3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την εκλογή και τη φυσιογνωμία του κόμματος

Η βασική διαφωνία μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω αφενός από την εκλογή του αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, όσο και γύρω από τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος στη συσχέτιση με τη στρατηγική του κόμματος για τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση  

Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «η κοινωνία περιμένει με ελπίδα και αισιοδοξία τα μηνύματα που θα βγουν από το Συνέδριο μας», σημειώνοντας ότι το Συνέδριο στέλνει ισχυρό μήνυμα δέσμευσης, αποφασιστικότητας και αγώνα, για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις «συνέπειες της αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της». «Ενώσαμε δυνάμεις όλοι μαζί, τα θεμέλια του κοινού μας σπιτιού είναι οι απελευθερωτικοί αγώνες του λαού μας, οι πυλώνες είναι οι κοινές μας αξίες και τώρα σε αυτή τη μεγάλη μάχη έχουμε 4 μεγάλα εφόδια», είπε, απαριθμώντας: «Οι ιδέες μας που είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες», «οι προγραμματικές μας προτάσεις» που όπως είπε, παρά τη συνθήκη της πανδημίας, «συγκροτήσαμε ομόφωνα ένα σύγχρονο αριστερό προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο». Τρίτο εφόδιο, «οι κοινωνικές αναφορές μας, γιατί με τις ιδέες και τις προτάσεις μας αναφερόμαστε στις κοινωνική πλειοψηφία που έχει γονατίσει». «Αυτές οι αναφορές μας θα συγκροτήσουν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία στις εκλογές». Τέταρτο εφόδιο, είπε, «η συλλογική μας δέσμευση, το κόμμα μας, ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς που ταυτόχρονα είναι ο κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας μας και μιας από τις ισχυρότερες δυνάμεις της Ευρώπης». Τόνισε ότι οι καταστατικές αλλαγές που συζητούνται έρχονται να ενισχύσουν τη δημοκρατία του κόμματος, να γειώσουν το κόμμα στις κοινωνίες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του προέδρου είναι πολύ σημαντικές και έρχονται να ενδυναμώσουν το ρόλο και τη δύναμη των μελών του κόμματος. 

Νίκος Φίλης: Να βρούμε ξανά τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, της ισχυρής ανανεωτικής ριζοσπαστικής μας ταυτότητας 

«Να βρούμε ξανά τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, της ισχυρής ανανεωτικής ριζοσπαστικής μας ταυτότητας», ζήτησε ο Νίκος Φίλης. Είπε ότι σωστά ο πρόεδρος συνόψισε τα επίδικα της συγκυρίας στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», για να τονίσει πως πρέπει να βαθύνει η σοσιαλιστική στρατηγική σε όλους τους τομείς «για να μη μείνει η φράση ένα εύρημα της στιγμής». Σχολίασε ότι «η νεοφιλελεύθερη υπερδεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι φανατικά αφοσιωμένη στην ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού συστήματος δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, «εμείς και τα κινήματα θα τη ρίξουμε». Υποστήριξε ότι οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος θα θέσει τα πραγματικά διακυβεύματα και πως «έτσι θα μπουν προ των ευθυνών τους οι άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όπως σωστά είπε ο σύντροφος Τσίπρας, για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το σχηματισμό αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική». Είπε ότι το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική, και για αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμμένου, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη μάχη για τον εμβολιασμό, τις πατέντες, τη στήριξη του ΕΣΥ «και θα ήμασταν πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της αριστεράς δεν τον εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου», καλώντας «να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκείμενου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και την εξουσία ως αυτοσκοπό». Έθεσε το ερώτημα «γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμα δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;». Καταληκτικά ο κ. Φίλης είπε ότι «ένας ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστικός και ανανεωτικός, ένα μεγάλο κόμμα αγώνων και διακυβέρνησης, κόμμα των ενεργών μελών και όχι ψηφιακών εγγράφων πελατών βουλευτικών γραφείων ή ψηφοφόρων συνεδριακής χρήσης, χωρίς δάνεια και εισπήδηση σε άλλες πολιτικές παραδόσεις, χωρίς μιμητισμό, με εμπιστοσύνη στην πολιτική διαδρομή και προσφορά της αριστεράς στον τόπο. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα για να είναι η δεύτερη φορά Αριστερά πολύ καλύτερη από την πρώτη».

