μπορέσει η χώρα μας, που έχει χάσει δεκάδες χιλιάδες μυαλά από την έναρξη των Μνημονίων έως σήμερα, να αποτελέσει την αφετηρία για μια «κανονική» καριέρα, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε άλλες χώρες. Δίχως την αναζήτηση για περισσότερη αξιοκρατία, μεγαλύτερους μισθούς και πιο ποιοτικές συνθήκες εργασίας ή διαβίωσης.
Παιδιά σαν τη Στρατονίκη αποδεικνύουν ότι έχουν όλα τα φόντα να ανοίξουν τα «φτερά» τους για να «πετάξουν». Και να ανεβάσουν ψηλά και τη χώρα, όχι να υποχρεωθούν για έναν καλύτερο μισθό να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας της Γερμανίας, της Σουηδίας ή της Αγγλίας.
Αυτό που καλούνται να απαντήσουν άμεσα κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία εν τέλει, είναι αν θα μπορέσουν να προσφέρουν, επιτέλους, τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή «καλών μυαλών» στο εξωτερικό. Ίσως αυτός να είναι και ο πιο κρίσιμος δείκτης για να καταλάβουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον.
Τα απλά “καλά μυαλά”, αν δεν είναι και καλοί κομπιναδόροι (δηλαδή “άριστα μυαλά”), είναι απίθανο να ψηφίσουν τις “πολιτικές ηγεσίες του τόπου”. Αλλιώς δεν θα ήταν “καλά μυαλά”. Άρα, λογικά, οι “πολιτικές ηγεσίες του τόπου” έχουν ισχυρό συμφέρον να μην θέλουν τα απλά “καλά μυαλά” εντός του τόπου. Έτσι λοιπόν, τα “καλά μυαλά”, ως “καλά μυαλά” που είναι, κάνουν ήδη τα σχέδιά τους εκτός του τόπου. Καλή τύχη Στρατονίκη! Για να διακριθείς σε αυτόν τον τόπο, στον δρόμο που διάλεξες, πρέπει να γίνεις “άριστη”!