Αρχίζει το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική φυσιογνωμία, η στρατηγική και οι συμμαχίες της επόμενης ημέρας

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Το 3ο Συνέδριο που αρχίζει σήμερα, στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή θα διαμορφώσει το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, απόλυτος κυρίαρχος μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, με την εναρκτήρια ομιλία, θα δώσει το στίγμα του για τη φυσιογνωμία του κόμματος, θα κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, θα διαμορφώσει το πλαίσιο των σχέσεων με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική της επόμενης ημέρας των εκλογών.  Συνολικά θα επιχειρήσει να  διαχυθεί στο κοινωνικό σώμα μία εικόνα ενότητας και αυτοπεποίθησης ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. 

Εκ των πραγμάτων, το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να βάλλει το κόμμα σε πορεία διεύρυνσης και παράλληλα επιστροφής στην εξουσία. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν το παραδέχεται εντούτοις φέρεται να λέει στους συνομιλητές του ότι «τώρα είναι η ώρα για το αποφασιστικό βήμα». 

Τα μεν εσωκομματικά έχουν τελειώσει με την εκλογή των 5.000 συνέδρων που επιβεβαίωσαν την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και των προεδρικών -στη συμμαχία τους με τη ΡΕΝΕ, τη Γέφυρα και τη ΔΗΜΑΡ-, έναντι της «Ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο επόμενος σταθμός θα είναι στις 15 Μαΐου με την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής – 300 μέλη-, από τη βάση, σύμφωνα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά οι κορυφαίοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης διαφωνούν, με βασικό επιχείρημα ότι «οι προτάσεις Τσίπρα διαμορφώνουν αρχηγοκεντρικό κόμμα» και αναμένεται να το εκφράσουν στις δικές τους τοποθετήσεις. Ωστόσο με δεδομένους τους συσχετισμούς δεν έχουν καμία δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Ενδιαφέρον θα έχει εάν σε ζητήματα στρατηγικής προκαλέσουν ψηφοφορίες προκειμένου να κάνουν καταμέτρηση δυνάμεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σημερινή του ομιλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε καθώς το Συνέδριο καθυστέρησε, είτε για πολιτικούς λόγους είτε εξαιτίας της πανδημίας, τρία χρόνια δεν έχει γίνει μία ολοκληρωμένη αποτίμηση και αυτοκριτική. Το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα «ζητήσει συγγνώμη» από τη μεσαία τάξη και κυρίως διαβεβαιώσει ότι στην επόμενη φορά αριστερά δεν θα είναι ξανά το θύμα -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες-, μένει να φανεί. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κάτι όμως που είναι ενταγμένο στην προοπτική των συμμαχιών της επομένης των εκλογών. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην τελευταία του συνέντευξη στο TV Κρήτη, στράφηκε κατά της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και στον Γιώργο Παπανδρέου. «Φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές θα παραλάβουμε χάος, όπως παραλάβαμε και το 2015, και όπως παρέλαβε και ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Κώστα Καραμανλή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι μία “πάγια κατηγορία” μέρους του ΚΙΝΑΛ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο απυρόβλητο τον Κώστα Καραμανλή. Βεβαίως είναι πιο πιθανό να κινηθεί στην ίδια γραμμή καθώς η προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης περνά μέσα από τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον χωρίζει χάος, κάτι που θα επαναλάβει. Σημαντικό είναι και το πώς θα απευθυνθεί προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και αν θα αυξήσει την πίεση προκειμένου να δείξει και εκείνος τις προθέσεις του κυρίως έναντι της ΝΔ. 

Καθώς τα οργανωτικά έχουν τελειώσει με την πλειοψηφία των προεδρικών ο εσωκομματικός διάλογος θα επικεντρωθεί στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, τον επαναπροσδιορισμό του σαν κεντροαριστερά, αριστερά, σοσιαλδημοκρατία και τη στρατηγική της κατάκτησης της εξουσίας, όπου φαίνεται ότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των τάσεων, αν και ο Νίκος Μπίστης πρόσφατα είπε ότι «γενικά στρατηγικές διαφορές μεταξύ των τάσεων δεν υπάρχουν». 

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη σημασία στις αλλαγές στην οργάνωση των μελών και στη διαμόρφωση ενός «συμμετοχικού κόμματος» με τη δυνατότητα των μελών να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων ακόμη και με δημοψηφίσματα κάτι που θα επεκτείνει όχι μόνο στα κομματικά αλλά και στις κυβερνητικές αποφάσεις της επόμενης ημέρας. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.