Παύλος Πολάκης: Για να τα κάνουμε αλλιώς, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς 

Υπέρ της εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της επόμενης διακυβέρνησής του. «Για να τα κάνουμε αλλιώς, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο από τη βάση, από όλα τα μέλη του. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει την κεντρική επιτροπή του από όλα τα μέλη του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως για να υπηρετηθεί ένα «σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής, όχι σαν τα μνημόνια» πρέπει «ο καπετάνιος να πλαισιωθεί από μια ομάδα, η οποία αν αυτός τρέχει εμείς να πηδάμε». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν μπορεί τις «κρίσιμες θέσεις εξουσίας αύριο» να τις αναλάβουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι «πρέπει να υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική πολιτική» και να «μιλούν για μνημόνια χωρίς μνημόνια». Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Πολάκης θέλησε να αναπτύξει τι είναι η «αριστερή πολιτική» που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «πλησιάζει ο καιρός που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τις τύχες του και την ελπίδα του στο ΣΥΡΙΖΑ». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να «πάρει μία ή δύο συστημικές τράπεζες πίσω στα χέρια» του κράτους, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την επανεκμετάλλευση του κάμπου της Θεσσαλίας και των εργοστασίων ζάχαρης, να στηρίξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να μεταφέρει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης. «Αριστερή πολιτική πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι να συγκρούεσαι με αυτούς που έχουν τη δύναμη, είτε την πολιτική είτε την οικονομική και να αναδιανέμεις ισχύ, πλούτο και εξουσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, στο «επιτελικό κράτος των αριστοάχρηστων», όπως είπε, για την «ανεπάρκειά» τους σε όλα τα μέτωπα. Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «τρώει» τα λεφτά  που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ανεπάρκεια της στη διαχείριση της πανδημίας.  Κλείνοντας,  είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «καθαρή νίκη με διαφορά από τη ΝΔ στις εκλογές με απλή αναλογική» και δήλωσε πως θα απευθυνθεί «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να φτιαχτεί κυβέρνηση». «Αν δεν το δεχτούν είτε γιατί είναι κολλημένοι είτε γιατί είναι πιασμένοι, τότε θα πάμε σε εκλογές με ενισχυμένη και ζητάμε αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε αυτό το αριστερό σχέδιο», κατέληξε.

Νάσος Ηλιόπουλος: Νικητές του Συνεδρίου θα είναι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές 

«Δύο τρόποι υπάρχουν για να γραφτεί η ιστορία ενός κόμματος κι αυτές τις μέρες αποφασίζουμε ποιον θα διαλέξουμε. Ο πρώτος είναι κάποιος να εστιάσει στα εσωτερικά μικρογεγονότα. Ο δεύτερος είναι να κοιτάξει τη μεγάλη κοινωνική εικόνα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθηθεί ο δεύτερος, «και όταν τελειώσει το συνέδριο δεν θα υπάρχουν χαμένοι και νικητές». Νικητές, τόνισε, «θα είναι ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές. Χαμένοι θα είναι όλο το οικονομικό μιντιακό σύστημα που έχει κάνει τα πάντα στο να διαλύσει τις ζωές μας και να στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είπε ότι ο τρόπος που θα συζητήσουν στο συνέδριο οφείλει να σεβαστεί ένα και μόνο πράγμα: ότι ο μήνας δεν βγαίνει. «Όταν θα φύγουμε από εδώ θα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα», είπε, «μεγάλο κίνημα κατά της ακρίβειας -ο λογαριασμός θα πάει στο Μαξίμου και τον Μητσοτάκη- και ξανά δίκτυα αλληλεγγύης παντού». Ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να μιλάμε συνέχεια για τον κόσμο της εργασίας, τον βασικό μισθό, την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά ελεγκτικών μηχανισμών», καθώς επίσης και για δημόσια εργαλεία παντού (στο ΕΣΥ, στην Ενέργεια, στο χρηματοπιστωτικό), χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει καμία κυβέρνηση μόνη της αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα. «Χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει», τόνισε. Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τη φυσιογνωμία του μέλους, να ηττηθεί η λογική του μικρού κόμματος». Γιατί, όπως είπε, «μικρό είναι το κόμμα που θυμάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέντε μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, που δεν θέλει μέλη που δίνουν καθημερινά αγώνες αλλά θέλει στρατούς για στελέχη και πολιτευτές, μικρό είναι το κόμμα που ακόμη και στα εργασιακά σήμερα δεν έχει μια κοινή έκφραση, γιατί κάποιοι φοβούνται να μη χάσουν τις μικροεξουσίες τους». Καταληκτικά σημείωσε ότι πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά για να γίνουμε κυβέρνηση προϋπόθεση είναι να μη γίνουμε σαν τους άλλους». Πρόσθεσε ότι πρέπει να θυμηθούμε ποιοι κράτησαν όρθια την κοινωνία στην πανδημία, εκείνοι που μέχρι τότε ήταν αόρατοι, οι εργαζόμενοι στα ντελίβερι, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα νοσοκομεία. «Οι μέρες της άμυνας τελειώνουν, περνάμε στην επίθεση», υπογράμμισε. 

Νίκος Παππάς: Να μην τους αρνηθούμε το δικαίωμα 

Να μην αρνηθούν το “δικαίωμα” σε όλα τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν με “καθολική ψηφοφορία την κεντρική επιτροπή και τον πρόεδρο” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους συνέδρους ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του ο Ν. Παππάς απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους ομιλητές ότι πρόκειται για και “κεντρώα, δεξιά στροφή”. “Κάθε άλλο”, είπε, “τα ισχυρά, μαζικά κόμματα που μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα έχουν κοινωνικά αντίβαρα. Είναι η ασπίδα του λαού όταν τα συμφέροντα και σκοτεινοί κύκλοι πάνε να επιβάλουν την ατζέντα τους”. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη με τις αποφάσεις του το συνέδριο αυτό να επιβεβαιώσει αυτό που “ομόφωνα” ψηφίστηκε στην ιδρυτική διακήρυξη, δηλαδή τη συσπείρωση όλου του κόσμου “από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο”. “Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτήν την τολμηρή ιστορική πρωτοβουλία”, τόνισε.  Ο Ν. Παππάς υποστήριξε πως “τα κυβερνητικά στελέχη” κάνουν μια “ευχή” να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτό το συνέδριο “διχασμένος” και “πολιτικά απομονωμένος” και ότι θα ήθελαν να δουν το κόμμα να μην “μπορεί να ξεπεράσει τις οργανωτικές αδυναμίες” του. Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και ανέφερε πως το “κόμμα” που όλοι θέλουν είναι “χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, χωρίς παλιούς και καινούργιους, που δεν χωρίζεται στο 3 και στο 33%, που ενώνει”.

Πάνος Σκουρλέτης: Η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας δεν ολοκληρώθηκε 

Την αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο. «Το επίδικο δεν είναι η εσωκομματική εκλογή αλλά ο διάλογος και ο διάλογος που γίνεται εδώ μέσα αλλά θα πρέπει να βλέπει προς τα έξω. Οι καταστατικές αλλαγές θα πρέπει να συνδέονται με τα προβλήματα της κοινωνίας. Ακούγεται ότι το μείζον είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο θα έπρεπε το συνέδριο να εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή σε συσχέτιση με τον διάλογο που γίνεται. Γιατί αυτή η αποσυσχέτιση; Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αμφισβητήθηκε». Αναφέρθηκε στον εσωκομματικό διάλογο λέγοντας ότι «εμείς μετά το 2019 είχαμε μία αστοχία, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχασε εκλογές, ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την αποτίμηση αλλά την αφήσαμε στη μέση». Έφερε σαν παράδειγμα της συζήτησης που δεν ολοκληρώθηκε αφήνοντας εκκρεμότητες: «Ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι εμείς τιμήσαμε την πολιτική μας που άφησε γεμάτα ταμεία. Ο σύντροφος Πολάκης έκανε κριτική για τα 37 δις ευρώ που αφήσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί το λέει αυτό; Ο σύντροφος Πολάκης είναι αντιπροεδρικός; Ας τα αφήσουμε αυτά, χρειάζεται διάλογος και σύνθεση. Γιατί πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής δεν κάναμε αποτίμηση; Ποιος έχει δίκιο ο πρόεδρος ή ο σύντροφος Πολάκης; Γιατί δεν συζητήσαμε τις καλές μας απόψεις για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που όμως οδήγησαν σε Βατερλό; Γιατί δεν συζητήσαμε για το Ελληνικό, θέμα που έρχεται και ξαναέρχεται; Με τη συζήτηση θα δείξουμε στον κόσμο ότι φεύγουμε από τα μνηνονιακά απόνερα. Γιατί δεν συζητήσαμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης και του κόμματος; Γιατί είχαμε υπουργούς δύο ταχυτήτων;». Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις σε αυτά τα χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση, το μήνυμα δεν έχει φθάσει όχι μόνο γιατί αυτά που λέμε δεν τα περνάνε τα ΜΜΕ, αλλά και γιατί δεν τα παίρνουν στα σοβαρά. Η συζήτηση γινόταν γύρω από το ποιοι είναι με το 3 ποιοι είναι με το 33 ποιοι είναι με τον πρόεδρο, αυτά με τα οποία ήθελαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη του κόμματος. Δεν μας ταιριάζουν τα μισόλογα, χρειάζεται ειλικρίνεια. Το ένα όπλο μας είναι η ενωτική σύνθεση απόψεων που είναι και πρόκληση του συνεδρίου. Αλλά να το εννοούμε και να το κάνουμε πράξη. Το δεύτερο όπλο μας είναι οι ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της συγκυρίας. Οι θέσεις μας θα πρέπει να είναι βαθιά αντι-νεοφιλελεύθερες καθώς είναι ο νεοφιλελευθερισμός που έχει γεννήσει τα μεγάλα προβλήματα. Θα ήθελα να ακούσω για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ή ότι θα αναστείλουμε και θα επανασχεδιάσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας». Έκλεισε λέγοντας ότι «το Συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να υποχωρεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τα προβλήματα να περνάνε. Οφείλουμε α βγούμε με μία ρωμαλέα πρόταση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να  είναι μία αριστερή προοδευτική κυβέρνηση και όχι μόνο μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Ράνια Σβίγκου: Πρέπει να κερδίσουμε και τώρα για να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό 

«Μια πραγματικά νικηφόρα στρατηγική ορίζει την ατζέντα της περιόδου, μια στρατηγική που δίνει πειστικές λύσεις και προωθεί με όραμα μια εναλλακτική ατζέντα. Η πορεία μας μας δείχνει ότι όποτε μιλήσαμε ξεκάθαρα, χωρίς στρογγυλέματα, κερδίσαμε», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κερδίσουμε και τώρα γιατί είναι αναγκαίο να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού». Η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι βρισκόμαστε πλέον σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο (πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, περιστολή δικαιωμάτων). Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχικής δεξιάς της δεκαετίας ‘60», σχολίασε ότι όσοι μίλησαν για επιστροφή στην κανονικότητα έχουν διαψευστεί πανηγυρικά». Υπογράμμισε ότι μπροστά σε αυτά που βιώνουμε και που έρχονται «είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε το κόμμα της αριστεράς του 21ου αιώνα που να δίνει ελπίδα» στους νέους και τις νέες, τους άνεργους και τις άνεργες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους μαγαζάτορες που παλεύουν. Τόνισε ότι πρέπει να αντληθούν συμπεράσματα από τους αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια (διανομείς, MeToo κ.α.), ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προωθεί την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ιστορικό καθήκον μας να βγούμε από εδώ με κόμμα πιο δυνατό, ενωμένο και μαζικό» και πως αποτελεί ιστορική ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιστεί και να κυβερνήσει ξανά με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα για να ξαναδώσει ελπίδα σε αυτούς που δεν έχουν φωνή. «Είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε απέναντι στο σύστημα που παράγει ανισότητες», υπογράμμισε. 

Λούκα Κατσέλη: Η πρωτιά στις εκλογές είναι εφικτή 

«Η πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές είναι εφικτή αρκεί να την πιστέψουμε και να δουλέψομε γι’ αυτή», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη μια συμμαχία που θα μπορούσε να συνθέσει μία σύγχρονη προοδευτική πρόταση και να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Ακολούθως ανέφερε: «Το στοίχημα της πολιτικής είναι ένα: να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που ονειρευόμαστε να αφήσουμε πίσω έργα  και πολιτικές που θα προάγουν μία καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σύνθεση απόψεων και διαμόρφωση συμμαχιών. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε δυνάμεις που δεν ανήκουν στην προοδευτική αριστερά. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν διαφορές και ιδεολογήματα ώστε να διαμορφωθεί ενιαία πορεία. Είναι ενθαρρυντικό ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν όχι μόνο δυνάμεις από την Αριστερά αλλά και από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είναι αυτό η καλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σήμερα την δυνατότητα να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας την κυβέρνηση. Υπάρχουν δυσκολίες; Απολύτως και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η πρώτη δυσκολία έγκειται στη σύνθεση απόψεων ιδιαίτερα σε ένα αριστερό κόμμα όπου η ελευθερία έκφρασης και ο κίνδυνος πολυφωνίας μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια. Η δεύτερη δυσκολία είναι στους όρους διεύρυνσης με κριτήρια πολιτικά και όχι προσωπικά. Μόνο αντίδοτο η αποδοχή συγκεκριμένου κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς και η συστράτευση γύρω από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο. Όσοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τις αρχές αυτές καλύτερα να μείνουν ανένταχτοι. Η τρίτη δυσκολία έγκειται στο τι μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων στην άσκηση πολιτικής ειδικά στη σημερινή συγκυρία χειραγώγησης του Τύπου. Πρέπει να σπάσουμε τη λογική του μονόδρομου και να αναδείξουμε τη δυνατότητα εναλλακτικών πολιτικών. Η επόμενη δυσκολία είναι να πεισθεί ο κόσμος και οι νέοι ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν, ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Πρέπει όμως εμείς να αλλάξουμε, γιατί το να είσαι  προοδευτικός σημαίνει να είσαι σωστός άνθρωπος με ενσυναίσθηση για τους άλλους και με αίσθημα ευθύνης. Η πολιτική ποιεί ήθος και το ήθος στην πολιτική κάνει τη διαφορά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και  να υπερβούμε τις δυσκολίες».

Γιάννης Ραγκούσης: Βαθιά δημοκρατική αλλαγή η εκλογή προέδρου και ΚΕ από την βάση 

Υπέρ των προτάσεων για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Οι προτάσεις για την εκλογή προέδρου και ΚΕ από το σύνολο των μελών δικαίως δέσποσαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μας. Όχι γιατί επιφέρουν αλλαγές στη οργάνωση αλλά γιατί επιφέρουν αλλαγές στην αξιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εκλογή είναι πρωτίστως απόφαση για δύο θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς: η πρώτη είναι για τα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα των μελών. Για την άρση των ανισοτήτων εντός του κόμματος. Αφορά μία απόφαση για το αν τα μέλη του κόμματος θα έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Και το εάν όπως ως πολίτες μπορούν να εκλέγουν κυβέρνηση, δήμαρχο, περιφερειάρχη έτσι και ως μέλη του κόμματος θα μπορούν να εκλέγουν πρόεδρο και ΚΕ. Η δεύτερη είναι ότι συνιστούν μία βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είδα  και άκουσα συντρόφους να μην συμφωνούν να παραχωρηθεί σε  όλους το δικαίωμα να εκλέγουν  αλλά δεν είδα κανέναν που είναι σύνεδρος να αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρο. Το αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα έχει τελειώσει στην εποχή του διαδικτύου». 

Συνεχίζοντας ενωτικά είπε ότι ακόμη και αν λέμε όχι στην εκλογή από τη βάση δεν θα πούμε ναι στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να λένε ότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει κυβέρνηση και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Ακολούθως πρόσθεσε: «Η διαφορά του ευτυχισμένου από τον δυστυχισμένο είναι στο πόσο χαίρονται από τις επιτυχίες τους. Τις επιτυχίες ο δυστυχισμένος τις προσπερνά ενώ ευτυχισμένος τις χαίρεται. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι, πρώτοι και καλύτεροι όσοι ιδρύσατε τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του 3%, χάρη στο οποίο σήμερα υπάρχουμε όλοι στο μεγάλο και σταθερό μας σπίτι. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι όσοι δεν ξεπουληθήκαμε στη δεξιά και στην οικογένεια Μητσοτάκη αλλά συμπαραταχθήκαμε μαζί σας σε συνθήκες ήττας μετά το 2019. Να είμαστε χαρούμενοι όλοι όσοι, ιδρυτικά και νέα μέλη, δεν μείναμε πίσω αλλά μπήκαμε μπροστά για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα σε συνθήκες πρωτοφανείς με το κράτος και το παρακράτος Μητσοτάκη». 

Κλείνοντας ανέφερε: «Τώρα όλοι βλέπουν τη νίκη μας και την προοπτική μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Από το Συνέδριο ανατέλλει μία νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον λαό και την πατρίδα».

Leave a Reply

Your email address will not be published.